- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
MeroM
senior tag
válasz
diablo1984 #7190 üzenetére
látja a ramokat ha nem húzom 1833 ig "csak" 1600 ig az 1600 as ramokat.
-
MeroM
senior tag
Jóestét!
Ma elkészült az APU rendszerem: A10-5700-el, MSI FM2-A75MA-P33, 4GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HyperX Blu (2X2GB) (KHX1600C9D3B1K2/4GX) CL9 XMP rammal. Minden flottul ment elsőre, viszont egy aggasztó hiba: a ramok aida szerint 1333Mhz n működnek most ez azért probléma mert olvastam h a GPU egységnek minél nagyobb mhz kell. Ha biosba felnyomom: 1833 ra a windows 2 gb ot ismer fel amivel ugye nincs is para mert esetleg nem bírják a ramok( igaz "tuningosak") de ha 1600 ra állítom a bios azt írja sikerül stb, de az aida ugyanúgy 1333 nak ismeri fel. Játékot még nem probáltam 1440x900 as felbontás lenne amihez kéne .
Válaszokat előre is köszönöm.
-
spkkill
tag
-
ftc
nagyúr
Beléptem a klubba egy A8- 5600K-al illetve egy Giga F2A85X-D3H-al...eddig ki kell tapasztalnom az uefit
meg reinstall is ráférne a gépre
-
TaylorPro
addikt
Üdv!
Én még csak tervezem az A10 vásárlását, már az egyik kollégámat is megmérgeztem vele.
Lenne egy kérdésem. Olvastam itt hogy a 939-es CPU hűtő jó az AM2-re. Ez igaz? Mert van egy frankó full réz Thermaltake Silent Boost hűtőm. Ez jó A10-nek, vagy jobb lenne mint a gyári hűtő? Mert akkor meghagynám.
-
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #7180 üzenetére
Hehe, ahogy mondod!
Kb pont annyit. IDLE-ban meg durván 90-100wattal többet, mint a mostani rendszer!
Épp azt számolgattam, hogy a mostani Trinity-s konfigom - ha eltudom adni a régieket - akkor ~ 1 év alatt behozza az árát! Utána meg már csak pluszba "termel" illetve spórol nekünk. -
Dany007
veterán
válasz
frescho #7177 üzenetére
Uh az frankó. =/ Volt egy ilyen érzésem mindig is... No nembaj, a lényeg hogy így is úgyis komolyabb lett a rendszer. : ) Azokkal a játékokkal amikkel eddig játszottam most is tudok csak komolyabb grafikán és jobb fps-sel. Az újakat meg legalább kitudom próbálni alacsonyabb felbontásban és részletességgel.
-
Dany007
veterán
válasz
Dany007 #7171 üzenetére
Na végre az Aida kiirja rendesen a cpu feszt.
Be is lottem 1,356-ra es 4,2-re toltam a procit. Az igp-t meg "extreme" beallitasra. Nem akartam kockaztatni sajat mokolassal...Aztab nyomtam ra egy 20perc stressztesztet majd 30perc Nfs hp-t. Kivallo. A proci olyan 56 fokig ment fel. Ez boven kellemes.
Viszont lenne egy kerdesem. Volt mar itt a topikban szo rola hogy az 5800k milyen Vga-nak felel meg. Rakerestem, elolvastam. HD6670-et irtak itt paran.
Viszont most olvastam GAI gigatesztjet vgakrol. Ott viszont az van hogy az en regi 9800gtx+-om joval erosebb egy HD 6670-nel.
Ellenben en nem ezt tapasztaltam a gyakorlatban. Pl ez az Nfs hp is sokkal jobban fut az APU-n raadasul magasabb felbontasban, mint anno a 9800 alatt. Hogy lehet ez? Lehet h a 9800gtx rendszerem proci limites volt? Egy C2D E6600 hajtotta. Vagy az 5800k megis erosebb mint egy kulon 6670?@ Müszi:
Hát sorry!
Sajnos ilyen kepeket csinalt az a telo szar fenyben. Asszem ez meg lg p500-zal keszult.
-
Dany007
veterán
Kiprobaltam az Amd overdrive-ot. Jonak tunik. Itt legalabb van profil mentes. De a smart profil jelentesere meg nem jottem ra. Egyelore a ventit se latja.
Viszont a fedzultseg jonak tunik. 1,35v-ot lat.
Majd meg kiserletezek vele ha elaludt a gyerek -
Dany007
veterán
-
Johnie
tag
válasz
Dany007 #7163 üzenetére
Arctic Cooling Alpine 64 Plus a hűtőd ha jól látom? Nem igazán találok már ilyen hűtőt sem a Best-Byte-on sem az IPON-on. Mindet felvásárolták?
Kissé rátakar a DIMM1-es memóriafoglalatra......vagy csak a én látom rosszul. Bár lépcsőzetes a kialakítása és felfelé terebélyesedik.
-
Dany007
veterán
Nyomatok fel én is egy képet.
És ezt a redvás hűtőt bizony nehéz volt felrakni... Főleg a hozzáférhetőség miatt. De amúgyis... Hiába engedtem ki a rögzítő karmok csavarjait úgy kellett ráfeszegetni a helyére... Ha egy picit is tovább engedtem, akkor meg már kiesett a rögzítő a helyéből... Úgyhogy egy fél fordulatnyit csavartam rá, így tudtam csak nagy nehezen ráerőszakolni a helyére. Nem értem mért nem lehet ezt egyszerű szemből 4 helyen csavarozós rögzítéssel megoldani. Ami mondjuk nekimegy egy gumi merevítésnek (alátétnek) ami nem engedné túlhúzni a csavarokat. Aztán kész. Nem értem minek kell mindig kampókkal, meg rögzítőfülekkel cseszeklődni.
Az intel dettó ilyen.
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7159 üzenetére
Na végre, köszönöm!
Ezt mondom én is már lassan két napja!
Akkor a CPU-z a mi lapjaink feszeit nem jól méri. Nem gondoltam volna. Ezért nem néztem más progival. De majd kipróbálom otthon akkor az Aida-t. -
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7157 üzenetére
Hm okés megnézem ezt is. De talán így is próbáltam. Most erre konkrétan már nem emlékszem.
CPU-z-ben nézted? Mondjuk neked piciben megint más alaplapod van -
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #7151 üzenetére
Ja értem. Azt hittem u.a. a kettő. Akkor letöltöm.
És akkor ez is képes felülírni a bios beállításokat ezek szerint. És magától képes alkalmazni is azokat indulásnál?
Mert ugye az AI Suite-tal megszívtam az minden win indítások visszaállt alapbeállításokra...@diablo1984: Ezek szerint tényleg.
Mondom, annyira nekem se számít. De megláttam ezt a hibaleírást és mondom f...sza akkor nálam ezért csinálja amit... és gyors lecseréltem.
-
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #7147 üzenetére
Okés. Meglesem.
Persze, én se mondtam hogy maga a CPU-z hibás, de hogy nálam hülyeségeket ír ki az biztos.
Pl a sokak által írt fix feszültséget sose sikerült elérni. Semmilyen beállítással.Na de majd megnézem más programmal is. Igazából már csak a tuning profilt kell beállítanom rendesen. Most auton-van turbo engedélyezve és IGP 1085-ön. Így stabil és kellően gyors is. Még a ramokat akarom húzni 1866-ról 2133-ra ha lehetne. De egyelőre nem sikerült, hiába adtam akár plusz feszt is neki.
Fogyasztás szempontjából az auto beállítás kikapcsolt CPB de engedélyezett C6 mode mellett volt a legjobb. Hiába adtam vagy vettem el feszt, sokat nem nyomott fogyasztásban. Ellenben minden auton EPU maxon és C6 engedélyezve közel 15 wattal fogyaszt kevesebbet idle, mint bármilyen más beállítással. -
atti_2010
nagyúr
válasz
Dany007 #7145 üzenetére
Elképzelhető, hogy ez alaplapspecifikus "probléma", hiszen a kollegának is pontosan ugyanolyan típusú deszkája van, mint nekem.
Tehát akkor igazam van hogy nem a CPU-Z -vel van a gond, de Olta elég extrém beállításokkal tolja inkább mást kellene keresni ugyanolyan lappal. Nezd meg az Aidaval és az alaplapi szoftverrel is de van még egy nagyon jó szoftver talán a legjobb az AMD AOD az AMD honlapról lehet letölteni.
-
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #7144 üzenetére
Aida-val még nem. De akkor mi a magyarázat arra, hogy a Bios, természetesen restart után kiír egy adott értéket, majd utána a CPU-z idle-ban alap frekin kiír egy totálisan más értéket, ami tizedekben(!) eltér a biosban látottaktól. Újraindítás ismét és ugyanúgy megvan az eltérés. (természetesen CPB meg C6 mode kikapcsolva, tegnap végigzongoráztam az összes ilyen ki-bekapcsolt lehetőséget)
Továbbá:
(#7134) olta: "CPUZ hazudik, nalam terheles nelkul 1.45v-ot mutat, terheleskor pedig 2.1v-2.4v kozott
"
Tehát nem csak nálam van ilyen. Elképzelhető, hogy ez alaplapspecifikus "probléma", hiszen a kollegának is pontosan ugyanolyan típusú deszkája van, mint nekem.
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7142 üzenetére
Én is úgy vélem, hogy inkább a CPU-Z ír hülyeségeket mint a bios.
Nekem segített a frissítés. Most 5202 van fent asszem. A gyári az pedig 5103 volt? Azóta jött két frissítés.
És ebben az 5202-van egy olyan javítás, hogy : "Fixed Power On By RTC function failed."
És ezt én is tapasztaltam. Mikor sokáig tétlenül van a gép, majd visszahozod az egérrel (de még nem alvó állapot) akkor az egész gép megfagy pár másodpercre, 1 percre. És addig nem reagál semmire. Van kép, de egér nem mozog, bill nem csinál semmit. Majd egy perc után hirtelen minden beindul.
Na ezt a hibát javították az 5202-ben és valóban, az előbb leírt jelenség nálam bios frissítés után megszűnt.
Ráadásul a gyári bios verziója óta kijött másik 3 bios, ahol improvingolták a system stability-t. Tehát ez sem lehet rossz. : )
Meg igazából felnyomtam a pendrivera a biost, aztán kb 1,5 perc és már meg is lett az új bios. -
BlueAthlon
senior tag
Életképek: )
1.
Hajnali fél 2-kor, mikor benyitottam a koli szobádba, a kislámpa fénye mellett hunyorogva még azon küzdöttél hogy a 266-os osztó mellett stabil legyen 300 körüli FSB / DDR400 beállításokkal az Nforce4-es asusod....2.
"Segítsetek, nem találom a proci végét alapfeszen! (939 A64 3000+ 2500-2600 mhz felé) "3.
3Dmark06 megjelenése után kinyitott ablak ( -5 fok biztos volt kint ) mellett ( gép az ablakban ) mentek a tesztek Nálad és Kenny-nél is. Ti meg éppen pokrócba csavarva járkáltatok a két szoba között, mikor rátok nyitottam, úgy néztetek ki, mint valami papok...4.
Bejöttél vmi óra után nagy boldogan hozzám, "Találtam egy Expertet ( DFI ) jó áron, megyek fel érte Pestre mindjárt" Erre én felmutattam a polcra a fejem fölött ( ahol már ott ült vágyaid tárgya, mert én előbb elhoztam )... a reakciódra szerintem Magad is emlékszel -
Dany007
veterán
Na, akkor örülök hogy nem vagyok egyedül!
Kezdtem magam hülyének érezni.
Más.
Most végre, sikerült megtalálnom a számomra legideálisabb fogyasztás szerinti beállítást.
Így 45 wattot fogyaszt a gép IDLE. Ezen már csak úgy lehetne javítani ha 80+-os tápot vennék. De azt sajnos mostanában nem fogok.Szóval minden beállítás auto-n van. EPU engedélyezve, maximum power saving. CPB - letiltva. C6 mode viszont engedélyezve. Így sikerült elérni, hogy a tápom nem cicereg load közben mégis alacsony marad a fogyasztás.
Ha a CPB is engedélyezve van, akkor mocskosul cicereg. Olyan sercegő hangot ad. Még netezés - görgetés közben is!Ha a C6 mode is le van tiltva, akkor határozottan 10-15 wattal többet fogyaszt a gép. Teljesen mindegy, hogy alulfeszelem-e vagy auto-n hagyom vagy több feszt adok-e rá...
Úgyhogy ez van. Sebessége még így is bőven megfelel. Word megnyitásakor pl kifejezetten úgy érzem magam, mintha SSD-m lenne.
Csak rányomok és ott van. A régi gépen még bőven volt időm megnézni a kis animált töltőképernyőjét. Itt még nem sikerült elcsípni.
Netezés is hasonló...
Szóval azt hiszem ez lesz a takarékos, általános használatra szánt profilom. Beletelt ~ 2 órába amíg minden lehetőséget leteszteltem fogyasztásilag.Most akkor jön a tuning. Megpróbálom valahogy játékra belőni a gépet. Itt viszont már nem érdekel a fogyasztás.
@atti_2010:
Nem hiszek a CPU-Z-nek. Tuti kamu. Valahol azt olvastam - vagy ti mondtátok? - , hogy ennek a CPU-nak maximum 1,9voltot lehet adni. Talán az alaplapi könyvben volt? Nem tudom. A lényeg, hogy így biztos nem lehetett 2,1 volt valójában. Főleg, hogy biosban 1,46 volt kiírva...
-
atti_2010
nagyúr
Nem fog működni, a játékok fagynak én is így jártam 2400 Mhz -en és olyan kicsi a nyereség FPS -ben hogy nem éri meg szétfeszelni érte a procit, majd a Kaverihez jó lesz az a 2400 RAM.
Dany007Hat most mar 2,1voltot is irt ki a cpu z terhelve
A végén csak sikerül megsütni valamit.
-
olta
aktív tag
válasz
Dzsabba #7115 üzenetére
Nem, "kepernyoilleszto ujraindulas" szoveges uzenet 3D inditasakor. Habar ez csak gyors beallitas volt, finomitani kellene, de nem josolok neki nagy eselyt, igy marad tovabbra is 24/7-re 45*100-on 2400/2400 mellett
Dany007
CPUZ hazudik, nalam terheles nelkul 1.45v-ot mutat, terheleskor pedig 2.1v-2.4v kozott
A gyari monitorozo programot hasznald, az ad egeszseges ertekeket.
Tomate
En a tapot megforditanam, es ha nincs elotte porszuro, akkor feleseg/baratno/edesanya rossz harisnyajabol keszitenek egyet, hogy a "frissebb" levegot kapja a talaj felol, minthogy a hazban levo hasznalt, melegebbet
Amugy tetszetos
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7131 üzenetére
Hat akkor nem tudom mi lehet nalam
Es akkor "kinek" higgyek? A biosnak vagy a cpuz nek?
Pedig a legujabb bios van fent, gondolom neked is.Procit egyebkent nem zavarta. Meg a nagy feszen is "csak" 40 fokig ment fel win toltes utan idle. Amugy meg olyan 30 fok korul szokott mozogni. Venti 1600 fordulaton
-
diablo1984
veterán
válasz
Dany007 #7130 üzenetére
tényleg nincs értelme, mert nagyobb fesz, nagyobb fogyasztás! teszteld, és ha minden okés, akkor örülj, hogy nem fő le a procid! bár a fesz ugrálást neked nem tudom, hogy mi csinálja, nálam ha nem basztatom a gépet, akkor 0,9V, ha terhelem 1,332V! ettől másféle képpen nekem nem változik, mondhatni unalmas és kiszámítható!
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7127 üzenetére
No, azt csinaltam amit mondtal!
Most meglepoen bios monitoring resznel es az offset resznel is 1,33v ir ki! Megegyezik tehat.
Viszont most a cpu-z 1.184v-ot ir ki alapra. Ami meg mindig valtozik terheles fuggvenyeben. Cpb kikapcsolva.Erdekes!
Raadasul mintha egy 5-10wattal tobbet fogyasztana mint az elobbi magasabb feszen... aminek kb nincs semmi ertelme...Sot. Most eleg sokfele beallitassal tesztelem a fogyasztast es azt vettem eszre hogy amikor a CPB vagy a C6 mode engedelyezve van akkor a tapegysegem elkezd ciceregni! Es es minden terheleskor cicereg, zizego hangot ad ki :S
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7124 üzenetére
Most meg probalkozok.
Offsethez + 0,13 at adtam akkor az offset lett 1,46v a Vcore biosban monitoring menuben: 1,56v Cpu-z ben pedig: 1,376v
-
A 9600GT teljesitmenye kb. a DDR5-os 5570 es 5670 koze esik. Ez utobbinal kicsit gyorsabb egy A10-5800. Saccra a 9600GT egz A8-5600K-nak felel meg. Persze csak akkor, ha nem egy darab 1333-as modul van az APU mellett, hanem valami normalis dual channel memoria.
Par jatek teszt: [link]
-
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7121 üzenetére
Kilottem persze. Az elozo hszben irtam is.
Viszont a proci most 4200-re van allitva altalam. Ez nem lehet gond...Amugy nem a monitoring resznel neztem a feszt hanem a bejelentkezo kepernyon. Az csak ua. nem?
Most am kiprobaltam mit tortenik ha a cpb- es a c6-ot is engedelyezem!
Hat most mar 2,1voltot is irt ki a cpu z terhelve -
diablo1984
veterán
válasz
Dany007 #7118 üzenetére
cpb-t kilőtted? nálam addig ment fölé a fesz, mikor még a cpb auto-n volt! disabled-re kell lőni és biosban a monitoring résznél kell újraindítás után nézni a cpu feszt offset állítás után!
nálam az aida terhelésnél 1,332V-ot ír ki, mint a bios, terhelés nélkül 0,9V-ot! nálam nem mér hülyeséget, csak a cpu magokra! bár azt is ha terhelem, akkor kezd értéket mutatni, 20 fok kezdettel, de úgyis hülyeség!
szerk: még az asus gyári monitoring progija is jól írja a feszt, ezért nem értem, nálad mi lehet a gond!
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7111 üzenetére
Továbbra sem értem mi van nálam
Offset voltage: ráadtam plusz 0,13 körüli értéket... A lényeg, hogy a biosban ezek után 1,45voltot ír ki, a CPU-z szerint meg 1,376V. (a lényeg az, hogy tök mást ír ki a bios, mint a cpu-z) Most akkor melyik ír igazat? És továbbra is váltakozik a feszkó ha terhelés éri a gépet. És ilyenkor CPU Z szerint eléri az 1,95voltot is. Az lehet h szar a cpu-z? 2013 februári verzió. -
Dzsabba
aktív tag
Itt van még egy teszt.
4200-1600-1800 Mhz -
Johnie
tag
válasz
Szóval a RAM frekvencián kívül minden Auto-n van?
-
Dany007
veterán
válasz
Ja ertem. En meg mindig tartom magam a ket profilhoz. Hetente 2-3 napon jatszom mindossze 1-2 orat maximum. Igy abban a par oraban nem zavar a fogyasztas. Profilt betolteni meg nem olyan nehez jatek elott - mivel ritkan jatszom -
A tobbi idoszakban pedig az auto power saving maximum beallitasa 45wattot hoz idle es a teljesitmenye is kielegito
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7107 üzenetére
Tehat akkor csak annyit csinaltal hogy a multipliert 39-re raktad az igp 1013-ra es az offset voltot feltoltad 1,35-ig?
Esetleg ram tuning vhogy?
Ja lehet h irtad csak eleg kaoszban vagyok manapsag... Kb csak este fel 12 utan van idom probalgatni meg komolyabban olvasgatni...
-
Smithy87
senior tag
Kérdésem lenne ezzel a lappal: FM2A75M-DGS szolid tunig kivitelezhető? vagy teljesen felejtős? Az FM2A75 Pro4 azért csak 6 rugóval drágább. Vagy a külömbözeten inkább ruházzak be 1600 as helyet 1866 os ramokra?
-
Dzsabba
aktív tag
válasz
stratova #7079 üzenetére
stratova&Müszi:
Megcsináltam a tesztet és az van,hogy az NB freq alapból 1800MHz-re van állítva és nem tudok rajta változtatni,de hátha valakit érdekel ez az egy érték is így belinkelem a Müszijével együtt.
Müszi:
Enyém:
Végül csináltam egyet 1600Mhz-es memóriával is.Az időzítés miatt.
1600MHz: -
diablo1984
veterán
válasz
Dany007 #7106 üzenetére
az igp-t húztam a ghyári bios szerint extreme-el, a proci most 3900-on hasít alapfeszen, ezt az ofset+olásával értem el, mert amúgy ha a cpb-t kikapcsoltam, elhasalt a gép(1,25V kevés neki), ezért kellett felplusszolni 1,35V-ig és atom stabil, fölötte nem is néztem, mert elkopott a tomb raider nevű tesztprogramom!
mikor még írtad, hogy ezt tervezed venni, már akkor írtam, hogy nekem hasonló van, de nem illik olvasni....
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #7104 üzenetére
Hey!
Most nezem majdnem ugyanolyan lapod van mint nekem.
En tegnap kikapcsoltam azt a cpb-t de ugyanugy valtozott a feszko. Na de majd ma is kiprobalom. Csak nincs sok idom es az is este...
Mondhatnal valami jo beallitast tuningra. A vga nelem is birta 1000 folott picivel. Az nb meg a 2000-et. A tobbihez nem nyultal esetleg? -
Johnie
tag
Nos, ha tudsz várni a hétvégéig, akkor pár tesztet le tudok neked futtatni az 5800K-val alapon 3.8-on, 1600-as RAM-okkal és az integrált 7660D-vel valamint ugyanezen procival, ramokkal és egy Inno 3 D 9600GT-vel.
Amit már most tudok, hogy 3Dmark11 nem fog elindulni a 9600 GT-vel a DX11 kártya hiánya miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest