- 5K-t vagy 330 Hz-es frissítést is kérhetünk a Philips új monitorától
- AI: tanulj már meg rendesen pózolni, ember!
- A Keychron hozzáférhetővé tette a perifériái CAD fájljait
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- Hordozható Linux terminál billentyűzettel és érintőképernyővel
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Analóg fényképezés
- Milyen videókártyát?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- OLED monitor topic
- Hordozható Linux terminál billentyűzettel és érintőképernyővel
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Never79
üzenetére
A patakátkelésre a keserédes válasz az, hogy meg kell várni a nyarat, addigra a java elapad. Épp múlt héten voltunk a Rám-szakadéknál, hát én csak pislogtam, minden IS vizes-csúszós volt. De jó is volt.
Meséltem is, hogy az UTH-n azt hittem, hogy más útvonalon futottunk, mint előtte pár hónappal a pályabejárásunkon. Akkor 14-15 átkelésünk volt, két hónappal később az UTH-n talán három komolyabb, de azok se nagyok.A lefelé futást hagyjuk is
Gábor szokta mondani, "lefelé a szar is gurul"
Én némileg szofisztikáltabban azt szoktam, hogy lefelé mindenki tud futni, a terepfutás felfelé kezdődik. Abban azért nem is vagyok rossz. Mondjuk ekkora csülkökkel ne is legyek... -
stefyY
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
How to win an UTMB - guide by Peterhappy

-
válasz
Peterhappy
üzenetére
Hogy is van a patakátkeléses, lefele futásos stratégiád?
-
stefyY
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
Ez gonosz volt ám, de ebben nem vagyok olyan biztos.
Tom: július 26.
-
-
-
tomcica
Topikgazda
válasz
stefyY
üzenetére
Itt a 2026-as fedettpalyas eredmeny...igaz ott a leghosszabb tav 3000m
M35 abszolút
Magyar
Bajnokság
helyezettje
1. 1. Dudik Lajos 1989.10.04 Ebesi Sportbarátok KE 11:10,09
2. 2. Papp Zoltán 1990.09.14 Ebesi Sportbarátok KE 11:43,13
- - Jáger Bence 1989.07.30 Biatorbágyi Sport Club SE DNFM40-ben 10:12...M45-ben 9:55 (!) volt az elso helyezett ideje.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
Bajdovej,amikor betoltotted a 35-ot onnan a masters (veteran) versenyeken jogod van az M35 kategoriaban versenyezni
Nalatok ehhez kell sportorvosi igazolas az adott szezonra,meg ha jol tudom klubot is kell valasztani (mindegy melyik varosban).
Az M35 az ugye a 35-39eves versenyzoket fedi,a legfiatalabb oregfiu korosztaly. -
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
4 hét múlva lesz a verseny! Szombaton minőségi futás nap, ami mentálisan elkéri a magáét, mert minden alkalommal egyedül vagyok a rekortánon. Az edzésterveddel ott vagy a fejemben, de azért nem ugyanaz, mint amikor mellettem hasítanál. Egy jól felépített minőségi edzéshez szellemileg és fizikailag is toppon kell lenni, hogy a mozgásforma szép legyen -> kisebb sérülésveszély + akarni kell.
stefyY: fél cyborg
-
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Te csak taposd a volument
ki fog joni a max teljesitmeny.A masik modszer (extrem intenzitas) joval serulesveszelyesebb.
Varjuk a szombatot,jo moka lehet ez a hatulrol indulas es csak vadaszod le oket
beszamolot kerunk.Azert egy kicsit pihenj ra,szerda utan mar epp csak mozgasba kell tartani a motort,de mar nem kell porgetni,majd szombaton. -
LanyUs
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
Peter: ez jó
Gondoltam megosztom Tommal, hogy a futással milyen nemes célt szolgálok majd és egy viszonylag kevésbé ismert Crossfit Clubot fogok népszerűsíteni több, mint 2000 futó között. És mindezt a futás teszi lehetővé + a sok edzés.Látod, hogy értékeli? Jött is a cementes zsák és a távolodó 20 perces 5k
Amúgy Tom régebben azt írtad volumen kell! Én az az elv szerint csinálok 15-ös ismétléseket. Naaaaaaagyon nem vicces 12 felett már egyik sorozat sem 
Holnap laza futás, azzal nem jövök, majd két nap szobabringa azzal sem, majd szombaton jelentkezem futottam-e valami tököset vagy csak maszatoltam magam megint
De ez már csak így megy telifosott búvárruha, elfostosodott, nyugati kényelmesedett apukák esetében... Megyek is eszek egy fehér kenyeres szendvicset bánatomban
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
Holland kodneve a "Van de Log" lesz
-
stefyY
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Őszintén: nem volt tudatos. Az első körnél éreztem, hogy aránylag simán lement, aztán elkezdtem picit gyorsabbakra futni, de csak érzésre. Na meg tegnap reggel 20 hónapos mélyponton a súlyom is ( 70.2 kg, 20.1 bmi ), szóval a némi kialvatlanság mellé az is egy fontos faktor, hogy a raktáraim nem nagyon vannak rendesen feltöltve. Normálisan ez 4-6 ütéssel biztos alacsonyabb pulzuson ment volna.
-
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
Nem tudom en,amiota a crossfittes csajokkal edz egyre jobban a kinezetre "gyur" a sub20perces 5K meg egyre tavolodik
-
-
stefyY
őstag

Ma reggeli 8×600 3:55-ről 3:30-ra fokozva ( 2 perc jog volt köztük, köpködős volt ígyis ), azért ehhez már kellett egy normális éjszaka, hogy ne fogyjak el teljesen, bár eredetileg csak 4:00 körül akartam futni őket. Talán még nem értem el a plafont teljesítményben.
-
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Őszintén szólva kizárólag az esztétika a célom. Nem használom a felsőtest erejét, ami kiépül az jó. A ház körül befejeztem a melót. Nem járok crossfit versenyre sem ( kicsit vastagodni a cél ).
Ellenben az ötletemnek örül a Gym, mert kértem egy technikai pólót ( ha lehet pirosat ), aminek a hátuljára nagy betűkkel rajta van a nevük és a borvidéki versenyen ( 4 hét múlva
) marketingelni fogom őket
Úgyis a végéről indulok, mert az utolsó pillanatban elmegyek wc, majd utánuk iramodok. A mezőny nagy része látni fogja, a kemény mag ellen meg úgysincs esélyem. Most jó a forma, 17 km 500 szint. Ez épp annyi, hogy szinte nyélgázon tudok versenyezni majd. Jó lesz
Szerencsére a pálya tartalmaz technikásabb bokaforgató terepet is, köveket, ami nekem előny, mert a nálam gyorsabbakat minimálisan lassíthatja, én meg dübörgök az ilyen terepen, mint egy dömper 
-
--Robi--
junior tag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
GEL™ - ASICS Freaks (1986)
P-GEL™ - ASICS GEL-Kayano Trainer (1992)
Solyte™ - ASICS GEL-Kayano 12 (2006)
FlyteFoam™ - ASICS MetaRun (2016)
FlyteFoam Blast™ - ASICS Novablast (2020)
FlyteFoam Blast™ Plus - ASICS GEL-Cumulus™ 24 (2022)
FlyteFoam Blast™ Turbo - ASICS Metaspeed™ Sky & Edge (2022)
FlyteFoam Blast™ Max - ASICS Novablast™ 5 (2024)
FlyteFoam Blast™ Leap - ASICS Superblast™ 2 (2024)
FlyteFoam Blast™ Turbo Plus – ASICS Metaspeed™ Sky Paris & Edge Paris (2024)
-
zaskar
senior tag
-
capafog23
őstag
Garmin kérdés:
Telefonnal és órával (265) futottam együtt, telefon bemondogatta szóba a tempót, de az órán volt indítva a futás, futás háromnegyedénél beraktam telefont a kocsiba, párszáz méter után jött az órára hogy elveszett a telefon akarom megkeresni? ott nem tudom mire nyomtam, mutatta térképszerűen hogy hol lehet a telefon, nem mentem vissza érte és lényegében az egész futás adatai elvesztek. Nem igazán értem hogy lehet ez, a telefont használta az óra gps-nek?
Órán gps beállítás auto select volt, most átállítóttam all+multi band-re.
Ritkán futok telefonnal, de jó lenne tudni a megoldást. -
jjeahh
nagyúr
Ha már puha hab, New Balance FuelCell Venym cipővel van valakinek hosszú távú tapasztalata azon az egy hsz-n kívül, amit találtam a topikban? Terepfutó cipőhöz képest brutál puhának tűnik videók alapján, amit valszeg kedvelnék, de félek, hogy nem bírná a strapát.
-
phDani
csendes tag
Nálam is a feszesebb pebax pellet volt taposva [kép] Végén hiányzott a párnázottság. Utánajárva a technológiának, sajnos ez a tartósság ára. Pega Turbo2 ZoomX habja hamar szétrepedt és dobhattam kukába… Nike észrevette(Vaporfly/Turbo->)és változtatott rajta, sz.rabb lett de ellenállóbb. Csúcskategóriás ATPU jelenleg költséges a gyártónak és a felhasználónak.

-
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Idegrendszer nagy pofon, ahogy leteszed a súlyt eltelik 20s már készülsz is vissza, mert az összes pihenő időd 30s az ismétlések között. Ez nagy inger és kikérdez rendesen. Cserébe nem kell heti 3-4 kondi, hanem ez a giga nagy pumpa serkenti növekedésre az izomzatot. A light verzió ma csak az első 3 pontos szett 3 körrel.
1. Bicepsz–tricepsz szuperszett: 15x12,5 kg bicepsz, 25x12,5 kg tricepsz fej fölött (4 kör); 2. Mellkas–váll szuperszett: gépes tárogatás 15x15 kg, oldalemelés 12x8 kg (4 kör);
3. Váll–nyak szuperszett: egykezes vállnyomás nyak mögül 10x12,5 kg, döntött oldalemelés 12x4 kg (4 kör);
4. Vállvonogatás 30x17,5 kg/kéz, váll állhoz húzás 8x28 kg (4 kör);
5. Váll előreemelés 15x15 kg (4 kör);
6. Egykezes hát 15x17,5 kg/oldal (2 kör). Minden szuperszett után 30 mp pihenő.A te általad leírt rendszer, amúgy tökéletes futó rendszer, az enyém egy kevert mix, de jelenleg működik! Meglesz az eredménye, csak kellő türelem kell hozzá.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Varjal ez a RUSH ez egy porgos crossfit koredzes? Keves pihenokkel?
Mert az igen kikerdezi az anaerob rendszeredet meg kis dozisban is.Arra majd ugyelni kell,az anaerob terheles "salakanyagai" mashogy jonnek ki,mint az aerob mennyiseg utohatasa.
Funkcionalis es eros felsotestet tudsz szabad sulyokkal is epiteni (ketlebell...valamint olimpiai sulyemeles) vagy sulymellenyben calinestetics (pull up,push up,dip stb.)
Boseges pihenokkel,akkor az idegrendszer nem kap akkora pofont. -
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Mi eros futos napon szoktuk az egyeb erositest is vegezni,es a laza nap CSAK laza.
Ugy kell az eros napot felepiteni,hogy 48ora mulva mar ujra el tudd vegezni
Szoval felenk ugy van adagolva,hogy egy laza napo,egy eros valtogatja egymast 3-3x + a hosszu nap ami lazara van veve.Ez egy altalanos epitkezes,akinek FM feletti tavok kellenek annak mashogy nez ez ki 2db eros van es a hosszu a harmadik eros nap.Cserebe a hosszu utan ket piheno napot kap. -
ígyvanferi
addikt
válasz
tomcica
üzenetére
Értettem ám én. Humorérzék nélkül az utóbbi időszakot nem is nagyon lehetett volna már bírni.
Volt már a lábamon a Saucony Azura, de végül csak egy bő 2 km bemelegítés és ugyanannyi levezetés ment benne, szóval még initial reviewnak is kevés. Amúgy igen kényelmes, amolyan pörgősebb Triumph benyomásom volt. Ami még érdekes és ilyen rövid távon is kijött, hogy szinte mint egy klasszikus support cipő. Nem tudom, hogy várható-e, hogy némileg felpuhul a talp, ez majd kiderül (én gyanítom, hogy igen, az ilyen pelletes hab szokott), lehet akkor kevésbé lesz érezhető. De nagyon jelen volt, hogy a talp belső fele masszívabb.
-
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Az a helyzet edzésstratégia szempontból segítséget kellett kérjek. A futás edzésterv tiszta, de hogy mikor és hol legyen a kondi blokk
Gyorsabb felsőtest izomzat növekedést szeretnék. Paraméternek a futás tempó javulás és felsőtest izomnövekedés arányában 50%-50%-ot céloztam be. Ez nagyon határeset és évi max. 2 kg izomnövekedést tesz lehetővé a jelenlegi étrendem mellett ( ez MI becslés ).04.07. 2 óra laza terepfutás
04.08. 70 perc szoba bringa 80 CAD 100 bpm
04.09. 90 perc minőség hajnal, fejlámpa, kemény terep, 300m szint, 2 szegmens PB, majd 35 perc levezetés
04.10. Közepes crossfit 60 perc
04.11. 85 perc szoba bringa 90 CAD 108 bpm
04.12. Terep futás 30 perc 140 bpm + 70 perc 158 bom + 7 perc levezetés
04.13. 60 perc szoba bringa 90 CAD 110 bpmEnnél a pontnál teljes beépülést kértem és maximális adaptációt azzal a minimális felsőtest edzéssel, ami elég ingert ad izomnövekedéshez, de nem csapja szét majd a szuperkompenzációt.
A minőségi futás adaptációja:
24–48 órában neuromuszkuláris rendeződés, 48–72 órában mitokondriális és enzimatikus válasz, 72+ órában szuperkompenzáció kezdete.
Ezért egy felezett, 30 perces Rush edzés lesz ma, mint második edzés ( fenntartja az anabolikus jelzést, nem veri szét az idegrendszert nem rontja a futó minőséget ).
Holnap szintén szobabringa és holnapután laza futás. Utána megint szobabringa + 60 perces kemény Rush blokk, péntek szobabringa és szombaton minőségi futás nap. Tehát kell egy óvatosabb és egy erősebb felsőtest inger is.
Ez pl. azt jelenti a héten pont úgy esik, hogy csak 30 km futás lesz, ennek ellenére mégis beépülnek az edzések és elméletben gyorsulok. A testem működő képességét futáshoz pedig épp a laza szobabringák és megfelelő nyújtás/masszázspisztoly támogatják. CNS pedig elegendő alvás. Kaja nagyjából rendben... -
tomcica
Topikgazda
válasz
ígyvanferi
üzenetére
csak vicc vo't
-
ígyvanferi
addikt
válasz
tomcica
üzenetére
Ő már egy bő évtizede nem nagyon álldogál sehol.
Én is inkább futottam. Tegnap volt egy (nekem) hosszabb, 14 km-es, ebbe raktam 2 x 2 km tempósabbat. Az első csak 4:30 körül, a második etap 4:15-4:20 között. Alakul, kényelmes volt. A Fuji Speed 4-es harapta a murvát.
Szombaton meg a Streakflyt küldtem meg a pályán, 6x800-zal, 3:41-es átlagú első után 3:31-3:34 között szórtak. Utána még ment ráadásként 1000 m 3:51-es tempóban. Nagyon érdekes, hogy alapesetben ez a sebesség már erősen feszített tempó, viszont most, a gyorsabbak után viszonylag könnyednek érződött. Pulzus is konszolidált maradt, 175-176 volt ezen az 1K-n.UB-n már megint nem tudom, mi lesz.
Pár nappal ezelőttig még úgy volt, hogy 4 rövid szakaszom lesz, összesen ~20 km, de kiesett egy kolléga, esélyes, hogy az ő 14 km-ét is én veszem át. Így az eredeti terv, hogy megküldöm a szakaszaimat komolyabban, nem lesz kivitelezhető. Pedig az elmúlt pár hétben már inkább erre készültem. Nem baj, így is jó lesz. Lesz benne olyan szakasz is, amit még sosem futottam az UB-n. Meg persze olyan is, amit már többször is. -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Valóban a hosszú emelkedő hiányzik, amit egyenletesen tudnék futni. Autógumim nincs, futópadon még nem mentem, mert a terepet kedvelem, kint a levegőn, nem bezárva, egy helyben futva. Pedig csak az marad a fene egye meg...
A pálya viszont gyötör rendesen, 6 perces ezresekhez 150 körüli átlagpulzus jár.
Talán ez lehet a kulcs, ami még jobban fog erősíteni. [kép] -
tomcica
Topikgazda
Nem igazan kovettem a valasztast tegnap.A Csurka Pista-bacsi hogy all?!
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Amikor mar megvan a tervezett volumen,es ebbol a fajta edzesbol amit csak ki tudsz venni ero/allokepesseg,akkor szepen at kell ezt vinni folyamatos emelkedore futasba
De legalabbis nagyobb falatokba 3-5-10perc felfele.
Tudom nincs hol ilyet vegezni,mert te is olyan helyen laksz,ahol neked sincs folyamatos emelkedo par km. Ket lehetoseg van,vagy beugrasz edzoterembe futopadra es felteszed 6-8%-os emelkedore,vagy marad a gumihuzas sikon.
Ha edzoterem lesz,es futopad,akkor nagyon ugyelj,hogy nem mindenhol van rendesen (es rendszeresen) kalibralva a futopad,igy gyakori az elmeres.Mutat egy temposebesseget,kozben nem is valos.
Ha a gumit huzod sikon,az kb 30mp/km-el neheziti...szoval a 4:15-os iramod gumival kb 4:45. Nalam legalabbis igy skalazodott.Mondjuk nem is erdekes mennyit vesz el,mert magadhoz es az elozo futasaidhoz kell viszonyitani,arra meg jo.
A lenyeg ugyis az,hogy beedzen a folyamatos emelkedore is,es majd versenyen le tudd adni.
Amit irnak a fiuk,a folyamatos lejto egy ujabb problema...ezt futopadon nem egyszeru megoldani,es a gumi se segit. Azt meg kell majd szulni a versenyen.
Valamennyi sulyozas is tud segiteni valtott labu szokdeles helyben ruddal...vagy ruddal guggolasbol felugras...ja es isometrikus tartas pl lo allas ami fel tudja a combjaidat kesziteni arra,amit a folyamatos lejton fog kapni. Valtott labu szokdeles ruddal (10-20kg rudtol fuggoen) nagyobb volumenben kell szepen felnoveleni 10x 10-10 ugras,szettek kozott annyi pihenessel,hogy megtudd ujra csinalni (kb 30mp).
itt egy aki kis kezisulyzoval vegzi,en ruddal szoktam vagy sulymellenyben
[link] -
--Robi--
junior tag
Tom, ha már mottó, akkor nem kell túl sok emeletet futni, mert csak elunja az ember.
Ma rátettem még egy lapáttal a múltkorira, mind tempóban, mind ismétlésben, mind emeltben.
21X280m emelkedőre felfutás, 4.20-4:30-as tempó között.
Aztán jött a lépcsőzés 168 emelettel. A COROS általi adatokból átszámolva 171, de ez már mindegy is...
758m szintemelkedéssel.
[kép]
[kép]
[kép]
A célom a keringés javítása volt, de ez már nem hoz többet. Beállt 149 és 150 környékére, pedig kettesével szedtem a fokokat. Régen 155-re ment, mikor még egyesével lépdeltem fel, a végére 160 fölé kúszott.
Most egyesével szedve beesett 148 környékére, alig hittem el. Ebből volt a kevés, a végére már kellett, mert akárhogy taktikáztam, kő keménnyé vált a duplázás.
Egy valami fog meg nagyon az MTB crosspálya. Arra fogok ráfeküdni jobban.
Szerintem elég lesz kevesebb lépcsőzős is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Analóg fényképezés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Qualcomm lapkával és nagyobb teleppel várható a CMF Phone 3 Pro
- Anime filmek és sorozatok
- Futás, futópályák
- Milyen videókártyát?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Wise (ex-TransferWise)
- További aktív témák...
- Apple MacBook Neo 13" 512GB Touch ID Indigó Bontatlan / 27% áfás ár
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4564, 100% AKKSI
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
- Crucial T705 4TB Gen5 SSD, 14100MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Gábor szokta mondani, "lefelé a szar is gurul"

Gyorsabb felsőtest izomzat növekedést szeretnék. Paraméternek a futás tempó javulás és felsőtest izomnövekedés arányában 50%-50%-ot céloztam be. Ez nagyon határeset és évi max. 2 kg izomnövekedést tesz lehetővé a jelenlegi étrendem mellett ( ez MI becslés ).