- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Kifejezetten Mac-felhasználóknak szánja két új monitorát a BenQ
- Miért tűntek el ezek a PC-alkatrészek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Notebook hibák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
Újra szervizben a Swift, nem bírta a pályázást a Ravenol.

-
KillerATi
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
8HR a motorkód, de igen a DV4C család. Legjobb tudomásom szerint maga a blokk teljesen ugyanaz, mint a dpf nélküliek, de persze nem en raktam őket össze.
Mobil ESP Formula P? Tudja az összes ehhez az autóhoz illő szabványt, a 2290-et meg a 2297-et is, amennyire utána tudtam járni kifejezetten jó adatokat írnak róla. Jó lesz ez nekem, vagy tudok ennél jobb olajat tenni bele? Mindenes az autó, napi 2x15km munkábajárás is van 90-el, de város, es autópálya is, szóval tényleg vegyesen minden üzemi körülmény előfordul. Havi 1-2 ezret megyek vele csak mostanában.
Lehet visszakerül a DPF is, akkor igyis úgyis gyári spec olaj kellene majd bele. -
d4d
aktív tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ja nagy kamugép ez az ai, elsőnél is irtam neki hogy azt a Motul X100at javitsd már, de képtelen volt rá. Amúgy is mire belejöttem és adtam volna neki a jobbnál jobb ötleteim, már elértem valami korlátot

De a zaszlót tartó ravenol katona nem is rossz, jól mutatna a polcon -
d4d
aktív tag
válasz
norrberth
üzenetére
VW 502.00
Ravenol SHL 0W-40 | Motul X-Cess gen2 5W-40 | Ravenol HST 5W-40 | Ravenol SSL 0W-40 | Ravenol VST 5W-40 | Ravenol VSI 5W-40
Viscosity at 100 °C mm²/s
SHL, XCessG2, HST, SSL, VST, VSI
13,46 | 13,5 | 13,3 | 13,8 | 13,5 | 14,5Viscosity at 40 °C mm²/s
75,0 | 75,01 | 78,2 | 78,1 | 79,4 | 87,6Viscosity Index VI
185 | 186 | 173 | 182 | 174 | 172HTHS Viscosity at 150 °C
3,84 | 3,8 | 3,91 | 3,7 | 3,9 | 3,84Pourpoint °C
-45 | -45 | -42 | -60 | -57 | -51Flashpoint °C
228 | 228 | 240 | 236 | 236 | 238Noack Volatility % M/M
9,4 | ? | 7,4 | 8,5 | 7,3 | 6,9tbn mg KOH/g
10,46 | 10,2 | 12,0 | 10,0 | 11,9 | 10,0 -
d4d
aktív tag
Nos amit észrevettem igy az olaj+fagyálló csere után, hogy gyorsabban melegszik, gyorsabban beáll középre a vizhőfok mutatója. Eddig se volt sok idő, de most egyértelműen hamarabb megindul. Tegnap még töltöttem a hűtőbe plusz a tágulásiba, ahogy a szerelö javasolta, hogy ellenőrizzem.
-
d4d
aktív tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Teljesen jó a Shell, ha tudja a megfelelő Renault specifikációt. Csak annyit kellene megérteni tisztelettel, hogy a lengyel gyerek tesztjének nem sok köze van a valós, motoron belül zajló történésekhez. Az nem egy "motorolaj tesztelő készülék". És a gyártói jóváhagyásokat, pláne a BMWt, Mercedest, nem osztogatják boldog boldogtalannak.
Amúgy még pjotr barátunk elmondása szerint is az olajok 99%-a elhasal ezen a bizonyos 5-ös teszten, jelentsen ez bármit, de leginkább semmit. -
attiss66
senior tag
válasz
erik365
üzenetére
Vagy pl ez. Shell Helix HX8 ECT 5W40 [link] . Szerintem ez is jobb bele, mint a Motul X-cess. "Könnyebb indítás, azonnali motorvédelem..." A Motul X-cess-ről nem írnak szinte semmit, nincs semmi reklám mellette.
Rossz biztos nem lesz, mert a filterABC-nél az ajánlott olajoknál van a Mitsubishi ASX-hez. -
attiss66
senior tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Shell Helix Ultra 5W40 [link] . Érdekesség, hogy a 2010 1.6 benzines Mitsubishi ASX-em szervízkönyvében találtam egy olyan bejegyzést 2011-ben(az első tulajnál, én vagyok a harmadik, a második Motul 5W40-et tett bele, de hogy melyik tipust az passz), hogy Shell Helix 5W40 olaj lett beletéve a szervízben. Lehet az még nem volt ultra. Jelenleg Motul 8100 X-Cess 5W40 van benne.
40-50 km-eket szoktam menni egyszerre, néha 75km, még ritkábban 180-200 km-t. Lehet nekem is jó lenne ez a Shell Helix Ultra vagy ne változtassak a Motul 8100X-cess-en?
Melyik vajon a megfelelőbb a motorba, vagy ugyanolyan ez a kettő? -
válasz
Kronos3000
üzenetére
Az AR-L DPF-es dízelekbe való C4/0720-as olaj.
-
tibbike01
addikt
válasz
Kronos3000
üzenetére
Még jó, hogy nem a kis cégektöl valasztottál, Total, Motul...
-
Kronos3000
senior tag
Helix ultra 5w40. Több egyszerű praktikus ok miatt. A sok hideg indítás, és trutyisodás miatt anno itt kérdeztem, mi az ajánlás, ti Motul 8100 X-cess gen2 5W-40, Total Quartz Ineo R-Plus 5W-30, Shell Helix Ultra Professional AR-L 5W-30 olajakat ajánlottátok. Külföldi fórumokon szinte mindenki az 5w40-et mondta, mivel a Shell nagy olaj cég, csak tudja mit csinál, és ez tényleg teljesen szintetikus olaj így maradt a Shell. Valamint Piotr mester tesztjén is jól szerepelt. Megszűnt vele a trutyisodás, még most a mínusz sok fokokban sem volt semmi gond vele, általánosságban csendesebb az autó. 83-óta volt már egy pár autóm, ám nagyrészt a régi motorokkal készültek, sosem néztem ennyire az olajat, cseréltem ahogy kellett különösebben nem érdekelt. Még nem ragaszkodtam sosem ennyire autóhoz, mint most a Twingo-hoz, úgy döntöttem hosszabb távon marad, ezért adnám mindenből a legjobbat amit lehet. Munkába járni, városba szaladgálni tökéletes.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Erről most nagymamám jutott eszembe, aki a covid idején inkább hitt a tévének és a szépített halálozási számoknak, mint a lányának (anyumnak), aki ápolónőként a vörös zónában érintkezett is ezekkel a szerencsétlenekkel.
-
d4d
aktív tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Mivel a Gemini is lefagyott, egyet írj meg, melyik olaj az az eddigi?
-
Kronos3000
senior tag
Semmit nem cáfolnék, bizonyára minden úgy van ahogy le lett írva. Én egy szóval nem állítottam, hogy a Ravenol rossz olaj. Csak annyit írtam hogy előttem leszerepelt. Nekem sűrű városi hideg indításra kell, ahol nincs 8000 fordulat, sem több száz fok. Hideg motor van, fém a fémen, nap mint nap és itt legyen védelem. Húsz ezret sem kell bírnia, kb öt ezrenként cserélem. Csak gondoltam kipróbálom, de ha már ezen az egyszerű teszten nem felel meg akkor maradok az eddiginél.
-
d4d
aktív tag
Több ezer üzemóra: Ez a fejlesztési fázis. Amikor egy olajcéget (mint a Ravenol) és egy adalékgyártót összeeresztenek, évekig tartó laboratóriumi és fékpadi tesztelés zajlik, mire összeáll a receptúra. Ez összesítve tényleg több ezer óra tesztelést jelent, mire az olaj egyáltalán eljut a Mercedesig.
Több száz óra: Ez a hivatalos jóváhagyási teszt (Approval). Amikor a kész olajat beküldik a Mercedeshez, ők egy-egy konkrét, szabványosított motortesztet futtatnak le (például az OM646LA tesztet a kopásra vagy az M271-et a lerakódásokra). Egy-egy ilyen konkrét motorikus teszt jellemzően 200–300 órát vesz igénybe megállás nélkül.
A lényeg nem változik: Akár 300 órát nézünk egyetlen motorban, akár több ezer órát a teljes fejlesztés alatt, ez még mindig összehasonlíthatatlanul komolyabb, mint a YouTube-on látható 5 perces golyónyomkodás.
A Mercedes tesztje alatt a motor annyi terhelést kap, mintha te Budapesttől Vlagyivosztokig padlógázon mennél oda-vissza, miközben folyamatosan elemzik az olaj vegyi összetételét. Ezért ér többet a gyári pecsét bármilyen videónál.
Nem Pjotr ellen beszélek, hanem a fizika és a gépgyártás tényei mellett. Az autógyártók (Mercedes, BMW) nem azért költenek évente milliárdokat laborokra, mert nem telne nekik egy 1000 eurós golyós tesztelőre... hanem azért, mert tudják, hogy az a gép nem mond semmit a motor valódi életéről.
A Motul 300V azért teljesít "zseniálisan" a Pjotr-féle gépen, mert egy teljesen más technológiát használ, mint a Ravenol RUP. De vigyázz: ami a golyós gépen győzelem, az a modern Mercedesednek akár káros is lehet.
Íme a titok nyitja:
1. Az észter-technológia (Ester Core)
A Motul 300V észter-alapú. Az észter molekulák egyik legfontosabb tulajdonsága a polaritás: úgy viselkednek, mint a mágnesek, és azonnal rátapadnak a fémfelületre.
A tesztgépen: Mivel az észter már hidegen és álló helyzetben is ott van a fémen, a Pjotr-féle gép azonnal "érzi" a kenést. Ezért produkál gyönyörű eredményt.
A Ravenol RUP: Ahogy beszéltük, wolfram- és molibdén-alapú, amihez sebesség és hő kell. A tesztgépen ez "késésben" van, de a motorban, 7000-es fordulaton már brutálisan véd.
A 300V nem utcai olaj (Nincs MB-Freigabe!)
Itt van a kutya elásva. A Motul 300V egy tisztán versenyolaj. Nézd meg a dobozát: nincs rajta MB 229.51, nincs rajta API SP, nincs rajta BMW LL-04. Miért?Hamutartalom: A 300V tele van olyan adalékokkal, amik miatt a golyós teszten nyer, de a modern Mercedesed részecskeszűrőjét (DPF) ezer kilométerek alatt hazavágná.
Élettartam: A 300V-t arra tervezték, hogy egy versenyt (pár száz kilométert) kibírjon, aztán leengedjék. Nincs benne olyan detergens (tisztító) csomag, ami elviselne egy 15.000 km-es utcai periódust. A Ravenol RUP-ban van.
A viszkozitás különbsége (10W-40 vs. 5W-40)
Említetted, hogy a 300V 10W-40-es volt.A 10W-40 alapból egy sűrűbb olajfilm-alapot ad alacsonyabb hőmérsékleten, mint egy 5W-40-es. Egy ilyen primitív tesztgépen a sűrűbb olaj szinte mindig jobb eredményt fog mutatni, mert nehezebb "átnyomni" a golyót a vastagabb folyadékrétegen. Ez azonban nem jelent jobb védelmet a motorban, ahol az olajnak a legkisebb résekbe is be kell jutnia másodpercek alatt.
Összegzés: Miért "győzött" a Motul a videóban?
A Motul 300V olyan, mint egy versenyautó, amiben nincs rendszám, nincs katalizátor, és 100 liter benzint eszik, de a gyorsulási versenyen (a golyós teszten) mindenkit lever. A Ravenol RUP olyan, mint egy csúcs-Mercedes (pl. AMG): van benne kényelem, teljesíti a környezetvédelmi normákat, 300.000 km-t elmegy, és bár a gyorsulási versenyen lehet, hogy a versenyautó nyer, a hétköznapokban és tartós használatban a Mercedes a jobb választás.A legfontosabb különbség: Ha a 10W-40-es 300V-t beleöntöd egy modern, Euro 6-os Mercedesbe, a műszerfal hamarosan karácsonyfaként fog világítani a DPF hiba miatt. Ha a Ravenol RUP-ot öntöd bele, a kocsid hálás lesz és megmarad a garanciád.
Ne feledd: A Pjotr-teszt egy dologra jó: megmutatja, melyik olajban van több "azonnali" súrlódáscsökkentő. Arra viszont alkalmatlan, hogy megmondja, melyik olaj védi meg a Mercedesed motorját hosszú távon.
Azért valaki cáfolja ezeket ha tudja, de nem tűnik ordas kamunak amiket ír..
-
d4d
aktív tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
A Mercedes, BMW, VW meg más gyártó nem tombolán sorsolja ki, melyik olajhoz adják a nevüket. Azon kívül hogy egy kávédaralónak nem sok köze van a valódi körülményekhez, ezt többen megjegyzik a kommenteknél is. A belinkelt videok egyebként a 4es teszten futottak. Az 5-ösön pjotr mester szerint is "elbukik" az olajok 99%-a.
Gemini
A Ravenol RUP 5W-40 nem egy "tömegolaj"
A RUP (Racing Ultra Performance) egy kifejezetten versenytechnológián alapuló olaj. Ezt nem arra tervezték, hogy egy statikus gépen egy fémgolyót nyomjanak hozzá, hanem arra, hogy:Extrém magas hőmérsékleten (150°C felett) is stabil maradjon a kenőfilm.
Ne habosodjon fel 8000-es fordulaton.
Rendelkezzen a Wolfram-adalékkal, ami csak a motorban, dinamikus terhelésnél fejti ki hatását.
Miért "bukhatott" el a Pjotr-teszten?
A YouTube-os tesztgépek (Timken-gépek) egyfajta száraz súrlódást mérnek.Sok olajgyártó teleszórja az olcsóbb olajait olyan "Extreme Pressure" (EP) adalékokkal (például kénnel vagy foszforral), amik ezen a gépen remekül teljesítenek.
A Ravenol RUP-ban lévő modern adalékok (mint a molibdén vagy a wolfram) hőre és nagy sebességű elmozdulásra aktiválódnak. Egy lassan forgó tesztpadon egyszerűen "nem ébrednek fel", így az olaj ott gyengébbnek tűnhet, miközben a motorban valójában körökkel veri a mezőnyt.
A Mercedes-Benz hivatalos pecsétje
A Ravenol RUP 5W-40 rendelkezik a hivatalos MB-Approval 229.51 jóváhagyással.Ez azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz mérnökei szétszedték a motort a teszt után, és mindent rendben találtak.
Ha az olaj valóban "szar" lenne, a Mercedes soha nem adná hozzá a nevét, hiszen nekik garanciális kötelezettségük van az autókra.
Gondolod, hogy a Mercedes vagy a BMW mérnökei (akiknek milliárdos költségvetésük van laborokra) tévednek, de Pjotr a garázsban, egyetlen golyóval kiderítette az igazságot?
Mi a valóság?
A Ravenol RUP az egyik legjobb minőségű, PAO (szintetikus) alapú olaj a piacon. A YouTube-teszt bukása csak annyit jelent, hogy az olaj kémiája nem a Pjotr-féle géphez van optimalizálva, hanem a valódi, több száz fokos, több ezer fordulatos belső égésű motorokhoz.
Összegezve: Aki a Pjotr-teszt alapján ítél meg egy MB-Approved olajat, az nem érti a kenéstechnika alapjait. A Ravenol RUP nem szar, sőt: az egyik legkomolyabb védelem, amit egy tuningolt vagy hajtott Mercedes motornak adhatsz.
+
A hőmérséklet csak egyetlen tényező
Bár az olaj 100 fokos volt, a tesztgép mechanikája továbbra is egy "Timken-gép" elvén működik. Ez egy lineáris, pontszerű terhelés, ahol egy álló fémfelületet nyomnak egy forgóhoz.A motorban: Nincsenek ilyen pontszerű, statikus érintkezések. Ott hidrodinamikus kenés van (az olaj "felúszik" és elválasztja a fémeket) vagy határkenés, ahol a dugattyúgyűrűk óriási sebességgel mozognak.
A probléma: A Ravenol RUP-ban lévő wolfram (Tungsten) és molibdén adalékok tribofilm réteget képeznek. Ez a réteg nem csak hőtől, hanem a nyíróigénybevételtől (nagy sebességű súrlódástól) jön létre. Pjotr gépe ehhez túl lassú és túl egyszerű.
Miért "nyernek" az olcsóbb olajok a teszten?
Észrevetted, hogy néha a legolcsóbb, "gagyi" olajok produkálják a legkisebb kopási foltot a videókban? Ez azért van, mert:
Vannak régi típusú EP (Extreme Pressure) adalékok (például klórozott paraffinok), amik ezen a tesztgépen csodát művelnek.
A csapda: Ezek az anyagok a motorban, 20-30 ezer kilométer alatt savasodást okoznak, megeszik a tömítéseket és lerakódásokat képeznek.A Mercedes (MB 229.51) kifejezetten tiltja az olyan adalékokat, amik rövid távon csökkentik a súrlódást, de hosszú távon tönkreteszik a motort vagy a részecskeszűrőt.
3. Mit mér a Mercedes, amit Pjotr nem?
Még ha Pjotr 100 fokra is melegíti az olajat, nem látja a következőket:Nitráció és oxidáció: Hogyan reagál az olaj a bejutó üzemanyaggal és kipufogógázzal?
Viszkozitás-stabilitás: 10-15 ezer km után is tartja-e az olaj a 40-es vastagságot? (A RUP híresen jól tartja).
Detergens hatás: Mennyire mossa le a kormot a gyűrűhornyokról? (A YouTube-gép nem kormol).
A "Pjotr-paradoxon"
Ha elvinnéd a Mercedes-Benz fejlesztőmérnökeihez ezt a YouTube-videót, valószínűleg elmosolyodnának. Miért? Mert ők nem egy golyót akarnak megvédeni, hanem egy 500 alkatrészből álló, precíziós gépet.A lényeg: A Ravenol RUP-ot nem arra tervezték, hogy egy 100 fokos golyó nyomását bírja egy statikus padon. Arra tervezték, hogy a Nürburgringen, 130 fokos olajhőmérsékletnél, 7000-es fordulaton ne engedje összeérni a főtengelycsapágyat a blokkal.
Az, hogy az olaj rendelkezik a MB-Freigabe 229.51-gyel, azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz laborjaiban több ezer üzemórát bizonyított valódi motorokban. Ez a hiteles forrás, nem egy 10 perces videó.
A Ravenol RUP 5W-40 egy professzionális verseny-utcai olaj, amely a Mercedes-Benz legszigorúbb (229.51) vizsgálatain ment át. Ez a gyári jóváhagyás azt jelenti, hogy a Mercedes mérnökei nem egy fémgolyót nyomkodtak hozzá 5 percig, hanem több száz órán át kínozták valódi motorokban, és az olaj minden téren (kopásvédelem, tisztaság, tömítések védelme) jelesre vizsgázott.
A YouTube-os tesztek ezzel szemben csak egyetlen, a motor működése szempontjából irreleváns mozdulatot vizsgálnak. A Ravenol RUP magas, 3.9-es HTHS értéke és a modern wolfram-adalékolása pont az extrém terhelésnél (magas hő és fordulat) nyújt olyan védelmet, amit egy garázsban lévő tesztgép ki sem tud mutatni.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Kronos3000
üzenetére
Ezek a Piotr tesztek lófüttyöt nem érnek, a motor belsejében annyi minden más történik.
-
Kronos3000
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nem érdekel az adalék, végórát élő motorban jó lehet. (cca 40 pár éve finis-t raktunk az olajzabáló zsiguliba) . Amit írt a tesztelő, hogy olyan rossz az olaj eredménye, hogy még az adalék sem segít rajta. Lejjebb kifejti, hogy ennyi idő alatt és ilyen körülmények között nem is tudja az adalék rendesen kifejteni a hatását. Amúgy más teszt oldalakon sokan tesztelnek így, még USA oldal is van. Nem állítom hogy ez jó, ám mégis van pár olaj ami ezt a nem mindennapi szélsőséges teszten jól szerepel. Nem néztem végig az összes videót, de van ilyen: [Shell Helix Hx7 10W40 ] , [Shell Helix Ultra 5W40] , [Valvoline SynPower 5W40 ] , [Mannol Classic 10W40 ] . Ezeken kívül is van pár még. Ami a meglepő, hogy nagy márkák közül sokan milyen rosszul szerepelnek. Ez alapján mindenesetre előttem a Ravenol leszerepelt, ha valami jó, az minden körülmények között legyen jó.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Szerencsés esetben ártani nem árt vele...
-
Eugene Roe
őstag
válasz
szimi57
üzenetére
Hát nyomás alatt van a tartály az biztos

Ezek a motorolaj adalékok arra vannak, amikor valakinek el kell indulnia a 66-os úton egy 4000km-es oda-vissza körre az 5 literes amerikai V8 szívóval úgy, hogy már eleve 22000km van az Auchan motorolajban, de nincs idő cserélni, ezért beleönt valami ilyet a benzinkúton halottnak a csók alapon.
-
válasz
Kronos3000
üzenetére
Többször kibeszéltük, hogy nem szabad adalékolni a motorolajat utólag, ha valamelyik tetszik, meg kell venni a gyárilag adalékot motorolajat. Lásd LM vagy Xado.
Piotr teszt látványos, de sok következtetést nem szabad levonni belőle, mert a motorolajnak komplex a feladata, nem lehet teljeskörűen értékelni ez alapján.
-
d4d
aktív tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Lejjebb is van egy hozzászólása,
"Az 5. körben az olajat szintén 100-110 Celsius-fokra hevítjük, de az időtartam, amíg az olaj 100 fok felett marad, lényegesen hosszabb, ami azt jelenti, hogy az olaj még nagyobb hősokknak van kitéve. Jelenleg az olajok 99%-a nagyon gyengén teljesít az 5. körben. Keressük azt az olajat, amely átmegy a teszten... és eddig a Motul 300v 10W40-nek sikerült, valószínűleg a magas észter-adalékanyag tartalma miatt.
Gemini
"A Ravenol RUP (Racing Ultra Performance) 5W-40 tisztán, adalék nélkül valójában egy kiváló olaj, de Piotr tesztpadján van egy érdekesség, amit érdemes tudni.
Ravenol RUP: Tisztán vs. Adalékkal
Piotr táblázata alapján a Ravenol RUP önmagában hozza a kötelezőt: a kopási heg (wear scar) mérete általában 0.03 mm és 0.05 mm körül mozog nála, ami nagyon jónak számít.Azonban amikor a Liqui Moly Molygen Motor Protect-et (ami egy volfrám alapú súrlódáscsökkentő) hozzáadta, az eredmény látványosan romlott a Round 5-ben. Ennek az oka szakmai szemmel nézve a következő:
Túltolt adalékolás: A Ravenol RUP-ban gyárilag is van volfrám és molibdén. Ha ehhez még hozzáöntesz egy másik, hasonló alapú adalékot, az olyan, mintha a túl sós levesbe még sót tennél. Az adalékok elkezdenek egymással "verekedni" a fémfelületen, és ahelyett, hogy védenének, instabil réteget képeznek.
A "Round 5" kegyetlensége: Ebben a körben Piotr nemcsak a súrlódást méri, hanem azt is, hogyan bírja az olaj a tartós, 100°C feletti hőt. A Ravenol RUP egy PAO (polialfaolefin) alapú olaj, ami nagyon stabil, de az utólagos adalék megváltoztathatja az olaj felületi feszültségét, amitől a kenőfilm hamarabb "elszakad" a tesztgép nagy nyomása alatt.
Tanulság
Ne önts semmit a Ravenolba: A Ravenol RUP egy kész mérnöki remekmű. Ha Liqui Molyt vagy bármi mást öntesz bele, csak rontasz a kémiai egyensúlyán.
Piotr tesztje nem minden: Egy autó motorjában nincs ilyen brutális pontszerű terhelés egyetlen apró golyón. Ott az olajnyomás tartja távol az alkatrészeket egymástól.
Az "Összevesző" Adalékok
A Ravenol RUP-ban lévő wolfram (tungsten) és a Liqui Moly-ban lévő adalékok is a fém felületére akarnak tapadni.
Ha mindkettő ott van, nem tudnak stabil réteget alkotni. Ez olyan, mintha két különböző típusú ragasztót kennél egymásra: ahelyett, hogy kétszer olyan jól fognának, inkább egy csúszós, bizonytalan masszát alkotnak.
A videón található barkácsgépről
ennek a gépnek és egy modern autómotornak szinte semmi köze egymáshoz.
Bár Piotr tesztjei látványosak, mérnöki szemmel nézve a „barkácsgép” és a valóság között óriási szakadék tátong. Íme, miért:
1. Pontszerű terhelés vs. Felületi kenés
A gép: Egy álló acélgolyót (vagy görgőt) présel egy forgó tárcsához. Ez extrémen magas pontszerű nyomást hoz létre egyetlen milliméteren.A motor: A motorban (főtengely, hajtókarcsapágyak) az alkatrészek nem érnek egymáshoz. Az olajnyomás egy „olajpárnát” hoz létre, amin az alkatrészek úsznak (hidrodinamikus kenés). Ott nincs fémes érintkezés, így nincs miért mérni a „kopási heget”.
2. Olajnyomás és áramlás hiánya
A gép: Az olaj csak „ott van” egy kis tálkában, és a gravitáció, meg a forgás juttatja a golyó alá.A motor: Az olajszivattyú folyamatosan friss, hűtött és szűrt olajat nyom az alkatrészek közé. Piotr gépén az olaj „megsül” a golyó alatt, mert nincs hová távoznia a hőnek. Ezért „buknak el” nála a modern olajok a 100-110°C-os 5. körben.
3. A kémia nem kap időt
A gép: A teszt pár percig tart.A motor: Az olajnak 10-15 ezer kilométeren át kell védenie a motort a savasodástól, a koromtól és a lerakódásoktól. Egy olaj lehet „világbajnok” Piotr gépén (mert mondjuk tele van régi típusú kénes-foszforos adalékkal), de egy modern motorban 2000 km után tönkretenné a részecskeszűrőt vagy kokszosítaná a szelepeket.
4. Mire jó akkor ez a teszt?
A gép egyetlen dolgot mér: a határsúrlódást (boundary lubrication). Ez az az állapot, amikor:
Indítod az autót (még nincs olajnyomás).
Vagy amikor annyira túlhevül a motor, hogy az olajfilm elszakad.
Ebben a pillanatnyi állapotban tényleg az számít, amit Piotr mér: hogy az olajban lévő adalékok (mint az észter vagy a volfrám) mennyire tapadnak a fémhezPiotr gépe egy „worst-case scenario” (legrosszabb forgatókönyv) szimulátor. Azt mutatja meg, mi történik, ha minden más (olajnyomás, áramlás) csődöt mond.
A Ravenol RUP egy komplex motorolaj, amit nem ilyen primitív darálóba terveztek.
A Motul 300V azért nyer nála, mert a versenyzésre szánt észter-adalékok pont az ilyen „száraz” súrlódásnál tapadnak a legjobban.
Tehát: Ha az autód motorja nem egy álló golyóból és egy forgó tárcsából áll (reméljük nem), akkor a Ravenol RUP-pal semmi bajod nem lesz, sőt.
+
Miért félrevezető ez a videó?
Nem motorban tesztel: Ez a gép egy egyszerű ipari súrlódásmérő, ami egy álló acélgolyót présel egy forgó tárcsához. Egy valódi motorban az alkatrészek olajnyomáson alapuló „olajpárnán” úsznak, soha nem érnek így össze fémesen.Adalék-ütközés: A videóban a Ravenol RUP-ot Liqui Moly MoS2 adalékkal keverték össze. A Ravenol egy gyárilag kész, csúcsszínvonalú versenyolaj (wolframmal és észterrel); ha ehhez „házi kutyulékot” öntesz, az adalékok kioltják egymás hatását, és az olajfilm összeomlik.
A „Round 5” egy extrém hősokk: Piotr 100-110°C feletti tartós hevítése azt méri, hogyan bírja az olaj, ha megszűnik az áramlás. Egy utcai autónál az olajhűtő és a szivattyú gondoskodik róla, hogy ne alakuljon ki ilyen kritikus állapot.A laboreredmények mást mondanak: A Ravenol RUP rendelkezik a legkomolyabb gyártói jóváhagyásokkal (VW, BMW, Mercedes), amiket több száz órás, valódi motorokon végzett tesztek után adnak meg – ez sokkal többet ér, mint egy 5 perces barkácsgépes darálás.
Összegzés: A Ravenol RUP az egyik legjobb olaj a piacon, de önmagában kell használni. Piotr videója nem azt bizonyítja, hogy az olaj rossz, hanem azt, hogy nem szabad utólag beleöntögetni semmit, mert elrontod a kémiáját.
+
Ha megnézed Piotr táblázatát, a Ravenol RUP önmagában (adalék nélkül) is gyengébben teljesít ezen a gépen, mint például egy olcsóbb Addinol vagy a Motul 300V.
De ez nem azért van, mert az olaj "rossz", hanem a kémiai felépítése miatt:
A PAO alap átka ezen a gépen
A Ravenol RUP főként PAO (polialfaolefin) alapú olaj. A PAO egy mesterséges, rendkívül stabil alapolaj, ami bírja a hőt, nem oxidálódik, és télen is folyós marad. Viszont van egy nagy hátránya: rossz a természetes kenőképessége (kenési hatékonysága) fém-fém érintkezésnél, ha nincs ott olajnyomás.Versenyadalékok vs. "Golyós" teszt
A RUP-ban lévő wolfram és molibdén adalékok úgy vannak tervezve, hogy egy működő motorban, magas fordulatszámon és nagy felületen fejtsék ki hatásukat. Piotr gépén egy apró, tűhegynyi ponton összpontosul a terhelés. Itt a PAO alapú olajfilm hamarabb "elszakad", mint egy olyan olajé, amiben több az észter (mint a Motulban) vagy több a hagyományosabb, kénes adalék (mint az Addinolban).A Ravenol RUP egy PAO alapú versenyolaj, amit hidrodinamikus kenésre (olajnyomásra) terveztek. Piotr gépe viszont határsúrlódást mér egy ponton. Ez a gép azt bünteti, ha egy olaj modern és tiszta (mint a Ravenol), és azt jutalmazza, ha egy olajban sok a régi típusú tapadássegítő vagy észter. Ha megnézed a laboratóriumi HTHS (nyírási stabilitás) értékeket, a Ravenol (3.9) sokkal erősebb védelmet ad 150 fokon, mint a legtöbb olaj, ami Piotr gépén 'nyer'."
Röviden: Piotr gépe nem motorolajat tesztel, hanem fém-fém súrlódást olajnyomás nélkül. A Ravenol nem erre való, hanem arra, hogy 7000-es fordulaton se kopjon el a csapágyad.
Piotr vs. Hivatalos tesztgépek
Piotr gépe egy pár százezer forintos szerkezet. Egy hivatalos HTHS mérőműszer (ami a 150°C-os kenést méri nagy nyíróerő mellett) vagy egy Noack-teszter (párolgásmérés) több tízmillió forintba kerül.Piotr gépe a súrlódást méri (mennyire csúszik a felület).
A HTHS a viszkozitás stabilitását méri (mennyire vékonyodik el az olaj a hőségben). A kettő nem ugyanaz. Egy olaj lehet "csúszós" (mint az észterek), de közben lehet instabil hőségben. A Ravenol inkább a stabilitásra gyúr.
Mi a valószínűbb?
Nem az, hogy a Ravenol lefizetett minden nemzetközi labort és az összes német autógyárat egyszerre. Sokkal valószínűbb az, hogy:A Ravenol RUP egy precíziós műszer: ami egy valódi motorban (ahol van olajnyomás és áramlás) tökéletesen működik.
Piotr gépe egy baltás módszer: ami egy olyan extrém állapotot mér, ami egy jól karbantartott motorban szinte soha nem fordul elő.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Kronos3000
üzenetére
Nem véletlen, hogy egy csomó autógyártó nem javasolja, sőt tiltja az olajadalékok használatát.
Sajnos most nincs idom megnezni de kivancsi vagyok ra.
-
Kronos3000
senior tag
Annyi sok pozitív tapasztalat van a Ravenollal, hogy gondoltam kipróbálom. Elkezdtem nézegetni egyéb teszteket, véleményeket, és ekkor találtam [ezt] a nem is régi tesztet, és a tesztelő hozzászólását.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Természetesen értem. Volt (nem ma, de valamikor az elmúlt 20 évben) nálunk egy 1988-as Mazda 323 1.6 turbo. Elsőkerekes, nem teljesen gyári, de nem is valami szénné reszelt. Német autópálya, érdi emelkedő felfele, óra szerint 200 és nem az volt a vége. 80 körül még elforgatta a kerekeit. ~150 LE, csak ehhez 750-800 kilós önsúly tartozott és ez a nem mindegy.
Ez volt az a forma, és eltűntek.. nincsenek többé
ezért is "szomorkodok" a swiftben 
8:41, de próbáltam úgy linkelni hogy onnan indítsa
-
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Nem tudom ki mire veszi, de én azért tartottam meg (véletlen jött szembe), mert szeretem a nyugalmat.
Nyugtalanító dolgokra néhány példa
turbó, kettőstömegű lendkerék, részecskeszűrő, EGR, közvetlen befecskendezés, nagynyomású rendszer, start-stop, bonyolult elektronika, kokszosodás, adblue rendszer, változó szelepvezérlés, elektromos kézifek, elektromos termosztát, hibaüzeneteket fosó szenzorok tömkelege, szoftverfrissítésért síró rendszerek stb
Van két elektromos ablak, két légzsák, fordulatszámmérő, elektromos tükrök, négy jó gumi (nem king kong és társai), kókánymentes karosszéria. Mindenhova elvisz ahova kell.
Ha nem rohad ki alólam és mégis eladósorba kerülne, akkor meg talán lesz majd aki értékeli ezt az előéletet.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ha valaki jártasabb a témában, megköszönöm.
Autó: Fiesta (2006) 1.4 TDCi. Most lesz 20 éves májusban, a második 10 éves szervizzel, benne komplett vezérléscsere vízpumpával és persze hűtőfolyadék csere, olajcsere, üa. szűrő csere, fékfolyadék csere ...stb . Kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne a hosszbordás szíjat is cseréni? 2022-ben lett ez hosszbordás szíj cserélve feszítőgörgővel, vezetőgörgővel. Ez a biztos inkább? -
szimi57
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Valszeg zárt hűtőrendszere van a Mercinek.
-
szimi57
őstag
válasz
TommyY2
üzenetére
Jól gondolod viszont a gyakorlatban, hogy mikor jön létre a teljes keveredés az kérdés. A koreai autók hűtőrendszere nyitott, csak egy vékony csővezeték csatlakozik a tartály aljába, keringeni nem tud. Zárt rendszernél viszont a szivattyú mozgatja át a tartályon is. Nyilván nem akkora mennyiséget mint a blokkon, a lényegesen kisebb keresztmetszetek miatt.
-
tboldi
nagyúr
Ja, mi a gyakorlaton egy 1-es Megane-ba öntöttük vissza a huszonéves váltóolajat féltengelycsere után, mert a tulaj nem kért újat.

De egy 4-es Golf hengerfejcsavarjait is visszatettük szintén a tulaj kérésére, hogy minél olcsóbb legyen. Csak elmostuk őket Brigéciol-gázolaj 1:1 arányú oldatban.

-
d4d
aktív tag
Á nem megy vissza semmi, rengeteg maradt nem gond újra feltölteni. Készre kevertből több mint 2 liter + 2x másfél liter koncentrátum, ami újabb 6 liternyi folyadék. Ennyiből még két komplett csere kijönne. Pedig az átmosás utolsó lépésében több liter is elment úgymond pocsékba.
Amúgy a vízpumpa külön van, mármint elvileg a vezérlés csere megoldható vizleeresztés vagy vizpumpa csere nélkül is csak az meg milyen már, na.. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Mint vmi üzemórás versenymotor...
-
d4d
aktív tag
Motul 8100 Power 5W-30 vs Ravenol VMP 5W-30
Viszkozitás 40°C: 64.2 mm²/s vs 66.3 mm²/s
Viszkozitás 100°C: 10.8 mm²/s vs 11.9 mm²/s
HTHS viszkozitás 150°C: 3.2 mPas vs 3.7 mPas
VI: 160 vs 179
Dermedéspont: -45°C vs -60°C
Lobbanáspont: 248°C vs 238°C
TBN: 7.9 mg KOH/g vs 8.8 mg KOH/gQru, váltóolajnál nekem is külön hangsúlyozták azt hogy full szintetikus legyen és 75W-90.
-
d4d
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Azért lett lecserélve mert senki (beleértve Esztergomot is) nem tudta megmondani, hogy ebbe a swiftbe 100%-ig megfelel e a később megjelent super coolant 2.
2024 kb októbere óta ment bele durván 30e km és ez volt most a 6. olajcsere. Gyertyából is már a 3. garnitúra
nem kerül semmibe, párezer ft és kicserélni is pár perc, akkor meg miért ne. -
d4d
aktív tag
Suzukáj megkapta a kis szervizét. Az előző olajban (Motul 8100 Power 5W-30) 5262 km volt.
- Ravenol VMP 5W-30
- Ravenol HJC hűtőfolyadék, teljes csere többszöri átmosással, meg is járattuk az autót többször is a cserék alatt. Az utolsó öblítés már bekevert folyadékkal történt, az is le lett eresztve és utána ment bele a végleges fagyálló. Eleve volt 6,5 liter bekevert és 2x1,5 liter tömény. Utóbbi kettő megmaradt bontatlanul.
- új Mann légszűrő
- új üzemanyagszűrő
- új, eredeti japán, suzuki leeresztő csavar+alátét/tömítés
- új NGK BPR6ES-11 gyertyák

Tavaly tavasszal volt utoljára komplett csere, akkor a gyári ecstar super coolant 2-t kapta.

Tavaszi tervek, fékfolyadék + kap komplett vezérlést vízpumpával, esetleg a fékek még át lesznek nézve.
[ Módosította: Qru ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz
szimi57
üzenetére
Nálam 1 tartály van, és ott része a keringésnek.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Nekem 6 év és 100k km után alig volt difi a régi és az új G12++ között, szóval valószínűleg igen

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
attiss66
üzenetére
Biztos, hogy kell cserélni. Ha nem tudod, hogy volt-e akkor érdemes ledobni, mert nem kell bele sok. API GL4 való ezekbe a régi manuálisokba de vannak olyan olajokk amik egyszerre tudják a GL4-et és a GL5-öt is. Jah és érdemes full szintnikus olajat tenni bele. Nekem sokat javult a váltási érzet amikor a résszintetikusról full szintire váltottam.
-
-
attiss66
senior tag
Azt írja valaki egy Mitsubishi ASX topikban a facebook-on az ASX váltó olajcseréjéről:
"Akinek nehezen veszi az 1 es fokozatot ( manual 5 T ),probalja meg az olajcserét,kizárólag API GL4 vagy GL4+ 75w80 olajjal..Alany egy 2015 , 1.6 benzin ASX.Én kicseréltem,és olyan szuper lett,hogy szinte 1 újjal megy a mechanika..Tuti nem volt olaj cserélve,vagy rossz olaj volt belerakva,pl API GL5..Az sajna nem jó bele ...Akinek GL5 van benne,cserélje le,mert tönkre fog menni a váltó..Gondoltam megosztom a tapasztalatom,hatha valakinek hasznos lehet"Kérdés, hogy az én ASX-emben milyen olaj van, mikor lett cserélve, kell e vajon cserélni. Nem érzékelem, hogy nehéz lenne a váltás, de biztos, ami biztos lehet megérné abban is cserélni az olajat.

-
Jenne
őstag
Még annyi jutott eszembe, hogy megkérdeztem ezt a Fuchs olajat mert kicsit furcsállottam azt a dátumot ami rajta volt. Pultnál az emberke megnézte a számítógépen és azt válaszolta, hogy a múlt héten jött ez a Fuchs olaj, kedden (február harmadikán)
Végül majdnem mindegy is, mert már tudom hol fogom megrendelni, 2025 07 gyártási dátummal.
Csak hát jobb lett volna ha itt is van és nem kell rendelgetnem. -
Jenne
őstag
Szia!
Én is úgy gondolom, hogy a gyártási időt tüntetik fel a flakonokon.
Képet nem tudok betenni, nem csináltam, nem is jutott eszembe. Szomszédom autóját hoztam el a Farkas-Filtertől, olajcserén volt. Skoda autó és Total olajcserén volt, azt a Fuchs olajat csak kíváncsiságból néztem meg amíg vártam a cserét. Polcon volt rengeteg fajta gyártótól olaj, az ügyfélváró egyik falán több szinten polcokon. Annyira emlékszem csak, Hogy Fuchs Titan GT olaj volt és 0w20-as. -
d4d
aktív tag
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Létezhet az, hogy a motorolaj flakonon a rajta lévő dátum nem a töltési időt jelzi, hanem az olaj lejárati idejét?
Ma láttam egy Fuchs olaj flakonján: 01. 2029 -
TommyY2
tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Szia!
Csak azt szeretném megkérdezni, ha ilyen folyadék jött le a motorból, akkor milyen volt a kiegyenlítő tartályban?
Én rendszeresen figyelem az autóink kiegyenlítő tartályait, azokban mindig szép tiszta, kék színű a fagyálló. Ezek szerint a motorban is tiszta lehet?
TommyY
-
Prodidzsáj
tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Szia. Én tavaly ősszel csinaltam az ignisemen m13a motor. Ilyen zavaros lötty jött nekem is le belőle. El is határoztam hogy idén is kicserélem.
Aztán le lesz tudva vagy 3 évig -
norrberth
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ott egy maska! ☝️
-
Gyula84
veterán
Üdv itt valaki vásárolt már? https://olaj-partner.hu
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Megcsináltam a fagyálló cserét a Swift-en, az alábbi lőre jött le:
Összesen 4x csináltam meg a deszt vizes öblítést,
Így nézett ki a 3. kör után:
Van egy tippem hogy ez még a gyári 18 éves cucc lehetett benne
-
tboldi
nagyúr
-
d4d
aktív tag
Fiat Panda 1.2 8V (2012, 3. gen)
Motor: 169A4000, 1242 cm³, 51 kW / 69 LE, EURO 5Motorolaj: Selenia K Pure Energy 5W-40, API SP, ACEA C3, Fiat 9.55535-S2 (2,8 L)
Hűtőfolyadék: Petronas Paraflu Up (4,6 L)
Váltóolaj: Petronas Tutela Transmission Gearforce SAE 75W (1,65 L), Fiat 9.55555.MZ6
Fékfolyadék: Petronas Tutela Top 4 (0,55 L)
Ablakmosó folyadék: Petronas Tutela Professional SC35 (2,7 L)
Gyújtógyertya: NGK ZKR7A-10 vagy Champion RA8MCX4Valaki talál benne hibát? Ahogy látom szokásos fiat jelenség, a Selenian kívül nem sok gyári elfogadásos olaj lesz hozzá.
Másik, 2006-os Renault Master, 2.5 dCi, 81 kW (elvileg nincs dpf), ehhez tud valaki preciz pontos előírást? RN ? Neten, keresőkben 0w40től 10w40ig van minden, de nem is ez a lényeg, hanem az eredeti renault előírás kellene.
-
Jenne
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszönöm.

Egészen baráti áron van két helyen. [link] ----- [link]
Rákérdeztem az elmúlt héten mind a kettő helyen, 2025 április és 2025 május a töltési időpont. A házhoz szállítás díja sem vészes. Csak az a kicsit gondom, hogy nincs 4 literes kannás kiszerelés. Olajcseréhez 3.7-3,8 liter kell csak, így marad az 4x1 literes flakon vásárlás, plusz egy ötödik biztonsági tartaléknak ami majd jó lesz utántöltésre. Viszont nem igazán tapasztalok olajfogyást az autónál, max. szintig volt töltve olajcserénél, maradt 2 dl a negyedik flakonban, hamarosan lesz az újabb olajcsere és a max. vonal alatt van csak picivel az olajszint. Ezt a maradék 2 dl-t bele sem öntöttem. 4200 Km van az olajban és 15 hónap. Lehet nem is kellene 5 db literes flakonnal vennem...
-
-
válasz
norrberth
üzenetére
Érdekes kérdés ez a 0W40, régebben először én is "értetlenkedtem", hogy az 5W30 hogy lehet hígabb 40 fokon? 5W30 C4 helyett gondolkodtam 0W40 C3-on.

#18329 grizlisandor: Itt megtűrt a bűncselekményes átalakítás kibeszélése? Csak mert pl. a virágbolti sw-eket üldözi a fórum.
-
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Rákerestem három olajra, melyiket válasszam majd a következő cserénél, kimásoltam az adattábláikat. Ahogy nézem, az általam most használt (autómban ez van az utóbbi két olajcserénél) Eurol Fortence 5w30 olaj nem is annyira rossz.
Motul 8100 ECO-NERGY 5W30 [kép]
FUCHS Titan Supersyn F Eco DT 5W-30 [kép]
Eurol Fortence 5W-30 [kép]
És negyediknek csak már kíváncsiságból is, a MOL Dynamic Star 5w30 [kép] -
-
válasz
KillerATi
üzenetére
Egy motorkód jó lett volna...
Talán DV4C lesz az.Hibás a gondolatmeneted, mivel ez nem ugyanaz a motor, mint azok az EURO3-as motorok, amibe az 5w40 A4/B5 motorolaj ment. Teljesen már illesztésekkel dolgozik, más vezérműtengellyel. Hasonló a helyzet, mint a PDTDI-nél és a vezérműtengely kopás/törés nem jó móka.
Szóval te beleöntheted a csoda Ravenol RUP 5w40 C3 motorolajat, mert attól sokáig jó lesz a kocsi.
Gyárilag 0W30 B71 2302 vagy 5W30 B71 2297 kell bele.
Ha sokáig szeretnéd használni a kocsit, akkor a gyári előírást teljesítő motorolajat a használati szokásaidnak megfelelően lecserélve, de legkésőbb évente és CR dízel rendszer miatt csak a prémium üzemanyag. -
KillerATi
tag
Sziasztok!
2013 Peugeot 208 1.4HDi, 300e km.
Gyárilag, ehhez az autóhoz 5W-30-as C2 olaj az előírás, viszont nekem részecskeszűrő már nincs benne. Ravenol 5W-40 C3 olaj ment most bele, szerintem ezzel bajt nem okozok, sőt, de érdekelne a ti véleményetek is! Ugyan ez a motor, korábbi autókba, ahol gyárilag nem volt részecskeszűrő, simán 5W-40 A4/B5 olajjal volt gyárilag. Tudom lehet kicsit overkill egy Ravenol RUP olaj, de szeretném sokáig megtartani a kocsit, es 3,75 liter olaj kell bele csak(sajnos), szóval nem olyan hatalmas költség egy jó olaj sem. Nyilván jó minőségű szuro, meg a sűrű csere az alap. -
szimi57
őstag
Ez most jött szembe: [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ha minden mentes akkor ok.
-
tboldi
nagyúr
Itt is Ecstar van a WagonR-ben. Nagyon időszerű lenne már a cseréje, meg sem tudom mondani, hány éve volt utoljára, de őszintén nem tud már érdekelni. Ha apám (tulaj és elsőszámú user) fittyet hány minden hibájára és foggal-körömmel ragaszkodik a minden téren rosszabb autóhoz, én minek törjem magam?

Az odaadó törődésemet inkább a másik 3 autó kapja,
mategnap az Alfáé volt a szerep. -
d4d
aktív tag
Ja amúgy a legjobb az arcokat figyelni amikor bemész a márkakereskedésbe, hogy jöttél gyári fagyállót vásárolni a 25 éves swifthez
így a homokóra megjelenik a fejük felett. -
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nekem most a gyári ecstar super coolant 2 van benne tavaly tavasz óta, ez inkább kékes mint zöldes, de ez most mindegy. Az eredeti zöld színű már nem beszerezhető, legalábbis itthon márkakereskedésben csak a fenti super coolant 2 van. Erről viszont senki nem tudta megmondani hogy valójában megfelel e vagy nem a régi swifthez. Ezért váltok inkább a HJC-re, de itt is csak a német suzuki képviseletre támaszkodok. Esztergom csak annyit tudott kinyögni, hogy etilén glikol alapú kell, amivel nem jutottam előrébb mert kb minden hűtőfolyadék ilyen.
Idézem Esztergomot
"illetékes kollégáink visszajelzése alapján az etilén glikol fagyálló folyadék a gyári előírás. Ezért kérjük, az előírtak szerint járjon el a fagyálló folyadék kiválasztása tekintetében.
A kék super coolant 2 folyadékra vonatkozóan nincsenek információink."
és hogy miért nincsenek infóik
"A kék super coolant 2 folyadékra vonatkozóan amiatt nincsenek információink, mivel egy olyan autóról van szó, amit 23 éve nem gyárt a Magyar Suzuki Zrt. Utólagos tesztek nem történtek erre a modellre vonatkozólag"Érdekes módon a ravenol nem hjc-t dobja fel, hanem ezt a sárga TTC-t. Pár hónapja írtam nekik mi alapján ajánlja a keresőjük ezt a HJC helyett, de nem kaptam választ.. ráadasul ezen ott van hogy foszfátmentes.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Ravenol HJC, egy 2017-es adatlapján ez szerepel
"RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant Concentrate is an ethylene-glycol based, proven coolant without phosphates, nitrites, amines and silicate."
Ajánlás:
MAZDA FL22 Coolant, FORD WSSM97B55 (Motocraft Speciality Green Engine Coolant), FORD VC-10-A2, Nissan Anti-freeze Coolant (L250), Nissan KE90299934,
KE90299944, Nissan KLD4100002EU, KLD41-00002, 999MP-GTRT00P, Hyundai Long Life Coolant, Hyundai 07100-00200, 07100-00400, 00232-19010, Mazda
000077508E20, C122CL005A4X, C100CL005A4XViszont! Az aktuális szöveg,
"RAVENOL HJC Hybrid Japanese Coolant Concentrate is an ethylene-glycol based, proven coolant without, amines and silicates."
És változott az ajánlás is, van már többek közt Subaru és Suzuki is a listában. Nekem is ez kerül bele. A németek azt írták a régi swifthez, etilén glikol alapú legyen és szilikátmentes.
Recommendation: 08CLAG010S0 Honda E Coolant, Ford VC-10-A2, Ford WSS-M97B55, Hyundai 00232-19010, Hyundai 07100-00200, Hyundai 07100-00400, Hyundai Long Life Coolant, Mazda 000077508E20, Mazda C100CL005A4X, Mazda C122CL005A4X, Mazda FL22 Coolant, Nissan Anti-freeze Coolant (L250), Nissan KE90299934, Nissan KE90299944, Subaru Coolant 16218, Suzuki Longlife Coolant
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Hát nemtom. Az kiderül a szövegből, hogy szilikátmentes, ami jó, de foszfátnak kellene benne lennie, hogy teljesen megfeleljen a Suzukinak.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ez vajon P-OAT? Suzukiba az kellene.
-
norrberth
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Vagnál erős a gyanúm hogy Febi a gyárija.
Ahogy szervóolaj is.
Febit használok nagyon nagyon régóta hűtőfolyadékból.
Made in Germany ez No.1 termék. -
Motion_Blur
félisten
Legyen egy kis hűtőfolyadék is, ma jött meg allegro-ról, 9200 pénz volt szállítással.
Suzuki M13A és VW CBZB motorba fog menni.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ha már fékfolyadék ....
Ford néhány éve kivezette a Super DOT4 fékfolyadékot WSS-M6C62-A2 szabvány volt. Helyette lett a Ford DOT4 LV High Performance WSS-M6C65-A2 szabvány.
Nos nézegettem néhány gyártótól fékfolyadékokat, melyik tudja ezt az új Ford által megkívánt szabványt.
Ami most van a családi Fiestaába az Eurol DOT4 LV a régebbi WSS-M6C62-A2 szabványt tudja, az ezt az új szabványt ezt nem tudja, csak az EUROL DOT5.1 tudja. Fuchs fékfolyadékból is ezt az újabb Ford szabványt csak a Fuchs Maintain DOT514 LV tudja, a DOT 4 HT az nem. És a prémium ATE DOT4 SL6 is "csak" WSS-M6C62A szabványt tudja, a WSS-M6C65-A2-t az ATE Super DOT 5.1 tudja.
Ebből csak azt akarom kihozni, és hogy a Ford vélhetően lépett egy nagyobbat és ezt a még jobb folyadékot használja csak egyedül.
Lehet, hogy az lesz nálam, elmegyek egyik nap majd a közeli FX szervizbe és veszek egy 1 literes flakonnal ilyen Ford DOT4 LV High Performance-t. Most akciósan 6480Ft-ért van. -
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
Porsche szervizes szerint utcára nem indokolt még "agesszív" vezetési stílus mellett sem verseny cucc. A gyári DOT4 LV (GT3-nál is ez van) bírja. Szervizes fickó ismer olyan GT3 tulajt, aki pályanapokra is jár az autóval, gyári folyadékkal és nincs probléma. Nyilván egy "amatőr" kevésbé is tudja határon használni ezeket a gépeket. Utcán szerintem előbb kattan a bilincs vagy nyekken ketté a porsche egy villanyoszlopon, mint, hogy a fékkel kelljen bajlódni. De nekem mindegy ki mit használ.
-
d4d
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Én annak is örülnék, ha kanyarodni megtanulna némelyik. Gondolok itt arra, amikor valaki lekanyarodik egy utcába, de olyan ívet vesz, mint egy csuklós busz. Kanyarodás előtt még egy kicsit rádijeszt azzal, hogy áthúzza a kormányt a felezőn és egy pillanatra elindul az ellenkező irányba, mint amerre indexel. Ez szemből érkezve is kellemes tud lenni és mögötte haladva is izgalmas, amikor balról elmennél mellette ő meg előadja ezt az így kanyarodik egy igazi nyergesvontató című számát a 4 méteres autójával.
-
d4d
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Igen, ha rendszerváltás előtt cseréltél utoljára fékfolyadékot és el van hanyagolva az egész fékrendszer vagy botlábú a sofőr nem tudja mi az a motorfék, szakaszos fékezés stb.
-
d4d
aktív tag
válasz
szimi57
üzenetére
De és cserélik a bőszen. Utcai környezetben még ha sportosan is vezetsz szinte kizárt, hogy a fékfolyadék legyen a szűk keresztmetszet, előbb adja meg magát a gumi, féktárcsa, betét bármi a fékrendszerben a tempótól. Akkor is, ha egy typerrel vagy amg mercivel ökörködsz. A verseny folyadékokat cserélheted sűrűbben, sokkal drágábban úgy, hogy semmilyen előnyt nem jelent utcára és a tömítésekkel sem biztos hogy túl baratságosak. Ha mindig időben cseréled, mindig "frissen" van tartva a dot4/dot4lv/dot5.1, akkor nem lesz gond.
Esetleg, ha Te vagy a Hungaroring réme és minden héten ott dekkolsz pályacsúcsokat döntögetni, akkor érdemes ilyen verseny folyadékokban gondolkodni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gitáros topic
- Kókuszdió: Tápegység – hova jutottunk 5 év alatt?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Borderlands 4
- Bestbuy játékok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- További aktív témák...
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Samsung Galaxy A54 8/128 GB 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4538
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest