Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- E-book olvasók
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
Ez most meg eleg jo aron megy
-
John3:16
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Az alsó mozgó késre alapozott állító mechanika maga az egyik termékelőny az Eureka darálóknál, mivel nem mászik el az őrleményfinomság takarítás után. A kiválasztásnál ez volt számomra az egyik fontos szempont az őrleményminőség, a kompakt méret, az extrém halk működés és a kinézet mellett.
A puding próbája az evés. Meglátjuk, hosszabb távon hogyan szuperál majd a masina csészeminőség / használhatóság tekintetében.
-
mdav88
aktív tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Megvolt már a tölcsér, de a compaknál nem jutottam el odáig, hogy fel is applikáljam rá.
Mozgott már bennem a csere, valószínűleg ezért sem.... (van azért szépérzékem nekem is, még ha a compakon nem is látszik
) -
sz.zs.
őstag
válasz
tommyx
üzenetére
Szintén hirtelen felindulásból vásárolt, fekete színű Handground kézi őrlő eladó! Ára alku nélkül 15e Ft. Doboza jár hozzá, max. fél kg kávé ment át rajta.
A kép természetesen illusztráció. -
bl4ze
veterán
válasz
sortiefish
üzenetére
Mennyi az ára? 30% discount után amit vadul hirdet...?
Design érdekes ☺️ -
tommyx
tag
Hirtelen felindulásból vásárolt, egyszer használt Iwaki dripper eladó

Irányár: 6500 Ft
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
üzenetére
Fiorenzatonál lényegében nincs pontatlanság.
Mazzernél is ritka, inkább a régi modelleknél van. Akkor van gond, ha előzőleg a forgó késtartót leszedték, pl. túlbuzgó takarítás miatt. Ha a késtartó a leszedéskor kicsit is szorul és feszegetni kell, akkor biztosan ponttlan lesz a visszarakás után. Akkor is pontatlan lesz, ha a késtartó nem az eredeti pozícióba kerül vissza, hanem mondjuk 180 fokkal elfordítva.
Azért szoktam mindegyiket felszabályozni, mert az újra csapágyazás miatt úgyis szétszedem, így a motor forgórészt a saját késtartójával fel lehet tenni az esztergagépre, ez pontosabb eredményt ad, mint a gyári megmunkálás.A pontatlanság mellet azért sem szimpatikus nekem az Eureka, mert állításkor az alsó kést mozgatja a motorral együtt. Ez az állító mechanika további pontatlanságot visz a darálóba, konkrétan tengely ferdeséget, ami összeadódva a késtartó pontatlansággal már jól érezhető ezen a Zeniten is. Elég kicsi a presszó tartomány, illetve a nullpont és a joker pont közötti távolság egy Fiorenzatohoz vagy Mazzerhez képest.
A videóban nem szedi le a késtartót, de látszik, hogy ugyanaz, mint a zenit, csak kisebb.
Az lehet, hogy nagyon szép ez az Atom, de egy F4 vagy egy Mazzer Mini szerintem mind anyaghasználatban, mind konstrukcióban simán agyonveri, még ha utóbbi két darálónak vannak is betegségei, pl. sztatikusság.
-
petipetya
nagyúr
A Szász Kalifa 4 személyes kotyogós kávéfőzőt keresem. Ha ismertek olyan közösségi teret, vagy boltot, ahol jó áron el lehet hozni, kérlek osszátok meg.
A netes árakat látom. -
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nem annyira a motor szokott ezekben a gond lenni, inkább a műanyg késtartó és hasonlók. Lásd Baratza sette. Jó alapötlet, elcseszett fillérb...ó megoldások. A petpalackszerű ház csak bónusz. De tévedjünk mindketten, és legyen az ultimate otthoni őrlő 2500$ helyett (Monolith conical) 500£.
Cotagg: alap tartozék kis karosoknál. Szerintem csak szárazon elő van készítve

-
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szia Laci
Itt szednek szét egyet:
[link]Nekem laikusként nem tűnik silánynak az anyaghasználat.
Az Eureka (Nuova Simonelli) Mythost is a Conti Valerio srl. gyártja (nyilván a 2 készülék nem egy ligában játszik).Amikor megkapsz egy hasonló állapotú, ill. korú használt Mazzert, Fiorenzatot mennyi a kés pontatlansága általában?
-
Bazsee71
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Az a baj, hogy ezekben általában ilyen baseballsapka-propeller motor van, az már valahogy nem csábít.
Az meg szubjektív, hogy szerintem nagyon kis ronda szegény.

-
Csápájev
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Az ötlet tökjó,youtube video alapján viszont nincs sok bizodalmam hozzá. Elég gagyinak tűnik.
-
fragola.6035
aktív tag
-
soldier2
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
"Akkor a nespresso gépeket alapvető ajánlod?" - én ilyen nem mondtam, és nem is fogok
Ami nespresso gyári kapszulát próbáltam, az elég harmatos volt, ráadásul csak 5g kávé van benne. A Colonnát meg öcsémnek vettem, neki ízlett (sajnos én nem voltam ott mikor próbálta) és többen is egész jónak írták (kapszuláshoz mérten). Ugyanez az Illy kapszulása is. Az utántöltés meg vsz nem járható út, sokan próbálták, de nem működik. Innen nincs továbblépés, csak gépcserével.
Azt viszont jól érted, hogy a bármelyik nespresso gép el tudja készíteni a gyári és a colonna kapszuláit is. -
-
8nemesis8
veterán
válasz
soldier2
üzenetére
Köszönöm!
Akkor a nespresso gépeket alapvető ajánlod?
Ha esetleg jobban rászoknánk a témára, akkor ha jól láttam, akkor van lehetőség arra, hogy fém utángyártott újratölthető kapszulát vegyünk, csak ehhez sem ártana, hogy legyen egy örlő, ami most nincs, mert a mákdaráló ugye erre sajnos nem éppen alkalmas
Jól értem, hogy a Nespressoba mehetne a colonna féle vagy a gyári Nespresso kapszula is ugye? Mindegy, hogy mennyire drága gépet veszünk hozzá? -
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Valóban, észnél kell lenni, hogy mennyi vizet engedünk el, ha valaki mégis használná a "szegény ember előáztatását".

Volt olyan állapota a gépemnek, amikor már volt PID + rézcső (tágulási nélkül) de még nem volt nyomásszabályzás + manométer. Akkoriban jó szolgálatot tett ez a módszer, de nyilván a rézcsőben levő kb. 60 ml előmelegített víz töltötte után a bojlert a kivonatolás alatt, így nem annyira borult meg a hőháztartás, mint egy sima GC-nél. Egy mércés pohárral ellenőriztem, hogy kb. 30-40 ml-nél ne pacsáljak el több vizet az előáztatás alatt. Akinek nincs rézcsöve, annál tényleg többet árthat, mint használ. Akinek pedig van tágulási + szűkítő a gépében, annak ez teljesen értelmetlen téma. -
macmelon
csendes tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Ez tényleg nem sokon múlt!
Van esetleg más gyártó, aki minőségi "3rd party" kapszulát gyárt? -
soldier2
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Ma meg kellett volna jönnie, de Lipcsében ragadt az "due to weather conditions" Remélem nem a napon aszalják a hétvégén, mert hiába a friss pörkölés, az nem tesz neki jót. Valahol kapható itthon is a kapszula azt hiszem.
-
sortiefish
tag
válasz
macmelon
üzenetére
Csak pár napot késtél a rendeléssel.
Úgy tudom a Colonna Coffee-tól. -
macmelon
csendes tag
-
soldier2
őstag
A csávó úgy gondolta, ha már bodlog boldogtalan Nespresso kapszuált gyárt, miért ne gyárthatna ő speciality kávéból is azt. Amiért nekem szimpatikus az ötlet, hogy a kapszulák anyaga biológiailag lebomló anyagból is lehet (van ilyen változat)
. -
soldier2
őstag
válasz
8nemesis8
üzenetére
Mivel csak alkalmanként lenne használva a kapszula ára nem annyira számottevő. Az Illynek vannak nagyon finom kapszulái, de mióta a colonna gyárt kávékülönlegességekből is kapszulát a Nespresso is alkalmas "villantásra". Ez persze nem fogja hozni egy karos gép ízvilágát, de az emberek elenyésző hányada kivételével (ők a kávébolondok) a vendégeidnek nagyon ízleni fog a kávé. Ha az ár a szempont akkor Tchibo, vagy a Nespresso utángyártott kapszulával.
Jolti: +1. Egy ekkora bojlernél ez annyira megborítja a hőháztartást, hogy többet árt mint használ.
-
jolti
senior tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Bár ez csak az én véleményem, de én nem erőltetném ezt a gőzkaros előáztatást gaggiánál.
Mivel rezgő szivattyúnál amúgy sincs rá különösebb szükség, viszont egy csomó vizet elengedsz vele, és egy ilyen pici bojlernél ez azért már nem biztos, hogy jót tesz a hőstabilitásnak.
De persze, ha úgy érzed, hogy jobb így a kávé, akkor nem szóltam. -
8nemesis8
veterán
Sziasztok!
Tudom itt elsősorban a minőségi kávézás a téma, de hátha ebben is tudnátok segíteni!?
Kapszulás gépet keresünk ritkább alkalmakra, amikor barátaink jönnek hozzánk, esetleg hétvégére.
Most egy 15baros espresszo delonghi főzőnk van. Jó lenne ilyen alkalmakra ha lenne többféle izű, de mégsem méregdrága kávé. Mit ajánlotok? -
csendes tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Igen, ezt. Amint olvasom, van szűkítőd és tágulásid, azaz már van előáztatás a gépedben
(mindkettő lassítja a nyomásfelépülést). -
norkov84
tag
válasz
sortiefish
üzenetére
A nyomásszabályzást és -mérő beépítést házilag tervezed, vagy fragola művek?

-
norkov84
tag
válasz
sortiefish
üzenetére
Szia!
Laci megelőzött és leírta az 59699-ben

[link] -
angelside77
tag
válasz
titusz248
üzenetére
(#51585) angelside77, plusz az előzménye.
-
titusz248
csendes tag
Tegnap kipóbáltam az új LM kosarat. 17 g-osat vettem. Vásárlás előtt átolvastam itt a fórumot valaki azt irta, hogy semmi különbség a gyárihoz, valaki ég és föld. Nos én valahol középmezőnybe kerültem, Van valamilyen 6 arabikás presszó blendem azzal próbáltam, sokkal intenzivebb marcipán ize volt és az LM-nek köszönhetően kóstolás után amikor már nem vártunk semmit egy erős aszalt barack iz ütött be.
Egyébként apropó marcipán, nagyon sok kávénál érzem. Ez kávéfüggő vagy valami rossz elkészitésre utalhat. Azért probléma csak mert utálom a marcipánt....

Másik, hogy a LM kosárral nem tudom annyira ráhúzni a kart a fejre. Kb. minium 10fokkal előrébb van az egyenestől (nem tudom máshogy körülirni). Ez jelenthet problémát a későbbiekben, vagy ha nem dobja le nyomás alatt akkor tökmindegy?
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
alu dolgokat nem szabad beletenni!
(megmarja, onnantól oxidálódik és takony fekete hártya képződik rajta mindig) -
von toth
tag
A termoblokkos rendszernél is lehet tempsurfingelni? Ahogy elnéztem elég kevés gép készül termoblokkal, ez miért van?
-
adp
őstag
válasz
sortiefish
üzenetére
Hat ezt most jol megszivtam, pedig igen impozans az az omron pides classic

-
sortiefish
tag
Azt még olvastam mikor kérdezted, hogy agyamra ment a meleg meg, hogy álágyújtás helyett inkább adjam neked a GC-ot. El is kezdtem becsomagolni, mire becsomagolom meg látom, hogy írod csak hülyéskedtél. Nem csuklottál? Kicsit csapkodtam, hogy pakolhattam vissza mindent a pultra.

-
sortiefish
tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Jó, hogy fény derült erre a kis titokra be is szerzek fél kiló Lavit lehet az az íz hiányzik nekünk is és nem az italok elkészítésben kell keresnem a fő problémát.

Most pl április 30-i pörkölésű Lavazza. Melyik században pörkölték azt amúgy lehet tudni?
Nem sértődni meg senki csak trollkodom néha a saját hsz-imat.
-
sortiefish
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ezt egy kicsit átbeszélhetnénk én nem vágom ti meg felfrissíthetnétek a tapasztalatokat.
A friss pörikkel mi a szokás mikor vágjuk be a fagyiba mennyit várjunk 1-2 hetet vagy 1-2 hónapot. Van általános recept esetleg a kávéja válogatja. Vagy a hűtőben is öregszik annyit, hogy jobb ízű egy hónaposan? -
sortiefish
tag
válasz
üzenetére
Első körben Pid, rézcső, tágulási tartály, szűkítő, és réz terítő került a gépbe.
A 2. körben terveztem a nyomásmérőt és szabályozót.
A tágulásinak van szerepe a nyomás felépüléséhez? Azt hittem, hogy a szűkítő miatt épül fel lassabban a nyomás. Nem működik a link amit adtál, de talán erre gondoltál. Majd valamikor kipróbálom.
Már a küszöbön a siker érzem,de egyenlőre még csak a zsigereimben a kávé íze még nem az igazi. -
Deadzone41
őstag
vicces:Bátrabbak akár azt is, én csak a karral, kosárral, meg a felső szűrővel próbálkoztam.
-
adp
őstag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Alu dolgokat nem szabad betenni!
-
vicces
addikt
válasz
Deadzone41
üzenetére
rakjam be a kávéfőzőt a mosogatógépbe

én nagyon néha szoktam citromsavazni a gépet és nagyon de nagyon ritkán puly caffal öblögetni a 3 járatut de igy is alig jön alul a barna szutyi.
-
Deadzone41
őstag
Lehet csak nekem újdonság, de ha valaki unja a kévés eszközök tersonet-be és társaiba való áztatását és az ezzel járó szopást és pancsolást, az próbálja ki a mosogatógépet. Nem tudom eddig miért nem jutott eszembe, de nekem Jar kapszulával hasonlóan jó munkát végzett, mint a tersonet+ citromsav kombó.
-
mdav88
aktív tag
Megpedzeném a Compak K6/ Wega őrlőm eladását. Esztétikailag látott már szebb napokat is, de jó minőségben őröl, pontos, és sok söprögetéssel elhanyagolható a pangó. Jelenleg megrekedt egy béta fázisú karbaőrlő kialakításnál, de természetesen a gyári hibátlan tamperes dózere is megvan hozzá, maradéktalanul visszaalakítható. Jár vele, vagy ha úgy kéred, úgy kapod

Van hozzá kopottabb gyári késem, illetve jó állapotú utángyártott késem(5-10kg kv) ezekkel 50e forint
Vagy Eredeti mazzer késekkel amin 3-4kg kv mehetett át max 55e forint.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Milyen kes megy bele?
Mi a tapasztalatod a ZM kessel sm-be? -
soldier2
őstag
Nálam gyári állapotában minimális zacc marad a brikka/mini mill páros esetében. A propelleressel olyan mennyiségű szemcse ment át, hogy török kávénak is elment volna.
Döglött/nem döglött: ha valakinek van kedve visszaolvasni pár évet, volt erről már vita (Blaze vs SID ha jól emlékszem). Azért bolti kávék között is van különbség, a nagy kérdés, hogy pl egy sárga Tchibonál megérzi-e a fogyasztó, hogy bedöglött
, míg pl én ittam egész vállalható boltit (valamelyik robusztásSega blend volt azt hiszem, Csapajev talán tudja, ő rendszerersen vesz hasonlókat). -
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
Én is legtöbbször 6-8 hónapos bolti Olasz kávét fagyasztok, kis mézesüvegben. Jellemzően 250 grammos kávét porciózok szét.
Teljesen rendben van , bevált a módszer. -
-
Sinisi
senior tag
csoko-csoko lá-lá, dé-dé, indiáncsoko :-)
10g a kosárban (ízre faja!)... de valamiért csak köpköd a gép... -
vTamas35
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Kérdés, hogy melyiknél írják rá a pörkölési dátumot, hogy tudjuk, hogy 1-2 hónapos, milyen alapanyagokból dolgoznak az "ipari" kávéknál, milyen eljárással pörkölik, hűtik (vízpára vs. levegő), hogyan történik az alapanyag (zöld) szállítása, tárolása stb. Ha fontos a minőség, íz stb. én tuti nem boltból vásárolnék, ha meg mégis onnan vásárolok, azt meg felesleges adagonként fagyasztani, hiszen annak valóban néhány hónap meg sem kottyan. Annyiban igazad van, hogy valószínűleg és egy tök friss csibót is döglöttnek vélelmeznék a minősége, íze miatt.
A lényeg, hogy nem a fagyasztás lehet a szűk keresztmetszet, ha nem ízlik a bolti kávé, hozzátéve, hogy boltit nem próbáltam fagyasztani, de kétlem, hogy hamarabb romlana fagyóban, mézesüvegben, mint a friss pöri. Én próba szintjén legalább kipróbálnám a kézműves kávékat is, aztán mindenki eldönti, hogy a különbség ér-e annyit.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mobilinternet
- Autós topik
- Samsung kuponkunyeráló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 14 Plus 256GB / 100%-os akkumulátor / 12 hónap jótállással
- Apple iPhone 14 128GB,Kartyafuggetlen,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Skull&Co. kemény tok Asus ROG Ally és Ally X gépekhez
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
én befűzöm a gép alatti fiók kihúzójába. már várom mikor kezdi ki a kromozást vagy kezdi rohasztani a fát
A netes árakat látom.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)