Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
qvik27
üzenetére
Vettem a fáradtságot és (majdnem) végigolvastam, de mivel jó mérésekből rossz végkövetkeztetést von le, tovább nem láttam értelmét folytatni. Lehet mérni tds-t, extrakciót stb de ez akkor is egy élvezeti cikk, tehát az íze lesz a mérvadó és az tapasztalati úton működik. Arra pedig a nyakamat teszem, hogy amit egy poemia ad 15s alatt egy kávéból az minden lesz, csak jó presszó nem (az lehet, hogy jobb lesz mint amit 30s alatt ad, nyomásfokozó nélkül nem próbáltam, nyomásfokozóval meg szart se ért). Ha nagyon világos pörkölésű a kávé az idő elnyújtásával lehet javítani az eredményen, de a rövid csapolási idő sosem jó. A kávé nem a megfelelő tds-től vagy extrakciótól lesz jó, hanem az ízkomponensek megfelelő egyensúlyától. A mérések leginkább a reprodukálhatóságban segítenek.
Technikai sporthoz: amit írtál azok a jellemzők adottak, de bizonyos szint alatt a vas kevés. Persze indulhatsz egy Corollával a Nordschleifén, és futhatsz a korábbi idődhöz képest sokkal jobbat a méréseidnek, elemzéseidnek és megértésednek hála, de összesítettben még mindig sehol nem leszel.
-
válasz
soldier2
üzenetére
Őőőő, hát ebben még nincs túl sok állítás, ami lehet(ne) akár (ál)tudományos. Kiragadtál egy mondatot, ami nem illeszkedik a gyakorlatodhoz. A lényeg inkább a különböző fázisú és lefutású kivonatolódásban van - ezek láthatók jól a diagrammokon.
Persze azt azért mindig eggyel komolyabban veszem, ha egy vitában érvek szólnak érvek ellen, vagy valami mellett, mint az ex cathedra kijelentéseket meg minősítéseket.
Jó is, hogy említed a technikai sportot - bár ezzel szerintem sokan ellenkeznének-, merthogy azok olyanok, ahol elemezni, érteni, következtetni, mérni stb. kell ahhoz, hogy közel olyasmit tudjunk csinálni, amilyet akarunk. -
soldier2
őstag
Az espresso sajnos technikai sport. Megfelelő géppark hiányában ha megfeszül az ember akkor sem kap jó eredményt. Lehet próbálkozni alul vagy túlkivonatolással, kosár túltöltéssel stb de max egy kompromisszumos iható szintet lehet így elérni, abszolút értékben még mindig csapnivaló lesz az eredmény. Végigjártam a ranglétrát, a munkahelyen most is egy termoblokkos csoda van, ami max robusztás kávéból hoz elfogadható szintet. Ettől még mindenki dícséri aki kap belőle, mert a Szarvasi/Omnia duónál jobb, de aki ivott specialty presszót rendesen elkészítve az tudja, hogy az eredmény a fasorban sincs egy jó presszóhoz képest.
#77497 qvik27 "Ensure that the extraction is kept under 20 seconds."- azt hiszem ez mindent megmagyaráz. Áltudományos lózung, tárgyi tévedésekkel.
-
törölt tag
válasz
qvik27
üzenetére
Van egy nem annyira részletes vizsgálódás, de jók a tanulságai.
[link]In the non-Mediterranean world, espresso is specialty coffee(11). Cafe owners rightly noticed that the ground coffee was going stale in the dosers, and went to alternative dosing methods. What they didn't notice is that dosing by leveling the freshly ground coffee to the basket's rim, a dose far higher than the Italian norm, gets solubles yields of 16% to 20%, rather than the 20% to 24% one gets with a properly adjusted doser. "Specialty Espresso" was almost always under-extracted
Ez az irány amit követek, jócskán alulkivonatolt főzetekből készülnek a legjobb italok, saját tapasztalataim szerint is, bár Graefen szörfölni is kell mert nincs pid. (Pár másodpercnyi gőzre kapcsolás után visszakapcsolva hűtőcsapol a belső körön, aztán hallani ahogy felfűt és elcsendesedik. Ezután kb. fél perc után érdemes indítani a csapolást. Ha ez a procedúra elmarad, csapnivaló a végeredmény.)
-
Nibiru
tag
A TDS érték jó. Kálcium nem kell bele. Elvileg részt vesz az extrakcióban, de alig észrevehető. Az Water for Coffee ajánlásban (SCA) sincs kálcium. A pufferelés meg csak akkor kell szerintem, ha alu kazán van a gépben. Én sokáig RO vizet használtam 4:1 arányban csapvízzel keverve. 4 RO gyakorlatilag nulla TDS-sel és 1 adag csapvíz. és még az a kevés kalcium is egy idő után megjelent a bojlerben, a hangjából rájöttem. Egy ideje nem teszek mást a vízbe, csak egy kis magnézium citrátot és tökre jók az így készült kávék.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Aha.
En anno nem pont ezt olvastam pl. egy ezzel foglalkozo szakdolgozatban, amiben volt magnetorezonancias osszetevo vizsgalat is sok egyeb mellett. Ha lesz kedvem meg idom, majd megkeresem ismet, aztan meg is irom a szerzonek, a kozulensenek meg a biraloknak is, hogy csupa baromsag van az anyagban.
Epkent ha megnezel well known kivonatolasi karakterisztikakat, latni fogod, hogy nem ugy van, ahogy irtad. -
Teeo76
újonc
Sziasztok
Lelit Viktória gépn a nyomás 11barraugrik fel ezen kell, lehet állítani esetleg akinek ilyen gépe van tapasztalt hasonlót? -
thomasrc
aktív tag
válasz
azigazimoris
üzenetére
Igen, egy Poemiaval küzdök. Ha lenne rá felszerelésem, akkor megmondanám hány barig megy fel, de mivel nincs, így csak találgatni tudok vagy elhinni a videónak a 10 baros értéket. A kávéból még egy hétre való maradt, ha elfogy, megpróbálok beszerezni egy másfajtát az ajánlott forgalmazóktól.
-
azigazimoris
aktív tag
válasz
thomasrc
üzenetére
Szerintem ( ha jól emlékszem, akkor egy Poemiával küzdesz )
ezekben a gyengusz gépekben is van egy kerülőkör a pumpán, hogy a maximálisan 15 baros pumpa ne pusztuljon meg.
De ha én még tévednék is, van egy ilyen video:
[link]
Úgyhogy szerintem ezek a gépek sem tolják azt a 15 bart.
fragola talán meg tudja ezt cáfolni vagy erősíteni.
Kávé gond lesz ott...
Már csak azért is ugatok bele, mert én is egy ''Gaggia'' Gran Style kacattal nem érzek ilyen problémákat.
Jó kávéból 16 gramm, 25-28 mp., 45 -50 ml. Legyen mondjuk 35 gramm, max 40. És nekem ez finom. -
-
ma kellett rájönnöm, hogy eddig behúzott kézifékkel használtam a gene-t. 240+ fokra is állítható, el is éri (persze lassan), de ami a lényeg, simán lerövidültek a pörkölési idők ilyen 3 perceket (nem mindegy, hogy 14 vagy 18 perc), meg a pattogás is jóval erőteljesebb így. dobhatom ki az eddigi excelem a kukába (nem kár érte, eleve azért kezdtem variálni, mert valahogy egyre rosszabbak voltak a pörik
). -
Jókv
csendes újonc
Ma megérkezett az általam "gyártott" víz hivatalos Népegészségügyi laboreredménye.
Ph 7,5
Kalcium 35 mg/l
Magnézium 21 mg/l
Nátrium 10 mg/l
Összes oldott anyag 101 mg/l
Ez nem is áll olyan messze az SCA ajánlástól -
thomasrc
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Eh, igazad lehet!
A barral én hülye nem is számoltam... 20 másodperces lefolyással tényleg nem lett annyira keserű. Következő lépésben megpróbálom 15 mp.-el is. Különben ebben az esetben is ragaszkodjak az 1:2-es arányhoz? Ha kevesebb ideig csapolok, akkor ugye a jelenlegi beállítások mellett 20 mp. alatt épphogy csak lefolyik 17 gramm (14 g őrleményből), ami nagyon messze van az espresso aránytól, tehát ha tartani akarom, akkor durvábbra kell őrölnöm. -
-
Nibiru
tag
válasz
üzenetére
Kerestem neked egy videót a tradicionális technikáról. Én így láttam készíteni és önteni(!) a török kávét: [link]
A videón látszik, hogy milyen gyenge a láng intenzitása, hiszen ez egy borszesz égő. Többször megfuttatja, de nem önti le a habot. Azért ütött szöget fejembe, mert a videón amit belinkeltél, tényleg túl nagy volt az a láng és valahogy a hab is jobban felfutott. Igen kérdéses azonban, hogy ez nem ront-e a kávé ízén.
Te ennel az elkészítési módnak láttad egy változatát, ami szintén ismert, de bevallom nem ismerem ízre a különbséget: [link]
Az első nekem szimpatikusabb, a habos leöntés az látványosabb. -
Csápájev
őstag
-
WiZARD
veterán
válasz
üzenetére
kávé TDS-t refraktométerrel mérünk, optikai elven működik.
Ráadásul hűvösebb folyadék kell a megfelelő pontossághoz, és eltart egy ideig (pár másodperc) a mérés. Legalábbis a jelenleg erre használt eszközökkel.
Ha azt nézem hogy a fentiek szerint működő VST TDS mérő 730$ (és a pontos méréshez még külön szűrni is kell az eszpresszót) akkor ha egyáltalán megoldható lenne egy átfolyásos mérő, akkor is elég borsos lenne valószínűleg az ára, hogy a körítésről, fejlesztésről, software oldalról ne is beszéljünk...(mondjuk az Atago "csak" 280$)
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Baby Class-hoz keresek víztartályt. Ha valakinek esetleg van felesleges. -
soldier2
őstag
válasz
xemelon
üzenetére
Gratula. A Kiki69 változatát nem ajánlom. Egyébként sem jó ötlet a darálóban napokig kávét tartani, egy világosabb pörkölés egy nap alatt ledöglik így, másrészt nálad a bojler is melegíti a darálót és a benne lévő kávét ami tovább gyorsítja a folyamatot. 100-250g-os zacskókba porciózás az alap, ami nincs bontva mehet hűvös helyre (a hűtőben átveszi az ételek szagát, oda inkább ne). Ez a módszer a sötétebb klasszikus pörkölésű kávéknál elmegy (főleg ha némi robuszta is van benne). Világosabb pörkölésű kávé esetén adagonként (vagy 1-2 adagonként) célszerű tárolni, így akár fagyaszthatod is (60ml-es mézesüveg beszerezhető olcsón), így friss marad tovább a kávéd, fagyasztva, csak a szükséges mennyiséget darálod a többi megy vissza a fagyóba. Ha fagyasztasz tudnod kell, hogy a fagyasztó konzerválja az állapotot amiben bekerül a kávé, így pörkölést követően 10-14 napot célszerű szelepes zacskóban tárolni bontatlanul.
-
Csápájev
őstag
válasz
xemelon
üzenetére
8-10 napig ne bontsd ki.
Utána én kb 1-2 napi adagot még a zacskóban hagyok, 1-2 nap alatt nem döglik meg.
A kibontott zacskóban lévő többi kávét fagyaszd le üvegekben, a más zacskóban lévő kávékat ne bontsd ki,tedd hűvös,száraz helyre kibontásig.
Röviden ennyi.
Fagyasztással is romlik majd picit, de messze így marad a legfrissebb.Jó a formája ennek a gépnek,tetszik.
-
Nibiru
tag
válasz
üzenetére
Ha megnézed, az csak véletlen, hogy körbeöleli az ibriket a láng, vissza is veszi.
Azt nem mutatja, hogy az ibrikben már benne van a meleg - és nem túl meleg - víz.
Mondja is egyébként. Ez amit mutat már csak a vége, amikor belerakja a kávét és a cukrot, majd többször megfuttatja és mindig csak a habos részt önti le.
A művelet egyébként csak akkor működik, ha cukrot teszel a kávéba. Anélkül nem képződik ez a hab. -
törölt tag
válasz
qvik27
üzenetére
Nálam mikor kezd világosbarnába fordulni a szín (=sötétbarna vizslánál világosabb barna), le kell állítani, különben megjelennek a kesernyés, csípős, hosszúkávéra jellemző ízek.
Jó lenne egy átfolyó TDS-mérő, elvileg az ellenállásmérésen alapul, nem? Bár ebből csak az automaták profitálnának.
-
válasz
thomasrc
üzenetére
Szvsz kihagysz a matekból egy nem elhanyagolható tényezőt. Millilitereket, grammokat meg időt mérsz, de nem lényegtelen az sem, hogy a térfogatáramot 9bar nyomásra okoskodták ki. Ha 15 bar-nál akarod ugyanezt a térfogatáramot, túl kell tömörítened a kávépogácsát.
Az előző gépemben tönkrement az OPV, kidobtam, és volt egy kis idő, amíg anélkül ment. Persze ekkor jött a finomabbra őrlés, erősebb tömörítés, és az eredmény nem ízlett. Akkor elkezdtem utánaolvasni annak, hogy mi hogyan hat az íz összetevőkre, végül némi analógiás következtetéssel arra jutottam, hogy inkább lejjebb veszem a csapolási időt. Így lett jobb.
Én tennék a helyedben egy próbát 15mp körüli csapolással. Ja, és pl. P&Y kávéval. -
törölt tag
-
SlayerSub
tag
Arról érdeklődnék, hogy van-e tapasztalat a bigben teaházban kapható kávékkal kapcsolatban?
Van egy a közelemben és szeretek élőben válógatni, szagolgatni, de ha azt mondjátok ez nem az a minőség akkor hanyagolnám.
köszi -
thomasrc
aktív tag
Azt hiszem én feladom a Lucaffé-val való harcot, nem tudok belőle értelmes espressot lecsorgatni.
Mindent kipróbáltam amit javasoltatok, de egyik sem hozott eredményt, minden esetben egy kesernyés lötty a csapolás végeredménye.Hűtőcsapolással elmentem addig a pontig, hogy már egyszerre volt savanyú és keserű is.
Megpróbáltam azt is, hogy ráeresztettem néhány másodpercre a fűtést (gőz állásba rakva a kapcsolót), így még keserűbb lett és sötétbarna crema képződött a tetején, egyértelműen égett volt, tehát biztosan jó volt az irány a hűtőcsapolás felé. Közben a ml helyett immár g-ban mérem az italt, köszönet mindenkinek aki rámutatott erre a dologra! 
Csak azt sajnálom, hogy kidobtam ennyi pénzt a Lucaffé-ra, aztán egy kalap... Na mindegy, nem akarom bemocskolni a márkát, mert még mindig elképzelhető, hogy én csinálok valamit rosszul, tekintve, hogy más még nem panaszkodott erre.

-
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
Leica m 28
üzenetére
Norda, vagy Nestlé Vera, esetleg Oscar párna?!
-
azigazimoris
aktív tag
Pár napja szemezek ezzel a hirdetéssel. Igazából a PID mozgatja a fantáziámat.
Szerintetek érdemes lenne megvenni, akár némi alku után ?
Egy Gaggia Gran Style van most, amit szerintem kiismertem, és sok-sok időt beleölve számomra finom lét gyártok vele.
Érdemes lenne befektetni vagy inkább várjak és többet költsek valami jobbra ?
[link] -
törölt tag
válasz
üzenetére
Soldier2-nek igaza van. Hiába vannak többen, akik a hagyományos kávézást űzik, egy ilyen topikban túl sok mindenről nem igazán lehetne beszélgetni. Hacsak nem arról, hogy ez, vagy az a kávé jobb, mint a másik. A kotyogóról sem igazán lehet túl sokat beszélni, hacsak azt nem, hogy melyik márka a jobb, vagy rosszabb, hideg, vagy forró vízzel kell-e megtölteni, mennyire kell a kosarat kávéval megrakni. Egyszer-kétszer kitárgyaljuk, és elfogyott a téma.
Én például törökösen csinálom a kávét, de erről sem lehet olyan túl sok mindent mondani. Itt nincs aprólékos beállítás, spéci műszerek a kávé főzéséhez. A téma hamar kimerülne. Pedig én is örülnék neki, ha lenne kávé topik "átlagosabbaknak", de túl sok mindenről nem tudnánk beszélni. Arról, hogy Tchibo Milano finomabb, mint a sárga Family? -
Leica m 28
csendes tag
kávé víz. Milyet honnan?
-
soldier2
őstag
válasz
üzenetére
Vsz szabad lenne, csak még halottabb lenne mint a korzós. Mert kik is fórumoznak egy témában? Többnyire az új, ki nem forrott dolgokkal foglalkozó hobbisták. Az automatások jellemzően nem ez a csoport, ők max akkor térnek be a fórumra ha gond akad a géppel, és el is felejtik azt ha a gond megszűnt. Az ismert és látogatottabb magyarországi fórumokról mindenkit a Korzóra küldünk, mégsem pörög a topic. Itt is azért megy jobban a specialty mert változik, új dolgok jönnek be, van miről beszélni. Kapszulás/automatás/mokkás vonalon kevés a változó, az is ki lett vesézve ezerszer. Kiutálva innen nincs senki pusztán a kávéfogyasztási szokása miatt.
-
törölt tag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
Szabad a szomszédságban nyitni topikot automatás, kotyogós és egyéb alternatív készítésű löttyök fogyasztói eszmecseréjéhez? Mi lenne jó gyűjtőnév hozzá?
Szerintem igény lenne rá, mert automatások is mindig jönnek kérdezni, ott meg nem sok mozgás van ahová innen küldjük őket.
Szóval nem flamebait, csak ötletelek. -
*Mukeey*
addikt
válasz
gippazoid
üzenetére
Te inkább csak kávé fogyasztó vagy, abból is az, akinek full mindegy mi az, csak kávé szerű legyen. Nincs ezzel gond, pl anyám is a lötyi kávét szereti. De ez a topik nem a benzinkúton iható kávékról szól.
Amit az automata gépek csinálnak hosszú kávénak meg inkább hagyjuk légyszi🤗 -
jana86
csendes tag
-
-
soldier2
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Ez olyan magyarosch" ha kezdesz kifogyni észérvekből mindig próbálod személyeskedéssel palástolni? Rossz irány. Mindenki azt iszik amit akar/tud/stb. Ha kipróbáltad amit korábban írtak (presszó + víz) és nem ízlik akkor lelked rajta, idd a túlkivonatolt kávét ha az felel meg az ízlésednek, innen senki nem fog megakadályozni benne. A szokás nagy úr. Olyan ez mint kb fél éve a srác aki a Szarvasival készített "tökéletes" espressot. Na őt próbáltuk meggyőzni, sikertelenül.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Tudtommal honlap még nincs, de itt az egyik képen találsz email címet.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Koczó93
üzenetére
Köszi, és ott a kecskeméti telephelyén lehet személyesen vásárolni? Mert más elérhetőséget én nem találtam.
Egy próbát meg megérne ha arra járok.@W78: "Egyébként ez a szavazás nem szól másról, mint szimpátiáról, vagyis a kategóriákat úgy kellene elnevezni, hogy "Az év kedvenc..."
Egyetértek.
-
W78
csendes tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Nekem nem a nevezésekkel van bajom!
Emlékeim szerint tavaly az AVX azért kapott megrovást, mert nem "etikusan" próbált szavazni és az lett a vége, amit itt a fórumon később láthattunk.
Különben tudok olyan "Év traktora" díjról, amit konkrétan megvettek a portáltól a jelenlétemben, szóval nem vagyok naiv...
Egyébként ez a szavazás nem szól másról, mint szimpátiáról, vagyis a kategóriákat úgy kellene elnevezni, hogy "Az év kedvenc... -
GAgyiXyXy
aktív tag
A Holistick Coffee (Holistic) kecskeméti pörkölőről hallott már valaki? Esetleg rendelt is? Nevezték a szavazásra, sehol semmi lényegi róla, kivéve a céginformációkat.
-
gippazoid
őstag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
"A te szokásaidnak sem sajnos, erölteted ezt a hosszú kávédat. "
Ez olyan magyarosch.
Honnan ismered te a kávézási szokásaimat: hol, mikor, milyen kávét iszok? Egy fajtára kérdeztem rá itt.Én is tudnék ilyen "bölcsességeket" kinyilatkoztatni, mint pl.:
Az igazi espresso igazi presszó gépeken készül, amelyek nem azonosak az otthoni usereknek gyártott és utólag feltuningolt izékkel amiket erőltetsz.Csak nem szokásom másokat piszkálni azért, mert nem szeretik azt amit én.
Akinek nem tetszik amit írok, az ne olvassa és pláne ne reagáljon. Szerencsére találkoztam itt segítőkész fórumtársakkal is akik készséggel válaszoltak. Nekem ez pont elég.
(Egy apró gondolat még: az a hosszú kávé, amiről írok, a milliós presszó gépeken gombnyomásra készül, a gyártók beépítették valamiért ezt a fajtát - nyilván az én kedvemért mert más meg se inná...)
-
válasz
qvik27
üzenetére
hát igen, kár érte. minket persze ez kevéssé érint, úgy is azonnal vinném fragolásítani a vasat, ő meg úgy is azonnal messzire hajítaná a műanyag opv-t. de ja, ha már millenium turbo pro edition, igazán belerakhattak volna egy normálisat, meg mondjuk egy pid-et. úgy már értelme is lenne komolykodniuk (pedig az is egy vicc tétel nekik).
-
soldier2
őstag
válasz
qvik27
üzenetére
Az én Babym műanyag opv-je még 8 év után is működött, aztán Fragola kivágta a francba, mert nem lehetett jól állítani. Az új gép esetén már tanultam, nincs benne sem opv, sem háromjáratú de még rezgőpumpa sem. Ami műanyag rajta az a kar burkolata, az is jófajta bakelit, ami túléli az acélt is

-
Háát, engem nem fenyeget a veszély, hogy a közeljövőben gépet kell vennem, szóval csak a pálya széléről kiabálok.
Szóval azon töprengek, hogy a nagy Gáddzsa tudósok vajh hogyan nem tuggyák, hogy a gagyi műanyag OPV nem illik a nagy múltú, szép tradíciójú kisgépbe, főleg, hogy már volt ennél jobb, bizonyítottan.
Persze tudom a valódi okot és célt, és kiábrándítónak tartom és szánalmasnak. A kis Pavoninak is ez volt a "jellemzője": tönkrement benne a műanyag OPV kb. a 3. év végére. És akkor:
1. javítod magad - kb. 3000 HUF,
2. Javíttatod egy szakival - 12000+ HUF,
3. (a szaküzlet stb. által javasolt) elviszed szakszervízbe - sok HUF.
egyszer azt olvastam, hogy a "fogyasztói tásadalom általános értékrendje legalább annyira undorító, mint a diktatúráké". Nem biztos, hogy meg tudnám cáfolni. -
*Mukeey*
addikt
-
SirKero
őstag
-
szuszinho
őstag
Urak,
Van olyan hely, ahol meg tudom kóstolni a dripperrel készült, a Brikka, illetve a french press, aeoropress kávékat?
Mivel nagyon bejött ez az eszpresszózás, vennék valamit melóba is. Melyik van a legközelebb egy GC-vel készült kávéhoz?
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
ja tényleg, nekem is az van

egyébként vessetek a mókusok elé, de nekem tetszik az új classic, szerintem dögösen néz ki, és az a pár apró módosítás összességében mégis egy modernebb kinézetű gépet eredményezett (még úgy is, hogy belül ugyanaz, sőt, rosszabb az opv miatt).
-
SirKero
őstag
Üdv.
Több évtized kotyogós múlt után vennék egy presszó kávéfőzőt. Mivel nem értek hozzá nézegettem a neten található írásokat és a választásom a Gaggia RI8433/11 Viva Style Kávéfőzőre esett.
A kérdésem az lenne,hogy van-e valakinek tapasztalata vele illetve ebben az árkategóriában van-e jobb választás
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gumi és felni topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Arc Raiders
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4239, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
).
A barral én hülye nem is számoltam... 20 másodperces lefolyással tényleg nem lett annyira keserű. Következő lépésben megpróbálom 15 mp.-el is. Különben ebben az esetben is ragaszkodjak az 1:2-es arányhoz? Ha kevesebb ideig csapolok, akkor ugye a jelenlegi beállítások mellett 20 mp. alatt épphogy csak lefolyik 17 gramm (14 g őrleményből), ami nagyon messze van az espresso aránytól, tehát ha tartani akarom, akkor durvábbra kell őrölnöm.

Mindent kipróbáltam amit javasoltatok, de egyik sem hozott eredményt, minden esetben egy kesernyés lötty a csapolás végeredménye.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)