Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Dedikált GPU-s rendelésnek számolja az AMD a Ryzen AI Max sorozatot
- Melyik tápegységet vegyem?
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasrc
tag
Gyerekek az normális, hogy vadonatúj Saeco kávégéppel nem lehet egymásután több kávét lefőzni? Miután lefő az első adag és venném ki a kart, kicsap a forró gőz és emiatt várnom kell fél-egy órát, hogy biztonságosan kivehető legyen. Furcsállom azt is, hogy a zacc tocsog a vízben. Ennek így kell működnie?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Philips Saeco Poemia kávégéppel hogyan kellene helyesen lefőzni a kávét? Ugye miután bekapcsolom és felmelegszik, kigyullad rajta a zöld bögre ikon, de amikor elfordítom a kapcsolót, akkor 1-2 mp-ig nem jön semmi (gondolom ekkor épül fel a nyomás), kialszik a zöld lámpa és csak ezután kezd el folyni a kávé. Ez így rendben van vagy amint kialszik a zöld jelzés, kapcsoljam ki, várjam meg míg újra felmelegszik és csak ezután folytassam a lefőzést? Nem teljesen világos, hogy a zöld jelzés a megfelelő lefőzési hőmérsékletet jelzi-e vagy csak azt, hogy befejeződött a felfűtési folyamat? Illetve meddig főzzem a kávét? Számoljam a másodperceket vagy inkább hagyatkozzak a zöld jelzésre és amikor kialszik, akkor kapcsoljam ki?
Másik kérdés: A kávét érdemes méregetni külön mérleggel vagy a hozzáadott műanyag adagolókanállal való kimérés is elég?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
thomasrc
tag
válasz zolnagy #74934 üzenetére
Igen, a Saeconál is szerintem pont fordítva van, mert amikor kivillan, akkor egy pár másodpercig még hallom, hogy dolgozik a fűtés, majd elhalkul és ég tovább a lámpa, ameddig le nem engedem a kávét. Csak ugye jó lenne tudni, hogy ez most a megfelelő hőmérséklet elérését jelzi vagy pedig azt, hogy véget ért a fűtés, "csapassad neki"? De akkor majd kísérletezek vele, köszönöm!
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Saeco Poemia karja széthullott szétszedés közben...
A kérdésem, hogy az alábbi képen látható "spring for handle" és "spring for cam" alkatrészt (rugót) hogyan kéne visszatenni a helyére? A képen nem látszik pontosan, hogy hova kell beakasztani a rugó két karját, magamtól meg csak nem jövök rá.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Kérdés: Ha jól nézem, a GRAEF CM 702 jól ismert daráló ebben a topikban és több évre visszanyúlóan vannak róla tapasztalatok. Még így 2018-ban is az ajánlott darálók közé soroljátok? - Eszpresszót szeretnék csinálni és egy Saeco Poemia kávéfőző mellé venném, aminek (házilag) nyomásmentesített a karja. A készülék bolti ára most 36 ezer Ft., maximum 40-et szánnék rá. Legyen ez vagy azóta kijöttek már jobb darálók is ebben az árkategóriában?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Köszönöm a válaszokat, akkor hát CM 702 lesz!
Esetleg azt lehet tudni, hogy gyárilag hány alátét van a kés alatt, kell-e külön kalibrálni espressohoz?
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Megjött a daráló (Graef CM 702)!
Első blikkre 15-ös fokozaton próbáltam ki (gyárilag megnéztem, 3 alátét van a kések alatt), de felsültem vele, mert olyan tömör lett a pogácsa, hogy 30 mp-ig egy csepp kávé sem jött le belőle.
Ezután megpróbáltam 20-as fokozaton, így 28 mp. alatt 23 ml főtt le 7 g őrleményből, de szinte nulla cremával (a szélén "O" alakban volt csak egy kevés). A kávé maga egy hete lett felbontva, azóta a díszdobozában állt lezárva a darálóra várva és egyébként Lucaffé Mr. Exclusive-ról van szó. Viszont az íz... Gyerekek, még így is ég és különbség, pedig ez még csak a bénázás fázisa! Most már kezdem érteni, hogy miért kell a jó daráló.
A kérdés: Ha jól gondolom, akkor a fokozatot még feljebb kéne csavarnom, hogy több kávé tudjon lefőni? Vagy túl erősen tömörítem, az lehet a baj? A crema hiányát mi okozhatja? Gondolom egy hét alatt nem tud ennyire megdögleni a bab vagy mégis?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Saeco Poemia gyári karját használom, annyi, hogy ki van szerelve belőle a nyomásfokozó. Este megpróbálom 9 grammal is, aztán egyelőre ennyi a mai napra, mert nem akarom magam felturbózni koffeinnel. Közben kivettem egy alátétet is a darálóból, ami papír szerint 7 fokozatot finomhangol (és visszaállítottam 20-ról 15-re, így elvileg most olyan, mintha 3 alátéttel 20->22-re tekertem volna), meglátom így milyen lesz a lefolyása.
-
thomasrc
tag
Helyzetjelentés: Lassan eltelt már egy hét és azt hiszem sikerült ráéreznem az őrlő beállítására! Most úgy néz ki, hogy két alátéttel 11-es fokozaton darál megfelelő őrleményt a Graef CM 702 single espressohoz.
Viszont valamiért nem az igazi a lefőtt kávé... Szabvány szerint 30 mp alatt fő le 30 ml, de crema épp csak egy fátyolnyi van a tetején és az íze keserű és tömény (bár 1 kanál cukor a keserűségét mintha elfedné). Nem az az ízvilág, amit én szeretnék. Próbáltam 7 g helyett 9 g őrleménnyel is, de még ihatatlanabb lett a végeredmény.
Merre érdemes szerintetek továbbkísérleteznem? Szerintem az őrlőbeállítás az jó, marad maga a kávé (Lucaffé Mr. Exclusive, kb. egy hete felbontott alu dobozban), a kávégép (Saeco Poemia), esetleg a hibás tamperelés (van ilyen?). Elképzelhető az, hogy ennyire mellélőttem volna a kávé fajtájával? Igazából egyelőre nem is a crema zavar most, hanem ez a keserű íz.
Ui.: Közben lehet, hogy meg fogom próbálni az itt említett duplásat, de nem hiszem, hogy érdemben változni fog az íze.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Fú, köszönöm szépen a sok választ!
Tisztázásképpen annyit szeretnék még írni, hogy én a poemia dupla kosarát használom (aminek az alja nincs beszűkítve) és a karból kiszereltem a nyomásfokozót. Régebben már mintha említettem volna ezeket, de nagyon aktív a topik (hálistennek') és hamar elkeverednek az ilyen apróságok.
Mivel ilyen sokan említitek, hogy próbálkozzak dupla adag espressoval, ezért ez lesz a következő!
#77251 van toth: Ennek a 3 személyes vízcsapolásnak mi lenne a célja? Nekem ez egy kicsit pazarlásnak hangzik. Ha az a cél, hogy dolgozzon a fűtés, akkor én fél órával használat előtt be szoktam kapcsolni a gépet, az alatt szerintem már csak átmelegszik, de lehet, hogy rosszul gondolom.
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Belőttem 14g / 60-70 ml közöttire a lefolyást, tényleg jobb íze lett a kávénak, de még mindig nem az igazi, még mindig érzem azt a kesernyés ízt, de legalább már nem annyira tömény az íze, ahogyan korábban jelleztem a 7g / 30 ml-es felállásnál.
Írtátok, hogy próbáljam meg a hűtőcsapolást, kipróbáltam (leeresztettem egy kávés pohárnyi vizet, rögtön felraktam a kart és rögtön csapoltam 28-30mp-ig) de ugyanúgy kesernyés a végeredmény. Illetve most bontottam fel frissen egy új dobozt a Lucafféból, de még így frissen sem ad olyan igazi, vastag crema réteget. Mit ronthatok el? Darálás, tömörítés tuti jó, azon már nem tudok mit változtatni, mert ha nagyobbra őrlöm, akkor ugye gyorsabb lesz a lefolyása és nem adja ki.
Erről a kávéról van szó (100% arabica, ránézésre sötét pörkölésű):
https://www.eszpresszo.hu/kave/lucaffe/mr-exclusive-250g/[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Az ún. "double shot" nem 60 ml? Legalábbis itt azt írják, én ez alapján lőttem be az adagot. Megpróbálom 40 ml-el is, de szerintem a kesernyés mellékíz meg fog maradni, tekintve, hogy eddig akárhogy csináltam mindig benne volt valamilyen mértékben.
-
thomasrc
tag
Azt hiszem én feladom a Lucaffé-val való harcot, nem tudok belőle értelmes espressot lecsorgatni. Mindent kipróbáltam amit javasoltatok, de egyik sem hozott eredményt, minden esetben egy kesernyés lötty a csapolás végeredménye.
Hűtőcsapolással elmentem addig a pontig, hogy már egyszerre volt savanyú és keserű is. Megpróbáltam azt is, hogy ráeresztettem néhány másodpercre a fűtést (gőz állásba rakva a kapcsolót), így még keserűbb lett és sötétbarna crema képződött a tetején, egyértelműen égett volt, tehát biztosan jó volt az irány a hűtőcsapolás felé. Közben a ml helyett immár g-ban mérem az italt, köszönet mindenkinek aki rámutatott erre a dologra!
Csak azt sajnálom, hogy kidobtam ennyi pénzt a Lucaffé-ra, aztán egy kalap... Na mindegy, nem akarom bemocskolni a márkát, mert még mindig elképzelhető, hogy én csinálok valamit rosszul, tekintve, hogy más még nem panaszkodott erre.
-
thomasrc
tag
válasz qvik27 #77465 üzenetére
Eh, igazad lehet! A barral én hülye nem is számoltam... 20 másodperces lefolyással tényleg nem lett annyira keserű. Következő lépésben megpróbálom 15 mp.-el is. Különben ebben az esetben is ragaszkodjak az 1:2-es arányhoz? Ha kevesebb ideig csapolok, akkor ugye a jelenlegi beállítások mellett 20 mp. alatt épphogy csak lefolyik 17 gramm (14 g őrleményből), ami nagyon messze van az espresso aránytól, tehát ha tartani akarom, akkor durvábbra kell őrölnöm.
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77488 üzenetére
Igen, egy Poemiaval küzdök. Ha lenne rá felszerelésem, akkor megmondanám hány barig megy fel, de mivel nincs, így csak találgatni tudok vagy elhinni a videónak a 10 baros értéket. A kávéból még egy hétre való maradt, ha elfogy, megpróbálok beszerezni egy másfajtát az ajánlott forgalmazóktól.
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77489 üzenetére
Ebben a szent percben le is adtam a rendelést a PY Choco Madness-re! És még olcsóbb is, mint a Lucaffé. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ezzel mit fogok tudni produkálni.
Egyébként azt mérte már meg valaki, hogy gyárilag hány fokosra melegíti fel a Saeco Poemia a vízhőmérsékletet (vagy másik kérdés: kézi infrahőmérővel le tudom-e mérni én magam? egész pontosan hol kellene rámérnem?)? Ha jól nézem a PY weboldalán 87-88 fokot ajánlanak ehhez a fajta kávéhoz, vajon felmelegedés után kell hűtőcsapolást végeznem?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Csak nem akar összejönni ez az espresso.
Most P&Y Choco Madness-el próbálkozok (normál verzió), de valamiért erősen csersavas íze van. Graef daráló 13-as fokozaton, így 16 g őrleményből 34 g fő le 28 mp alatt, 12-es fokozaton pedig teljesen befullad, de egyébként az 1:2-es arány meglesz, ha kicsit rövidítek a lefolyás idején, viszont a csersavas ízén ez nem fog változtatni, szinte biztosra mondom. A pohárba lefolyó kávé 65 °C-os. A bojlerre egyelőre még nem kötöttem hőmérőt, de szerintem a 90 °C-nak ott meg kell lennie, mert ha nagyon rövid ideig (5-10 mp) rátolom a gőzfunkciót, akkor utána már egyből gőz jön ki és a crema is rögtön égett lesz. Rövid hűtőcsapolással is próbálkoztam, de akkor már a lefolyás elején szőkülni kezd és szerintem akkor meg azért lesz rossz íze.
Bármi ötlet, hogy merre tovább?
-
thomasrc
tag
Elhiszem, de akárhogyan főzöm le csersavas íze lesz. Igazából már a Lucaffé óta szenvedek a megfelelő hőmérséklet megtalálásával, csak az meg keserű volt. Ez a P&Y világosabb pörkölésű és őszintén szólva arra számítottam, hogy ezzel megszűnik majd a problémám, csak most az lett belőle, hogy keserűből átment csersavasba az íz. A Choco Madnessből kaptam egy sötétebb pörkölésű változatot is, ha ezzel nem jutok eredményre, akkor azzal fogom folytatni.
Az nem lehet egyébként, hogy tömörítési vagy darálási hibáról IS szó van? Eltolódhat emiatt az íze egy kávénak vagy mindenképpen a hőmérséklettel kísérletezzek?
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77679 üzenetére
Jelentem, hogy sok kísérletezés után lefolyt az első isteni finom, csokis Choco Madness a Poemiából!
Dupla kosarat használtam 7 g őrleménnyel, őrlés 6-os fokozaton és a csapolás előtt végeztem egy hűtőcsapolást, majd felcsaptam a kart és amikor kigyulladt a zöld led, akkor engedtem rá a pumpát. A végeredmény 20 gramm isteni finom "csoki", tehát olyan 1:2,85-ös arány lett végül.
Nem tudom miért, de 14 g őrleményből nem akart lefolyni nekem értelmes íz, hiába javasoltátok így, ezért kezdtem el kísérletezni 7 g-nyi adaggal. Egyelőre most próbálom konzisztensen tartani ezt az állapotot, aztán később megpróbálkozom újra a dupla adag belövésével.
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77829 üzenetére
Azt aláírom, hogy a pogácsán áll a víz utána, de nem tudok vele mit csinálni, mert nincs értelmes szimpla kosaram... Viszont a lefőtt kávé nekem egyáltalán nem tűnik tócsának, van crema a tetején meg minden, de ami a legfontosabb, hogy most teljesen jó volt ízre. Mit kéne tennem akkor, menjek vissza az elvileg jó módszerhez, amiből nem akar lefőni jó kávé?
-
thomasrc
tag
Kérdés: Ti melyiket ajánlanátok a kettő közül?
1.) Lelit Anna PL41TEM (új)
2.) Rancilio Silvia V5 ECO (használt) + utólagos pid-eltetésUtánaolvasva a Rancilio egy masszívabb darab, de nem tiszta, hogy mit akar jelenteni ez az "ECO" (valami butított változat?) és utólagosan kellene pid-eltetnem, ami nem tudom mennyibe fájna (úgy tudom, hogy fragola foglalkozik ezzel, őt kéne megkérdeznem róla?).
A Lelit Anna PL41TEM papír szerint egy jó gép (réz bojler, gyári pid, stb.), de a gyári pid-el kapcsolatban vannak olyan vélemények, hogy utólagos pid-eltetéssel jobb eredményt lehetne kihozni és konkrétan a legelső vélemény ebben a topikban róla az, hogy a váz felépítése egy kicsit ingatag, bár utána következően már senki nem panaszkodott ilyenről. Ami viszont hátrány lehet, hogy az OPV állítócsavarja úgy olvastam, hogy gyárilag be van ragasztva és 12 barra állítva. Egyáltalán kell ezt állítani, jobb lesz 9 barral? A Rancilionál nincs beragasztva?
Köszi a véleményeket előre is!
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Köszi, ránézek erre is.
Többi válaszolónak: Igazából a Rancilio-ért én sem terveztem 200-at kiadni, ezért jött képbe, hogy esetleg használtan venném és akkor árban kb. a Lelit Anna szintjén lennék (most éppen 100 és 120-ért hirdetnek egyet), de mégis egy masszívabb konstrukciót kapnék. Én eleve a Rancilio felé húzok, csak a pid hiánya és a használt vétel okozza a dilemmámat vele kapcsolatban. Ha Lelit Annat veszek, akkor pideltetni sem kellene és az állapota is biztosan jó, értitek.
@mdav88: Konkrétan mit jelent ez? A piddel nem a víz hőmérsékletét állítom és rá kell számolni kicsit a hőfokra?
-
thomasrc
tag
válasz GAgyiXyXy #78014 üzenetére
Egyáltalán nem baj, hogy nem bírod ki, érdekel minden vélemény. Pontosan mi a bajod a full tuning Rancilioval, hogy elcserélnéd egy Glendára, ha nem vagyok túl indiszkrét a kérdéssel? Vagy csak az zavar, hogy utólag kell bűvészkedni vele, míg egy Glenda hozná a tuningolt Rancilio szintjét gyárilag is?
-
thomasrc
tag
A vártnál hamarabb érkezett meg, úgyhogy most elő-karácsony van nálam:
Poemia helyére 1 cm híján nem fért be magasságilag, úgyhogy le kellett vennem a polcot, egyelőre még kérdéses, hogy vissza lesz-e rakva. Egyébként az imént végeztem a tisztítással, kosarakat, kart kiáztattam szépen Tersocleanes oldatban, úgyhogy most már csak arra várok, hogy az Oscar végezze a dolgát a tartályban és mehet az első csapolás...
-
thomasrc
tag
válasz beleriand72 #78927 üzenetére
Köszi. Naked kar is tervben van, de az majd valamikor nyáron. Igazából Poemianál eddig nem foglalkoztam nagyon a kiegészítőkkel, úgyhogy most jön majd az, hogy be kell szereznem egy rendes mérleget is, mert jelenleg konyhai kismérleggel szórakozok, ami nem tud tizedpontossággal mérni és a mérete is feleslegesen nagy őrleményméréshez. Meg igazából 1-2 átlátszó poharat is elfogadnék a képen látható bögrék helyett, de ez sokadlagos.
A lényeg most az, hogy az alapok megvannak: Őrlő (Graef CM 702), rendes tamper (nem a gyári műanyag), tisztítóeszközök (Tersoclean, citromsav, kefék, vakszűrő), szimpla és dupla szűrő, tejhabosító kancsó és persze a friss pörkölésű kávé.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Csak kíváncsiságból: Akinek pidelt Silviája van és PY Choco Madnessel (is) tolja, az hány fokra állítja a PID-et és hány gramm őrleményt tesz a kosárba? Valahogy nem bírom eltalálni a megfelelő beállítást, pedig már úgy érzem, hogy nagyon közel vagyok... A problémám az, hogy a lefőtt kávé olyan "semleges", egyáltalán nem tudom kiérezni belőle a csokis ízt, pedig minden paraméter jó, egyedül az őrlemény mennyiségén és a hőmérsékleten tudok még variálni.
Ui.: Az kimaradt, hogy a sötétebb pörkölésű CM-ről van szó. Úgy egy hónappal ezelőtt még Poemiaval valahogy húztam belőle egy isteni finomat, de azt azóta sem tudom reprodukálni, tehát a lényeg, hogy maga a kávé az biztosan jó, a technikám hibádzik valahol.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz norkov84 #79232 üzenetére
Köszi, akkor tényleg jó úton haladok, mert én 101 °C környékén próbálkoztam eddig 16 gramm őrleménnyel. Illetve az alatt is próbáltam már, de akkor már savanyodott. Megpróbálom 105 környékén is, meglátjuk mi lesz.
Egyébként, hogy őszinte legyek, az egész pideléshez nem értek, fragola építette be nekem és rábíztam mindent. Ha jól néztem, akkor a bojler tetején van bevezetve a víztérbe, de ennél többet nem foglalkoztam vele. Első bekapcsolásnál talán 104 °C-ra volt állítva, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
BÚÉK mindenkinek, s egyúttal szeretném megköszönni a tagoknak az idei évben nyújtott segítségét és hogy jó tanácsaitokkal bevezettetek a kávézás birodalmába! Aztán tartsátok ám meg a jó szokásotokat jövőre is! Találkozunk 2019-ben!
-
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79473 üzenetére
Bocsánat, hogy közbeszólok, de ez az őrlési finomság bennem is felvetett gondolatokat, mert én is küzdök még egy kicsit a tökéletes espressoval:
Szóval, én a lefolyást még anno sötét pörkölésű kávéval állítottam be (ha jól emlékszem egy full sötét Lucaffé volt), ami CM 702-őn nálam 14-es fokozatot jelent két vékonyabb alátéttel és erős tömörítést. Így pont kijön az 1:2 - 1:3 közötti arány 25-30 mp alatt mindenféle kávéval (az íz más kérdés).
De, ha finomabbra próbálom venni az őrlést, akkor sem tudok 12-es fokozat alá menni, mert befullad az egész és egy deka kávé sem jön le csapoláskor, pedig úgy érzem, hogy nekem is még egy kicsit finomabbra kéne mennem a világosabb kávékkal, mert mintha a kelleténél ""citrusosabbak"" lennének, ami inkább savanyú íz (azt hiszem ezt mondják úgy, hogy "too bright"). Ezt a hibát próbáltam eleinte a hőfokkal kijavítani, de ha nagyon levittem, akkor iszonyat hamar szőkülni kezdett (12 mp. környékén) és még savanyúbb lett, ha nagyon felvittem, akkor pedig jött mellé a keserűség is, de ez a fura savanyúság még akkor is ott volt benne. Most találtam egy olyan hőfokot, aminél a legkevésbé van jelen ez a savanyúság, de még így is zavarónak találom, szóval valami nem jó.
Ti mit javasoltok erre a problémára? Most 10 mp-es előáztatással próbálkozom, egy kicsivel jobb, de most, hogy említettétek ezt az őrlési finomságot, gondolkodóba ejtett és lehet, hogy ezzel is kéne játszadoznom. Csak ugye, mint említettem nem bírok 12-es fokozat alá menni, ti meg itt laza 6-8 fokozat különbséget is emlegettek.
Szerk.: Egyébként az segítene valamit nektek, ha feltennék egy videót a csapolásról (nem nyitott kar) és egy képet a cremáról?
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz 72lakiluk #79501 üzenetére
A tapasztalatotok után ezt furcsállom én is. Habár én nem ragaszkodok ahhoz, hogy grammra pontosan 1:2 arány legyen, csak annyi, hogy maradjon 1:2 - 1:3 között és ez eddig így is volt, lehet, hogy azért, mert túltömörítek (lehet egyáltalán túltömöríteni?)? Ha leveszek 2 fokozatot, akkor lungo folyik le, ha emellé még nagyon finomra veszem a tömörítést (tényleg csak megnyomom picit), akkor még talán lefolyik egy normale, de akkor tényleg figyelnem kell arra, hogy úriember legyek a tamperrel. 12-es alá viszont határozottan nem tudok menni, mert ott még tömörítés nélkül sem hajlandó lefolyni értelmes adag (értsd.: ha le is folyik valami, az nem éri el az 1:1 arányt sem). És mondom, mindez úgy, hogy anno sötét pörkölésű Lucafféval állítottam be és most világos kávéval használom. Nem is értem.
-
thomasrc
tag
válasz Koczó93 #79499 üzenetére
Kivettem egy alátétet, az eredmény: 8 alatt ristretto* jön le és ihatatlanul savanyú az egész. Ha elkezdem növelni az őrlési fokozatot (durvábbra állítom), akkor olyan 9-től kezd normale lenni és 10-es fokozatnál ez a fura savanyúság is kezd megszűnni és kezd előjönni egy csokis íz, amilyennek a kávénak lennie kellene a leírás szerint. Egyébként AVX Gold blendről van szó. De igazából nem értem, mert ha túl finom az őrlés, akkor pont hogy keserűnek kellene lennie, nem? Vagy ennyire összekeverem a keserű ízt a savanyúval? Holnap megpróbálkozom azzal, hogy még 1-2 fokozatot feljebb állítom, kíváncsi vagyok, hogy javítani fog-e az ízvilágon, csak félek, hogy akkor már túlmegyek az 1:3-as arányon.
* Az egyébként senkinek nem tűnt fel, hogy korábban lungo-ról beszéltem, miközben ristrettot akartam írni, de úgy látom, hogy mindenki értette, hogy mit szerettem volna.
-
thomasrc
tag
Valaki tudna pár szót mondani arról, hogy milyen elven működik a képen látható szenzor? Jobb készülék híján ezzel szeretném megmérni a fejből kifolyó víz hőmérsékletét, de nem tiszta, hogy így direktben alárakhatom-e a 90 fokos víznek vagy az tönkretenné? A mérést egyébként úgy csinálnám, hogy a karban szépen felvezetném és raknék köré valamit, ami a tömörített pogácsát imitálná, hogy ne tudjon annyira gyorsan keresztülhaladni rajta a víz csapoláskor.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz benjonino #80277 üzenetére
Hülyén fog hangzani, de az enyhe keserűséget eleinte én is kevertem a savanyúsággal és futottam vele pár kört, mert hiába emeltem a hőfokot, sehogy nem lett jó. Nem lehet, hogy valójában neked is ez a problémád? A keserűséget onnan lehet felismerni, hogy rajt marad a nyelven, míg a savanyú íz az rögtön elillan. Próbáld csak ki pl. egy citrommal és szerintem meg fogod érteni mire gondolok. Ha ezzel a módszerrel is savanyúnak találod, akkor passzolom a kérdést. Én ugyanezeket a kávékat anno keserűnek találtam, főleg Poemiaval (nyomásfokozó bent volt a karban). A listából csak a Pedrosa-t és az Aldi-s kávét nem próbáltam.
-
thomasrc
tag
válasz Nibiru #80379 üzenetére
A pörköléssel kapcsolatos technikai részéhez nem tudok hozzászólni, de ha azt nézzük, hogy előbb-utóbb már az űrutazás is elérhető lesz a (vagyonos) civilek számára, akkor mégsem hangzik annyira őrültségnek kivinni az ipart az űrbe. Ha jól értem, akkor az egyik alapító UAE-beli vállalkozó, szóval feltételezem, hogy elsődlegesen arra a piacra szánják majd, ott el is tudom képzelni, hogy az emberek képesek lesznek kisebb vagyonokat kiadni ezért a kávéért. A weboldalukon egyébként 4 hét múlvára hirdetik a pre-sale kampányt, kíváncsi leszek rá, hogy mennyibe fog kerülni grammja.
-
thomasrc
tag
Kérdés: Ha lefőzés után nem teljesen homogén a pogácsa alja, hanem egyes részein sötétebb, akkor az megégésre utal vagy csatornásodásra?
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Csapoláskor kifolyó víz hőmérsékletét szeretném lemérni PID offsetjének beállítása végett.
A kérdés, hogy az alábbiak közül valamelyik alkalmas lehet a feladatra?
Ipari Digitális hőmérő
BBQ Classics Digitális hőmérő és időzítőA problémám az, hogy van egy húshőmérőm, de az olyan lassan reagál a változásokra, ill. olyan lassú a felfutása (több perc), hogy alkalmatlan a feladatra. A BBQ Classics (aka "ikeás hőmérő") tudom, hogy javasolt hőmérő, de a tokozása ennek szétszedhető, hogy fel tudjam vezetni a karba?
-
thomasrc
tag
Kaptam ajándékba egy Najjar márkájú török kávét. A kérdésem, hogy szerintetek ezt el lehet készíteni dzsezva nélkül is valami kis edénykében vagy annak jelentősége van, hogy a dzsezva felfelé szűkül? A legkisebb melegíthető edény, amit találtam az egy régi négyszemélyes kávéfőző kiöntője, de szerintem ez nagyon nagy hozzá. Gondolkodom, hogy mi legyen...
-
thomasrc
tag
Off: Én konkrétan ököllel csapkodom a tetejét, közben előre megdöntöm, hogy a pangó őrlemény kihulljon belőle, de még így is rá kell indítani néhányszor, mert fél-egy gramm mindig bennmarad. Tapasztalatom szerint ez a leggyorsabb módja a pangó kiürítésének... Ezen kívül tartályba őrlök, így nem kell sokat takarítani/ecsetelni a művelet után.
Ui.: Természetesen a CM702-ről van szó, nehogy félreértse valaki.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Valaki tudja hol lehet beszerezni Perla Rosso vagy ahhoz nagyon hasonló kávét?
Elvileg ez lenne az:
https://pannonkave.hu/kaveink/caffe-perla/
http://www.hazaikave.hu/index.php/termekek/perla-caffe/rosso
https://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1683:perla-caffe-rosso-kavekostolo&catid=43&Itemid=110Szolnokon ittunk ilyet még a nyáron egy kávézóban és azóta nyaggatnak vele, hogy itthonra is kellene, mert nekik jobban ízlik, mint az "én kávém"... Ugyanakkor a fenti linkekből nekem úgy tűnik, hogy magánszemélyeknek nem érhető el a kávéjuk (nem lehet rendelést leadni); emailes megkeresésemre egyáltalán nem is válaszolnak.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Került rá forróvízcsap is, ami miatt jobbrább tolódott az egész fej, illetve kicsit más lett a tálca dizájnja is miatta (lényegtelen különbség). Ha jól veszem ki a leírásából, akkor a PID kijelzője egyben timerként is funkcionál, ami szvsz baromi jó, ha tényleg így van.
Mondjuk az "auto-off" funkciót zöld pipával előadni még mindig furcsa nekem, de hát valahogyan el kell adni az EU-s előírást is...
Ami érdekelne, hogy a PID-et hogyan oldották meg vajon, pontosan minek a hőmérsékletét mutatja?
Szerk.: Amúgy ja, specifikációk szerint került bele külön gőzkazán is, ami miatt nagyobb lett az egész gép is (25x39x42 vs 23,5x34x29 cm).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BestBuy topik
- SSD kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Politika
- Tippmix
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- Napelem
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest