Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
válasz
schawo
üzenetére
Csak hát volt nekem egy olyan gépem, hogy Pana L1. Ott az ovf elég gyenge volt, de most annyira adna magát ez a távmérős forma, hogy ihajj (és a Fuji pont erre feküdt rá).
Szerintem a Panánál -tévesen- a formához társították a bukást, pedig csak a szokásos taktikájuk miatt nem fogyott: a forgalmazás időtartamának 95%-ban baromi túlárazott volt (én is usából vettem), a forgalmazás végén meg már hiába akciózták, mindeki megvette a csúnyácska, de hasonló felépítésű E-330-at, aki ilyesmit akart.TayRol: jaja. Vagy a Pana a GX1-nél ugyanígy. Kapufa mind

-
madgie
titán
Mikor csinál már a Pana-Oly egy "normális" vázat? OK, hogy Quasimodo (E-M5), de a Fuji a két szem vázával eléggé odapörköl ezeknek a lúzereknek. Van már nálunk normális érintős kezelőfelület, gyors és pontos AF, kellően jó szenzorok, de nincs a sarokban evf, bezzeg púpot rá lehet tenni, de a gagyivaku az bizony kell

-
jmakk
őstag
Kartácsok!
Bp-i kollégát keresek,aki használ fd obit az m43 gépén adapterrel és sikeresen van neki végtelen is. Eddig 2 adaptert próbáltam ki és egyikkel sem volt végtelen. Kétségeim vannak, hogy talán az obim a bűnös. -
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Kicsit revideálom magam, rw2-ből LR4-ben már teljesen vállalható képeket pakol ki az eizo, f2.8-on is, kicsit játszva az élességgel, szaturációval. Kíváncsi leszek az én példányomra, ez egy négylencsés MD rokkor.
Még egyszer köszönöm a "demót" -
madgie
titán
115-ért GH2, na ez tényleg paff...
-
Gondwana
addikt
válasz
schawo
üzenetére
Ma reggeltől úgy kb. az összes hozzászólás...
-
Superbad
tag
Kicsit megkergült az m4/3 eladás. Mindenki veti le a szennyest vagy mi?
Akinek nincs, most vegyen!
-
Gondwana
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Végtelenes képek: az MD tilt-es átalakítóm 0°-ra állítva nem állítható végtelenre, elvileg csiszolni kellene egy keveset - úgy saccolom, az alu eloxálásának a lecsiszolása az MD foglalatú acélbetét alól pont elég lenne, hogy ne csak 30-40m-re lehessen élesíteni. Bár lehet, hogy nem bug, hanem feature, mert az MD 35-70 f/3.5-ömet még az X300-on se lehetett végtelenre élesíteni, csak 50mm felett, meg érdekes módon csak hidegben voltak hasonló gondjaim a Vivitar 70-210 f/2.8-4-gyel is, de hát a negatívnál tényleg mások az ingerküszöbök.
-
andersen10
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
"épp kúszik fel egy kis meglepetééés...": ezer köszönet. Vegyes érzéseim vannak, de otthon majd az Eizo-n is meg kell nézzem, mindenestre azt látom csodát nem lehet várni, 45/1.8 minőség nem fog kiesni egy harmincöt éves filmes obiból.... de a felbontás vállalható, a kontraszt, színek meg tweakelhetőek bizonyos fokig.
Azokat a végtelenes képeket hogy kell értelmezni?
-
madgie
titán
Én mégis simán elcserélném, az E-P1-nek lelke van, a PL1 csak egy darab műanyag
(PL2-t se nagyon bírom megszeretni, mondjuk asszem eleve kinőttem abból, hogy eszközöket szeretgessek
) -
TayRol
nagyúr
megéri elcserélni az epl1-et ep1-re? szinten űjszerű, garis.
-
arn
félisten
válasz
sebgutkopf
üzenetére
szerintem is csak hwes dinamikatartomany van, aztan utana a swen mulik, hogy mit kezdenek vele. az utobbi evekben amugy epp erre mentek ra inkabb - nem a dinamika lett jobb, hanem a dinamikakezeles. pl2nel szimplan alulexponalja, majd felhuzkodja az arnyekos reszek gorbeit. ezert zajos tobb helyen. szvsz a kalibracion mulik... ha eroltetett a dinamika kezeles (pl kis szenzoroknal), akkor bagyadta valnak a kepek. az xz1nel ez gyakran visszautott, a napfenyes kepek nagyon muanyagosak lettek.
de amit irsz - lehet epp ezert tetszik a pana rawja feketefeherben jobban. nincsen az egyes reszeken a dinamika osszekompresszalva, es lehet hajlamosabb a beegesre, de termeszetesebbnek hat a kep dinamikaja.
zeneben amugy hasonlo tikitaki megy az agyonkompresszalt felvetelek es a termeszetesseg kozott, az utobbi rovasara.
-
Gondwana
addikt
Canonék még a 40D-be beletettek egy custom opciót, amit a 7D-n is gyakran használok, hogy az end-user tudja kiválasztani, hogy mi a fontosabb neki: +1EV tartalék a csúcsfényekben, vagy zajtalanabb sötét tónusok. (Highlight tone priority az opció neve, bekapcsolva természetesen ISO 200 az alapérzékenység)
Néha nem ártana, ha más gyártók is kapcsolhatóvá tennék.
-
schawo
titán
Így van. Van egy 12 fizikai bites dinamikatartomány, amit valahogy átírnak a monitorok és a jpeg 8 fizikai bitjére. Ha bármilyen módon növelik a gyakorlati átfogást a 12 biten belül, akkor az átíráskor (a kompresszió során) alapvetően alul és fölül egyaránt növekszik az információtartalom (pontosabban több információt lehet belenyomni). A helyes elhelyezés már csak ujjgyakorlat bármilyen gyártónak.
-
FEDman
addikt
Persze, mi is játszhatunk az expóval utólag, de én most arra gondoltam, hogy maga a gyártó azonos szenzor mellett is hangolhatja adott esetben máshová a középszürkét. Ezzel maga az átfogás persze nem változik, de ha például lefelé tolja el a középszürkét, akkor alap helyzetben fent lesz több tartalék és lent egy kicsit kevesebb.
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
A dpreview dinamika összevető táblázatánál azért nem árt észben tartani, hogy azok az értékek Jpeg-re vonatkoznak.
-
válasz
FEDman
üzenetére
de ez nem igaz minden szenzorra (digicamre)? a lapka érzékenysége a hardveres tulajdonsága, de aztán az, hogy a dépérivjú hány ev-t rak a "csúcsfények" részre, már azon múlik, hogy hogyan "állítja be" az adott hardveres tulajdonsággal bíró lapkát a gyártó a képfeldolgozóval. maradva a dépénél, a dinamikaintervallum (= átfogás) mérete a fix hardveresen, és lehet balra-jobbra tologatni. (persze a tónusgörbe nem lineáris, ahogy a 12/14 bit eloszlása sem az)
-
FEDman
addikt
Szerintem az Olympus pontosan ezt tette a Sony szenzorával.
Legalábbis nekem nagyon úgy tűnik, hogy úgy ítélte meg nincs szükség a jelenlegi Sony szenzorok szinte teljesen zajmentes alap érzékenységére és éppen ezért a tónusgörbét 1 EV értékkel eltolta lefelé. És többek között emiatt lett olyan baromi sok tartalék az E-M5 csúcsfényeiben és ezért lett a Sony szenzor eredetileg iso100-as alapérzékenységéből iso200.Azaz amit írsz nem csak kivitelezhető, de az Olympus szerintem már meg is csinálta.

-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
nem értek eléggé ehhez, de továbbra is azt gondolnám, hogy nincs "csúcsfény", csak dinamikaátfogás van. ha javul egy adott pixelsűrűségű (pontosabban: érzékelőméretű) szenzor érzékenysége, akkor nő a dinamika, aztán a váz úgy még fényt, te meg úgy exponálsz, ahogy akar/akarsz. le is írtad: alulexponálsz, majd felhúzod utómunkában. magyarán: az egész feldolgozás "szoftveres", tényleg csak a tónusgörbén és a fénymérésen múlik a viselkedése.
vagy rosszul tudom.

-
sebgutkopf
őstag
Biztos lehet rajta szoftveresen valamit javítani, de szerintem nem lehet teljesen egyenértékű az eredmény.
Majd ott kiderül, hogy mit tudnak vele kezdeni, amikor mondjuk dpreview-n a dinamika összehasonlításba a gh3 vs em5-öt be lehet húzni egymás mellé, hogy kinek a szenzora/feldolgozó rendszere mit tud a csúcsfényekkel kezdeni és azt hogyan tudták hangolni.
Eddig a panának még sose sikerült a csúcsfényeket normálisan kezelni. Nem bánnám, ha ez változna. A szerencsejáték szellemében én az em5-re és a sony szenzorára fogadnék csúcsfényekben.
-
Gondwana
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Az én olvasatomban ez gyakorlatilag ugyanaz a szenzor, csak javítottak az expozíció előtti szenzorkinullázáson (amire jól rá kellett előtte feküdniük az elektronikus zár fejlesztése miatt)
A szabadalomban ígért organikus szenzorból még sehol semmi, az IR-cut filter ugyanúgy marad, mint eddig.Szerk.: andersen10, épp kúszik fel egy kis meglepetééés...
(sokáig a Hoya MD 135 f/2.8-at kerestem, mert annak nem 1.5m a közelpontja, hanem talán 1.1m, de végül amikor az FL36R-t vettem, olcsón megkaptam mellé ezt az üveget is) -
válasz
sebgutkopf
üzenetére
van ennek egyáltalán értelme? nem csak azon múlik, hogy aztán milyen tónusgörbét tesznek rá, és hova lövik be a fénymérést?
-
sebgutkopf
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
Már csak az a baj, hogy a pana még mindig ott tart, hogy csak az árnyékos részen növelik a dinamikát, nem a csúcsfényeknél.
A pana szerint akkor mindent -1 EV-vel kell lőni és raw feldolgozásnál felhúzni a helyére, hogy ne égjen be egy kontrasztosabb téma? -
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Igen, négyzet, 35 db... A kicsinyített viszont téglalap, ez jól használható (egy gombnyomásra átvált, és utána a tárcsával növelhető a mérete).
Schawo: hát ez az... Kiolvastam a menüt, meg a kézikönyvet, és nem tudom alapértelmezetten kisebbre venni a mezők méretét (valószínűleg azért, mert a 35 (7x5) egymáshoz illeszkedő mező négyzetrácsként lefedi a kép szinte egészét, tehát a mezők méretének csökkentése az egész rácsot kisebbre húzná). Amint írtam, a gombnyomásra vagy megfelelő beállítás mellett tapicskára megjelenő mező az, ami alapértelmezetten kicsi. A tapicskás megoldás (nekem) nem jó, mert akkor a méretet is a kijelzőn kell tapival változtatni, ami elég nehézkes, marad a gomb dedikálása.
Roboter: azt hiszem, értem, legalábbis azt, hogy miről is lehet szó. Dehát én csak egy jogász vagyok, túl sok műszaki-fizikai affinitás nem szorult belém...
-
doktor úr
aktív tag
válasz
Superbad
üzenetére
Lilliput 668GL - amúgy sajnos a GH2 nagyon rossz tulajdonsága, hogy ha HDMI monitort kötünk rá, nem hajlandó 720p-s üzemmódra

-
ROBOTER
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
Hisztogramot értékel ki a fókuszmezőn.
Képzelj el egy mezőt, fele fekete, fele fehér. Amíg a legszéle nem mosódik el, tehát a középen lévő választóvonal szóródása nem ér bele e szélébe, addig a kontraszt ugyanaz marad, tehát egyszerű kontrasztméréssel semmit sem érsz. Hisztogramot kell kiértékelni, minél üresebb középen, és minél dúsabb szélen, annál pontosabb a fókusz.
-
Freddy76
addikt
válasz
schawo
üzenetére
Értem, tehát akkor valamiféle átlagolás van. Amúgy kicsit fáztam ettől a fókuszálási módtól (sőt, dslr-s "kollégák" még most sem hiszik el, hogy használható), de nagyon gyorsan megérthető, hogy hogyan kell használni; sőt, nem is kell érteni, adja magát...
A fókuszmező méretének változtatását már régen kitettem az egyik gombra (vagyis egy gombnyomásra lekicsinyíti), ezt elég gyakran használom, alaból néha kissé nagynak tűnnek ezek a keretek...
-
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Főleg az első kettő, mosni mos az utóbbi is. A felbontás a béka feneke alatt van, de hát user error, hogy nem rekeszeltem le legalább f 4.5 körüli értékre (bár már nagyon micro 4/3-osan gondolkodom: miért rekeszlenék a rendszerobjektívnél, ha nyitva is kitűnő képe van és pont a mosott volt kép a cél?
) -
Freddy76
addikt
Nyilván találnék választ a neten, de nem találtam, pedig kerestem... Szóval fókusz... Azt kitapasztaltam, hogy az auto AF az omd-n az esetek majdnem 10 %-ában jó helyre fókuszál
, így ezt itt is hagyom. De ez nem is baj, sok helyre tudom tenni a fókuszkeretet, és nem tudom, hogy ciki-e, de nekem a tapifókusz is bejön
.Fókuszkeret: ez ugye egy "nagy" mező (viszonylag). Ha fotózok valamit, és a fókuszkeret egyik felében más van, akkor hogyan választja ki a fókuszt? Pl. gyerek arcára akarok fókuszálni, de az arv csak a keret egyik felét foglalja el, a másik fele "mögött" a fal van, amely ugyebár már teljesen más élességi tartomány. Ilyenkor hogyan okoskodja ki, hogy hova is kellene fókuszálni?
Tud valaki valami jó leírást arról, hogy hogyan működik itt a fókusz (angolul is lehet)?
-
doktor úr
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Én általában videózom, keveset fotózok vele. Ráadásul 7"-os külső monitort használok, ami elengedhetetlen az "éles" szituációkban. Felvételt élesség miatt még nem rontottam, de azért jól megdolgoztatja az embert.
-
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Pentacon. Most hétvégén a lentebb taglalt, végtelen kreativitást engedő párnál használtam, kizárólag a minél nagyobb távolság miatt, hátha kicsit elengedik magukat.
szerk: a képeket visszanézve nem érte meg, a 45/1.8-as képek ordítóan mások lettek.
-
andersen10
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
A te 135/2.8-d milyen gyártmány?
(most vettem egy 135/2.8-at, MD rokkor, 10-ért, jön még egy adapter 3-ért, játszani jó lesz
)Egyetemista koromban egy Praktica BX20-al fotóztam, volt 135/2.8-am is hozzá, de nem emlékszem hogy sokat kínlódtam volna a fókusszal. Jó, ott volt törőék a keresőben... de itt meg van kinagyított képközép az EVF-ben...és a szemem is nemrég megműttettem lézerrel

-
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Nekem ugyan nem ez az objektívem van, de itt figyel a polcon egy 35/1.2, egy 50/1.5 és egy 135/2.8. No, míg nem élesben lő az ember, azt hiszi, hogy ez tök egyszerű. Aztán élesben a nap úgy süt, hogy az evf-ben is alig látsz valamit (szemüveg), állítod ide-oda, mindenről hármat lősz és akkor talán lesz egy jó képed

Szigorúan magánvélemény.
-
andersen10
aktív tag
Volt már? Állítólag a GH3-hoz egy új nagy dinamikájú szenzort fejlesztettek. Tehát nem a G5 szenzorát kapja. Részletek.
Amire még kíváncsi leszek az új PEN széria milyen szenzort kap. A régi 12 MP-s szégyen lenne az OM-D Sonyját meg nem hiszem hogy odaadják. Én Pana 16 MP szenzorra tippelek. Kérdés melyikre, ha jó értem már hárman vannak (G3/GX1, G5 és a GH3 féle szenzor)
-
arn
félisten
johetnek az uj fixek
[link] -
madgie
titán
válasz
FEDman
üzenetére
Möglátjuk, milyen lesz. Az All-I frame 72 Mbps videó jól fest papíron, bár a GH2 hekkelve röhögve vitte a szűk dupláját is. De a fotó a lényeg, ha ott dinamikában látványosan többet hoz, az jó volna (és nemcsak fotóra gondolok itt ,sőt: videónál ugya az in-camera számít, a GH1/GH2 egyedüli hátránya videónál a túl kontrasztos, meredek gammájú kép)
-
madgie
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Nem kell, filléres US-EU átalakító, a töltő maga 110-240V-os. Nekem is ilyen a G3-é.
szerk: szerintem zseniális ez a kihajtós megoldás, nem kell kábelekkel szüttyögni, kihajtod, bedugod, tölt. Kár, hogy az EU-s nem ilyen.
-
TayRol
nagyúr
megjött a gx1 usából de a töltővel nem jól jártam mert nem a cserélhető kábeles verzió hanem a kihajtós.
most mehetek töltő után kajtatni.
-
andersen10
aktív tag
Persze, ha vkinek az kereső nem fontos, akkor a GX1 a nyerő. Én amúgy G3 + 14/2.5-el a dzsekizsebben síeltem, minden gond nélkül, szóval bizonyos körülmények között az is zsebkamera lehet. Ha már kompakt méret: épp rendeltem egy E-PM1-et na az valóban kompakt lesz a 14/2.5-el, már alig várom

Ilyesmi:

-
ati3x
senior tag
válasz
andersen10
üzenetére
És jóval kisebb.. bizony egy gx1, plàne egy pancake obival nem sokkal nagyobb mint a mostani ixus 80-am. (Na jo, ez enyhe tulzàs, de viszonylag kompakt méret. Ellenben egy G3-al..)
-
Freddy76
addikt
válasz
schawo
üzenetére
A dpreview-es megvolt korábban, az elég alap (de pl. a zajszűrés abban is benne volt)... Én inkább a finomhangolásra mennék most rá, de ehhez ugye idő kellene és a gép alapos ismerete. Idő pedig mindig kevés van, és én hamarabb akarom a jó beállításokat, mint ahogy időm van kitapasztalni, ezért kérdezgetek (kezdők sietsége, ugye
)... A jutúbos videó viszont jónak tűnik, majd ha legközelebb alszik a gyerek, végigmegyek ezeken, és keresek egy omd-set is hátha van. -
trialboj
őstag
Sokféle hackelést találtak ki a pana gh2 videó teljesítmény fokozására, arra lennék kíváncsi, hogy van a fényképezést elősegítendő is néhány változtatás? Pl kisebb zajosodás 1000 isoig, vagy maga az, hogy a kp legyen olyan tiszta mint az élőképen a kattintás előtt.
Amúgy nem találok neten egy eladót sem, mennyit érhet most egy fél éves szuper hibátlan hajszálkarcok nélküli 2000 expós db, alap obival?
-
TayRol
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
egyetértek. a mondat mindkét részével.

-
andersen10
aktív tag
Van valakinek tapasztalata a Minolta MC/MD - MFT adapterrel? Az olcsó kínai ebayesekkel lehet gond? Azt olvastam a tól laza/túl szoros illeszkedéssel lehet gond, meg hogy nem lehet végtelenre állítani. Rendelt vki mostanában?
-
arn
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
szerintem a g3-g5 upgradekbol ki lehet indulni, hogy kb mi lesz
mivel elegge belepakoltak mindent, en csak egy gh2 szenzort, meg nemi atvarialast varok a kezelesi fronton. esetleg megkapja a multiaspect ficsort.meg nagyobb eses varhato, ha tenylegesen megjelenik a gx2. csak mikor fog ez vegre az euba is begyuruzni? figyelgetem az arakat, de egyelore csak a g3at szorjak (ebayen lehet 320-350 eur kornyeken bemutatodbokat venni, de az uj is 380). elkepzelheto az is, hogy ezt az adott teruleti eladasi statisztikak is befolyasoljak. gx1et, meg gh2ot lottem be, ha meg lehet csipni olcson. jo lesz az em5ig (amiert nem fogok xszeres arat fizetni).
(#15800) Freddy76: jol mutat a tesztekben

-
-
madgie
titán
Csak a fekete és a 14-42, nem az X (ha ugyanazt nézzük). Persze így is "olcsó", egyébként én azt nem értem, hogy ha akkora hekker a Vitalij fiú, akkor miért nem tud a G3-ra GX1 kezelőfelületet varázsolni (jobb oldali érintős menü, elektronyos vízszint, ilyesmi). Jó, persze, értem én, hogy nem excel-táblázatot kell ehhez szerkesztgetni, de ha már ennyi donate, meg a Pana úgymond "alkalmazza", akkor csinálhatna is valamit az
e-penisbitráta-hajkurászás mellett. -
schawo
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Ajánlom, hogy nézz meg egy videót egy mft-s Oly részletes beállításáról. Lehet az akár egy P1-ről vagy egy PL1-ről, tök mindegy, az alapok ugyanazok. Pl: EP2 settings (folytatódik a további részekben - Part1-9). Sőt, ez is nagyon hasznos. Nagyon sokat fog segíteni a használhatóságban, és javítani a képminőségen, ha rendesen beállítod az M5-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új DELL UltraSharp U2722DE 27" monitor QHD LCD IPS 27% ÁFÁs
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4157
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

no majd ha ausztriaban elek, akkor nem lesz ilyen problemam sem.
(PL2-t se nagyon bírom megszeretni, mondjuk asszem eleve kinőttem abból, hogy eszközöket szeretgessek
)

, így ezt itt is hagyom. De ez nem is baj, sok helyre tudom tenni a fókuszkeretet, és nem tudom, hogy ciki-e, de nekem a tapifókusz is bejön
.