Hirdetés
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Plazma TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple MacBook
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Melyik tápegységet vegyem?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sz.zs.
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Egy szóval nem vitattam azt, hogy Te nem értenél a kávéfőzőkhöz, kávéfőzéshez. Egyetlen mondatommal sem szándékoztalak megsérteni, direkt nem is írtam le a nevedet, és nem is a magam fényezésére írtam ezt a hozzászólást, hogy milyen jófej vagyok, hogy visszavettem gépet ( amit tényleg csak miattad tettem meg!).
Csupán csak kíváncsi voltam mások véleményére is, hogy én reagálom túl a dolgokat, vagy valóban igazam van?!
Sajnálom, hogy ennek a történetnek Te ittad meg a levét, én szerettem volna beszélni a főnököddel, azt mondtad hiába, hajthatatlan...
A kapcsoló árán, a 8.000.- Ft-on kívüli 7.000.- Ft-ot nem az akkori “duguláselhárító” 15 perces takarításra, hanem a most következőre mertem elkérni, mert azért valljuk meg őszintén, szerintem aki vigyáz a gépére, nem tölt bele csapvizet. A jó múltkorában pont Fragola tett fel képet arról, hogy mihez vezet a nem megfelelő víz használata, hogy nézett ki pár hét használat után a víztér abban a gépben amit csapvízzel használtak. Ezért most nekem eladás előtt szét kell szednem a gépet, ki kell takarítanom és új tömítésekkel összerakni.
Egyébként átküldtem Neked a képet akkor arról, hogy mit találtam a gépben, nem én szórtam bele a kávé szemeket vagy a koszt vagy ki tudja mi volt az, hidd el.
Azt is megkérdem, ha furcsa hangja lett a gépnek akkor, amikor én visszavittem ( ez aug. 29.-én volt ) , akkor miért nem szóltál rögtön? Miért most vágtad a fejemhez?
Hidd el, én is segíteni akartam, minél olcsóbban kihozni ezt az egészet, mert gondoltam,?hogy Neked kell fizetni a javítást. A múlt héten egy komplett napom azzal ment el, hogy kapcsoló után kajtattam.... de most már tök mindegy, tényleg nem akartam senkit megbántani, sajnálom hogy így zárult ez az egész. Azt hogy a főnöködnek meg mit üzenek, azt inkább most ide nem írom le… -
killerjohn
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kifejezetten rühellem az arc nélküli becsmérlést...
Ne keltsük már a hangulatot, kérem. Úgy adod elő, mintha nem főztem volna még különböző gaggiákkal pár ezer kávét...
Pont soldier2-től vettem a naked karomat, fragolától a tamperemet, valaki mástól meg a gépemet, valaki mástól meg a másik gépemet. Egyszer volt gond, rögtön ki is jött pár héten/napon belül az eladó, megjavította a hibás valamit és elköszöntünk egymástól, teljesen korrekt módon. Soha senkivel semmilyen problémám nem volt - cáfoljanak meg ha mégis.
Nem szép dolog - még "anonim módon" sem - itt ekézni engem, meg előadni a láthatatlan főnököt meg hogy nem tartottam karban meg hogy kávé volt a tartályban.
2 gépet vettem innen, kettőt máshonnan. Soha egyiknek sem volt semmi baja. Havernak, magamnak, előző melóhelyemnek. Volt amit 8-an használtak az előző melóhelyemen naponta 25-30 kávét csináltunk rajta mégsem lett semmi baja pedig a 8-ból 5 ki se takarította soha. Ezt ketten használtuk egy szintén gaggia-hoz értő kollegával.
Nem tudom miért kell sárdobálni. Azt meg, hogy kávét találtál a belsejében, részemről vitatom, ugyanis mégis hogy a francba került volna a belsejébe?? A "vajon mi van a tartályban" meg "állítása szerint karbantartotta" hangulatkeltést kikérem magamnak. Hetente tersoneteztem és minden nap végén vakszűrőztük. Kivéve amikor elvitted, mert az utolsó héten nem voltam az irodában (egy kollegám adta neked oda a gépet).
15.000 Forinttal olcsóbban vetted vissza a zörgő romhalmot, és részemről itt lezárult a story. Egyébként amikor először visszavitted, akkor még nem zörgött ennyire, Visszahoztad, azt állítva, hogy én dugítottam el a szűkítőt, és utána olyan hangja lett a gépnek, amit szerintem még a Nyugatiban is hallanak. Azt is elmagyaráztam a főnöknek, hogy ez normális, de ő sem hülye, hallotta hogy hangosabb lett. Egyébként hetente egyszer (kedden) van az irodában.
Az hogy a gomb tönkremegy, nem a te hibád, nem is mondtam ilyet. Én segítséget kértem, kifizettem volna természetesen a javítást. A főnököm makacs, hallani sem akar arról, hogy visszakerüljön a gép. Ha tudom, hogy 15.000-et fogsz levonni azért, mert kitakarítottad 1x a szűkítőt (tudod, amibe állítólag kávét csempésztem, mert nem főztem még le 3000 kávét az életemben), akkor fel sem hívlak telefonon hanem zsebből kifizeten a főnöknek, kipucolom én és eladom a gépet. Vagy ha előre tudom, hogy megrendeled a gombot, de a főnök visszaviteti... Itt állok két ember között, én csak jót akartam, aztán ......-ok mint a torkosborz.
A gomb cserét is szó nélkül, számla nélkül elhittem, hogy 8000 Ft, szóval részemről is meg van azt hiszem pozitív hozzáállás. Pláne hogy most 15.000-et fizetek zsebből, mert főztem ezzel a rom géppel kb 150 kávét.
A csapvizes hisztit (azt hogy a csapvíz használata egy kávéfőzőben nem rendeltetésszerű) másnak nem fogod tudni előadni - csak szólok.
Sok sikert az újra eladásához, és köszönöm hogy visszavetted.
-
soldier2
őstag
válasz
balage0000
üzenetére
Nincs érdemi hatása az ízre, nem is lenne logikus, hogy legyen.
-
SlayerSub
tag
Mint még zöldfülű szeretném kérdezni, van olyan 30k alatti elektromos örlő amire érdemes lenne lecserélnem a Hario skerton grinderem? Unom a tekerést, de sokat nem szeretnék most kiadni.
köszönöm -
balage0000
csendes tag
válasz
balage0000
üzenetére
Az utolsó kérdésemre közben megtaláltam a választ: úgy tűnik, hogy van!

Jobb crema, mivel nem folyik végig a kar belsejében (rövidebb út), valamivel intenzívebb és tisztább ízek, plusz könnyebb tisztítani. -
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Jól hangzik, köszi szépen a segítséget!
A különböző kosarak közötti különbségekről mi a véleményetek (főleg medium roastok esetén)? Mintha az ívelt falú kosarakról jobb lenne a vélemény, nem véletlenül vetette el a gyártó is a korai VAM verziók után.
A kapacitás, ha jól látom, ebben a sorrendben csökken:
1. PV egyenesfalú (45mm)
2. Brooks 0.25/0.30 utángyártott 14gr
3. Gyári dupla kosár 12-13gr
4. Gyári szimpla kosárSzimpla kosár (ami szintén kvázi beszerezhetetlen) állítólag növeli a shot hosszát, ezáltal nem csak ristretto / dark roastokhoz passzol. Mi van, ha a dupla kosarakat (egy főre) kevésbé pakolom meg?
Bottomless PF-nek a tanuláson és hibák kiszűrésén felül van más hatása a végeredményre, ugyanazzal a kosárral? -
soldier2
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Mert a főnök mi dig a legkisebb ellenállás felé mozdul, főleg ha neki is az a kényelmes. Ha ilyen gépet vesz valaki akkor kell valaki aki karbantartja (tisztítja, cseréli a vízlágyító párnát, vízkőteleníti, tersonetezi, néha a vízterítőt is leszedi kéthetente v havonta.
-
sz.zs.
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
A főnökhöz nem kapok, nem is kaphatok elérhetőséget, és állítólag nem is tartózkodik sohasem az irodában… ezért is furcsa nekem hogy miért kezeli így ezt az ügyet, hogyha ő nem is kávézik soha?!
Az ügy egyébként lezárult, az elmúlt percekben adtam vissza a kapcsoló árával és egy tisztítás + tömítés csere költségeivel csökkentett vételárat.
-
stereofan
tag
-
norkov84
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Sajna kimaradt.
Kislányom elég rosszul aludt, így én is, emiatt elaludtam és nem volt időm reggel otthon reggelizni-kávézni.Holnap reggel remélem összejön.

Kíváncsi vagyok, mert amióta ez a szett (kb március óta), CasMo meg nem járt nálam, csak közepes vagy sötétebb pöri... -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Na hogyan sikerült a reggeli kávé? Vagy még szenvedsz vele?

@sz.zs : Nehéz ügy és annál kellemetlenebb. Mindazon által érthető a főnök dühe is, itt is nehezen viselné/viseli bárki ha napokig, hetekig nem tudja valami hiba miatt használni új (még ha használtan vette akkor is neki új) gépét. A személyes megbeszélés a főnökkel sokat lendíthet a dolgon. Nem közvetítőn keresztül.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Nibiru
üzenetére
Szerintem nem ilyen alapvető hibát kell keresni a fórumtársnál, nem most kezdte az ismerkedést a kávézással.
A mennyiség ellenőrzése viszont jó tipp, nálam a túltöltést szinte mindig spricceléssel jelzi a folyamat.Személyes tapasztalatom, hogy tömörítéskor a nyomás erősségének van a legkevesebb hatása a folyamatra. Ha palmtampot használsz, akkor nem ártasz a végén a simítással/pörgetéssel, de hagyományos tömörítővel könnyen lehet mikrorepedéseket előidézni a pogácsán, ami megint csak spricceléshez vezet.
-
Nibiru
tag
válasz
Rush77
üzenetére
Tudom, az enyém nem mérvadó, mert más a kosárméret, de én őrlés után odaütögetem kissé a portafiltert a gumipadhoz, utána pedig nem használok se hústűt, se disztribútort.
A tömörítést úgy szokták végezni, hogy azonnal rányomnak, majd a végén egy kis tekerés enyhe erő mellett, hogy szép sima legyen a teteje. Nos én nem rögtön nyomok, hanem ráteszem a kupacra a tampert és eltekerem érzés szerint, finoman. Ez szintbe hozza a puck-ot és csak ezután tömörítek, majd a végén a "simítás".Nem hinném, hogy ez segít rajtad, szerintem még mindig nem jó az adagod. Kávé váltáskor elő szokott fordulni, főleg, ha más a pörkölés, hogy nem ugyanannyit kell rakni a kosárba az egyikből mint a másikból. Ha mankóra van szükséged, az érmés tesztet a helyes adagoláshoz néhány hete leírtam.
A másik lehetőség, hogy a tamperolási erőd túl nagy tartományban változik. Talán jól jönne neked egy rugós tamper, de az adag beállítását nem fogod megúszni azzal sem. -
mutyi
senior tag
válasz
Rush77
üzenetére
Én amit tapasztaltam eddig, hogy ha WDT-zek, akkor ugyanabból az őrlemény finomságból lassabb lefolyás lesz, sokkal stabilabb,mint amikor csak belekerül az őrlemény.
Kíváncsi leszek mi lesz a megoldás.
Üres járaton szépen jön a víz a felsőszűrőből? Próbálj meg egy vakszűrőzést is. -
Rush77
aktív tag
Tegnap volt nagy öröm amikor kézhez kaptam a puck perfectert.
Gondoltam ma milyen jó lesz kipróbálni.
Mindent ugyanúgy csináltam mint eddig (karba őrlök 16-16,2g, egyszer megráz nagyon finoman, hogy szét terüljön, aztán wdt és végül elsimít) csak mellé még használtam a disztribútort.
Elindítom a csapolást és hát orrán száján spriccelt.
Valamit kell változtatni esetleg?
Az elmúlt pár napban nem igazán tapasztaltam spriccelést, pont ezért vagyok tanácstalan. -
mutyi
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Egy automata gépnél is vannak szervizelési költségek, évente akár többször is, meg az ital automatákkal is.
Ha nem rendeltetés szerűen van valami használva akkor ez benne van. Mondjuk akkor is, ha olyan helyen használják,ahol alul van méretezve és többet használják,mint amire tervezve van.
A lényeg,hogy nem a te hibád. -
-
sz.zs.
őstag
Leírok egy esetet, ami igen csak bántja az önérzetemet:
Arra az időre amíg nem volt GC-m, összeraktam magamnak egy Baby-t ( pid+rézcső tuning ). Kb. 1,5 hónapig használtam, majd amikor kész lett a GC-m, megvette egy fórumtársunk. A munkahelyére vette, a főnöke fizette. Kb. 1 hónap múlva eldugult a szűkítő fúvóka. A víztartályban ( is ) találtam őrölt kávé szemeket. Elmentem a gépért, hazahoztam, kivettem a szűkítőt, kitisztítottam a gépet, visszavittem. Egy forintot nem kértem a műveletért. Majd 1 héttel ezelőtt tönkre ment az egyik ( a kávékészítő ) gomb. Elmentem a gépért, elhoztam, de nem lehet hozzá kapcsolót kapni sehol. Úgy volt, hogy elviszem Simihez, hátha meg tudja csinálni, de végül Németországból tudtam hozzá kapcsolót rendelni, ami még nem jött meg, a gép még nálam van. Tegnap jelezte a fórumtársunk, hogy a főnöke igen mérges és kéri vissza a gép árát. 3 hónap használat után!!!!???? Szerintetek?
Én mondtam a fórumtársunknak, hogy csak a rá való tekintettel vissza vásárolom a gépet, természetesen a kapcsoló árával kevesebbért, de akkor még ugye ott van az, hogy mióta elkerült tőlem a gép, csapvízzel használták, ki tudja mi van a bojlerben?! -
szaki1986
tag
Sziasztok!
Nincs vkinek véletlenül eladó 16 g-os Reneka szűrője? Vagy honnét tudnék ilyet szerválni? Sehol sem találok...
-
törölt tag
válasz
zozoka79
üzenetére
De a kosár mérete más. A Brikkáé giganagy az átlag kotyogókhoz képest, belefér 16g, az Aeternum-é is nagyobb mint az átlag 2 személyes, 10g fér bele 7g helyett.
Nem tudtam megközelíteni sem az Aeternum-os főzet minőségét a sokféle néven (Perfect Home, stb.) gyártott sablonkotyogóval, pedig nem óriásiak a különbségek, kosárméretben 50% plusz, kicsit rövidebb cső a tölcsér alján, matt felületű a víztartály belseje.
Talán csak annyi a lényeg, hogy könnyebb több kávéból kevesebb vízzel jó főzetet készíteni, kicsit alulexponálva, ami jót tesz a kotyogósok jellegzetesen túlexponált karakterének. A gyakorlatban viszont nem tudtam a noname kotyogóval normális főzetet készíteni. -
mutyi
senior tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Graef cm800-ról.
Egyenlőre nem tudok további tapasztalatokról írni, hiszen 4 kávé készült eddig vele.
Még várom az új mérlegemet,ami sokkal pontosabb lesz,mint a jelenlegi, ez sajnos sokszor ugrál és így nem tudom konstans századra hozni azt amit számolok.
Eddig úgy néz ki hogy kijön belőle szépen mind. Az állagát tekintve mivel finomabbnak érzem mint a régi darálóval amit őröltem,így talán látok benne nagyon apró néhány rögöt,de mint mondtam nagyon az elején vagyok.
WDT-ek amúgy, eddig is és most is, ha van benne rög ha nincs,én mindig elkeverem a hústűmmel,majd utána disztribútor és a végén a tamper. -
mutyi
senior tag
Megvettem ma az Eureka Specialita őrlőt.
Tapasztalatok:
Húztam 4 dupla kávét, melyből az első kettő mondhatni besült,mert csak 12 mp körül kezdett csepegni, szóval túl finom volt gyárilag ehhez a kávéhoz.
Egy frissen bontott, két hetes brazil kávéval teszteltem.
A 3. húzás már rendben volt, gyönyörűen, telten csepegett és pont úgy,ahogy már régóta vártam a lefolyást, olyan legyen,mint amikor a csokoládé meg van olvadva és úgy nyúlik.
Crema rendben volt, szép magas és tartós.
4. húzásra mindent hagytam a változatlanul, mindössze kipróbáltam a ma vásárolt naked szűrőtartót.
Persze jól körbebástyáztam a gépet,mert kb 40 centire van a frissen festett fehér fal, nem szeretném ha minden csupa kávé lenne, hiszen még sosem használtam a naked-et,de mivel gyönyörű lassú és sima lefolyás volt az előző,így bíztam benne hogy minden rendben lesz.
Így is volt, 6-7 mp körül elkezdett a lefolyás és gyönyörűen szinte egyből össze is állt és végig egyenletesen folyt a kávé.
3-4 nagyon apró csepp volt a gép falán,de azt hiszem ennyi simán belefér.Amit szemmel láthatóan tapasztalok az új őrlővel, legyen az naked vagy a sima kétkifolyós szűrőtartó, az pedig a következő: általában 16 grammot,max 17-et teszek az IMS szűrőbe, ez most sem volt másként, viszont láthatóan sokkal jobban megdagadt a pogácsa,mint eddig.
Meg is lepődtem,mert eddig is volt nyilván valamennyi dagadás, de túlzottan nem. Most viszont egészen megemelkedett a pogácsa, egyik esetben a csavar nyoma is látszódott középen,miután levettem.
16 grammal töltöttem meg és tamperelés után lényegesen kevesebb kávé látszódott benne,mint a régi őrlővel. Ez ha jól sejtem arra utal, hogy finomabb az őrlemény, jobban lehet tamperelni és ezáltal nem lesz olyan magas. a felső része.
És ahogy írtam ezzel szemben hogy tamperelés után láthatóan lejjebb volt a magassága, a lefolyás után hatalmasra dagadt.
Szívesen vennék minden véleményt, hogy ez mitől van? Ha jól gondolom akkor ez a jó,de szeretném tudni a miértjét is, tanuljunk belőle. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000
üzenetére
Ja, a Caravelhez is gyártunk szűrőtartót. A mieink nyele is azonos formájú a gyárival, csak más (nem töredezős) műa-ból készül. Ha tetszik, akkor adok mellé fa nyél-szetet (karhoz és a szűrőtartóhoz) alapárban. Ja, La Peppina kosár nemigazán hozzáférhető. A Ponte Vecchio az alternatíva. Az vásárolható.
-
törölt tag
válasz
zozoka79
üzenetére
Nagyobb a kosara, több kávé fér bele, ha működik a súlyszelep akkor hidegvízzel indítva is jó hőfokon megy végbe a kioldás. Ha nem, akkor többet ér egy hasonló kosárméretű alu kotyogó forró vízzel indítva. Ha alupara bejátszik, van rozsdamentes Aeternum nevű jószág ami megközelíti a Brikkát. De csak megközelíti. Szerintem az alu jó hővezető és nehezen lehet utánozni acéllal a hővezetési tulajdonságait és az valamiért fontos.
-
zozoka79
tag
Lehet már kérdezték korábban..összefoglalót olvastam,de nem találom az infómat.miért jobb egy bialetti kotyogós pl brikka,mint egy mezei kotyogós pl amit kínaiban veszek 1000 ft-ért? nem a spórolás,hanem tényleg érdekel.költözés miatt akarok automata kv főzőt,de egyenlőre elnapolom,és egy jobb kotyogóst keresek.
-
sgery
őstag
Köszönöm a sok választ, valószínűleg felújíttatom a gépezetet Fragolánál és akkor már PID-elem is.
Egyik elfogadható árú változat sem hozna minőségbeli javulást (mert amúgy jó gép ez, legalábbis nekem az
).
Rocketre pedig nincs most zsé
Pedig megvan az érzés, nagyon jó helye lenne itt
-
sz.zs.
őstag
válasz
PpenoO
üzenetére
Itt elég sokan szoktunk készíteni világos(abb) pörkölésből eszpresszót, sőt!
Kell a GC-be a tuning ( pid, rézcső, esetleg a nyomás szabályozás), a gyári helyett IMS vagy VST szűrő kosarak és hadd szóljon
Aztán ha majd megérzed a Graef korlátait, akkor maximum azt lecseréled, de kezdésnek tökéletes szerintem, sokan kezdtük itt azzal… -
And06
aktív tag
kapszulás update:
két számomra új kapszulást is kóstoltam az utóbbi időben:
- bosch rendszerü, nemtudom milyen, de "espresso" kapszulával: kávéizűnek elmegy, nyilván izjegyekről nem beszélhetünk, de bántó mellékíz minimális volt (ha volt). kapszulás szinten OK.
- cremosso kapszula, szintén "espresso" felirattal, na ez nem volt jó. van egy mellékize ami nagyon nem kéne oda (vegyszer?), illetve mintha mesterségesen testesitve lenne, fura. nem ajánlom. -
-
bluesfan
tag
Tegnap lecsekkoltuk a Bab Kávézót Almádiban. Egy kolumbiai-brazil blendből ittunk egy cortadot, amit aztán én még megfejeltem egy etióp ristrettoval. A blend egy kellemes klasszik ízvilág volt, kis gyümis beütéssel az etióp pedig igazi gyümölcsbomba, engem elsősorban eperlekvárra emlékeztető ízjegyekkel. Ezt sikerült kimondottan jól elkészíteni a barista srácnak. A kávé ugyan rendelkezett kellemes savakkal, mindez azonban a savanyúság legkisebb jele nélkül.
Bár vannak még -valószínűleg a kevés rutinból adódó- hiányosságok( a cortado lassan készült és bizony langyos volt, mire az asztalunkra került), határozottan reménytelinek tűnik a hely. -
-
PpenoO
őstag
Általatok is elismert karos gépekkel mekkora szentségtörés/macera világos pörkölésű kávét eszpresszóként elkészíteni? Egyáltalán megoldható úgy, hogy megmaradjanak a gyümölcs/virág aromák? Jelenleg Brikkat használok Hario kézivel és több kevesebb sikerrel ezen aromákat ki tudom hozni az ilyen jellegű/pörkölésű kávékból. Legutoljára Etióp Yirgacheffe (bécsi p.) és Zambia Buni (francia p.) kávékat tudtam, számomra legalábbis, elfogadhatóra elkészíteni ezzel a kombóval. Működne ez egy GC old + Graef 702vel is?
-
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Egy elég furcsa kérdésem lenne. Egy olyan fura hibát produkál a Philips HD8651 típusú automata kávéfőzőnk, hogy működés közbe (kávét főz, tisztítást végez), egyszerűen a zacc gyűjtő tálca kimozdul és megáll az adott folyamat.
Eddig volt valami a gépbe, ami működés alatt nem engedte kiadni a zacc gyűjtőt, most viszont ez a "funkció" nem működik. Nem lenne baj, ha a kimozdulással nem szakadna félbe állandóan a főzés, de így kézzel kell ott tartani.
Sérülést, törést nem látni.Van erre valakinek valami tippje? Más is járt már így?
Köszönöm!
-
Jókv
csendes újonc
Ismerősöm erősen kokettál egy Rancilio Epoca tartályos HX géppel. Van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Akár kezelés akár javíthatóság/hibalehetőség vonatkozásában minden visszajelzést megköszönnék.
-
zozy84
senior tag
Köszönöm a válaszokat.

Biztos lesz még kérdésem
-
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Bottomless portafilter es basket kombot keresek Caravelhez, ebben kernek szepen kis segitseget.
Olyasmi lenne jo, amibe a gyari dupla kosar is belemegy, illetve (legfeljebb kis reszeles utan) a PV 45mm-es duplaja is. Peppina kosarat nem talalok neten egyelore. Nezem Gabor Nakedjet, ebbe belemegy mindket fajta kosar? Alternativa a Werkstatt Kunst: gyarihoz hasonlo a nyele, viszont a 47mm-es PF-be nem tudom, belemegy-e a PV kosara es az eredeti is. Ezen felul USA-bol lehetne hozatni, hasonlo aron, de ott is csak a Peppina kosarat irjak, kompatibilitas kapcsan, hasonloan a Wekstatt Kunsthoz. Egy kerdest nyilvan meger felejuk, de ha van ezzel tapasztalat, azt megkoszonom elore is!
-
mdav88
aktív tag
Más: lassan belelógunk a kávéövbe...
[link] -
válasz
zozy84
üzenetére
Nekem a 8011-es van ami lényegében ugyanez csak örlő nélkül. A sage/catler/breville jónak számít konyhai gépek területén, de ennyiért (újonnan) sztem nem éri meg. Lelit gépek között érdemes lenne körbenézni.
Sage-ből amit megvennék az a bes 920-as. (de az is elég drága) -
soldier2
őstag
válasz
zozy84
üzenetére
Ha a kávé minősége fontos, akkor az automatát elfelejted.
A karos gépek között a thermoblock-osak a belépő szint (ilyen amit linkeltél is) mivel nem hőstabila rendszer a pid gyakorlatilag parasztvakítás. A munkahelyen egy ilyen gép van, nyomásfokozó nélküli szűrővel az olaszos, sötétebb pörkölésű kávékkal már egész jó eredményt ad (nem baj ha van benne egy kis robuszta is, nálunk a Paljoc Locavore jött be), de már a közepes pörkölésű kávék esetén is nagyon gyakran érezni, hogy kevés.
Bojleres gépek: Gaggia Baby/Classic alatt nem adnék értük pénzt. Megfelelő tuningal már igazi igáslovak, velük már világos pörkölésű kávébó is kaphatsz finom italt.
Nyomásv. áramlás szabályozott gépek - 7 számjegyű árcímkévelKözben írtál még....
A Sage (régen Catler, Breville, Gastroback stb) nem egy régi márka, de vannak jó gépeik (pla Catler 9010 dual boileres csúcsgépük) de a linkelt gépért ennyit nem adnék. Fogtak egy darálót és egy gépet és egy közös házba építették. Ennél olcsóban ki tudsz jönni egy Graef 702 darálóval és egy használt Gaggiával. -
zozy84
senior tag
Ez amit linkeltem , hogy egyben van a darálóval de karos ez milyen megoldás? Próbálta már valaki? Amiket lehet olvasni róla az alapján jó. De írni bármit lehet.
Pl : "Beépített kónuszos rendszerű kávédaráló fém őrlőkővel" ,"Beépített kávédaráló fém őrlőkővel
Thermocoil vízmelegítő rendszer
Electronic PID hőmérsékletszabályzás konstans vízhőmérséklet biztosítására az aroma kivonásának végéig
Előgőzölés alacsony víznyomás mellett
18-féle őrlési mód
250g kapacitású szemes kávé tartály
Automatikus őrlés közvetlenül a szűrőbe
Automatikus és manuális kávéadagolás
Nyomásmérő az aromakivonás folyamatának ellenőrzéséhez
Kivehető tamper (praktikus tárolási lehetőség a készülékben)
Különösen nagy hely hosszúkávé készítéséhez
Különálló forró víz kimenet
360°-ban forgatható gőzcső
Kivehető 2 literes víztartály, szűrőrendszerrel felszerelve
Melegen tartó talp
Tápkábel tárolási lehetőség
Praktikus fiók a tartozékok tárolására"Alapból a SAGE mint márka a kávézásban jónak számít?
Vagy egy automata Gaggia a mindenapokban ugyan azt tudja hozni. -
-
zozy84
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Akkor ez most jobb megoldás/ -jobb kávét készít mint egy automata gép?
Egy Saeco Xsmall-nál jelentősen jobb kávét csinál?
Vagy ennyiből vegyek egy Gaggia Velasca Prestige automata gépet mert
1.: Az Xsmall-nál sokkal jobb lesz (finomabb jobb kávé, halkabb, stb)
2.: A Sage és a Gaggia közül már mindegy melyik mert 100x jobb mindegyik mint egy Xsmall, viszont jelentős különbség nincs a kettő gép között ha az elkészült kávét nézzük?Árban ugyan annyi mind a kettő.
Napi átlag 3-5 kávé lenne rajta készítve. (Néha csak 2 van, hogy 5-6)
A Sage darálója és karos megoldása jobb? Megéri a plusz "macerát" ? Vagy nem hoz annyi pluszt és akkor meg már csak megnyomok egy gombot és nem kell semmi mást csinálni.

(plusz az xsmall olyan hangos , hogy ha a barátnőm korábban megy el itthonról és előtte kávézik akkor felébredek a darálás hangjára. Ha nem figyelek oda a tálcában lévő víz mennyiségére akkor más sem fog és párszor eláztatta már pultot, mert nem nézem meg mennyi víz van benne minden bekapcsolásnál. stb stb stb stb )
-
cotagg
tag
Sziasztok, tanácsot kérnék: ajándékba gondoltam venni egy Fragola-féle marok tampert Gaggia Classichoz, ha jól sejtem az 58,6 mm-es kell. A Classic úgy 15 éves, valószínûleg az eredeti karral és szûrôkosárral használják. Ahogy olvasgatom lehetnek jelentôs eltérések a kosarak méretében. Jó lesz ehhez a kosárhoz ez a tamper méret vagy az a biztos, ha rögtön veszek egy megfelelô méretû kosarat is? Ha vennem kell, akkor pontosan melyiket és hol vegyem meg? Köszönöm.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Na, ez a jó kérdés! - Bár nem csak ez a lényeges

A jó válasz pedig valami olyasmi, amit anno egy professzorom mondott mint "mindig jó választ": attól függ! Leginkább a bojler és a fűtőcekász geometriája határozzák meg.
Persze azt szeretnénk, hogy a bojlerből kiáramló víz hőmérséklete állandó legyen; ebből az adódna, hogy a kiáramlási térrészben kell mérni, és ez jó is volna, ha lehetne fűteni-hűteni gyorsan és hatékonyan... De a kávémasináknál ugye nem ez a helyzet. Nomeg néha bekapcsoljuk, és akkor hidegből indulunk, máskor épp, hogy elértük a bojlerben a kívánt hőmérsékletet, megint máskor egy csapolás után szeretnénk újra csapolni, vagy épp egy hőstabilnak gondolt állapotban kezdünk csapolni, stb. Ezek mind különböző állapotok, amelyekben szeretnénk fenntartani az őrleményre áramló víz hőmérsékletét. A pid-ünk pedig megtanulta valamelyikhez kapcsolgatni a delejt..
Én úgy tenném el, hogy az áramlások és a fűtés okozta kilengések a lehető legkevésbé befolyásolják a mérési hely hőmérsékletét - ez erősen geometria függő. -
zozy84
senior tag
Sziasztok
Tudom, hogy nem "foglalkoztok" automata gépekkel.
Viszont kíváncsi lennék a véleményetekre erről a gépről.
Ez minek számít? Félautomata?
Jobb kévét készít mint egy full automata?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Elden Ring
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Villanyszerelés
- Arc Raiders
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- További aktív témák...
- ÚJ könyv: Rafal Kosik - Cyberpunk 2077 Nem véletlen
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Dell S3221QSA 32 4K UHD Ívelt Monitor 27% ÁFÁS
- Realme 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 100/100% 500GB SSHD, 500GB HDD - több db - 2,5"
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Kislányom elég rosszul aludt, így én is, emiatt elaludtam és nem volt időm reggel otthon reggelizni-kávézni.