Hirdetés
- Fehérbe csomagolva: Acer Nitro V 14 notebook
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- Gaming notebook topik
- ZIDOO médialejátszók
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Androidos tablet topic
- Fujifilm X
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
rybank
senior tag
A planknál nekem is volt gondom. Hiába húztam az adott ikon-t, nem "ragadt rá". Aki nem akar szenvedni, annak docky.
egyik megoldás: a ~/.config/plank mappában vannak a rögzített parancsikonok. ".desktop", vagy oda kell másolni kézzel, vagy az ott lévők alapján szövegszerkesztőben írni egy ugyanolyat. -
rybank
senior tag
LO helyesírásellenörzője
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Valaki itt fórumon említette, hogy ha az ember Cinnamon-t akar okosabb a köré épülő disztrót használni, a Mint-et és így tovább. A másik tény, hogy az Arch-nál a Unity működik ugyan, de foltozott csomagok kerülnek azok helyére amik érintetlenek. Más kérdés, hogy ki az akit érdekel, vagy zavar ez a tény. Könyebb egy DE köré épülő disztrót telepíteni, mint egy másik alapjara építeni egy nem alapértelmezettet.
-
rybank
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Tud valaki distro-k felhasználók szerinti statisztikát mutatni?
-
rybank
senior tag
válasz leslieke #12458 üzenetére
Éppen semmi gond nem lesz a 14.04-el, hiszen gyorsabb lesz, meg frissebb, meg kap néhány újítást, ha mást nem legalább a 12.04-hez képest. Épp csak szerintem ez kevés ok a váltásra. Jó lesz az a 12.04, úgyis támogatott még vagy 3 évig, addigra meg vagy az akkori lts lesz a jobb, vagy a 14.04 lesz már nagyon stabil.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Csak én vagyok akit 13.10 óta nem izgat az Ubuntu? Nemsok mindent hoznak desktop-on. A 14.04 is hasonló lesz valszeg. Marad a 12.04 egy jó ideig.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz sh4d0w #12335 üzenetére
Nyilván a Cannonical pontosan tudja, hogy mit akar elérni ezzel. Én személy szerint több alkalmazásnak és egy olyan felületnek tudnék örülni, amit csak még kevésbé szükséges konfigolni.
A sulin keresztül hozzájutottam egy Win8-hoz és a Store tele van király játékokkal, amiket ingyen tolhatok és egész jó grafikákkal. Ezt például szívesen látnám buntun is.[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Kubuntu változat?, vagy a unity-s? Mert szerintem a unity-s stabilabb, lévén jobban támogatott a KDE-nél, szerintem kevesebb hibaüzenetet dobál.
Amúgy kis babrálással nálam eszik vagy 180 mega ram-ot, és baromi gyors. Számomra ez a két dolog volt negatív a 12.04-ben. Ezeket kiküszöböltem.
-
rybank
senior tag
válasz HuMarc #12330 üzenetére
Én azt gondolom a 14.04 valami extrém jóra kell, hogy sikeredjen. Már a 13.10-re se kaptunk /lényeges/ újítást, ha a stabilitást és a sebességet tovább növelik (ahogy azt tenni szokták egy LTS kiadása előtt) Bomba renszer lesz én mondom. Nyilván lehet, meg szokták fikázni az Ubuntut, de nekem elég stabil és eléggé használható. Kevesebb időt kell ölni, hogy használhassa az ember, mint a többi disztrónál.
-
rybank
senior tag
Sziasztok! Szeretném témázni az Ubuntut (unity), legutóbb a 13.10-re néztem rá megjelenéskor, kevés volt hozzá a telepíthető téma és indicator, és még a ppa-k sem frissültek hozzá.
Most hogy áll a helyzet? Vagy jobban járok ilyen téren a 13.04-el? köszííííí -
rybank
senior tag
válasz #40553216 #11920 üzenetére
Én most az Ubuntuból felraktam a saucy beta2-t engedélyezve az összes kísérleti meg mittomén milyen frissitéssel. Még a gnome 3.10-et is rátoltam és semmi baja. Nem futottam bug-okba. Nem tudom régen mit paráztam, mikor csak a 12.04-et használtam.
Nekem még így is simán stabil.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Ha szeretnél egy támogatott disztribúciót használni akkor van lehetőséged rá.
-
rybank
senior tag
válasz gery2123 #10573 üzenetére
Egy régebbi ph-s cikken leírták már, hogy néhány szabály betartásával semmi gond nem lesz az időtartamával. Hoztak is le ilyen számításokat, hogy ha az ember átlagon felül, több műveletet végez rajta naponta, akkor is egy átlagos ssd 5 évig elmegy.
Te csak a 15-20% üres hellyel, a trimmel foglalkozz. Illetve van még néhány kisebb tweak, de nem sokan használják szerintem: pl.: az ext4 naplózásának visszafogása. Ha lenne több ramod, akkor meg a tmpfs lenne még valami. De szerintem ssd szempontjából ezek apróságok.
Az Arch wiki elég király, kis kísérletezéssel Ubuntu-n is tudod ezeket alkalmazni.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
terminálból nézd meg mit ír ki "bash blabla.sh" parancsal indíthatod
(#9235) TigerCat - itt keresgélj
(#9238) hokins - a /home/felhasznaloneved mappába készítesz .themes .icons .fonts mappákat. Elég beszédesek a mappa nevek, hogy mire valók (: oda másolgasd az odavalót és mondjuk gnome-tweak-tool telepítése után választasz témákat. speciális beállítások néven lesz megtalálható.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Én meg nem. Az igazság, hogy király. Tényleg úgy szabhatod a saját személyed ízlésvilágára, mintha valami szuper illeszkedő dolog lenne. Csakhogy...
Ehhez idő és energia is szükséges. Mivel rengeteget túrtam a wikit apró dolgok miatt, beletört a bicskám. Inkább kötök kompromisszumot. Ráadásul annyira már nem is foglalkoztat, mint régen ez a nagy személyre szabás. A 12.04-es Ubuntu-val az összes felület kielégítően működik. -
rybank
senior tag
Ráadásul tapasztalataim szerint nem érdemes. Én sima user vagyok, túl sokat kéne utánaolvasnom, hogy mit tarthatok meg mi nem kell a gépemhez. Aztán fordítás után még nem ártana tesztelni, hogy minden megy-e. Szvsz jó az ahogy kijön, érezhető sebességet én nem tudok nyerni vele. Pedig azér' elég sok mindent kikaptam belőle
-
-
-
rybank
senior tag
válasz quailstorm #8218 üzenetére
Én azt gondolom, hogy tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel. Szerintem sokszor csak idő és utánajárás kérdése lenne a megoldás egy hibára. Csak hát egyszerűbb újratelepíteni...
-
rybank
senior tag
Ha nem akarsz sokat buherálni maradj meg az ubuntu/mint vonalon. Ha még kevesebbet akarsz ott is LTS, osztán nincsen gond csókolom.
Ha meg valami mégse ment ált valami alternatív programot kerestem rá és oké lett. Jól ki vannak ezek találva. Sok időt ki lehet húzni a rendszerrel.
-
rybank
senior tag
Ez a két dolog engem nagy várakozással tölt el.
Más: Chakrát használok, remélem stabil marad. Minden buhera nélkül rengeteg és friss szoftver áll a rendelkezésemre. Főleg az tetszik, hogy friss. Gyakorlatilag az összes beállítás GUI-n van telepítéskor. Az Arch ezen a téren nálam elvérzik. Nem fektetek elég energiát abba, hogy felállítsak egy tiszta Arch rendszert.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz God Vazzeg #6983 üzenetére
Mi volt előtte? Téged láthattalak Cinnamon-ozni?
-
rybank
senior tag
Közben én újra Linux alapokon vagyok. KDE-t használok most nagy megelégedettséggel, van benne kihívás. Ha ezt megettem megyek Arch-ra.
-
rybank
senior tag
válasz Penész Gomba #3954 üzenetére
Egyébként a xorg-ban kell keresned. Túl sokat csak akkor várj el tőle, ha van is időd utána nézni és próbálgatni.
-
-
rybank
senior tag
Hány Mb-ot adjak a /boot-nak?
-
rybank
senior tag
válasz lionhearted #2422 üzenetére
Namost. A kernel ami nem ugyan az. itt 2.6.38 vagy ilyesmi, a trim épp megy rajta.
Ubuntu: fglrx-el még lassabb volt nem gyorsabb.
A cpu melegedett és nem vicc. amd v140 egy mag, 2 giga ram, 64 kingston ssd. -
rybank
senior tag
Lehetséges, hogy véget ért a pályafutásom az Ubuntu-val. Csak a Lubuntu futott szépen. A többi lassú volt, melegedett. Keresgéltem, keresgéltem, és egy upto date Pclinuxos fullos KDE-vel olyan hőfokon és sebeséggel megy, mint az LXDE ubuntu környezetben. Hip hip hurrá
-
rybank
senior tag
Szervusztok. Egy régi gépre szeretnék Lubuntut telepíteni. Van egy 8 GB-os ősrégi, és egy USB-s 250 GB-os HDD. Usb-ről nem bootol a gép. Telepítés során, mely csatolási pontokat rakhatom az USB-a hdd-re? Amit csak lehet oda szeretném, hogy gyors legyen a gép.
-
rybank
senior tag
-
rybank
senior tag
válasz God Vazzeg #2226 üzenetére
Milliószor jobb lett a flash! Köszönöm. Itt a flash probléma megoldása.
-
rybank
senior tag
Utolsó problémám a Wifi megoldódni látszik. 11.10 alatt amúgy is ment gond nélkül. Csak egy drivert kell forgatnom a kernelbe. Onnan kezdve megy mindenhol. (:
-
rybank
senior tag
12.04 melegedési gondjaim megoldódtak. Biztosan nem régen érkezhetett rá javítás! Öröm, boldogság. (:
-
-
rybank
senior tag
válasz kiskekko #1913 üzenetére
1.: /etc/fstab fájlról backupot.
2.: sudo gedit /etc/fstabSzövegszerkesztődben hasonló megjelenik
Keresel egy "/ ext4" részt, a képen a zöld francia kocka előtt szerepel. Az ext4 szó után szóköz és discard szót becsíped oda.
Mented és megy a trim.
További dolgok magyarázásába nem megyek bele. Jó lesz, ha ezt is megcsinálod. Aztán próbálgass, olvasgass, tanulgass.
A következő kulcsszavak érdekelnek ebben a témában téged: tmpfs[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
Mindenhol hiba, valszeg dolgoznak még a megoldáson. Egyel régebbi Flash-t neki! Volt itt hír a PH-n is.
(#1845) PeachMan - A következő címszavak után nézz: conky, docky, awn, cairo dock, tint2, gnome shell, kde, openbox, unity... Ezekről nézegess először képeket, aztán amelyik tetszik kipróbálod. Én mindent kipróbálnám (, ahogy tettem is).
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
A 12.04-es Ubuntu felforrasztja a gépem. Melegíti, mint a fene. Jupiter indicator, meg a jockey telepítve.
Van esély rá, hogy a következő változatok valamelyike nem fogja majd ezt tenni? Nem akarok a 11.10-nél maradni és a támogatása is "nemsokára" lejár.[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz T_Stark #1766 üzenetére
Audacious nézetben kicsit hajaz. De az nem mindegy melyik Ubuntu verzió. Ez a 12.04-re van.A régebbi nem így néz ki.
(#1771) PeachMan - Nem rég üzent emiatt tovalds az NV-nek. Lemaradtál róla?
(#1767) fjani1981 - Lehet csoportokba berakni kivenni a felhasználót, ennek nézz utánna. Ill. az nwmapplet-nél van egy "elérhető minden felhasználónak", vagy valami hasonló idézet, a kapcsolat szerkesztésénél.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
"Jól jönne egy "tálca" amin rajta vannak a futó programok." - Sima Ubuntu-nak ugyen van a Unity Launchere. Ha nem kielégítő: Docky, Plank, AWN, Cairo Dock... kitudja még mi van. Keress dock alkalmazásokat Ubuntura.
És még vannak erre a célra panelek. Gnome-panel, lxpanel, adeskbar, tint2...stb.(#1683) oncsi - Trim bekapcsolására keress rá, ha még nem tetted meg.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz God Vazzeg #1491 üzenetére
Nem sikerült még telepítenem, de Archbang!
-
rybank
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ukrajnai háború
- PC Game Pass
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Gaming notebook topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ZIDOO médialejátszók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Óra topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest