Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Boldog Új Évet Kívánunk 2026-ra!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Amúgy én örülnék ha valami hivatalosan is kiderülne hogy mit csinál a vízzel ez a BWT kancsó.Lássuk be kb annyit tudunk róla mint a Coca-Cola receptjéről

Azért nálam sem egyértelmű hogy pontosan milyen TDS és pH értékű vizet csinál a viszonylag állandó 260TDS 7,6pH csapvizemből. Hol ilyet hol olyat.A tegnap szűrt vízre ma is rámértem. Most a kancsóban egy nap után is 6,6pH maradt míg ugyan az a víz másik része a GC műanyag víztartályában már 7,6pH-t. Nem nyákos és teljesen tiszta a víztartályom, tehát más okozhatja a pH változást...
Mindezektől függetlenül ezzel a vízzel nagyon finom volt a Caravan kolumbiai kávé. A mostani CM kenya viszont nem az igazi. Holnap rápróbálok más vízzel is hogy kiderüljön a kávé vagy a BWT víz a hibás.
-
Csabio
újonc
válasz
sz.zs.
üzenetére
Remélem ugyanez a bejelentő nem tett panaszt a kaposvári cukorgyár ellen, hogy elolvad a cukor a teában ?!
A lágyított víz alumínium korróziót okoz.
Például egy háztartásban lágyított vízzel használt bojlerben 1év alatt elfogy az alumínium anód, míg nem lágyítottnál évekig bírja... -
sz.zs.
őstag
A BWT kancsós víz “fej, bojler korrodáló hatása” miatt állítólag tegnap hivatalos panasz is érkezett a BWT Hungária Kft.-hez. Esetleg innen volt valaki?
-
Csabio
újonc
-
Csabio
újonc
Szerintem annyi kávéból nem tud olyan mennyiségű víz kifolyni ami zárlatot okozzon. Viszont ha puffant , és levágta a biztosítékot, akkor ott komoly áramok folytak...Biztos van nyoma.
Az egy hónap gari miatt izgulnék...
Más
Valakinek nincs ötlete, hogy lehetne egy ilyen tárcsát szerkeszteni/rajzolni, akárhogy megoldani. Fiorenzato F4 nano-ra lenne, de igazából rá lehetne applikálni bármilyen tárcsás állítóra . (Home-baristan megcsinálta egy srác)

-
mutyi
senior tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Nem ez a jellemző, de hazidnék, ha azt mondanám, hogy nem fordult el velem ilyen,mert beletettem és közben még elkezdtem valamit csinálni és ott felejtettem.
De ez mondjuk 100-ból 1 eset.
De épp ezért kérdeztem meg ezt a kiengedés dolgot.
@konzumpro: Nem szedtem szét a gépet, nem tudom hogy sérült-e a kés, remélem nem. 1 hónapig még garis, addig még nyúzom és ha megint előjön a probléma, akkor viszem gariztatni. -
SoundON
tag
válasz
SoundON
üzenetére
Pontosítanék a magnéziumos BWT kancsóval kapcsolatban. A kancsó BWT betétjéből kicsorgó víz a betét elhagyását követően valóban sokkal savasabb mint amit beletölt az ember!
Nálam a csapvíz 7,6pH, míg frissen a BWT betétből kicsorgó víz 6,6pH ami pont 10x savasabb!!!
A vizet a műanyag kancsóban hagyva egy éjszakára viszont rendeződnek a dolgok és visszaáll a betöltött 7,6pH szintre. Ugyan ezt a 7,6pHt mértem a GC műanyag tartályában is a 2 napja beletöltött víznél is. Az is lehet hogy ha valaki üveg víztartályt használ vagy befőttes üveget annál is más a helyzet, azt nem tudom.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a száraz BWT betét az első pár deciliter vizet még lágyabbra szűri, míg később egyre keményebbre tehát. 130ppmről megy fölfelé 160ppm körülire nálam, ami mint tudjuk más más kávét eredményez...
...SZERINTEM A KONZISZTENS PRESSZÓKÁVÉ NEM LÉTEZIK! CSAK UTÓPIA!!!
-
mutyi
senior tag
Létezhet-e egy darálónál, hogy ha az ember fagyasztott babot használ, ami mondjuk benne ha a darálóban pl 30 percig és csak utána darálja le, hogy a kiengedés után annyi nedvesség legyen 8-16 gramm kávénál, hogy az egyszer olyan helyre kerül, ahol zárlatot tud okozni?
A múlt héten az Eureka darálóm használat közben pukkant egyet,majd le is kapcsolt az egész lakás áramellátása.
Ma kiderült, hogy a daráló nem szállt el,mert be lett dugva és azóta is megy rendesen.
Létezhet hogy esetleg volt egy kő darab a kávé között, ami hirtelen okozhatta ezt a pukkanást és zárlatot? -
Csabszin
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Akkor jobban körültekintek ebben a témában, mert a BWT víz kombinációm bevált, mellékíz általam nem tapasztalt, próbálok utánaérdeklődni...
Sőt, a saját pörkölés, "kontár" darálás mellett is korrekt íz, bár az ízlelőbimbóim távol állnak a mesterektől, de a friss pörkölést(kb 10 napos) bárhogy sikerül is, nem lehet bóti dolgokkal felülmúlni.
Ma a párommal végre felsóhajtottunk; de finom: AVX Guatemala Huehuetenango Pacamara.
Pici citrusosság mellett, maradó selymes íz. -
mentic18
aktív tag
Sziasztok! Kávézó nyitás előtt állok pár hónappal évvel és szeretnék valakitől tanácsot/segítséget kérni akivel személyesen lehet beszélni, lehetőleg GyMS megyében.
Köszönöm a segítséget! -
bl4ze
veterán
Ha valaki időzíteni szeretné a kávégépet (vagy bármi mást) és/vagy távolról vezérelni, úgy van 1 db eladó ORVIBO B25 EU okos dugalj. (Alexa támogatás, 2300W, földelt EU verzió)
[link]
Nálam a házban 3 teljesít jó szolgálatot
Részletek privátban. -
looser
addikt
@mindenki: köszi a választ! Akkor várok egy hetet velük, bár reggel pont elfogyott egy bolti, már nagyon várom :-) Kapuczíner Velencei gondolások és Brazil Santos (250-250g).
-
-
looser
addikt
Friss pörinél mennyi idő után lehet fogyasztani? Az egyikük 09.18 a másik 09.20.
-
SoundON
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Tudom hogy ezzel egyedül vagyok, de én sokszor rácsodálkoztam már a magnéziumos BWT kancsós víz jó minőségére, annak ellenére hogy általában NORDA+Mg, meg DMdeszt+B+Mg "dizájner" vizeket használok. Nálam 260ppmes csapvízből csinál 150ppmes magnéziummal dúsított vizet és rámérve sem csinál savasabbat vagy lúgosabbat mint a felsorolt többi. Most is nagyon betalált nálam egy CARAVAN columbiai kávénál. Konkrétan az mgBWTs kancsós vízzel lett csak ugyan olyan mint amit a Double Shot-ban ittam. Berobbanóan gyümölcsös, édes, szirupos, brutálfinom presszókávé. Dizájner vízzel ugyanez nem jött ki. Lehet hogy alubojlernél nem szerencsés, meg látom hogy van ahol valami (akár a magnéziumosBWTs kancsós víz meg a magas hőmérséklet)eszi a bojlert, de nálam most ezzel a legfinomabb ez a kávé. És nem utolsó sorban most ezzel a legkevésbé fémes a kijövő vizem

Szerintem minden gépnél és kávénál meg kell találni a megfelelő vizet...bár ezt a témát mi pont ma reggel már személyesen is megbeszéltük egymással

-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Köszi a győri tippeket!
(bár a kereső használatával inkább egy csetepatét találtam
, DE a tippek meg a hozzáállásom alapján ) Voltam mindkét helyen (kapuczíner, kávébajusz). Más világ, más hangulat, más kávék. Ittam itt is ott is, hoztam innen is, onnan is.
Az elfogyasztott kv-k alapján nem lesz okom panaszra.
A CM-et nem is bírtam ki, fel is bontottam hazaérés után kis játék volt a hőfokkal: most életemben most először éreztem brutális különbséget ugyan azon gép, kv, víz, őrlés, tamperolás, stb. mennyiség esetén.
A @fragola.6035 által tuningolt GC pedig.... (nem győzöm elégszer megköszönni neki
), amit művelt a kv-val.... ááá zseniális volt.Köszi mégegyszer a tippeket!
-
Csabszin
csendes tag
Még nagyon az elején vagyok, de az iberital a gyenge láncszem nálam: a saját pörkölésemet nem hajlandó ledarálni, a boltit igen...Ezért Ikeás darálóval durvára ledarálom és utána jön a darálás-átmenetileg.
A vízzel újítottam: vízlágyítón átengedem(gyantás), majd ezt MgO-s BWT kancsós szűrőn leszűröm, majd keverem sima csapvízzel, amit átszűrtem ugyanezzel a szűrővel. Jelenleg az arány 1:1.
Ha lesz vízkeménység mérőm, módosíthatom az arányt. Jelenleg ez bevált. -
yazoo1
tag
Graef 702 kávéőrlő eladó:24 e
Minden rendben vele. -
-
-
Ha Kölnbe jártok akkor látogassatok el a Köln Roastery-be. Bocsánat a képért de a kávéba beleittam és csak utánna fotóztam.

-
mutyi
senior tag
Melyik kézi őrlő hozza egy Eureka Mignon Specialita szintjét?
Nekem kifejezetten a hagyományos olaszos espressohoz kellene, leginkább sötét pörkölésű kávékhoz. -
zolnagy
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszi!
Így ugyan elvesztettem a vízbetöltési lehetőséget felülről, de nekem így jobban tetszik. A rézbojler jó, mert réz
-
-
-
zolnagy
őstag
Full Tuning GC eladó. Részletek a hirdetésben: [link]
-
-
törölt tag
Pazar Coffee Company Balatonfüred, specialty kávézó, de meglepő módon teljes mértékben kihasználják a kávé adta teljes skálát, vagyis nem alulexponált a főzet amiből a cappuccino készül, megvan eleje, vége, sava és füstje. Nem tudnám megmondani, hogy ez most jót jelent vagy rosszat, nekem túl füstbe borult az etióp, lehet hogy így sikerült a pörkölés, na mindegy, ez inkább a tradícionális, majdnem olaszos út, nem az új hullámos, sokkal teljesebb. Aki ezt hiányolja annak tényleg pazar.
A chemex costa ricai az eddigi legjobb volt, nagyon tetszett.
Az előző véleményekhez - a kiszolgálás rendben volt, pedig egy férfi szolgált ki minket, semmi furát nem tapasztaltunk. -
vicces1
aktív tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
az 5l-es zero, ezt a vizet használják itt most egy új kávézóban (boom bike coffee- a Berényi út végén van)
Még nem kóstoltam náluk a kávéjukat, de dicsérik ezt a vizet. Majd kipróbálom én is, de elvagyok a dm deszt.+ " koncentrátumos" vízzel
-
Ferdzsoo
addikt
Az elázott pogácsa mitől lehet?
-
PpenoO
őstag
Comoi tavat jártuk körbe 5 napon keresztül (Como, Bellagio, Tremezzo, Lenno, Cernobbio, Varenna etc.). Ezt a Teti kávét Varennaban ittam, a Villa Monasteroban. Illetve Autogrillekben fordultam meg oda vissza útnál, ott Kimbo volt az alapanyag. Az általános hiba, vagyis ami nekem nem tetszett, az a tamperelés hiánya és a túlkivonatolás/égés volt, de több helyen maga a kávé volt fertelmes számomra (Milani).
Csápájev: Bárcsak találkoztam volna vele. Nagyon finom alapanyagot készít, amit nehéz egy olasz kávénak felülmulnia. Erre gondoltam :)
-
bl4ze
veterán
válasz
PpenoO
üzenetére
Merre jártál, hol ittál, melyik részen ?
Én már sok helyen megfordultam, de amit leírtál elég extrém szitu.
Pár helyen nekem is volt "gyengébb" kávé de azért a látogatott helyek 95%-ban igen jó kávékat lehetett inni kezdve a kávézóktól az "utolsó koszos" tabacchi-ig...... -
PpenoO
őstag
Hála paljoc Úrnak, a diletáns baristáknak és a rossz minőségű kávék egyvelegének nem sikerült számomra igazán finom kávét innom olaszországi tartozkodásom során. Legalább 15 helyen fordultam meg de egyetlen egy kávé volt (alábbi képen latható), ami megközelítette az ízlésvilágomat és a minimum elvarhatót egy eszpresszótól.
-
-
norby_42
aktív tag
Pakson tudtok jó kávézót?
-
Csabio
újonc
válasz
otamas
üzenetére
Én használok ilyet, olyan kávéknál amik nem zárhatóak vissza légmentesen, és mennyiségre 500-1000gr között vannak.
Bár megvallom mostanában már csak a friss pörkölés játszik 200-250gr adagokban amik légmentes CO2 szelepesek, hamar elfogynak, szóval nem igen igényel külön tárolást...
Talán a leglényegesebb, hogy a tárolás során a legkevesebb levegő és légcsere érje. -
otamas
csendes tag
Kávé tároláshoz mi a legjobb módszer? Valamilyen hasonló cucc beszerzésén gondolkodom:
https://www.amazon.com/gp/product/B07NPMNW84
https://www.amazon.com/dp/B07MYSNJGSEgyáltalán érdemes a csomagolásból kiönteni egy ilyenbe a babokat?
-
Ferdzsoo
addikt
Ezt a szűkítőt hol lehet beszerezni? Illetve ez gépspecifikus?
-
soldier2
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Nem emlékszem, hogy valaha is a szőkülést preferálták volna, mint a leállítást jelző pontot. Az egész specialty lényege, hogy beállított receptekkel, 1-1 kávéhoz kimaxolt kávé:ital aránnyal dolgoznak,. A szőkülős megoldás inkább az olaszos oldalról jön. Én meg itthon úgy csinálom ahogy épp kedvem tartja, de kora reggel leginkább annyi kávé lesz amennyi vizet sikerül a Cremina fejébe behúzni, ez csak ritkán több 30-35g-nál (14-16g kávéból), így szinte sosem szőkül. Mondhatnám vigyáz a gép, hogy ne oldjam túl a kávét
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
OPiiPO: látom sz.zs megelőzött, én is ezt a receptet használom egy ideje, csak az 5l-es változatot.
Sz.zs. igazából a desztvizes megoldás drágább, az 100ft/l (+ a keserűsó, szódabikarbóna), a Norda kijön 90ft/l-ből (+szállítás), de a DM itt van a közelben, nem kell tárolni stb. Kényelmesebb na
-
törölt tag
válasz
Koczó93
üzenetére
A telegram számomra emészthetetlen átirat nélkül, de ez a cucc izgalmas, miből készült, mi volt az alapanyag? Melyik kotyogósnak van üveg tartálya amiből így ki lehet vágni a csövet?
Mostanában próbálkozok fémtölcsérrel magas TDS-t elérni ugyanezen elv alapján de mindig égett íze van. -
yazoo1
tag
Rendeltem a danettitől 100 szlék arabica podot d.o.c. .. hogy ne legyen már robusta benne. Nos, nem kellett volna.
Semmi crema, gatya íz..olyan mintha kotyogost innék. Több fajtát is rendeltem, megírom én hogy leszel vele - ha kell PM. Ben hogy ne fárasszak itt mást...
Viszont a szemes bean on Cuba serrano elég jó! -
mutyi
senior tag
Az előbb daráltam az Eureka Mignon Specialita darálómmal, majd darálás közben egyet pukkant és láttam is egy villanást a darálóból.
Le is verte a kismegszakítót meg a teljes lakás áramát is.
Elvileg azt írja a leírása, hogy van benne gyárilag valami védelem,ami lekapcsolja a gépet, ha túlmelegszik a motor. Na ha jól sejtem, akkor itt nem túlmelegedett, hiszen mitől melegedne túl, 10 mp-et szokott darálni szimplánál, szóval valami mástól lett zárlatos.
Tudja esetleg valaki, hogy itthon van-e hivatalos szervize,mert még van rá 1 hónap garancia.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Diablo IV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Lian Li SP850 SFX tápegység /850W Gold/Full moduláris/Fehér/Újszerű/Garancia/Számla/
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R5 2600X 8GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD GTX 1050Ti 4GB Gamdias Argus E1 400W
- iPhone 11 Pro Max 256GB 100% (1év garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4162, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A lágyított víz alumínium korróziót okoz.
), amit művelt a kv-val.... ááá zseniális volt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)