Hirdetés
-
PROHARDVER!
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Az ilyenekre nekem azt mondta az oktatóm, hogy annak ellenére, hogy nincsenek egy szintben, ezek még attól sima kereszteződések. Nekem szerencsére csak órán volt olyan, hogy nem néztem be egy ilyenbe és szólt, hogy illene benézni.
-
válasz
norbert1998
üzenetére
Igen, ez benne a vicc főleg, hogy más a szint. Mind1, több mint három éve volt. Inkább már csak el szoktam mondani a Kecskeméten tanulóknak, hogy erre figyeljenek.
-
bigrob
őstag
válasz
bigrob
üzenetére
Jelentem tegnap minden király volt, egészen addig amíg a 14. kerületbe be nem vitt egy lakótelepre és olyan helyeken voltak jobb kezesek ahol az utcát se vettem észre (kb mint Des1gnR képén), meg egyszer nem húzódtam le eléggé balra az egyirányúból balra fordulásnál.
Még lesz 3 alkalom, szerintem nem lesz probléma.
-
Csandi
addikt
válasz
Des1gnR
üzenetére
Ez mondjuk vicc kategória, ezen megbuktatni, ha úgy kell értelmezni, hogy az az utca ahol a nő van és a parkolók felfestve.
De pl. unokatesómnál még autóval volt olyan, hogy kiszállt a biztos és vonalzóval lemérte mennyire állt meg padkától, 1-2 centivel több volt mint lehetne és instant bukó.. ezek ilyen no comment -
válasz
A Zéé
üzenetére
Figy, Kecskeméten ez a garázssor, valójában egy utca. És mivel utca, bármennyire is nem annak tűnik, amikor minden garázs előtt áll egy autó, így jobb kezes. Nem néztem be ide. Hagyták, hogy levezessem az egészet és mondta a végén, hogy ide nem néztem be, ezért buktat meg. (Amúgy tényleg nem néztem be, hisz egy fckn garázssor
)
-
A Zéé
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Konkrétan azért kaptam hibapontot, mert a vizsgabiztos túl közel álltam meg a lámpánál az előttem álló teherautóhoz, és amikor elindult, akkor is egyből mentem utána...
Lakó-pihenő: direktbe nem megyek be én sem. Csak tudtam, hogy egy utcával odébb van a lámpás kereszteződés keresztbe a Váci úton. Nem mondott az oktató semmit, én meg nem is néztem, nem kérdeztem semmit, mert "megyünk vissza a Duna Plaza mögé"... Benéztem, tiszta sor. Rutinból mentem, meg azt hittem, hogy tényleg ismerem a környéket, nem a táblát figyeltem.
Irányjelzésre: Újpesti víztorony mögött itt balra kell indexelni. 10 évig jártam ebben a kereszteződésben minden nap, soha senkit nem láttam balra indexelni itt, mert annyira egyértelműen mutatja már az út kialakítása is, hogy merre van az arra. Pedig itt bizony indexelni kellene...Egyik sem hatalmas hiba, és ha valaki azt mondja, hogy ilyeneket néha nem néz be a napi rutinja során, az vagy hazudik, vagy nem is tűnik fel neki.
Az utolsó nekem szánt mondatod meg inkább nem kommentálom...
-
kelly416
veterán
válasz
zzola
üzenetére
Haver kb. 20 éve csinálta ezt. Mondtuk neki, hogy meg fog bukni, nem hitte. Papírja is volt, hogy a motorja 50-es, nagyon magabiztos volt.
2 hét alatt lekapcsolták. Nem tetszett az akkor még jóval képzetlenebb jardnak a papír, lefoglalták és elvitték beméretni. Azóta sem kapta vissza. -
bigrob
őstag
válasz
Rush77
üzenetére
Igazából balf..sz voltam és 2x lefulladtam mert megint nem ugyanazzal a motorral mentem, de a végére már ráéreztem..

Meg egyszer előztünk egy 8-10 parkoló autót, ott kint hagytam végig az indexet és azt mondta ez sem jó, mert kint felejtett indexnek számít.. Én kint hagytam és akkor indexeltem amikor visszatértünk a sávba.
Na majd ma!
-
Rush77
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Én is most 41 évesen tettem le. kb 25 évvel ezelőtt robogóztam még Spanyolországban (nem sokáig mert a 15 éves fiúknak annyi volt a kötelező mint a motor értéke).
Aztán tavaly kezdtem el simsonozni és utána egyből A. A kettő között mindig is akartam csak sosem alakult úgy, hogy neki ugorjak a dolognak.Az alakzattal nekem mázlim volt mert egyedül vizsgáztam így amikor párban volt órám mindig azt mondta az oktató, hogy megyek hátul és kb mindegy hol vagyok nem szükséges az alakzat. Csak vizsgán csináljam helyesen.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A Zéé
üzenetére
Kinek mi idegződik be rutinként. Én például előszeretettel használom a motorféket 2 és 4 keréken is, ez megkíván egy követési távolságot is. Lakó-Pihenő övezetbe nem hajtok be, ha nem mondják és ugye általában mondja az oktató, hogy jobbra-balra. Azért akármekkora rutinja is van egy sofőrnek, oktatóval a seggében a gyalogos legyen már egy erős trigger point.

De ha valaki "vendégségben" is úgy viselkedik, mint otthon, akkor ne lepődjön meg néhány rosszalló tekinteteten...
bigrob: ez az alakzatosdi nekem is szokatlan volt, mikor második voltam a sorban. Akkor is, mikor első: folyamatosan figyelni a tükörben, lemaradt-e akár a társ, akár az oktató. Kereszteződés, lámpa, körforgalom...
Rush77: Én kb 28 évnyi autó és 24 évnyi smkp után szántam rá magam az A-ra.
-
pietrrr
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
B125-höz rutinvizsga nem kell, csak forgalom?
-
Rush77
aktív tag
válasz
bigrob
üzenetére
Én 8 óra vezetés után vizsgáztam. Igazából segítség volt, hogy kb 17 éve vezetek autót.
Egy hibám volt amiért mondjuk akár meg is buktathatott volna kb 200 méterrel a vizsga vége előtt
.
Egy kis kétirányú utcában a balra kanyarodás előtt kicsit túl mentem a képzeletbeli felezőn. De mondta, hogy mivel a többi része kvázi hibátlan volt ezért szemet húnyt felette.
A másik hiba ami viszont nem az én hibám volt, hogy rögtön ez után a baki után a következő kereszteződésben megállt alattam a motor (nem lefulladtam) mikozben befordultam volna és nem akart újra indulni. Nagy nehezen sikerült és utána kérdezte az oktató a végén, hogy mi volt ez. Mondtam neki, megnézte és neki sem indult utána
. A lényeg, hogy a táblákat (is) nagyon kell figyelni (főleg az ilyen fa mögé elbújós fajtát) mert én is majdnem beleszaladtam egy 30-as táblába.
-
bigrob
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
Ezt aláírom, hétfőn megvolt az első forgalmi órám, és a több éve szunnyadó robogós beidegződés, hogy jobbra tartok sávon belül hiba ha hátul megy az ember és nem tartja az "alakzatot", hogy első jobb nyomvonal, hátsó bal nyomvonal.
Még megyek ma is egy alkalmat, hétfőn szintén és szerdán egy duplát, pénteken meg forgalmi vizsga,
így konkrétan 10 órával megyünk neki a vizsgának,reméljük a legjobbakat..
-
Csandi
addikt
válasz
A Zéé
üzenetére
Mondjuk így akkor te lehet a ló másik oldala vagy, nekem a B és A jogsi is elsőre meglett Pesten (itt születtem, itt élek, B-nél 18 voltam, A-nál 26), a B 0 hibapontosra, az A-nál egy jobbkezet néztem be de azt mondta a biztos, hogy azt vegyük úgy, hogy nem látta.
Egyikre se vittem kenőpénzt. -
A Zéé
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Pont a rutiból közlekedéssel van a baj... Egy nagyságrenddel kell több mindent betartani vizsgán, mint amit a való életben is betartasz.
Ha a mindennapokban nem figyelsz egy Lakó-Pihenő övezet táblára, nem lőnek fejben, vizsgán azonnal bukás. Velem megtörtént 500 méterre a vizsga végétől.
Ugyanúgy bukás, ha még elslisszansz a zebrán, mert még "a járdasziget másik oldalán van a gyalogos". Hibapont, ha "túlságosan megközelíted az előtted haladót". Súlyos hiba, ha nem veszed észre a félig lombokkal eltakart 30-as táblát, vagy azonnali bukás lehet az is, ha nem ott és nem úgy indexelsz, ahogy vizsgabiztos szerint kell.
Nekem 4 óra rutin és 6 óra forgalom, meg 3 vizsga kellett BP-n ahhoz, hogy meglegyen a vizsga. Úgy, hogy akkor ott éltem, és a napi rutinnak számító útvonalaimon vizsgáztunk mindháromszor. -
Csandi
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Pont a rutinnal van baj. Vissza kell szokni azután, hogy figyelj mindenre amit amúgy nem szabad vagy másképp kell, de már reflexből máshogy csináljuk.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A Zéé
üzenetére
Ha odafigyel, akkor elég lehet a 2 óra. Egy gyakorló futárról van szó, forgalmi vizsgán pedig nemigen van különbség az smkp és a 125 ccm kategória között. Nem valószínű, hogy munkaidőben lesz alkalma gyorshajtást elkövetni úgy, hogy az oktatóautót se rázza le és a vizsgaútvonal sem visz fel autópályára.
Rutinja van a közlekedésben és a gépkezelésben is. Egyszerűen csak ne törjön előre a sorok között, vagy a kerékpársávon, ne forduljon meg a terelőszigetet keresztező zebrán, ne menjen át a piroson, használja az indexet, a sáv megfelelő oldalán közlekedjen, engedje el a gyalogost, biciklist és kb ennyi. -
macilaci78
nagyúr
válasz
zzola
üzenetére
Az a rendőr, amelyik robogóst állít meg, látni fogja, hogy 50-eshez közeli-e a blokk, vagy inkább 100 ccm felett van.
Ahogy már írták, egy baleset esetén kiderül: se jogsi, se kgfb, se műszaki, ha vétlen a balesetben, akkor is ő viszi el a balhét, mert ott se lehetett volna. Erre még egy ügyész lehet, rákéri a közúti veszélyeztetést is, ha mindezt életvitelszerűen, jövedelemszerzés céljából követte el.
-
-
Csandi
addikt
válasz
vlevi
üzenetére
Ha van B-s jogsija akkor van az a kiegészítő B125, az szerintem gyorsabb meg egyszerűbb mint egy A1.
Ha már A-t csinál az ember akkor tegyen korlátlant szerintem és le van tudva, 125-ös robogóval meg akkor is lehet járni.
Vagy megvárja mi lesz hátha tényleg engedik csak simán, hogy B-vel 125-össel lehessen menni. -
-
-
zzola
titán
Ismét lenne kérdésem, bár most nem az én témám.
Bátyám Woltozik, 50-es robogóját cserélné 125-re, de csak B-s jogsija van. Elkezdtem utána olvasni a 125/50 cm-nek, megtaláltam az alábbi cikket: [125CC motor rendszám nélkül] (itt szépen leírja, hogy könnyű megbukni). Bátyám szerint simán használható a 125CC-s 50CC-ként. Vannak eladó motorok, ahol "okmányok nélkül" szerepel illetve állítólag van olyan motor, ahol az 50 és 125-ös blokknál a kasztni ugyanaz. Mi ebből az igazság? Én mondtam neki, hogy ne játsszon a tűzzel, de...
Vagy létezik robogókból gyárilag fojtott, mint a magasabb köbcentis motoroknál?
Nem értek hozzá, de szerencsétlen ez az ember, valamit mondanom kellene neki!
-
3800+
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Pontosan ezt, hogy pl havernak a Tracer 9-en elol hatul ugyanakkora a majrecsik a pirelli angel gt gumin. Nekem meg elol 3szor akkora mint hatul. Ez lehet a gumi profiljanak a kialakitasatol ? Vagy a motor geometriajatol?
-
vendingo
veterán
Mennyire gáz, ha 1500-2000-el túllépem az olajcserét? 5000 az előírás, most van benne 2000. Tervezek menni egy nagyobbat, lehet, hogy túlszaladok.
-
3800+
őstag
Sziasztok!
Ez miért lehet ha a guminyomások (szerintem) rendben vannak? Nagyon megül a hátulja a gépnek kanyarban? A hátsó gumi egész jól ki van használva, az elsőn meg 3szor akkora az érintetlen “majrécsík”.
-
Rush77
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nekem csak azért van, hogy a lánctisztítót és a láncról lefolyó dzsuvát felvegye.
-
Rush77
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszi. Első körben kipróbálom a szőnyeges megoldást. Van egy temus szerelő szőnyegem aminek gumi az alja (kb 100x100-as). Azért vettem, hogy a bérelt beállóban arra folyjon rá a trutyi és ne próbáljon meg senki beszólogatni, hogy ott ápolom a láncot.
Ha az nem jó akkor lehet felkereslek a gumilapért.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Rush77
üzenetére
Kb 6×15×1 cm lapokat tettem félre, amik darált gumiból vannak sajtolva. Csomagolóanyag volt, kültéri greslap mintatáblák között volt, hogy ne csússzanak el egymáson a raklapon. Ez például megoldás, tudok adni.
Vagy ami egyszerűbb: egy legolcsóbb gumi lábtörlő. Leteríted, ezen álljon az oldalsztender és a túraemelő is, hogy ne tudjon elcsúszni. Használat után pedig feltekered.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy túraemelőt mert nem nagyon tudok hova tenni egy nagy hátsó emelőt a bérelt beállóban.
A gondom az, hogy kemény műanyag talpa van ami a garázs műgyantás vagy milyen aljaztán csúszik és nem tudom így megemelni a motort, hogy láncot ápoljak. Így jobb híján maradt az ide-oda tologatás.
Van valakinek ötlete, hogy mit tudnék kezdeni ezzel? Esetleg valami vastagabb gumiból mókoljak rá valami csúszásgátló talpat? -
A Zéé
addikt
válasz
Csandi
üzenetére
hát a kolléga 187 cm, és egy 14 éves kamaszoknak szánt motorral van problémája, akik nagy átlagban legalább 20 cm-el alacsonyabbak nála, szóval nem csoda, ha kényelmetlen, és azt sem mondta el, hogy milyen motorokkal próbálkozott még. Arról nem is beszélve, hogy azért az enduroknak nem az az üzemszerű állapot, hogy olyan sokat ülnek a nyergében.
Amíg nem bicajoztam, addig én se foglalkoztam különösebben az ergonómiával, és a bringával szívás világított rá igazából, hogy ha a 20 perces boltba menésnél többet akar az ember, akkor baromira nem csak az van, hogy felülünk rá, aztán majd lesz valami, hanem nagyon fontosak a mm-ek ide-oda is sokszor.
-
Csandi
addikt
válasz
Anaconda
üzenetére
Akkor nem tudom, nekem haverom KTM 690-én sem volt probléma, saját SV650-en meg CBR600RR-en (ez a leggázabb ilyen szempontból a vékony versenyülés és kemény futómű miatt) sem, meg a tesztre kapott Triumphokkal sem amik egész nap nálam voltak. (Daytona 660, nagy Tiger).
-
csongi
veterán
-
csongi
veterán
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Hordok. Kenyelmesebb, de az izzadas nehezebben szarad ki. Tobbet kell mozogno., kiallnom a nyeregbol.
De nem baj, mert legalabb annyira nem maradok satatikus allapotba.. -
kelly416
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Az én ülepemet az autó kényelmesítette el. Amikor átültem bicikliről, akkor szerintem 1000km-et sem vettem volna fel motoron azok után a kemény bicajülések után. Most meg 2km biciklivel fájt, amikor kb. 8-10 év kihagyásával ültem újra bicajra. Most motoron is fészkelődzem oicit fél óra után, bár inkább a derekamról felcsúszó kabát miatt.
-
bigrob
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszönöm!

Pár évet robogóztam, úgyhogy remélem az index nem lesz probléma.

Meglepődtem, hogy a tanpályán is mindenkit a karjelzésre próbáltak rávenni a pályák elején, igaz amikor vizsgáztam előttem volt egy forgalmi ahol az egyik srác kint maradt index miatt bukott.
Sosjogsin és youtubeon fent vannak a Zuglói vizsgaútvonalak, 2/3 ismerősebb környék, de nem hiszem, hogy gondot fog okozni.
Fülest már vettem mikor elkezdtem a tanpályát, nem szívesen használnám más után, pláne amilyen állapotban voltak a térdvédők is amíg nem találtam magamra valót...

-
vendingo
veterán
válasz
bacus
üzenetére
Én minél többet megyek, annál jobban bírom. Simán toltak a 10x500-as távokat gond nélkül. Vannak ismerősök, akik szinte napi szinten motoroznak és már 50km után fészkelődnek, 100 után már pihenniük kell, már megvették az összes alis párnát, de nem bírják. A cbf nekem se volt túl kényelmes, de az elviselhetetlentől távolt volt. Az africa a kemény banán ülésével meg tök jó volt, fáradtság nélkül nyomtam 600-as távokat.
-
Csandi
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Meglepne ha nem adnának fülest a walkie-talkiehoz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bigrob
üzenetére
Hajrá!

Leggyakoribb hibák, amiket másoktól láttam: irányjelző (vagy kint maradt, vagy elfelejtették, ez vonatkozik a sáv egyik széléről a másikra sorolásra is), egyirányú utcából balra kanyarodáskor nem húzódtak eléggé balra.
Ami még előfordul, de nemigen láttam: kereszteződésben megforduláskor a manőver során letette a lábát.
Sávot elválasztó padkánál megforduláskor előre kell engedni a motort, mert itt is érvényes a jobbra tartás. A szemből jövőt megkerülve kell balra fordulni.
2-3 alkalom után látni fogod, mi nem megy, annak a gyakorlását kérheted. Nekem az emelkedőn való elindulás volt a mumus, ami a forgalomban derült ki.Amire figyelj: egyéb utasításig a kresz szerinti egyenes az irány.
Az oktató nem hülye. Akkor adja az utasítást, amikor az végrehajtható. Nem kell zárvonalon sávot váltani, mert "Úristen, lemaradok!".
Lakó-pihenő övezetbe behajtani csak célforgalommal szabad, nektek olyan nem lesz.
Ha valamiért nem lehet egyenesen menni (mert például szemben lakó-pihenő övezet van, vagy T-elágazáshoz értél, de nem kaptál utasítást, akkor megállsz, ahol kell és kézfeltartással jelzed, hogy tanácstalan vagy).
Fülhallgatót vigyél, ami bemegy a sisak alá, walkie-talkie-t kapsz. -
bacus
őstag
Pont ezt mondom, hogy sztem 200 km alatt csak azt lehet belőni, hogy két motor közül ennek szarabb az ülése. Az én motorom elvileg az egyik legkényelmesebb, kifelé az első napon meg se kottyant a majd 600 km, az utolsó napon meg 450-t végig szenvedtem, se ülve, se állva, se féloldalt ülve, se a hátsó ülésen, már mindenhogy fájt. Amit előző napokban kapsz sérülést, pl az alsó naci gumija, vagy egy varrás, stb, az egyre jobban fáj, egyre kellemetlenebb.
El se tudom képzelni magamról, hogy elmenjek fél évre túrázni úgy, hogy minden nap menjek 400 km etapokat, pedig hány ilyen csatorna van a yt-on.
-
Xero
nagyúr
válasz
bacus
üzenetére
Ennyi alatt azert be tudom loni milyen hosszabb tavon. CB650-el en is tekertem le ugye Alpok turat es azt tudtam nagyjabol milyen. Meglepo modon attol lenyegesen kenyelmesebb a STriple, ezert batorkodom azt mondani, hogy a Tiger800 is rendben van, mert ulesproba alapjan az a tesojatol is comfortosabb.
-
kelly416
veterán
Ne is mond. Éveket hagytam ki tekerésből, pedig elötte le sem estem a bmx-ről aminek sima műanyag ülése volt, utána meg az országúti ktm-ről, aminek már egy lehellet szivacs is volt a műanyag és a műbőr között.
Na de amikor vissza ültem, 10 perc tekerés után 2 napig fájt a püspökfalat.
Nyilván vissza szoktam és közben vettem kicsit kényelmesebb nyerget is, de fájdalmas volt utólag az elkényelmesedés. -
Xero
nagyúr
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Megszokod. Ne gondold tul.
Nekem ugye STriple765 van, ami azert kevesbe turas mint a Tiger 800-as, megis lazan motorozom rajta 200km-t egy seggel.
A bicajom az ami hosszabb kihagyas utan mindig megszokast igenyel, de ott sem kell elso het utan bicajos gatya, lazan birok 20-30km-t, pedig azert fajdalmasabb. Ilyen fapad:
-
Csandi
addikt
Egyébként bringára rohadt jók ezek a padded alsógatyák, meg bicós nadrágok. Motorra nem próbáltam még

-
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Telen nem bicajozok.
Tavasszal amikor visszaulok a nyeregbe, az elso tekeres utan ket harom napig ugy ulok le mint akit nemreg d.gtak meg.
Ez ilyen.
Ido kell amig a segged hozzaszokik.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Dell Latitude 7390 13,3" FHD IPS, i5-i7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i7-8550U I 16GB I 512SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)