- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- Powerbank topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen széket vegyek?
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Icewloxy
tag
Hi. Egy msi b550m pro alaplapot Szerettem volna frissíteni a legújabb bioszra Windows 11 ben az MSI programjában megtalálta a frissítést rányomtam hogy telepítse majd kiírta hogy újra fog indulni a számítógép így is tett ,de újra indulás után rögtön fekete képernyő fogadott csak a főkapcsolóval tudtam kikapcsolni. és azóta nem kapcsol be a számítógép hiába nyomom a fő gombot mi a teendő? [link]
-
Az a hátsó gomb a procit helyettesítheti nem a villanyhálózatot..
Garinál (természetesen) ne áruld el hogy biosfrissítésbe halt bele. Nem tudják bizonyítani hogy mi történt, csak azt látják hogy nincs fizikai sérülés és nem indul a lap. Azt mondd hogy nem indul a lap: hogy másnak ne adják el bontott termékként, így visszaküldik a nagykernek ahol tudják javítani.
-
cibus
senior tag
válasz
Doky586 #4643 üzenetére
Nem hinném, hogy erre élne a gari :/ biztos ilyen alól kibújnak.
Azon gondolkozom, hogy van ezen külön flash BIOS-os usb hátul, meg flash BIOS gomb, hogy tudom flashelni akár CPU ram nélkül is.
Az nem lehet, ha beüt a krach és elszáll az áram, akkor utána ezzel a flash BIOS gombbal utána újra tudom és nem lesz belőle tégla? -
-
cibus
senior tag
Hali! Megjött ma végre minden az új géphez: új alaplap, proci, ram, stb.
Viszont időközben bedöglött a szünetmentesem aksija és nincs senki a környéken, akinek lenne egy kölcsönbe, hiába kérdezem.
Kellene rögtön egy flashelés, ha összerakom a gépet, de most eléggé f0sok így a méregdrága lap miatt. Mennyire para, ha épp közben nyekken meg a villany? Manapság már nem annyira gond, vagy ugyanúgy kuka? -
Werkly
őstag
Parancssorral hogyan frissíthetem az ME firmwaret? Kösz!
-
Werkly
őstag
MSI lapnál előbb firmware majd utánna BIOS update a sorrend? Kösz! Amúgy a mentett profil is ugrik a BIOS update után?
-
westlake
félisten
válasz
Dzsozi56 #4637 üzenetére
Érdekes jelenség, sosem találkoztam még ilyennel. Feltételezem, BIOS reset már volt. Esetleg megpróbálhatod ugyanazt a BIOS-t beírni a FlashBack-el. Ilyenkor a teljes tartalom felülíródik, nem csak részleges, mint a normál frissítésnél. Ha megcsinálod, akkor érdemes a BIOS fájlban lecserélni a mikrokódot. A benne lévő 2014-es, a legújabb meg 2019-es.
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Abszolút laikusként tennék fel egy BIOS-szal kapcsolatos kérdést. Mi lehet az oka annak, hogy a használtan vett Asus Sabertooth Z87 alaplappal teljesen jól működő asztali gépemnél, ha indításkor a DEL gomb segítségével belépek az Asus UEFI BIOS EZ mód grafikus felületre, onnan nem tudom az F7 gombbal a jelzett "speciális" advanced mód képernyőt elérni. Az eredmény egy nem bekapcsolt fekete képernyőhöz közeli sötét kép, ahonnan a "reset" gomb pillanatra történő megnyomásával lehet visszatérni az újbóli használathoz.
Előzmény:
A windows 10-es gépemben félkonfig (alaplap, processzor, memóriák) cserét végeztünk, nem volt újratelepítés és a 2302-es BIOS verzió tudomásom szerint a legfrissebb megjelent verzió.
Bár ez a gép probléma mentes működését érdemben nem befolyásolja, de szeretném tudni mi lehet ennek az oka és orvosolható-e ez a kis rendellenesség?Előre is köszönöm a segítséget!
Dzsozi56
-
-
GEPESZ66
veterán
A Gigabyte alaplapomon frissítettem BIOS-t.
Frissítés után a BIOS alaphelyzetbe kerül.
Célszerű a BIOS-on belül ezt választani ilyenkor?
Load Optimized Defaults -
-
-
-
-
semetka
őstag
Holnap megjön az új LGA1851-es lapom és gondoltam megkérdezem hogy ha nem a legújabb BIOS van rajta akkor mikor érdemes frissíteni? Még WIN telepítés előtt vagy elég utána is?
-
m4rtin
csendes tag
-
m4rtin
csendes tag
Sziasztok!
Processzor csere miatt frisítenem kell a BIOS-t.
Az alaplap asrock b450m pro4. Ryzen 2000-es szériáról váltanék az 5000re. .
Most jelenleg 1.6 verziójú a bios. A 4.6-tól kezdödően támogatja az új procit.
Kérdésem, féllaikusként(youtube videok alapján már csináltam egy-két dolgot, eddig minden összejött) neki állhatok egyedül vagy kell némi hozzáértés?
Egyből mehet a 4.6 vagy előtte kell másikra frissíteni?
Maradjak 4.6nál vagy akár mehet egyből a legujjabb? -
válasz
BiffTannem #4616 üzenetére
eBay ről is lehet rendelni készen felprogramozva chipet. Persze nem 1-2 nap amíg megjön.
-
renegat1
tag
válasz
BiffTannem #4616 üzenetére
Az kicsit messze van. Somogy megye, Balaton part. Mondjuk tavaly egy kollégának (szintén Bp) is hasonló gondja volt, de neki erre volt dolga. Ő hozta a gépet, megírtam a bios-t, és mindjárt ki is próbáltuk.
-
renegat1
tag
válasz
BiffTannem #4614 üzenetére
Szia!
Kivehető a chip, ha jól néztem. Kiveszed és egy CH341-el megírod, vagy keresel valakit a közeledben akinek van. Vagy elküldöd postán és megírom neked. Hacsak nem a közelben laksz. -
válasz
BiffTannem #4612 üzenetére
"Van is hozzá windows alatt futtatható progi (ASUS update)"
A honlapjuk szerint csak DOS-os van..
Ha te ezt win10-en futtattad az eredmény előre megjósolható volt.
Szerintem csak szervízben ahol van flashelő, ott javítható. -
BiffTannem
csendes tag
Sziasztok!
Beszopódtam egy ASUS P6T Deluxe v2 lap bios frissítésével. Adott ez veterán alaplap ami hibátlanul ment a 2009-es bios-al, de én hülye gondoltam frissítem az utoló 2011-es kiadásra. Van is hozzá windows alatt futtatható progi (ASUS update) amit elindítottam. Leszedte a friss biost, törölte a régit, telpÍtette az újat, majd az ellenőrzésnél ERROR. Gondoltam visszaállítom a lementett régit, de odáig már el sem jutottam mert hibaüzeneteket dobált, hogy nincs felismerhető bios. Innen sejtettem, ha kikapcsolom a gépet akkor nincs visszaút. Ami az igazi probléma hogy annyira megállt a rendszer, hogy újraindítás után monitor fele nincs semmi jel és az USB-n sem akar látni semmit pl billenyüzetet, így kiesett a bios flash USB-ről. CMOS törlést megcsináltam, elem eltávolítást is, de semmi. Proci hűtő indul, optikai meghajtók pörögnek, de ennyi.
Valakinek van esetleg ötlete hogy lehet innen partra úszni? -
westlake
félisten
Igen, csak táp kell a FlashBack-hez. De ez nem jelenti azt, hogy máshogy nem működik. A gépet nyugodtan rakd össze teljesen, akár egy próbát is tehetsz vele, hogy POST-ol-e. Ha biztos vagy benne, hogy a BIOS annyira régi, hogy még nem támogatja a CPU-t, akkor nyilván kár erőltetni. A BIOS neve TB550ME.CAP legyen (kis- és nagybetű között nincs különbség), a pendrive pedig az ethernet port alatti USB portban legyen. De gondolom ezeket már tudod. A pendrive-val mondjuk lehet szívni. Épp az előbb frissítettem egy X299-es alaplapot (2017), ez csak az NTFS-t ette meg, a FAT32-t és az exFAT-et nem! A fájlrendszeren kívül még a pendrive-ra magára is finnyás lehet a rendszer. Arra nem jöttem rá, hogy konkrétan mit nem szeret, de több az olyan pendrive, amivel nem működik, mint amivel igen. Én pont emiatt tartok egy 8 GB-os USB 2.0-ást, mert az mindenhol működik. A lényeg, hogy ha miden megfelelő, akkor a FB gomb megnyomása után háromszor felvillan a LED, majd folyamatosan elkezd (gyorsabban) villogni addig, amíg be nem fejezi az írást. Ez 2-3 perc is lehet. Ha viszont a három villanás után folyamatosan világít a LED, akkor az a nem (megfelelő) működés jele, kár várni bármire is. És igen, minden BIOS frissítés után érdemes visszaállítani a gyári állapotot, majd (ismét) konfigurálni.
-
lsc
nagyúr
Üdv
Holnap rakom össze a gépem /adatlap/, az asus lap bioszát biztosan frissítenem kell méghozzá vakon. A pendrájvot már megcsináltam, utána a lapnak csak a 24-esen kell áram majd táp fel és mehet? Ha végzett csinál clear cmost? -
fkaresz
tag
Köszönöm, minden esetben mindkettő chipet újra kell írni?
-
Livius
őstag
válasz
fkaresz #4600 üzenetére
Meg pórbálhatod az ASUS CrashFree BIOS 3-at is. Elvileg az erre van, hogy ha nem tud jól bootolni akkor is a .CAP fájlt betudja olvasni DVD-ről vagy USB pendrive-ról.
-
westlake
félisten
válasz
fkaresz #4600 üzenetére
Az alaplapon két EEPROM van egymás mellett, az egyik az ME (8 MB), a másik pedig a BIOS (16 MB). Szétvagodostam neked a legújabbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Powerbank topik
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejtörők, rejtvények, feladványok
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Assetto Corsa EVO
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest