Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
"Egyébként ez is inkább az MM akciója volt, mint az Oly-é."
Ha jól sejtem a Mintaboltot üzemeltető cég a kvázi hivatalos importőr is, az árak azonossága is arra utal, hogy egy forrásból szerzi az árut a Mintabolt és a MM. A "személyi változások" is alátámaszthatják nyilván a jó kapcsolatot. Szóval ezt tekinthetjük az Oly akciójának is, még ha nem is a Mintaboltban zajlott.
Üzletpolitikailag nem rossz lépés egy ilyen, szélesebb kör által látogatott kereskedői láncon lefuttatni egy rendszert népszerűsítő akciót.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Sajnos esélytelen
Talán karácsony előtt egy 10% a márkaboltban, bár ha jól emlékszem utoljára az volt a hír, hogy nincs hivatalos hazai márkaképviselet (márkabolt van, de az más) így ez se biztos.Egyébként ez is inkább az MM akciója volt, mint az Oly-é.
Novics: Van az a pénz...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Novics
senior tag
Látott már valaki eladó használt 12-32-t?

Nézegetem, hogy milyen natív obik vannak, és tetszik a kezdő 12, plusz átfutva az itteni hozzászólásokat egészen pozitív véleménnyel van róla a társaság. -
-
Lassú Víz
addikt
Ezen az alapon kikukázhatnánk az iAuto módon kívül mindent. Persze semmi racionális érv nincs amellett, hogy minek nekem az E-M1, mégis az összes eddigi vázam közül ezt használom a legnagyobb megelégedéssel, örömmel. És ezért az érzésért nagyon sok helyen fizetünk. Autó, kanapé, cipő, légkondicionálás stb. Miért pont a hobbi területen szívassuk magunkat? Akinek más gép adja ezt az érzést az ne vegyen E-M1-et, ez tiszta sor.
rbalint88: Szent hát
. Ha egyszer lesz valami az oly sokszor felemlegetett sörözésből még iszunk is rá egyet. -
Rum.cájsz
tag
Vígasztaljon már valaki azzal, hogy Panáéknál is lesz ilyen fergeteges akció, legalább az ünnepek előtt?
Olvasgatom 1-2 halacska élete nem túl stabil jelenlegi gazdájánál. Küldjön üzit, lökjön fel, vagy gáncsoljon el mit bánom én, de engem érdekelne egy ilyen üveg, potenciális vevőjelöltként.
-
eeXaa
addikt
..no mindegy én úgy gondolom, hogy az az obi egy jó ár/érték/feature kombó. Főleg 35 ért....
...meg amúgysem pro célokra veszi... -
jmakk
őstag
-
-
MrChris
nagyúr
azért józanul végigondolva em1-re sötét kitobi elég fura kombó. Egy profi gépet tönkrevágni kategóriáján kívül eső obival, mint Ferrárira 155-ös Kormorán gumit tenni.
-
eeXaa
addikt
Jó az a 12-50 általános célokra.. belső zoomos ami jobb szerintem bármelyik eddigi pana zoomnál. Plussz tud makrót... időjárás proof, könnyű és olcsó, tehát nem nagyon kellene félteni... mindez korrekt minőségben... én is gondolkoztam a 12-40- en de félnék túrára vinni... a 14-140 et is egyfojtában skubizom nemhogy valami rosszat tegyek egy egy vadabb túrán... szval sztem a 12-50 egy teljesen jó obi.... a 12-40 meg az a szint amire gyakorlatilag sosincs szükséged általános felhasználásban...
-
.mf
veterán
Szép kép, csak a péhá motor megint jól megrépázta

Én lehet, hogy meghagytam volna tágabb rekeszen, hogy a közeli szikla elmosódottságából érződjön a távolság, magasság-mélység viszony.Lassú Víz: igen, az is, meg még pár kiegészítő; de inkább azt akartam hangsúlyozni, hogy nagyon tájképelni széles obi, állvány, alacsony iso, rekeszelés és utómunka a kiindulási alap / munkafolyamat és a "mindset".
Érdekes volt ilyen szempontból Trey Ratcliff döntően tájképes portfóliója, amit pár oldallal ezelőtt linkeltem: az oldalon lehet látni az exif adatokat is, és hogy mennyire erős nála az uwa-dominancia. Legalább százat átnéztem, kb kétharmad a 14-24 f2.8-cal 14~18 tájékán, egyharmad 24-70 f2.8-cal vegyesen inkább 28~35, időnként 50 ill 70, valamint mutatóba néhány 135, 200, 270, stb gyútávokon. Meg persze állvány, rekeszelés, alacsony iso, és erős utómunka.
Doom: egy Oly 14-42-IIR 0km-es használtan elég olcsó, 25k, amihez képest egész "elmegy" a képe; bár a kettőt közvetlenül nem hasonlítottam össze, de emlékeim szerint optikailag nem rosszabb a 12-50-nél. Pana oldalon a 12-32 egy zseniális pici obi, mérete ellenére egész korrekt képpel, egyik kedvencem a rendszerből. A régi 14-45-re és újabb Pana 14-42-II-re is jókat mondanak, bár személyes tapasztalatom nincs velük. Sajnos nekem is egyik legnagyobb bosszúságom m4/3-dal, hogy nincs igazán jó, de nem túl nagy és drága alapzoom.
cdl: ha a 12-40 nem is jön be, biztosan el tudod plusszosan adni. Ld. 210 az obi önmagában, 455 a kitben, tehát 245 a váz; miközben pár hónapja még nemhogy az EM1, hanem az EM5 váz került ennyibe.
12-50-t kölcsön tudnám adni, de sajnos nem Debrecenben, hanem Bp-n...
Én abból a keretből apróról halásznék EM5-öt marcsával, és ahhoz a 12-40-t, ha az a tartomány a cél.
Jelenleg nálam ezek vannak rendszeresebb használatban: EM5, 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8; valamint 7.5 f3.5 halszem, 25 f1.4 és 14-150 alkalomtól függően; valamint porosodik itt még 12-50, 20, és EM5 marcsa. Még a 9-18-at tervezem beszerezni (már rég nem volt aprón normál árban, csak egy törött szűrőmenetes), mivel sajnos natív fényerős ultraszéles fix sincs a rendszerben.Schanyee, Pollai: nálam biztos nem váltaná ki a 9-18 és a 12-32 egymást. A 9-18 a 9-12~14 tartományban jó, a 12-32 meg felette, és a 12-32-t 18-nál hosszabb felén is szoktam használni. Továbbá a 12-32 sokkal kisebb is, ezért az a default járkálós obim.
Need: a 9-est ugyan nem, csak nem tudtam eldönteni, hogy csak rosszul kérdezel, vagy tényleg ennyire alap és szem előtt lévő dolgot nem találsz meg benne... Ha tényleg a 16:9 cropra gondolsz, akkor kiválasztod a képet, menüsorban a crop toolt, és aspect ratio-t 16:9-re állítod.
Black Smile: kitobi helyett biztos nem (általános használatra túl hosszú / szűk), mellé igen, ha portrézol vagy kell fényerős kistele.
-
-
Black Smile
csendes tag
Sziasztok,
mi a véleményetek, teljesen általános felhasználásra - a kitobi helyett - érdemes lenne a mostani MM akcióban beruházni egy 45/F1.8-as objektívre, egy E-PM2 mellé? -
rbalint88
veterán
a 12-50-nek másfél előnye van: az időjárásálló kivitel(1) és hogy 12-ről indul, de azzal a képminőséggel szinte mindegy (0,5). pedig én nem is e-m1-en próbálkoztam vele, hanem egy pana gf5-ön, ami a m4/3 rendszer alsó vége minden szempontból. képminőségileg is, de már azon a régi 12 mpx szenzoron is elvérzik az az obi.
-
cdl
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Na, győzött az erőszak egyelőre

Megváltoztattam a rendelésem, ha elfogadják, 12-40-el fog jönni az EM1.
Most már csak egy 12-50 kellene kipróbálásra, hogy össze tudjam vetni, mennyivel rosszabb.
Hátha az Én igénytelen lelkemnek elég lenne az is.
Szóval nincs véletlenül Valakinek itt Debrecenben és környékén kölcsön Oly 12-50-e?
A 12-40-et már ketten is megvennék, az nem fog rajtam maradni, úgy néz ki. -
Studi
veterán
Mik vannak a fiók mélyén? rovat:
Patona akksik Pana DMW-BLC12 kompatibilis Panasonic G5, G6-hoz való. másfél évesek, 1200 mAh, nem sokat voltak használva.
Hama nagylátóhoz való, 46mm-es szűrőmenetre tekerhető napellenző, az elején 72mm-es szűrőmenettel (adok hozzá 72-es obisapit is). Én Oly 12/2-m használtam, de már szereztem hozzá gyárit, mert az kicsit kisebb.
Ha valakit érdekelnek, keressen, megalkuszunk.
-
Doom
aktív tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
A Samyangnak van 10/2.8-as, de fél kiló

-
|AP|
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
hát lehet

Addig viszont valószínűleg beleugrok a 9-18-ba, bízva abban, hogy ha ilyen áron veszem, akkor később nagyobb bukás nélkül eladhatom, ha mégis mást találok ki.Továbbgondolva az ideális triót, ha azt is figyelembe veszem, hogy mik passzolnak a GM1-re, akkor egy 9-18/25/45 lenne a legjobb. Akkor viszont a nagyon pici méretet veszteném el...
-
Marseille199
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Mondjuk lássa, ez igaz.

Meg a makró
Én sohasem felejtem, el, hogy mennyire a saját káromon tanultam meg ezt az egész diffrakció mizériát:
2007, Nikon D70, mindennek az eleje, tanulgatok serényen, olvasom a könyveket, amiket akkor szerintem még simán az analógból ültettek át digitre,tájképet szűk rekesszel, satöbbi.
Kimegyünk a haverokkal Erdélybe, és lőttem a sz.rabbnál sz.rabb, f16 és f22 fotókat a 18-70-nel. Mind "kuka" lett a diffrakciótól
-
|AP|
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
ugyanez a dilemmám nekem is

Régóta picsogok már itt, hogy drága a 9-18, erre tessék. Azt hiszem most már nincs több kifogás. Viszont akkor a halszem lehet nálam sem lenne annyit használatban.
Igazából egy 9-18, 20, 45 trió nekem tökéletes lenne, de a kis 12-32-től nem szívesen válnék meg a mérete, rugalmassága, átfogása miatt. Ráadásul a GM1-re sokkal jobban passzol méretben, mint a "batár"
20-as.
Pedig a fent említett trióval szinte feleslegessé válna... Nehéz ügy
-
válasz
Schanyee
üzenetére
Én erdőre, tája használtam, meg nagyobb belterekre. Jóformán csak 9-12 mm tartományban, de főleg 9-en.
Most van helyette 12-23 és halszem, így jól megvagyok! (úgy is jól megvoltam, de így jobb!). a 12-32 verhetetlen méretben, és általános célra jó. Halszem eleve célszerszám, de kihúzható lineárisra is ha nagyon kell... -
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Azért akad kivétel, mikor letojja az ember a diffrakciót: fényforrást szépen csillagozni szűk rekesszel lehet.
-
Schanyee
senior tag
Amúgy mi a véleményed, a 9-18-ról? Mostanában gondolkodom időnként rajta és ezen a helyzeten ez az akció csak rontott. Akkor lehet el kellene adjam a 12-32-t, vagy a halszemet, vagy akár mindkettőt, mert kezd túl sok pénz állni a rendszerben. Mondjuk amikor kellett a nagyon nagy látószög nekem a halszem nagyon bejött, így azt sajnálnám. De a 12-32 is nagyon jó szolgálatot tett, 20-as fix után azt használom a legtöbbet és szeretem is a képét. Egyelőre a mérleg erősen arra áll, hogy ne költsek semmire se, csak a túloldalon a kíváncsiság áll (vagy függőség, ezt nem tudom pontosan
). -
Marseille199
senior tag
válasz
schawo
üzenetére
Bocsánat, akartam szerkeszteni, hogy nem igazán neked kellett volna ezt válaszolnom

Sztem apsc: f11, ff: f16
A 22-es rekesz már-már a középformátum felségterülete.De ha már ilyen kötözködős állapotban vagyok, akkor csekkolom a Flexát is: Biza a 6x6-ra ekv 50mm-t rajzoló obi, f16-on bár, de hiperfokál távra lőve 3 métertől a végtelenig éles

-
schawo
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Én is lejjebb tolnám, pont azért írtam, hogy FF-en f/22-n már beköszön a diffrakció. Az azt jelenti, hogy ott már nem használható normálisan.

-
Marseille199
senior tag
válasz
schawo
üzenetére
Szerintem ez azért nem ennyire egyértelmű, sőt, én lentebb tolnám egy rekesszel, f22 az beza már csúnya ff-en is. Meg objektív függő is.
De szerintem sem kell f7.1-nél jobban rekeszelni. Inkább a hiperfokális távra állítani az obit (tudom nincs skála, de meg lehet tanulni)
Itt van előttem egy cirka 50 éves 35mm-es fullfrém (sic!) obi, f11-re rekeszelve, hiperfokális távon 1,2m-től éles minden a végtelenig. Még egyszer: leica kocka, 35mm-es obi. Szóval nehogy már f11-re kelljen rekeszelni egy ekv 24-28mm-es obit mikro4/3-on, hogy minden éles legyen.
Ui: Csekkolta, 50mm-es objektívnél, ugyancsak f11-nél hiperfokélis távra állítva 2,5 fél métertől a végtelenig minden éles. És ez még mindig kisfilm méret.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Mennyi is egy adapter....?
Én inkább keresnék valakit a korábban talán TayRol által felvazolsz felállásban egy E-M1 +12-40 kombora és még olcsóbb lenne a váz a spórolt pénzt kipótolva meg vennék egy pana 12-32-t ebay-ről vagy 25k-ért egy Oly 14-42 kitobit esetleg még egy 45-öst vagy 25-öst MM-ből. -
Tin_Shield
őstag
Szerintem nagyon rendben van E-M1 315e-ért az MM akcióban. Sőt, szerintem +35e-ért a 12-50 is elmegy, tényleg nem minőségi obi, de azért nem is használhatatlan, amennyibe kerül annyiért el is lehet adni ha akad helyette valami jobb darab.
Volt az irányjelzőn a közelmúltban egy 4/3-os 14-54II, ha megvan még én egy adapterrel lehet bevállalnám. -
.mf
veterán

Ha már EM1, akkor csakis 12-40-nel van értelme, mert akkor a 12-40-et elég kedvezményesen megkapod. A 12-50-nél már csak magában a váz is jobb, hozzá apróról egy 4/3-os obi vagy akár egy 14-42 IIR. A 12-50 a rendszer egyik legrosszabb obija, csak az időjárás-állóság és a kvázi-makró szól mellette. Máig nem értem, hogy adhatták ki az akkori csúcsgép kitobijaként, ennél sokkal jobb obik után. -
Akkor inkább oly 12-40-el, és semmiképp 12-50-nel. Amúgy amit jeaah mond teljesen jó: pana váz + 12-40 oly zoom!!! Állatgyors AF jó fogás, igaz stabi nincs. Én mocskossul elégedett lennék egy GX7+12-40-nel... De előbb vennék GX7+12-32-t is. Az EM1 váz nagyon jó, de mivel az aktuális 'csúcs' ezért messze túlárazott, nem éri meg. A 12-50 meg arra jó, hogy eladja az ember mihamarabb (3 expót lőttem tesztnek és már adtam is el anno).
-
Ezért a képért én is felkelnék, sőt, azt is bevállalnám, hogy nem fekszem le!

Amúgy nekem is volt 9-18 én jellemzően 7.1-re rekeszeltem, bár igaz, nem volt olyan perverzióm, hogy közeli/távoli elemet is tartalmazó témát szűk rekesszel lőjek (előbb lőném fényerőssel tág rekeszen a dof miatt legfeljebb összerakom panorámának
) -
cdl
senior tag
Szia.
Teljesen általános felhasználás.
Család, utazás, természet.
Mivel dslr-ről jöttem, megszoktam a gyors fókuszt, és a jó fogást.
Kipróbáltam az em10-et 1 hétig, fogása, kezelése nem az én világom.
X-e2 volt eddig a kiválasztott, de anyira jó áron van most az em1, hogy teszek egy próbát.
Az em1 alakja sokkal közelebb áll hozzám ránézésre.
A Fujit is meg tudnám szokni szerintem. ( egy tokkal)
Mivel a kipróbálás fontos, így megrendeltem az em 1-et 12-50-el.
Ha nem jön be, 14 napig visszaadhatom.
A 12-40 már túlmutat a lélektani határomon, biztos bánni fogom, de ez van.
Kiváncsi vagyok, pár nap alatt remélem megjön. -
Doom
aktív tag
Néztem a 9-18-ast is, csábító a 9mm, de az a bajom, hogy emellé még nem árt egy alapobi, és kéne még valami fényerős. Esetleg lehetne a kettő együtt pl. a 25/1.8, de a fényerőt szeretném a szélesebb látószöghöz igazítani éjszakai csillagfotózás és beltér miatt. Én a képeim harmadát eddig 27-28 ekv. gyútávon csináltam, valszeg soknál lejjebb is mentem volna, ha nem lopták volna el a 10-22-met anno
Ezért gondoltam a 12/2-re, de persze az pont nincs a MM-ban, hogy a fene egye meg.
Egyébként mi a jó minőségű alapobi? 12-32, 14-42, 14-45-re gondolsz? -
jmakk
őstag
válasz
schawo
üzenetére
Természetesen beköszön, ez nem is kérdés. Az FF nem tudom, hogy jön ide, nem kevertük bele.

Inkább az a lényeg, hogy mennyire marad éles. De mondjuk f4-5.6 azért kevés, mikor van egy hangsúlyos előtered 1-2m-re és nem akarod, hogy a háttérben a felhők és a nap már bukés legyen. -
need
addikt
Üdv nektek...
én és a DxO Optics Pro 9 ismerkedünk egymással.. na most úgy nagyjából meg is találtam benne ami kell
kivéve azt hogy miképpen lehet 4:3 helyett 16:9 arányban kimenteni a képet..
tudna nekem valamelyik szagértő
segíteni..? 
-
.mf
veterán
"Mondjuk én pont a tájfotó miatt nem vettem 12-40-t. Erősen hat rá a diffrakció, asszem az ephotozine is megemlítette, talán egyetlen negatívumaként. Mondjuk ha f8 fölé nem tekeri az ember, akkor pöpec."
Milyen gyútávon? Az én tapasztalatom az, hogy a rekesz-szűkéből eredő lágyulás (diffrakció) egyrészt a szenzor méretétől, másrészt pedig a gyútávtól is függ: rövidebb gyútáv hamarabb, hosszabb pedig később, szűkebb rekesznél kezd csak el lágyulni.
F8... Érdemes végignézni néhány mérést, hogy adott obi hogyan viselkedik, hol van a közepe és a széle élességi maximuma. Egyáltalán nem biztos, hogy kell f8-ig rekeszelni, sőt. Kísérletezgettem én is, gyakran jött az ki, hogy a fixeim láthatóan élesebbek f4 és f5.6-on, mint f8-on vagy fölötte. A tesztek alapján a 12-40 dettó, f4-en középen sokkal élesebb, széleken meg csak hangyányit gyengébb, mint f8-on.
Legrosszabb esetben kicsit vágsz a széléből...
Nem tudom, mennyire szoktad a tájfotók exif-adatait nézni, ha valahol elérhetőek. Sokszáz, bőven elég karcolóan éles széltől szélig kép alapján, még FF-en is többnyire megállnak f9.5, f11-nél, csak ritkán mennek efölé -- ami a DoF 2x szorzója mellett f4.8, f5.6 m4/3-on.Tájképre, szerintem...
- állvány
- uwa zoom, m4/3 esetében jelenleg a 9-18 f4 és f5.6-on
- jó minőségű alapobi, de nem feltétlenül az f2.8-asok
- modern váz
- jó hely
- jó időjárási körülmények: kiváló látótávolság, alacsony pára
- látványos fények
- raw és / vagy AE bracketing
- utómunkaSzóval szerintem a 12-40 önmagában nem megoldás mindenre, csak egy elem. Képernyő-méretben nem biztos, hogy ki lehet szúrni, hogy mennyivel élesebb, mint egy másik obi (feltéve, ha az is egy korrekt darab), azt viszont igen, ha jó a hely / fények / körülmények, jó a kompozíció, vagy jó utómunka miatt látványosabb. Láttam már kitobikkal is olyan helyeket, olyan jól elkapott helyzeteket, és olyan jól utómunkázott képeket, hogy én inkább azt vallom, hogy elég egy "épp elég korrekt" ("good enough"-ot hogyan fordítsam) obi, csak legyen meg a megfelelő gyútáv-tartomány és legyen ténylegesen nálam. Egy ekkora obi pedig nem biztos, hogy nálam lesz.
-
Kicsit azt kérdezed, hogy Kriszti vagy Kati piros ruhában vagy Kati kék ruhában a jobb választás. Inkább azt írd le, hogy mik a fotózási szokásaid, mik a szempontok.
Pont nemrég hasonlítottam XE1+kit-et EM5+12-40-el. Fogjuk rá hogy EM5 markolattal hasonló mint az EM1 és tegyük hozzá, hogy XE2 jobb mint elődje (azt is tapiztam már).
Fogásra nekem a Fuji, főleg markolattal, azzal egyértelműen jobb az ergonómia.
De ha mozgalmas témáid vannak, talán jobb az Oly.
Szóval mik a szempontjaid? -
Doom
aktív tag
Ezt a tesztet mondjuk még nem láttam, csak most néztem meg, 12mm felett f11-ig jónak tűnik, ez nem tűnik olyan vészes limitációnak.
Studi: Én vetettem fel a kettő "összehasonlítását" olyan alapon, hogy ha bő 200e-ből szeretném megoldani a korábban felvázolt feltételek mentén a lefedettséget, akkor szóba jöhet mind a kettő. Legalábbis nekem. Nyilván nem összehasonlítható a két obi face to face, én a "portfóliót" hasonlítottam.
Új hozzászólás Aktív témák
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- Bontatlan, Sony PS5 PRO Pro 2TB, lemez mentes verzió
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Talán karácsony előtt egy 10% a márkaboltban, bár ha jól emlékszem utoljára az volt a hír, hogy nincs hivatalos hazai márkaképviselet (márkabolt van, de az más) így ez se biztos.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)