Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
mint lakás vásárlásra vágyó egyedülálló "fiatal" (35+ már lassan) Budapesten, kb így: [link]
kb a tavaly nyár ótához képest +10-20%-al magasabb szintekre állnak be az új cuccok, a jól beárazott, jobb helyen lévő kis lakások még mindig napok alatt mennek el, a túlárazott szarok viszont pihennem a "wishlistemben" jó ideje. mivel ez lett a default, meg a média is teleharsogta a sajtót a "pörög a lakáspiac" meg "lakhatási válság" cikkekkel, nem igazán látom hogy az eladók belemennének nagyobb alkukba egyelőre. szóval kb egy adott helyen lévő, adott méretű cucc tavaly óta jó 10M-t ment fel árban, csak nekem nem lett hirtelen annyival több pénzem.
már a kivándorlást fontolgatom és bérlek inkább a hanyatló nyugaton, mert ez itt jelenleg esélytelen.
-
sakal83
addikt
válasz
eladocuccaim #33460 üzenetére
Hat igen... Relativ jo ar... Sokan ilyenfe aron hirdetik a panelt...
-
abw6291
tag
Sziasztok!
Befektetési/kiadási céllal (de később nem kizárt hogy lakhatási célra) úgy 80M-ig milyen lakást érdemes manapság vásárolni lehetőleg Budapesten?
Használt/új/panel/tégla minden játszik.
Vagy jobb most inkább kivárni valameddig?
-
Mercutio_
félisten
válasz
pit stop #33454 üzenetére
Ha benne van az adás-vételiben, amit az ügyvéd rakott össze/véleményezett, akkor a minimum, hogy az ügyvéd rákérdez a kliensnél, hogy intézze-e, hisz nem a témában járatlan, első lakását vásárlónak kell erről tudnia. Pluszbónusz, az ügyvéd az ügyfele érdekében jár el, ennek szerintem része, az, hogy tájékoztatja a lehetőségekről és arról, hogy mi az ügyintézés menete, kinek kell/lehet azt végezni
-
Csabroncka
addikt
válasz
Morgenstern #33447 üzenetére
"adásvételiben kérve az B400-as" ezt így rohadtul összemostad, akkor nem adta be az ügyvéd?
Telefonon is segítenek, ügyfélkapuval online mindent el tudsz intézni! (ahogy TR4D3R írta)pit stop normál esetben az ügyvéd intézi, tulajdonképpen kötelessége jelenteni az adásvételt a NAV felé, persze kibaszni lehet az ügyféllel - ezek után milyen lehet az adásvétel szövege - no comm.
-
pit stop
addikt
válasz
tonyrulez #33451 üzenetére
Ha külön megállapodás van erre, akkor mint sok minden másban eljárhat ebben is helyette, de attól, hogy az adás-vételi szerződésben benne volt (ami a vevő és az eladó kötelezettségeit írja le) attól az ügyvéd nem fogja magától intézni.
De én úgy értettem erre nem tértek ki külön. -
TR4D3R
csendes tag
válasz
Morgenstern #33450 üzenetére
Én is így jártam. Itt találtam a megoldást. Sima e-papíros levél, be sem kell menned. Pár nap múlva jött a határozat minden infóval. Első lakástulajdont megszerzőként az EGÉSZ illetékre jár a 12 havi részletfizetés (1M felett is).
-
Drizzt
nagyúr
Nagyon függ attól, hogy melyik szegmensről beszélünk. Van ami nagyon megy, meg van ami beállt, mint a szög. Legalább várost/főváros esetén kerületet érdemes megadni ehhez a kérdéshez. Budapesten nagy általánosságban növekvő kínálat van, de területileg és lakástípusilag ez nagyon eltérő képet mutat.
-
pit stop
addikt
válasz
Morgenstern #33447 üzenetére
Ezt neked kellett volna külön intézni.
-
gg07
tag
piacihelyzetet ti hogy látjátok? ami van ingatlan eladó, azt rögtön felszippantja a piac és gyorsan elfogynak vaagy sokan nincsenek a piacon, nem tudnak/akarnak nagyobbra váltani és úgy érzik jó helyen van most ingatlanban a vagyonuk?
-
Morgenstern
tag
Köszi srácok, így már biztos, hogy valahol ez a dolog megakadt. Ezt az ügyvédnek kellett volna automatice beadni, vagy nekem miután megvolt az adásvételi aláírása? Megmondom őszintén csak az adásvételiben van kitérés erre, hogy élni kívánok vele, a formanyomtatványt nem is láttam soha…
-
tonyrulez
őstag
válasz
Morgenstern #33444 üzenetére
A határozatban így kellene benne lennie rögtön az összeg után:
"Mivel első lakástulajdonát szerezte, a(z) XXX forint illeték összegére a NAV 12 havi egyenlő összegű, pótlékmentes részletfizetést biztosít. Az illeték első részlete YYY forint, a második és minden további részlet ZZZ forint. ..."
-
Csabroncka
addikt
válasz
Morgenstern #33444 üzenetére
"Első ingatlan, adásvételiben kérve az B400-as lapon a részletfizetés, 35 év alatti vagyok."
Ellenőrizd mit adtatok be, gondolom rublika pipálva és be lett írva a 12 havi részlet. Amennyiben igen úgy telefonálj és segítenek. A határozatban benne kellene legyen meddig és milyen ütemezésben kellene teljesítened.
- minél hamarabb...
-
Morgenstern
tag
Sziasztok, illetékkel kapcsolatos kérdésem lenne.
Első ingatlan, adásvételiben kérve az B400-as lapon a részletfizetés, 35 év alatti vagyok. Ma megkaptam a határozatot, de ebben nincs semmi a részletfizetésről, csak a 4%, amit 15 nap elteltével fizessek be.
Várjam meg a 15 napot és utána kérjek részlet fizetést vagy ilyenkor hogy megy ez?Köszi!
-
bexinho23
őstag
válasz
goodboy007 #33441 üzenetére
-
sakal83
addikt
válasz
goodboy007 #33441 üzenetére
Jol mondod
-
lm83
őstag
válasz
Handball94 #33438 üzenetére
Nem. Még alá kell írni a szerződést. Amit nekik törvény szerint aláírás előtt vagy 5 nappal kikell küldeni, hogy legyen időd rendesen átolvasni. Aztán aláíráskor meg egyeztetve lesz az utalás napja.
-
Albérletárak: egyre nehezebben tudnak emelni a tulajdonosok
Várható volt, a potenciális bérlők már nem tudnak havonta többet otthagyni. -
stickermajom
addikt
Visszajöttem ÖNYP jelzálog előtörlesztést kérdezni. OTP befogadta a dokumentumokat, az alábbi emailt kaptam tőlük:
"Tájékoztatjuk, hogy az elszámolás fordulónapja (a pénztártag által hiánytalanul benyújtott, szabályszerűen kitöltött kifizetési kérelem pénztárhoz történő beérkezését követő 25. munkanap, a kifizetés pénzügyi teljesítése a beérkezéstől számított 60. naptári napon 2025. május 30.-ig esedékes.
Tájékoztatjuk, hogy a Pénztár a szolgáltatás/kifizetés pénzügyi teljesítését követően az elszámolást feltölti a Pénztári Portálra, ezzel egyidejűleg Önt a megadott email címen tájékoztatjuk."Na most akkor nekem mikor kell értesítenem a jelzálogos bankomat? Ugye volt egy összeg, de abból levonnak még, meg közben épp elég a hozamom a drága politika miatt. Szóval fogalmam sincs mi lesz az összeg, de ha jól értem akkor kb. egyszerre jön az elszámolás és a pénz. Vagy ráérek akkor lejelenteni?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #33109 üzenetére
Update:
- 2025, márciusi ingatlan.com használt hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: + 20000 Ft/nm (+1.6%).
- Budapest egesze, lakasok: + 24000 Ft/nm (+2.2%).
- Eger, lakasok: + 26000 Ft/nm (+3.5%).
- Debrecen, lakasok: + 9000 Ft/nm. (+0.8%)
Szerintem van itt meglepetés bőven. Budapest enyhén tovább gyorsul annak ellenére, hogy a kínálat meghaladja a keresletet mostmár. De az is tény, hogy az összkínálat alacsony annak ellenére, hogy növekvő trendben van. Debrecen meg közben hirtelen fékezett hirdetési árnövelés szempontjából, pedig eddig élen járt. Csepelt meg muszáj elővenni megint: január: 836K, március: 965K. Azaz 2 hónap alatt: +15.4% használt lakás hirdetési áremelkedés. -
-
Dr. Mózes
aktív tag
Sziasztok!
Leírom, hátha van valakinek tapasztalata az alábbi ügyben:
Rokonék fekvették a csok-ot, 2 gyerekre írtak alá. Az elsővel semmi gond, és a második is kb. 7 hónapja megszületett, viszont a másodikat nem jelentették le a banknak. Ahogy utána olvastam így a második nem számít babának, viszont nem tudom mi az általános gyakorlat.
Ha most gyorsan elszaladnak és lejelentik, akkor minden rendben, a 180 napot rugalmasan kezelik? Vagy emiatt tényleg úgy kezelik mintha nem született volna meg a második, és ennek megfelelően fogják őket büntetni?Igazából csak én vagyok kíváncsi, hogy ebben az esetben mi történik, mert a baba 4 hónapos korában már figyelmeztettük őket, hogy ez nem játék, de mégse intézték el.
-
vans?
őstag
-
MrCsiT
addikt
válasz
stickermajom #33420 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad.
Számomra az jelentené a "flottul"-t egy LTP-s betörlesztésnél, ha amikor megtudtam, hogy letelt a gyűjtési időszak, megírnám az LTP-nek, hogy melyik hitelbe tolja bele, ők meg intéznék ezt onnantól a hitelnyújtó bankkal.
Volt ilyenünk tavaly épp. Úgy kezdődött, hogy elgondolkodtunk rajta, hogy egy részét törlesztenénk be, a másik részét számlára kérnénk ki felújításra, majd beigazolnánk.
Na mondta is rögtön Mancika, hogy Na, azt nem lehet!! Amikor erre azt feleltem, hogy én ezt elfogadom, csak mutassa meg a vonatkozó üzletszabályzatában, hogy van ilyen megkötés, akkor hirtelen meg tudta kérdezni a kérdésben a kollégáját, és kiderült, hogy természetesen semmi akadálya ennek.A további, ami megdöbbentő a felhasználásnál, az maga a folyamat: felveheted, de várjál 3 hónapot, mire kiutalják. (Mi van?? Talicskával viszik a pénzt arrébb, vagy mi az oka?? Nonszensz.) Majd menj be 2 bankhoz 3x.. az egész folyamat ebben a formában egy rossz vicc. Több elemzés is mutatja, hogy amúgy az LTP termék maga is az, így immár nem is kötnék újat.
-
stickermajom
addikt
válasz
stickermajom #33405 üzenetére
Befejezve a történetszálat: A Rafi egy nap alatt megküldte az igazolást és hétfőn bementem az OTP-be személyesen leadni. 25+8 munkanapot ígérnek, már csak telefonon be kell majd jelentenem az előtörlesztés tényét ha közeledik az utalás dátuma amiről szól majd az OTP. Meglepően flottul ment minden.
-
TrollBalint
addikt
válasz
Drizzt #33416 üzenetére
Én is inkább úgy számolok, hogy egy 5M-val kevesebbért rakom fel, mint a minimum, akkor esélyes, hogy esetleg el is tudom adni. (Szoktam rendszeresen nézni a miénkhez hasonló lakásokat, és a legolcsóbb 59,8 volt múlt héten, amit erősen sokallok. Ráadásul nekem úgy tűnik, hogy az akinek nincsen felújítva, az is simán drágábbért felrakja, mint aki egy felújítottat hirdet....
)
-
Mauzes
addikt
válasz
wmarci #33410 üzenetére
Az Unicredit mostanában lassabb állítólag, mert feltorlódtak a központban az igénylések. De a 2 hónap az tartható azért. Én úgy tudom, hogy a hitelbírálati kérelemhez ha minden szükséges dokumentum és értékbecslés megvan, akkor 15 munkanap alatt kötelező elbírálni a hiteligényléseket MNB szabályozás értelmében.Onnan még szerződés küldés-aláírás, közjegyző, jelzálog bejegyzés vn hátra, és az önerő igazolás.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
TrollBalint #33414 üzenetére
Ez azért nagyon nem azt jelenti, hogy nem fogsz tudni eladni ezekben a kerületekben lakást.
Viszont azért néhány helyen elég jelentős lett mára a hirdetési túlárazottság, tehát nagyon nehéz eltalálni, hogy mekkora ár reális még. Pont ezeken a helyeken gondolom, hogy csökkent a kereslet.
-
Drizzt
nagyúr
Bocsánat, csak a számomra releváns részeket fogom idézni:
"A főváros szintén kivétel, ahol márciusban összességében stagnált a kereslet éves szinten, de a befektetők vadászterületének számító belvárosi kerületekben és újlakás-piacon pezsgés tapasztalható.""A fővárosban teljesen átalakult a piac 2024 elejéhez képest. A múlt év első hónapjaiban a keresletet azok pörgették, akik saját célra vásároltak lakóingatlant. Több ezer vásárló pótolta be a 2023-ban elhalasztott adásvételeit, amiben az újonnan indult CSOK Plusz is segítette őket.
2025 első hónapjaiban viszont a befektetési célú vásárlók vették át az irányítást. Erre utal, hogy miközben a használt lakóingatlanok iránti kereslet összességében stagnált Budapesten, a belső kerületekben 6-20 százalékkal nőtt az érdeklődések száma.
A befektetők kedvencének számító új lakások esetében pedig több mint 40 százalékkal élénkült a fővárosi kereslet.
Érdekes, hogy a befektetők egyik kedvencének számító VI. kerület, keresleti szempontból alulteljesít a belvárosi lokációkhoz képest, amiben szerepe lehet a nemrég megszavazott Airbnb korlátozásnak is. ""Balogh László közölte azt is, hogy a saját célra vásárló vevők a legolcsóbbnak számító külső kerületeket vették célba, ahol szintén bővült a telefonos érdeklődések száma az eladó lakások és házak iránt."
"
Balogh László szerint bár a befektetők pörgették a budapesti lakáspiacot az év elején, az aktivitásuk lassulni kezdett. Márciusban ugyanis havi szinten csak az V. kerületben nőtt a kereslet a fővárosban, és az éves növekmény mértéke februárhoz képest is lassult a belvárosi kerületekben.
„Ez összhangban van azzal a várakozással, hogy az év első felében az állampapíros befektetésekből átnyergelő befektetői mozgások lecsengenek az ingatlanpiacon. A befektetők intenzitását csökkentik a tempósan emelkedő ingatlanárak is, mert minél magasabbak az árak, az annál rosszabb beszállópontot jelent az ingatlanbefektetőknek”
– fogalmazott a szakértő. Ha viszont lecseng a befektetői hullám, akkor az eladók lépéskényszerbe kerülnek. A visszafogottabb kereslet ugyanis lassítani fogja a drágulás mértékét, így nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik spekulatív módon a jelenlegi piaci árszint felett kínálják eladásra a lakásukat vagy házukat. Ha nem találnak vevőre, akkor az eladók sem tudnak belátható időn belül továbbköltözni.
"Van még benne márciusi YoY érdeklődés változásról ábra, az érdekes lehet.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #33086 üzenetére
[DH tranzakcióbecslés: 2025. március: 12200 (+ 10% YoY)]
Refi:
- 2021. marcius: 15630
- 2022. marcius: 14584
- 2023. marcius: 7787
- 2024. marcius: 11046Az össz. trazakciószám erősebb lett, mint amire számítottam.
(Pici adalék: "2025 első negyedéve így a tavalyinál 8%-kal több tranzakciót hozott. Az árak meredek emelkedése ugyanakkor már érezhetően visszavetette a keresletet március második felében, ami idővel a tranzakciószámokban is megmutatkozhat. ")
-
wmarci
senior tag
Sziasztok!
Akik mostansag ugrottak bele lakashitelbe, mennyi ido korulbelul most a folyositas sima piaci hitel eseten? A kiszemelt bank az Unicredit. Max 2 honap realis lehet?Koszi
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33408 üzenetére
kozben rajottem, h sztorno, mert hitel van rajta
de, reg kivan, szoltunk a 12 honaprol, csak keves lesz
tegnap idegbol irtam, mert a tervezonk jol beszivatott, most mar kb. eselytelen hogy eladjuk idore...
Nem a mi <50M-s vasarlasunk fogja kiverni a biztositekot, az egy nullaval odebb kezdodik sztemhm, a vasarolt ingatlan 1 even beluli eladasa is szamit vajon? felmerult az is... [es azon nincs hitel]
-
Mauzes
addikt
válasz
axioma #33407 üzenetére
És az új igatlanra még nem lett kivetve illeték? Mert azt a vételnél kell jelezni, hogy cserepótló és ezért függesszék fel az illeték kiszabást.
Amúgy elvileg a jogszabály szerint ez így működhetne. De amikor házastársak közötti oda-vissza adásvétel van, azért az még egy next level-re emeli a trükköt, lehet a nav brahiból elkezd rászállni az emberre.
Egyébként a jogászom azt tanácsolta, hogy kérjek állásfoglalást a NAV illeték osztálytól. Írásban nem fognak ilyet kiadni, de amit szóban mondanak, az elvileg úgy van. Csak mert előfordulhat, hogy a NAV már korábbi esetek miatt baszkurál egy bizonyos ügytípust, még akkor is, ha jogszabályba még nem emelték be a dolgot.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #33340 üzenetére
Regi hsz, de ezzel meg lehet uszni a 12 honap eladast az illetekmentesseghez?
50-50% tulajdon a meglevon, tobb mint fel eve vasarolt masik ingatlan [bontando hazas telek, ezert nincs 4 ev]. Ferj elad annyit a felesegnek, amennyiert o vette a reszet az ujban, majd kulon szerzodesben par het mulva vissza. Egy 0.25-os ingatlanossal a 4% + bunti helyett fel % ossz dij [+2 tullap]. -
stickermajom
addikt
válasz
TrollBalint #33392 üzenetére
Koszi, vegul nagy nehezsegek aran valami elindult, de necces lesz idoben. Ket Rafi es harom OTP fiokot jartam meg, hogy vegre talaljak itt is, ott is kompetens(ebb) embert a temaban.
OTP-ben ahol az ONYP van vegul nem is tudtak tul sok mindent tenni, csak megcsinaltak az azonositasom, Rafis ugyintezo pedig beadta a kerelmet a fennallo tartozas igazolashoz. Ez utobbi meglepo modon nem egy 3 kattintassal osszerakott form helyben, hanem a kozpontban _talan_ keddre elkeszul. Nekem ez azert jo, mert aznap legkesobb 11-re a repteren kell lennem.Elotorlesztes bejelentes amugy telefonon is jelentheto lesz, ha veletlenul sikerul idoben megkapni a papirt.
Szoval most varok, elvileg ha beterhelik az igazolas osszeget a szamlan, akkor elerhetove valt a bankban es barhol ki tudjak nyomtatni, azzal pedig be tudok majd menni az egyetlen OTP ONYP ugyfelszolgalathoz Budapesten.Kicsit lassan orolnek a malmok, de abszolut az en hibam, mert fogalmam nem volt errol a lehetosegrol, csak ma kaptam egy ertesitest az OTP-tol. Ha elobb tudom, nem kellett volna izgulni.
-
D@ve89
tag
válasz
werszomjas #33401 üzenetére
Nálam úgy történt, hogy elhangzott a százalék telefonban, megegyeztünk. Aztán amikor fizetni kellett, mondta az ügyvéd, hogy készpénzben jobb lenne, mert más módon sajnos ÁFA is lenne. Szerencsére KP-val készültem.
-
axioma
Topikgazda
válasz
werszomjas #33397 üzenetére
A szerzodes alairva es full ki is fizetve, tehat mar nincs ugyvedi letetben a hozzajarulo stb. resz, nem hiteles?
Amugy ja, masik hozzaerto megkerdezese nelkul nem eroskodnek (jelzem gyorsan, programozo vagyok nem jogasz, csak olvasgattam fogyasztovedelmet - amugy lehet oket kene megkerdezni), masreszt viszont siman lehet hogy ha pici erot mutatsz mar akkor elall a probalkozastol.
Amugy az se mind1, hogy a 0.5% csak szoban hangzott el es nem bizonyithato, vagy irasban is megvan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Politika
- Óvodások homokozója
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bundle topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest