- OLED TV topic
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ZIDOO médialejátszók
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz
huliganboy #36900 üzenetére
A problémád nem teljesen tiszta számomra.
A gépeden fut az mqtt szerver?
Az üzenetek alatt a TCP csomagokat érted?
Ha igen és igen, én ránéznék wireshark vagy tcpdump segítségével, hogy a 1883-as TCP portra honnan érkeznek csomagok.
Ha lokális címről jönnek, akkor az audit segítségével tudod logolni a socket kommunikációt is, azzal ki lehet szedni.
Ha távoli gépről jön, akkor azon kellene az audit, ha megoldható.Mindez csak akkor, ha jól értem a probkémádat.
Szerk: úgy tűnik jól... Nem láttam a későbbi kommented. -
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36902 üzenetére
Ahogy néztem tud loggolni, állítsd be ha még nincsen.Abból ki kell derülni, hogy honnan mi jön. A másik nehezebb/bonyolultabb út a wireshark-kal való monitorozás. (célszerű minél jobban specifikálni egy capture filter-t, hogy kevesebb adatot kelljen majd turkálni)
-
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36900 üzenetére
Szerintem fut a mosquitto. Ellenőrizd le:
sudo systemctl status mosquitto -
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36895 üzenetére
Én megnézném, hogy ki kommunikál kifele
sudo netstat -tulpn -
válasz
huliganboy #36836 üzenetére
Itt leírják hogyan tudod "átnevezni" az adott eszközt.
-
Frawly
veterán
válasz
huliganboy #36836 üzenetére
Ez attól függ, hogy mi van rálógatva USB-re, ha felismeri a rendszer, hogy egy USB-Serial adapter, akkor tudja használni sorosportként. Ha nem, akkor ilyen ttyUSB-ként, de úgy is jó lehet szerverhez, miért kéne ttys1-nek lennie mindenképpen?
-
Frawly
veterán
válasz
huliganboy #35950 üzenetére
Itt le vannak írva a teendők a GRUB helyreállításához. Máskor figyelj, hogy a rendszerindító ne pendrive-ra menjen.
Egyébként meg ahogy látom, ez egy elbarmolt telepítés volt, az eth0 interface-en virító 192.168.1.200-as egy korábban beállított fix IP cím lehetett, ezt akarta lekérni, a DHCP nem ezt szánta neki, így nem kapott címet.
Egyébként meg a hálózati kapcsolathoz nem kell NetworkManager. Elég csak aktiválni az interface-t, meg egy dhcpcd-t lefuttatni, vagy ip paranccsal bekonfigolni a dolgokat kézzel. De nem baj, hogy újratelepítetted, így tanulsz belőle. Legalább az új telepítéssel megy grafikus felületet is, amivel feltehetőleg könnyebben fogsz boldogulni.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
huliganboy #35950 üzenetére
a javítás lehet parancssor és lehet boot iso, én az utóbbit használtam nagyon ritkán, eléggé bolond biztos
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
huliganboy #35944 üzenetére
oops, az baj, nekem most nincs ötletem, ha a közvetlen kapcsolattal nem férsz a géphez
a " linux kezdő" fórumban lehet előbb kapsz használható ötletet
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
huliganboy #35939 üzenetére
jól látod, jól gondolod, és a konfig fájl pedig üres
-NM eltávolít, conf fájl beállít, és minden ok lesz
-
huliganboy
addikt
válasz
huliganboy #35939 üzenetére
A /etc/network/interface fájlbna ez van:
auto lo
iface lo inet loopback -
Frawly
veterán
válasz
huliganboy #35920 üzenetére
Ez mit jelent, hogy nem tölt be rajta a felület? Csak konzolra bootol, vagy van grafikus felület rajta, ami valami hibaüzenetet ír ki vagy kép nem látszik?
A Ctrl+Alt+2 vagy Ctrl+Alt+3 kombókra rázongorázva elő kéne hozni egy konzolt, és megnézni ifconfig vagy ifconfig -a futtatásával, hogy milyen IP-k vannak hozzárendelve az egyes hálózati interface-ekhez, és itt nem csak az IP-ket magukat, hanem átjáró, alhálózati maszk.
Honnan vagy biztos benne, hogy DHCP-n nem kap címet? Egyáltalán min keresztül próbálsz hozzákapcsolódni?
-
growler
őstag
válasz
huliganboy #35920 üzenetére
Pedig megfontolhatnád az újratelepítést.
Mert nem hogy a 12.04, de Április vége óta már a 14.04 sem támogatott. -
lev258
veterán
válasz
huliganboy #25113 üzenetére
startx-re mit ír ki? Látom integrált videókártya van, ami könnyen lehet, hogy a RAM-ot használja. Ez indokolhatja, miért nem megy a GUI. Amennyiben valami nem stimmel az új RAM-mal.
-
lev258
veterán
válasz
huliganboy #25109 üzenetére
"ha csak a régebbit hagyom benne akkor tökéletesen indul a rendszer."
"A baj, hogy magában sem megy rendesen"
Akkor most írd le mégegyszer, pontosan mi a helyzet. Mert az előző hozzászólásodból én úgy értettem, a régi RAM-mal minden jól működik. -
lev258
veterán
válasz
huliganboy #25098 üzenetére
Lehet hibás maga a memóriamodul, vagy az is előfordulhat, hogy a kettő valamiért nem tud rendesen együtt működni. Ilyen kevés információból csak ennyit mondhatunk. Hogy éppen mi mutatja meg a RAM hibát, az elég változó. Nálam például abból derült ki legutóbb, hogy a Firefox időnként meghalt.
-
válasz
huliganboy #24961 üzenetére
Akkor elsőnek próbáld ki az új ram nélkül, hátha csak az kavar be.
Egyébként nyílt vagy zárt drivert használsz?
-
válasz
huliganboy #24958 üzenetére
gyanús, hogy az xservernek nem tetszik valami, és azért nem megy a GUI
Milyen VGA-d/GPU-d van?
-
lev258
veterán
válasz
huliganboy #24958 üzenetére
Írhatnál még róla. Milyen gép, mikor és hogyan kezdődött a probléma, ...?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
huliganboy #9958 üzenetére
Otthon csatarendbe van állítva egy MSI E350 Brazos+HD6670+Kubuntu kombó mindennapi használatra. Teljesen elégedettek vagyunk vele és ezt családom minden tagja nevében kijelethetem.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #9938 üzenetére
Szia én most raspberrypi-al szórakozgatok. Az openelec disztróval az xbmc jól működik rajta.
Szerver alatt mit értesz? Milyen funkciók?
Ami még érdekes ARM vonalon az a cubieboard mert lehet rá csatlakoztatni sata merevlemezt és nem is olyan eldobnivaló a hardver.PC vonalon az ATOM procit fejeltsd el, az nem jó semmire. Ha csak az asrock oldalát nézem akkor ott az E350M1 biztos nyerő linux alatt. A via is a driver támogatáson csúszik el.
-
válasz
Com port, azaz soros port megléte? Hmm, akkor eléggé leszűkül a választék, de ez ideális választás lehet: GA-E350N WIN8 (rev. 1.0) vagy a kisebb testvére GA-E240N (rev. 1.0)
Előbbi 19-20K, utóbbi 15-16K körül kapható a webshopokban általában. (Pl Ipon-nál)Kendek - az általad ajánlott deszkán nincs Com port...
-
válasz
Természetesen, bár úgy rémlik, hogy már ajánlottam is.
-
válasz
huliganboy #9933 üzenetére
Annak a deszkának egy baja van, de az nagy, nevezetesen az Intel PowerVR SGX545 VGA, ami az ipari hulladék kategóriába tartozik. (Intel már tavaly kidobta a szemétbe, ahova való)
Szóval próbálkozni lehet, de ha lesznek az Ubuntu-nak gondjai vele, az nem lesz meglepő, sőt még csak az Ubi-nak sem lehet felróni... -
stopperos
senior tag
válasz
Beteszel egy live CD-t vagy USB-t, és megnézed. Amúgy szerintem nem fogja a 3D-t támogatni, mert PowerVR a grafikus mag. Így ubuntu 12.04-el kellene próbálkozni.
Itt van amúgy az egyik fórum, ahol hőbörögnek: http://communities.intel.com/message/179033 -
válasz
Szerintem azzal a PowerVR SGX545-tel lehetnek gondok. Ennél ezerszer kompatibilisebb egy Brazos lap (más márkánál van E-450-el is).
-
eternam
tag
válasz
huliganboy #8118 üzenetére
Nincs véletlenül megnyitva a szoftverkezelő, vagy a synaptic? Ha valamit telepítesz terminalból, ne hagyj nyitva semmit ami az apt-al kapcsolatos lehet.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8115 üzenetére
csak törölni kell a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules fájlt, és újraindítani.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8113 üzenetére
Azt nem lehet tudni. Jelenleg 3 HDD pihen a fiókomban, 2 szektorhibás, 1 nek meg meghalt az elektronikája. Nem gondoltam volna, hogy ssd is tud ilyet.
A következők lehetnek:
Bios nem megfelelően kezeli (bios állítása a merevlemezek részen, bios frissítés)
Tuning, processzor gyengeség, tápegység gyengeség, memória gyengeség (másik gépben kell kipróbálni, bios beállításokat hangolni)
A táblája rossz (gparted->új partíciós tábla)
Hardveres hiba (ha másik gépben is ezt csinálja, akkor gond van) -
válasz
huliganboy #8111 üzenetére
597.868653: i/o error, valami a vinyóval lehet.
-
huliganboy
addikt
válasz
huliganboy #8110 üzenetére
Közben már nem tudtam szerkeszteni:
Ide dob vissza az alaprendszer telepítése után értelemszerűen a csomagkezelőre:
És akármelyikre megyek hibát ír ki..Ubuntu 12.04 telepítése rendkívül egyszerű... áll a hivatalos oldalon.... ÁÁÁÁ ez nem igaz most :S
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8108 üzenetére
Amikor nálunk behalt a szerver gép (a kondenzátorok megfáradtak, és nem akart elindulni egy újraindítás után), akkor csak átdobtam a merevlemezt, és kicsit trükköztem a hálókártyával, hogy a névkiosztás megfelelő legyen (eth0 , eth1 ...) Utána minden ment, és semmit nem kellett állítani. Talán a hőmérséklet szenzorokkal volt gond, de az is egy parancs.
Ez nem windows, a kernelben benne van az összes driver, és indulásokor mindig a gépnek megfelelőt tölti be, és nem fog sírni, hogy nem jó. De gondolom Bios van a gépedbe, nem uefi... (UEFI-t sajnos nem ismerem, nem tudom hogy ott mi a helyzet)
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8106 üzenetére
Ötleteim, válogass:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.
3) Gparted-el hozz létre az SSD-n egy teljesen új táblát.
4) Próbáld meg 12.10-zel. Bár tudom, hogy nem lts.
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)
7) Próbálj más fájlrendszert használni, XFS pl egészen jó.
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.
Illetve akár mondhatodhatod is, hogy mit csináltál már meg a lista alapján, milyen eredménnyel. -
Tamás88
őstag
válasz
huliganboy #8102 üzenetére
Itt memória hiba lesz, ugyanis a telepítő a ramot használja, és ha hibás, akkor dobálgatja a hiba üzeneteket. Ilyen volt pl. az XP telepítés közbeni kék halálozás.
-
válasz
huliganboy #8102 üzenetére
Géppel minden rendben van? Memtest-tel le tudod tesztelni a memóriákat. Az iso-t nem töltötted le hibásan?
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7641 üzenetére
Vezetékes net alapból lesz, ha a dhcp kiosztja neked a megfelelő címet. Kb ez a 3.-4. lépés. De kézzel is tudod állítani.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7639 üzenetére
Az alternative és a netinstall között annyi a különbség, hogy az egyikkel van valamennyi csomag (690 MB) a másikkal nincsenek, és a netről húz le mindent. Amúgy apt-get fut a háttérben.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7636 üzenetére
Nincs grafikus felület, és a csomagokat a netről szedi le. Az usb-n csak a kernel meg az initrd lesz. Kb 1 Gigát szed le egy átlagos telepítéshez.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7633 üzenetére
A netinstall is, amit a listából valasztasz ki?
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7629 üzenetére
ha felrakod az unetbootin-t, akkor ott ki lehet választani, és letölti neked a képet is. A többit me a telepítésen belül lehet állítani (ubuntu basic server, ssh server, apache,,,)
-
válasz
huliganboy #7629 üzenetére
Mondjuk szervert nem próbáltam még, de az Indítólemez-készítővel kiírt képpel nem lehet gond. Illetve érdemes megpróbálkozni a dd-vel is, mert akkor valószínűleg el is hiszi magáról, hogy optikai lemezről fut.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7627 üzenetére
unetbootin-nal írj ki egy alternative vagy netinstall képet, és ennyi. Én is így telepítek. (Mondjuk nálunk van egy belső proxy is).
-
róland
veterán
válasz
huliganboy #7625 üzenetére
Mindenképpen kell neki CD-image, azt írja ki pendrivera. Majd arról tudsz telepíteni.
-
válasz
huliganboy #7603 üzenetére
Úgy értem, hogy nem mindegy, hogy mivel particionálsz (hozod létre a partíciós táblát, a partíciókat), de ha full üres az SSD és a telepítőre bízod magad, akkor nem lehet gond. Nem tudom, hogy mit értesz meghajtók alatt, de egy Linux-alapú rendszernél nem árthat ha több partícióban gondolkodsz, ugyanakkor persze nem feltétel.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7603 üzenetére
Én xfs fájlrendszert használok, egy éve megy a szerver és teljesen jó. De biztos lesznek páran akik ext4 re fognak esküszni. Jfs-t, reiserfs-t ne használj. btrfs-ről nem tudok semmit mondani, mondjuk a Copy-on-write viselkedése miatt lehet jobban fog használódni a flash. De ezt nem ismerem.
Igazából csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen 20% nyi szabad hely. Ezt ext4-nél tudod legegyszerűbben biztosítani, ha létrehozáskor beállítod a fenntartott hely nagyságát.
De mondom, egy év használat után nincs okom panaszra. Ami több adatmozgással jár (/home, /srv/backup, /var/log), azt kiraktam egy hdd-re.
-
válasz
huliganboy #7601 üzenetére
Nem, csak jól legyen particionálva, igen, ha az fstabban beállítod.
-
válasz
huliganboy #7519 üzenetére
Tegyél rá grafikus felület nélküli Ubuntu szervert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged