Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Logitech Harmony - én irányítok mindent!
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
aktív tag
válasz
titusz248
üzenetére
Az igazi megoldás az, ha az ember felvesz egy fiatal, nagy munkabírású Titkárnőt, akinél bejelentkeznek a Vendégek, és bekapcsolja időben a KV gépet, felteszi a kart, hogy bemelegedjen rendesen.
Akkor kaphat a kedves vendég finom KV-t, és a titkárnőnek is lehet néha diktálni egy kicsit a feladatait.
A kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. 
-
zolnagy
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Nem veszem kötekedésnek.
Igazad van egyébként, de én rosszul érzem magam tőle, ha nem tudok adni kávét a vendégnek csak fél óra múlva. Más persze, ha “szakmabeli” az illető. Én ilyen vagyok és valószínű így 4x évesen már nem fogok változni. Lehet, hogy megfelelési kényszerem van (sztem van egy kicsi). -
-
JackFeryll
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
+
1. egyszerű takarítani
2. működik, tényleg microfoam van, konzisztensen minden alkalommal
3. lényegesen olcsóbb mint egy dedikált gőzgép
-
1. nehéz nyomni a gombot, orvosolható a kis fémlap meghajlításával (enélkül tényleg botrány)
2. szomorú amikor lemerül az elem, érdemes tartani cserét
3. szerintem hosszabb távon a gombot fedő gumi ki fog kopni/el fog szakadni -
SierraFox
tag
válasz
titusz248
üzenetére
A Kinu M47 jobb minőségű mint a Lido-E, de 330 euroért iszonyúan túlárazott. Nem véletlenül mondta Doug a WoC-n, hogy megfogdosta a Kinukat, és nem aggódik, hogy konkurencia lesz.
Én még normális áron vettem, és amúgy nagyon jó daráló, én szerettem használni. De 100 ezer körül már inkább egy Pharost vennék.
-
gpbenedek
csendes tag
-
Rush77
aktív tag
válasz
titusz248
üzenetére
Tudod a remény meg a hal

Ugye per pillanat az a legérdekesebb a dologban, hogy ha a csehek megadják mint itthoni szervizt a fast hungary-t akkor mi van mert ők mondták, hogy nem nyúlnak hozzá. Akkor lobogtassam azt, hogy márpedig a csehek mondták, hogy mégis? kérdés az azutáni hozzáállás
Amúgy előre is köszi az esetleges segítséget. Majd beszámolok.
@ Bazsee
Ne is mond. Nekem telefonon mondták, hogy egy apró különbség van a két termék között (mármint a rányomtatott logón kívül). A catlert kötelesek szervizelni illetve megoldást találni bármilyen problémára/igényre míg a gastrobacknél ez nem kötelességük.
Pedig teszem hozzá, hogy nem is szervizelés miatt kerestem őket hanem vásárolni szerettem volna alátétet hozzá (amit btw Paljoc adott nekem
) illetve egy kartartót a darálóhoz. -
adp
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Na ja, 80%ban en is eszek elotte, annyi ido alatt meg boven bemelegszik
Gravity: negyed ora a gep bemelegedes(ami ido alatt elokeszithetsz mindent) a masik negyed ora mi?
Aki nem akar ilyen wifis hokuszpokot hasznalni az probalja ki az en modszerem, enbiztosan nem hasznalok semmi ilyen kinai szart, egyszer mar leegett a fel csaladi hazunk elektromos tuzben
-
Gravity1234
tag
válasz
titusz248
üzenetére
Szerintem ez egy endless temakor, es felesleges belekezdeni, mert kinek mi az igenye.
En 2 eve hasznalom igy, de regota gondolkozom ezen a megoldason, mert ha munkabol megyek haza, es este 7-kor erek haza es meg ha azonnal be is kapcsolom kell az a 15-20 perces varakozas, plusz elokeszites, fel orat siman varok mire iszom es este nekem szamit. Meg egyebkent is kenyelmes es ezek errol szolnak, minel inkabb kiszolgaljak az embert. 10-bol 9 ismerosomnek maga ez a fajta kavezas is macera, mert o csak meg akarja nyomni a gombot es 1 percent belul inni valamit, de ezt is atbeszeltuk mar megannyiszor. Szoval reszemrol halas lennek ha nem azt jarnank korbe kinek mi az igenye, hanem a felvetett kriterium valodisagat neznenk.
Altalanos, mindenki odairja tipus, vagy belenyultam egy tipusba amit valoban nem lenne szabad ilyen keszulekre rakni? -
Rush77
aktív tag
válasz
titusz248
üzenetére
Hát ők nem arra büszkék, hogy milyen gyors hanem, hogy milyen jó...
Erről jut eszembe.
Múlt héten beszélgettem bent az irodában az egyik sráccal aki mondta, hogy még nem ivott jó kávét és ezért nem is próbál már.
Kérdeztem, hogy mit próbált eddig. A válasz: nescafé, az automatás gépi az irodában és sárga tchibó (mondta, hogy mind ihatatlanul keserű).
Mondtam neki, hogy majd adok kóstolásra neki valamit (filter Yirgát) erre közbeszólt egy csaj, hogy próbálja ki a Karavánt meg az Omniát mert azok a jók.
Végül megkóstolta a Yirgát és mondta, hogy hát igen ez azért más.
Utána azért egy Pacificaffe Blasiust is megkóstolt (van nem nyomásfokozós karunk itt az irodában) és mondta, hogy hát igen ez finom és nem keserű. -
zolnagy
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ez teljesen normális (nagy a termosztát hőlengése), sőt ez a helyes út vele gőzölni, hogy a termosztát kikapcsolása előtt 10-15 fokkal kezded el, így folyamatosan lesz gőzöd, ahogy tapasztaltad. Amit John3:16 ír, ott a gőz termosztát van kiváltva a pid alarm kimenet szabályozással, ami gyorsabban reagál így. Ez persze nem csak auber piden megy, a mostani omron pidemet is használom erre, de megcsináltam sestossal is anno. Mivel ezek általában az alarm kimeneten csak max 3A-t tudnak, így szükséges itt is az ssr, amihez vagy egy ac/dc adapter (pl egy felesleges régi mobiltöltő), vagy egy ac-ac ssr kell.
-
adp
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
én első körben kimaxolnám a hagyományos presszó tudásomat egy alap csokis-savas, vagy nem annyira világos pörivel, aztán jöhet az ilyen móka, mert pont így fogsz járni ahogy most,
amúgy 95 fok alá ne vidd a pidet, kb az jó is szokott lenni, és úgy állítsd be a darálód hogy minimum 35 de inkább 40mp alatt jöjjön le a kívánt mennyiség ami renekánál filter pörivel kb 17g kv és mondjuk 40-45g ital. de lehet bele megy a 17.5-18is.
ja és extra odafigyelés az adagolásnál rögtelenítés és wdt és totál sima felületre tömöríts csak nagyon figyelmesen.
Nekem ezek a módszerek jönnek be a casmo filter pörinél, aztán lehet ami nálad van kv tök mást kíván -
törölt tag
-
Sinisi
senior tag
válasz
titusz248
üzenetére
Keress vissza a fórumon. Ha jól emlékszek a frei féle koffíkkal is valami ilyesmi a malőr. Szóval, ha ráírják, hogy beáztatják, sem biztos, hogy nem egy mezei aromával oldják meg hanem "gyümölcslével" pl. almadaraboktól teli víz...
Szerk.:
Látom már, hogy az előttem szóló reagált
-
adp
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
nyilván nem... ezért írtam, hogy ennyiért nincs semmi, és utána írtam hogy ennyiért mi van ami amúgy használható
Bazsee71: jaa de ugye itt a használt nem opció, amúgy meg, a jó pod se olcsó sajnos...
az alap nespresso kapszulák amúgy botrányos szarok, de komolyan, a szarvasival finomabbat főzők frissen darált kávéból -
8nemesis8
veterán
válasz
titusz248
üzenetére
Tömítéseket nem is nézted?
Jó lenne tudni miket érdemes cserélni/átnézni! Kényelmes lenne, ha lehetne csomagot venni belőle
Képet tudnál felrakni, hogy milyen lett a saját megvalósításodban vagy nem sok a különbség?
Én is agyalok, hogy itthon kellene megcsinálni, fragolának írtam, de néha napokig nem jön válasz és túl sokáig nélkülözni sem szeretném a gépet. Őt, pedig maximálisan megértem, hogy nem ér rá írogatni, mert dolgozni is kell
Rush77 (62912): Fejből én sem tudom, de jóval kisebb, mint az 58 és valamiért az rémlik, hogy nem igazán szabvány. 49 mm (esetleg 51mm) körüli a méret.
Közben elhatároztam magam és vettem egy GC-t
Ettől függetlenül még érdekel a téma, hogy vegyek az iconához egy szűrőt. Hogyan kellene lemérnem vagyis a kosár külső peremét vagy belsőt, hogy pontos legyek? -
Casto
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Én voltam, aláírom, így történt

Most minden csapolásom tökéletes szemre, rendben van a nyomás, a mennyiség, a crema úgy tartja a cukrot, hogy sosem akar eltűnni, tigriscsíkok is ott vannak, viszont azzal szenvedek, hogy a Kapuczineres kávékból minden csapolásom borzalmasan savanyú. Hívhatjuk citrusosnak, de akár fel, akár leviszem a hőt, ugyanúgy megmarad ez a savanyú íz. A gép sose látott citromsavat, tehát ez nem okozhatja a hibát.
Eddig egy elvileg csokis SO-t próbáltam sikertelenül, ma pedig vagy 3 Top Blendet csapoltam, hasonló eredménnyel. Előtte a Belardiból Isteni csokis-meggyes italokat húztam, tehát talán én én se vagyok szűk keresztmetszet a dologban.
Járt valaki hasonlóan Kapuczineres kávékkal, vagy én rontok el valamit?

-
soldier2
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ez nálam abban merül ki, hogy nem mérek előre. Teletöltöm az üvegeket, és kimére amikor kell, a maradék megy vissza a fagyóba. Ha több féle kávé van, a saját zacskója is megy az üvegekkel egy szatyorba, és arra írom a daráló állást, kimérendő kávé tömegét, és a hőfokot. Feleségem megszokta, de a vendégek tudnak csodálkozni

-
-
soldier2
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Az elmúlt pár év során még nem volt szerencsém apró kavicshoz sem, nem hogy ekkora sziklához
pedig a legtöbb pörkölő ahonnan rendelek nem rendelkezik kavicsmentesítővel.Habos Crema: nekem a túl friss Malabar volt habos, és ízre sem volt az igazi. Kellett neki két hét, hogy jó legyen, bár itt a fórumon sokaknak inkább nagyon frissen ízlett.
Parci: érdekes amit a tapasztaltál, bár habverőzés után én Hifis féle vékony tűvel is átkavarom, bár inkább csak az egyenletesebb eloszlás miatt.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Hagyod bemelegedni a gépet 15-20 percig.
(REX c100)
SET gomb hosszan nyomva belépsz egy konfig menübe.
A SET gombot nyomogatva a második menüpont lesz az ATU (autotune), itt az értéket 0001-re kell állítanod. Ekkor elkezdi futtatni az algoritmust (csinálja a felfűtés-visszahűlés ciklust 3x), világít az ATU led is. Ha lefutott, visszaáll 0000-ra. Van egy olyan c100-asom, aminek nem működik az ATU ledje, de egyébként teszi a dolgát. Az OUT led folyamatos világításából látható, hogy fut.Ha nem sikerül, akkor ugyanebben a menüben a SET gombot nyomogatva lemászol az LCK-ig, és 1000 értékre állítod. (ez engedélyezi/tiltja) a többi érték módosítását., és újra beállítod az ATU-t 0001-re.
Ha sikeres a művelet, néha felvillanó fűtési fröccsökkel fogja szintentartani a cuccost.
Én régesrégen hidegindításssal is futtattam, emlékeim szerint az is jó eredményt hozott, de simi a bemelegedett verziót javasolta, azóta úgy csinálom, ha szükséges.
-
gpbenedek
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
A gépedre optimalizáltan pici impulzusokban kell korrigálnia. (15p utána néhány másodpercenként picit felvillan a fűtést jelző lámpa /piden az out led) Ha nem jól van beállítva, előfordul, hogy nagyot fűt, majd hagyja visszahűlni, de az nem az optimális működés.
Le kell futtatni rajta az autotune algoritmust. (ez csinál 3 felfűt-visszahül ciklust, és ebből kalkulálja ki a a p,i,d értékeket.)
-
angelside77
tag
válasz
titusz248
üzenetére
(#51585) angelside77, plusz az előzménye.
-
Csápájev
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Na várj,tisztázzunk pár kifejezést.
Egy csavarral tudod levenni a felsőszűrőt.
Alatta van két imbuszkulccsal a vízterítő.
Zuhany a zuhanyzóban van
Ez alapján a video alapján látod miről beszélek,de a kartömítő gumit ne szedd ki,ha nincs másik,mert ahhoz nehéz hozzáférni, elég gyakran elszakad, megsérül,ha kiveszed.így kell csinálni: [link]
Én mondjuk a vízterítőt is le szoktam venni, nem csak a felsőszűrőt.
A géphez sok jó kávét kívánok, a hűtőcsapolást is próbáld ki,ez annyit tesz,hogy mielőtt feltennéd a kart kiengedsz egy kis vizet, mondjuk 1-2 mp erejéig.
Így nem lesz olyan forró a víz, pid nélkül kicsit túllövi a gaggia a hőt. -
John3:16
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Pont ez volt a szettem 3 éve!

A felsőszűrő kicsavarozása után hozzáférsz a vízterítő 2 belső kulcsnyílású csavarjához, amit (pl IKEÁS) imbuszkulcssal tudsz kiszedni:

A réz vízterítőt tényleg csak a PID után javasolt beépíteni. Annyival jobb lesz a fej hőtartása, hogy égetheti a kevésbé hőtűrő kávékat, így visszatérhet a keserű íz. Arra is figyelj, hogy azt a 4 lyukút vedd, amit belinkeltem, semmiképpen se a 6 lyukút, mert annál az egyik furat pont a fej vízbelövési pontjánál van, így rossz lesz a vízterítésed és csatornásodni fog a kávéd.
-
zolnagy
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ott külföldön egy bármilyen vizes/csőszerelő boltban nem tudsz összerakatni egy manometert 3/8" csatlakozással? Nekem anno ilyen volt az első "műszerem" és töredékéből megvolt, mint egy komplett kar. Igaz, csak 10 barig mért, de megoldottam úgy, hogy mérés előtt kitekertem az opvt, aztán apránként vissza 9,5 barig.
-
John3:16
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Réz vízterítő:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/700542-rez-felsoszuro-tartoKosár:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaFelsőszűrő (nálam jobban működik, mint az IMS):
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/13-013-felsoszuro-gaggia-700162 -
Csápájev
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Nem számít semmit, csak ahogy te is írtad jó lenne tudni, hogy miért cserélte le.
Vannak Gaggia lomisok, akik lomtalanításkor szednek össze gépeket. Nem állítom hogy ilyen,de minden eshetőségre fel kell készülni.
Hm... Nekem az Evo hoz volt ilyen karom. Na, szakik mindjárt megmondják létezhet e hogy 2014es géphez ilyen kar jár... -
soldier2
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
A cm702 jó daráló, valóban nem szmkséges a cseréje. A gép szép állapotúnak tűnik, és mint írtam alkatrész is olcsón van hozzá, ha kellene.
Bazsee71: még egy lépcső valóban fölösleges. A HG1 sem rögösít, mégis csapnivaló az eredmény wdt nélkül. A jó dolog benne, hogy kellően vékony tűvel csinálva a felszín is majdnem egyenes, rögtön tömöríthető, nem kell szöszölni a plusz egyengetéssel. Mondhatni mindenkinek megvan a maga keresztje

-
zolnagy
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
A használt gép mindig zsákbamacska, ha ismeretlentől veszed. Ha ismered az eladót és azt is, hogy használta, az persze más dolog.
2014-es GC-n azért nem hiszem, hogy nagy elhasználódások lennének, de persze, ha pl 2 évig csak állt, tele vízzel, azért lehetnek meglepetések, ami csak akkor derülne ki, ha szétszednéd a bojlert.
A legjobb, ha személyesen tudod elhozni, mert ekkor ki is tudod próbálni, hogy minden OK.
45-ért ez tényleg alkalmi vétel, ha minden működik rajta. -
soldier2
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Van benne OPV, de vsz nincs beállítva, a Classicban viszont könnyen állítható. Ha kvülről nincs lelakva, fotókon mást nem tudsz megállapítani. Max ha rá tudod venni, hogy készítsen egy kávét, és videózza le a lefolyást. Abból talán látni lehet, ha rossz a pumpa, de az sem 100%. A jó hír, hogy ha baja is van, könnyen és olcsón javítható.
-
Sinisi
senior tag
válasz
titusz248
üzenetére
:-) Kíváncsi vagyok, hogy aki szimplázik (mert remélem van errefelé azért ilyen bátor vállalkozó :-) )tapasztalt-e hasonlót, szóval, hogy ez szokásos jelenség-e így tampersegéd mellett (mert felázik, megdagad, aztán reped...). (Sima szimplánál (ims 7g volt korábban) nem tapasztaltam ezt a jelneséget, de akkor nem használtam "segédet". Azért majd még kísérletezgetek, hogy milyen lesz ha kevesebbet/többet rakok bele, tartva ezt a kb. arányt (a végeredmény és a pogi is). Az biztos, hogy jó sok víz lötykölődik a tetején persze csak ha nem veszem le egyből a kart, mert közvetlen a csapolás utáni karlevétel nem egyszer a felsőszűrőre cuppant pogit eredményezett :-) - ilyen csodákban kettőszemélyes használat mellett még soha nem részesültem - .
-
Bazsee71
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
Ha meg tudsz birkózni a savakkal, akkor én ajánlom még az etióp kávékat is, azokban tombol a gyümölcsösség, jól elkészítve pedig édeskés is.
A brazil kávék nem erről híresek, bár akad azok közt is ami meglepően édes tud lenni, de alapjáraton az általad leírt csoki-karamell dominál, illetve az erős testesség.
-
bl4ze
veterán
válasz
titusz248
üzenetére
Ha a 3rd wave kávé bejön, és nem a klasszik talján vonalat keresed, van ott lehetőség bőven.
Kavárna Místo
EMA Espresso Bar
Kafe Karlín
Alza Café
AnonymouS Coffee
ESKAszóval van válazték

Ha klasszik cucc érdekel, itthoni kézműves kávé is küldhető, nem drága kiküldeni.
(2 kilós csomag €10.80 GLS futárral) -
debsa
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Az az igazság, hogyha akár lehet csokapik is.
a blendnél a tudás a lényeg. annak tudás, hogy konzisztensen ugyanolyan legyen az íz, mindegy hogy milyen kávé kerül bele.
nincs két egyforma kávé, nincs két egyforma terroir.
egyik évben több másikban kevesebb eső, vagy nap, vagy meleg, vagy, vagy, vagy....a blend egy művészet. egy külön szakma.
de tény, hogy egy single estate, vagy single crop egyedi élményt nyújt. de csak abban a pörkölésben,
a köv pörkölés már lehet hogy más lesz -
debsa
csendes tag
válasz
titusz248
üzenetére
Rég nem voltam, újra vagyok

El tudom képzelni az örömöt
de szeretném a kérdésed más szemszögböl is megvilágitani.
És most eltekintek attól hogy blendröl beszélünk.
1. Amikor ízröl beszélsz szerintem zamatra gondolsz.
Az íz a nyelven képződik, (6alapíz: sós, édes, keserű, savanyú, unami, lipid)
az illat az orrunkban.
A kettő kombinációja a zamat, ami az agyunk reakciója. Azaz ízélmény, emlék....2. Az h etiop sidamo v hogy india cherry még nem információ, de most ebbe se menjünk bele.
Az ízeket az alábbi sorrend determinálja:
Faj,-> fajta,-> terroir,-> betakaritás ideje,-> módja,->feldolg üzembe kerülési idő,->feldolgozás módja,->fermentáció és ideje,->száritás,-> csomagolás és logisztika,->pörkölési mód,->pörkölési profil,->pörkölési fokÉs utánna jön még a készitéshez használt víz, annak hőfoka, készítés módja, extrakciós idő, stb....
Annak a zamatnak a kulcsa, amire te gondolsz az a terroir lesz.
Kontinentális viszonyok esetén minél alacsonyabb területen növekszik a kávé, annál melegebb van, ezért gyorsan beérik, és nincs annyi ideje a benne lévő szénhidrátoknak hogy cukorrá alakuljanak, illetve beépüljenek. (Nagyon, nagyon, nagyon leegyszerüsítve a folyamatot)
Minél magasabban nő, annál lassabb az érési folyamat, így sokkal árnyaltabb aromák, zamatok alakulhatnak ki.
[https://facebook.com/story.php?story_fbid=1475321489176203&id=988335784541445]
3. Robusta
A robusta mint tudjuk azokon a területeken terem, amelyen az arabica a levélrozsda elleni küzdelemben alul maradt, és csak a robust rezisztens ezzel a makacs kis gombával szemben.
A védekező mechanizmusa az arabicahoz képest magasabb koffein és cga tartalom, és az azt kísérő kesernyés íz, aroma, zamat.
Nagyobb a hőtűrő képessége,
Jobban elviseli a szélsőségeket
Gyengébb minőségű talajon is terem.
Forrás:
[https://www.coffeechemistry.com/general/agronomy/differences-arabica-and-robusta-coffee]És a kulcs: jóval magasabbra nő. 6-8m.
Ez azt is fogja jelenteni, hogy gépekkel takarítják be nagyrészt. Az ágain eleve sokkal több kávécseresznye növekszik
Mivel irreguláris az érése betakarításkor keverednek az éretlen, érett és túlérett szemek.
Ez a hiba tovább fokozódik a fermentálással.
Összefoglalva: silány talaj,szélsőséges idöjárás, alacsonyabb csapadék, alacsony termelési magasság, magas terméshozam válogatás nélküli betakarítása és feldolgozása....
Háát. Ezektől az összetevőktől az ember be várjon minőséget....Ellenben, egyre több helyen odafigyelnek a termelésre és speciality minőséget (zero elsődleges és max 5 nem elsődleges hiba 300g mintában) tudnak produkálni.
http://scaa.org/?page=resources&d=green-coffee-protocols
Ezeknek az íze a borok savasságához hasonlítható. Egyesek fehér, mások vörös, megint mások portói borokra jellemző aromákról számoltak be.
https://paradiseroasters.com/blogs/news/specialty-robusta-coffees
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1474595155915503&id=988335784541445
Szóval, amiről te írtál, hogy 50es blend Etióp Sidamo és India Cherry robi, és szenzációs ízvilág akár elő is fordulhat....
De inkább ne keverd az egyes kávékat. Mi végfelhasználók, vagy hobbi pörkölők, de még a profi pörkölők is csak nehezen tudnak ilyen tökéletes kávé alapanyaghoz jutni...
Ahogy soldier is írta, a sidamo nagyon jellegzetes ízvilággal, zamatokkal rebdelkezik, ha néhányszor kóstolod fel fogod ismerni. A robusta meg amihez hozzá juthat földi halandó.... hát, inkább hagyjuk.
Remélem a sorokból tudtál tudást leszűrni, és nem feleslegesen pötyögtembe mindezt mobilon... -
soldier2
őstag
válasz
titusz248
üzenetére
A blend (keverék) készítés kicsit többől áll, mint összeöntünk két random kávét, "oszt jónapot". Másrészt meg elég ritkán (mondhatni soha) szoktunk áradozni gyümölcskavalkádról 50/50-es blendek esetében. A sidamo meg hozta a kötelezőt úgy is, hogy jó eséllyel a daráló beállítása nem volt tökéletes, ha egymás után készítettél 2 külön kávéból (egy kezemen meg tudom számolni azokat az őrlőket amik erre képesek és jó minőségű az őrleményük). Robusztától ne várj gyümölcskavalkádot, koffein tabletta helyett jó, élvezeti értéke csekély.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Új könyv: Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3962, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Akkor kaphat a kedves vendég finom KV-t, és a titkárnőnek is lehet néha diktálni egy kicsit a feladatait.

) illetve egy kartartót a darálóhoz.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)