Hirdetés
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz Mr.Csizmás #15784 üzenetére
Hm, akkor kipróbálom teljesen offba. Most egy függönyt fotózgattam próbaként, normál zajszűréssel eltaknyolta, zajszűrés nélkül jobb a kép. Ha kell, marad az LR zajra inkább. És olybá tűnik, hogy ez megoldás részben a korábban jelzett problémámra is. Csak akkor azt nem értem, hogy mikor hasznos ez az alapértelmezett zajszűrés? Ha valaki csak automatán és csak jpg-ben tolja?
A másik oly funkció, amely hamarosan menni fog az alapértelmezettek közül, az a "meleg színek alkalmazása automatikus fehéregyensúlynál", bár ezt meg ki kellene tapasztalni, hogy általában milyen eredménnyel jár. Tudom utólag wb és színek is tekergethetők, de pont az lenne a cél, hogy ne kelljen a jpg-khez nyulkálni. Ez az automatikus meleg színek alkalmazás más oly vázakon is van?
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
HÁZIGAZDA
399 usd a gx1 kit (!) usaiában. nagyon tiltakozott mindenki, amikor mondtam, hogy ez a standard minimuma a pana kiteknek, oszt mégis. nem normálisak egyébként panolyék, ha ennyire leverik az árát a saját termékeiknek, akkor azok annyit is fognak érni tényleg.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ati3x
senior tag
válasz Mr.Csizmás #15789 üzenetére
Ja, érdekes volt.. Akkor már lehetett beküldeni "elektronikus" formátumban is képeket. Ami elsősorban scannelést jelentett. Egyik barátom segített, beszkenneltük a képeimet, és a srác akkoriban benne volt már rendesen a számtech világban, csináltunk is egy "multimédiás" CD-ROM-ot. Ugye akkoriban még a CD író sem volt túl gyakori.. Meg is említették a képekhez írt cikkben.. Bizony nagy élmény volt, mikor felhívtak, hogy be fognak kerülni a képeim az általam igencsak nagyrabecsült újságba.. Nagzjából abban az időben az ÉT töltötte be a "magyar national geographic" szerepét..
-
ROBOTER
addikt
Remélem nem csak én nem értem a kérdést. Más arányú képeket egyáltalán hogyan hasonlítasz össze?
A négyzet a körbe írható legnagyobb téglalap, ezért ez a téglalap minél nyújtottabb, annál kisebb a felülete, annál kevesebb pixelt tartalmaz. De még mindig sokkal többet, mint ha nem multi-aspect lenne, hanem klasszikus vagdosós.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
egy ilyen multiaspect szenzor melyik aranynal nyujtja a legjobb minoseget, optikailag, es szenzorilag? mi ezzel a gyakorlati tapasztalat?
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
ati3x
senior tag
Azt hiszem azt megvárom.. Persze nem most kezdtem a fényképezést.. Édesapám aki még szmena 8-al kezdte, adta az első lökést. Majd némi zsebpénzből megvettem az első gépemet, szmena 8M-et.. No az már egy műanyag "csoda" volt... Utána, használt Zenith B, és E gépek, alapobjektívvel, meg volt egy 7/135-ös telém. Azt hiszem Jupiter márkával.. Ezzel a két géppel értem el a legnagyobb "sikeremet" Egy fotópályázaton, az
Élet és Tudomány magazin felhívására. A 99-es teljes napfogyatkozás képeiből csináltak középső oldalon galériát. Azt hiszem 200 fölötti volt a beküldött képek száma, tőlem 4 képet is beraktak! Először el sem hittem, de roppant büszke voltam magamra! Utána sok-sok évig vágyakoztam egy F80-as nikon gépre, de már nem valósult meg.. Majd jöttek a digitálisok, a digites tükörreflexes gépek, de sajnos mindig volt előbre való dolog... Mindig is a Canon xxxd szériára voltam "ráálva" Aztán jöttek a MILC gépek.. Mostmár nagyon ideje lenne.. Kompaktom volt, az sem túl sok: Egy Nikon 4600, most meg egy ixus 80.. De ezek full autómata gépek, és bizony sokszor idegbajt kaptam attól, hogy a legalapabb dolgokba sem tudok belepiszkálni.. Magyarul, kezdésnek nem biztos, hogy problémás lenne egy alapobi a számomra, mivel bármi nagyságrendekkel jobb az eddigi cuccaimnál.... -
arn
félisten
photokinat vard meg, az mindenkepp nagy esemeny, amugy meg mindig csak varhatsz, mert a milc gepek piaca most nagyon pezseg, szinte minden egyket honapban jon vmi. szvsz probald osszesakkozni a szukseges objektivparkot, aztan az alapjan dontsd el, hogy melyik oldalra allsz.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz Freddy76 #15780 üzenetére
en egyaltalan nem hasznalok zajszurest ha kell, akkor lightroomban teszek ra. de ilyen nagyon ritkan szokott elofordulni. nekem az impresszionista beutes jobban tetszik, mint a szetkent dolgok.
(#15783) neevous: ne aggodj a gx1 ara is gyors zuhanasnak indul egyket honap mulva, ugyanaz lesz, mint a g3mal. a pm1 ara is csak par hete esett le, kovette a gf3at.
-
törölt tag
válasz neevous #15779 üzenetére
Csatlakozom neevous kolléga véleményéhez. Hiába a jó szenzor, minőségi optika nélkül bizony nem sokat ér. Ellenben például a 14mm F2.5 vagy 20mm F1.7 optikákkal egy régebbi vázon is remek képeket lehet lőni, a kompakt méret megőrzése mellett.
Az MFT vázakban jóval előbb lesznek jobb minőségű szenzorok (lásd OMD), minthogy a NEX rendszer a kiváló minőségű MFT optikák széles kínálatával fel tudná venni a versenyt.
-
Freddy76
addikt
Az elmúlt napokban végre volt alkalmam (1,5 hónap után...) masszív használatba venni az omd-t... Azt tapasztaltam, hogy ha a zajszűrést normálról leveszem gyengére, szebbek, részletgazdagabbak lesznek a jpg file-ok. A neten aztán olvastam, hogy ezt több tesztelő ajánlja. Ennek mi az oka? Csak úgy érdekel...
-
neevous
tag
Miért nem veszel egy olcsó vázat (GF1/E-PL1)? A maradék pénzt obira tudod költeni.
Lényegesen jobban jársz egy rosszabb szenzor, jobb obi kombóval a képminőség tekintetében, mintha az újabb gépekre kitobit tekernél.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/david_papp/
-
ati3x
senior tag
válasz #58660352 #15776 üzenetére
Kösz a vàlaszt! Lehet azért megvàrom a nex5r és a nex6-ot. Addig kiderül, hogy egy olcso alternatíva (oly Epm1) vagy a gx1 lesz a befuto. Mert van egy olyan érzésem, hogy ha elkötelezném magam az m43 felé, 2 hétre rà a sony kidobna egy überjò szériàt egy csomó hasznàlható obival... Szal jelenleg "vàrakozo" àllàsponton vagyok... Azért az vicces, hogy a sonynak màr több vàza van mint objektívje....
-
törölt tag
Én egy héttel ezelőtt cseréltem le a GF2 vázamat GX1-re. A kittoptikák helyett a 14mm F2.5 fixet használom, túrázáshoz pedig nálam a 14-140mm van rendszeresítve. Mind a két optikával remekül működik.
Szerencsére a GX1 "csak váz" konfigurációban is kapható. A kit optikákat én nem javaslom, mert a 14-42mm helyett jobb a 14-45mm az új fajta Power Zoom X optikák egy része pedig sajnos gyári hibás mert "berezonál".
A GF2 vázhoz képest sokkal több a kezelőszerv, és jobb a váz fogása is. Nagyon jó a beépített dőlés érzékelő, a pinpoint autófókusz, a gyorsabb sorozatkép funkció, és az hogy már ISO3200 mellett is használható képeket lehet készíteni vele.
A dinamika tartomány terén viszont a GF2 vázhoz képest sajnos nem történt előrelépés.
[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
válasz #01758976 #15773 üzenetére
Keresőben is elég nagy a különbség a kettő között. A GF2-höz gyártott opcionális LVF1 nagyságrendileg a FZ30-as szintjén van, ami azért ma már nem túl combos.
A GX1-nél az LVF2-es kereső már egész más tészta, sokkal nagyobb és jobb felbontású. Ez az EVF ugyan az mint ami a G1-G3 modellekbe is van. Ezt csak azért mondom, mert több esélyed van valamelyik boltba ezek közül valamelyikbe beletekinteni, mint hogy valahol eléd tegyenek egy opcionális keresőt.Plusz egy fontos infó, a GX1-en újra tervezték az EVF csatit, azaz a GF2-n csak a régi, a GX1-en meg csak az új EVF használható.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszi szépen a tippet. Ezt valóban kihagytam a palettáról. Pedig csak ez a két váz tetszik igazán a pana felhozatalból. Elvárásaimat a gf2-is kielégíti, az x bőven túlteljesíti, de árban belefér, és papíron tetszik az x obi is. Méretben mindenképp, a gyűrűk hiánya meg majd kiderül. A gf2-re csak egy evf-t terveztem megkukkantani, mert az utolsó, amit én láttam az a pana fz-30-amé volt, amit még 2007-ben eladtam. A napokban bemegyek egy üzletbe kipróbálom őket, de lélekben már egy ezüst gx1-et rendelek.
-
HÁZIGAZDA
igazság szerint a sokat szidott hibrid kereső ehhez hatalmas mértékben hozzájárul. csak pár percig fogdostam egy x100-at, sok tekintetben nagyon rossz véleménnyel vagyok róla (a hátsó tárcsa és gombok olyan szinten elkeserítően lohasztó vacak műanyagok, hogy sírni tudtam volna, mert hogy amúgy a váz meg nagyon jó kis masszív. óriási a kontraszt szerintem, elcseszték), de az a kereső... egyszerűen élvezet volt belenézni.
no, az evf meg nem ilyen, az abszolút kiöli a szeretetet az egészből. praktikus, és ennyi.
-
arn
félisten
sok a ha - az em5 pedig megint egy sarkos pelda az mft piacrol. vminek a csucsa, ennek megfeleloen tularazott. ha pedig a gh szeriat nezed, akkor arban messze vagyunk a fujitol. es a gh szeria sem a jo ar/ertek aranyrol hires. ezt a szerepet a pl, vagy a g szerianak szanjak, amire a fujinal jelenleg nincs pelda. ha viszont lesz, varhatolag azt is a legdragabb (tularazott) mft vazakhoz lovik arszintben.
atfedesek mindenutt vannak, de ez nem az "atlag". fujinal meg nem tudjuk, hogy a jovoben mi lesz, de jelenleg az, ami most kaphato. szerintem eleg fura barmilyen szempontbol is atlagos vaznak es obinak beallitani egy em5 + pana25 1.4 kombot mft teren. ezek ar/ertek aranyban le vannak maradva, es csak azok veszik akiknel inkabb csak a meret szamit, mint kompromisszum, az ar kevesbe.
beszelhetunk konkret tipusokrol, de ha a ket formatum egeszet tekintjuk, akkor mas az ar, mas a celcsoport (az ar alapjan).
[ Szerkesztve ]
-
nord_
veterán
Mondom, várjuk ki az első tesztet.
Szerethetőség. Ebben teljesen egyetértek! De hiába gyönyörű az az Oly, egész egyszerűen nem bírtam megszokni... A külseje imádnivaló, kicsöppen a nyál a számból, amikor ott fekszik előttem az asztalon. Viszont maga a fényképezés számomra a Fujival élvezetesebb, szerethetőbb.
Nem vagyunk egyformák, no. -
ati3x
senior tag
Teljesen elbizonytalanodtam... Eddig sony nex5n-ben gondolkodtam, aztàn megtapogattam egy pana gx1-et.. viszont a rajta levö 14-42 igencsak recegösen jàrt, pedig vitrinböl vették ki. Erre ma megtapiztam ugyanezt az obit egy olyan gépen ami bemutato példàny volt.. az meg teljesen korrektül mozgott. Szal egyre inkàbb szoktatom magam az m4/3-hoz.. Ma még az is megfordult a felyemben, hogy veszek egy oly epl1-est, mert nem sokkal dràgàbb mint külön maga az obi.. majd késöbb egy gx1 vàz... Szal meséljetek vmit erröl a gx1-röl, mert a topicja nem igazàn pörög... Miért?
-
HÁZIGAZDA
nem akarok kötekedni a fuji obijaival kapcsolatban, az első gyártó, aki kapásból 3 értelmes fixet rakott le az asztalra. sőt, tovább megyek: egyetlen hülye obit sem csináltak vagy terveznek. de pont a 27/2,8 tűnik a low-cost belépő cumónak, gondolom egy olcsóbb vázhoz, míg pont a pana 20/1,7 egy nagyon erős versenyző.
ami az e-m5-öt, meg az ezotériát illeti: fontos dolog a szerethetőség, hiszen hobbi az egész. én pont azért adom most el a cumót, mert nem szeretem, akkor meg minek. de azért az ios kontra android hasonlat nagyon-nagyon sántít. az e-m5 a kiforrott a két váz közül, érett, bugmentes. a fuji meg minden erénye mellett is egy bughalmaz. szóval erősen kétarcú, mert működésében pont, hogy az androidra hasonlít, viszont gyönyörű és szerethető.
hozzáteszem, az olympus e-1 bitang mód szerethető volt (nekem: van ), és ha valami, akkor az e-m5 pont azokat a húrokat pengeti.
[ Szerkesztve ]
-
nord_
veterán
Parci,
Majd meglátjuk, a Fuji még nem kapható, így a 'minden paraméterből' hiányzó képminőséget még ne írjuk egyik fél hátrányára vagy előnyére sem.
(Mélységi élességet tekintve persze van egy fél Fé-nek megfelelő előny a Pana húszasánál. A 25-ösnek meg 1 hátránya.)arn,
Nyilván a Fuji jelen pillanatban hátrányban van, főleg ha az f/setét zúmokat nézzük. A vázuk sem olcsó. De ugye abból indult ki a polémia, hogy Fudzsijáma elhoz nekünk egy olyan olcsóbb vázat, ami szinte csak azt hagyja el a drágább tesóból, ami amúgyse igazán kihasználható (hibridből kiugrik az optikai kereső).
Sajnos viszont azt mondhatjuk, hogy aki nem használt, minimálszettes kiépítésben gondolkodik, hanem egy sokoldalú, igényes rendszerre vágyik, az nagyon gyorsan felejtse el az egészet, hacsak nincs alsó hangon bő félmillió forintja. De inkább háromnegyed milliója, ha a sallangokat is számoljuk. És most mindegy, hogy tükrös vagy tükörnélküli, mft vagy aps-c. Nikon D7000, Pana GH-sorozat, Oly EM-5, Fuji X-széria; obi szinten vagy három fix darabbal (nagylátó, normál és kistele, és/vagy makró) vagy egy felhasználási szokásoknak megfelelő zúmmal és a kedvenc látószögű / fényerejű / leképezési arányú fix-szel.
A Fuji - sajnos - beleillik a sorba.Egyébként volt lehetőségem jobban kipróbálni (nem csak néhány perc erejéig) az említett vázakat és meg kell mondjam - bármennyire is nem "illik" ezt hangoztatni ebben a topikban - amennyivel a drágább az X-Pro1 pl. az EM-5-nél, annyival sajnos kívánatosabb, jobb is. Minimum annyival. (Kizárólag azt veszem figyelembe, hogy mennyiben nem érzi az ember fotózás közben, hogy egy elektronikus szerkezet dolgozik a téma/obi és a szeme közt. Így nem érdekel a jpeg motor, a felmagasztalt stabi és a kinézet. Ha illusztrálni kéne valamivel, akkor a PH! fórumon a fiatalság körében divatos iOS vs Android csörte tárgyát tudnám felhozni: iOS-nél úgy érzed, hogy tényleg az ujjad mozgatja a képernyőn megjelenő tartalmat, míg az Androidnál az érintéssel egyidejűleg szinte látod a lelki szemeiddel, ahogy a bitek, bájtok, hertzek beindulnak a kiadott parancsra.)
Viszont a formavilágilag lesajnált GH-sorozat ezekhez képest reális árban van. Ha a pénz nem számítana, akkor Fuji, ha ár/érték arányt nézünk (de rühellem ez a kifejezést...), akkor GH.Na jó, mára elég ennyi, hogy maradjon energia az ellenvéleményekre is.
-
arn
félisten
mar leirtam korabban - az a gond, ha vki akar venni egy hasznalhato rendszert mftbol es fujibol, teljesen mas kategoria. mftnel van eleg mozgaster, fujibol egyelore nincs.
az mftnel is van sokkal olcsobb fix (ami persze nem olyan fenyeros), a 25os leica (mint altalanos fix) inkabb kirivo pelda.
de nem is ertem mirol vitazunk - jobb, de joval dragabb is. ez igy termeszetes. nem alternativa, hanem egy masik kategoria. itt sokkal inkabb a penztarca huzza meg a hatart, nem a lehetosegek. ellennek en azzal a par fixszel is. leicanal detto ugyanaz a helyzet - igazabol tokmindegy, hogy melyikre nincs penzem, ha meg nincs, akkor hadd almodjon az ember nagyot.
[ Szerkesztve ]
-
-
Freddy76
addikt
Hát igen, a fotósnak nem kell öltöny, nekem nem kell drága felszerelés...
Erre esetleg valaki tud valami okosat mondani? Lehet, hogy csak az arcra kellene fényt mérni...
[ Szerkesztve ]
-
Gondwana
addikt
válasz Freddy76 #15758 üzenetére
Az ilyenre szoktam azt mondani - ha kérdezik, hogy jártam volna iskolába, amikor zavartak, nem kellene ekkora fotóstáskát cipelnem (7D teljes harcidísszel - azt hiszem, június eleje óta ma az első szombat, hogy nincs lagzim)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Freddy76
addikt
válasz madgie #15756 üzenetére
Hehe, én is most indulok lakodalomba ceremóniamesterkedni, alig várom, hogy felvehessem a hosszúujjú ingemet, sötétkék öltönyömet, nyakkendőt köthessek. Mindezt egy kastélyban, ahol nincs légkondi. Az élmény óriási lesz...
-
scarabaeus
őstag
válasz madgie #15756 üzenetére
Igen, akkor gömbfejre cserélem át a Velbon fejét, hogy lent legalább a karok ne lógjanak bele, arra meg megy a Nodal Ninja 3 MkII (pluszban egy nadír adapterrel, amivel a végén az egész hóbelevancot ki lehet fordítani az állványtól egy araszra, hogy a lábak által kitakart részről is legyen kép).
Ilyen összerakva.Quoth the Raven "Nevermore."
-
madgie
titán
válasz scarabaeus #15755 üzenetére
Ne is mondd, már kicsit megbántam, hogy eladtam
Szerk: valami speckó panó (nem pana ) állvánnyal csinálod ezeket?
Szerkszerk: mindjárt megyek esküvőt fotózni egy volt zenésztárs cimborámnak, óriási buli lesz: a menyasszony kikötötte, hogy ő bizony nem fog leülni, meg pózolni, "természetes" képeket akar ( magyarul majd megáll magának, ha meg mondok valamit, fintorog ) . Asszem annyi lesz a kreativitásom (lol) hogy megpróbálok úgy helyezkedni, hogy kevésbé klisés, unott képek legyenek. Ehhez tényleg jó volna a halszem
Mielőtt megkérdeznétek, miért csinálom: sok évet lezenéltünk együtt, ez a minimum (hogy megszivatom magam).
[ Szerkesztve ]
-
scarabaeus
őstag
Jó ez a Samyang 7,5 mm. Nem kellett semmit se patchelni, se pöcsölni a panorámával, mint annak idején az előtétes Samsung EX1 esetében. Mondjuk a távirányítót a szállodában hagytam, de amúgy se lett volna kedvem az iszonyú melegben a dombra felérve azt is beizzítani, így egyes képekből áll. A kissé bogaras báró villája és Karlovy Vary látképe, GX1+Samyang halszem.
Quoth the Raven "Nevermore."
-
Stauffenberg
nagyúr
A Sony legnagyobb baja, hogy saját kis birodalmat akar építeni.
Nagyon is világos, hogy mit szeretne a Sony:
Sony okostelefonnal távirányítsd a Sony fényképezőgépedet, mely Sony memóriakártyára menti a képeket és Sony objektívvel fotózz, majd ha kedved tartja akkor az objektívet tedd át a Sony videokamerádra, a végeredményt nézd vissza Sony HDTV-n és ha már ott jársz akkor Sony játékkonzollal szórakoztasd magad, melyen rendszerezheted a fotóidat, tárolhatod rajta a Sony kamerával készült filmjeidet.
És mindent megtesz azért, hogy helyenként a kompatibilitás rovására valamiben mindig a saját rendszerét részesítse előnyben. Ez persze üzletileg érthető, innovációs szempontból már kevésbé.
Például retek idegesítő, hogy Androidon, mely egy open source platform, folyamatosan felvásárol mindenféle garázs fejlesztőcsapatokat, hogy CSAK Sony telefonokra fejlesszenek. De a PS3 esetében is ez megy. Nekem ez undorító.
-
HÁZIGAZDA
válasz Stauffenberg #15752 üzenetére
no nézzük a sony-t: aps-c, ja nem, full frame, ja nem, félig-áteresztő tükör, abból csak aps-c, ja nem, talán full frame is. nex, aps-c, ja nem, talán full frame, vagy mégsem, inkább videokamerába?
az a helyzet, hogy tök jó ötleteik vannak, de láthatóan fogalmuk sincs, hogy mi a túróra feküdjenek rá, kapkodnak, és 2-3 évente a fő cél is változik, kukázzák a korábbit. ugyanakkor az olympus is eléggé megszivatta a saját usereit, a nikon is erősen kérdőjeles ezzel az 1"-os szenzorral stb.
sajnos látszólag egyik cég sem tudja igazán pontosan, hogy mit is akar. tényleg legyalulná őket az apple, ha belépne erre a piacra. (isten őrizz, az iphone divat megteremtése óta nem gyártanak olyan telefont, amivel telefonálni is lehet.........)
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz FEDman #15751 üzenetére
Azért a Fujinál érezhető, hogy ők főleg a Leica életérzést kereső emberekre utaznak. Valamivel olcsóbban jutsz hozzá egy Leica-stílusú, Leica összeszerelési minőséget megközelítő és nem titkoltan luxusnak szánt géphez és objektívekhez. Például egy fényképezőgép esetében mi szükség van a cédrusfából készült doboznak, melyet bársonnyal bélelnek? Ez épp úgy a gazdag gyerekek játszótere, mint a Leica. Kell hozzá némi egészséges sznobizmus, hogy értékelni tudd.
A Sony meg amennyire jól indult, épp úgy le van rohadva. Több vázat ad ki, mint NEX rendszerre készült objektívet. Pedig nálam a NEX kb 2 évvel ezelőtt ott csillant meg amikor profi videokamerákat jelentettek be hozzá. Én enném a kefét, ha ilyen kamerát vettem volna és nincsenek hozzá objektívek. Persze minden adapterezhető, de akkor meg mi a pöcs szükség van a NEX rendszerre, miért nem lehet egy szabványos mozifilmes (PL) bajonett típust használni?
[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
Nem igazán lehet összevetni jelenleg a két rendszert. Az mFT jellemzően alulról építkezik jellemzően relatíve olcsó vázakkal sok fényerőtlen kit obival, egy két két kihagyhatatlan csemegével és elvétve pár drágasággal.
Ezzel szemben a Fuji felülről építkezik, mindjárt egy nagyon durva és drága vázzal indított és ehhez igazodva kizárólag komoly obikat ont magából.
Lehet pár év múlva már összeér a két kínálat, de jelenleg nagyon más filozófia mentén építkezik a kettő.Aztán ott a kettő között Sony a NEX-3 és a NEX-7 vázakkal, a nagyon olcsó és elég lehangoló 16/2,8-al és a méregdrága Zeiss 24/1,8-al, mintha nem azt se tudná eldönteni fiú e vagy lány.
Ami persze nem is lenne baj, a gond inkább ott kezdődik, hogy a Sonynál jelenleg egyik vonal sincs végigvíve, csak ez a tipikus kicsit belekóstolunk ebbe is, meg abba is. -
hegyimorc
senior tag
válasz makszi #15747 üzenetére
Én a sajátomat mostanában ritkán használom. Mennyiért szeretnéd megvenni? :-)
Ha a jelenlegi bolti bruttónál szeretnéd olcsóbban, akkor beszélhetünk róla.
Ha a valaha volt legkedvezőbb amerikai nettó áron meg tudod venni úgy, hogy a nagybácsi behozza neked vám és áfa mentesen akkor ő a te embered.Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
nord_
veterán
Azért ne legyünk igazságtalanok.
Fél éve van a Fuji a piacon, és egy évesek lesznek, mire olyan obiválasztékot kapunk, amire a több gyártóból álló m4/3 egyáltalán nem volt képes. Amikor a m4/3 beindult, kaptunk egyetlenegy darab, khm... nem túl acélos fixet. Aztán jött a 20/1.7 meg egy nagy szünet. Meg még egy nagy szünet. A 14/2.5-öt majd' egy évig mutogatták dummie-ként, mire megvalósult. A 45/1.8 meg még nem mondható öreg darabnak.
A roadmapen látszik, rövid időn belül lesznek olcsó fixek és zoomok is. Sok gyártót lehet b*sztatni, de elnézve a dolgokat pont a Fuji érdemli meg a legkevésbé. -
makszi
aktív tag
Ha valaki tud eladó m.zuiko 9-18-at bolti árnál kedvezőbben az ne habozzon...
-
arn
félisten
válasz #01758976 #15736 üzenetére
en a helyedben inkabb egy gx1 fele mozognek ha a meret szamit... a nagylato zoomnal az olympus 9-18 olcsobb, szerintem annyival nem is rosszabb. es szinten eleg pindurka.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz FEDman #15727 üzenetére
no epp ez a gond... mert az mft vonalon vehetek egy 20as panat, meg egy 45os olympust. ezt egy zoomal kiegeszitve, eleg jol le tudom fedni a dolgokat. egy fujinal nehez lenne. olyan sort kell venned, ami a tularazott leica fole van belove.
a fenyeros ket veglet meg mindenutt aranytalanul draga az "atlagos" fixekhez kepest.
-
Gondwana
addikt
válasz #01758976 #15736 üzenetére
Ezt az üveget szépen körülírtad. (mondjuk, anyagiról nem esett szó, ez tény)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
-
törölt tag
Ez nem jó hír, max. egy ezresig elmentem volna, de azt obistul. És nagyon a körmére néztem volna a dolognak. Pedig nagyon bejövős a kicsike, de már a 1.5-2x szorzóval is tele a tököm. Végig jártam én már oda vissza a Nikon árazását. Marad most a gf2, "úgy is csak" biciklizéshez kell. Aztán ha, esetleg annyira bejön a mini méret, hogy másod gépből első lesz, akkor megfontolok dslr-milc cserét.
-
FEDman
addikt
Ezeknél a gépeknél számomra az a poén, hogy tényleg olyan picik, hogy lazán zsebre vághatóak és ehhez képest meg nagyon jó képminőséggel rendelkeznek. Ilyen feltételek mellett ezek a gépek nem tudnak a zoom obijuk végén is fényerősek lenni, ha azok lennének akkor már buknák ezt a méretet, erre példának ott az X10.
Részemről ezekre a pici kompaktokra nem is tennék zoom obit, de ha lenne RX100-am, vagy ilyen kis Fujim akkor azt is tuti 99%-ban fixen nagylátó végén használnám. Ott meg jobban tetszik az ekv. 25mm.
Ami a szenzorukat illeti, ott max a jó dinamika érdekel, e téren szerintem nem lesz nagy különbség. A mélységélesség különbség itt nem érdekel, e két kompakt közül egyiknek sincs olyan kis mélységélessége, hogy ez számítson.
Ami a magas iso-s teljesítményt illeti, nagylátón f/1,8 fényerő mellett akár iso400-on (vagy max iso800-on) is meg lehet lőni szinte bármit, ezt a szintet meg szintén mind a kettő lazán hozza majd.
No de majd meglátjuk milyen képeket köpköd ez a kis Fuji. -
HÁZIGAZDA
válasz FEDman #15732 üzenetére
az rx100 nem elég nagylátó, az biztos, 24-ről kéne indulnia, és fényerősebbnek kéne lennie azért a végén. magyarán nem a tökéletes kompakt. de az egyetlen nagy szenzoros, tényleg kompakt gép. és azért 1" és 2/3" között is van egy kövér fé...
-
andersen10
aktív tag
használ esetleg vki manuális minolta obit m43-on? Konkrétan 135 f2.8 MD rokkor tapasztalat érdekelne...köszi! És: mennyire gáz a manuálfókusz G3-on a gyakorlatban?
-
FEDman
addikt
Elnézést mindenkitől, hogy megint a Fujival jövök itt elő, de úgy néz ki a most bejelentett gépeik közül nem csak az X-E1 lesz egyedül érdekes. Jön ugyanis még egy pici kompakt is.
Mennek a szokásos találgatások, miszerint mekkora szenzor lesz majd benne..
A képeket elnézve könnyen rávághatnánk, hogy ez max. egy 1/1,7" szenzor lesz, pedig szinte biztos hogy nem.Nagyon úgy fest, hogy az obi körül az egy zoom gyűrű, amin jól kivehető a 100-as szám.
Az obi elejére meg, hogy 6,4-25,6mm ami pont ekv. 25-100mm-nek felel meg, feltételezve hogy egy 2/3"-es lapka van benne, pont akkora mint az X10-esben. -
FEDman
addikt
Amúgy szerintem a váz árához képest nem is olyan drágák a jelenlegi Fuji obik. Elég ha mFT vonalon a 12/2 - 25/1,4 - 45/2,8 makrót hasonlítom össze a Fuji 18/2 - 35/1,4 - 60/2,4 árával.
A igazi különbség ott van, hogy a Fujira jelenleg hiányoznak az olcsóbb egyszerűbb verziók.
Elnézve a jelenlegi prémium vázakat persze lehet a jövőben se nagyon lesznek ilyenek.[ Szerkesztve ]
-
Csepe
aktív tag
Nekem is nagyon nagyon tetszik ez az új Fuji. Nagyon csábító, de teljesen biztos, hogy 1000 euró felett lesz az ára.
Az obik miatt meg nem kell aggódi, elvileg nemsokára jönnek az olcsó obik.
Nihil Novi Sub Sole /::\ https://bit.ly/2R7gwB2
-
arn
félisten
válasz #01758976 #15720 üzenetére
az xpro van 1600 euro kornyeken, meglepodnek, ha ez 1000 alatt lenne. viszonyitasul: em5 1100 euro, gh2 700 euro. szerintem az mft tetejet veszik celba.
meg szamitsd azt is bele, hogy az obik kb 1.5-2x annyiba kerulnek, mint egy mft fix.
[ Szerkesztve ]
-
Schanyee
senior tag
válasz Gondwana #15714 üzenetére
Azt hittem kis utánaolvasás után, hogy kezdem megérteni amit írtál, de tettem fel olyan plugint ami elvileg mindent kiír exif-be a lightroom, kétfajtával is próbáltam, de azokat a képeket sem tudja beolvasni a fényképező.
Nincs valakinek valami ötlete a problémára? kb 1 óra múlva már kellene használjam és van pár kép, amin elég sokat javítottam LR-ben, nem szeretném az eredetiket mutogatni. Bár ha jól veszem ki, akkor ez nem igazán a fényképező hibája, hanem a lightroom-é, szóval bocs az off miatt.
-
gorgo
őstag
válasz FEDman #15701 üzenetére
Nos, ha 35mm-en tudja az f2.8-at, akkor tuti, hogy ennél rövidebb hosszon nagyobbra is lehetne nyitni (ha nem korlátozták volna le). Én csak azt nem értem, hogy mi a punciért kell lekorlátozni fix2.8-ra, mikor lehetne a nagylátó vége 2.2 vagy akár 2.0 is ???
Kicsit gondolkodtam és adtam is választ magamnak Esetleg lehet, hogy ennyire nyitva sokat romlik valamelyik paraméter, és emiatt inkább nem vállalták be. A CA eléggé erősen ott van azért a raw-okban...
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Schanyee
senior tag
válasz madgie #15713 üzenetére
Pana G3-am van. Ha lightroomból original formátumban exportálom akkor jó csak, de akkor meg nem látszanak érthető módon a módosítások. JPEG formátumot választottam és kipróbáltam pár különböző színprofilt is, de nem nyert. Meg próbáltam olyant is, hogy ne mentsen rá metadatát csak ami minimálisan kell neki.
(#15714) Gondwana: Ez mit jelent, amit írtál, magyarul hogyan tudnám megjavítani?
-
Gondwana
addikt
válasz Schanyee #15712 üzenetére
(EXIF vs. JFIF - ha belenézel a fájlokba, ez a fő külömbség - illetve ennek következményei, ami miatt nem kezeli a fényképzelőgép)
Szerk.: FEDman, miért, úgy nézem, símán hozza a 17 f/2.8 szintjét!
[ Szerkesztve ]
-
Schanyee
senior tag
Ha a fényképezőn vissza szeretném nézni a korábban módosított képeim, akkor milyen beállításokkal kell kimentsem lightroom-ból? Az alap képeket amiket akár más gép csinált beolvassa, de se a lightroomból kimentettet, se a photoshoposat nem.
-
FEDman
addikt
A Lumix 12-35/2,8-as IR tesztből:
Részemről ennyit erről.
-
arn
félisten
válasz FEDman #15693 üzenetére
eddig nem nagyon neztem az obik arat - a vaz sajna hiaba lesz olcsobb, a fixek dragabbak, mint az mft vonalon a leicanak titulalt. asszem az mft marad a szegenyebb emberek rendszere.
it's a real first world problem [link]
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
az ok, csak a masiknal sem egy "vonal", hanem szepen hullamzik az vegig.
talaltam egy erdekes cikket a 20-25mm kornyeki obikrol:
http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/25m43/index.htm[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz doktor úr #15698 üzenetére
Ezt nagyon könnyű kideríteni a záridők alakulásából.
Egyébként pedig az f/2.8 jelentése: a fókusztávolság és a blendenyílás egyenesen arányos. Tehát minél nagyobb a fókusztávolság, azonos rekeszen annál nagyobb a blendenyílás.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Freddy76
addikt
Hm, mégiscsak jó ez a 20-as...
Ellenben van egy hülye kérdésem, nézzétek el nekem, kezdő vagyok, hülye gyerek drága géppel... A minap a konyhánkban próbáltam képeket készíteni a 45-tel, az ablakból elég erős ellenfény jött az alany (gyermekem) háta mögül. Teljesen mindegy, hogy miként fókuszáltam (tapi, keret) egy képem sem lett éles... De tényleg kompaktos minőség esett ki a gépből (3.2 rekesz, 1/100 záridő, ISO 1000 - auton volt). Pl:
Itt elvileg az orrán van a fókusz.[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
válasz doktor úr #15698 üzenetére
Biztos hogy nem kamu a fix 2,8-as fényerő.
Nem egészen értem mi is a problémája, zoomolás közben rekeszelget a gép?
Élőkép alatt erre a fix obik is hajlamosak és még sincs ennek semmi köze a fényerőhöz.Az is elképzelhető, hogy nem fix 2,8 a fényereje az obinak, hanem bizonyos állásokban akár picit még jobb és azért rekeszel, hogy meglegyen a kerek 2,8-as érték.
Ha jól emlékszem pont pár SLR 43-as Olympus üveg van ami valójában fényerősebb annál, mint ami rá van írva, de ezt a kis pluszt csak a keresőképnél alkalmazza és már nyitott rekeszes fotózásnál is rekeszel is egy picit, ezzel érve el a megadott értéket.Mindenesetre ezt letesztelni a legegyszerűbb, kell egy homogén felületen lőni a 12-35/2,8-al két képet nyitott rekeszen azonos expo adatok mellett, egyet 12 és egyet 35mm-en és összevetni a két képet.
De még egyszer mondom, elképzelhetetlennek tartom, hogy a Lumix 12-35/2,8 gyakorlatban ne hozná a gyárilag megadott fényerejét.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest