Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
veterán
Szőrmentén m4/3-os kérdésem van: A Pana LX100 és a Leica testvére között képminőségben van bármi különbség? Jpeg motor, akármi. Egy csomó cikket átnéztem már, de egy szóval se említik, hogy bármiben is más lenne a gépből kieső kép a pirospöttyösnél.
-
|AP|
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
ugyanezeket a köröket futottam meg fejben (+az EM10). És igen, lehet az utolsó verzió lesz

madgie: hát igen, ezt még nem próbáltam. A próbahéten kiderül mennyire esik kézre az Oly (fizikailag és menürendszerileg is). Az "egyszerre két gép" verzió viszont a legkevésbé reális. A GM1 tényleg csak akkor megy, ha nagyon beleszerelmesedek az EM10-be, akkor viszont mennie kell (sajnos a 12-32-vel együtt valószínűleg)
jjeahh: na igen, de itt most sajnos se hó, se hegyek, se fotogén, csinos lánytesó, csak gusztustalan hideg. Ezért is volt ennyi időm gondolkodni... vagy marad a tárgyfotó a lakásban

-
Schanyee
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Most még 60k a mintaboltból 3 év garival, plusz érvényes rá a klubkártyás kedvezmény is, bár azt nekem nem sikerült megszervezzem, mert siettem a vásárlással. Szóval remélem nem sokára visszamegy az ára a szokásos szintre és akkor el tudom adni úgy, hogy nem bukok sokat.
-
rbalint88
veterán
- a GM1 mellé veszel a "nagy" obikhoz egy GX1-et 40 körül. kicsit több utómunka, több kezelőszerv, ugyanúgy nincs evf és nem dönthető a kijelző, de olcsó.
- a GM1 helyett veszel egy GX7-et. azonos képminőség, több kezelőszerv, dönthető evf és kijelző, cserébe nagyobb méret. A plusz GX1-hez hasonló mértékű befektetés
- a GM1 helyett veszel egy GM5-öt. azonos képminőség, alig jobb kezelés, evf, továbbra se dönthető a kijelző, viszont kicsi. messze a legnagyobb, a másik két opcióhoz képest többszörös befektetés a legkevesebb pluszért.- eliszod a pénzt, akkor gondolkozni se lesz muszáj és okafogyottá válik az elmélkedés.
-
Schanyee
senior tag
Csak hogy rontsak a dolgokon, nekem Pana G3-mon és az Oly E-P5-ön is nagyon bejött a kis 12-32, szóval E-M10-hez is biztos vagyok nagyon jól fog menni.

Szerintem amúgy azonos generációjú gépek között nem nagyon érdemes váltani, max ha mondjuk nagyon nem jön be a fogása vagy nagyon kell valami plusz funkció és veszel egy olyant ami tudja. Nekem pl az E-M10 fogása egyáltalán nem tetszett, EVF meg nem kellett annyira, így mikor kipróbáltam a mintaboltban kicsit csalódtam benne, hogy mire ez a nagy felhajtás.
Mondjuk vettem VF-4-et manuálozáshoz, de rá kellett jöjjek, ahhoz már az E-P5-nek sem elég jó a fogása. Valószínűleg ha vége lesz a téli akciónak akkor eladom, kicsit megbántam, hogy megvettem.
-
|AP|
veterán
Az ünnepek alatt túl sok időm van gondolkodni, technózni (ahelyett hogy képelni mennék
) és nem tudok megülni a s@ggemen.
Nagyon szeretem a kis GM1-et, de viszket a tenyerem egy "fényképezőbb" gépért.
A 12-32 számomra szinte a legjobb átfogás, a GM1-gyel együtt pedig tökéletes kis kompakt szörnyeteg, de néha azt érzem, hogy csak együtt ilyen ütős páros. A többi három obim (9-18, 20/1.7, 45/1.8) sem hatalmas, mégis kicsit idegenül hatnak a vázon (még a 45/1.8 a legjobb ilyen téren), nincs meg az egyensúly.
Nagyon birizgálja a fantáziám egy EM10, a jobb fogás és az EVF miatt. Jeleztem a mintaboltnak, hogy ha lesz szabad darab, elvinném egy hétre és félek, ha bejön akkor nincs megállás
Azt viszont sem a józan eszem, sem a pénztárcám nem engedné, hogy két gépem legyen, ráadásul a 9-18, 20, 45 trió le is fedne mindent ami kell.
De nem szívesen engedném el sem a kis GM1-et, sem a 12-32-t.
A vázat magában úgy sem lehetne szerintem eladni (pont azért, amit fentebb írtam: a 12-32 nélkül félkarú "óriás" - képzavar
) még ha az obit el is vinnék.Aztán itt van a GM5 is, ez egy csöppet nagyobb már, és van EVF, lehet ez lenne a számomra mindent tudó gép, nem tudom.
Az EM10 próbahét sok mindent el fog dönteni, lehet az lesz a vége, hogy megvárom míg elmúlik ez a pillanatnyi elmezavar (és akkor talán az asszony sem öl meg
) -
MrChris
nagyúr
Ugyan ezt csinálja az Oly E510-em az FL36 vakuval, szépen kapcsolódik, mozgatja a zoomot de nem villantja el. Számtalanszor kikapcs, leszed visszarak, akku ki, váz kikapcs akkuk kivesz... és ha nagyon ritkán van kedve akkor villant, de inkább nem. Pedig minden jónak látszik. Elemmel se akkuval se tisztítva se ezek nem segítenek. Nem találtam gyógyírt.
DE! A Pana G6-al eddig egyszer sem volt gond! Mindig villan, megfelelően! Öröm használni! Kb kéttucatszor tettem fel, kétszer merítettem le az aksikat, az nemtom hány villantás, de egyszer sem volt gebasz. Nem értem mi a baja az Oly vázzal...
-
jjeahh
nagyúr
Bakker, az nem a te napod volt
az ősöreg e-p1 vakucsatiján kb. 3 éve semmilyen védőbütyök nincs, kapott esőt, havat, port, sarat mindent, és semmi baja... az oly barnásságot meg sztem 2 perc alatt korrigálni lehet.. iso400 helyett miért nem használtál magasabb iso-t? valami újabb oly-d van nem? a 12 megások tényleg zajosok voltak már 800-on, de a 16-osok már annyira nem hiszem. Amúgy ilyen ez, ha valami balul sül el, utánna sorozatban jönnek a gondok 
Nem tom említettem-e, de én is megszívtam megint koncerten, oly-hoz szokott fejjel elfelejtettem, hogy 1/40 alatt berázom a gépet oszt szinte az összes képet szénné kellett élesíteni, hogy legalább facebook méretben élvezhetőek legyenek
Én hülye természetesen jpeg+raw-ról raw only-ra állítottam, és ilyenkor ugy-e ha visszanézed a fotókat g3-on belenagyítva nem látszik, hogy éles-e, bemozdult-e stb, mivel a hülye pana raw-ban a beágyazott jpg kva kisméretű vagy nem tom -
Én meg gondoltam beszámolok tegnapi tömeg előtti égésemről.
Csoportképet kellett készíteni, műfénnyel, alulvilágított tornateremben. Állvány, vaku volt nálam, "készültem". Mondom nem a <OFF> vázat viszem, hogy ne legyenek AF problémák, és az olyval vakum is lesz. (előtte otthon kipróbáltam, elem fullos, és bár természetesen cseszett elsütni az első 10 képen, pár levétel+visszarakás után ment). Ehhez képest élesben felállt a 25 ember, és természetesen semmilyen vakumódban nem villantotta el a vakut. Készült vagy 8 kép ami 1/10 vagy lassabb záridők mellett bemozdult. A végén, mikor a váz végre úgy döntött, hogy kommunikál (?) a saját 36R-es rendszervakujával, és ennek megfelelően végre beállította az 1/50-es záridőt (25-ös volt fent) megörültem!!! Végre lesz vaku!! Lótúrót, nem villantotta el, helyette jó -3FÉ alexpós lett.
Mindezt persze 12 sec időzítővel.
Nem értem, hogy azt a kibabrált 4 db 2mm-es érintkezőt miért nem lehet tisztességes fémből elkészíteni, ami nem oxidálódik el. Azt sem értem, hogyha nem érintkezik, akkor miért látja egyáltalán a váz, vagy ha látja, miért nem süti el? Narancs vaku figyelmeztetés volt félig lenyomott expo gomb mellett. Amit viszont nem értek, hogy amikor esemény után természetesen elsütötte, akkor is narancs vaku figyelmeztetés volt. Ki érti ezt?!
Aztán otthon kiválasztottam a legkevésbé gáz képet (1/10 sec; f1.4 iso400 ennek megfelelően jó sok zöld/lila CA, képszél már nem volt éles a szűk DOF miatt és azért már volt zaj), szénné utómunkáztam mivel tocsogott az oly féle atom barnássárgában (amiért az emberek annyira rajonganak
). Azaz majdnem bukás...
Tanulság: #1 legközelebb a <OFF> vázat viszem el vaku nélkül, ami iso2000-on alázná az Oly-t, még a gyári jpeg is!
#2: csiszolóvásznazni a tetű vaku érintkezőket 1 év nemhasználat után, majd otthon hagyni
(tkp. a 36-os kulcsszám ha még elég lett is volna, a műfény + vaku kombó olyan okádék lett volna, hogy akkor meg éles képet kapok ugyan, de annak a színeivel nagyon nem békültem volna ki). -
jube7
tag
"Utángyártott napellenzőt, ami a szűrőmenetbe csavarható, arra nem is lehet feltenni."
Bocs, vitatkoznék. Nekem olyan van fent (már amikor használom), a vaterán vettem, a menetből kicsit lecsiszoltam, a rögzítő korong nem kell, hanem egy befőttes gumi van a menetre húzva (ezt az ötletet egy régi gyári Praktika-obiról vettem), így pozícióban a gumi rugalmassága megtartja, nem forog el. Igaz, szűrő ilyenkor nem lehet rajta...
-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
pl. az MPC-HC nevű ingyenes lejátszó progi mindent hardverbarátan még gyengébb gépen is lejátszik.
Először érdemes megvágni meg amit muszáj megcsinálni és utánna az editorból konvertálni. Vegast használok, de a windows movie maker is jó, meg amit könnyen meg tudsz szokni. Ha csak átkonvertálni kell akkor a Freemake video converter, ezzel még trimmelhetsz is.
Az avchd nem baj, elvileg jobb minőségű. -
MrChris
nagyúr
válasz
hp1950
üzenetére
ha jól számolom 22mbps-el tömörített, kb annyival mint az Olyk szokták. Azt próbálnám ki a helyedben, hogyha pl egy kirándulásos videó 30 perc, az ráférjen egy dvd lemezre és annak megfelelő bitrátát. Fhd-nak gépen tömörítve bőven elég a 20 megabit, ki kell próbálni mi az ami még ok számodra. Veszel egy perces részt és azt tömörítgeted 8-10-12-15...mbittel és megnézed a tv-n hogy mutat. Elvileg fhd-n a h.264 a jó kódek, meg úgy általában jobban tömöríti az ismétlődéseket, több adat jut a hasznos helyekre, de én nem riadok vissza az xvidtől, azt szinte minden megeszi.
Még van olyan talán ingyenes progi is hogy formatfactory jónak látszik az is. -
Studi
veterán
-
Schanyee
senior tag
-
Studi
veterán
12-40 tulajdonosok: polárt keresnék, kell a slim kivitel, vagy elbírja a normált 12mm-en?
-
hp1950
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Samsung 5000-5300 típus jelölés. 4-9 széria jelölés, ezen belül a típusok.
Az említett Freemake programmal konvertáltam át filmklippé. Lehetséges, hogy a kb 30 perc videó átkonvertálva kb 5GB ?
Amúgy remekül működött. Szinte gyertyafény, magas ISO. A stabi hihetetlen jól működött!
-
hp1950
tag
Sziasztok!
Kérdésem inkább videóval kapcsolatos, de talán itt többen használják a funkciót mint a videós topikban.
(Ha nem akkor bocs)
OMD E-M10 videóit mivel lehet a legegyszerűbben feldolgozni? Nem túl bonyolult műveletekre gondolok, vágás, snittek összevágása, és végül konvertálás. Valami olyan kiterjesztésre, amit a TV lejátszik (Samsung 5 széria). -
jjeahh
nagyúr
köszi mindenkinek, ki is próbálom legközelebb... az iso-limit az intelligens iso-ra is vonatkozik?
a pc-témát jegelem picit, előbb úgyis 45-öst szeretnék venni, majd jöhet a gép is, addig meg átbogarászom alaposan az eddig ajánlottakat, pc topikban is írtak konfigot, privátban is páran, meg haverok is ajánlottak ezt-azt.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Én pont az intelligens ISO-t hiányolom E-P5-ből, G3-mon nekem egész jól működött. Úgy vettem észre figyeli mennyi mozgás van a kijelzőn és azt is figyelembe veszi amikor állítja az ISO-t. Így többször alacsonyabb értéket adott éjszakai város fotózásnál mint amiket sima auto ISO-val. Ez mondjuk az Oly stabilizátorával még jobb lehetne.
Egyébként megy a manuálozás S módban is, szerintem is ott érdemes használjad. Éjszaka majdnem mindig abban tolom, beállítok egy 1/30-at vagy 1/60-at attól függően mennyi fény van, hogy azért 3200-as ISO fölé ne menjen sűrűn de még nem mozduljon be a fotó és utána nem is nagyon figyelek oda a beállításokra, csak fotózok. -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
".mf: látom van akinek még mindíg felfoghatatlan, hogy 70k az nem majdnem 120k"
70k új asztali gép + 50k monitor = 70k használt laptop + 50k monitor = 120k mindkettő. Árban ugyanott vagy, teljesítményben a határban sem. S ez még csak nem is egy fair összehasonlítás, mert az asztalinál új árakat írtam, laptopból meg egy használtat írsz, amitől én óvva intenélek: annyiért vagy laptopos viszonylatban "jó" teljesítményű, de gagyit kapsz, ami könnyen megadhatja magát akár pár hónap után is; vagy korrekt business notit, ami viszont régi és gyengébb lesz.
Ebayről, gari nélkül főleg ne vegyél gépet. Keress inkább valami ehhez hasonló boltot, ahol már kifutott / leselejtezett brand gépeket árulnak olcsón - valami jobb monitor és egy gép valami erősebb procival, amibe kérsz több ramot, nagyobb HDD-t. Olcsóbb, mint a laptop, és gari is van rá. -
jjeahh
nagyúr
vicc vót'
hogy tech is legyen: lehet, hogy hülye kérdés, de panában nem lehet valahogy a záridőt limitálni, hogy 1/50 fölé ne menjen? hétvégén megint koncertfotózás volt, és újra rá kellett döbbennem, hogy 1/40-50-nél rövidebb záridőket tudok csak kitartani vele... na meg az az inteligens iso az miaz?
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Japánból vásárolt Olympus objektívet itthon gariztatnak?
Vagy esélytelen?Dani
-
jjeahh
nagyúr
basszus, nincs több új kütyü, amiről beszéljetek?
szokatlan itt ennyi kép -
b.vr
őstag
Micsoda síron túli hangulatok

Én most kivételesen a 75ös és a karácsony végett feltettem családi fotót is (meg akkor már két csillagszórósat tavalyról a 25össel)
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Előtte két nappal talán ? Vhogy így. De az akcióról nem tudtam. Mondjuk volt már akkora családi pörgés, hogy ... :/ De nem pánikolok, meg-meg fordulnak 45-ösök irányjelzősön is, itt is, előbb-utóbb lesz megint. Egy feketét kivárok, ha már fekete a váz. eBay-en is van 1-2 jóárasítva, de mire bejön, kb. 70 ugyanúgy, mint amit itthon láttam hirdetve a napokban. Az a bibi, hogy vállalkozásom most indítom el és tolom bele minden pénzem, emiatt sok az agyalás, nem is nézem, mikor ki hol mit akciózik, nem is fórumozok (mármint hardcore módban)
se semmi ilyen.. most máson tekerek. Amúgy megléptem volna tényleg, ha tudok róla, de abszolút nem követtem. Na majd legközelebb. 
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Lesz ott valaki holnap közületek a Hungaroring-es szilveszter rally-n?
[link]
Remélem igen!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Fullframe-en az 50 nem volt a kedvencem, Tamron 90-es makróm már volt, kellemes arra, amire használnám, nagyon szerettem azt a gyutávot, ezért gondolom, hogy itt 2x crop-on a 45 fincsi lesz. A 75 nem pálya, stúdióba nem tudom vinni, mert nem tudok annyit hátrálni, hogy beleférjen minden.
A próba tippet köszi, megnézem..
-
gezatata
aktív tag
sziasztok.
szemezgetek egy ideje a GM1-el. Az asszonykám is beleegyezett, mert kicsi - édes - ügyes gép.
A szín megválasztása felet van némileg nézet eltérésünk.
Nejem, a szerintem is gyönyörű, fehérben szeretné. Nekem a tiszta fekete tetszik.Van esetleg valamelyikőtöknek fehérben GM1 kamerája?
- főként azért aggódok, hogy idővel a fehér piszkos szürke lesz. -
Lassú Víz
addikt
válasz
mano42
üzenetére
Ha a flash a processzorba van integrálva akkor védhető kiolvasás ellen. De ez csak a műszaki probléma volt. Meg kell küzdeni a jogi részével is a dolognak, és aztán ott a gazdasági is. Lehet felfigyeltek rá, és most olyan projektje van amivel sokkal többet keres.
Mercutio_: a leghatékonyabb és legolcsóbb módja egy hekker legális leállításának.
-
mano42
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Amugy innen kell letölteni, letöltöd az eredeti firmwaret, ráereszted a hackeket, oszt fw frissítést csinálsz a hackelt binnel.
Azt hiszem, hogy a 30 perc korlát feloldását pont a G3-al nem támogatja, pedig sztem ez az egyik leg fontosabb dolog eu modeleknél.
Azon csodálkozom, hogy G3 óta semmi új gépet nem támogat Vitaly, még a nagyágyukat sem (GH3, GH4) az extra csemegékről nem is beszélve (G6 - amiből hackel egy GH2 szintű - talán még jobb - videókamerát lehetne faragni), netán a GX7, GM1 szóba sem jöhet, peddig elég sok támogatást kapott. (nem olcsó mulatság, tudom, tönkre kell tenni egy gépet, kiolvasni a flasht, decryptálni, szerkeszteni, új gép amin kipróbálhatja - ha valamit elcsesz akkor akár több is).
-
jjeahh
nagyúr
no, a csigás fotóm a nap képe valami "emphoka"-n , blog link itt, meg facebookra is kipakoltak.. remélem hoz pár fav-ot

-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
arra a hack a bitrátát növeli, aszem max 49mbpsre meg még apró kódolási változtatás. Ezt a videósok szeretik. Több a részlet, jobban bírja az utómunkát. Neked olyan nagy változást szerintem nem fog okozni
Csak ha már kitapasztaltad a mostani képességeit akkor érzed majd a váltást. -
MrChris
nagyúr
mikor még nem volt 45-ösöm nézegettem a sigma 60-ast, ha jól emlékszem azonos rekeszen ott lohol a 75/1.8 nyakában és nyitva is kifogástalan. Ha lett volna mikor kimentem németbe valszeg az lenne. Én sem értem miért nem forgalmazzák nálunk , a 19es és 30as mellett ennek sokkal több értelme lenne.
-
jjeahh
nagyúr
nagyon bírom azt a helyet, de m3ss fotói jobban tetszenek nekem is Fogarasról
amúgy a többi kép sem szokott tetszeni nekem általában ezen a weekly 43rumors-on, utoljára talán madgie fotóját favoltam innen -
schawo
titán
válasz
jjeahh
üzenetére
Romániában veszed majd használtan? Vagy ebayen? Ha adsz egy linket apróhirdetéses oldalhoz, majd akkor, amikor aktuális lesz, megnézem, és segítek kiválasztani. Jöhet nyugodtan román is, még értek valamennyire, Bukarestben laktam egy ideig.
(#57896) eeaa
Fókusz skála minden objektíven sacc per kábé, ráadásul a fókuszálás a külső hőmérséklettől változik. Az alapján úgy se lehet belőni a hiperfokálist.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)

az ősöreg e-p1 vakucsatiján kb. 3 éve semmilyen védőbütyök nincs, kapott esőt, havat, port, sarat mindent, és semmi baja... az oly barnásságot meg sztem 2 perc alatt korrigálni lehet.. iso400 helyett miért nem használtál magasabb iso-t? valami újabb oly-d van nem? a 12 megások tényleg zajosok voltak már 800-on, de a 16-osok már annyira nem hiszem. Amúgy ilyen ez, ha valami balul sül el, utánna sorozatban jönnek a gondok
Mindezt persze 12 sec időzítővel.
). Azaz majdnem bukás...

szokatlan itt ennyi kép