Hirdetés
- ASUS ROG Ally
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple MacBook
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Közérdekű info , hogy karasnában akinek Shoei bukója van személyre szabják.
Lemérik a fejedet beverik a gépbe az adatot kiadja hova mit kell rakni (szivacsot).
Oszt kész.
Árat nem tudok mert nekem még ingyen volt. -
Picco
addikt
cseh baratainknal a motoros oktatas evidensen maskeppen folyik mint nalunk, gondolom elso par ora szoktatas gyanant van, de nem tudom h tudnanak e annyit fizetni h rauljek egy orara ugy h mas vezeti

link a perverziohoz -
Rush77
aktív tag
Köszönöm mindenkinek. Akkor ráugrok a gyárira.
-
Topiccsendőr
addikt
-
-
Rush77
aktív tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Köszi. Akkor maradok a gyárinál.
Kesztyű témához. Tegnap megvolt az éles próba. Elég nagy karikát mentünk. Sokkal jobb volt az aláöltöző kesztyű mint amire számítottam. Nyílván kora reggel dobogókőn nem volt melege a kezemnek de 6 fokban is elviselhető volt. Ez mondjuk azért nem azt jelenti, hogy jövőre nem fog kelleni valami zárt kesztyűt amiben van valamennyi bélés. -
Rush77
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni.
Ma vettem észre, hogy a kormányvégsúlyom forog. Kitekertem a csavart és látom, hogy a belső "szára" el van törve. Kérdéseim a következők lennének.
Számít milyet veszek?
Most a gyári a mi benne van a jobboldali nagyobb mint a bal, viszont amiket nézegettem webáruházakban, ott ugyanolyan méret mindkettő. Ennek van érezhető hatása?
CBF 500 az alany.
Köszi. -
bacus
őstag
válasz
vlevi
üzenetére
De nem ezért rossz, hanem végtelen unalmas képet ad. A sisakra szerelt kamera jobb, és a legjobb ha 3-5 kamerával dolgozik valaki, abból vág össze.
Persze ez nem motorozás már, sokszor előre menni letenni egy kamerát, vissza , elmotorozni előtte, majd vissza a kamerához.Én sose tudnám ezt így csinálni. El lehet jutni olyan profi minőségig, hogy már fájóan műanyag lesz a videó, mintha egy stáb menne veled. Ezt még megtetezed egy kis utó szinkronnal és kész is a profi anyag, amit akar a natgeo is forgathatott volna. (És számomra már nézhetetlen, mert nincs benne hiba)
-
vlevi
nagyúr
válasz
vlevi
üzenetére
Így néz ki felrakva.
Még nincs véglegesre szerelve, mert még nem érkezett meg az a csatlakozó, amivel a műszerfal mögötti, gyújtásra kapcsolt 12V-os (talán markolatfűtéshez használható) konnektorba való.
USB-vel beindul, de valószínűleg a +2 kamerát már nem viselné el, fixen pedig nem akarom az akksira kötni.
-
vlevi
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én is feltettem nemrég a motorra egy Carpuride W712D. Azt, amihez adnak első/hátsó kamerát is. Természetesen nem leszek ettől elsőszámú motoros vlogger, de menetrőgzítőként funkcionál.
A rögzítése nekem se teljesen a szívem csücske, így, hogy imbuszkulccsal leszerelhető, tényleg nem szívesen hagyja ott az ember éjszakára.
De találtam egy ilyet, és mivel a a telefont én is Quadlockkal használtam, jó 5let lenne így felszerelni a cuccost.
Csak az a kérdés, hogy melyik Carpuride cuccon milyen a 4 csavar helye, és mekkora az a téglalag, amire fel lehet fogatni.
Evotech Carpuride Interface Plate
Egyébként a 712D-nél már kezdtek ezek gondolkodni, mert a készülékről, és a tartókarról is levehető a gömb, és anélkül is fel lehet tenni.
Oda is oda lehetne biggyeszteni egy Quadlock tokot.
Amúgyis egy sokkal profibban kinéző rögzítést adnak hozzá, mint a korábbiakhoz.
-
Rush77
aktív tag
válasz
pepucs
üzenetére
Ma megvettem az MT500-at. Felpróbáltam a polárt is de nem volt kényelmes.
Holnap kora reggel élesben vizsgázik majd
.
Az MT500 amúgy tök jól elfér a kesztyűm alatt és (legalábbis amíg próbáltam az üzletben) nem nyomott sehol. Ráadásul varrás nélküli.
Majd kiderül, hogy mennyire éri meg a három ezret. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Khaosz55
üzenetére
163 cm
Első körben csak üléspróbát tartottam a boltba, mert úgy volt hogy utána megkapom egy hétre, csak aztán az elmaradt, így nem mentem vele egy métert se. Mondjuk már nem is szeretnék.Más:
Az alábbi cipők közül van valamelyikből valakinek?
Alpinestars CR-X
Ixon Snake
Sidi Nucleus
Alpinestars CR-8 GoretexEgy Alpinestars Faster 4-et válszanék (WP), gyakorlatilag azért mert ktm-es kiadás
Szeretem nagyon, sosem ázott még be, viszont nem tetszett sosem hogy vékony a talpa (nálam ez is sokat számított méretbe, így volt olyan motor, amiről ebben nem értem le csak sima utcai sportcipőbe), illetve nem akarok sima talpú cipőt, mert kirándulásnál-benzinkúton csúszkáltam benne.
A CR-X-et néztem megjelenés óta és amúgy nagyon tetszik, de ez az új CR-8 sem rossz, és mivel a ruhám is Goretex-es, így talán vízállóságra ebben bízok a legjobban. A CR-8-ban az nem tetszik, hogy nem fűzős, látatlanba megrendelve így még nehezebb lesz eltalálni a méretem, itthon meg esélytelen hogy kis méretben legyen próbálható darab
-
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Én is csak hosszabb távolra veszem elő a motort, túrázáshoz.
Óvatos ruhák vagyok, még a lillafüred Felsőtárkány parád útvonalon se nagyon teszem az A módba
Nekem valószínűleg így elbírja a sok km-t. -
Khaosz55
addikt
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Milyen magas vagy? Egymás után próbáltam kia 1000-es hornetet és 09 Gen4-et. Én 182cm és hornet nekem nagyon kényelmetlen volt kizárt hogy kibírok rajta 600 km-t egy nap. Volt hogy 1100km-t mentünk egy nap alatt.
Illetve a 6000 fordulat alatt semmi nem csinált a hornet a 09-hez képest. Túránál, szepentíntől függően kb 4000-es fordulaton gyorsítok ki egy kanyar után. Szóval a hornet nekem egyáltalán nem jött be, 8000-es fordulat felett tényleg erősebb volt, de ez volt az egyedüli benne. Komplett csomagot nézve a 09 jobb volt sokkal. -
crocy
tag
sziasztok,
sajnos szembesülni kellett vele, hogy ilyen 13 fokos idöben lefagynak az ujjaim a szellös kesztyüben.
Mit gondoltok, ehhez hasonlo kenguru bör kesztyü kepes kenyelmes viseletet biztositani ilyen 5-15 fokos hömerseklet tartomanyban?
[link]
gatyarol meg alaöltözöröl meg majd külön kerdezek.
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Khaosz55
üzenetére
Nem feltétlen neked válasz, de kicsit hozzád is kapcsolódik....
Eladtam a KTM-em, végre egy életre megszabadultam a KTM-ektől
Elég érzelmes búcsúzkodás volt, mert (a hibái ellenére) ez volt az álom motorom, másrészt nehéz volt elfogadni hogy most nem lesz motorom egy darabig meg nem fogok motorozni, pedig mióta van jogosítványom, nem volt olyan hét, amikor ne ültem volna motoron (jó, ez kicsit túlzás
).Na és a lényeg, amiért mindez kapcsolódik kicsit hozzád, az az MT 09. Nyilván már rég gondolkodom a KTM utódján, és arra jutottam, hogy még mindig a Duke volt az a motor, amibe a legtöbb kilómétert pakoltam legkevesebb idő alatt, és az is egy naked motor volt. Városban még mindig sokkal élhetőbb (számomra) mint egy túramotor (keskenyebb, jobban elférek a sorok között) és ugye a szezonom 90%-át ebből szedem össze. Elmehetnék majd végre kicsit többet pályázni, és ha elég kényelmes naked-et választok, akkor azzal azért el lehet menni túrázni is.
Végigültem idén-tavaly mindent ami érdekel 700-1000ccm között (kivéve KTM), és az új genes 09 testpozíciója volt a legkényelmesebb (utána az 1000-es hornet, bár annak kemény volt az ülése, meg a 750-es hornet, de na, lefele nem akarok váltani), aminek nagyon örültem, mert erőben-karakterben is ez áll hozzám a legközelebb, ez tetszett a legjobban (kinézet és adatok alapján is), plusz azért az is hozzá tett egy adagot, hogy te is mennyit túrázol a 09-el, tehát nem elvetemült terv ez....
Több érv is szól emellett, egyrészt, már most belefér a keretembe (remeg is a kezem a buy gombon, de tudom, hogy legalább 1 évig porosodna csak a garázsba feleslegesen), túrára is fel tudom úgy pimpelni hogy nekem kényelmes legyen (van hozzá plexi, dobozok) és, emellett talán belefér a költségvetésbe még egy kis rendszámos enduro, valami crf300l (vagy szerűség), amivel ismét kiélhetném az erdőben összetöröm magam vágyaim
Ha nem a 09 lesz, akkor viszont maradok a túra vonalon, és vagy egy africa twin lesz a befutó (2020 utáni, de hogy adv sport vagy sima, még nem tudom), vaagy, ha nagyon jól állok gyüjtéssel, akkor az 1300-as gs (amit bár kipróbáláskor nagyon nem szerettem, utólag nagyon megszépültek az emlékek).
Inkább előbbi felé hajlok, mert egyrészt, szerintem úgy sem bírom ki, hogy 3 évet várjak a motorozással, viszont túrázni biztosan nem jutok el az elkövetkezendő 3 évben, és lehet, hogy utána sem nagyon. Városban azért szívás tud lenni a túramotor (meg nekem nehéz meg magas), viszont azért mérföldekkel kényelmesebb, és arra a kis földutazásra nem kell külön motor, össze tudom törni a nagy dögön is magam
Meg hát lehet ezekkel is jókat kanyarogni, meg pályára is lehet menni, nyilván nem úgy, mint a 09-el....
09-nél is érdekes, hogy mit vegyek, én még mindig nem vettettem el az y-amt-t (ami azért pár év múlva már még jobb lesz) se, de nyilván ha éppen akkor lesz jó árban egy sp, akkor azt fogom megvenni. Bár az új genes simának már szerintem nem rossz a futóműve, engem mint átlag usert ki fog szolgálni.
Persze ezek most csak mind álmodozások, de szerintem (remélem
) jövőre, ha már felférek a motorra, akkor ezt a 3-4 motort elviszem egy hoszabb, egynapos 400-500km-es túrára és ezek alapján döntök. Addig is remélem párom lecseréli a Tracer 7-ét egy új 9-re, mert habár szerintem az egy bűn ronda motor, azért érdekel hogy milyen a 09 túrásított verziója. Az tuti, hogy magamnak nem venném. -
Kértem tegnap a Hondától az NT-hez topbox-ra ajánlatot. Hívtak is, hogy 260e Ft. Kicsit seggre is ültem. Mondtam, hogy ez elég karcos ár. Mondta, hogy kedvezményként tudja adni, hogy a zárat beszerelik és beállítják ingyenesen, hogy az indítókulccsal működjön.
Lenne olcsóbb megoldás, csak sajnos ez a gyári tetszik.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Khaosz55
üzenetére
Ha szereted tartsd meg, de egy motor nem csak olajfogyasztasbol all.
Hanem villaszárbol, annak kemenykrombevonatabol, tefloncsapahybol, ami altalaban nem nez ki jol ennyi kmnel. Nyakcsapagybol, lengovillacsapagyazasbol, ami beragodik. Idomokbol, amire az elso lerek raveri a koveket, amik szetrazkodnak, repednek a vibraciotol. Bezinpumpabol, ami egyre gyengebb lesz. Szenzorokbol, amik eltero jeleket fognak adni idovel, es a futasteljesitmennyel. Lambdaszondafutesbol, ami beszarik, es a motorba bele sem mentunk.
Ezek mind penzbe kerulnek. De ha nem tetszik mas motor, akkor ez van, ra kell kolteni erre.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bacus
üzenetére
Ezek altalaban futarok, vagy szakmabol kofolyolag motorozo emberk szoktak lenni, akik nem szabadidoben szedik ossze a sok métert, hanem munka soran.
Es tovabbra sem gyozom hangsulyozni, hogy ezt osszehasonlitasi alapkent nem erdemes tekinteni, mert ezeket a futasokat nagyon kis atlagsebesseggel, keves hideginditassal szedik ossze, tehat az atlag ember es annak motorja erre nem lesz kepes soha, mivel teljesen mashogyan hasznalja/kell hasznalnia a motorjat. -
bacus
őstag
válasz
kelly416
üzenetére
Azért a meleg idő és az anyagi háttér még kevés évi 40e km-hez. Meg nem tudom ki hogy van vele, de lehet igy jó pár év motorozás után nekem elég hullámzó a hangulatom, van, hogy rá se akarok gondolni a motorozásra, aztán eltelik pár nap van, hogy hét, és nagyon mehetnékem támad.
(a munkába járás, vagy épp egyéb közlekedés az nem számít, nyilván ha mennem kell valahova, a bkk és a motor között még nem választottam a bkk-t
) -
Khaosz55
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Abszolút semmi probléma nem volt, illetve semmi jele hogy probléma lenne, 0 olajfogysztás 6000Km után.
A szokásos karbantartások, olaj, gyertya, légszűrő, villaolaj csere, szinkron ellenőrzés, lánc és gumicsere. 64K-nál volt szelephézag ellenenőrzés. A gyári tűrés közepében volt, hozzá sem nyúltak.
Idáig nem láttam olyan motort amire azt mondtam volna na erre lecserélném feltétlenül... Persze vannak jobb motorok, de az én igényeimnek tökéletesene megfelel, főleg túrázásra-kanyarvadászatra. Én lábon megyek mindenhova nem utánfutóztatom. Ok tény szardíniára és corzikára koppal mentünk át
. -
Khaosz55
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Tudom Magyarországon az összes használt motorban 30K van...
Minden esetre ezért sem akarom annyira eldni. Üzembiztos, renszeresen karban tartott, minőségi nem kínai kiagészítőkkel. Most veszek egy másikat arra is simán ráköltök 500K-t kiegészítőkre ha meg Euro5 kipufogó kell az meg 1,2-1,4 milla a kiegészítőkkel.
Látam én már 30K futto gépet ami szét volt gyúrva. Motort állapotra kell venni nem km alapján.
Van ilyen bejegyzések eredeti motorral.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Khaosz55
üzenetére
Csak azért akarod eladni, mert 70k km van benne?
Ha üzembiztos, kiszolgál, a fenntartási költségeivel is elégedett vagy, akkor minek váltanál valamire, ami talán jó lesz?Nem ismerem a típust, nem tudom, van-e a futásteljesítményhez, vagy korhoz kötött közelgő nagyobb összegű tervezett kiadás, ami azt mondatja veled, hogy erről a bicikliről most kell leszállni.
Persze ha ez is olyan, mint a BWS-em volt, amit Budapest belterületén is úgy használtam, hogy az ülés alatt volt egy 10-es gyűjtő, akkor persze, cseréld!

-
Csandi
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Elég alacsony áron tuti lesz aki elviszi
-
Khaosz55
addikt
Vakarom a fejemet hogy eldjam-e a motorm vagy sem. MT09 SP Gen2 első tulaj 71K km. Tökélets állapotban, semmi olajfogysztás vagy akrmilyen probléma. Több mint 1 millió Ft extra van rajta. Kizárólag túrára használtam, ennek ellenére túra motort nem veszek. Szadínia, corsica, amalfi part, dolomitok vagy 8X, ausztria, horvátország stb mindent amit szertem volna megmotoroztam vele. Évről évre kevesebbet megyünk. Idén 3 túra 7000Km. Korábbi években évi 12000Km...
Próbáltam más motorokat, de max az új 09 Sp jöhet szóba, az volt még a legkényelmesebb a 182cm-es magasságomhoz illetve all-round a legjobb illetve legnyomatékosabb allul a japánok közül.
Még néztem a jövőre érkező Z1100-at ami közepes fordulatú nyomatékra van hangolva, ez az ami bejön nekem, és tetszik is, de a +30kg illetve az üléspozició tuti nem jönne be.Láttam bejegyzéseket 190 000Km-t futott MT09-ről. Szóval gondolom bírja még a blokk.
Az a gondom, a mostani naked motorokkal, hogy 10cm-rel alacsonyabbnak kéne lennem hozzá illetve az SW-Motech Cargoba-em sem fél el rajtuk. MT09 Gen2-n meg minden passzol. Egyszer sem fájt a kezem, derakam, térdem vagy seggem pedig már közel vagyok az 50-hez.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
válasz
bacus
üzenetére
Ha sikerül egyszer motorozni együtt
rajta vagyok, de az AT nem megy valami tul jol pumpa nelkul, amit meg rendeltem az osztrakoktol vakumos mikubi-t, baxott megjonni ma is…
xx-en meg kapcsolot kell cserelnem mert hol van-hol nincs tompitott, es amikor nincs, akkor refi sincs
(passing van)
erdekes amugy, anno vfr-nel ugyanez volt… mondjuk ezt lehet eleg lesz kipucolni.
na mindegy.
jovo heten megjon az a szar remelem, hetvegen beszerelem, aztan ugyis mennem kell Pestre, akkor csacsogunk. -
bacus
őstag
válasz
Mentolka
üzenetére
ebben benne van a can buszos vezérlő is, ami lehet önmagában több mint 100e forint.
Nem tudom ez a MotoCAN ez valami saját márkázott HEX EZCAN.
Én a két tartó fül és bukócsőre szerelhető bilincset se venném meg, de tény ha a lámpa az itteni ár fele, még akkor is drága. -
bacus
őstag
Szólj ha segíthetek, de 2x 15W led az már nem olyan rossz. De ugye ez a 30W azért a 100% kitöltési tényezőnél van, amikor nem refizel, akkor ez lehet ennek a fele v. kevesebb.
Azt gondolom ennél a kieg lámpánál fontosabb a szúrófény, mert az ami terítő fényes, az tuti vakítja a szembejövőt, azt nem lehet beállítani jól. A szúrófénynél azért jó eséllyel be tudsz úgy állítani, hogy a vetítési fény az a tompított fényszóró vetítési fényére essen, kicsit erősítse, ne vakítson. Valamelyest fog, mert ezek jóval erősebbek mint gondolnád.
Ha sikerül egyszer motorozni együtt, akkor meglátod, hogy még nappal is messziről jól látható vagyok..
Ilyesmire gondolok. Ez 2x 16,5W (20e ft a pár), azaz 33W maximum, ez azért a 80W -ba tuti belefér. (esetleg index relé cserével ledes irányjelzők - azaz nem a műterheléses, - mert az említett 100W szabad kapacitás elmegy ám a vészvillogó használatakor (4x 25W)
Persze felmerül a kérdés, hogy szabályos e. Tudtommal hazánkban semmilyen utólag felszerelt kieg lámpa nem szabályos, de a rendőrök ezért békén hagynak, mert tudják milyen fontos a láthatóság. A környező országokban sehol nem állítottak meg, kértek számon, se a határon, se máshol. ( Szerbia, Horvát, Montenegró, Bosznia, Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Németország, Cseh, Szlovákia, Lengyelország).
Hatósági vizsgára vagy leszeded, vagy az én módszerem, egy vastag fekete zokni ráhúz, lámpa lekapcsol. Ha a fényképen nem látszik v. nem feltűnő, a vizsgabiztos sem bacakodik. Ha kérdezi, hát nyilván csak offroad kerül le a zokni
-
válasz
bacus
üzenetére
Hat az a baj, hogy az africaban van kb 100-110 wattnyi szabad kapacitas.
Egy futott markolat tuti lesz meg rajta, az 10watt.
Megy a navi majd meg meg telefon toltes, kb masik 10-15 watt.
Szoval szamolok mondjuk 80 wattal ami marad.
Hat nem tudom mi lesz. A vilagitas amugy (30+ eves letere) tok jo rajta, de azt sem tudom, hogy olyan sima ledes turaenduros pilacsot rakjak ra, vagy egy ledes fenyhidat refinek.
Megalmodom mostanaban
koszi az infot
-
bacus
őstag
válasz
VFR800
üzenetére
ez a hex ez vezérlés, illetve a motornak is kell tudja. CAN buszon tudja a hex, hogy épp nappal van, vagy éjszaka (a motor fényérzékelője szerint), eszerint kapcsol eleve, majd erre jön még rá a reflektor is.
Nekem is van hex a motorban, ez jó dolog, pl irányjelzésnél lekapcsolja az adott oldalon a kieg lámpát, hogy jobb legyen a láthatósága az irányjelzőnek, erős motorféknél villogtatja a féklámpát, illetve 3x gyors refi villogás után egy mintát villogtat, ami nagyon hasznos, mikor dugóban a sorok között gurulsz, mindez elég testre szabhatóan.
A led lámpák nagy részének a fényerőszabályzását PWM módon lehet vezérelni, ezt használja a hex is, nálam nappal talán 40%-on, éjjel 20-30%-on megy a kieg lámpa, mert én nem látni akarok, hanem látszani !, de refi használatnál ez 100%, szóval igen látható, amikor rávillogok valakire. Ilyen módon azért majd mindegyik lámpa használható úgy, hex nélkül is, hogy legyen (virtuális) tompított, illetve refi. Ha egy kapcsoló egy led fényerő szabályzón keresztül ad tápot a lámpáidnak csökkentett fényerővel, az lehet az un. nappali fény esetleg tompított (persze itt nem a vetitett kép alapján lesz az), míg a refivel direktbe is megkapja a 12V-t (átkötve a fényerőszabályzó kimenetét), akkor meg 100% lesz reflektorod is. Ez szerintem egész olcsón megvalósítható.
Bocsi, inkább nem neked, hanem Tüzi-nek kellett volna írjam.
-
válasz
VFR800
üzenetére
Valami ilyesmit keresek, koszi
bar szegeny AT-nek kicsit sok lenne a 180w, can-bus sincs benne, de legalabb mar van valami irany ami alapjan induljak.
Aztan lehet siman az lesz a vege, hogy veszek egy kisebb led-sort, felrakom a bukokeret aljara a lampakhoz, es rakotom a refi gombjara
koszi!
-
pepucs
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen
+ amit Tüzi is írt. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Aha. Vannak nehol burkolati bajok, de a kisberi szakaszon is, meg lentebb is, es bar a cseszneki szakasz igy kimarad, de oktoberben lehet, hogy nem olyan nagy baj mar.
Ha megis kell, Dudarnal el tudsz menni Csesznek iranyaba.
Esetleg meg a Csakbereny-Csokako utvonalat erdemes megnezni, akkor kikerulod a kamionos tranzit utvonalat. -
Letezik olyan kiegeszito pilacs motorra, amiben van tompitott es refi is?
-
macilaci78
nagyúr
Egy októberi hétvégét Veszprémben töltök. Pénteki odaút, vasárnap visszaút. Ez az útvonal vállalható?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Van a közelben egy mosó, ahol a robogót is mosom, leszárazolom és lejövök vele a teremgarázsba. Itt még ami folyik az idomok közül, résekből, lábtartón, azt letörlöm, visszapakolok a csomagtartóba, ablakpucolóval lefaszázom a tükröt, ennyi.
A garázs- és tárolószomszéd családban van 3 tündéri kislány, a legnagyobb már iskolás, de a kisi is kergetőzik. Minden is érdekes nekik, a tároló, a kocsi csomagtartója, de a sláger a robogó. Már rég rajta ülnek, mire az apjuk kiszáll a kocsiból és "Lányok, megkérdeztétek...?"
Amikor meglátom, hogy jönnek a kocsival, vagy kocsijukhoz, akkor gyors körbepillantok, a tárolóban forró-e a páka, a motorban benne van-e a slusszkulcs, stb, nehogy az önfeledt kotnyeleskedésben valami baj történjen.
A múltkor is ott állt keresztben a motor valami miatt, mikor a szoszéd visszaadta a spanifert, a racsnis része még rajta. "Dehát az micsoda? Meg szabad nézni?" Meg, persze és egyből szalagoztak a lányok. Elkezdték lóbálni, visszakértem, hogy a racsnit leveszem, mert ez így már inkább buzogány... Fel-alá rohangáltak a szalaggal a garázsban visítva, nevetve, Apa idegein táncolva. Én csak annyit kérdeztem: "Ki mondta, hogy ez jó ötlet?"
De látszólag szépen együtt van a család, a lányok is jól neveltek, de elevenek.Mondták, hogy motorozhatnék velük, csak úgy a garázsban. Mondtam, se védőfelszerelés, a lábuk se ér le a lábtartóra, meg a garázs csiszolt beton padlója sem egy életbiztosítás. (Már párszor sikerült kitörjön az a 27 veszett póni...)
-
norbert1998
nagyúr
Ja és meghirdettem a motort. Eddig semmi infó. Barátoknak mutattam, a képeket nagyon dícsérték, napfelkeltés vöröses eges, nagy rekeszű objektívvel készült képek. Részletes leírás, igényesnek mondták a hirdetést. Hívás még nem volt. Talán azért elkél még nem túl rossz áron. Sajna kéne az ára is építkezés miatt, mert nem lesz fűtésem
Majd beröffentem a nappaliban
-
norbert1998
nagyúr
Alapvetően én úgy látom, már ha érdekes lehet még számotokra, hogy nem szabad, hogy bosszantson senkti sem, hogy a másik miért nem akar gyereket. Bár jelentősen elmarad, de az se, hogy valaki más meg miért pont akar gyereket. A lényeg, ahogy a vallással kapcsolatban is gondolom, hogy gondolhat bárki bármit, de NE szajkózza a másikra a véleményét, hitét, mert azzal csak szakadékot fog ásni a két fél közé, nem pedig meggyőzni. A mások csesztetése, amiért ő nem akar, az szerintem nagyon gáz.
Amióta az eszemet tudom, két szám lebeg előttem. Vagy két gyerek, vagy 0. De ez általános iskoláig visszanyúló gondolat, töretlenül megvan. Ha úgy alakul, hogy meglesz a stabil háttér még egészséges koron belül - lásd, az unokámat nem járókerettel kergetem az udvaron* - , akkor jöjjön, egyből kettő a cél. (Ismét semleges, se nem szaporítom a népességtet, de se neme csökkentem. ) Jelenleg ott tartunk, hogy most volt a "11. hónap" a kapcsolatban a barátnőmmel, kvázi nincs korkülönbség, így gyakorlatilag csak idő kell, bár tudjuk, hogy véges.
*Mondjuk ez egy motoros csoportban külön pont
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
palfitom
üzenetére
Nem. Ez biztosan máshol megy el. 4-en vagyunk testvérek. Nekem már kamaszodó lányaim vannak 41 évesen. (28 voltam az elsőnél, tervezett gyerek volt) Két tesóm 33 évesek, mindkettő tök jól áll a ranglétrán és mégse merül fel a gyerek. Élik az életet, utazgatnak... Fel sem merülnek egzisztenciális problémák a kérdés kapcsán. De a családban másnál is látom. Halogatják, hogy ráér, ráér...aztán kicsúsztak belőle. 43-46 évesen már tökre nem is egészséges vállalni sztem.
Én meg bánom, hogy 6-7 éve miért nem vállaltunk egy harmadikat. És nem az adóvonzata miatt.

-
Csandi
addikt
Nem akarom folytatni az offot ezért új gondolatot nem tennék hozzá mert hetekig beszélgethetnénk róla. Én tudom magamról, hogy valamelyest önző vagyok ezért azt az időt, pénzt és energiát ami egy gyerekre kell inkább örülök, hogy magamra, illetve magunkra a párommal tudom fordítani. Persze ha ölembe hullana pár milliárd, holnaptól nem kell dolgozni azt mondom persze miért ne, lehet gyerek, de akkor is ilyen semleges érzés lenne, mintsem, hogy tényleg akarok. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy sok embernek nem való gyerek mégis vállal, szerintem az pozitívum ha valaki tudja, hogy neki nem kéne akkor nem is erőlteti.
"Ezzel együtt mindenki élje a saját életét, lehetőség szerint hagyva, hogy mások is így tegyenek." Konkrétan ennyi ahogy fentebb lett említve. Én sem akarok meggyőzni senkit arról, hogy szerintem miért lehet szar gyerekkel az élet, meg engem sem kell meggyőzni, hogy szerinte miért tök jó.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Az antiszemitizmus a zsidosaggal szembeni rasszizmus, amit te irtal, (dolgozni tudo es akaro feher ember) az siman rasszista.

Nagyon szivesen irnek a tobbi felbugyogo temahoz, es szukseges is lenne ezekben a temakban a vita, ahogy latom, de ebben a topikban sajnos nincs helye.
-
bacus
őstag
Azért nagy a különbség a szaporodás és a reprodukció között.
De hol is lennétek, ha a Ti szüleitek is így gondolkoztak volna.
A legidosebb kerestgyerek (33 eves) elettarsa a gondolataitokhoz meg azt is hozzá tette, hogy a gyerek vállalás az tiszta önzőség, mert az emberek csak azért nemzenek utódokat, hogy öreg korukban valaki rájuk nyissa az ajtót.Hát rá nem fogja senki, aztán majd örömködhet magában.
Elarulom pont a 20- 30 éves kolkokkel van a legtöbb gond és aggódás, rajtuk változtatni már nem lehet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Ez messzire vezet, de...
ezen a bolgyón - Igen, globálisan nézve, amiben nagyrészt Afrika, India, Kína népessége van jelen. Az európai országok korfája szinte kivétel nélkül öregszik, fogy a népesség, amire jobb híján az ilyen-olyan migrációval felelnek az államok. És itt a magyar helyzet, ahol egy átlagos párnak 1,3 utóda van, vagyis 100 emberből egy generáció alatt lesz 65 ember. Néhány generáció alatt elfogy, felhígul a magyarság. Én se vagyok az a fene nagy nacionalista, de az én nyugdíjamat is ki kell valakinek termelnie...Kínában ez a szám 1, egész egyszerűen létszámstoppot hirdetett a kormány, a második gyerek már egyenesen nem kívánt. Indiában ezzel nem foglalkoztak, így India meghaladta Kínát. Ahhoz, hogy ez a két ország adja a bolygó népességének harmadát, a magyar népesség nem sokat tesz. Afrikásal együtt már a népesség bő felét kiteszik.
Ha így nézzük, Európa, Amerika, Ausztrália és Ázsia maradékának lakossága teljesen felesleges.A fejlett országokban magasabb az iskolázottság aránya, tovább is tart a suli, karierre is nagyobb az igény, ezért a gyermekvállalási kedv alacsonyabb, korban is hátrébb tolódik. A fejlődő országokban jobb híján gyereket csinálnak és hamarabb vállalnak munkát. Aztán hogy az a munka mennyiben járul hozzá a GDP-hez, azt ne firtassuk.
De ugyanez megfigyelhető kis hazánkban is kicsiben. A magyarság (dolgozni tudó és akaró fehér ember) és a kisebbség között is megfigyelhető a különbség. Nehéz ezt megfogalmazni úgy, hogy ne sejljen fel mögötte némi antiszemitizmus, de próbáljunk meg a száraz tényekre fókuszálni.Ezzel együtt mindenki élje a saját életét, lehetőség szerint hagyva, hogy mások is így tegyenek.

-
norbert1998
nagyúr
Nemrég volt egy 110 km-es szakaszom, nagy késésben voltam épp németországban, szinte végig tudtam tolni 170-nel az utat. 6.6-ot evett a motor úgy, hogy ebben idulás előtt volt még 70 km gurulgatás is. Szerencsére csak 40 percig kellett bekuporodni az egyébként nagy plexi mögé. 170 felett nagyon instabil a motor.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
bacus
üzenetére
De miért lenne ez szomorú? Vagyunk így is bőven qrvasokan ezen a bolgyón, már rég elavult a túlélési ösztön, miszerint szaporodni szaporodni szaporodni. Párszáz éve még volt értelme, például a pestis idején - után, amikor a bolygó lakosságának a kétharmada elhunyt pár év alatt. De most hússzor annyian vagyunk, ha jól tippelek. Rég nem a fajfenntartásról szól a gyerekvállalás, épp ezért nem is lehet kötelessége és felelőssége senkinek, hogy ő akkor most márpedig szaporodjon kell. Ma már csak egy hobbi, egy projekt, ami valakinek a hivatása és életcélja - nagyon, nagyon sok embernek, de meg kell érteni, hogy sok embernek viszont egyáltalán nem az és magasról tesz az egészre.
Lehet, hogy dupla ennyi idősen is tök jól érzi magát egyedül vagy egy párkapcsolatban is akár. Több ismerősöm is van bőven középkorban vagy afelett, akár nyugdíjban is, akinek nincs gyereke és boldog- sőt, a nyugdíjas illető bőven letagadhatna 15 évet. Nem mondom, hogy a gyerekek nélküli stresszmentes élet, de szerintem a gyerekek nélküli stresszmentes élet
Merugyebár az első 12 évben a gyerek életcélja, hogy minden szartól megsérüljön, megbetegedjen vagy meghaljon, és szét kell aggódni magad. Utána szinte a kirepülésig végig ő "a Jani", aki mindent jobban tud, aztán meg már jobb esetben nem a te felelősséged, de rövid szünet után hoznia kellene az unokákat, és kezdődik előlről, csak nem 25 éves vagy, hanem 50. A fenti szösszenetet szintén 27 éves hozzászólóként írom. Nekem sincs gyerek, tervben van, de nem tartom egzisztenciális kérdésnek. Ha lesz lesz, ha nem lesz, nem lesz. De ha lesz, akkor az úgy lesz, hogy minden körülmény megfelelő legyen - pl. házasságon belül történjen, ne egy panelba beleszülve, megalapozott kapcsolati és egészségügyi állapot mellett.
-
bacus
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
"gyerek nincs tervben egyáltalán se most se később"
ez szomorú
, megértem, hogy 27 évesen még kurva jó így, de talán leszel dupla ennyi is. Nekem 3 keresztgyerekem ugyan így gondolkozik, ebből 2 már 30 felett, őket sem értem.Bocsi, ez a te életed, nem akarlak rábeszélni semmire.
-
Csandi
addikt
válasz
bacus
üzenetére
27 vagyok, pár éve kezdtem motorozni, gyerek nincs tervben egyáltalán se most se később.
Természetesen autópályázni füldugóval szoktam menni, különben ahogy írod is 140 fölött már fájdalmas.
És igen, autópálya uncsi de amikor a cél a lényeg nem az út akkor inkább azt választom, de akkor meg van, hogy inkább csak autóval megyek. Kanyargós út ahol lehet tempózni meg nagyokat fékezni és kanyarodni az mindenképp sokkal jobb. -
bacus
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
250-el nem is igen mennek a túra motorok. Pl egy BMW 1250 RT vagy 1300 RT biztos tudja, de mégsem ezzel a sebességgel túráznak. Nem tudom hány éves vagy, de sokan a gyerekek felnövése után kezdtünk újra motorozni (én 45 éves voltam), azóta eltelt 9 év.
Engem a 140+ tartomány igen fáraszt, ott már hangos a bukó, tép a szél, halálra unom magam. Egy kanyargósabb úton motorozva, ahol állandóan változik a sebesség, ott nem probléma belemarni a 150-160-ba, pár mp-ig, a kövi hajtű kanyart meg 30-al kell venni, ez rendben van, de egy autópályán sok sok percet menni 140-el, abban nekem nincs öröm.
Számomra az autópálya a szükséges rossz, ami arra való, hogy haladjunk, oda érjünk a jó szakaszhoz vagy csak közlekedésre, pl lemenni Balatonhoz időpazarlás ha mindig valami kanyargósabb utat választanék 2,5 óra, míg autópályázva 1 óra alatt megvan. A nem pályás szakaszokon a 70 feletti átlagsebesség (itthoni utakról beszélek) már nagyon magas, ott ahol tű pontosan be kell tartani a táblákat, ott az 50-es átlagot se könnyű elérni, míg autópályán a 100 as átlag elérhető. Ennél magasabbat én nem tudok hozni, mert ha növelem a sebességet, jobban fáradok, több megállóra, hosszabb pihenőre van szükségem, ami nagyon lerontja az átlagot.
A 110-140 -es pályatempóról meg nem olyan nehéz visszaállni a 90-120-as főutas tempóra.

Az utas az nálunk is fárasztó, több napos túrán sokkal jobb utas nélkül, de azért annak is van bája, mikor egy éles bal kanyarban jobbra kihajolva üti a vállad, hogy nézz jobbra, nézz jobbra, micsoda kilátás van, a szemközti hegytetőn van egy csodás piros tetős ház..., na nézz már oda a kedvemért..

Ja, köztes megoldásként pl messzire hogy lehet eljutni, vettem egy motorszállítót. már 1 éve, a saját motorom még nem volt rajta, de azért tervezem, hogy kipróbálom egyszer, milyen az, mikor kényelmesen autózva elmegyek 2500 km-re és csak helyben motorozom a már jó szakaszon.
-
macilaci78
nagyúr
Zuglóban a Róna utca-Mogyoródi út kereszteződésében valószínűleg gázolaj folyt ki, csúszós az úttest...
Róna utca Thököly felől érkező külső sáv az érintett. -
Csandi
addikt
válasz
yodamastah
üzenetére
Az a relatív kevés utcai tapasztalattal amim van nekem az euroring kellemes volt, de persze elhiszem, hogy rendszeresen (és magasabb szinten) pályázó szemmel/szinten már bőven nem jó, főleg a huplik, azt én is tapasztaltam.
-
yodamastah
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
"Yodamastah: Hát az utcai aszfaltnál az euroring is sokkal jobban tapad
"Nos. Nem. Bár az tény hogy közúton bőven találni rosszul tapadó aszfaltot, valamint utcán kosz, por, kőfelhordás stb lehet bárhol. De általánosságban euroringen a tapadás nem valami jó, és pár helyen nagyon durván huplis.
-
Csandi
addikt
válasz
kelly416
üzenetére
Hú autópálya után a sima autóútra visszállni mentálban, hogy a 250-ből kicsit vissza kéne venni az embert próbáló
De aláírom sokkal jobb ott menni mint autópályán.Utas ugye a motor természetéből adódóan nem játszik, nagyon hamar mondtam barátnőmnek, hogy csinálja meg a jogsit és inkább menjünk 2 motorral mindenhova mert ilyen motoron ketten menni egyikünknek sem jó. Azóta már rég megcsinálta, nyomatja is rendesen
annyira, hogy mostmár mivel tudom, hogy nem kell végig fognom a kezét azért le szoktam hagyogatni néha és mondta is, hogy ő szívesen menne többet csak az SV-ben nincs annyi, úgyhogy már nézegeti mi legyen a kövi 
-
kelly416
veterán
válasz
Csandi
üzenetére
Kinek mi? Nekem meg nem volt megterhelő a Szentes, Biharkeresztes, Bánffyhunyad, Kolozsvár, Marosvásárhely táv sem autópálya nélkül, meg az utasomnak sem. De a VN800 Drifter nem a hasalós kategória. Én jobban szeretem ezeket a túrákat. Nem baj az sem, ha 2-3 megállással 6-7 órát ülök a motoron.
Cserébe autópályán nyélen sosem mentem, de nem is igazán vonz. Most 140 körül jöttem a Kingpinnel haza, bírja, de jobban esett lejönni a pályáról a végén és sima országúton kanyarogni -
macilaci78
nagyúr
válasz
kelly416
üzenetére
Azt a Mezőhegyes-Battonya távot azért csak észrevette.
Battonyai vagyok, ezen a szakaszon 70 tempomat, hiába az ország leghosszabb egyenes útszakasza, mégis járhatatlan. Emlékszem, annak idején az útvonal kiválasztásánál nem csak az utazási időt vettük figyelembe, hanem a futóműszerelés idejét is... -
Csandi
addikt
válasz
kelly416
üzenetére
Nekem a leghosszabb amit egybe mentem együltömbe az Szombathely oda-vissza (egy kis csomagot vittem le fordultam is azonnal, tankolni pedig az indulásnál levőt nem számítva 2x álltam meg), de az ugye végig autópálya, többnyire végsebességen, full tankon hasalva plexi mögött. Na az úgy kellően unalmas és fárasztó volt, de legalább hamar megjártam. Távra az is ugye majdnem 500.
Nyilván egy kellemesebb útón szivesebben nyomnám ennyit, de amúgy ezekkel a röpke 120-150 km-es odavisszákkal tényleg elvagyok, az alatt pont kiélem amit ki akarok motoron aztán már úgyis fáradok, hazamennék stb.
-
Csandi
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Hát ja de ugye sportmotorral nem vágyam sem célom ilyeneket menni, meg úgy amúgy sem, ezért is nincs ehhez való motorom. Nem szeretek csak az utazás kedvéért utazni, vagy a menés kedvéért menni, ez alól persze kivétel a fentebb említett rövidebb távok ahol kicsit üldözzük az adrenalint aztán le is tudva az igény

Yodamastah: Hát az utcai aszfaltnál az euroring is sokkal jobban tapad
-
válasz
Csandi
üzenetére
Jah hát a félbe maradt Bulgária 4 nap volt csak 2500km és még mentünk volna Görög be is...
Szvl nem nehéz sokat bele rakni.... Annyi a titka ,hogy el kell hagyni az országhatárt...
Amúgy kicsit több mint másfél év alatt raktam bele 23 ezret.... úgyhogy idén aug kimaradt műtét miatt ....
-
Csandi
addikt
válasz
3800+
üzenetére
Mondjuk nekem ez a 6000 lehetne kevesebb is, csak volt benne 2 Szeged, 1 Balaton meg egy Szombathely. Azokat a távokat inkább autóval szoktam megtenni, motor az inkább szórakoztató meg Bp forgalom megúszó eszköz
Autópályán menni 1-2 órát elég unalmas. (Cserébe a Szombathely-Bp szárazöldi rekordot ha nem is megböntöttem de biztos magasan vagyok, mert kicsit több mint másfél óra alatt megvolt
) -
bacus
őstag
válasz
Csandi
üzenetére
Nincs bajom a pályamotorozással. Azt hittem ezt a pályázást abban az értelemben kell gondolni, hogy kifejezetten pályára tervezett motorokkal. (amik nem közútra valók, nem is felelnek meg, pl nincs irányjelző, stb)
Én nem voltam még pályázni, biztos jó, de valahogy még nem voltam.
8 év átlaga kb 100-120e km nálam, azaz 12-15e km/év. Nyilván egy túra már sokat dob rajta.** Volt egy riport (motoron média talán?), ott a túravezető 35e km/ év. Ők cserélgetnek minden évben motort

**Idén májustól július közepéig több mint 5e km ment bele. Ez gyakorlatilag 2 túra volt.
-
-
Csandi
addikt
válasz
bacus
üzenetére
Hasalós motor, én is leegyeztettem átvételkor, hogy mikor viszem
de én 1 hetet előre adtam meg, nem 2 nap múlvát. Ahogy írtam is, max 80-100 akat mentem pluszba minden nap a sima közlekedésen kívül. De ugye ahogy írod is, nem sokakat szoktunk menni, inkább csak gyorsat. Elmegyünk egy Csákvár-Bp odavisszát tempósan az bőven elég.Pályamotorozással mi bajod? Ott lehet csak igazán motorozni, és túragépekkel is sokan járnak. Nincs kresz, nincs sebességlimit, minőségibb az aszfalt, nincsenek autók.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ASUS ROG Ally
- Vladik Brutal - Megjelent az orosz Half-Life
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kuponkunyeráló
- Sorozatok
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Első körben csak üléspróbát tartottam a boltba, mert úgy volt hogy utána megkapom egy hétre, csak aztán az elmaradt, így nem mentem vele egy métert se. Mondjuk már nem is szeretnék.

, megértem, hogy 27 évesen még kurva jó így, de talán leszel dupla ennyi is. Nekem 3 keresztgyerekem ugyan így gondolkozik, ebből 2 már 30 felett, őket sem értem.