Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
delibab
senior tag
Az MM oldalán azt írják minden tükör nélküli cserélhető obis gépre -10%, ez érinti az olykat is vagy azokat nem?
-
jjeahh
nagyúr
tesónak kéne egy táska az oly-hoz, Crumpler Cupcake, Jackpack, Banana-ról van valakinek tapasztalata? esetleg valami hasonló minőségű/árú/méretű cuccra ötlet? e-p1 fix obival + egy obi kellene beleférjen, sem több sem kevesebb, egyéb extra igény nincs.. esetleg a pen streetcase m milyen minőségre? képekről elég silánynak néz ki, úgy tűnik közel sincs annyi anyag benne, mint a crumplerekben vagy az acme made tatyómban.
-
|AP|
veterán
edigital oldala természetesen összefosta magát...

-
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Cirmos neked sincs cetelemed?
-
TayRol
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ez inkább 91k, és már vagy 3 napja tart, a fél fórum bevásárolt belőle.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Mr.Csizmás
titán
mondjuk akkor már 168k-ért em10 kit

-
delibab
senior tag
Na, végre túl vagyok rajta, kb 2 órája e-pl5 tulaj lettem... megvettem az utolsó készleten lévő feketét a budaörsi mediamarkt-ba! Tényleg nem rossz gép, bár eddig sokat nem tudtam vele foglalkozni, de elsőre tetszik... majd egy kicsit összehaverkodunk, aztán eldől, hogy megy vagy marad... mindenesetre nagyon bántam volna ha kihagyom ezt az akciót, így most megkönnyebbültem...

-
n.andras74
aktív tag
válasz
n.andras74
üzenetére
ÁÁÁ ez pont 20 as obival készült.
-
|AP|
veterán
közben lejárt a szerkesztési időm, de egyébként is másik téma:
ITT is lesz blackrfiday (-27%). Hozzám hasonlóan állványt keresőknek jó lehet.
-
|AP|
veterán
úgy vettem észre, hogy a 9-18 éjszakai, hosszú záridős képeknél hajlamos furcsa becsillanásokat produkálni, illetve hiába a szűk rekesz, nem tudtam elérni szép, "csillagszerű" fényforrásokat. Itt van két kép, mindkettő f8, jól látszik rajtuk miről beszélek:
[link] és [link]Ez a kölcsönben nálam lévő példány sajátja, vagy tudni kell, hogy általánosságban az éjszakai képek nem igazán valóak a 9-18-nak?
-
válasz
madgie
üzenetére
önmagában nem bűn, tényleg ki lehet használni, ha amúgy jól működik úgy a gép (evf maszkol, ahogy kell, a raw fájl is okés stb.), na de ennek akkor lehetne értelme, ha valami qrva jó üvegről van szó, nem fordítva

az a7-ii amúgy nekem nagyon tetszik. de az a6000 is tetszett. meg a nex-6 is. meg a nex-5 is. rég nem a vázakkal van a gond.
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
ez a telefonról írogatás nem az igazi..., nem baj, azért remélem a lényeg kijött a dologból. A 17 2.8-at nem próbáltam, arról inkább mégsem nyilatkoznék, főleg a többi hsz fényében.
a 45-ös, meg a samy 7.5 saját élményen alapszik, azokat bátran ajánlom
Még esetleg jó dolog lehet egy makró előtétlencse (raynox dcr 250) beszerzése. (persze, ha az ember szeret bogarászni, és nem telik makró objektívre) -
válasz
madgie
üzenetére
nyilván lehet fotózni velük, a 16-50 elviselhető. de ezt teszi a kognitív disszonancia, a sok nex-user egy idő után eljut oda, hogy "igenis van elég obi a nex-re, és nem is olyan rossz az a 16-50. különben is, a szenzor és a videó, az valami szuper". alkati kérdés, én biztos nem örülnék a szenzornak egy ilyen gyenge (mert az, a konkurenciához képest) obi mögött, sőt, inkább egy stylus 1 egy penge obival és körömnyi érzékelővel.
de azért az a7-ii elé tett 16-50, mint logikus koncepció nálam mindent visz, szerintem kb. erre az évszázadra. (jó, de fullfrém!!!!!!)
-
mano42
aktív tag
A 17 .2.8 a G1-re van feltéve, ami át van alakítva infrára, nagyon olcsón vettem csak azért nem adom el. Infrára tökéletes, ott úgyis a big picture számit, nem a pixel peep. Amugy felejtős.
A 20-as meg 25-ös panát így utólag sajnálom, hogy eladtam, némi vígaszt az oly 45-ös nyújt, ami árban mindent ver. -
barrasz
aktív tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes leírást.
-
madgie
titán
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
barrasz
üzenetére
Mft renszerben az összes fix elég frankó, a sigmak is. A pana14 2.5 re meg az oly 17 2.8 ra mondják hogy átlagos. Én a panával elégedett vagyok. Bármelyikre bátran benevezhetsz. Ezek 40 körül mennek használtan.
A két kit elég jó szintén.Minden szükséges gyújtó távolságot lefed. Azt javaslom neked, hogy egy darabig használd azokat, aztán ha már tapasztaltabb leszel akkor lesz némi elképzelésed, hogy milyen obival bővítenéd a rendszert. Általános célú a 20as pana, portréra meg a 45 os oly, ami itt mindig előkerül. Jellemzően 60-70 közötti áron lehet megkapni.
Extrém nagylátó azt oly 9-18, ennél szélesebb a samyang 7,5 halszem. Ezek szinten király cuccok, használtan elég ritkák.
Remélem tudtam segíteni
-
barrasz
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Szia!
A könyveket már elkezdtem tanulmányozni és itt a fórumon is volt valaki olyan rendes,hogy belinkelt egy csomó könyvet meg oktató videót azok is megvannak. Alapjába véve csak azért érdeklődtem,mert nem rövidtávú hobbinak tartom ezt és most talán van egy kis rááldozható ami lehet,hogy később már nem lesz. De természetesen igazat adok neked is és először tanulok,majd megpróbálok utána utat keresni.
Köszönöm!
-
mano42
aktív tag
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
úgy néz ki igen. Eddig csak G kameráim voltak (G1 - átalakítva IR-re, G3, G5, G6) + GM1 ami meg is marad amolyan alloraundnak, és kirándulásokon mellék bodynak, hogy ne kelljen állandóan lencsét cserélni, de a GX7 hatalmas előrelépés mind kezelhetőségben, mind felépítés illetve képminőségben. A GM1-el nagyon meg vagyok elégedve, de a gx7 vakuszinkron és a stabi nagyon űbereli. Ja és van benne panoráma mód , még jobb mint a G6-ban.
Újralőném ezeket a képeket vele:
GM1: https://plus.google.com/photos/103670194072206033102/albums/6069988370628624385
G6 panoráma: https://plus.google.com/photos/103670194072206033102/albums/5938959137061333649
Makró G6 : https://plus.google.com/photos/+HunyadiZsolt/albums/5950677715204509105/5950677742155135378?pid=5950677742155135378&oid=103670194072206033102
és egy kis bónusz zsidózás a marosvásárhelyi zsinagógában G6-al

https://plus.google.com/photos/103670194072206033102/albums/5938959137061333649
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
Bocs a kissé amatőr kérdésért de szeretném megkérdezni,hogy a dupla kit-ben vásárolt két obi mely felhasználási területre a legalkalmasabb. Gondolok itt a táj,vagy épület stb.
Esetleg javasolhatnátok fix obikat portré,városnézés/ épületek,várak templomok külső és belső, fotózása,tájkép,utcai életképek.
Megnézegetném az árakat és hátha karácsony táján lenne valami jó.A sorrend az mindegy majd szép sorjában az anyagiak majd megadják a sorrendet.
Előre is köszönöm. -
mano42
aktív tag
A GX7 őrületesen tetszik. Csak mondom.
-
pitagi
tag
Ma jött meg az m42 makro közgyűrűsorom a helioshoz. Próbálgattam a kertben, kellett pár perc, hogy rájöjjek nincs vele rekesz. (Nem peremes, nem nyomja be az obi pöckét.) Van erre valami barkács megoldás, vagy létezik peremes adapter?
-
MC Pite
veterán
Nekem megjelennek, csak az aprósak nem. szerk: Akkor jó.
Markolat: Nálam a tégla (G3 épp belefér ebbe a kategóriába) gépek/markolatok után akkor használható normálisan/kényelmes , ha tényleg tenyérnyi (kitölti a markomat). A 'dslr-re akarok hasonlítani' milc csökevények (nem GH3/4-re gondolok) meg a legtöbb kicsi tükrös számomra kényelmetlen.
-
törölt tag
De ezt én sem értem Olynál. Tökre nem számít szerintem sehol, hogy mennyire áll ki a markolat kéz része, hiszen úgy is teszel rá egy fix obit, tehát annak a vonaláig kilóghat a markolat simán. Nem kell kisebb táska meg hely a géphez, mert lecsapják a markolat 2-3 cm rét.
G6 markolat csodás volt. -
Studi
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Értem én az esztétikai szempontokat, de ha pro kategóriában indítják a versenyzőjüket, akkor ezeket kevésbé kéne előtérbe helyezni az ergonómia kárára.
Ha szemből megnézed a két vázat, akkor jól látszik, hogy a GH4 mindössze 2,5mm-el szélesebb. Ha az Oly obiját 2mm-el közelebb teszik a váz széléhez, és ezzel a 2,5mm-el szélesebbre csinálják a vázat, akkor még mindig megmaradna a Panához képest filigrán forma, de lenne hely egy mostaninál jóval szélesebb markolatra. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
nem bántam meg, hogy váltottam, de azért én egészen biztosan visszatérek még valamikor majd oly-ra
nálam az van, hogy hiába kényelmes a lufi design, az ilyen plastic-like gyurma style vázakat hosszú távon számomra nem akkora öröm használni. most lehet kapok a fejemre ezért, de a szögletes, érzetre, ránézésre is vas oly téglákat jó érzés kézbevenni (kivéve télen
), ráadásul a kipotyogó képekre is nagyobb öröm ránézni
szal engem az "oly életérzéssel" megvettek... mondjuk a g3 is fém, de absz nem látszik rajta, és iso 1600-on hiába köpköd tisztább képeket, mint az öreg oly-m 800-on, ha nem tetszik annyira a végeredmény.. szal valahol én a "sznob" leicásokat is megértem 
-
-
|AP|
veterán
másnál sem jelennek meg oldalt a kedvencek és a látogatott topikok? A fórum főoldalán nem látszanak, de ha belépek valamelyik topikba, akkor már igen

-
Rum.cájsz
tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Én már többször észrevételeztem, hogy ezek a MFT Oly vázak kissé szögletesek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy Pininfarinával kéne vázat, dizájnt terveztetni, de azért na, hogy ne tapiznák meg a szomszéd (Pana) vázait azt nem hiszem el. Persze lehet erre azt mondja majd valaki, hogy az Oly-s életérzéshez ősidők óta hozzá tartozik a kissé szögletes formavilág. Én meg friss belépőként azt mondanám, hogy lesz@rom az életérzést, az ergonómia (majdnem) mindennél fontosabb és az én ízlésvilágom szerint a Pana nagyon közel jár ehhez. (van még 1-2 modell ami formailag oké, de azt le se merem ide írni)
-
jjeahh
nagyúr
amíg pörög az akcióláz a topikban, én már nem bírom fotózás nélkül, úgy ki kéne menni, de esik nálunk az eső sacc 3 napja... ami még önmagában nem lenne gond, de ilyen időben senki nem vállal be egy sétát velem
erdőre menni esőben meg azért már nekem is túlzás, legalábbis egyedül
pedig olyan kva szép ahogyan a fenyvesek közé leereszkednek a felhők 
-
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ízlések és pofonok. Szerintem a profinak titulált Oly E-M1 fogása kb. a Panasonic G5-tel van pariban, a G6 markolata simán jobb. Haragszom is az Olyra, hogy ha már tényleg pro vázat akartak, ami az adapterezett 4/3-os üvegekkel is jól fogható, akkor miért lett ilyen béna a markolata.

-
delibab
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Jönnek az ünnepek, elkopik majd mindegyik...
biztos lesz egy időszak amikor nehezebb lesz, de aztán elmúlik a varázs, kevesebben is emlékeznek majd az akcióra és minden megy a maga útján... 
Amúgy meg nem ver a víz, ha megtetszik a gép akkor marad, ennyi pénzért elfér otthon vagy a kocsiba... legfeljebb eladom a 40-150-t és akkor még annyiba sem lesz...
Vagy majd JuSzT beszámítja egy GM1-be...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
madgie
titán
FF OMD, ez jó

Még egy ártatlan kérdés: azt mondjátok, jobb helyre került elől az expógomb. Szerintem nem fér el három ujjam kényelmesen alatta a "markolaton", most a lejjebb engedett kezelőfelülettel még kevésbé fogható majd stabilan. Értem én, hogy így "DSLR-like", csak ez egy pöcsnyi MILC-en szerintem kicsit kapufa.
Aztán persze ki kell próbálni, lehet a valóságban pontjó.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére

Nem olyan csodaobi, mint a 12-32. 16-on kifejezetten gyenge, (mondjuk a 16-os pancakenél még így is fényévekkel jobb, na az az igazi ipari hulladék). De f5.6-8-ra lerekeszelve 18~20-50 között elmegy (középen elég éles), és kicsi. Persze, egy LX100 köröket fut körülötte, az lenne az igazi cipelős gép. De az 900 EUR, míg a 16-50-est 30-35k-ért utánaddobják.
És különbenis, don't hit me with those negative waves so early in the morning. Végre itt a FF OMD amire olyan régóta vártam, hadd örüljek már neki

-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
A tegnapi nap végre gazdája lettem egy Olympus E-PL5 dupla kittes felszerelésnek ez a SonyDSC-H70 után nekem nagy előre lépés.
Azt nem is mertem volna gondolni,hogy így el lehet veszni a beállítási menüben.
Annyit szeretnék kérdezni,hogy milyen táskát javasolnátok hozzá ha azt is figyelembe vesszük,hogy valószínű egy két fix obi is belekerülne.
Még egy kérdés: Esetleg milyen kiegészítőket kell vagy érdemes még beszerezni,gondolok itt a szűrő,tisztitó stb.
Előre is köszönöm a választ. -
madgie
titán
Fáradj már át a Fuji topikba
pitéhezhasonló ordas hülyeségeket összehordani, jó?

Nem hiszem el, hogy halál komolyan felmerül az igény, hogy a NEX userek által is ipari hulladék képkategóriába tartozó APS-C-s 16-50 merül fel, mint FF kamerára csavarható alternatíva.
Csavarok egyet az amúgy is kicsavart mondandódhoz: Az A7-tel nem tudom azt megcsinálni, hogy másik obit csavarok rá és egyből KF lesz. Na?
-
delibab
senior tag
válasz
üzenetére
Én eddig tudtam tartani magam... nem akartam gépet, nagyon nem, e-pl 5-t meg végképp, de nem bírok magammal...
félrerakattam egyet...
ma vagy holnap megyek érte... lesz ami lesz...
még a végén megkedvelem és megtartom és veszek rá egy pan 20-t, valakinek csak lesz eladó... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
Tessék, és tényleg!

Remélem mihamarabb lesznek tesztek, nagyon kíváncsi vagyok.
Ha tényleg OMD-szintű lesz a stabi, és az A7S-hez hasonlóan ennél is tovább csiszolnak az A7 és -R gyengéin (a japán promó-szöveg alapján úgy tűnik, de marketingeseknek nem hiszünk)...Schawo: mégse millió, hanem 190k JPY
Már fel is tűnt a kakaku-n, jelenleg 184560, pedig még csak 2 boltban rendelhető, ennek ellenére már most hajszálnyival olcsóbb az A7R-nél, ami 185799, és sok boltban elérhető; s az már bő egy éve lett bejelentve, és már túl van pár áresésen is.Mazsi: lehet, hogy szerinted értelmetlen, de a 16-50-nel majdnem olyan kompakt tud maradni, mint az OMD 12-32-vel, így sétálósnak könnyen velemjön a lóbaszó (c) obik helyett. Igen, ezzel csak egy sima APS-C NEX-ként fog viselkeni, fele felbontással; és? Az OMD-vel nem tudom azt megcsinálni, hogy másik obit csavarok rá és egyből FF lesz.
Jjeahh: a bajonett 44 mm, pontosan ugyanannyi, mint a szintén FF Nikon FX, tehát önmagában nem lenne gond, csak a nagyon rövid bázistávolsággal együtt.
Szeretnél te ilyen "lomót"

Mercutio: nem bagatelizáltam, a lóbaszóra reagáltam, hogy nem mindegyik az (ld. 16-35 alig nagyonbb, mint a m4/3-os 7-14 f4).
Igen, írtam már, hogy a 25 f1.4-est azért viszem magammal ritkán, mert a 17 és 45 mindig nálam van, azok mellé kevésbé érzem szükségét; ha mindig magammal akarnám vinni, akkor csak a 17 ÉS 45 helyett tudnám berakni, amivel a kit rugalmassága nagyban csorbulna.
12-40-re is írtam, hogy nekem a mérete, tömege, egyensúlya miatt sem kéne, és ezt továbbra is tartom. Remélem ismered a "kompromisszum" fogalmat. Ha m4/3, akkor legyen kicsi és könnyű, ha már azért áldozok be valamennyit a képminőségből. Ha nem sokkal nagyobb mérettel magasabb képminőséget el tudok érni, akkor mérlegelek. Az A7 még mindig jóval kisebb, mint egy FF dSLR obival.Lassú Víz: "Hibás az összehasonlítási logikád. Gombok, tárcsák, méret, tapi kijelző mind fontos amikor használod."
Van az A7-2-n 4 db Custom gomb, az EV-n és a módválasztón kívül még 2 db tárcsa. A tapi kijelzőt legszívesebben kikapcsolnám, direkt még nem használtam, csak olyan volt, hogy rosszul fogtam meg és lőtt egy képet, amit utána törölhettem. Az A7-2-n végre áthelyezték az expó-gombot is. Összességében lehet, hogy nem éri el az EM1 kezelhetőségi szintjét, de ránézésre nem tűnik vészesnek.
Majd meglátjuk, hogy a teszteken kiderül-e valami, de addig reményhal.Parci: ja, igazad van, ettől az egésztől megkímélhettem volna magam, ha annyit írok, hogy "mert kíváncsi vagyok, kütyüzhetnékem van, és kész!"

Igen, esélyes, hogy a 24-240 is tipikus turistaobis lesz*; de m4/3-on is használok olyat is, és másrészt jelenleg széles kezdőjű alaptartományt is lefedő zoom csak ez van és a 24-70 f4, ami drága de képszélekben gyengébb, mint a 28-70 kitobi. Inkább a meglepő kompaktsága miatt hoztam fel. Remélem a Tamron és a Sigma is végre felébred. Egy nem lóbaszó (c) de optikailag jó 24-85 f2.8-4 és a 16-35 f4-gyel már egész jól ellennék, egy-két fixszel megtámogatva. Ld. hány profi fotós is elvan a 24-70 és 70-200 vagy 14-24 f2.8 párosokkal.
* Ehhez képest az idei szerintem egyik legjobb képem pont a 14-140 turistaobival lőttem...
Gorgo: billentyűzetemből vetted ki a betűket.
-
MrChris
nagyúr
na wazz bocs akkor csak hétfőtől mehet igazán a seftelés.
-
MrChris
nagyúr
Nekem csak most jutott eszembe az a zseniális ötlet, hogy MM-ben 92-ért meg kell venni a PL5 kitet, majd:
1 Meghirdetni többért.
2 Vagy akár nagyobb kockázattal megbontva mégtöbbért.
3 Holnap vége az akciónak, szabad a vásár!
4 Ha nem megy el a kit, 14 nap múlva élni a webes vásárlás elállási jogával!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
megvan a kockázatmentes tiszta nepperprofit.
-
Mercutio_
félisten
válasz
n.andras74
üzenetére
MM-ben biztos nem lesz még olcsóbb, máshol meg max lemennek ugyanarra az árra....szerintem.
-
-
(nem Parcinak válasz, elnyomtam
)
Egyébként meg az FF-en sokkal inkább szokás zoomok használata. Sztem oda egy normál 3-4x zoom kéne f2.8-f4 fényerővel ami kurvajól rajzol. Amellé már csak 1 v. 2 célszerszám, attól függően, ki mit favorizál. Faszom se szaladgálna obi sorral FF-re (pénzben sem járja!).
Tévednék? Szép dolog a fixekkel való játék, sőt m43-on nagyjából az egyetlen értelmes lehetőség, de FF-en egy minőségi (nem PRO!) zoom kéne, 1 (max 2) jó fixxel!
Vagy ott a Fuji
hibátlan üvegekkel, fotósoknak tervezve, top jpeg motorral. Épp nem olcsó, meg AF se gyilkos, szal kompromisszum mindig van, és lesz is. -
Novics
senior tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Mindenkinek hibás a logikája. Én rájöttem a tuti megoldásra! Olyan fotós táska kell, mint Hermione szütyője. (Na jó, a design lehetne más.
) Abban aztán kis helyen elférne még a legnagyobb böszme gép is, és még súlya sem lenne. 
-
Lassú Víz
addikt
Hibás az összehasonlítási logikád. Gombok, tárcsák, méret, tapi kijelző mind fontos amikor használod. A legrövidebb záridő alapján egyenlőséget tenni két váz közé ... inkább nem írok rá semmit.
El kell fogadni, hogy nem létezik olyan fényképezőgép ami minden élethelyzetben minden fotós feladatra egyaránt tökéletes. Nem volt ez másképp a filmes korszakban sem. Szerintem az a fotós aki 4''x5'' -os filmre egy műszaki kamerával készítette el a munkáit, nem azt vitte magával nyaralásra vagy egy utcai sétára.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060Ti 8GB SilentiumPC Signum SG1 TG FSP 700W
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
- Samsung Galaxy A26 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

G6 markolat csodás volt.

félrerakattam egyet...
Ha tényleg OMD-szintű lesz a stabi, és az A7S-hez hasonlóan ennél is tovább csiszolnak az A7 és -R gyengéin (a japán promó-szöveg alapján úgy tűnik, de marketingeseknek nem hiszünk)...