Hirdetés
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casto
csendes tag
Azért szoktam 500grammosat rendelni, visszazárható zacsiban, mert a felét beöntöm, a többi meg vár a zacsiban. Akkor nem szükséges túlbonyolítani a méhész üvegekkel, csak még kevesebbet tároljak a babtartályban? Mennyi időt lehet benne a kávé, jelentős állagromlás nélkül? Mert akkor az idő alapján be tudom lőni kb. a mennyiséget, amit a tartályban tarthatok.
Amúgy jut eszembe, hogy vagy egy éve vettem egy Joe Frex digitális kanálmérleget, hogy azzal szedjem ki adagonként a kávét a zacsiból, de úgy emlékszem akkor is abba a mennyiségi problémába futottam bele, amibe most...
-
gubabela
senior tag
Komolyan így törtènt. Ez egy elèg speciális alátèt, nem szabvány mèret. Nem tudom milyen a graefè, nekem gastroback 8010-esem volt. Ennek a tengely ès az alsó őrlő közè kell bemennie az alátètnek, de elèg vèkony, inkább gyűrű. Persze lehetett volna gyártatni, de mivel a breville külön kiadott hozzá egy kèszletet, így nekem egyszerűbb volt tőlük beszerezni. Boltban nem találtam ilyen mèrerben.
-
"Ahogy én csinálom nem tud megöregedni benne. Elég sokat tesztelgettem.
Igaz max. csak két napot van benne. Meg egy lemez elzárja fentről a levegőtől és a babokkal együtt süllyed. Ami a babok között van, annyi meg a zacskóban is van."haggyámá, ha maximum két napot van benne, akkor minek példálózol vele egyáltalán?

(de ha már bedobtad: a babok széndioxidot termelnek, ami nehezebb a levegőnél. nem hiszem, hogy lefelé hermetikusan zárt a darálód)
-
jolti
senior tag
válasz
gubabela
üzenetére
Komolyan levezgettél a kinti, meg az itthoni Graef szervizzel egy alátétért?

Bemész egy komolyabb csavarboltba és kapsz. Szerintem még itt tanyán' is találnék ilyen hézagoló alátétet.
De így első találatra , hirtelen felindulásból is ezt adta be. Itt is van kétféle vastagság 6-osból. De ha jobban körbe néznék, tuti lehetne bármilyet találni.(#61594) Parci
Nem feltétlenül.
Ahogy én csinálom nem tud megöregedni benne. Elég sokat tesztelgettem.
Igaz max. csak két napot van benne. Meg egy lemez elzárja fentről a levegőtől és a babokkal együtt süllyed. Ami a babok között van, annyi meg a zacskóban is van. -
Sinisi
senior tag
Ez mennyire lehet passzentos egy Bralsilia Lady bojlerhez?
-
celf
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Valamit úgy közép felső kategóriából, ami jó vétel
De jogos az észrevétel
Igazából gőzöm nincs, mert fogalmam sincs milyen kávét csinálnak. Illetve a bőség zavara.
Nem értek hozzá, de ha ennyi féle kávé van a kínálatban, az nem hordozza magában a veszélyt, hogy rájuk rohad valami? -
celf
őstag
Kapucinernél mi sztetek az a kávé, ami kicsit extrább, de nem a legdrágább, nem túl sötét, de nem is nagyon világos pörkölés?
Még soha nem rendeltem onnan.
-
gubabela
senior tag
válasz
Rush77
üzenetére
Akkor sínen vagy. Mikor én kerestem németeknél nem volt, de minden mást tudtak adni. Magyar szervízzel hasonlóképp jártam, csak nekem még levélre sem válaszoltak. Telefonon meg azt mondták, hogy írjak levelet, hogy mit szeretnék, szóval no komment. Nálam a legvastagabb és egy vékony alátét kellett, hogy jó legyen, igy az eszpresszó eleje a skálán az első harmadba esett (és onnan lefelé). Így már bármelyik kávét lehetett rajta fulladásig finomítani. Alátétek nélkül ez okozott néha gondot neki.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
A PY - Abyssinian Mocca is nagyon betalált. Alapból szeretem az etióp, száraz kávékat, de eddig ez a legjobb. Nálam veri az Arichat is. 89 fokon, lassú lefolyással, 17/38 arányban volt a legjobb, bogyós gyümölcsös, rumos aromával, végén kis boros utóízzel.
Remélem sűrűn lesz belőle... -
Casto
csendes tag
Helyzetjelentés!
Mivel a bedöglött olasz kávém használhatatlan (a lányom reggel lecseszett, hogy ihatatlan volt a kv, amit csapolt reggel
) beszaladtam a Sparba és vettem egy zacsi Lavazza Orot (03/14-i pörkölés) erre a két napra.Megállapíthatjuk (ami nektek ugye nem újdonság már), hogy döglött kávéval nem lehet normálisat csapolni.

A Lavazzat 12-esen (bár kettővel finomabbra állítottam már a felső követ), kicsit alullőtt 16 grammos mennyiséggel (a 14grammos LM szűrőbe gondoltam elég lesz, de nem volt) végre normálisan tudtam csapolni! 7mp előáztatás után gyönyörűen felépült a nyomás 9 barra (talán egy ici-picit alá) és utána ugyan visszament 8,5 barig, de a csapolást nem rontotta el! A cremát hagyjuk, most nem is arra utaztam, csak tényleg kellett valami ihatóbb erre két napra. Viszont a lényeg: az előáztatással együtt 30mp alatt két ristrettot (2*22ml) sikerült csapolnom!

Yuppiiii, nem én vagyok a hülye

Köszönöm a sok segítséget!

Ha megjön a frissen pörizett kávém, akkor gyorsan belövöm a helyes mennyiséget és rendelem is a méhész üvegeket, hogy fagyasztóban várják a sorsukat! Mondjuk ugye eleve emiatt indult el az egész story...
Bár hozzáteszem, azt továbbra sem értem, hogy a Kapuczineres kávémmal mi történt. Augusztus 1.-én rendeltem és valamikor szeptember elején töltöttem be a babtartályba az utolsó zacsit. Azt persze éreztem, hogy a zamata napról napra gyengébb, de ennek lehet köze ahhoz, hogy 2 hét után már nem tudtam vele normálisat csapolni?

-
dni
őstag
Köszönöm a válaszokat, kicsit hajlok a Graef felé az ára miatt. Az edigitalba sajnos már nem akciós a cm 702, de iPonban még megcsíphetem 29k-ért, ha nem tökölök sokat

"Ledarált kávé minőségben" van különbség a Graef CM 702 és a Kinu M48 között, ha filterre és nagy ritkán kotyogósra használjuk? Amennyiben a Kinu a jobb, akkor vajon megéri e a 2,5x árkülömbözetet? -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Nertpaelg
üzenetére
Sok jó kávét vele! Szerintem az összes tuningot érdemes beletenni, ha már egyszer szét lesz szedve. Szerintem figyelj arra, hogy a gép üzemmeleg legyen, vagyis a szűrőtartó kar is átmelegedjen. Több hülyeséget nem is írok, csak még egy kérdés: Te értetted amit írtam? Vagy egyedül vagyok ezzel? Privátba légyszi.
-
Nertpaelg
tag
Köszi mindenkinek az inputot. A megjegyzéseim/kérdéseim miatt ne essetek egymás torkának.

A Silvia új és garanciális, ezért is ódzkodom kicsit az azonnali "megbontásától". Illetve ahogy látom Fragola oldalán van még további n tuning, amit meg lehet rajta csinálni, akkor már jobb lenne ezeket egy kalap alatt letudni. Nem tudom Budapesten csinál-e ilyet bárki, illetve mennyiért? Feltételezem már a PID bővítés sem nyomtalanul irreverzibilis?
-
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
nem akarok ezen sokat lovagolni, csak szólni akartam, hogy téves, amit írsz. hiába írnám le, hogy szerintem 0+0 az nem = 0, ez nem vélemény kérdése. a silvia ugyanúgy alkalmas újhullámos kávéra, mint x másik kisgép. és egyébként ez az "olaszok csinálták" érv sem stimmel, mert millió újhullámosok által elismert gépet is az olaszok csinálnak.
az a helyzet, hogy ezek egyszerű dolgok, csak páran igyekeznek itt is a "3 millióba került, és azért ez már más szint" típusú, tekintélyelvű érvelést nyomatni:
- kell egy szivattyú (vagy a karod)
- ami lehetőleg végig fix, általad meghatározott hőmérsékletű vizet nyom át
- igényesen, egységesen terítve a kávépogácsán.
(ha nagyon pöpec a gép, a nyomás ereje is beállítható)
kész, passz, ennyi. -
Sinisi
senior tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Ha valami bajod van a kv.-val és nem tudod megoldani cukorral, old meg sok cukorral... :-D
Na de most komolyan (hacsak nem nagy a baj), nekem mindig segít az a (fehér) cukor...
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Az valótlan, hogy "szerintem"? Az állítás? __Szerintem__ jobban áll neki a sötétebb (sokkal kezesebb), és __szerintem__ logikusabb is, hogy klasszik olasz főzőt nem az ámerikás újhullámos világos vonalra lőnek be.
Nem vitatkozom, véleményt írok.Bazsee a hülyeséget beidéznéd? Jöhet privátba is, sőt inkább privátba. Ne szemeteljük itt össze a fórumot a hülyeségemmel
Parci Te is, ha kérhetlek. -
Bazsee71
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Ne haragudj, de ezzel nincs megmagyarázva a leírt hülyeség, csak egy jónak vélt kibúvó erre fogni, de nem az.
A fórumtársakat pedig ennyi segítség után nem illene sértegetni. Ha megnézed, a Catleres kérdésben is birka türelemmel igyekeznek megoldást találni.
Ez tipikusan nem az a fórum, ahol erőből rendezzük le a vitákat. -
válasz
von toth
üzenetére
nincs most igazad, nem dogmatikus dolog ragaszkodni az igaz állításokhoz, hanem logikus

fragola biztos tudja, hogy a silvia termosztátja milyen intervallumok között működik, de igen-igen meglepődnék, ha nem tudna kb. 93 és mondjuk 85 fokos vizet csapolni vele. márpedig akkor jó mindenféle kávékhoz.
-
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
nem ez a baj, az a baj, hogy egyszerűen valótlant írtál, most meg átviszed ilyen bélázásba az egészet. pedig ettől még ugyanakkora butaság marad, hogy a silvia sötét pörikhez van belőve. a pid témában én nem képviselek olyan sarkos álláspontot, mint a többiek, mert ki lehet ismerni egy gépet nélküle is. viszont abban egyetértek velük, hogy igazából nem érdemes.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
von toth
üzenetére
Én ráadásul többszörösen hátrányos helyzetű vagyok, mert VIDÉKI és ráadásként SZEGEDI

Itt már elég lenne ennyi is, de még ráadásként tetézem bajt, hogy még Bélát is ismerem, sőt nem is útálom, mint ahogyan itt elvárt (túlzás), de ha ez nem lenne elég még vásárolok is tőle rendszeresen. Így aztán az ilyennek neki kell esni.
De ez van, ezt a topikot így szeretjük, részemről én sokat hasznosítottam az itt hallotakból. Ezután is így lesz. -
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
üzenetére
Na hát úgy néz ki sikerül szerezni alátétet a német Gastrobacktől ingyen. (1 napon belül válaszoltak és küldenek MO-ba + 1-2 extra dolgot is kértem tőlük)
A Catlernél úgy lepattintottak, hogy csak kamilláztam.
Megkérdeztem, hogy van e lehetőség vásárolni tőlük alátétet meg egyéb alkatrészt ha szükséges.
Mondta a tag, hogy a gastro és a catler közti egyetlen különbség az az, hogy a Catlerhez neki a vásárlástól számított 2 éven belül kell találnia megoldást a felmerülő dolgokra illetve alkatrész igényre de a Gastrohoz nem...
Ami végül is jogos de akkor is...
-
von toth
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Ne törődj vele, értelmezni nem szoktak írásokat, csak dogmatikusan kezelni. Horror-drága vendéglátos gépeken sem mindig van pid (sőt) és ittam már kurva jókat, akkor meg hogy lehet. Múltkor azt döntötték el, hogy az ese podot könnyebben beszerzed mint a kapszulát, hagyjuk. Kaptam én is jó tanácsokat innen, meg segítőkészek, de ha valakinek más a véleménye az alapvetésekről akkor kereszthalál (vegyen egy keresztet és menjen jobbra
) . -
paljoc
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Remek, ez jó hír, örülök, még az ékezeteket is megtaláltam!

-
GAgyiXyXy
aktív tag
A hozzászólásomban vannak szerintem, nekem, stb kifejezések. Így is olvassátok el +1x.
De tetszik ez az összezárás, rácsaptatok mint gyöngytyúk a meleg takonyra
Felesleges földbedöngölni, utána jól megrugdosni. Szép szokás.
Nálatok a szent grál, ezért jöttem ide, tanulni, tapasztalni. De azt csak kúltúráltan lehet.
Én meg valamiért kötekedésnek érzem. Oktassatok, ne kioktassatok
-
meander
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Azt most hagyjuk, hogy félek-e bevallani Nektek, hogy milyen kávé ízlik (
) de a PID-hez kapcsolódóan érdemes óvatosabban adnod tanácsot. Az, hogy te jól megvoltál nélküle nem jelenti azt, hogy ne lenne a legfontosabb tuning egy kv géphez. Illetve ne tántorítsuk el az érdeklődőket azzal, hogy megnehezítjük nekik a tanulási folyamatot. Szerencsére nekem annak idején határozott tanácsot adtak a fórumozók, hogy meg se próbáljak PID nélkül szerencsétlenkedni és így utólag hálás vagyok érte.
De hogy objektív legyek ezen a fórumon azt tapasztalom, hogy még használt gép vásárlásnál is közel új szerelés árban szokás figyelembe venni, ha van egy gépben PID. Bukni tehát nem lehet rajta sokat, ha most meg tudja/akarja finanszírozni a kolléga. -
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Fagyasztóban, vagy kamrában pihent?
-
válasz
SierraFox
üzenetére
persze, hogy nincs problémád... hiába robbannak be időnként újabb arcok és nyilatkoztatják ki a tényeket, még mindig az van, hogy:
- egy normális kávégéppel lehet normális kávét csinálni, minden műfajból
- a pid nagy kényelmi segítség, de nélküle is kitanulható egy gép, csak sok-sok energiát igényel (ki a franc akar vakrepülni, ha nem muszáj?) -
SierraFox
tag
PID nélkül nem jó a Silvia, mert 15 fokon belül bárhol lehet a hőmérséklet. Én próbáltam egy hétig temp surfölni, amíg meg nem érkezett a meCoffee, de szenvedés volt. Inkább vennék GC-t, de legyen pidelve, mint Silviát pid nélkül.
Nekem Silviám van és a világos pörköléssel nincs problémám. -
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Nertpaelg
üzenetére
Azt tudd, hogy az alap Silvia egy olasz főző, a sötétebb pörikre belőve (szerintem). Alap esetben a világos kávékból ihatót(nem finomat) kihozni eléggé gyötrelmes vele. De ha kibírod, hogy a közepesnél világosabb kávét nem teszel bele, akkor kevesebb kudarc fog érni. Fog így is, de kevesebb. Legyen jó az örlőd és a TAMPERED is!! És válassz keverékeket, lehet enyhén robusztás is, ha kicsit sötétebb sem baj, úgy is ilyeneket ittál eddig (gondolom). Természetesen legyen friss a kávé. Ha már ráéreztél, van kedvenced is a sok blend közül, rájöttél kell ez neked mert szeretnéd kedvencedet kimaxolni, akkor vágj bele a tuningba. A PID legfőbb előnye, hogy próbálja tartani a beállított hőfok értéket (stabilzál). Ha nem fogsz/akarsz majd kísérleteztni, akkor nem is kell, kedvenc kávédhoz minek is, hiszen így is finom. PID-el meg mégfinomabb, de ha nem is, sokkal egyenletesebb lesz a minőség amit csapolsz. Kinek megéri, kinek nem. Ráérsz eldönteni.
Nekem silviám van, mostanában kapott full tuningot és a kedvenc kávém még jobb lett, egy hangyányival alacsonyabb hőfokon. Szóval jó az a PID, de hogy nem létszükséglet, az is biztos.Amennyiben már az újhullámos kávézókat járod és bejönnek világos, sőt extrém világos pörkölések, akkor tekintsd írásom tárgytallanak, mert akkor nagyon kell a pid....de nem biztos, hogy a silviával...főleg ha a pénz (és hely) nem számít...de ha a hely számít, akkor egy fullos Silvia a toppon van.
Én részemről ki nem állhatom az igazi világos pöriket. Járom a divatos kávézókat, erőszakolom magam, de nem őszinte a mosolyom. Egyszerűen full savanyú egytől egyig mind. NEKEM (szerintem vannak itt a fórumon még jópáran, csak hát itt ciki leírni, mert az nem trendi). Valószínűleg az ízlelő receptoraimmal is baj van, de ez van. Így én kerülöm a világosakat otthon.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
na azért, ami nálam volt, az is finom volt (kicsit későbbi és kicsit kevesebbet pihent)

-
celf
őstag
nem fog valaki kávét rendelni Bp-re, amibe beszállhatnék?
-
meander
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
van valamilyen kollektív bölcsességünk a pihentetési időkről? Azt tudom, hogy ~1 hét alatt elég problémás. Fragola a paljotzokat egy hónap körül szokta dícsérni, paljotz maga 10 nap 2 hetet mond (ha jól emlékszem).
Vagy ez egy teljesen új kutatási terület, amibe adatokat kell még gyűjteni?! -
fragola.6035
aktív tag
Paljoc, a 08.03. pörkölésű Spicy így másfél hónap pihenés után elég f@sza.
-
szabacsik
őstag
Sziasztok! Páromnak szeretnék venni kv főzőt ilyen kapszulás csodát, de még csak azt se tudom merre lássak neki. Tudnátok ajánlani újonnan olyan 20-30 ezerig bezárólag? Mit kell figyelni? A kapszulák szabvány méretek?
-
titusz248
csendes tag
Nekem is mint lelkes amatőrnek az a tapasztalatom, hogy nagyon fontos a friss kávé és bár érthető, hogy szeretnél minél előbb finomat inni, szerintem is elég csekély az esély csütörtökig. Tapasztalatom, hogy amikor friss kávé után csináltam döglöttet akkor csináltam életem leggyorsabb 5mp-es ristrettóját
Jelenleg valamilyen ecuadori kávém van amit X fokozaton csinálok és nagyon jó, de vettem mellé kolombiai decaf-ot az pedig X-4es fokozaton csak átzubog,de a 18grammot ledarálni majd egy perc. -
Casto
csendes tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Persze, már berendeltem a frisset, de csak csütörtökön érkezik meg

Ki volt számolva, elvileg pont kijöttem volna a váltással, csak elcsúszott a számításom a próbálgatással. Ugye pont a frissesség/kávé mélyhűtés/adagolás kapcsán merült fel az egész "problémám"

-
válasz
Gravity1234
üzenetére
ha kiderül, hogy a kávé volt a ludas, elég lesz belinkelni ezt, amikor magyarázzuk valakinek, hogy miért a frissesség a legfontosabb paraméter egy kofinál.

-
Gravity1234
tag
Lehet meg kene probalnod friss kaveval is, mert 9 honapos kave siman produkalhat ilyen gyatra lefolyast.
En egyszer cask a poen kedveert kiprobaltam ilyen hasonlo regi, bolti oreg kavet es valoban gyatra lefolkyasa volt, crema nulla, es melle vallalhatatlan izvilag.Penz ide vagy oda, vegyel szerintem 2x250g friss kavet, szand ra azt a durvan 2 ezer Ft-ot az elso zacsira es azzal probald, de mindig cask egy dolgot allits, ne allits egyszerre tobb parameteren.
-
Casto
csendes tag
Egyre jobban elkeseredem!

Állítottam egyet a kövön és 15-ről indultam. Ekkor 7,5 barig épült fel a nyomás és 7mp előáztatás után összesen 30 mp alatt kicsit több mint 30ml lett az eredmény. Azonban ahogy finomítottam, egyre gyatrább lett az eredmény. Állítottam még egyet a kövön és az előre használt 15-ös beállítással már csak 7 barig épült fel a nyomás és közel 60ml lett az eredmény.

Mivel a mennyiségen nem állítottam, a végén már frankón vizes volt a pogácsa, de nem akartam növelni, mert már így is a 14grammos LM szűrőbe 20 grammot raktam. Fragola féle maroktampert használok, szóval a tamperolásból adódó hibát szerintem kizárhatjuk.
Egy 9 hónapos olasz, sötét pörkölésű kávét használtam a gyakorláshoz, mert tényleg sajnálnám a friss coffét erre, de már tényleg nem tudok másra gondolni, mint hogy a kávé használhatatlan. Az Expolygon által forgalmazott Scoperto jó lehet a gyakorláshoz?
-
meander
tag
válasz
Nertpaelg
üzenetére
Itt szerintem külön kell választani, a megengedhetem magamnak de nem akarom kifizetni, mert várokot a nem tudom kifizetnitől. Az előbbi esetben javaslom a PID beépítését. Ha nem tetszik és eladod akkor egy PID silvia + fragola jolly értékálló kombináció lesz, sokat biztosan nem buksz majd. Másrészről úgy vágsz bele a kísérletezésbe, hogy a felszerelés jó. Egy pid nélküli silvia emlékeim szerint valami 10-15 fokot leng ki a saját thermosztátjávál. Legyen mondjuk 85-98 fok. Ha olvasgatod a fórumot, akkor látod, hogy kb. 2 foknak már érezhető hatása van az ízre (jobbak a 0,1 fokot is kikóstolják állítólag
) Na most főzéskor számolni a másodperceket a lámpa kigyulladásától és abból vonni le következtetéseket lehet, de biztosan nem nagy élvezet. Itt az őstagok sokat csinálták én már egy másodpercet sem és így utólag azt gondolom nem is szórakoztam volna a kávéval, ha még az is a nyakamba szakad. Lesz épp elég paraméter, amin gondolkozz anélkül is. -
Nertpaelg
tag
válasz
meander
üzenetére
Köszi a választ! Új vagyok teljesen a témában, szóval csak akkor invesztálnék szignifikánsabb summákat és családi aranyat, ha beválik ez az egész. Egyelőre szerintem be fogom érni a legkisebb opcióval. A Silviát is csak később tervezem PID vezérlővel bővíteni (tudom, blaszfémia
). -
meander
tag
válasz
Nertpaelg
üzenetére
Hát szerény véleményem szerint az a Silvia nem is olyan belépő szint. Egy PID-el sok mindenre képes.
Daráló ügyben csatlakozom a legnagyobbakhoz. Amennyi zsozsót csak össze tudsz szedni a családi ezüstből és az ékszerekből költsd mindet darálóra. A daráló az ász
Javasolni fragola super jollyai alatt én nem javaslok semmit. Ha meg többet költenél, akkor Bazsee-nak és nekem is van eladó majorunk, ha még többet akkor fragolánál vannak szuper royalok. Ha még itt sem állnál meg akkor egy használt k30, robur. Ha pedig csövön vagy, akkor ek43, mazzer ZM, monolith. Ez utóbbi esetben vállalom, hogy bejáratom neked. -
kk831228
addikt
válasz
paljoc
üzenetére
Gaggia - t se szeretik nyugi...
Amikor gyari szimpla
szűrő helyett szerettem volna lm klònt azzal is varaiáltak, hogy a gyari gaggia teljesen jò.... Mondtam hogy nem lehet tamperolni normálisan, mert kùp alakù a szűrő. Erre az volt a válasz hogy nem azért nem jò a kávè, hanem mert a gaggia kis gèp ès nem lehet vele normális kávèt csinálni...
Na, mindegy nem akartam vitatkozni, kèrtem egy lm klòn szimpla szűrőt, meg egy kêt apròságot ès eljöttem... -
paljoc
tag
Az Expolygon valamiért nem szereti a Catlert, ezt nem sikerült megfejtenem hogy miért, de mindegy is…mindenesetre nekem sem adtak hozzá semmilyen szűrőt mikor szerettem volna venni és mondtam hogy sima 58-as.
A történet a következők szerint folytatódott: fórumtársak jóvoltából a következő 58-as szűrők lettek belepróbálva és működött velük:
-LM utángyártott
-LM eredeti
-VST
-Reneka
- Gaggia ipari
Ennyi jut most eszembe, az IMS-re nem emlékszem.A kés forgatásával tudsz durva állítást eszközölni, egy-két ricnit tedd odébb a finomabb irányba, de utána a sima állítót tedd inkább a durva fele és onnan gyalogolj vissza, nehogy kés összeérés legyen. Ez megint csak nem drága kávés tevékenység, de előbb utóbb csak lesz eredmény.
-
Casto
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Na, akkor valami csak nálam nem stimmel! Most azt néztem, hogy az őrlőben a felső kövön is van egy 1-10 skála, amin állítani lehet a finomságot. Gyárilag kb középen van. Lehet, hogy majd ezzel is játszom, ha már nem lesz más ötletem...
-
Casto
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Te is catlert 9010-t használsz?
-
Peti...(16v)
tag
Teljesen jók a szabvány kosarak. A 20 grammos vst mélységben elfér, ennél magasabb már nem menne bele. A gyári kosárba egyébként általában 16,5 grammot használok, de ez persze kávéfüggő. Ha nagyon nem stimmel, akkor a soldier által írt módszerrel szoktam a mennyiséget belőni.
Ja, és expolygonos szabvány vakszűrőt használok
bár az Aeropress szűrőpapír miatt mostanában szinte alig. -
de, lehet túl magas, hiszen a kar alja és felső pereme között is van egy távolság, annál magasabb szűrő értelemszerűen nem fér bele. kivéve, ha nyitott karod van (ami alul egy nagy lyuk), abból kilóghat lefelé.
ugyanígy túl alacsony is lehet, legalábbis elméletben, ha mondjuk a vízterítő/felsőszűrő jó mélyen lóg bele a szűrőbe és amúgy a gyári szűrők is mélyek, de te valamiért egy kifejezetten alacsonyat veszel. de ilyenre nem láttam még példát, túl magasra igen.
-
Casto
csendes tag
-
Casto
csendes tag
Na, akkor csak nem vagyok akkora hülye, mint amekkorának az Expolygonban néztek! Ott közölték, hogy Catlerhez márpedig nincs szűrőjük. Hiába mondtam, hogy standard 58mm. Utána megnéztem a honlapjukat és láttam, hogy pl. a the single több magasággal is kapható (legalábbis gondolom a "h" a magasságot jelenti és ezért más-más a feltüntetett gramm is [link]), ezért gondoltam, hogy az is számíthat, hogy egy-egy típusnál milyen messze van a pogácsa a felső szűrőtől. De akkor ilyen nincs, ugye?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Vostok Europe Energia Rocket GMT karóra
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 131 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Remélem sűrűn lesz belőle...

) de a PID-hez kapcsolódóan érdemes óvatosabban adnod tanácsot. Az, hogy te jól megvoltál nélküle nem jelenti azt, hogy ne lenne a legfontosabb tuning egy kv géphez. Illetve ne tántorítsuk el az érdeklődőket azzal, hogy megnehezítjük nekik a tanulási folyamatot. Szerencsére nekem annak idején határozott tanácsot adtak a fórumozók, hogy meg se próbáljak PID nélkül szerencsétlenkedni és így utólag hálás vagyok érte.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)