Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
LOL! Atyaég! Semmi más ízt nem ad a réz vízterítő.....

5+ évig használtam alu vízterítőt, és a réz semmi más ízt nem hozott elő, hőleadása, megtartása más....
-
sortiefish
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Húúú micsoda szemet gyönyörködtető munka.
Kávét még nem tudok normálisat főzni, de úgy érzem rögtön vennem kell ezekből egyet.
A kb. 6 db Mazzer SJ felett azt az egyet a hetediket, ha még megvan szívesen megveszem féláron csak, hogy lásd a komoly szándékot 50.
-
Sinisi
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nem szeretném a réz vs. alu témát beindítani és hírbe se hoznék senkit sem, de hogy "érdemben" válaszoljak is valamit:
Amikor nálunk a (szerintem acél) ivóvízcsöveket kicseréltük rézre, akkor érezhetően más lett a víz íze egy darrabig, (lehet, hogy csak addig amíg az oxidréteg ki nem alakult a csövek belsejében (a kádba engedett víz pl. zöldes színű volt), de az is lehet, hogy megszoktuk).
Kvgépnél: amikor GC-m volt (és még élt bennem az alupara is), rézre lett cserélve a vízterítő (a hőstabilitás miatt)... ekkor erre a (jellegzetes) kimondott ízkülönbségre nem figyeltem fel (de akkoriban egyáltalán nem voltak stabilak ízileg a csapolt kv.-im sem).
Szummázva: azért nem kérdőjelezem meg az ízkülönbség lehetőségének ilyen jellegű meglétét mert nálunk a hálózati vízcsőcserélnél ez érezhető volt. Bár nem alumínium csövekről cseréltünk, és a víz is viszonylag hosszan halad végig a kilépőpontig de ha átgondolom akkor a vízterítőnél is elidőzik némileg a pogácsa által képzett ellenállás miatt a víz... szóval el tudom képzelni, hogy valamennyi, a rézből történő kioldódás felléphet, hiszen a vegyszeres visszaöblítés leszedi az oxidréteget, ami esetleg meggátolhatná a fémből történő "íznyagok" kioldását, nem?
Szerk.:
Bazsee71:

-
titusz248
csendes tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Sinisi
senior tag
Brikka ügyben érdeklődtem egy forgalmazónál, aki azt mondta, hogy maradt romániában a gyártása?, azzal, hogy a "szériahibákat" jatvították... De az "újak" szűrőin a képek alapján az látszik, hogy made in italy... :-)
-
John3:16
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Pont ez volt a szettem 3 éve!

A felsőszűrő kicsavarozása után hozzáférsz a vízterítő 2 belső kulcsnyílású csavarjához, amit (pl IKEÁS) imbuszkulcssal tudsz kiszedni:

A réz vízterítőt tényleg csak a PID után javasolt beépíteni. Annyival jobb lesz a fej hőtartása, hogy égetheti a kevésbé hőtűrő kávékat, így visszatérhet a keserű íz. Arra is figyelj, hogy azt a 4 lyukút vedd, amit belinkeltem, semmiképpen se a 6 lyukút, mert annál az egyik furat pont a fej vízbelövési pontjánál van, így rossz lesz a vízterítésed és csatornásodni fog a kávéd.
-
titusz248
csendes tag
Van egy kis öröm, tegnap megjött a GC-m
Egész jó állapotúnak tűnik. Burkolatot levéve belülről patent, szerintem volt szervizelve mert a kis vezetékcsatlakozók be vannak számozva. A vizteritő "fej" kuka lesz (tegnapi ajánlásra lecserélném rézre, ebben ha kérhetnék segitséget, hogy kell), illetve a felsőszűrő is kuka. A karra úgy rá volt szorulva a dupla kifolyó, hogy a feleségemmel ketten egy csőfogó segitségével 5 perc alatt tekertük le, de sikerült. A gyári nyomásfokozós szűrő egy rémálom-vicc kategória. Nem is kezdtem el méricskélni semmit, tök random szemre őröltem bele X mennyiséget, kicsit lenyomkodtom a gyári tamperral lefőztem és nagyságrendekkel jobb volt mint amit előzőleg csináltam a delonghival, úgy hogy tizedre mértem a kávét, WDT-ztem, normálisan tampereltem. Leginkább az végre az az égett keserű iz szűnt meg. -
-
meander
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
nem lehet csatornásodás?
plusz két gondolat: ezt a WDT, meg egyengető, meg palmtamp dolgot (ha valakinek van indíttatása) szerintem legjobb világos pörkölésen próbálgatni. A Casmoval én szívtam annyit, hogy az őrlemény-lefolyás kísérletekre ott látom legkönnyebben, hogy mi okoz érdemi változást/javulást.
Másik: volt már olyan tapasztalatotok, hogy baromi csöpögősre állítottatok egy kv-t, ami egyébként baromi szépen folyt le nyitott karral mégis savanyú lett? Majd visszadurvítva az őrleményt, szintén szép lefolyás mellett meg nagyon finom. A szög a fejemben ugye az, hogy az egyszerű logika alapján inkább keserűnek kellett volna lennie, vagy üresnek (túloldott). Nem nagyon értem, de most így jártam a Casmo etiópjával. -
bluesfan
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Elfogadom én mások véleményét, de, szerintem sokkal jobb, ha saját tapasztalatot osztunk meg. Nekem is volt ilyen darálóm és semmi gondom nem volt vele, bár nyilván nem ez az ULTIMATE őrlő.10 éves volt, mikor hozzám került. Egyedül kést cseréltem benne és kitakarítottam, mielőtt használni kezdtem. Bár látszott, hogy lehasználva nem volt, de nem kotyogott, nem ütött és az őrleményével sem volt bajom. Egyedül a háza volt kevésbé szimpatikus. Kicsit kongós, mert az nem öntvény, de lehet, hogy csak a tömegen(is) akartak vele spórolni. Átalakítottam tölcséres, karba örlőre, aztán végül a mérete miatt adtam el, ami nem kimondottan konyhapult- és feleségbarát, bár a Roburtól azért messze van.

Szerintem helyszíni átnézés, kipróbálás után ennyiért simán meg lehet venni. -
-
k2laci
tag
Szerintetek ez milyen [link]
-
-
zolnagy
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ott külföldön egy bármilyen vizes/csőszerelő boltban nem tudsz összerakatni egy manometert 3/8" csatlakozással? Nekem anno ilyen volt az első "műszerem" és töredékéből megvolt, mint egy komplett kar. Igaz, csak 10 barig mért, de megoldottam úgy, hogy mérés előtt kitekertem az opvt, aztán apránként vissza 9,5 barig.
-
And06
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
én a szitálásnál tapasztaltam ezt, hogy állitani kellett az őrlőn. amúgy ez(a szitálás) lenne a legjobb megoldás, mert minden tekintetben jobb lesz az eredmény, de én erre mondom azt, hogy még hétvégén sem fogok ennyit p.csölni vele, a WDT +5 másodperce engem nem zavar.
ha a következő próbánál is gyorsabb a WDTvel, akkor állits utána az őrlőn és úgy vesd össze a két kávét. -
zolnagy
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Nem a magasság a lényeg, hanem a perem, ami 70 mm a Brasilia, Rancilio stb gépeken, és 68 mm a Gaggian (B70 vs B68)
-
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Réz vízterítő:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/700542-rez-felsoszuro-tartoKosár:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaFelsőszűrő (nálam jobban működik, mint az IMS):
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/13-013-felsoszuro-gaggia-700162 -
-
-
titusz248
csendes tag
Úgy néz ki megjön ma a GC-m.
Állitolag gyári állapotban van az OPV. Van arra lehetőség, hogy vakon beállitsam valahol 10.5 és 9 bar közé? Találtam róla cikket külföldi forumon de nem tudom, hogy van e létjogosultsága. Később szerkesztenék nyomásmérős kart, de egy jó darabig biztos nem lesz rá időm, viszont szeretném addig is használni. Tudtok valamit ajánlani? Illetve még egy olyan kérdés, hogy a burokolatot milyen szerszámokkal fogom tudni lebontani? -
Bazsee71
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Csak nem a Gura Ferda?

-
Keresztapper
senior tag
válasz
vicces
üzenetére
Ne aggódj, szerintem sokan vagyunk ezzel így. Mikor én először idetévedtem, azt hittem, hogy a Holdon vagyok, mert korábban el sem tudtam képzelni, hogy a kávékészítés ilyen bonyolulttá is tehető.
Mondjuk addig azt sem tudtam, hogy milyen finom is lehet egy gondosan elkészített ital... -
Keresztapper
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
Na ez az!
Nálam most egy saját Kenya van éppen csapon (meg ez előtt is az volt
) és ebből belemegy 23g is úgy, hogy a peremtől számítva 11mm-es a tömörítési mélység (ezt azért tudom, mert kísérletezek egy saját maroktamperrel közben). Imádom, hogy így elég tisztességes mennyiségű a reggeli presszóm. 
-
vicces
addikt
válasz
von toth
üzenetére
én azt hiszem még irtam is itt a topicban, hogy ez a wdt-zés már nevetséges és igen, én is szép csendben már minden őrlés után keverem-kavarom a szűrőben a kvt.
viszont én hülye anno nem irtam fel, hogy melyik kávék nem igényelték ezt. most kezdhetem megint a kisérletezgetést. viszont legalább nem fog ellaposodni a kávéhobbym
-
bluesfan
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
A dózer is egy érdekes kérdés. Én a műhelyemben egy dózeres Obel Juniort használok a Bacchi mellé és bizony amikor a dózerből adagolom a kosárba az őrleményt, az még ott is képes rögösödni, pedig a dózerben már szép, egyenletes volt. Lehet, hogy a sztatikusság teszi, de nekem úgy tűnik, hogy csak a kosárban van mód a rögöket végleg eliminálni. Ezt egyébként én már csak ujjal szoktam elsimítani, de szerencsére itt nincs nyitott kar.

-
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Azért is írtam bele, hogy 2x próbálkozás után, mert így mindenki annyit szűr le magának, amennyit akar. A napokban még próbálkozok vele, amíg el nem fogy a jelenlegi kávé, aztán ha nem tett hozzá semmit, akkor visszatérek a wdt nélküli előkészítéshez.
bluesfan: Természetesen senki helyett nem akarom eldönteni, hogy szüksége van-e rá vagy nincs. Én bízom abban, hogy a következő napok tapasztalatai is azt mutatják majd, hogy nálam elhanyagolható.
A téma egyébként onnan indult, hogy mit számít a rögösödés. Továbbra is tartom, hogy ez konstrukciós hiba eredménye, és nem elfogadható egy adott szint felett. És akkor most hangos gondolkodás, vissza a gyökerekhez: lehet, hogy egy jól kialakított, tisztára seprő dózer (pl. Compak) nem is hülyeség? Szemcsék keverését, rögösítését pár mozdulattal megoldja.
-
bluesfan
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Anélkül, hogy kardoskodni akarnék a wdt-ről pro, vagy kontra, ebből a kis kísérletedből az leszűrhető volt, hogy valamit változtat a lefolyáson, tehát nem tartozik a "tökmindegy" kategóriába. Hogy kinél használ és kinél árt, azt lehet, hogy az illető rendszere és kávéja válogatja.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Azt ugye tudod, hogy pár próbálkozás semmit nem bizonyít, főleg egy rutinná vált dolog ellen. Bár vsz kinek ez jön be, kinek az. Nálam egyszerű a helyzet, 49mm-re nincs egyengető, de az elkészült italt bármelyik otthoni gép produktuma mellé oda merném tenni.
WDT vsz azért terjedt el az elnevezés, mert könnyebben leírható mint a hústűzés, kevergetés, stb.
-
Bazsee71
őstag
Kiváncsiságból a ma reggeli két kávénál habverőztem. Semmin nem változtattam, se a kávé mennyiségén, se az őrlőn, csak a wdt. A lefolyás gyorsabb lett, legalább 1,5x (a nyomásszabályzóval igyekeztem kordában tartani), a crema meg olyan kis csúnya, eltűntek a tigrisminták. Ízre elég harmatos lett, egyéb baja nem volt. Én ebből azt szűrtem le, hogy többet ártottam, mint használtam
Alap felállás: őrlök, söprök, 1-2x finoman lekoccintom a pulton a kart, hogy elterüljön, pörgetek párat a Keresztapper-féle egyengetővel, majd jön a Palmtamp, és húzás.
-
válasz
vTamas35
üzenetére
nem a rá fordított idő a gond. hanem az, hogy a hústű nálam már kiveri a mércét, tényleg ennyi erővel bohócsipkát is húzhatnék. vagy kényszerzubbonyt. egyszerűen abszurd. semmi gondom nincs már a darálással és tömörítéssel például, beletörődtem. de a wdt... az nem megy le a torkomon. már a hülye, fontoskodó neve sem.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én a 12/18as variánst használom, (h24.5 talán) amibe azért világos pörikből vígan bele tud szaladni 20-20,5gr is, de a sötétebbek sem mennek 18gr alá.
-
sortiefish
tag
+1
Én a kotyogón gondolkodom meg még azon is, hogy abba érdemes-e darálózni. Vagy továbbra is jó nekem a kőmíves kávé (bolti tégla alias bolti kézműves).
A legújabb, hogy most olyan friss kávét sikerült venni amire jó esetben csak két hetet kell várni, hogy iható legyen. Az egyik már döglött mert egy hónapos a másik túl friss, mert most pörkölték. Ki érti ezt? Ki érti ezt? Én nem.

-
soldier2
őstag
Lehet a Roburnál nincs jelentősége, de nálam az alacsony fordulat, és a garat hiánya (ahol valamennyire torlódik a kávé) ide vezet. Ilyen szempontból az EG1 megoldása jó, ott az edénykére amibe darálsz tettek egy kupakot. Darálás után pár másodperc alatt összerázod, és kész.
vTamas: nincs több kérdésük, de otthonra ilyent nem akarnak. Fölösleges varázslásnak élik meg, holott vsz nem kerül több időbe egy kávé elkészítése így sem mint a szarvasival, vagy kotyogóval. A személyes rekordom 3 perc két kávé között, de ha megadom a módját akkor is 5 perc alatt vagyok (ebben benne van a gép eltakarítása is). Brikkával ez nem megy, igaz kevesebbet is gyakoroltam. -
vTamas35
csendes tag
Félévente engem is elkap a kényelem iránti vágy, nyomok egy gombot a Jurán, és irígykedek, hogy ez mennyire egyszerű, aztán megkóstolom... és megyek is vissza WDTzni mint a kisangyal

Lehet pár év múlva nekem is elegem lesz a vacakolásból, de egyenlőre beláttam, hogy ha kell a minőség a szervezetemnek, akkor rá kell szánnom azt az öt percet a kávéra. Ha valami ételkülönlegességet akarok otthon elkészíteni akkor is többet pepecselek mint a Jamie Oliver...
Plusz mondhat akárki akármit, a WDT sem tart tovább, mintha csak simán kézzel oszlatnám el. Az meg hogy elmebetegnek néznek, az már ott megvalósul, amikor meglátják a 60 kg vasat a pulton, a liftek vezérlésére predesztinált frekiváltóval
stb. a megmosolygás viszont általában addig tart, ameddig megkóstolják az első kávét, utána általában beüt az aztakurv@ faktor és nincs több kérdésük... -
válasz
soldier2
üzenetére
passz. idegesítő, gyökér dolog ez a kávé, ha ilyen x-atkákkal és aknákkal jár. mostanában éppen tele a tököm vele, idióta módjára hústűvel, vagy ami még rosszabb, hangyára méretezett játékhabverővel piszkálgatni az őrleményt, na, azt már nem. komplett elmeháborodottnak néz szerintem már így is minden ismerősöm, és igazuk van, tényleg abnormális, amiket csinálunk egy qrva kávéért. pláne, mert igazából nem is kellhet, kávézóban sem látod.
with that said, picit wdt-zek akkor én is, hátha látok bármi különbséget. de hosszabb távon nem leszek rá hajlandó, inkább visszaállok a csokis pörikre akkor, vagy én is filterezek.
-
Deer76
aktív tag
Bialetti márkájú cuccokat honnan érdemes rendelni?
-
Csápájev
őstag
A Hami által linkelt Faemat nem innen vette meg valaki?

Aki használt már Faemat, Brasiliát,az mondja már el legyen kedves,hogy miben jobbak ezek a gyakorlatban,mint egy GC.
Oké,a régebbi Family réz bojleres, nagyobb is a bojler,ezt tudom, A gyakorlatban ettől jobb a kávé,amit csinálok vele?
Nagyon tetszik a faema family kinézetre, nagyon gondolkodom rajta,hogy elkezdek rá vadászni,ha jobb,mint a Baby.
-
soldier2
őstag
Rossz hír nekem de úgy tűnik nem úszom meg a wdt-t. Direkt karba őrölve gyönyörű, laza őrlemény, tömörítve palmtampal ahogy kell. Már az előáztatásnál csak féloldalasan indult el, később sem tört át mindenhol, és spriccelni is kezdett. Rossz volt na.... Utána ugyanaz a beállítás habverőzve tökéletes lefolyás, finom presszó. Az okát nem tudom, leginkább az eltérő szemcseméretek rétegződését írják oknak, de szvsz csak találgatás.
-
Csápájev
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Köszi,de a tiéd nem jó Gaggiahoz a leírás alapján.
-
csendes tag
válasz
Csápájev
üzenetére
A preciziós idén jelent meg, szerintem még nincs vele túl sok tapasztalat.
Saját márkanevet találtak ki (E&B Lab) neki, ez valamiféle kísérlet az IMS berkein belül:
https://www.eb-lab.coffee/Amikor dupla IMS szűrőről van szó otthoni Gaggiához, akkor szerintem legtöbben ezt értjük alatta:
http://www.imsfiltri.com/filtri/b68-2t-h24-5-m/?lang=enNekem is ilyen van, elégedetten használom már 2 éve.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
Bocsi, nem túrtam át, hogy ott mi van, de ezt az IMS-t gpbenedek ajánlotta, Macskakőben próbáltam, bejött. Hosszú távú tapasztalat nincs, de ott a Renekával váltogattuk, és nekem közel azt hozta. Ellenben a VST-vel (LM Strada) azóta sem lettünk barátok, de majd Major fél fordulatszámmal kap még esélyt.
-
Csápájev
őstag
Szerintetek melyik dupla szűrőt érdemes beszerezni?
Reneka már nincs nálam, szerintem határozottan jobb volt,mint a régebbi , noname dupla szűrőm,de még agyalok,hogy megér-e 10ezret
Fent említettek közül szerintetek melyiket lenne érdemes beszerezni? -
soldier2
őstag
Úgy, ahogy mondod. Sokféle kávéval próbálva feneketlen karral csatornásodik, spriccel ezerrel, meghabverőzve meg szépen összeáll, és ezt minden HG1 tulaj leírja a Home Baristán. Azért most szöget ütöttél a fejembe, mert már egy éve, hogy ezt elfogadtam, és nem próbáltam wdt nélkül azóta sem. Ma du megpróbálom wdt nélkül, és jelzem az eredményt. Sokkal heterogénebb volt az őrlemény az elején ez a bejáratással elmúlt. Hátha már wdt sem kell!!!
-
ronin s8
senior tag
Bocsi, de a Brikka ajánlások közül vegyük már ki a Lavazza Créma e Gusto Ricco-t (ritka szar), és tegyük be a Dallmayr Prodomo-t.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Arc Raiders
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Skagen 816xswxc1 Ceramics White női karóra
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Zalman T4Plus CoolerMaster 650W
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Egész jó állapotúnak tűnik. Burkolatot levéve belülről patent, szerintem volt szervizelve mert a kis vezetékcsatlakozók be vannak számozva. A vizteritő "fej" kuka lesz (tegnapi ajánlásra lecserélném rézre, ebben ha kérhetnék segitséget, hogy kell), illetve a felsőszűrő is kuka. A karra úgy rá volt szorulva a dupla kifolyó, hogy a feleségemmel ketten egy csőfogó segitségével 5 perc alatt tekertük le, de sikerült. A gyári nyomásfokozós szűrő egy rémálom-vicc kategória. Nem is kezdtem el méricskélni semmit, tök random szemre őröltem bele X mennyiséget, kicsit lenyomkodtom a gyári tamperral lefőztem és nagyságrendekkel jobb volt mint amit előzőleg csináltam a delonghival, úgy hogy tizedre mértem a kávét, WDT-ztem, normálisan tampereltem. Leginkább az végre az az égett keserű iz szűnt meg.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

csak ez alapján még mindig nem tudom,hogy az adott oldalról melyiket rendeljem
Ezt?:

"