- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- A Princeton újraértelmezte az ultrakompakt hordozható SSD fogalmát
- Mindenkinek elérhetővé teszi a képgenerálást a Lossless Scaling
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- GeForce GTX 1060 6GB vs Sapphire NITRO+ RX 580 8GB
Hirdetés
-
Xbox Game Pass [2024] - Az extra májusi lista
gp Az elkövetkező időszakban többek között a Senua’s Saga: Hellblade II-t kapják meg az előfizetők.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Hamarosan bárki hazavihet egy Apple Vision Pro headsetet
it A Bloomberg szerint az Apple arra készül, hogy az USA-n kívül is piacra dobja a drága Vision Pro headsetet.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MODERÁTOR
válasz #25510592 #74871 üzenetére
Pont ma reggel próbáltam ki a melóhelyi nespresso gépen az utántöltést. PY etióp yirgája került bele cca. 5,5gramm. Igaz nem fém kapszulába raktam hanem gyári nespressót töltöttem meg, de ilyen ihatatlan szarhoz rég volt szerencsém, vizes, íztelen lett. Úgy, hogy az otthoni gépen rohadt jó kávékat főzök ugyanebből. Úgy tűnik nem való kapszulába világos pörkölésű gyümölcsösebb kofi.
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #74871 üzenetére
Anno én is nekifutottam a DG kapszuláknak, pont azon felbuzdulva, hogy abban több kávé van. Hát nem nyert, akkor már inkább a Nespresso az 5,5 grammjával.
Utóbbival volt egy utántöltős próbálkozásom is: irgalmatlan macera, kiábrándító eredménnyel.
Egyébként egy jó automatát én is többre tartok a kapszulás gépeknél. A Jurák elég jól konfigurálhatók, aki nem fanatikus, annak öröm és boldogság.
-
mutyi
őstag
válasz #25510592 #75009 üzenetére
A fétisem inkább az, hogy minél tökéletesebb lefolyással,minél tökéletesebb kávét kapjak.
Az IMS 6/9g kosárra azt írják hogy 58,5-ös tamper kell, én 58-asat használok, de ha nem teszek bele egy nagyobb mennyiségű kávét,mint amennyit akarnék, akkor nagyon úgy tűnik,hogy az 58-as tamperrel nem tudom a középső mélyedéses részt kellően tömöríteni.
41-es tamperem nincs, de ha 100%-ig nem mondja rá senki,hogy az a méret tökéletesen illeszkedne a belső mélyedésbe és azzal kellene tömörítenem, addig nem merem megvenni. -
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #75404 üzenetére
Most szakorvos jelölt, de ha tippelnem kellene, akkor a vizsgát követően ez lesz, nem lehet bírni. De gyerek háziorvos sincs a környéken, már nem egy (durván jó) ajánlatot kapott, csak még el sem vállalhatja, meg neki az unalmas lenne.
Megyeszékhely, szakorvost helyettesít a fertőzőn (persze hivatalosan nem, mert ilyet nem lehet), átdolgozik a sürgősségire, közben ügyel a gyerekosztályon, mert utóbbi viszi már a sürgősségit, mivel ott már szinte nincs is saját ember (bezárni nem lehet, presztízs kérdés...). Na de befejeztem az OFF-ot, ezt úgyis tapasztalja mindenki, csak nekem éppen ma lett tele a hócipőm vele. De hogy pozitív is legyek, egy éve már nem itthonról kell vinni a toalett papírt.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #75957 üzenetére
A biciklipumpa nem oldja meg a vízterítéssel és hőkapacitással/stabilitással kapcsolatos problémákat.
A Szarvasinál meg valószínűleg ember nincs, akinek fogalma lenne a minőségi kávégép felépítéséről. De ha lenne is, az is kevés lenne önmagában. Tökéletes és szemléletes példa a Decent, végig nyomon követhető volt a "vergődésük". Egy ilyen procedúrát pénzügyileg túlélni sem egyszerű történet, és ez csak a legkézzelfoghatóbb eleme.
qvik27: Ha legközelebb arra járok, tuti betérek megint, remélhetőleg ügyelnek az állandó minőségre.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #76050 üzenetére
Igaz, ez is még hozzájön, de ezt én nem éltem meg akkora problémának, talán a kicsi, 52-es kosárméret miatt. Nekem sincs OPV-m, egy kis Delonghi EC156b-t használok régi, 145-öshöz való kosarakkal. de már érzésből megy, megszoktam. Mondjuk beletelt egy kis időbe meg néhány cikornyás káromkodás is volt az első időkben, de nem annyira a tamperolás, hanem pl. amiatt, hogy fogalmam sem volt, hogy olyasmi, mint a levegő relatív páratartalma vagy a hőmérséklete akkora eltérést kell jelentsen a darálón. Teljesen azt hittem, hogy elromlott. XD
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #76050 üzenetére
A legrosszabb ilyenkor a tömörítéssel játszani. Sokkal jobb ha inkább 0,5g-al csökkented a kávé mennyiségét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #76099 üzenetére
Imádom ezeket a DOS-korszakot idéző grafikákat!
Viszont ez a módszer elvérezne a gyakorlatban, mert túl sok hibát lehet a kapszula készítése közben elkövetni, ráadásul mivel nem csak a mélység, de az átmérő is változik, nem ad értékelhető eredményt.
Azóta agyaltam én is és arra gondoltam, hogy úgy lehetne megpróbálni, hogy jól kifőzött apró szemű fehér kvarchomokot teszek a dupla szűrő aljára és arra a kávét, majd tamperolás. Főzök egy szimplát. A másik esetben pedig csak kávét teszek a dupla szűrőbe és csinálok két szimplát. A kettőt pedig össze tudom hasonlítani. A gép és a szűrő is ugyanaz, csak a pogácsa vastagsága más. -
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #76111 üzenetére
Az utóbbinál nem az átmérő/magasság miatt nyer a szimpla szűrő a POD-dal szemben. Továbbgondolva pedig ott a dupla kosár, ami meg éppen laposabb a szimplánál, és ott sem kérdés, hogy a dupla köröket ver a szimplára. Ebből pedig egy újabb helytelen, de az elsőt cáfoló következtetést lehet levonni.
Óvatosan kell bánni a nagy igazságok kinyilatkoztatásával, mert jönnek az újak és képesek tényként kezelni.
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #76113 üzenetére
A szimplával történő összehasonlításnál az a gond, hogy nem tudod kivenni a képletből az igen különböző áramlástechnikai tulajdonságait. Kiküszöbölni sem tudod, a kialakításából fakad.
Illetve mi alapján lehet hasonlónak nevezni? Szenzori tesztek, mérések alapján? Ugyanaz a kávé, ugyanaz a batch, ugyanazok a vízparamtérek (hőfok, ásványianyag tartalom, mennyiség), ugyanazok a külső légállapotok? Mekkora az a mintavételi mennyiség, ami alapján már biztosan kijelenthetőek a különbségek? Nem kötekedésnek szánom, csak próbálok rávilágítani, hogy itt annyi változó körülmény van, ami alapján bármit megfogalmazni szerintem csak feltételesen érdemes.
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #76758 üzenetére
A kávépogácsára nedves aeropress papír. Javítja a vízterítési hibákat és nem enged zaccot vissza a felsőszűrő fölé, ha nyit a háromjáratú.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz #25510592 #76767 üzenetére
Hát, olvasom, amit idézel, de azért egy fórumbejegyzést egyéb alátámasztás nélkül még nem vennék tudományos állításnak. BTW itt meg épp egy gyógyszerész írta, hogy nem igazán illik a kémhatásnak változni az ioncserétól. Nekem is erősen így sejlik fel a korábbi tanulmányaimból. Picit gugliztam, de másutt nem is olvastam ilyesmit, csak a hivatkozott linken. Persze azt még értem, hogy lúgos kémhatású kemény vízben az előbbi csere miatt a semleges felé tolódik a pH, ami savanyodás, de ettől még nem lesz savas.
(A sósavra meg végképp nincs ötletem. A kation cserélő kicserél 2H+ ionra egy Ca++ iont. Ebből hogy lesz klór?)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Jókv
csendes újonc
válasz #25510592 #76776 üzenetére
Nemcsak klorid, hanem egyéb szennyeződés is van a vezetéske vizekben. Eddig én is azzal kevertem a házilag előállított "nullás" vizemet. Most egy ideje bükki forrásvizet használok. Annyira "forrás", hogy én hozom haza kannában a város környékén található állítólag legjobb minőségű forrásából. Mivel a vízgyűjtő karszt így természetes, hogy van benne kalcium. Még arra lusta voltam, hogy egy hivatalos labortesztet csináltassak. De az akvaristaeszközökkel végzett tesztek alapján német keménység 7-8 körül van, a ph 6-7 között. Az össz oldott szárazanyagtatalmát, a kalcium és nátrium tartalmát csak a labor fogja megmondani. Az viszont biztos, hogy se klór se hypo nincs benne. Mondjuk ezeket a kancsó is kiszűri.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz #25510592 #76776 üzenetére
Logikus is.
Igen, ha csak kation cserelo van benne, es az H+-ra csereli a kalciumot, magneziumot, akkor savanyu fele tolodik a pH, es akar enyhen savas is lehet. Ezt tehat valoban meg kell nezni.
Koszonom a korrektseget.
Egyben elnezest kerek, ezuttal en kommunikaltam ugy, ahogy nem illik es nem is szeretem.
Hamu a fejemre, es ha jarsz vmikor keso delutan az Andrassy ut kornyeken, vendegem vagy egy jo duolara vmelyik jo kavezoban (pl. flow).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SoundON
tag
válasz #25510592 #76902 üzenetére
Igen, teljesen jól érzed! Teljesen más folyik ki az elején meg a végén.
Érdemes kipróbálni, hogy egy 30másodperces csapolás alá 5másodpercenként más más csészét teszel. Szépen időrendi sorrendbe teszed a 6db csészét.
1től 6ig haladva minden különbséget ki fogsz érezni. De ezt látni is lehet.
Az eleje olajos, vastag, savas, édes, aromás eszencia után a végére híg, kesernyés lötty fog csak jönni -
von toth
tag
válasz #25510592 #76902 üzenetére
Hello,
Milyen benyomásod van a pivalláról? Mit tud a gép? csak azért kérdezem mert ugye a manual a neten is fent van, de az részletkérdés, használat közben derülnek ki a dolgok. Én majkdnem azt vettem a gaggia helyett 50-ért kínálgatták a márkaszervizben, annyit szerintem bőven megért. Végül azért nem vettem, mert nem derül ki számomra hogy lehet e hőmérséklettel játszani (úgy láttam, automata csapolású csak akkor akkor csapol, ha elérte a hőfokot)
-
Tothgera30
Ármester
válasz #25510592 #77108 üzenetére
Ez a lehetőség egész szimpatikus. DeLonghi maker-t találtam használtan, egész korrekt cuccnak tűnik.
Amit leírtál, esélyes hogy állagra vagy ízre olyan mint a török kávé. Mikor kint voltam, akkor mint kihagyhatatlan kulináris élmény, megkóstoltam. Szintén barnás lé, vízszerű, alján zacc, de elég erős hatású volt, számomra.
"A pokol nem hely, hanem állapot"
-
Keresztapper
senior tag
-
Jókv
csendes újonc
válasz #25510592 #77393 üzenetére
Ha már ragozzuk akkor teljesen más az amerikai filteres és mondjuk egy német filteres kávé. De ha már filter akkor én maradok a V60 általam már megszokott ízvilágánál.
Bár ennek is van német megfelelője a Melitta. Nekem van 1,2 és 3 alsó kifolyó lyukkal is porcelán Melitta filtertartóm. Igaz ezekkel még nem bűvészkedtem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Kés topik
- Alig egy nap múlva végre bemutatkozik az Assassin's Creed Shadows
- Filmvilág
- Overwatch 2
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Milyen egeret válasszak?
- Esik a hóóó!!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest