Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen notebookot vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarabaeus
őstag
válasz
Hi!King
üzenetére
"egy időpillanatban tudj sok képet csinálni eltérő fókusz beállításokkal"
Bizonyos szempontból a fénymezős megoldások, ha kezdetlegesek is még, megoldják (nem egy 4K felvétel időben eltérő képkockái közül választhat ki az ember adott fókuszút, hanem egy pillanatból).
Van még a Frazier-objektív, amit filmesek használnak, a nagy mélységélesség tartománya miatt. -
scarabaeus
őstag
válasz
theporcupine
üzenetére
Ez úgy hangzik, mintha a korábbi számlálóállásra emlékezett volna a vezeték visszarakása után (mert az új állás a RAM-mal együtt elszállt, nem mentette a saját flashébe, mint normál kikapcsoláskor), és utána szépen egyenként felülírta az összes azonos nevűt, ahogy jöttek az új képek.
-
scarabaeus
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Amikor a Marsot szabad kézzel fényképezve vele (#87806) valós részletet vettem észre pár pixelben, akkor láttam, tud ez meglepetést okozni.
Amúgy egy német fémmegmunkáló műhelyből rendeltem hozzá egy objektívgyűrűt, azért tényleg nem arra való a kis GM5, hogy ezt az objektívet megtartsa, nameg az állványfej sem ekkora kiegyensúlyozatlanságra van felkészülve. -
scarabaeus
őstag
Velem amúgy konkrétan ez történt.

A GX1 (amit hasonló gombhoz a kabát módon a Samyang halszem miatt vettem és építettem már utána aköré a "normális" objektíveket) még örökölte a régi FZ-mhez vett rádiós kioldót. Akkoriban még Windows Mobile-os Omnia II-m volt, így amikor GM1-re váltottam, akkor váltottam Androidra is, mert a kis GM1-et már csak wifin lehetett távirányítani, app pedig csak Androidra és iOS-re volt. Mondjuk nem bántam meg. Aztán a GM5 már belakott környezetbe érkezett.
-
scarabaeus
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Jövőre lesz húsz éve, hogy digitális fényképezőgépet használok, az első még 115200 baudon kommunikált RS-232-n, így viszonylag hamar vettem egy kártyaolvasót, azóta is, a többi géphez / vázhoz is mindig kártyaolvasót használok, de egyszer sem törtem még le az akkufedelet.
-
scarabaeus
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Hehe, úgy öt éve eszembe jutott, milyen jól jönne egy kettős objektívsapka, hogy a minimális nagyságú táskában a váz egy objektívvel, plusz két objektív egymáson elférne, utóbbiak nem lötyögnének egymáson, hanem egy objektívként viselkednének, és még így is beleférnének a táska magasságába, kb. a váz szélességét kiadva. Aztán láttam akkoriban, hogy ez eszébe jutott gyártóknak is, azonban épp m43-ra nem gyártottak ilyet. Először noname objektívsapkákat rendeltem meg, nem fogta stabilan az objektíveket összeragasztás után, aztán rendeltem Lumix eredetiket, azokkal nem volt gond, azóta is az van (csak azóta más a váz/objektív felállás, mint az akkori fényképen). A #91261-ben emlegeted az OP/TECH-et, ezek szerint azóta m43-ra is gyártanak.
-
scarabaeus
őstag
-
scarabaeus
őstag
-
scarabaeus
őstag
válasz
padi68
üzenetére
Szárazan leírva:
12 mm: vízszintesen 72°, függőlegesen 57°. 100 mm: vízszintesen 10°, függőlegesen 7,4°.
14 mm: vízszintesen 63°, függőlegesen 50°. 150 mm: vízszintesen 6,6°, függőlegesen 5°.
Csak az elejét nézve, nekem személy szerint jól jön a 12 mm, m4/3-ra váltva ez 14 mm-re szűkült össze egy ideig, de viszonylag hamar jött a 12 mm fix, aztán a 12-32 véglegesedett és elégedetten használom.
Másnak viszont teljesen más prioritásai lehetnek. -
scarabaeus
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
(Mobilról is megy a link, legalábbis androidos Chrome-ból, most, megy. Szerk.: mármint kijelölt szöveghez URL hozzáadása link gombbal)
-
scarabaeus
őstag
válasz
Walaki007
üzenetére
Ilyen esetekben szoktam többsoros panorámát csinálni. Az lehetőséget ad arra, hogy legyen tér a tárgy körül, és úgy nincs veszteség korrekció után (vagy pedig előkapom az LG G5-öt, amelynek a nagylátószögű kamerája 135°-os látószögű, csinálok egy 9:16 arányú képet, portré állásban, vízszintes tengellyel tartva, és utólag kivágom a felső 3:4 arányú részét a képnek.
) -
scarabaeus
őstag
válasz
Walaki007
üzenetére
A perspektíva okozza. Ha egy minden optikától mentes raytracerrel csinálsz ilyen látószögű képet ugyanebből a pozícióból, akkor ugyanígy fogja ábrázolni.
Ha vízszintesen tartod, akkor nem, ugye, de olyankor kilóg a csúcsa. Ilyenkor jöhet elő a shift adapterek lehetősége, vagy a perspektíva korrekció programban. -
scarabaeus
őstag
Kicsit elcsodálkoztam most. Hirtelen ötlettől vezérelve kimentem a GM5 + 100-300 II-vel az udvarra, állvány nélkül lefényképeztem a Marsot, bejöttem, és néztem egyet. Arra ugyan számítottam, hogy kiterjedése lesz már a képen (a Hold fél fok, a Mars most olyan 17 ívmásodperc, így durván százszor akkora most a Hold korongja, mint a Marsé. (Földközelben másfélszer nagyobb lenne a Mars látszólagos átmérője, mint most.)
Amin elcsodálkoztam, hogy az a sötét terület két pixelben kivehető volt a pár pixeles képen. A Mars fázisa is látszik.
Egy pixeles 4x nagyítást ráraktam, alá pedig odatettem a Mars Stellarium által mutatott aktuális képét. Tetszett, egy 100-300 II-től.
-
scarabaeus
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
Sima vágásra (és összeillesztésre) a Smart Cuttert szoktam használni. Durva és finom csúszkákkal pontosan frame-re lehet állítani, a műveleteit pedig újrakódolás (így minőségvesztés) nélkül végzi el. Csak a "félbevágott" blokkokat tömöríti újra, az adott szakasz elején-végén, a többit simán átmásolja, ahogyan pl. az MP3 Direct Cut az mp3-aknál. A másolás hozadéka, hogy hosszú felvételek vágását is másodpercek alatt oldja meg, hiszen nincs (számottevő) újrakódolás. Ez a program viszont csak vág, nincsenek áttűnés effektek, nincsenek feliratok, ilyesmi.
Ha a kimenetre egyéb effektek kellenek, már nem ússza meg az ember újrakódolás nélkül, akkor már inkább valamilyen NLE kell, Adobe After Effects, ilyesmi, de mivel a magam részéről én meglehetősen érintőlegesen foglalkozom videóval, a képek mellett az általában a percet sem elérő videórészleteimmel, ezért a képek feldolgozásával szemben nem ruháztam be videók feldolgozásába, és eléggé el nem ítélhető módon a (szerintem a) világ legrosszabb grafikus felhasználói felülettel rendelkező programjai között dobogós Blender 3D modellező-renderelő program videószerkesztőjével oldom meg azokat, ami annyira unintuitív, hogy nekem is mindig újra és újra utána kell néznem a dolgainak két videószerkesztés között.
Viszont ingyenes. -
scarabaeus
őstag
Hm, kijönnek egy dologgal. Új rendszer, más objektívpark. Ugyan épp a Panasonic hozza ki, de m43 szemszögből mindegy, kihozhatta volna, mittomén, a Fuji vagy mondjuk a Sigma is, a m43 világot ugyanúgy nem érintené. Hát, akkor jól van. (Azért azt a két céget hoztam fel, mert a Fuji kijelentette, hogy nem csinál FF MILCet, a Sigma meg nem nagyon csinál semmilyet sem)
-
scarabaeus
őstag
(Nekem maradt egy GM1-em a GM5 mellett, csak annak meg az a típusproblémája lett, amit másoknál is olvastam, hogy a szenzorkosz az infratükör mögött van, mert leszedni nem lehet a külső felszínéről. Szervizbe nem vittem még, mert egyrészt lusta vagyok, másrészt a GM5-tel elvagyok, de így, defektesen, az eladására sem gondoltam)
-
scarabaeus
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
A 12-32-nek volt egy sorozathibája. Lehet, hogy a gyártásának nem minden szakaszából való objektívre igaz, lehet, hogy a későbbieknél már a gyárban kiküszöbölték. A tubust, ugye, összecsukott állapotából ki kell tekerni, és egy ponton túl áll be 12-re, onnan lehet aztán 32-ig tekerni. Na most, az a ragasztó, amit (lehet, hogy csak eleinte) alkalmaztak a tubus mechanikájának összefogatásánál, könnyebben engedett, mint kellene. Aztán ha engedett, a tubus visszazárásakor nem áll meg, hanem körbefordul, és szépen szétcsúszik a teleszkóp.
Nekem ez az egyik szép görög nyaraláskor jött elő, onnantól a 20-as volt a nyaralás végéig a legnagyobb látószögem (eltekintve a halszemtől
), de a Pana szerviz idehaza ingyen megjavította, azóta is folyamatosan használatban van. Nem éri meg emiatt aggódni a 12-32 kompaktsága és minősége ellenére. -
scarabaeus
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
A 35-100 f/4-5,6 objektívvel kapcsolatban, ott sem biztos, hogy mind egyforma, eszembe jutott az a téli, hidegfront utáni panorámám [dropbox], amelyet a mezőkövesdi "katonai tavak" mellől készítettem 100 mm-en, előtérben a várossal (a templomtorony órájával akár), háttérben a Bükk az egri Nagy-Egedtől a Bánkút melletti radar gömbjéig, végig a bükki kövek, épületek a dombok oldalában stb.
-
scarabaeus
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
"lehet le kellett volna védetnem az ötletet?"
Ahhoz szerintem késő, rémlik, hogy van ilyen felhasználás már, más vázon.
-
scarabaeus
őstag
Szórakoztam az előbb az ezen a nyáron beszerzett Pana 100-300 II objektívvel. (GM5-höz, de kényelmes vele, úgyis az objektívnek fogok alá, nem a gépnek
).
Jó ideje, még a Pana FZ időkből van nekem Raynox DCR-150, DCR-250, az MFT vázaknál már nem a csiptetővel, hanem step-down gyűrűkkel aggatva objektívek elé néha elővettem őket. Ilyen mérethez nem volt gyűrű, úgyhogy ebben az esetben már elő kellett keresnem a csiptetőt, ami még épp jó volt a 67 mm-es menet elejére ráfogatni a DCR-250-et.
A jó öreg Dell U2412M monitorom volt a tesztalany, 1920x1200, 0,27 mm-es pixelekkel, szépen beállítottam a távolságot, láttam is a pixeleket (az előbbi 0,27 mm-rel számolva egy 8 mm széles téglalapot fényképezve).
Ahogyan távolítottam-közelítettem, egyszer csak eltűntek a pixelek és a rács kontúrjai, és megjelent egy rücskös üveg mintázat, na, akkor érte a fókusz épp a monitor külső felületét.
(Vignettálást stb. nem korrigáltam, hagytam mindent úgy)Kivágtam egy-egy 640x480-as részletet mind a kettő képből, 1,2 mm széles részletek.

-
scarabaeus
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Volt (?) gyártási szórás, volt teszt is, aminél a decenteres példány harmatos teljesítménye után a cég küldött egy másik példányt, amivel aztán kiegészítették a tesztet. Az járt jól itt is, aki válogathatott.
Tejútra milyen? Engem is érdekelni kezdett a válasz, megnéztem itt:
https://www.dpreview.com/forums/post/59483356 -
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Most ismét rákerestem, és pár nappal későbbről már volt pár minta, amit a Laowa 4 mm f/2,8 halszemmel készítettek. Hát, igen, ez bizony mft-n is full circular fisheye, annak következményeivel...

(Innen)
-
scarabaeus
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Ez tényleg pici!
Viszont, hm, cirkuláris halszem, nem tudom, azon belül MFT-n cropos-e, tehát MFT szenzoron a teljes kört vagy annak részletét látjuk-e, utóbbinál csak a sarkokat hagyva feketén, ugye egyik esetben sem használja ki a szenzor teljes területét. Mivel nem részletezik, feltételezem, hogy a téglalap alakú szenzoron a teljes kört látjuk majd.
A panorámás felhasználáshoz amúgy már eléggé problémás szerintem mindkettő, különösen pedig az első eset, a felbontás miatt. 16 MP-es vázon a 7,5 mm-es Samyang MFT-n 180°-os diagonális halszemes képeiből összehozott gömbpanorámák olyan 12500 pixel szélesek, így a gömb egyenlítőjénél 360°-ra 12500 pixel jut (a sarkok felé haladva a gömbpanorámák közt elterjedt, 2:1 arányú téglalapot adó egyenderékszögű vetület miatt azért egyre kisebb körre jut ennyi, ezért is lenne jobb, egyenletesebb kockalapos vetületként tárolni, de azt általában nem támogatják), így egy ilyen panoráma felbontása 60°-os vízszintes látószögben nézelődve 2080 pixelt ad vízszintesen. Belezoomolni ebbe annyira már nem érdemes, de amúgy korrekt. Összehasonlításul, 4K-s gömbpanoráma-videóknál 3840/6, 640 pixel jut 60° vízszintes látószögre, ami, ugye, nem sok.
A 7,5 mm Samyangról a szóban forgóra visszatérve, ennél a 4 mm-es halszemnél a 210°-ot befogó gömbszeletnek a vetülete, teljes körként (vagy annak kivágásaként, majd eldől, ha lesz vele készült kép), a nagyobb látószögű képet kisebb területre képezi le (teljes körnél a keskenyebb oldal hosszához igazodva). A 6000 pixel szélességű panorámát (ami a 360cities-en a minimum elfogadott méret) talán teljes kör esetén is eléri, ebben nem vagyok biztos, de kb. akkora lehet, saccolva, 16 MP-es szenzort használva.
Sima, egyképes fényképezéshez (a "mindennapihoz", ha egyáltalán lehet ilyenről halszemnél beszélni, szerintem nem) a 7,5mm-es Samyang a maga teljes képet kitöltő képével, és a sztereografikushoz közeli, nem pedig területtartó halszemként a szem számára elfogadhatóbban torzuló képet készít, majd kiderül, a 4 mm-es milyen vetületű halszem, az biztos, hogy eléggé extrém lesz. Mondjuk sok hely nem lesz elbújni mögötte, hiszen már a Samyangnál is elég könnyen belelóg az ember a képbe.

-
scarabaeus
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
"450k saturation electrons"
Van valakinek adata, néhány, utóbbi években használatos szenzor esetén mennyi ez?Más: érdekes lett volna, hogy mondjuk egy 16 MP MFT szenzor pixelsite-jának hasznos területéhez képest az új 8K szenzoron lévőké mekkora, ugye, kisebb méret, de azon belül megnövelt hasznos terület, tehát nem arányosan kisebb.
-
scarabaeus
őstag
válasz
xXxian
üzenetére
Mindig eszembe jut ez a thread.

(OK, ez a sima 100-300; a sima 100-300 és 100-300 II közötti különbségekről néztem pár napja megint összehasonlításokat (pl.), az egyedi szórásnak is betudható különbséggel ott a II jobban tetszett, de olyan, akinek mindkettő volt/van, majd mond véleményt első kézből) -
scarabaeus
őstag
Ezek szerint az Olympusban felmerült ilyesminek a létjogosultsága

(#85004) Studi: A telefonossal az állvánnyal mindenféle magasságba feltartva és a szakadék fölé kinyújtva is látom a képét, mit lát, vízszintes-e, megfelelő-e, így a GM-ek távkioldócsatlakozó-mentessége okozta kezdeti idegenkedés után megkedveltem.
-
scarabaeus
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Ez egy igen elterjedt probléma, van, hogy "hardveresen" futottam bele panorámakészítés közben (Samsung EX1-en egy tárcsán volt a két funkció, az időzítő és a bracketing), a Pana GX1, GM1, GM5 simán csak menüben teszi együtt kiválaszthatatlanná őket, így én is, korábban rádiós távkioldót, a GM1 óta pedig telefonos vezérlést használok. Még ha nem is kell sokféle expozíció, akkor is, hogy se én ne legyek a halszem látómezőjében, sem az árnyékom. Úgy tűnik, valahogy nem merül fel a gyártókban az időzítős sorozat létjogosultsága.
-
scarabaeus
őstag
Egyik sem, se nem csak előre, se nem csak távolra növekszik, de még csak nem is egyformán mindkét irányba. Van egy elterjedt becslés, hogy előtte 1/3, mögötte 2/3 arányban növekszik a mélységélesség, de ez sem igaz (hiszen a távolabbi épp végtelenné is válhat, az meg milyen arány már, hát nem 2/3). Előtte kisebb, mögötte nagyobb, de hogy épp mekkora: Nagy Krisztián (itt is fórumozó) annak idején elemezte ezt a témát is a saját oldalán, pár éve viszont átkerült az anyaga ide.
-
scarabaeus
őstag
válasz
mpierre
üzenetére
Primer fókuszos fényképezéssel megoldható ez, igen, végül is úgy olyan, mint egy 700 mm-es f/11,7 objektív. Okulárprojekciós dolgokhoz már necces lenne, és a 2x Barlow mellett is azt hiszem, túl gyorsan rohan a Hold. A bolygózás, mélyég viszont kimarad. A saját cuccra nem raktam fényképezőt, nekem így gyakorlati tapasztalatom nincs, de náluk és náluk van.
-
scarabaeus
őstag
válasz
WestBam
üzenetére
Igen-igen, a fehéregyensúllyal tehát nincs gond. Innentől csak a jmakk által emlegetett expókorrekció szükséges. Az az alap, azt nem váltja ki, csak plusz lehetőség még, ha a shadow-midtone-highlight hármasból, vagy a shadow-highlight párból a highlightot kicsit megnyomod.
-
scarabaeus
őstag
válasz
zsolt734
üzenetére
Nekem a régi Olympus akciók egyikétől kezdve volt egy Olympus 45, aminek a képe, látószöge nagyon tetszett, jól elvoltam vele, bár az ekv. 90 mm stabilizátor nélkül volt, hogy állványt kívánt a GX1-en (jó, nem a napos réten, persze). Annyira sokszor viszont nem használtam, így pár évvel később eladtam. Miután eladtam, persze, kezdtem érezni a hiányát a rászabott szituációkban.
Akkor, amikor majdnem megvettem a 35-100-ast (nem f/2,8), hirtelen a vele egy árban lévő 42,5 f/1,7 mellett döntöttem (később a 35-100 is meglett, mert csak kellett). Azóta rengeteget használom a 42,5-öt, a stabilizátor mellett a legkisebb tárgytávolságok közti különbség is egy plusz (tárgyak fényképezésére jól jön, a 42,5-nél 31 cm, szemben az Olympus fél méterével). -
scarabaeus
őstag
Ahogy elnézem, függőleges 16:9 (9:16) arány nem is lesz meg, mert én nem négyzetnek látom azt a szenzort. Viszont a 3:4 arány még belefér. Meg a 2:3 is.
(Múltkor a telefonom 135° nagylátószögét kihasználva csináltam egy húzást a függőleges 16:9-cel: vízszintes optikai tengellyel befért a szűk tér másik oldalán a templom a teljes harangtoronnyal, aztán kivágtam a felső 3:4 arányú téglalapot, mint egy shift-objektíves alakítás - jó, ott a pixeleket dobtam el, de az a ferdén tartott objektív perspektívakorrekciójánál is veszik rendesen)
-
scarabaeus
őstag
válasz
xXxian
üzenetére
"ha kell EVF, dedikált gombok, fogás) lassan ismét elérik a gépek a kiindulási méretet"
A kicsi GM5-ön is van EVF, van pár dedikált gomb is, inkább a fogás az, amit mondjuk nagyobb objektívekkel kényelmetlennek feltételezek, úgyhogy inkább a fogáshoz nő a váz DSLR-szerűre, de egyszerre nagy és egyszerre kicsi nem tud lenni.

(Én a saját céljaimra optimálisnak tartom a kis GM5 méretét, pedig annak idején a Ctrl-Amiga-Amiga hármast fél kézzel nyomattam
) -
scarabaeus
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ha a normális halszemeket nézzük, igen. Ha nem (így ez nem mond ellent neked), akkor volt az a bizonyos 6 mm:

-
scarabaeus
őstag
válasz
Tikakukac
üzenetére
"van-e bármi értelme Sony-n kívül venni bármit is"
Itt van egy csetepaté: 49725-től végig (Kulcsmondat: "Sajnos én csak Nikont használok így nem tudom összehasonlítani a Sonyval, de sztem a Nikon jobb")![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
scarabaeus
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ez az egész makrózás egy elég szöszmötölős dolog, a természet lágy ölén, a csendben, amikor szellő sem lebben, csak a néha fel-feltörő hirtelen hangos káromkodás veri fel az erdő békéjét

-
scarabaeus
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Van még a fókusz sorozat; focus stacking topik az indexen.
-
scarabaeus
őstag
-
scarabaeus
őstag
Nem csodálkoznék rajta. Annak idején egy highend kompakttal kezdtem el gömbpanorámát csinálni, azon egy fizikai tárcsán volt az időzítő / expósorozat, viszont távirányítóval sem tudtam volna áthidalni a problémát, mert ahhoz nem volt. A GX1-en sem tudtam egyszerre beállítani a kettőt, ezért távirányítóval kellett indítani expósorozatot, hogy ne mozdítsam meg a gépet az expógomb nyomva tartásával, aztán a GM1 is így működik, nem mehet a kettő egyszerre, de a magam részéről már ebben az esetben úgyis telefonról távirányítom. A Panáknál annyi megvan, hogy az expósorozat mehet távirányítva.
-
scarabaeus
őstag
A múltkor felfigyeltem arra, milyen szép hosszú, 2 km-en tartó, horizontig érő repceföldek vannak a napi vonatozásom útvonala mellett. Eldöntöttem, hogy megnézem közelebbről, régóta szerettem volna már "ukrán zászlót" fényképezni, de sajnos csak a repce tett ki magáért általában, az ég nem hozta a kék színt.
Egy szépnek jósolt, szépnek is induló napon kimentem aztán a helyszínre. Kezdtek is megjelenni a felhők az addig tiszta kék égen, persze. Észrevettem, hogy a falu, Csincse "főtere" nem tér, hanem simán repcével beültetett nagy terület, körben a falu házaival és templomával. Na, akkor jött az ötlet, hogy a repce közt átmenő földúton a repcemező közepéből kellene gyorsan egy panorámát csinálni.
Lerakom az állványt, rá a fejet a géppel, bekapcsolom a kis GM1-et, mérek fényt, rögzítem az értékeket, kapcsolom a wifi-t - erre megfagy a homokóra a GM1-en
Összesen 1 db állomás volt a telefonom wifilistáján, attól állt fejre szerencsétlen fényképező. Nem volt mit tenni, akkumulátor ki a gépből (szerencsére a fej a halszemet tartja, nem a gépet), újra be, wifi bekapcs, újból elszáll. OK, kénytelen leszek időzítővel idétlenkedni, nem baj, egyszer túlélem, menjünk. Megcsináltam a panorámát, kimentem a repce közül, csináltam normál képeket, aztán, csak úgy tesztként, bekapcsoltam a wifit. Simán ment, elsőre. OK...Ezzel egy időben vettem észre, hogy sikeresen elrontottam a teljes képsort a panorámához, mert az akku kivétele után az M mód szépen visszaállt egy korábbi záridőre, túlexponálva a képeimet. A tájat vissza lehetett volna hozni, de a nap felé nézve sajnos az eget beborította a fehérség, nem látszott a nap. Visszamenni már nem lehetett, a felhőárnyék elvette a repce ragyogását, ennyit a szép napról. Azon a napon azért megnéztem azt a hosszú repceföldet, amit a vonatból nézegettem, kiderült, hogy mindössze 350 méter széles csík, csak épp kicsit emelkedőn van, azért az a horizontig tartó hatás.

Egy másik napon, ami tényleg szép nap lett, visszamentem azért. Összeraktam az állványt-fejet-halszemet-gépet, kapcsolom be a wifit, GM1 gyönyörűen elszáll. OK, akku ki, séta a repce szélére, GM1 bekapcs, wifi bekapcs, minden OK, vissza az egésszel a repce közepébe. Wifi még mindig megy, mehet a forgatás körbe, távirányítás működik, kész lett.
Mondjuk azon a napon a méhek a határban már megkergettek, még a műúton is, a repceföldek közelében, a hajamból kellett kivenni őket, úgyhogy az eredeti tervet, a nagy repcemezőt akkor már nem néztem meg. Amúgy is, megint gyűltek a felhők, a gömbpanorámázás vonzza a felhőket, akárcsak a makrózásnak nekikészülés a szellőt, akárcsak a kerékpár kormányának iránya befolyásolja a szélirányt.

Csincse panoráma
-
scarabaeus
őstag
Épp az imént tekergettem a GM1 12-32-esét, és fém a bajonett.
Azért tekergettem amúgy, mert múlt hét hétfőn eszembe jutott, hogy kellene nekem portréobjektív jellegű objektív, mivel ugyan az első objektívjeim között volt az Olympus 45, amit szerettem, de viszonylag ritkán használtam, de amikor azt a Pana stabilizátoros 42,5 f/1,7-esére akartam váltani, akkor mégis a hasonló árú, ugyancsak hiányzó, portrénál többször használatba kerülő, és ugyancsak akkortájt megjelenő 35-100 f/4-5,6 mellett döntöttem, viszont azóta is éreztem, hogy ha ritkábban is van a nagy fényerejű ekv. 85-90 mm körüliekre szükségem, akkor viszont semmivel nem tudom kiváltani a dolgaim közül. Úgyhogy keddre meg is jött a 42,5 f/1,7, a kis GM1-en jól jön a stabilizátor, és a 31 cm-es minimális távolság is plusz. A 12-32 miatt úgyis van 52-37 stepdown szűrőkhöz. Tetszik.
-
scarabaeus
őstag
2006 elején már volt egy ezüst/fekete Pana mizéria, akkoriban még az indexes FZ sorozatos topikban az FZ30-ak kapcsán, aztán végigvonult a felemlegetése a topik nem kevés aktív évén.
Bő 10 év múlva itt egy újabb. 
Szerintem lesz ilyen kör 2026-ban is. -
scarabaeus
őstag
"a GX80-on is csak 4 vagy 5 szín van a "szín egy pontban" opciónál vagy megtoldották egy kicsivel?"
Várj már, ez a múltkor tisztázódott egyszer
-
scarabaeus
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Van kétféle fényerősebb 35-100, de én épp amiatt vettem meg a kit 35-100-ast, mert olyan pici, és amennyi tele kellett, utazgatásoknál, arra pont elég, madarászás vagy utasszállítók vadászata nélkül. Egy pici táskába belefér a GM1 rajta a 12-32-vel, a másik rekeszben a 20-as egybecsavarva a kit 35-100-zal, annyira pici táskában, hogy a munkába járós táskába simán így, egyben belerakom, nálam van napközben is.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Egyet szoktam, GM1-hez, nem minden képhez, innen:
The Lightweight Photographer
Nem tudom, 4-es Lightroommal hogy jön ki, 5-ös van. Néztem egy fizetőst is, Huelight talán, de nem tetszett.
Új hozzászólás Aktív témák
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)