Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
(24.04 LTS desktop)
Nagyon zavaró, hogy a rendszerüzenetek nem tünnek el maguktól. Disturb beállítással semmi nem jön, de ez sem jó. Lehetne ezt időzítetten, néhány másodperc után eltüntetni? -
Ablakos
őstag
(22.04 LTS)
Be lehet állítani a google authenticator 2fa biztonsági kulcsot, hogy csak loginkor kérje a rendszer? Minden sudo -ra is igényli. Így elég macerás. -
Ablakos
őstag
(22.04 LTS)
Összevontam néhány ikont egy mappába. (Ugyanahhoz az alkalmazáshoz tartoznak) Eltávolítottam az alkalmazást és most üresen árválkodik ez a mappa. Hogy lehet ezt kulturáltam eltávolítani? -
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42595 üzenetére
Használok hibernálást minden OS-en. (Bár több helyen ósdi, elavult módszernek tartják. ) Elképzelhető, hogy ezért nem működik. Tovább próbálkozom az ntfs-el.
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Több OS van a gépemen. (Ubi-k, win). Van egy (nvme) lemez, amig üres volt, az ubi felkapcsolta. Most a win írt rá, ettől kezdve ezt kapom. (NTFS)
Ez így nem működik, hogy különböző OS-ek írnak ugyanarra a lemezre?
-
Ablakos
őstag
Ismerkedem a 24-essel. Legelőször a google-drive-ocamlfuse feltelepítését akartam, de itt egy furcsaság van. Telepítettem. Amikor parancssorban indítom, nem a böngésző jön fel authentikációra, hanem hibaüzenet Error: You should specify a client id (-id) and a client secret (-secret)
Vagyis auth. nélkül jogosan nem működik, de mit kell ilyenkor tenni? Esetleg ötlet?
(22-esen tökéletesen ment, ahogyan leírtam.) -
Ablakos
őstag
válasz lionhearted #42583 üzenetére
Desktopnál is jó a sleep. Amíg nincs áramszünet.
-
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42577 üzenetére
Az nem kérdés, hogy kell-e swap, hanem a méret. Egy scenarióban azt olvastam kb 38 GB kell. (32 gb ram mellé)
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció. Persze gyorsan bootolnak a mai rendszerek, de nekem a tegnap ahogyan hagytam ma folytatom tetszik. -
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42573 üzenetére
A fájl swap sem sokkal bonyolultabb, de ott vacakolni kell a partíció offsettel. Valamikor azt használtam.
Swap partnál csak a swappart uuid-t kell a grubba beletenni.
Azért telepítettem külön partícióba, de mivel az efi/swap méretet tudtam, ezek mentek a lemez elejére maradék a többinek. Ezért ilyen a sorrend. Nem gondoltam, hogy hozzá kell nyúlnom ezekehez.Viszont élő rendszeren ez nem fog menni, ha jól értelemezem, csak live rendszerrel.
-
Ablakos
őstag
Új gépbe került az ubuntu 22 lts. Mivel a ram itt 32 gb, a hibernálás nem működik. (Úgy gondolom ez az oka.)
A képen látható lemez felosztást lehetséges módosítani, hogy kb 35GB legyen a swap partíció? (Esetleg rövid technikai instrukció a megoldásra.)
-
Ablakos
őstag
Mivel alhalálozott az előző alaplapom (2. gen cpu), a 9. generációs gépbe tettem az ubi ssd-t. (Windows is lakozik ebben a gépben, secure boot-tal.) Minden probléma nélkül elindult a 22-es boot overrride-al, csak a virtual box hisztizik.
There were problems setting up VirtualBox. To re-start the set-up process, run
/sbin/vboxconfig
as root. If your system is using EFI Secure Boot you may need to sign the
kernel modules (vboxdrv, vboxnetflt, vboxnetadp, vboxpci) before you can load
them. Please see your Linux system's documentation for more information.Nem tudom mi a teendő. Virtualbox újra telepítés vagy valami komolyabb műtét szükséges?
-
Ablakos
őstag
Hu de jó, hogy nem gyalultam le a 22-es lts-t. Bios boot override-al tudom tesztelni a 24-est is.
Eddig a gépemen használhatatlan az új 24. Szó szerint. Nem indul el a file manager, a feltelepített vivaldi böngésző. A böngésző kb. 2 perc után 5 példányban megfut, ahogy nyomkodtam az alkalmazásra. Pedig a live os még nagyon biztató volt. -
Ablakos
őstag
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget. (Azért vettem pcie/nvme bővítőt, mert csak 1 db sata 6gb/s port van. A többi sata 3 gb/s. A 2. pcie port 2.0, amiben van ez a bővítő nvme. Az első 3.0, de foglalja a video kártya. Azt hittem így gyorsabb lesz. )
Van egy /dev/sda belakott 22-es lts, amit semmiképp nem akarok elrontani. Az /dev/nvme -re is úgy mertem telepíteni, hogy lehúztam a /dev/sda kábelt. (Sajnos az meg nem bootol, ahogyan írtam is.)
Beleteszek egy kisebb üres ssd-t és arra próbálok efi, grubot tenni. Nehogy elrontsan a működő 22-es ubit. -
Ablakos
őstag
PCIe bővítőkártyában van nvme meghajtó. Az ubuntu tökéletesen látja (használtam), de az öregecske alaplapom biosa nem tud róla bootolni. Asus P8B75-V. (Feltettem egy 24-es ubuntut, de nem bootol.)
A 22.0.4-es lts a gépben a sata ssd-n megy.
Működhet az, hogy az ssd meghajtó uefi partíciója bootol és az nvme lemez tartalmazza a további (/; swap stb.) partíciókat? (Úgy olvastam az nvmne gyorsabb, mint a sata 6Gbs port.) Csak egy 24-es ubuntut akarok a gépben.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
(22.04LTS desktop)
Van egy zavaró hiba a terminal ablakban. Amikor megnyitok egy új terminal ablakot, akkor villámgyorsan reagál a billentyű leütésre, az autocomplete is gyors. Egyidő után olyan laggolóssá válik az egész. Nem csak az autocomplete, hanem a billentyű leütések is.
Már-már zavaróan késik. ('90-es évek bbs korszaka érzés)Hallott ilyenről valaki?
-
Ablakos
őstag
Asztali gépen először használok ded. Nvidia kártyát.
A lenti infókat tudom adni. Mi ez a sokféle driver és miért nem a legújabbat használja az Ubi?
(A driverek telepítéskor (után) automatikusan kerültek fel.)user@P8B75-V-desktop:~$ cat /proc/driver/nvidia/version
NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 535.161.07 Sat Feb 17 22:55:48 UTC 2024
GCC version: gcc version 12.3.0 (Ubuntu 12.3.0-1ubuntu1~22.04)
user@P8B75-V-desktop:~$ sudo ubuntu-drivers list --gpgpu
nvidia-driver-535, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-418-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-418-server)
nvidia-driver-550-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-550-server)
nvidia-driver-450-server, (kernel modules provided by nvidia-dkms-450-server)
nvidia-driver-470-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-470-server-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-470, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-470-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-390, (kernel modules provided by nvidia-dkms-390)
nvidia-driver-545, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-545-generic-hwe-22.04)
nvidia-driver-535-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-server-generic-hwe-22.04)
-
Ablakos
őstag
Ubuntu 22.04.1
Asztali gépemen hibernálásból az usb billentyűzet is felébreszti a gépet. (Neken nem kívánt funkció, hogy a macska is kapcsolgasson.) A biosban kikapcsoltam az APM alatti lehetőségeket (pci, lan ébresztés stb.)
Hogy lehet ettől megszabadulni? -
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42470 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot. Így már nyugottabban fogok a sírban pihenni.
-
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42446 üzenetére
Köszönöm, most már valóban jól működik a késleltetés.
Egy "tudatlan" kisgyereknek a fölnőttek azt állítják, a föld lapos,akkor elhiszi. Elhittem.
-
Ablakos
őstag
Kezdetektől zavart, de továbbra sem sikerült megoldanom, hogy a boot képernyő ne a default 30sec legyen. Mit kell még beírni, hogy csak a kívánt 5 másodperces legyen a késeleltetés? Természetesen a változtatások után volt update-grub.
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="resume=UUID=0953c452-8c8c-4b98-8718-03e0162550bf quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
-
Ablakos
őstag
Készítek külső ssd-re egy ubuntu desktop telepítést. A fájlrendszer/partíció titkosítást telepítés előtt kell elkészíteni vagy utána is megoldható?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Értem és köszönöm a snap témában írtakat. A hátrányait olvasva nem okoz számomra különösebb problémát. (Azt hittem valami nagyon félresikerült találmány a snap) Ráadásul jó néhány alkalmazásnak hiába keresek apt forrást. Vagy őskövület, vagy egyáltalán nincs más megoldás, mint snap v. appimage.
-
Ablakos
őstag
Nem értem, miért kell, illetve nem külön kulcs bizonyos tárolókhoz?
Ehhez pl.nem kell: sudo add-apt-repository ppa:gns3/ppa
Az update és a telepítés hibátlanul megy.
A doubleCommanderhez viszont kellett letölteni és emlékszem, valami küszködéssel találtam megfelelő kulcsot a telepítéshez.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz lionhearted #42385 üzenetére
A (silány) képemen nem látszik, de (ellenőriztem) mindkét lemez unmount állapotban van. Megpróbálkozom a clonezillával.
-
-
Ablakos
őstag
Keresek full image mentésre megoldást. Ha a
dd if=/dev/sda
stb. mentést választom az nem lesz inkonzisztens csatolt partícióknál?
A gnome-disk util, clonezilla is csak offline mentést biztosít. -
Ablakos
őstag
válasz #79484416 #42340 üzenetére
Szóval a root-nak van alias java='openjdk.java'. Sudo -i után vettem észre. Nekem, mint mezei felhasználónak nincs.
Azt hittem az a /etc/profile.d alatti script mindenkire érvényes lett. Ezek szerint nem. Ezért lett a manual script futtatása után nekem is jó a java --version[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz #79484416 #42332 üzenetére
Megint kicsit foglalkozom (műkedvelőként) ezzel a boot utáni script futással.
Most vettem észre, hogy nekem is lefut ez a java.sh és meg is jelenik a JAVA_HOME/JAVAFX_LIB, de én nem a printenv tartalmát néztem, hanem a terminal/java --version alapján hittem (Command 'java' not found), hogy nem futott le a script. Az eclipse észreveszi, használja is az openjdk környezetet.
Terminálban a java --version parancs csak akkor ad eredményt, ha manuálisan is megfuttatom a /etc/profile.d/java.sh.
Lehet hogy ez valami alias vacak miatt van. -
Ablakos
őstag
Elakadtam a script írásban. Az /etc/profile.d/java.sh -ba ezt írtam:
#!/bin/bash
source /var/snap/openjdk/current/openjdk.env
source /var/snap/openjfx/current/openjfx.env
hiba: /etc/profile.d/java.sh: 2: source: not found
A célom, hogy globális interactive login shellnél fusson le és az környezetválozók álljanak fel. Hogy kell ezt jól megoldani?
-
Ablakos
őstag
Elég ritkán indítom újra az ubit. Egy ilyen frissítés után linux-generic-hwe-22.04 linux-headers-generic-hwe-22.04 linux-image-generic-hwe-22.04
nem kapok kérést, utalást, hogy indítsam újra a rendszert. Nem is szükséges vagy linuxosok felhasználóknál ez természetes? -
Ablakos
őstag
Nem tudok ezzel a gnome file managerrel megbarátkozni. Nem értem, hogy miért nem látom a terminálban (mount command) a file managerben felkapcsolt hálózati meghajtót?
pl. betallózza a synologyds423.local megosztásokat, felkapcsolom és használhatom is tökéletesen a gui alatt. A terminálban sehol nem lelem.
-
Ablakos
őstag
Nem találtam csomagtárolót, ezért közvetlenül próbálok telepíteni. A kérdésem, hogy ilyenkor a függőséget nekem kell előturnom, telepíteni? Vagy elegánsabb (biztosabb) megoldás is van?
sudo dpkg -i safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb
Selecting previously unselected package safenetauthenticationclient.
(Reading database ... 201012 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb ...
Unpacking safenetauthenticationclient (10.7.77) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of safenetauthenticationclient:
safenetauthenticationclient depends on libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0); however:
Package libgdk-pixbuf2.0-0 is not installed.
safenetauthenticationclient depends on libssl1.0.2 | libssl1.0.0 | libssl1.1; however:
Package libssl1.0.2 is not installed.
Package libssl1.0.0 is not installed.
Package libssl1.1 is not installed.
dpkg: error processing package safenetauthenticationclient (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Processing triggers for libc-bin (2.35-0ubuntu3.6) ...
Processing triggers for mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-1ubuntu3) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.26-1ubuntu3) ...
Errors were encountered while processing:
safenetauthenticationclient
-
Ablakos
őstag
Hogyan tudom ebből a kívánt snap csatornát kiválasztani?
(snap install libreoffice --channel=???)channels:
latest/stable: 7.6.3.2 2023-11-30 (302) 1GB -
latest/candidate: 24.2.0.3 2024-01-31 (305) 1GB -
latest/beta: 24.2.0.2 2024-01-17 (304) 1GB -
latest/edge: ↑
A --channel kapcsoló után már annyi mindent kipróbáltam, de nem sikeredik.
-
Ablakos
őstag
Lehetséges a Force quit/wait ablak elöugrását késleltetni? Nem túl erős laptopom némelyik programnál feleslegesen figyelmeztet. Lefagyás nincs, csak kicsit hosszabb a válaszidő.
-
Ablakos
őstag
válasz Ablakos #42274 üzenetére
A tegnapi küszködésem folytatása...
Szeretném az rsync csomag frissítést halasztani.
Ezt tettem fel tegnap:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64"Ez megvolt: sudo apt-mark hold rsync , de továbbra is felhozza az update:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64 [installed,upgradable to: 3.2.7-0ubuntu0.22.04.2]"Milyen parancs, parameter kell, hogy békén hagyja ezt a telepített rsync alkalmazást?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Sehogy sem sikerül aTimeshift alkalmazással létrehozni snapshot-ot. Sajnos egy "E: rsync returned an error" nem túl beszédes hibaüzenet van a logban.
/dev/sdb2 fájlrendszeren van a cél /run/timeshift/backup.
Amit próbáltam: dd-vel próbaképpen létrehoztam egy 30Gb-os tömböt a fenti helyen. Sikerült.Valakinek ötlet, mi kellene kipróbálnom?
-
Ablakos
őstag
Frissítésnél a visszatartott csomagoknak 'kept back' mi a magyarázata? Nem elég biztonságos, vagy kárt okozhat?
-
Ablakos
őstag
Mindenhol bőszen magyarázzák, hogy az /etc/apt/sources.list alatt (esetleg .d) alatt vannak a repositoryk. Volt egy repo, aminek hiányzott az aláíró kulcsa ezért el akartam távolítani. (régi vacak repo volt) Ebben a listában sehol nem találtam. Máshol is tárolja az ubuntu a PPA -kat?
A grafikus ppa kezelővel sikerült megszabadulnom, de zavar, hogy terminálban nem találtam. -
Ablakos
őstag
Az mitől függ, hogy van van sem egy konzol parancsnak súgója?
Ls parancsnak van, compgen, source hiányzik. -
Ablakos
őstag
Szeretnék külön swap partíciót, de a mérete (free -h) mindig kevesebb lesz, mint a ram mennyiség. (16GB) 16384 -re állítom a partíciót az OS telepítéskor.
Próbálkoztam fájl típusú swap partíciót létrehozni (sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1MB count=$((16*1024)) status=progress)
Ez sem lett csak szűken 15 GB.A kérdésem, hogy miért van ez?
(Nyilván nagyobbra is tehetem a méretet, de ez nem hentes üzlet.)[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Nautilusban a Glogin után megjelent a felkapcsolt googleDrive meghajtó. Teljesen rendben működik.
Szeretném a kedvenc DoubleCommander -ben is látni ez a mountot, de ez mintha nem ugyanaz lenne.
Van erre valamilyen megoldás? -
Ablakos
őstag
Dell laptopra (insp.5767) telepítettem és semmilyen driver frissítés nem volt. Számomra meglepő, hogy amdvga, intelwifi stb. minden gyárilag beépített a linux telepítőben?
-
Ablakos
őstag
Az alap (minimal) telepítéssel jött Gnome (azt hiszem ez a neve ) a desktop. Először én is a tárolóból telepítettem, de van frissebb. Nem nagyon szeretem a régiséget.
A honlapon van gt2-es portable. Kibontva a home folderembe szépen működik.Persze a mellékhatás, hogy nincs frissítés meg nekem kell a desktopra tisztességes linket kitenni. Ami egyelőre nem sikerült
-
Ablakos
őstag
DoubleCommandert töltöttem le ~ helyre. (a tároló telepítős régi) Az alkalmazás .sh -val indul. Kérdésem, hogy hogyan lehet ebből desktop indítót faragni? Ikonnal, esetleg indítósávra rögzítve.
-
Ablakos
őstag
22-es telepítése után hiányzik a hibernálás menüpont. systemctl hibernate működik.
Természetesen vannak a neten megoldások, de ilyenkor elbizonytalanodom, miért kell egy elemi funkcióhoz hegeszteni. -
Ablakos
őstag
Hyper-v környezetben egy ideje az ubuntu "fwupdmgr get-upgrades" üzenettel szórakoztat.
Lefuttatva:
WARNING: UEFI capsule updates not available or enabled in firmware setup
See https://github.com/fwupd/fwupd/wiki/PluginFlag:capsules-unsupported for more information.
Virtual Machine
│
└─UEFI dbx:
│ Device ID: 362301da643102b9f38477387e2193e57abaa590
│ Summary: UEFI revocation database
│ Current version: 77
│ Minimum Version: 77
│ Vendor: UEFI:Linux Foundation
│ Install Duration: 1 second
│ GUIDs: c6682ade-b5ec-57c4-b687-676351208742
│ f8ba2887-9411-5c36-9cee-88995bb39731
│ Device Flags: • Internal device
│ • Updatable
│ • Supported on remote server
│ • Needs a reboot after installation
│ • Only version upgrades are allowed
│ • Signed Payload
│
├─Secure Boot dbx:
│ New version: 217
etc.Mit kell ilyenkor tenni, illetve mi a problémája?
-
Ablakos
őstag
Hogyan tudom visszaállítani a dual boot módot?
Két lemez: 1. windows 2. ubuntu
Kicseréltem a 2. lemezt egy nagyobbra és újból telepítettem az ubit, ami meg kérdezte most is, hogy windows mellé telepítek-e. (y)
Felment a telepítés, de az ubuntu csak egy grub promptot ad.
Csak az uefi windows működik. -
Ablakos
őstag
(Ubuntu 22.04 desktop)
Végig csináltam az itt levő néhány lépést, de nem akar telepedni a winhq. A hiba üzenet
Unable to locate package winehq-stable. Tudja valaki hogyan lehet a 7-es wine-t feltenni?[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Bejelentkezéskor ez az üzenet vár:
% sudo apt upgrade
The following NEW packages will be installed:
linux-headers-5.15.0-48 linux-headers-5.15.0-48-generic linux-image-5.15.0-48-generic linux-modules-5.15.0-48-generic linux-modules-extra-5.15.0-48-generic
A Live Patch lekérdezésre ez van:
% sudo ua status
SERVICE ENTITLED STATUS DESCRIPTION
cc-eal yes n/a Common Criteria EAL2 Provisioning Packages
esm-infra yes enabled UA Infra: Extended Security Maintenance (ESM)
fips yes n/a NIST-certified core packages
fips-updates yes n/a NIST-certified core packages with priority security updates
livepatch yes enabled Canonical Livepatch service
usg yes n/a Security compliance and audit tools
Akkor most nem jól állítom be a frissítést, vagy miért kell manuálisan frissíteni kernelt?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz UberMutant #40264 üzenetére
Számtalanszor végigcsináltam hasonló leírás alapján, de nem akar működni.
A trusted.gpg -ből kiexportáltam és az új csoda gpg paranccsal betettem az ubuntu-archive-keyring-be. Ezután továbbra is a trusted kulcsot használja. (Onnan kitörölve kulcs nélkül marad a csomagkezelő) -
Ablakos
őstag
Továbbra is zavar, hogy
apt update
utánW: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/jammy/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
W: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/jammy-updates/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
W: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/jammy-backports/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
W: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/jammy-security/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
Rendbe lehet ezt tenni?
-
Ablakos
őstag
Nem tudok rájönni, hogy kell használni, esetleg alternativ kulcsot beállítani a NANO szerkesztőben. (Nem akarom fixen bekapcsolni a sorok számozását.)
A help szerint:M-N Line numbering enable/disable
Ez most ALT+N akar lenni, mert nem akar számozni? -
Ablakos
őstag
apt update után van eme warning:
W: https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/jammy/dists/pgadmin4/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details
Mit akar ez pontosan jelenteni? Valamit nem jó helyről hoztam el?
A webmin kulcsára hasonló figyelmeztetést ad.
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
A GRUB_TIMEOUT=5 beállítás és update-grub után továbbra is 30s a boot menü ideje. Mit kell még változtatni, hogy rövidebb legyen az bootmenü idő?
-
Ablakos
őstag
A belinkelt kódsor kicsit félrevezető, mert nem így néz ki terminálban. (nem tudtam jól belinkelni)
A probléma az volt, hogy Notepad++ ban hoztam létre a beszúrandót és az így (paste to terminal) nem ment. Beleszerkesztettem a libacsőrőket is.
Az utolsó EOF elé nem kell csőr.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Hogyan tudom terminálból bevinni ezt a néhány sort fájlba? Hiába ütök entert a végén, csak folytatja új sorral.
cat <<EOF > fruits.txt > Apple > Orange > Apricot > Banana > EOF
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
(22.04)
Hogyan lehet megszabadulni a firefox-tól? Volt már remove, purge, autoremove is. Mégis az indítóban ott virít és továbbra is elindítható -
Ablakos
őstag
(22.04 LTS)
VM környezetben a telepítés után nincs bekapcsolva a tűzfal. (ufw) Ez így lehet normál telepítés után?
Nyilván be tudom kapcsolni, de ez eléggé meglepő. -
Ablakos
őstag
Időszinkronra most melyik szolgáltatást kell használni? (19.10) 14-es ubiban az ntp service-t használtam, de most timedatectl van. Az ntp is fent van de maszkolt. Most ennek mi értelme?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Mit kell a motd üzenethez beállítani, hogy ubiba be- ssh -zva is megjelenjen? Közvetlen terminálban vannak üzenetek, ssh-zva semmi. (csak egy last login)
Természetesen a /etc/ssh/sshd_config -ban a PrintmMotd = yes[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Ubuntu 19.10 serverre feltettem egy mate core desktopot. Hiába állítom magyarra a nyelvi támogatást, angol marad a felület nyelve. Hogy lehet beállítani magyarra?
-
Ablakos
őstag
Melyik a legegyszerűbb mail server (Ubihoz), amelyik tud relay-t, queue-t? Nem akarok postfixet tanulmányozni hetekig.
-
Ablakos
őstag
Ubuntu SSH kapcsolatnál teljesen rosszak a billentyűzet beállításaim. Közvetlenül a konzol előtt minden jó. (magyar 105, UTF8) Hogyan kell az ssh -ban is beállítani, hogy jól működjön?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Nem értem miért kér megerősítést, illetve nem a csomag telepítő?
(apt install iotop nem kérdez,
apt install wine64 megerősítés kell)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BestBuy topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Path of Exile (ARPG)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest