Hirdetés
- Olyan lesz a Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Alaposan kitolhatod az Steam Deck üzemidejét egy új funkcióval
- Lassú lett a PC? Micsoda meglepetés: egy Windows frissítés lehet a ludas
- PlayStation 5 nélkül kínál PlayStation 5 játékokat a Sony
- Bekrepáltak a régebbi Forzák az NVIDIA új drivereivel
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
- Minőségi ugrást hozhat a One új médiaboxa?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Akciókamerák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Giii
senior tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Köszi mindenkinek a gyors választ!
-
-
Giii
senior tag
Sziasztok!
Szeretném kérdezni tőletek,hogy egy 5800x---5800x3d képes lenne kihajtani egy 9070XT-t?
Nem néztem teszteket.Gondoltam inkább titeket kérdezlek hátha .... -
-
-
hokuszpk
nagyúr
úgytünik nem éppen szerencsés darabot fogtál ki.
tippre "all core" co -val hasal el ; az a kérdés, melyik mag nembírja az alulfeszt ; ha van sok időd, próbálj egy olyat, hogy per core allitod a co -t ; mindegyik magnak adsz mondjuk -3 -at ; az egyiknek meg +2 -t. ha elhasal, akkor goto kovetkezo mag +2 -re ; ami meg eddig +2 volt, az vissza -3 -ra ; hatmagos procin talán már egy nap is elég végigjátszani
Aztán ha sikerül így stabilizálni, akkor lehet a többi magot próbálgatni további minuszok felé taszigálni.* 1.3V alatti fix fesz nem fogja károsítani a cpu -t ; a 3700XT -m ment így egy darabig ( az is 7nm -en készült ) a mai napig működik az uncsitesómnál.
-
RetepNyaraB
veterán
Nekem 5600x megy talán 3 éve, némi mínuszos és jó nagy szórású PBO-val, plusz 25mV offsettel, LLC 4-es értéken, 90W, 60/110A határértékekkel. Elég kínos és hosszadalmas volt anno rájönni, melyik mag hol hasal el. Automata tesztelő progik fabatkát se érnek (nálam). Iszonyú mennyiségű WHEA lista olvasás minden borulás után.
Na terhelés alatt így is olyan 1,36-38V a max érték, persze az átlag lejjebb van, valahol 1,25-1,3 táján.Szóval ne add fel, ez szopóroller. A lottó pedig akor is lottó marad.
-
Dragon3000
nagyúr
Azért fontos tényező az alaplap is, msi lapjaim esetében azt tapasztaltam, hogy magasabb feszültséget ad a cpu-nak, mint ami volt gigabyte, asrcok vagy asus alaplap... Ami még gond, hogy ez akár különböző bios verziók esetében is változhat, ezért is álltam neki anno a 3600 esetében az oc-nak, amivel 1,2375V mellett stabil 4,5GHz-es órajelet értem el és játékok terén 10 fokkal hűvösebb is volt, mint pbo mellett alap beállításokkal és még az egy szálas, illetve több szálas teljesítmény is jobb volt... Az 5700x-nél már volt lehetőség CO állításra, így ott azzal éltem, illetve az 5800x3d mellett is, mert alapon feleslegesen sok feszültséget állít be az msi lapom.
-
válasz
ricsi99
üzenetére
Egy Ryzen processzornál sem "alap" hogy undervoltot kelljen alkalmazni a stabil működéshez.
Az hogy az emberek nincsenek tisztában azzal hogy mire lett tervezve a processzor, mik a normális működési paraméterei/határai sajnos normálisnak mondható.
Évek óta azt látom hogy nagyon sokan a korábbi (sokszor teljesen más felépítésű) processzoruk alapján erőltetik az alulfeszelést/túlfeszelést/fix tuningot általában érdemi teljesítmény változás nélkül, van hogy veszteséggel és/vagy degradálódással mindezt általában olyan kitalált hőmérséklet elérése érdekében amely nincsen hatással a teljesítményre. -
Azt szokták mondani, hogy olyan 1,3v-ig zen2-nél meg zen3-nál azért eléggé biztonságos "felmenni", az alatt nem nagyon sok esély van rá, hogy fokozott szilícium degradációval találkoznál. Tehát jó eséllyel használható tartósan is úgy, szerintem. Csak a hűtésről gondoskodj (én saját káromon megtanultam már, bár egy jóval egyszerűbb procival, R3100 volt).
-
Kayn
csendes tag
Sziasztok!
Vettem kb. 2 hónapja újonnan egy R5 5600-at és hát eléggé vegyesek a tapasztalataim vele. Szerintem nagyon elvesztettem a "silicon lottery"-t, de szeretném kikérni a nálam jobban hozzáértők véleményét is.
Alapjáraton, PBO nélkül stabil a CPU, de a feszültséget elég magasan tartja, így a stock 76W-os Power Limit édeskevés, 60% körüli terhelésnél már szinte kimaxolva a Power Budget utána pedig már csak throttlingolt a CPU, alulteljesített mind benchmarkok, mind játékok alatt.
PBO-t bekapcsolva, az ajánlott 90W/60A/90A értékekkel még magasabbak a feszültségek (min. ~1.200V, max. ~1.400V), terhelés alatt 1.350-1.375V körül mozgott, és a 90 Wattos power limitet is simán elérte a CPU (próbálkoztam 105W/70A/105A-val még úgy is). Core Offsetet is ha rányomok +100 vagy +200 MHz-et már ilyen 1.5V környékén tetőzik, azzal inkább nem is kísérleteztem.
Az említett feszültségek a HWInfo64 SVI2TFN értéke, de gyakorlatilag majdnem megegyezett a Core VID értekkel.
Na akkor ilyenkor jönne képbe a Curve Optimizer, de nemhogy mínuszos Offsetet tudnék rakni, a rendszer csak +2 offsettel volt stabil.
Az instabilitás mindig alapjáraton / alacsony terhelésnél jött elő, és mindig instant újraindulás formájában (kék halált egyszer sem láttam). Minél mínuszosabb Offsettel próbálkoztam, annál hamarabb jött elő a restart, de nagyon-nagyon random időközönként (általában a legrosszabb alkalmakkor)Próbálkoztam a Ryzen Master Curve Optimizer funkciójával is, ami egy kb. 1 órás teszt alatt kitapogatja nekem a legjobb értékeket, ajánlott is -6 illetve -16 közötti értékeket, természetesen brutál instabil volt. Utána egyesével, kettesével visszább-visszább vettem, teljesen akkor szűnt meg mikor eljutottam odáig hogy All Core +2 Offset.
Így a +2 Offsettel ~1.417V körül volt a max. feszkó, játék alatt 1.3-1.375 között mozgott, véleményem szerint elég magas, a CPU fogyasztása is elég magas volt, de a teljesítmény már jó volt, és legalább nem indulgatott újra a gép random időpontokban.
Ezen kívül próbálkoztam mindenfélével babrálni, különböző BIOS verziók, mindenféle amit Redditen és itt-ott olvastam.
100%-osan nem a memória okozza a hibát, illetve nem is a SOC Voltage kevés. Alapból az alaplap 1.200V-ra lőtte be, egészen 1.050V-ig visszább tudtam venni.
A potenciális megoldás (?)
Amire most az utóbbi napokban jöttem rá és eddig bevállni látszik: PBO helyett a Manual Overclocking menü alatt ha beállítom Core Frequency-t 4450 MHz-re, Core Voltage-t 1287 mV-ra: így stabil a PC, jó teljesítmény mellett. Alapjáraton 5-8W-al magasabb a fogyasztás, de terhelés alatt 10-20W-al is kevesebb akár, az órajelek stabilak, teljesítmény az eddigi legjobb!
Viszont a feszültség nonstop 1.250-1.287V, sose megy se alá, se fölé. Igazából 1.188V alá egyébként se nagyon láttam menni a korábbi PBO-s beállítással.Szerintetek használhatom így ezzel a beállítással ha már ez vált be a legjobban, vagy ez a folytonos állandó feszkó kárt tehet a CPU-ban?
-
-
Vinrael
tag
Köszi a válaszokat!
#43197 FollowTheORI
Minden gyári beállítás volt, xmp lett bekapcsolva extrán a memóriákhoz (de anélkül is ugyanaz a probléma)#43198 RetepNyaraB
Nem tudom megnézni, windows telepítő sem indul el rajta. Nem volt OC. Noctua D15 hűtő van rajta egy Fractal Design Define S Window házban.#43199 belaazallat
Seasonic Focus GX 850 Gold táp van benne, tavaly márciusi. Akkor lett berakva a proci meg a hűtő és memória is.
Chatgpt szerint az IMC döglött meg, és szerinte köze lehet a tavalyi hibás memóriáknak is ehhez. Szerinte ez úgymond meggyengítette, az volt a "repedés". Egyébként Alzán nagyon sok arra a memóriára a visszaküldés arány, illetve ehhez a procihoz is viszonylag sok -
-
Vinrael
tag
Sziasztok!
Adott egy gép:
CPU: Ryzen 9 5950X
alaplap: TUF GAMING X570-PLUS
memória: 2x G.SKILL 16GB KIT (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000
VGA: Sapphire 7900XT NitroTavaly kifogtunk egy hibás memória kit-et, cserélte az alza gond nélkül, azóta kb 1 évet ment hiba nélkül a gép. Aztán hirtelen a múlthéten játék közben (Duck game, nem egy nagy gépigényű játék) kékhalál. Ment a restart, Win10 betöltése közben azonnal kékhalál, és bootloop. Áramtalanítás után megint Win10 logó, és kékhalál. Hol process errort írt, hol pedig memory management errort. Slusszpoén, hogy Windows telepítő is ugyanígy elszáll, gyakorlatilag nem lehet rá telepíteni semmit. Memtest futtatva, futott 5 órát, nem volt hiba. Lehúztam mindent a lapról ami nem kell, memóriát cseréltem az én gépemben működő Crucial ballistix 32GB kit-re, mindig ugyanaz a hiba maradt. Arra gondoltunk, hogy alaplap lesz a ludas, rendeltünk is egy újat. Össze lett rakva, és ugyanaz a hiba. Ekkor lett előtúrva a régi proci, amit anno 2 éve ez az 5950x váltott, a 3700x. Na azzal megy hiba nélkül. Nem volt semmi tuning, memóriák xmp profillal mentek, de anélkül is ugyanaz volt a hiba. Volt bios reset is, friss bios van a lapon.
Létezik, hogy beszart egyik pillanatról a másikra használat közben az 5950x? Ilyenről még nem hallottam.. -
fejesg2
senior tag
Köszönöm a segitségeteket, közben kerestem és találtam sok hasznos infót. Meglesz a csere mindenképp, bőven hoz maximumban. Jövő tavasszal lesz minden más AM5-re upgradelve. TUF Gaming, Nitro és társai itt nálunk jelenleg 600-660 euro között mennek, ez nekem megfelel. 9070XT amúgy 450-550 euro között, max 6 hónaposan vagy újként.
-
jimpo
senior tag
válasz
fejesg2
üzenetére
Az a nagy helyzet, hogy a CPU nem lesz erősebb.

Szóval az átlag és maximum FPS lehet sokat javul, de a minimumok nem. Igazából nehéz megjósolni...De amúgy ha neked az van, akkor kinek kell a 7900XTX

Bele kell próbálni a rendszerébe az a tuti, bár ha nem ismered személyesen. Plusz nem a szomszédba lakik, akkor úgy érdekesebb a történet.
-
fejesg2
senior tag
Üdv Fórumtársak!
Érdeklődnék, hogy hozna-e érezhető változást egy 6900XT-ről 7900XTX-re váltás egy 5800X3D mellett? A főbb összetevők: MSI B550 Tomahawak, 5800X3D, 2x32Gb 3600MHz CL18 DC G.Skill Ripjaws V, MSI RX 6900 XT(XH) Z-Trio. -
Gabrikovics
aktív tag
válasz
KaiotEch
üzenetére
Évekig használtam a Hydra-t a teljes teszt akár 6-8 óra is lehet a végén 4-6 újraindítással ! A régi 5500 rizsa nagyon komolyan tuningolható volt 4700 MHz-en futtatam 4200 helyett a mostani 5700X nem akar múxani
De valszeg a BIOS frissítés miatt ami nem engedi felülírni a gyári max órajeleket , ezért gondolkozom hogy az ASUS 3631 helyett viszateszem a 3405-t
-
válasz
bluemirage
üzenetére
Azt gondolom te is belátod hogy az undervolt nem lehet követelmény a gyári/normál működéshez és valószínűleg nálad az alaplap/bios okozta a problémát, tehát a "megoldásod" sem ajánlható mindenkinek.
-
5700G esetén akadások voltak az ASUS TUF B550M Plus alaplap gyári fesz értékével.
Nem tudtam az okát, itt sem tudtak érdemben segíteni... és már el akartam adni az egész AM4 platformot. De aztán véletlenül.... undervolt után megszűntek az akadások: office, böngészés és más alap dolgok is röccenés nélkül fluid mentek.
A kezdeti szomorúságot, majd egy kis idő után a megoldást be is írtam ide.
Tudom, hogy nem ez volt a téma, de az undervolt nem biztos, hogy hátrány. Érdemes számításba venni, mert lehet, hogy segít.
-
jimpo
senior tag
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hagyd a cpu-t alap beállításokon, felesleges időt pazarolni az undervoltra egy 65W cpu esetén. Foglalkozz inkább a memória tuninggal, ha jobb teljesítményt szeretnél.
-
Üdv. Srácok ez a Hydra kb mennyit fut? Valami itt nem kerek nálam, lehet a -15-ös CurveOptimizer nem okés. Egész estére hagyjam ott, gondolom nem kell nagyon belenyúlkálni és mindent IS alapra kéne állítani a BIOS-ban?! Köszönöm!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Aljasvip
üzenetére
Biztos vissza lehet hekkelni az előzőt, de nem szeretném. Valami 2022-es béta volt, már az okára sem emlékszem, miért. Most hasraütve rálőttem valami minimál UV-t, arra emlékszem a kettes hármas mag nem bírta a -12 feletti CO-t (a negatív CO és a CPU offset voltage együtt jól gondolom, hogy hülyeség?), Ramot hagyom a 'csába és már gyártom a rufus offline telepítőt..
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nincs bekapcsolás nélküli bios flashback lehetőséged?
Már ha tudod melyik verzió volt az előző...Nem off ez a téma, nem kell abba tenni. Mi itt mind szeretünk szenvedni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
grizlisandor
üzenetére
jah látom én is. Jól pofára estem
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
BIOS beállításokat visszaimportálni, csak azonos verziónál ajánlatott.
Az új BIOS verzió nem biztos, hogy jól tölti be a régi beállításokat, ha betölti egyáltalán. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Aljasvip
üzenetére
Nem fogadja el a bios a régi oc fájlt. Be se tölti, nem hogy mentse.
Megdühödtem és kerestem egy online readert. Igazából nem is mentett semmi használhatót a régi bios. Mindig utáltam az MSI biosokat
Na befejeztem az offolást. Keresek valami gyorstalpalót ryzen tuninghoz újra
-
puco350
csendes tag
Sziasztok, van egy gigabyte B650 Eagle AX lapom , ryzen 5 9600x proci, 2x16GB ddr5 Kingston Beast 6000Mhz rammal, es egy erosebb thermaltake 2 ventis OC-vel
Szeretnem annyival megemelni a single core-om sebesseget, amennyi nem okoz biztosan lefagyast, a fejleszto gepemen.. VGA es a tobbszal nem erdekes.
Hogy tudom ezt megtenni? Probalkoztam chatgpt szerint, de cska lasabb lett pl a 3d mark teszt (prec. boost overdrive, scalar 2x, boost overdrive +100Mhz, curve optimizer all cores, negative offset -10) -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Amikor betöltöd a beállításokat és utána nyomsz egy save & restart vagy apply & restart-ot, akkor ki szokta listázni a változtatott beállításokat.
A jó öreg toll&papír módszerrel írd ki, aztán állítsd be ezeket kézzel. 99% mennie kell. (ugyanezzel én is szívtam anno)Win11 átállás az Ön' egyéni problémája.
Win10-re egy kattintással kérhető a +1 év biztonsági frissítés (ha van Microsoft fiók), így nálam egy év múlva dől majd el, hogy 11 vagy Linux. -
RetepNyaraB
veterán
Biost felnyomtam legfrissebbre, mert kénytelen vagyok tiszta W11-et telepíteni és gondoltam ha már, akkor. Nyilván hiba volt. A friss bios nem fogadja el a két éves bios gondosan usb-re mentett oc fájlját. Mivel ezzel utoljára két éve foglalkoztam, pont semmire nem emlékszem már. Most valami minimum undervoltra lövök, de sosem volt egy izmos chipem, reboot, bios reset, nem indul, fekete képernyő, amit akartok.
Csak egy kis együttérzést kérek
Ésakkor a win install összes szopása még csak a láthatáron sincs (3 meghajtóm van, az alapmappák (download, dokumentum, képek stb) kiszervezve a C-ről. App data újrahúzásakor minden alkalmazás sikoltozik, nem indul, elvesznek a mentések, beállítások, stb. Ha lementem és visszaállítom ezt a mappát, akkor ink9mpatibilási zűrök hegyei. Mindig nagy öröm, mikor hetekig nem működik a cucc utána

-
N_A_S
veterán
-
Dragon3000
nagyúr
Ha keresel szinte b450 árban is találni, a pci-e 4-en kívül, ha használod az m2-t, akkor a sata portokból letilt, ha 2db m2 is van és mindkettőt használnád, akkor max 2 sata marad használható, b550 esetében nincs ez a korlátozás, ez mellett a vrm is erősebb szokott lenni.
-
-
heavygrip
senior tag
válasz
egymegegy1
üzenetére
Ha sokáig ragaszkodol az 5600 hoz és maradni szeretnél jó darabig AM4 fronton, akkor szerintem vegyél alá egy b550 es deszkát, aprón, garival.
320/420/520 nincs PBO lehetőség, ami azt jelenti hogy CO sem..ami sokkal kifinomultabb undervolt módszer mint a hagyományos eljárás. -
válasz
egymegegy1
üzenetére
Procitól függ, sajnos próbálgatni kell majd. Numlock + - gombokkal tudod állítgatni kényelmesen, nyilván ha undervolt akkor a mínusz jellel.
-
egymegegy1
tag
Üdv van egy ryzen 5 5600 procim egy gyengus lapban gigabyte a320. 16gb corsair cl 16 rám. Olvastam hogy undervoltot a proci meg hálálja hőfokban és teljesítményben is. Id cooling se 2024 xt hűti. Pbo-t nem találtam biosban. Mennyi a minus dynamic v-core offset amin biztos elmegy teljesítmény veszteség nélkül?
-
brabbitz
aktív tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nekem pl PUBG alatt, ami általában jól kihasználja a magokat, 85-90C körül volt, de átlag használat alatt is mindig 60 fok körül ólálkodott.
Többi AM4es procival konkrétan kussban volt, azokkal baja nem volt. A hűtő konkrétan megjárt egy 1500X-et, 1600AF-2600-2700X-5600X-5700X majd ismét egy 5600X-et. Ezzel az utóbbival már nem bírt, szerintem a kupak alatt valami nincs rendben vele. De az első 5600X-et meg simán lehűtötte. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
én lökött meg az 1700 -hoz vett Freezer 33 Plussal nyomom még mindig.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ha félreérthető voltam... az 5800x röl beszéltem én is
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
+kapott nagyob fogyaztási keretet
így komolyabb léghűtés /játékvíz ajánlott rá.
nekem eléggé tré példányom van... így rendesen alul kell feszelni hogy kifussa magát -
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez függ a kiadástól is. 5700X vélhetően jóval finomhangoltabb chip lett mint a korai 5800X, ugyanígy az 5800XT-vel.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Ez a jobban binelt chip semennyire sem igaz itt, a jobban binnelt megy az epyc-be, itt meg nagy eséllyel már az 5700x is ugyanazt kapja, mint az 5800xt, ahogy volt egy a zen2 esetében is, eleinte a 3600-zak megálltak all core 4,1-4,2GHz-en 1,35V-tal, később, ahogy javult a gyártás már több példány is ment 4,5GHz 1,25V mellett, ami nekem volt az 1,2375V mellett tudta (a később érkező 3600XT boostolt eddig, de nem all core esetében), bátyámét 4,2GHz 1,1V-ra lőttük be, mert a gyári hűtést használta.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
5800X és az 5800XT esetében a gyári alapórajel többletet, ami ált hozható PBO-val, és nagy eséllyel a jobban binelt chipet fizeted meg. Ha valakinek megér ennyit, fognak érte fizetni.

-
Dragon3000
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Jelenleg nincs 37e alatt 5600/5600x az aprón, lényegtelen, hogy mennyi 30-35e-res ajánlat volt, ha jelenleg nincs ennyiért, ahogy megy fel a bolti ára, úgy követi a használt piac is. Az 5800x és xt teljesen felesleges, csak akkor éri meg ha nem kerül többe, mint az 5700x, ahol az 5700x kevés lesz, ott az 5800xt is kevés lesz. 1 hónapja még 35e volt a tálcás 5600 3 év garanciával boltban és 44e az 5700x tálcás verzió...
Oem vagy tálcás, ami elviekben cégeknek mehetne, itt csak a cpu van egy műanyag tartóban doboz és hűtő nélkül, bár pl az 5700x dobozos verzióhoz sincs hűtés.
-
N_A_S
veterán
Annyiszor olvastam itt az AM5-re való váltást hogy végül belevágtam én is

A matek:
MSI X570 Unify - ez még megvan
ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI - €143.85, amazon.nl-ről (elég komoly akció volt rajta, ez adta meg igazából a lendületet hogy neki álljak)5800X3D - €310, eladva
9800X3D - €400, holland tweakers.net oldalról sikerült, használtan64GB (4x16) G.Skill Trident Z Neo RGB 3600MT C16 - €150, eladva
64GB (2x32) Corsair Vengeance RGB (EXPO) 6000MT C30 - €175, Marktplaats.com-ról, bontatlan, garanciálisKözbe a vízhűtést és a házat is upgradeltem:
Régi Cooler Master H500 helyére lett egy Lian-Li O11 Vision Compact
Az NZXT X62 280-as AIO-t pedig egy Lian-Li Hydroshift II LCD-C 360TL váltotta leRégi:

Új:

Jelenleg a minden napokba nem érzek nagy különbséget, az AM4-es konfig eléggé a szívemhez nőtt, de viszonylag alacsony ráfordítással sikerült egy jövőbiztosabb gépet összehozni
-
Bander78
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Na most megint hajlok arra, hogy boltból 5700x tálcán, az 5600g megy az apróra.
Csak a videókártyát kell még meggondolni. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
30-35k-s rangeben igen sok 5600(x) található, egyébként ne véletlenül vannak jegelve, egész jó árban adják sztm ezt is. 5700X-el az a baj hogy hét elején néztem hogy az Aprón kb 1 felhasználó hirdette, de az is jegelve volt. (Most is van kb 3, ebből az egyik a jegelt, tehát annyira nem vagyunk elárasztva a 8 magosokból sem)
Egyébként Árukeresős rákereséssel a sima tálcás tényleg 50k, de viszont nem teljesen értem hogy a OEM Tálcás (mi a különbség amugy? Vagy ez csak cégeknek?) már 114e, amitol vonyitanom kell
)
Amugy igen, megéri az 5k-t az 5700X, de tényleg csak akkor ha nem fogsz ki olcsón 5600(x)-et. Most annyival nem olcsóbb hogy megérje, később még lehet az.Bolti árakat én csak akkor nézem ha konkrétan nincs az amit keresek, vagy csak drágán. Előző kommentemben is csak emiatt hoztam fel a bolti árakat, mert pl 5800XT-t most nem igazán látni eladót normális áron, VAGY pont bolti áron adja. Tehát ennyi erőből pont vehetném picivel drágábban, vagy ugyanolyan áron boltból, és van egy zsír új procim.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
5700x tálcás boltban eleve 50e alatt elérhető, így nincs olyan, hogy nem lehet találni, az 5600 tálcás meg 40e alatt elérhető már boltban. Hiába akarsz 29e-ért 5600/5600x-et használtan a legolcsóbb, amit eddig láttam az 30e volt és 35-40e-ért is el kell használtan, jelenleg 37-44e közt van az aprón, miközben sokáig 35e-ért boltban is elérhető volt, 5700x meg több is elérhető 42e-ért, ha azt nézem, hogy ami nincs már jegelve 5600/5600x-ből, akkor 5e-ret simán megér a legolcsóbb lehetőséghez képest a +2 mag és még hűvösebb is szokott lenni az 5700x, az itteni tapasztalatok alapján.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Egyébként egyetértek. De ha még előlről is építi az AM4-et (tehát nulláról) én is 8 magossal mennék. viszont, ha nagyon olcsón pl 29-30k körül (használtan természetesen) tud találni 5600(x)-et, szerintem megéri a kompromisszumot, HA nem tud szintén olcsón találni 8 magost. (30-40- nagyon max kerek 50k körül), mert nincs akkora különbség hogy megérje a majdnem másfélszeres árat (mondjuk egy 29k-s 5600-al szemben, ami AM4-en egyszerűen ár-érték arány bajnok, mert nagyon olcsón hoz nagyon korrekt teljesítményt).
legalábbis személy szerint ezt tenném. Nekem nem érné meg 1,5x ár a +2mag és +10-15Fps miatt, kocagémingre. Persze, ha kell a 8 mag bármilyen feladat miatt is, az megint másAM5-ös gondolatmenet meg teljesen érhető, nagyon drága az AM4-es X3D. Nem éri meg.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Én eleve 5700x-ben gondolkodnék, ha am4 és olcsó 8 magos kell, csak 65W tdp és minimális különbség van az 5800x teljesítményéhez képest, de a fogyasztás jelentősen kisebb, illetve jóval olcsóbb is. Ha eleve megvan az am4 platform, akkor sokkal olcsóbb egy 5700x-re váltás, mint a platform váltás, még új tálcás verzió esetében is, ez mellett nem kell az egész gépet szerelni, nem kell a régi lap és ram eladásával foglalkozni... Viszont, ha 5700x3d/5800x3d-re való váltásról beszélünk, akkor már inkább mennék am5-re egy 7700 mellett vagy akár egy 7800x3d tálcás verzióra, mert annyiért megy boltban, mint a használt 5800x3d...
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én TPU teszjeit nem nézem, Neo Channeltől viszont láttam párat YT-n.
Ez egy érdekes összevetés például, nem rossz teljesítmény hoz az előző genes 5800XT, de azért a 7500F még mindig viszi a stafétabotot. Na meg a fogyasztás, ennél a procinál pl hatalmas (persze érthető, gyári OC-zott 5800X-ről van szó és még 7nm), míg a 7500F 65W körül kirángatja magából.
Ahogy néztem, árérték arányban szerintem a 7500F jobb. Újonnan, árukeresős találatok közül 50-60k, használtan 45-50k szintén, az 5800X-et Aprón 40-50k körül, újonnan 60k, míg az 5800XT-t 70K körül lehet újonnan és használtan is kapni, ergo árban kb ugyanaz, míg a 7500F picit olcsóbb is, és ott ugyan a platform drágább, de kapsz mellé egy korrekten támogatott socketet, DDR5öt, és lehetőséget újabb, akár X3D procikhoz is.
Nem vitás a 8 magos procik előnye a játékokban, de szerintem még 2025-ben nem kötelező a sima gamereknek feltétlen. Ártól függ. 7500F jó példa, legkisebb 6 magos, de újabb architekturás prociként bőven helytáll az anno high end szériás 5800X-5800XT mellett. Lehet később bottleneck tényező lesz a 6 mag, de addigra szerintem már 8 mag lesz az alap, és a 12-16 mag az új trend játékokhoz. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Bander78
üzenetére
Annyit érdemes tudni hogy az 5600G-nek az L3 cache-e a fele a 5600-nak, egészen pontosan 16MB L3 cache a 32Mb helyett. Van játék ami megérzi ezt, illetve értelemszerűen a boost órajelek kisebbek.
A 5600G csak PCIe 3.0-át támogat, ez problémásabb lehet új VGA-nal, főképp amelyik csak x8-as sávszélességű ( ha ilyen kártyád lesz )
Ha nem jön be az 5600G teljesítménye akkor max leváltod. -
brabbitz
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Valoban van kulonbseg, de szerintem ritkabban jon ki ez, illetve high end GPU-knal. Tenyleg fugg attol mivel jatszik.
a video vegen is megerositik a velemenyemet ilyen szempontbol, 1 jatek volt ami jelentos elonyt huzott a 8 magbol, az a CoD:Vanguard volt, a tobbi 10 fps kulonbsegevel sztm nem megnyero.
a video 3 eves, persze azota valtozhattak a dolgok, de meg nem gondolom hogy tobbsegeben vannak azok a jatekok ahol a 6 mag erezhetoen leves lenne. Legalabbis a 2 videobol leveve a tanulsagot en ezt latom. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tudnal olyan jatekot mutatni ahol a 7500F nem hozza a megszokott szintjet pl. a 5800X elleneben?
Apron nem igazan van talcas verzio, szoval Tray procikat en nem veszem figyelembe.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
brabbitz
üzenetére
Eleve nincs 20e különbség a két cpu közt, mert az 5600 tálcás verzió 38-40e boltban, míg az 5700x tálcás verzió meg 50e alatt van, használtan az 5600 35-40e közt lehet találni és 5700x már van 42e-ért, ezek fényében én mindenképp az 5700x-et venném, mert ha elő kerül olyan játék, ami 6+ magot is ki tud használni, akkor máris előnyben lesz az 5700x minimális felárral, ezen játékokban a 7500f se fogja hozni a megszokott szintjét.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Bander78
üzenetére
Valahol jNk és Bander78 kolléga hozzászolásaik közt lesz az igazság. Különösképp példéul sok különbség nincs L3 cacheben (pl X3D-k alatt a látványosan nagy cache általában látványos javulást hoz), L1&L2 cache is a +2mag/4szál miatt több, de ennyi. A Zen3 non-x3d-s szériának legerősebb 8 magos procija, az 5800X(T) ellen egy 7500F könnyedén elbánik játékokban, szóval tulajdonképp itt a "jövőtállóságát" fizeted már meg a procinak, mást nem. Ahova nem elég (játékban) az 5600X, oda az 5700X sem fog felettébb csodákat tenni. Ha olcsón, vagy nagyon hasonló árban találsz 5700X/5800X-et, akkor vidd azt, de én pl. biztos nem fizetnék rá +20k-t.
grizlisandor által linkelt videó is érdekes, egyelőre 1 játék van ahol konkrét megéri a 5800X, az a Ratchet and Clank. Többiben elenyésző, szerintem egész szép eredmény a kis 5 éves 6 magostól.
Legolcsóbban most Aprón 33k-ért láttam 5600X-et, 5700X-et 42k-ért. Már amik nem voltak jegelve. Utóbbi egész jó ár, de csak akkor ha tényleg nem kell sokat ráadnod. -
Általában igaz, de ha az ember olyan játékkal tervez játszani, ami tud mit kezdeni azzal a +2 maggal, lehet érdemes rááldozni.
-
válasz
Bander78
üzenetére
Akkor érdemes az 5600G -> 5600 (az 5700X nem gyorsabb játékok alatt) váltást meglépni, ha a 8GB-os 9060XT/5060-ben gondolkozol, mert ha az elfogy és a rendszer memóriát kezdi használni a gép akkor a pcie gen3 már kevés, és kell oda a gen4, amit az 5000G sorozat nem tud.
-
Bander78
tag
Az adatlapon lévő konfig mellett azon izzadok, hogy dvga esetén (RX 9060 XT vagy RTX 5060, bár a fasza az lenne ha kijönne a sima RX 9060) érdemes-e az 5600g-t 5700x-re cserélni. A cél a 1080p-s játék, meg persze munka (amire amúgy az 5600g tökéletesen elég). Gondolkodtam a konfig meghagyása mellett ps5-ön is, de valahogy taszít a dolog....
Kicsit utána nézve nem hozna annyit a váltás mint amennyi szarakodás lenne vele (és kb +20k ráfizetés), de gondoltam rákérdezek. A véleményeket köszönöm! -
sike!
tag
CL17 1T van eddig beállítva, gyári feszültséggel, subtimings-eket nem piszkáltam. Nincs túl sok időm, gondolom benchmark eredményeken kívül hétköznapi használat, illetve esetenkénti játék esetén nincs túl sok eredménye. A CPU 4650Mhz-ig boostol, gondolom itt is lehet játszani a curve optimizer-rel.
Még valami: CPUZ miért 1880Mhz-t mutat (Ryzen Master viszont helyes értéket)?
-
sike!
tag
Sziasztok!
Adott egy MSI B450 tomahawk max II alaplap, 2X8GB Patroit 3733MHz RAM, Alpenföhn Brocken 3 hűtő és vásároltam egy 5700X CPU-t.
Bekapcsoltam a PBO-t, és a Mclk : uclk : fclk értékeket 1:1:1 aránya állítottam 1900MHz sebesség mellett.
Ez így elsőre ok lenne?
-
robber4
aktív tag
Szevasztok. Egy régóta fennáló dologra/problémára keresem a megoldást.
Böngészőknél görgetésnél nvidia control panelben ha nem kapcsolom be a vsync opciót illetve triple buffering.Power management mode prefer maximum performance illetve braveben a Flags opciók alatt smooth scrooling. Akkor az egész görgetés olyan mintha nemlenne szinkronban a monitorral.Mintha screen tearing lenne.Ezermillió dolgot kipróbáltam már amit csak találtam. hardveres gyorsitás ki és bekapcsolása. Többféle driver.Chipset,Bios frissités. Win 10/11 nembirok egyszerűen ráakadni a hiba elháritására. Néha van benne ilyen icipici akadás is amikor görgetek.
Próbáltam vezetékkel az egeret.anélkül is.
Rtx 4070ti super.5700x3d proci.2x16GB cl16 3200mhz kingston ram.Alaplap pedig asus tuf gaming b550 plusDefault biossal is próbáltam.DOCP 3200,3000mhz.
Akkor próbáltam a global state c controlt enabled,auto és disabledon is.
Valakinek valami ötlet?Mitől lehet ez? Youtubenál a videók is sokja nem olyan sima .
Nem akad de 240hz-s monitoron 1440P . Amikor 144hz-s monitoron néztem 25,60 fps youtube videókat anno 3 éve kb akkor semmi ilyen anomáliát sosem tapasztaltam. -
Biga123
addikt
Beszereztem egy wireless egeret .
Ami bosszantó most hogy konkrétan ha az asztali gépre van átkapcsolva az usb switch akkor bedugott kábel mellett nem vált át usb kapcsolatra a 2.4GHz t meg eldobálja 10 mp enként 2 mp re . Ellenben ha a Laposra van átkapcsolva ott semmi ilyesmi nincs , nemértem. (tudom dobjam ki a switch et). Ha simán wireless vagyok minden frankó.
Már átcseréltem kábeleket mindent de mindíg oda lyukadok ki hogy az asztalival nem vált át vezetékes üzemmódra , és nem tudok rájönni miért.
Van valami csoda usb t érintő biosbeállítása valakinek?
Gépem a profilomban. -
lukgab
tag
válasz
lukgab
üzenetére
Sziasztok
Frissült a gépem 24h2 ről 25h2 re, illetve a 3d mark is kapott egy updatet és kiváncsiságból megnéztem újra a korábbi tesztet és nagyon meglepődtem... Mások is tapasztaltak ekkora teljesetmény veszteséget vagy maga a 3D Mark "app frissülés 5.86-5.88" miatt veszitettem 26% boostot? A 14 316 os eredmény még a 4090 - 5090 ről történt váltáskor mértem augusztusban, ami most csak 11 312..

-
dudu5130
őstag
Köszi!
-
dudu5130
őstag
Sziasztok! Ha memóriát cserélek kell resetelni a biost?
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Battlefield 6
- Projektor topic
- PlayStation 5
- LEGO klub
- Gaming notebook topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Élő Fordítást hoz a Mikulás az európai AirPods tulajoknak
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i9-13900K + ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO + Opcionálisan G.SKILL 32GB CL34 6800 és hűtő
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- i5 9600KF i7 9700K Beszámitok!
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN NULL Perces
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3496, 90% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)