Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
senior tag
Lenne egy kérdésem:
Mint írtam, beruháztam egy olympus e-pl1-be. Kitobi:14-42 zuiko. Amikor átrakom C-AF módba, mintha nem találná az élességet. Azaz megtalálja, de úgy csinálja, hogy az élesség közelében "recegteti" az obit.. Azaz oda-vissza mozog..Valamit én szúrok el? Vagy nem valami hiba van a rendszerben?
-
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Nappal én is elszórakozok vele (135/2.8 nekem is van), de koncerten más tészta, villognak a fények, mozognak a zenészek, sokszor kábé semmit sem látsz (AF-nél meg jobban tudsz koncentrálni, mikor mi jön).
#16994: ha kicsit mérséklődne az ára idővel, akkor minden lehetséges
Már az X100 borzasztó szimpatikus volt, az X-E1 pár jó üveggel nagyon állat lehet. -
andersen10
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Én csak most kezdtem manuálozni mft-n, egyből 135/2.8-al (G3-on). Ugye ez már azért neccess, mert nagyított keresőképnél (5x) már annyira remeg a keresőkép (nem véletlenül, ekv. 1350 mm...) hogy nem könnyíti meg az élességállítást.
Eddigi tapasztalatok alapján álló, lassan mozgó téma esetén kb. 90% éles, gyorsan mozgó már lutri mondjuk, pl. szaladgáló gyerekek kb. 50%. Mindez kizárólag f2.8 és f4-en. Én rosszabbra számítottam, főleg, hogy még fejlődhetek is.Ami még érdekes, ugye a Pana-ban nincs stabi, a reciprokszabály alapján 1/250 s alá nem szabad menni. Saját tapasztalat szerint viszont inkább 1/500-tól biztonságos. Van féltokom, ami jelentősen javítja a fogást (markolatot képez), de ami igazán számít, ha felteszem a vakut és így a homlokommal is támasztom a cuccot, ezzel 1-2 FÉ hosszabb záridőket ki lehet tartani, nem gondoltam volna.
-
Warter
addikt
Azért ezek érdekesek a GH3-ról:
-The GH3 “unofficially” has uncompressed video out. Meaning while its a hardware feature its not one that will be advertised by Panasonic.
- The GH3 has multi aspect ratio sensor! But don’t get too excited as the multi aspect function is disabled in the original firmware.
- WiFi mode will allow wireless monitoring of video or stills with a tablet or smart phone.
- WiFi mode will transfer either raw or jpegs to a tablet or smart phone but if you shoot raw+jpeg you can’t just transfer jpegs, you must transfer both.
- WiFi mode can automatically upload jpegs to social media. -
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Azért ez így ebben a formában nem igaz, sajnos nem alternatíva a Fuji mindenre az ára miatt. Ha a feleségem végre ki tudna tölteni rendesen egy lottószelvényt, akkor persze rögtön lenne egy Fuji rendszerem, az om-d-t meg nekiadom annak, aki a legszebben kéri.
Nekem most perpill az egyetlen problémám, hogy a műanyagnak kinéző pana 20-as nem mutat jól az om-d retró vázán, de ettől nagyobb gondom sose legyen...
-
Ijk
nagyúr
-
fattyu
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
minap volt eg fél napig egy pentacon 80 1.8 indexen még nem is annyira elszállt árakon, de nem vettem meg. pedig az egy elég bitang üveg.
-
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Sok helyen elviselem a kézi élességállítást, koncerten pont nem. Ott fogjon rendesen az AF, épp elég nekem a fényekre és az ahhoz kapcsolódó fénymérésre figyelni (meg ugye a színpadra magára). Dobtam már ki épp elég képet, amit mondjuk a Jupiter 50/1.5-tel lőttem... kompozíció, fény, pillanat rendben, viszont sehol nem elég éles.
Egyébként 50 ezerért van az indexen egy Sami 85/1.4 (4/3 végű, egy adapter kell hozzá), az amúgy elég penge cucc is, de mondom, kéne nekem az az AF. Ismerem magam, inkább felraknám a 45/1.8-at és valahogy közelebb helyezkednék.
-
FEDman
addikt
A Fujinál tényleg nem vicceltek azzal a durva obi tervezettel. A photokinára már elvitték az ezen szereplő összes obi prototípusát, a 10-24-től az 56/1,4-ig itt van mind az 5 jövőre várható üveg.

-
t72killer
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Ez jött szembe a használtpiacon, kb 100EUR-val olcsóbban, mint a hagyományos 14-42-vel szereltek. Még van bevetés előtt 3 hetem, használt 2.5/14-esre van is jelöltem, ha a zoom felsül, akkor lecsapok rá. Ha f/6.3-f/11 körül jó, akkor egyelőre hagyom, uis kell a nagy DOF.
#16975: Az MF a mostani tokomnál (dicapac zacskó) nagy baj lenne, uis nem lehet benne semmit sem tekerni, csak nyomogatni
Másrészt maszkon+tokon keresztül nem tudom, mennyire tudom jól megítélni az élességet az LCD-n.#16978: dóm kb 12mm alatti nagylátókhoz és halszemekhez kell (80+° látómező) a meredek beesési szög (45°+) miatt. Ennél hosszabbakkal azért elbánnak az alap akril/optikai üveg ablakok. (ja, dómot optikai üvegből nem láttam még, attól tartok, hogy annál még 2-vel odébb vinnék a tizedesvesszőt
) -
t72killer
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Igen, ő egy szuper darab, viszont neki 110%, hogy dome port kell (halszem lévén nem is akrámilyen).
hogy magamat cáfoljam, van értelme a hosszabb fókusznak is víz alatt

-
FEDman
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ezt az obit keresed.

-
t72killer
titán
Én most kifejezetten nagylátót keresek, a 20mm már tényleg hosszú lenne. Víz alatt muszáj közel menni a témához, máskülönben a víz bezavar, ezért használnak a profi búvárok is nagylátókat/halszemet (itt találó a kifejezés
). A 14mm még épp az a kategória, amihez nem kell spéci nagylátó/halszem dóm a búvár tokra (ebből a jókat már az aranynál is drágábban mérik).Mivel a vízalatti világ egész más, mint idefent, a perskektíva nem lesz zavaró.
-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hja, az álomjó lenne, ha a nikon v canon beszállna az mft-társaságba. Sajnos ez nem ebben az évezredben lesz
. Amúgy a cx üvegeik nem nagy durranás
.A pesti próba nem fog menni, pillanatnyilag 1000km-re nyugatabbra vagyok, ami karácsonyig így is marad
Így sikerült a gx1x-et is reális áron újítanon. De látok használtban 2,5/14-et (sajna 12-est nem), gyorsan átfutom még a teszteket... -
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ne superzoomokban gondolkodj, az tleg sz@r. De pl nagylátó-zoomból van minimum 3-4 használható alternatíva (sigma 8-26, tokina 11-16, canon/nikon uw-zoomok), fixek is vannak bőven. 100 körüli makróból is van vagy 6 ( nik/c, sigma, tamron, tokina+különböző generációk).
#16964: még nincs róla véleményem, tegnap jött a gép és még nem vt időm tesztelni. A netes teszteredmények elég gyalázatosak, egy fix 14-es v 12-es több mint valószínű h befigyel helyette, főleg, h a dolog nagylátó vége érdekel.
-
olbeteam
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom neked, hogy tetszik a Pana X 14-42, de nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, mondtam is a nejemnek, ha ezt üzletből vettem volna, akkor már másnap vissza is viszem, hogy köszönöm... (GH1-vel használom)
Ellenben van egy Pana 20/1.7 is, én mint laikus, nagyon tetszik a palacsinta, baromi jó képeket lehet vele csinálni.
-
madgie
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Ugyanezt írtam valahol: koncertfotóra nagyon kéne nekem az a 75/1.8

-
FEDman
addikt
Igen, ezt én is akartam mondani, az E-M5 egy döbbenetesen pici váz.
Kollégának ezt az E-M5 vs Nikon D7000 összevetést tudom csak ajánlani. Főleg felülnézetből döbbenetes a különbség a két váz között.
És mielőtt belemennénk abba, hogy de az egy APS-C szenzoros DSLR, azelőtt ajánlom ennek a tesztnek a másik oldalát is tanulmányozni.
-
t72killer
titán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Na, ezt a méret dolgot megnézem még1x a boltban. Amúgy pont a kereső a baj, ha egy nagyobb zsebbe akarod rakni a gépet.
Flexibilitás: itt a dslr/nikon-canon nyer, hisz csomó saját/3rd party obi, vaku, stb kapható.
Méret/súly: itt 100%-ban igazad van, főleg ha a teleobikat nézzük. Sajnos verseny nemigazán van a terepen, ezért hiába a méretbeni/megmunkálási előny, nemigazán olcsóbb az mft a dx-nél.
#16958: esküvőnél fontos a DOF is, ahhoz, h egy fx 2/135-öt helyettesítsünk dof-szempontból, egy 1/70-es lencse kéne ha jól tévedek. Ezt azért elég meredek legyártani.
-
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ezt az E-M5-nél már megoldották

-
nord_
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Az EM5 meg gh3 szintű batárokat már megjelenésükkor sem értettem...
Szerintem keress egy EM-5-öt, aztán nézd meg testközelből, milyen is valójában. Foghatóságot illetően határeset... ha kisebb lenne, már csak ujjbeggyel lehetne tartani, ami azért elég nonszensz lenne: ha a szélességet nézzük, akkor tegyél rá a GX1-re jobb és baloldalon 2-2 millimétert. Na, ennyivel nagyobb a "batár" EM-5. Magasságában csakis a kereső miatt tűnik nagyobbnak - ha veszel a GX1-re egy keresőt, máris az lesz a "batár".
-
t72killer
titán
válasz
schawo
üzenetére
Semmi sem tökéletes: az FX és a középformátum szuper felbontással és iso teljesítménnyel bírnak - cserébe millákat költhet az ember lencsékre, vázakra + hordárt kell fogadni. A dx már minden téren kompromisszumosabb, nem véletlen, h ez terjedt el leginkább.
Viszont ahogy fejlesztik a szenzorokat, az mft kiütheti a konzumer dx-et a nyeregből, már a régi 12MP-es szenzor is bőven elég arra, hogy az összes 1/2,3"-os kompaktot/bridge-et leiskolázza. Illetve úgy nézem, a nikon CX-nél is jobb.
-
szaby_gyerek
tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ezzel nem teljesen értek egyet, az mft nem csak a legkisebb pen+pancake dologról szól. De nyilván ott érezni leginkább az előnyét. De rendes markolatos gépek+objektívek esetén is kisebb és könnyebb. Oké, a GH3 az tényleg nagy, de azt arra is szánták, hogy bármivel kényelmes legyen használni. Viszont az E-M5 az egy pen méretű váz keresővel. Abszolút kicsi, és ha felraknám rá az összes markolatot meg a legnagyobb objektívet akkor is messze kisebb, mint egy türkös gép.
-
FEDman
addikt
Jaja, mindenki nagyon vágja, hogy szerinte milyennek kéne lennie az mFT-nek, de közben többek között pont az a szép, hogy a DSLR-ekkel szemben ez egy sokkal rugalmasabb rendszer. Ebből kifolyólag pedig lehet rendszeren belül sokféle váz és obi.
Ha nagyon sarkosítani akarok, akkor az egyik vonal a pici vázak, pici fixek olyan méretben amilyenről a DSLR rendszerek még csak nem is álmodhatnak.
A másik véglet pedig annak szól aki semmiképp nem akar lemondani a komolyabb zoom obikról, de azért a jelenlegi DSLR cuccánál szívesebben rohangálna kevesebb súllyal.
Na nekik ott a GH3, ami épp csak annyira nagy, hogy egy 12-35/2,8 vagy 35-100/2,8 vagy akár az egyenlőre még tervezés alatt álltó 150/2,8-al együtt is kompromisszummentes kényelmes fogást és használatot biztosítson. Mindezt teszi úgy, hogy közben rendszerszinten akár több kilót is spórol hasonló DSLR felszerelésekhez képest, ami azért nagyon nem mindegy.
Szerintem nem olyan nehéz azért ezt így átlátni, mégis mFT rendszerben mindenki valahogy a másik végéről próbálja megülni a lovat. Minden vagy túl nagy, vagy túl pici és foghatatlan.
-
t72killer
titán
Megértelek - bár superzoom-om soha nem volt és valszleg sose lesz. Nekem a gx1 másodgép a D7k mellett főleg táj+vízalatti fotózásra, mindkettőhöz elég egy jó alapzoom/nagylátó. Telének ott a nikkor 4/300+1.7x-ező

Ami mostanában bökni kezdte a csőrömet: valszleg a kis gx1 adapterrel a nagy lencsére akasztva jobb eredményt adna, mint a DX szenzor 1,7TC-vel. Itt viszont már uis akkora a lencse, hogy nem a vázat fogod, hanem az állványfejjel/lencsére szerelt markolattal operálsz
. -
Gondwana
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
MFT-t szvsz azért vesz az ember, mert nem akar/bír nehéz slr-ekkel rohangálni.
Szerintem ezzel a félremagyarázással maradt le a Canikon a MILC-vonatról. Panának nincsennek ilyen frusztrációi, ők csak rendszert építenek. Akinek kicsi kell, vesz GF3/GF5-öt, és rápincettázza az objektív hátuljára, akinek meg már vannak jó üvegjei, vagy egyébként tetszenek az MFT üvegek és netalán még a gép árát is szeretné visszakeresni, azoknak készítik a GH#-kat. (Ismétlem, szerintem! A GH1 pl itt a tömegvélekedés szerint majdnem hatalmas, meg majdnem ormótlan, nekem meg pont ideális méretű 4 fix üveggel meg egy vakuval a céges 7D mellett.) -
válasz
t72killer
üzenetére
marha egyszerű: fogj egy 14-150-es zoomot, majd keress mögé egy olyan vázat, amivel kényelmes használni. ennyi.
és hogy miért kéne superzoomot használni mft-n? mert van, aki azt akar használni, akármilyen váz is van mögötte (mft, aps-c, ff stb., szóval értékelhető képeket adó lapka). és hát bizony már egy nikon 18-200 is dupla akkora súlyban és méretben, ezen felül irtó szarul rajzol hozzá képest.
szóval, utoljára: a kis fixekhez jók ezek a kompakt vázak (azért az e-pl3 kezelése minden obival kritikán aluli, a gx1 például körberöhögi), de a zoomokhoz nem. van elég tapasztalatom.
-
t72killer
titán
mft-nél nem tudom megérteni ezt a "legyen nagyobb, mert az a jó, ha van mit markolni rajta" dolgot. - vonatkozzon ez inkább a picérnőre/szobalányra
.
MFT-t szvsz azért vesz az ember, mert nem akar/bír nehéz slr-ekkel rohangálni. A nejemnél már a gx1x is határeset, de remélem, ezzel el tudon csábítani a kompaktjától. Az EM5 meg gh3 szintű batárokat már megjelenésükkor sem értettem...#16940: a szenzor-képminőséget a comparometeren tudod összehasonlítani másokéval.
-
A másik kissé érthetetlen cucc a 75mm-es oly obi. Kurva szépen rajzol, de nagyon limitált a használhatósága, beltérben eleve esélytelen, bár utcára el tudnám képzelni. Ilyenem se lesz...
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
Öööö, feltétlen! Egyenlőre kiszolgál a G3 bőven, és persze olvastam, hogy kiábrándító az E-M5 kezelése (mondjuk a G3 gombjai sem jeleskednek). Valamit mindig el kell csesszenek. Mondjuk a GH3 lehet, hogy kezelés terén a legjobb m43 váz lesz, meg sony szenzor, meg kell matatni azt is. Van akkora vázam, kompromisszumos! Nehezen lép visszafelé az ember... A képminőségre piszok kíváncsi leszek!
Nade 1 év sok idő, addig ezen a hangyaboly piacon sokminden történhet. -
Mercutio_
félisten
Azért mielőtt megveszed alaposan taperold meg!
A batár vastag és csak billenthető kijelző, valamint a visszanézés és Fn gomb borzalmas "nyomáspontja" és lassú reakcióideje számomra kicsit kiábrándító volt, nomeg a Panás menü után az Oly logikájára átszokni se 2 perc lesz
-
Esetleg annyi remény lehet, hogyha szarul megy a bolt a Panának (mert az Oly elhappolta a vevőket) akkor ráadja a fejét, és elhinti hogyan lehet... Persze ettől még az egy 2 éves szenzor.
Kíváncsi voltam még a GH3-ra, de nem jön be. NAGY és főleg videóra gyúr, ami engem nem érdekel.
Egyszóval eléggé egyértelmű, hogy a köv. vázam Oly E-M5 lesz, igaz várok még 1 évet (?)
-
Mercutio_
félisten
Kösz mindenkinek az "ormótlan" válaszokat

A PM1 képminőség/használhatóság és eltérésbeli kérdésekre is várok némi visszajelzést
, valamint még az merült fel bennem, hogy még ha ormótlan is, de mennyire lesz orrnehéz illetve mennyire praktikus egy PM1 14-150 vagy 12-50-es obival?Azért merült fel a kérdés, mert a horvátoknál néha azért jól jött volna egy zoom obi a fixel cserélgetésével elpazarolt idő helyett, persze az lenne az igazi, ha kijönne a Pana egy 14-140 méretű és súlyú stabilizált zoommal

-
Warter
addikt
Japan the 15mm lens cap comes for free with the new PEN cameras.

-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Igen, ő a fő gyanúsított. Esetleg a 9-18-as... (nagy fényerő nem muszáj, de ami van, azt tisztességesen használja ki)
#16931: Olyasmi lenne a cél (3D makró, víz alatt). 1 centi bázistávolság kb fél méterig elég lehet, ugyh 3D-ben lehetne videózni az egerek focimeccsét
. (apropó a videó "persze" nem megy könnyen, trükközni kell).#16933: Ezt nem is tudtam. (DSLR-nél ugyebár általában nincs korrekció, ezért a nyersképre vonatkoztatják)
#16934: Noigen, és fixfókuszos alternatíva még nincs. Illetve van, a 2/12, amiért viszont elég mélyre kell nyúlni a lyukas zsebben. Hosszabb (17, 20mm) irányba meg nemigen mehet az ember, ha nem akar panorámázni.
-
k1csi
senior tag
Csináltam egy ISO12233 tesztábrasorozatot a 12 f/2-vel (tudom unalmas, de ez amit 10 perc alatt meg tudtam csinálni tegnap és elég objektív; du-i szórt természetes fény).
Minden kivágás bal alsó sarokból.f/2 ahogy kipottyant a gépből CA szemléltetésére (GH2, minden alapbeállításon):

Ugyanez f/2.8:
CA redukált sorozat (nem tudom, hogy az f/4 fehéregyensúlya miért lett más).
f/2:
f/2.2:
f/2.5:
f/2.8:
f/4:
f/5.6:
Kicsit tartottam tőle, hogy széleken gyenge lesz (rengeteg teszben ki volt emelve). Persze nem olyan mint a 20 1.7 (hogy olyan legyen min. 1 Fé-et rekeszelni kell hozzá képest), de rossznak sem mondanám.
f/5.6-on vsz. még pixel kukkolók sem mondhatnak sok rosszat róla. És ez ugye a legsarkában, középen már teljesen nyitva is elég jó.Egy kicsit a becsillanást is nézegettem. Kétségtelen van, azon lettem volna meglepődve, ha ennél a látószöggel nem lett volna. Azt viszont a gyakorlat fogja megmutatni mennyire zavaró.
-
t72killer
titán
#16928: Igen, az egyik bajom a torzítás (ekkora torzítás mellett már kb 15mm-es lencsének felel meg a látómező), a másik meg, hogy felbontásban se igazán küldi haza a jobb alapzoomokat. Jó lenne egy minőségi 2.8/12-es darab, a 2/12-es árának feléért

-
|AP|
veterán
Ezt most olvastam az új penekről:
"Lens Priority IS. Panasonic lenses with no OIS switch can now be used with OIS on: Panny 14-42x, 45-175x, 45-150, etc. This works for both stills and video"Ez szerintem jó hír. Nekem szimpatikusabbak a Pana telék, most GF2-m van, ehhez a stabi miatt ugye eleve adott, hogy Pana obi jár.
Ez viszont nagyobb szabadságot ad a vázcserében, ha esetleg egyszer beneveznék egy ilyen új Penre, aztán később mégis visszatérnék a Panához. -
Superbad
tag
Ma volt szerencsém először szemtől szemben lenni egy G3-al!
.... ez tényleg nagyon ronda!
-
t72killer
titán
Nno. Egy németajkú kollégától sikeresen beszereztem egy GX1+x14-42-es kombót, úgyh végre joggal karattyolhatok a fórumban
Jön még hozzá egy dicapac WP-H10 tok és egy narancs szűrő, víz alatti fehéregyensúlyhoz.Ahogy nézem, a vario X 14-42-es alapzoom finoman szólva eléggé kompromisszumos darab, várható mostanában egy a 2/12-es zuikónál gazdaságosabb, minőségi nagylátó? Valahogy a 2.5/14 nem győzött meg, inkább a palacsinta-zoomot cserélném normál 14-42-re.
-
madgie
titán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szvsz attól függ, mit akarsz. A MILC előnye az átlag kompakt/bridge-hez képest, hogy általában nagyobb a dinamikaátfogása és a cserélhető objektívek miatt sokszínű feladatra alkalmas. A második pontot viszont meg lehet fordítani: a bridge-ek nagyátfogású objektíve relatív egyszerűbb munkáknál sokszor előny is lehet.
-
madgie
titán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ha csak a váz 100k akkor szvsz egyértelműen használt Pana GH1, ha objektívet is szeretnél annyiból, akkor meg azt a videóminőséget úgysem kapod meg, kukázz valami neked tetsző Micro 4/3 vázat, meg alapobit hozzá.
Mondjuk például ott az aláírásomban egy eladó E-PL2

szerk: egy darab videót nem csináltam még vele szerintem
Milyen objektívvel szeretnéd? Nagylátó, alap, kistele? Lövök majd valamit otthon 
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Videózásra 100 alatt melyik a legjobb MILC gép? Néztem kompaktokat és bridge-ket is, de néha fényképeznék is, gondolom egy MILC jobb képet csinál. Használt is jöhet persze.
-
FEDman
addikt
Nincs lemaszkolva.

-
-
FEDman
addikt
Nem mondhatnám, hogy irigylem a NEX-esektől ezt a pár MF Zeiss üveget.

Nálunk ezekre mind van jobb AF-es rendszer obi olcsóbban. Sőt, ha valaki nagyon a minőségi MF üvegekre gerjed akkor ott vannak a remek mFT-re tervezett Voigtlander f/0,95-ös üvegei is, amik még APS-C-re átszámítva is egyértelműen jobbak mint egy ilyen f/1,8 fényerővel rendelkező 1000$-os Zeiss.
-
madgie
titán
A 14/2.5-nél szvsz pont jól jön, mióta nincs multiaszpim, sokszor hiányzik egy kicsi két oldalról... GH1/2-nél csak átkapcsoltam 16:9-re oszt csók

Nem sok minden hiányzik a GH szériából, de a multi aspect időnként eléggé
(főleg, mivel csak fixeim vannak)szerk: a G5-ben remélem meghekkelik egyszer

-
arn
félisten
Zeiss announced that they will release three new NEX lenses in mid 2013 (Source: Zeiss.)! All priced at around 1.000 Euro! Finally this system is going to have high quality prime lenses!!! The first three lenses are the 12mm f/2.8, 32mm f/1.8 and 50mm f/2.8. Zeiss also said that “Zoom lenses are an option that is still being considered“.
hu ez fincsi, de ezen az aron mintha leica uvegeket nezegetnek

-
arn
félisten
válasz
Gondwana
üzenetére
no ez meg nem tunt fel... vagy ezert volt vmelyik vegen mas, mint amit koppanasig allitottam
"realworld" hasznalatban napfenyes utcan fotozva, p modban (oly 14-150, 45, pana 20, 14-45):14mm - egyertelmuen jobb a 14-45, de szukebb vmivel. valszeg ezert is kisebb a torzitas. a szelein is meglepoen jo.
20mm - itt mar inkabb csak a szeleken van differencia a 14-45 javara, de elessegben es kontrasztban mindegyik jocskan elmarad a fix 20astol.
45mm - fordul a kocka, a 14-150 szinte a lerekeszelt 45os fix szintjet hozza. kontraszban talan meg jobb is kicsit. a 14-45 a leggyengebb.
igazabol a 14-45 hoz egyenletes teljesitmenyt, es a 14-150 hullamzik nagyon, 25-50 kozott a legerosebb alatta es felette drasztikusan romlik (foleg felette). em5hoz egyertelmuen a 14-150et tartanam meg, pana vazhoz inkabb a 14-45ot. kitobikent remek, de semmi katartikus, a fixeket nem potolja - jobban sikerult zoom az atlagos obik kozott, de nem log ki a sorbol. kene az a 12-60 mftre.
pana 14-140 tul nehez, a 12-35 draga. egyelore marad mindketto, mert nem tudom, hogy alakul a jovo vazilag

-
jmakk
őstag
Nekem még mindig nem világos: most multiaspect lett vagy nem a GH3 szenzora?
-
arn
félisten
a pana 14-45rol kicsit (oly 14-150hez viszonyitva): optikailag valoban eleg jo (jobb), lerekeszelve szep eles, a toriztasa is kisebb. hasonloan kontrasztosak, termeszetesen nem a 20as szintje. ellenfenyben nem az igazi, ellenzovel es a naptol elhuzva is hajlamos nagyon kifakulni. a stab jol hasznalhato, sokkal jobb, mint az olympus beepitett stabja. 14mmen olyan 1/10en meg 50%os hatekonysaggal, 1/15on, mar 80% felett tudtam loni. ez mar egy templomban is eleg jol hasznalhato, nem szukseges feltetlen az obicsere (foleg, ha vazstab nelkuli vazon hasznalom a fixet).
hosszabb tavon majd kiderul, hogy mennyire hianyzik az a 90mm feletti resz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen autót vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Suzuki topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Warhammer 40.000
- Milyen házat vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
. Jó lenne egy ilyen 2/12-es is
Már az X100 borzasztó szimpatikus volt, az X-E1 pár jó üveggel nagyon állat lehet.

Sőt, nincsenek is kifejezetten apsc-re készült fixek, csak 1-2.
igy olyan, mint hogy a ferrari is franko auto, meg a bmw is, csak eppen nem tudom megvenni. ezek azert mar olyan arak, amin eleg sokmindent lehet venni sokfele platformon.

)
. Abban reménykedem, hogy leesik valahol megfizethető árban egy használt, így hosszabb idő alatt sem bukok rajta. DX-en volt olyan sigma lencsém, ami 2év alatt fialt 10%-ot EUR-ban (Ft-ban még többet