Hirdetés
- Mindenféle könyves (és olvasós) Off topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Dell notebook topic
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Először beszélt bővebben az új Xbox konzolról a Microsoft
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bajgunar
üzenetére
Nálam 55 fokig van vízszintes egyenes vonal a venti profilban. Addig nem reagál a CPU venti a hőmérséklet változásra. Alapjáraton megy a hűtés.
55C felett viszont igen. Egy duplaventis toronyhűtő van... így az elég hamar lefújja a hőt, ha 55 fok fölé menne. Így az alatt tényleg csendes a konfig.Thermalright Pearless Assasin 120SE a hűtő.
-
Bajgunar
senior tag
válasz
Szpisti
üzenetére
Köszi szépen!
. Rendes tőled. Respect. 
Nem nagyon akartam én upgradelni am5-re, ~fél évvel ezelőtt sem. Nem merültem bele ezekbe a beállításokba. Hallottam, tudtam róla. Anno jobban benne voltam. De ma már elengedtem. Tartottam tőle. Tudtam h "szívás" lesz. Ezért sem, meg anyagiak miatt sem ugrottam bele. De most lett keret rá. Meg az elszabadult árak miatt. (Tartok tőle, h mégdrágább lesz.) Vagy évek mire realizálódnak. Úgy voltam vele, most ezt az am4-et kimaxolom. Azt megint el leszek vele egy pár évig. Így beleugrottam egy mobo, cpu, vga vásárlásba. Az előzőt meg összerakom kisfiamnak. Abba meg csak ram kéne. Más minden megvan.
Annyi maradt még, h jelenleg átraktam nvme-t új gépbe, illesztőprogramokat lefrissítettem. Win is ment egyből patentul. Semmit nem kellett mókolni. Talán egy win reinstall nem ártana. De azt megint beállítani, belőni. Ahh. Nem kívánom.
Lehet nincs is semmi baja. Felesleges lenne újrarakni. Ezt csak elmeséltem így kv mellett, szünetben. Bocsi ha hosszú lett.
Köszönöm a segítségeket, tanácsokat, tippeket.
-
-
Bajgunar
senior tag
Na csak nem hagy nyugodni.

120-80-120, co negatív 15 (-20-nál a win betöltéskor újraindul), undervolt - 0.05V.
4950-ig boost-ol minden mag.
Stalker alatt 74° körül volt. És nem indult be ezerrel a venti sem.
HW monitor (háttérbe ment) mutatott x magra 78°-ot. (vmikor felugorhatott). De nem vettem észre, h annyira beindult volna venti, h fülesen keresztül is zavarjon.
A Cpu ventik görbéit így toltam el kicsit:
CB-ben 70° volt fixen, 14718 pont lett a multi core. Asszem ~15500 körül volt gyárilag, mikor semmir se állítottam.
OCCT is lefutott egy órát, 72° volt az is végig fixen a teszt alatt.
Szerintem itt befejezem. Ez lesz a frankó.
-
ricsip
addikt
válasz
Vigneau
üzenetére
Gyártó, széria, és konkrét típus függvényében is vannak óriási kilengések mindkét irányba.
Van, hogy bármelyik gyártónál a top-prémium alaplapot updatelik legutóljára, holott a hőbörgő tömeg azt hiszi h. ők vannak az 1. sorban, és az övék kapja meg legelőször.Meg van olyan is h. giga-nál, akik általában utolsók között tolják ki minden update-t, valamelyik szériánál v. valamelyik konkrét modellnél soha ki sem adják az update-t publikusan. Úgy kell követelni a szapport-juknál, és akkor elküldik neked a ténylegesen legutolsó béta bios-t. Amit utána publikusan soha nem raknak ki az alaplap support oldalára. Így ha nem írkálsz a supportnak, soha nem tudod meg h. van a kirakottnál bőven újabb is.
Pl. van 1 régi giga H110M-DS2 rev1.0-m. A weboldala szerint csak F28b 2024/07/31 van. Közben meg írtam a support-nak, mert van 1 security bug, amit 2025 nyáron javítottak:
Ez alapján minden H110-es lapra 2025 júliusban kihoztak a BIOS update-t. Ha meg elmész ide:
GA-H110M-DS2 (Rev. 1.0/1.1/1.2) - GIGABYTE Global
csak az F28b 2024-es van kint. Emailben meg elküldték a linket az F29a-val.
Miközben meg kihozták 2025 februárban ezt a vadiúj revizióját egy 10 éves alaplapnak:
H110M-DS2 (Rev. 1.4) - GIGABYTE Global
ennek meg érdekes van 2025 júniusi fixált BIOS-a:Checksum : 43B8
This BIOS update addresses critical security vulnerabilities (CVE-2025-7026, CVE-2025-7027, CVE-2025-7029) identified by BRLY.GIGABYTE strongly recommends all users update their system BIOS immediately to protect against potential security risks.
F2a 5.31 MB Jun 10, 2025Checksum : D767
First Launch Release
F1 5.32 MB Feb 23, 2025Ezt a csuklóztatást tartom nagyon görénynek.
-
-
Bajgunar
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Nem. Ugyanúgy ment mindkettő. Mással nagyon nem játszok mostanában.
Ezeken próbáltam. Nem lett kevesebb az fps. Vga-t ugyanúgy kihajtja. Hunt-ba ugrál, néha lemegy ~90%, de vsync on, 144 fps, de stalker alatt 99%. Ott nem éri el a 144 fps-t. De így is király. Brutál a grafika ~100fps-el.
Nekem megváltás volt 3600, meg 1070 után.
Azért 5070-t szeretném ~kihasználni, amennyire lehet. Viszont zavar ha hangos a venti. S hiába néztem AIO hűtést. Azon is 75-80° amire lehúzható. Szóval azzal is "butítani" kéne, hogy az se zúgjon ezerrel.
Aio meg nem megy be házba. Így ház is kéne, aio is. Hát ezekre már nem szeretnék most még költeni...
Lehet elég lett volna egy 5700x is, 5070 mellé. Most ez belefért, megkaptam 75k-ért alzából.
Szerintem annyira nem "butult". Valószínű így hagyom, ahogy most sikerült.
Köszönöm a segítségeket.
-
Bajgunar
senior tag
válasz
Szpisti
üzenetére
Uh. Az igen. Ahh. Majd tényleg HA lesz időm molyolni vele.
Most 100-70-100 -ra vettem. Kivettem a +200 -at. És adtam rá - 0.05 -öt.
Most Hunt Showdown alatt 69° néha felugrik 70-72. De visszamegy 68-69°.
Stalker 2 alatt meg ~65°. És annyim fixen áll.
Majd próbálkozok. Pár tesztet lenyomtam. Meg game megy. De eddig "stabil". -
Szpisti
addikt
válasz
Bajgunar
üzenetére
Az 5-ös szériánál az undervolt a CO. Legalábbis mindenki azt használja inkább, mert ezekben a CPU-knál már másképpen működik a frekvencia és feszültségek kezelése, miliszekundumonként változtatja a terhelés/hő/egyebek függvényében.
Nekem a +200 random újraindulásokat csinál. Inkább hagytam Auto-n.
Ahogy heavygrip írta, a játékok különböző terhelésekkel működnek, nem mind használja egyformán az összes magot, így eltérhetnek a hőfokok is.
Inkább a CO-val tudsz még mahinálni, próbáld tovább párosával, -12, -14, stb.
Ha valamikor lesz időd, CoreCycler-el kitesztelheted magonként is a CO-t, az lesz a legjobb...
Nekem pl így néz ki:
-
Bajgunar
senior tag
válasz
Szpisti
üzenetére
Igen. Észrevettem.
+200 -al van. Feljebb ibeállításokkal. Most épp játszadozok. Hunt showdown alatt ~74°. Néha feljebb ugrik ~76-78. De aztán visszahül egyből. Igaz 3840x1080-ban. High-epic, 2xtaa. És így van meg a 144 fps.
Viszont Stalker 2-ben Epic minden, shadow-ok high. Dlss - qualityn, , igaz ~80-100 fps közt. Ebben viszont ~68-70°. És annyi. Ott áll. Nem megy feljebb, venti se indul be jobban.
Lehet még megpróbálom visszavenni a +200-at. Vagy 100-al, vagy kikapcsolom.
Meg megpróbálom az Undervolt-ot. - 0.05, vagy -0.1-el. Hátha még hűt rajta kicsit.
HA menni is fog, s nem hibázik, meg elindul egyáltalán így. -
heavygrip
senior tag
válasz
Bajgunar
üzenetére
Akkor játék alatt mitől megy fel ~72-74° -ra?
Tippre? Valószínűleg olyan játékkal játszol ami kb 3-4 magot teker jobban és mivel a limiteket engedik - tehát azokon belül vagy - ezért az a pár mag közel maxon megy, ahhoz meg kell a kakaó, és ezért is "melegszik" jobban mint pl CB alatt, ahol ugye (hiába hogy az összes mag 100%-on megy) nem engedi kb - hasra ütök - 4200Mhz-nél magasabbra a fentebb leírt (120/75/110) limiteknek köszönhetően.
Na meg ugye a +200Mhz-et rá toltad ami kevés mag számot kihasználó programok esetén kamatozódik leginkább.De nézz meg egy Singel Core tesztet, hiába hogy egy magot terhel kb csak 10 fokkal látsz alacsonyabb értéket mint multi core tesztnél. Nekem a volt 5600X esetében ez 52 fok Single Core és 60 fok Multi Core.
Anno a r5 3600-at belőttem atomra.
Kár össze hasonlítani az 5800XT-vel, alapból más tdp osztályba van sorolva, 8 magos, jóval magasabb órajel, jobban fog melegedni.
Meg kell nézni egy adott játékkal egy adott szituációban hogy milyen teljesítmény csökkenéssel jár ha még jobban vissza fogod a CPU -t.
Próbáld meg akkor egy 100/70/100 limitekkel.
Nézd meg mennyi az FPS csökkenés (lehet nem is lesz számottevően), hőfok biztos jobb lesz.Amúgy az 5700X gyári limite is 76/60/90 és játékokban szinte alig marad el a gyári 5800X-től. Mondjuk én nem fognám vissza ennyire

-
Bajgunar
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
-10 -en hagyom. Annyira nem akarom "kifaragni". Ha már így megy, stabilan, s nem árt neki, akkor ez nekem így megfelel. Így marad.
Azt nem értem, ha occt, meg cinebench alatt ~65° -os, és 100% -on tekeri, ~1280 rpm-en a ventivel.
Akkor játék alatt mitől megy fel ~72-74° -ra?
Mert megy a venti folyamatosan és hűti, igaz ~hol egy kicsit gyorsul, hol lassul... De már nem zavaróan.
Azért, mert játék alatt meg ahogy ugrál fesz, órajel, úgy a hő is, és ahogy utána ugrik venti, attól melegedhet jobban?
Vagy ott miért nem tudja tartani akkor 70 alatt?
Bocsi, h kicsit laikus vagyok. Vagy hülyeséget kérdezek.
Anno a r5 3600-at belőttem atomra. Alulfeszelve. Vdd soc, 1.1, undervolt -0.05. és játék alatt is ~60-63° volt. Tök kussba volt a gép. Most beújítottam alaplap, cpu, vga. Ez eddig ~ismeretlen volt számomra. Értem, h sokkal erősebb, meg melegebb. Csak szeretném stabilan, lejjebb húzni ezt a felesleges hőfokot. -
heavygrip
senior tag
válasz
Bajgunar
üzenetére
Én hagynám az alufeszt. és csakis -CO-t alkalmaznám.
A limiteket ne vedd lentebb, szerintem.
Ha -20-al nem indul és csak BIOS-ig jutol, akkor esélyes hogy a -15 sem lesz jó neki hosszú távon..Egy próbát lehet tenni azért.Így teszteld egy darabig, a jelenlegi beállításokon.
Hwinfo mehet közbe, alul nézd a whea errort illetve az esemény naplót is nézd át alaposan teszt időszak alatt. Lehet stabilnak tűnik,nem lép ki,de a háttérben lehetnek sunnyogó hibák. -
Bajgunar
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Köszi.
Lehet ezen még "javítani" valamit?
Occt lefutott egyszer. Nem talált hibát.
Játék alatt? A hőfok igaz feljebb ment ~74 fokra. De a venti nem lett porszívó. Minimálisan gyorsult. De nem zavaró. Azért tegnap kicsit zavaróbb volt, hogy ~78-80 fokon már erősen fújta a venti. Na meg a szobát is jobban fűtötte.
Esetleg erre még lehet rátenni egy alulfeszelést?
- 0.05 -el?
Meg ha -20 al tolom el CO-t, akkor boot loop lesz. Csak biosba tudok belépni, win már nem indul, hanem újraindul a gép. De -10 -el meg így megy. "Eddig stabilan"... -
Bajgunar
senior tag
Nah. Kicsit csak szórakoztam az 5800XT-vel... ddr4 3600, cl16. Dark rock pro 3 hűtő, am4 lefogatóval. Csak nem nyugodtam bele curve optimizer, meg Pbo..
PPT: 120
TDC: 75
EDC: 110
Curve Optimizer: - 10
Boost Clock +200
És nem éri el a 70 fokot!!!! Jó. Cinebench alatt 70.7 lett a max.
Első score 14755 csak - 0.05 alulfesszel volt.
A második score a 14330 meg ezzel a PBO-val.
Ha alapjáraton hagytam, felment ~76 fokra. Akkor 15150.- pont volt. Csak akkor töröltem cb-et.
Szerintem ez így tök jó. Egy órát ment cinebench. Mindjárt rászabaídtom occt-t.
Aztán játszok is kicsit. Letesztelem.
Ez így akkor már jó lehet? -
lanszelot
addikt
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget
Két hét szerelgetés, megújítás után végre kész a rendszer.
Nélkületek sokkal nehezebb dolgom lett volna. -
Vigneau
félisten
válasz
Debilon
üzenetére
A BIOS profil visszatöltése egy esetleges megváltozott tartalmú (pl. sorrend a menüben, vagy új/megszűnt opciók) BIOS-nál okozhat anomáliákat?
Tudom, hogy van ilyen lehetőség, de sosem próbáltam. Inkább fényképeket csináltam a lényegesebb oldalakról és azt állítottam be újra.
-
Debilon
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Én egy pendrivera mentem ki a BIOS profilt, utána könnyen vissza lehet tölteni
-
Tegnap az itt olvasottak miatt én is felraktam az új V3636-os január végi BIOS-t az ASUS TUF Gamin B550M Plus alaplapomra.
Előtte elmentettem a BIOS beállításokat egy profil alá.Hát persze, hogy a BIOS frissítés törli a profil név alá mentett beállításokat is... Mint most kiderült
Rohadjon meg...
Nem baj...
- gyorsan PBO bekapcs,
- CO all core minusz 10,
- RAM DOCP enabled, hogy 3600 CL16-on menjen
- Boot logo kikapcs
- venti profilok újra beállítTegnap este csak erre volt időm hirtelen. Majd a hétvégén még hangolgatom tovább. Fel kellett volna írnom anno, hogy mit mókoltam és hol... Vagy normálisan menteni a BIOS beállításokat, nem a profil beállításokba.
-
ricsip
addikt
válasz
Hencso
üzenetére
Amúgy ez az "improve system compatibility" pont ugyanakkora semmitmondó süketduma, mint amikor a parlamentben hallom valamelyik túlfizetett hülyét beszélni a semmiről 20 percen keresztül.
Ilyen erővel nem kéne semmilyen changelog. Legyen ott h. 5044 beta, rakja fel mindenki, semmi kérdezősködés, kuss!
-
ricsip
addikt
válasz
Johnny001
üzenetére
Kezd minden IT admin ráizgulni a témára így az utolsó felvonás közepén. Az otthoni userek 99%-nak meg fingja sincs róla h. jön ez a 2026 júniusi határidő. Aztán majd lesznek nagy lesések ha másnap nem fog a windows elindulni, és egy secure boot hibával áll a bios előtt. Azt mondja a mikroszoft h. ettől nem kell félni. Kérdés ki bízik meg ma 2026-ban abban amit a mikroszoft mond ilyen katasztrófa közeledések alkalmával h. "tuti nem lesz semmi baj emberek"?

semmit mondó figyelemfelhívás link1
kicsit részletesebben link2
de az igazán részletes vészforgatókönyveket ide dugta el a mikroszoft: link3 -
ricsip
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
ezt most kb minden alaplapnak meg kellene kapnia kivétel nélkül, mert 2026 júniusban (azaz kb még 3 hónap) lejár a fő microsoft-os UEFI ROOT CA tanúsítványa, az meg borítHATja a bekapcsolt secure boot működését.
-
Asrock B450M Pro4-F, kapott új BIOS frissítést:
10.44 "Update Secure Boot Key (2023 KEK/DB/PK)." -
-
Szpisti
addikt
válasz
Bajgunar
üzenetére
Ugyanilyen lapom van, ezzel a procival. Igaz, nekem már elejétől fogva egy AIO hűtő volt rajta, egy Corsair H110, ezzel elvolt kicsit lecsavarva (PPT, TDC, EDC, CO) hotspot 80fokon, szellős házban. Aztán kapott egy Arctic Liquid Freezer III Pro 280-t, a beállítások kicsit finomodtak, és 73-74 hotspottal elvan így: [link]
Ha a -20 CO sok volt neki, akkor próbáld -10 azzal mennie kell.
Ez egy forrófejű proci, törődj bele, vagy cseréld másra. -
zseko
veterán
válasz
lanszelot
üzenetére
Benne kéne hogy legyen, én is használtan vettem a Dark Rock Pro 4-et (igaz itthon, HA hirdetés volt), még az Intelhez való lefogatókeretet is megkaptam az AM4-es mellé.
Egyébként a hirdetésben ott van az AM4 felsorolva:Compatible devices: Intel sockets: 1954/1851/1700/1200/1151/1150/1155 | AMD sockets: AM5/AM4
És ha jól tudom akár a gyártótól is lehet kérni lefogatót (bár felfelé váltás esetén olvastam náluk, hogy régebbi modellhez küldtek hogy újabb procikkal/lapokkal is használható legyen), igaz az lehet plusz pénz...
-
Sdi
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Miért ne lenne jó ?
A technikai adatokat nézd meg. -
-
lanszelot
addikt
-
Hencso
Ármester
Söt a Dark Rock Pro 3 hütti öcsém gépében a 3700x et csak egy AM4 es lefogatot kellett rendelni hozzá és vittem átt AM3+ ról AM4 re

-
válasz
Bajgunar
üzenetére
Lehet jásztani a PBO (PPT/TDC/EDC) értékekkel és Curve Optimizerrel alulfeszelni, de az ezekre szánt órák helyett én inkább adnék a egy fix halkabb sebességet a hűtőnek 0-tól 70, de akár 75 fokig és csak felette emelni a fordulatszámot, de itt sem nem 100%-ra.
Ha a FanControl-t használod akkor állíthatsz hiszterézist, amivel ki tudod tolni a hűtés "reakcióidejét" és a rövidebb, pár másodperces hőmérséklet csúcsokra nem is fog reagálni a rendszer. -
lanszelot
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Huhhh, na nálam az kizárt, hogy egy mini rész is kimarad.
Nálam a paszta se pötty, vagy "X" .
Halvány vékonyan, gyönyörűen, mindent fedve, simán felkenve.
Miért, mert a lég buborék nem a barátom, a paszta az alaplapon nem a barátom...stb.
Nem rohanok, nem kapkodok, rá számon az időt (modellezni szoktam és onnan jöhet ez).
Tudom, hogy azok nem számítanak, de mentálisan nekem igen.heavygrip:

-
heavygrip
senior tag
válasz
Bajgunar
üzenetére
Egyedül ezt a Curve Optimizer-t egyszer kapcsoltam be bios-ban, All Core -20 -ra, aztán nem is indult a gép. Bios reset kellett.
Ez nekem "hihetetlen", már asszem a 3. XT ami nem bírja a -CO-t....nesze neked válogatott processzor...
Ez nem konkrétan neked szólt, csak nem értem ezt az XT jelzőt, ugyanis ezek elvileg válogatott darabok amik ugye - megint csak elméletileg - nagyobb órajelen üzemelhetnek, illetve jobban is bírják az alu.feszt. , mint a "sima" X társaik.
Próbáld akkor a CO -10-et illetve tedd a PBO -t manualisra és állíts neki pl 120/90/120 limitet. Az megfogja és nem lesz annyira "meleg".
Teljesen jó az a hőfok amit fentebb írtál egyébként, no de ha hűvösebb kell akkor úgy érheted el ha alkalmazod amit le írtam. -
Bajgunar
senior tag
válasz
Bajgunar
üzenetére
Ahha. Most olvasom összefoglalót.
Tehát akkor ez ~normális...
Venti görbét állítottam kicsit, hogy ne ugorjon egyből 100%-ra 70 fok után.
De ezt a spin up és down time-ot még nem találtam meg biosban. Ezt ott keressem?
Így most venti görbével halkabb lett. Végülis az zavart, hogy felugrott játékban ~72-74 fokra, s beindult a venti mint állat. Ez kicsit fura volt a r5 3600 után. Mert az tök kussba volt játék alatt is. ~62 fokon. Aztán lehült, s lehalkult. Majd jött egy effekt, akármi játékban, megint felugrott 72 fokra, venti megint ezerrel... azt visszahalkult. Visszament 68 köré.
Szóval akkor ez így normális. Csak a ventit állítsam?
Esetleg valami tipp, hogy mit kéne még beállítanom neki biosban?
Köszönöm. -
Bajgunar
senior tag
Üdv. Sziasztok.
Kérdésem lenne. Vagyis tudnátok írni pár tanácsot, ötletet? Vagyis segíteni kicsit.
Adott egy Asus Strix B550-f gaming alaplap.
Ryzen 7 5800XT proci.
Tök jól boost-ol, meg megy.
De, hogy tudnám esetleg lejjebb faragni a hőmérsékletet, játék alatt ~70-74-re is felugrik. És ilyenkor a venti is kicsit felpörög. Nem az, h zavar. De nem lehet ezt valahogy ~62-65 fok köré letornázni? Hogy csendesebb maradjon. De ugyanakkor megmaradjon a teljesítménye? Nem nagyon fűlik fogam a ryzen master-hez, mert már túl komplikált (számomra). Egyedül ezt a Curve Optimizer-t egyszer kapcsoltam be bios-ban, All Core -20 -ra, aztán nem is indult a gép. Bios reset kellett. (ekkor memóriát is átkapcsoltam docp-re manual-ról, de lehet ennek nincs köze hozzá). (Crucial 3600, 16-18-18-38, ez hibátlan)
Annyit tettem meg, hogy a Core Voltage-et Offset -re, - -on, Voltage Offset 0.0500 -el.
Meg próbáltam a Soc Voltage - t Manual -al, 1.1000 -el.
De kb a helyzet változatlan. 1-2 fok mínusz.
PBO-t már nem akarom erőltetni. Ehhez nincs időm, se kedvem, szórakozni vele. Nem érdekel a magonkénti határok feszegetése.
Csak ne ilyen hőmérséklet mellett játszadozzak. Mi lesz a nyáron?
Esetleg mit állítsak be, hogy ne legyen ennyi. Azt mondják ez tök jó hőmérséklet. 80 alatt teljesen hibátlan. (biosban kicsit eltoltam a cpu ventik görbéjét, hogy ne 70 foknál ugorjon meg +25%-ot a sebességre...). De ahh.. 70 alá nem lehet letornázni?
Az a bajom, hogy 5800XT -re nem találok egy értelmes leírást neten. Csak ezt a PBO variálást. De fogalmam sincs, hogy milyen értékeket kéne ppt,tdc,edc -re használni. De ezt ki sem akarom tesztelni hetekig... Ezt valahogy kihagynám...
Kicsit hosszú lett. Köszi, ha elolvastad. És előre is köszönöm a segítséget. :R -
lanszelot
addikt
Hello,
Nos, a CPU hűtő nem jó AM4 -es CPU -hoz, így megy vissza.
Megy vissza az eredeti hűtő.
A régi gépemen van egy hűtő ami hátha jó lesz hozzá.
Deep Cool Gammaxx 400 V2
Ha nem, akkor szerzek valamit a 3900X -re.
Addig áll a sarokban
-
heavygrip
senior tag
-
-
chungee
addikt
Akkor mennyi a jó
-
chungee
addikt
Sziasztok! Gaming alatt 70 fok körül mozog, van miért aggódnom
5700X3D -
ndstyle
lelkes újonc
nagyon koszi
-
heavygrip
senior tag
válasz
ndstyle
üzenetére
Nem.
Próbáld meg síkba hozni a többivel. Nekem anno az A10 7870K-t sikerült fog piszkálóval+nagyító használatával vissza igazítani. Csakis azért szántam rá magam mert kb annyira volt meghajolva mint a tiéd.
Óvatosan, mert könnyen "pattan". Ha nem bízol magadba akkor itt egy szakira bízd a dolgot. -
ndstyle
lelkes újonc
[kép] 3 pin el van ferdulve amd ryzen 5500as proci , ezt be lehet rakni lapba igy??? elore is koszi
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
heavygrip
üzenetére
3900X -re akarja feltenni, arra valóban kevésnek tűnik, de hát legfeljebb önkorlátozza magát a proci, amíg jó nem lesz
Én is aszondanám, hogy a nagytesó a "sima" Pure Rock 3 jobb választás. De ha ebből a kettőből, akkor a Freezer, azon 2 venti van, az kb. 1-2 fokot jelenthet. -
heavygrip
senior tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem látom hogy lehetne felfogatni rá, és nem fektetve, hanem oldalt lesz, hogy az úgy nem tépi e majd az alaplapot, mert a súlypontja a lebegő hülyeség miatt igen kint lesz.
Pl ezek : [link] vagy [link]Kezdetbe én is féltem ezektől a batár hűtőktől, csakis a gyári Spire rézmagossal illetve a wraith Maxal hűtöttem a procikat, aztán két éve vettem egy be quiet Pure Rock 2 FX -et, nem is volt olyan nehéz asszem 900g körül,de kb 10 fokot jelentett a fent említett gyári hűtőkhöz képest.
Jók voltak azok a gyári megoldások is, felváltva tettek szolgálatot, mondhatni nem sok "km" van bennük, de már csak dísz szerepük van a vitrinbe

-
hokuszpk
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
ha am4 kompatibilisnek van írva, akkor fel fog menni ; a legtöbb hűtő ma már nem klasszikus klipszes, mint a max/prism ; le lehet csavarozni a klipszekhez való műanyagokat, és a legtöbbhöz adnak valami szerelvényt, amit az így felszabaduló helyre kell rögzíteni, és a hűtő majd azon keresztül fog ragaszkodni az alaplaphoz.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
a gyári Wraith Prism/Max is hőcsöves ; ahogy Ricsip mondja, a hőáramlés vagy milyen törvényen alapul, ami azt mondja, hogy hő mindig a magasabb hőmérsékletű pont felől az alacsonyabb hőmérsékletű pont felé áramlik. Jelen esetben a magasabb hőmérsékletű pont a processzor, ami ugye termeli a hőt, az alacsonyabb hőmérsékletű meg a hűtőborda. A másik, ami lényeges, hogy a réz $default nagyon jó hővezető, talán csak az arany jobb nála, de gondolom azt belátod, hogy a 24 karátos aranyból készült hőcsővel rendelkező hűtő még $35 -nél is magasabb áron lenne.
-
lanszelot
addikt
válasz
ricsip
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Amiket néztem az mind össze vissza van írva.
Nem egyértelmű hogy fel tudom e rakni az alaplapomra.
Asus Tuf Gaming X570 PlusNem látom hogy lehetne felfogatni rá, és nem fektetve, hanem oldalt lesz, hogy az úgy nem tépi e majd az alaplapot, mert a súlypontja a lebegő hülyeség miatt igen kint lesz.
Pl ezek : [link] vagy [link] -
ricsip
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
A hőcsöves hűtők hatásmechnizmusa a fizikán alapul, és nem kell hozzá semmilyen aktív közreműködés (pl. működő ventillátor) h. magától tegye a dolgát. Ez nem egy vízpumpás hűtés, ahol ha a vízpumpa leáll, megfő a processzor rövid időn belül, mert a keletkező hő nincs elszállítva. Itt a hőelvonás a meleg felületről a hideg felület felé automatikusan megtörténik akkor is, ha pl. a ventillátor fent megáll. A fenti nagytömegű torony fog átmelegedni idővel, ugyanúgy ahogy az egyszerű lenti blokk-os esetben.
-
lanszelot
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
£35 kerül. Kicsit soknak találom £25 körül gondolkodtam.
Amit ajánlottál, az már nincs.
Amik pedig vannak az hő csövesek.
Lebegnek a levegőben és a felfogás fura.Jobban szeretem, ha egy tömb rajta van, ha meg is áll a venti nem sül meg azonnal.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
nekem azt írta, hogy a delivery location nem jó, azaz nemlátom az árat

aprón ilyen 10 körül vettem legutóbb wraith max|prism -et, amit a cpu mellé csomagoltak, de nemkellett a gazdájának ; ezen árért nemnagyon tudok jobbat, talán a pure rock 2 meg a duplatornyos arctic freezer xtreme2 volt akkoriban hasonló árban, ezeket már nemhiszem, hogy lehet kapni. -
lanszelot
addikt
Hello,
Úgy döntöttem össze dobok egy gépet a régi cpu-bol (Ryzen 9 3900x)
De az újhoz nem adtak hűtőt. A regiét használtam.
Eredetit vegyek [link] , mert elég borsos, vagy van ilyen minőség olcsóbban? -
zseko
veterán
-
lanszelot
addikt
Először is nagyon nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget
Meg lett a hiba (bla bla legalján, ha csak az érdekel)
1 heti mély torok, egy cpu, egy paszta, egy gomb elem,
Rengeteg idegeskedés, még több szerelés, és annál is több teszt.
Semmi nyoma a hibának.
Majd fokozatosan össze raktam és semmi.
Teljesen össze raktam és nem indul.
Kezdtem szét szedni és nem, nem.
Majd le húztam a power led, hdd led, reset csatlakozókat és elindult.Sohase használtam, azt se tudom hol van és elromlott:
A reset gomb okozta az egészet. -
lanszelot
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Meg volt minden teszt.
Mindenen át ment.
OCCT teljes gép terheléses teszt 1 órán át. Nulla hiba.
Memtest86 fullos teszt 4szer 5 óra 40 perc : nulla hiba.
Ultra lithium Energizer elemet vettem.
Azt tettem bele.
Fogalmam sincs miért nem indult el a gép.
Gondolom túl sok pénz volt a bankszámlamon és egy cpu árával le kellett könnyíteni.
-
hokuszpk
nagyúr
-
lanszelot
addikt
Hello,
Hétvégén nem kapcsolt be a pc-m.
Alaplap led cpu hibát mutatott.
Ki szedtem mindent, és csak ami kell azt tettem vissza.
Alaplap, cpu, memoria, vga.
Csak a cpu fan t kotottem be és a power gombot.
Tehát minimum setup -on van a gép.
Gomb elem ki, jumper rövidre zár 10mp.
De így se indult.
Van egy másik alaplapom, azzal viszont elindult.
Ez a másik alaplap nem 100 as. Van vele valami, azért van polcon.
Vettem új cpu-t. És azzal elindult mind a két alaplap.
Bios frissítettem mind a 2 alaplapon.
Most minden mindennel elindul.
Tehát neki estem tesstelni.
OCCT live Fedora alatt.
Tehát a setup még mindig minimal.
A nemm100 as alaplap és a régi cpu 1 órás extreme cpu tesztet lenyomták hiba nélkül.
[kép] [kép] [kép]
Most nyomatom a Combined extreme tesztet.
De nem nagyon akar a hiba elő jönni.
Ez most mi a szent gereblye nyél?
Spec:
AMD Ryzen 9 3900X /no overclock/
(new AMD Ryzen 7 5800x /no overclock/)
MSI MAG X570S Torpedo Max
/Other - ASUS TUF Gaming X570-Plus ATX Motherboard/
Crucial Ballistix BL2K16G36C16U4B 3600 MHz DDR4 /3600 overclocked/
MSI Gaming-X NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 12GB Graphics Card /no overclock/
Crucial MX500 CT500MX500SSD 500GB - 2pcs
WDC WD20EARX-00PASB0 2TB HDD
Corsair CP-9020131-UK TXM Series 750 W TX750M ATX/EPS Semi-Modular 80 PLUS Gold Power Supply Unit - Black
Sharkoon M25-V Midi-Tower Black
Cyber Power BR1200ELCD -
lanszelot
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Gondoltam rá, de akkor új táp is kell.
Nvidia oldalán nagyobb tápot írnak hozzá.
Valójában ez a párom gépe, és egy nőből kiszedni mit akar....nem tudom kell e neki jobb.
Nékem egy 16 éves i3770 van gtx 1070 -el és nekem nem kell jobb. 60-70 fps-t tudja, nekem az elég. Rá mókoltam a w11 frissítést a 10 re, de inkább maradtam volna frissítetlen w10 en. Utálom a W11 et. De már így jártam. -
lanszelot
addikt
válasz
Hencso
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
Soha, semmilyen formában nem húzom a gépet.
Inkább veszek nagyobbat ha több kell.
Nem is értek hozza, és nincs is rá szükségem.Resetelem a bios-t, berakom a procit, biosba belépek ram 3600, win11 nek az az engedély és semmi máshoz nem nyúlok.
Ha gond van a géppel akkor alaplapi customer service és amit írnak azt teszem.
-
lanszelot
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A biost nulláztam amikor kerestem mina gond az volt az első. Gomb elem ki, jumper rövidre zár 10mp ig.
De cpu betét előtt ismét meg játszom.Csak a ramot szoktam 3600 ra tolni, meg most már W11 miatt engedélyezni kell azt a valamit. Amúgy soha semmit se húzok, nem érdekel az fps se 3al több pixel. 50-60 fps nekem bőven elég.
W10 ről frissített a W11. De jó hogy mondtad, mert akkor rakok egy új W10 vagy W11 et másik meghajtóra.
És mentek mindent mielőtt bepróbálkozom.
Plusz jobban utána olvasok ennek amit írtál, mert nem szeretnék problémát.Biost nem szoktam frissíteni ha jól működik. Ami jó azt nem piszkálom.
A vga fogja vissza a teljesítményem, de nekem az is bőven elég. A játék élmény ami fontos nálam, nem az fps és a pixel
A gépem:
AMD Ryzen 9 3900X /nincs piszkálva, betettem és kész/
MSI MAG X570S Torpedo Max
/volt - ASUS TUF Gaming X570-Plus ATX Motherboard/
Crucial Ballistix BL2K16G36C16U4B 3600 MHz DDR4 /3600-ra feltolva 2db/
MSI Gaming-X NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 12GB Graphics Card
Crucial MX500 CT500MX500SSD 500GB - 2db
WDC WD20EARX-00PASB0 2TB HDD
Corsair CP-9020131-UK TXM Series 750 W TX750M ATX/EPS Semi-Modular 80 PLUS Gold Power Supply Unit - Black
Sharkoon M25-V Midi-Tower Black
Cyber Power BR1200ELCD -
hokuszpk
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
ha nem olyan játékokkal játszol ( kevés van... ) ami kihasználja az összes magot/szálat, akkor elvileg jobb lesz minfpsben, meg úgy nagyjából mindenben. Sajnos nincs kitöltve az adatlapod, szóval csak feltételes módban tudunk beszélni, tehát pl. ha a régi procival vgalimit volt, akkor nem....
valószínűleg biost kell frissíteni, hogy menjen az új proci , és -- akár frissítesz, akár nem -- a bios vissza fog állni gyári alapra ; azaz a memória xmp beállítást engedélyezni kell.jah még valami, a másik topikban írtad, hogy megpurcant a mostani cpu ; ha win11 van a gépen, és a bitlocker engedélyezve volt ( win11 ha nem win10 -ről frissítesz, hanem egy mókolatlan telepítővel indulsz, akkor alapból bekapcsolja ), az problemás lehet ; mert a régi prociban lévő tpm áramkör tárolta a feloldókulcsot, remélem nem ez az eset, de akár windows ujratelepítés is befigyelhet ; az adatoknak meg annyi....
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- Friss információk és képek a OnePlus új órájáról
- Hegesztés topic
- Autós topik
- Gitáros topic
- Mindenféle könyves (és olvasós) Off topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- Intel I5-8400 / 8400T / Akciós ár!
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Intel I7-7700 / Beszámítás OK! / Akciós!
- Eladó INTEL Core i9-13900K 3.0GHz LGA-1700 BOX BX8071513900K
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ Intel LGA 1700 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Apple iPhone 15 Pro 1TB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- MSI GF65 Thin - 15,6"FHD 120Hz IPS - i5-9300H - 16GB - 1,25TB SSD - Win11 - GTX 1660 Ti - MAGYAR
- SMAILIO HD 5" GPS autós navigáció
- Apple iPhone 12 Pro Max/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:85%
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Rendes tőled. Respect.
Lehet nincs is semmi baja. Felesleges lenne újrarakni. Ezt csak elmeséltem így kv mellett, szünetben. Bocsi ha hosszú lett.

És semmi gond nincs a 75 fokkal, de még a 80-al se.

Rohadjon meg...