- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
- A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
- A Keychron ismét egy űr betöltését vállalta magára az egerek szegmensében
- Az átlagnál vaskosabb ventilátorok kandikáltak ki a Corsair vitorlája mögül
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Milyen TV-t vegyek?
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fujifilm X
- OLED TV topic
Hirdetés
-
Egyre közelebb a Poco F6 startja
ma Újabb ár/érték csatát nyerhet a Xiaomi almárka.
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdav88
senior tag
válasz Ferdzsoo #56719 üzenetére
Soktényezős a kávékészítés, ebbe majd szép lassan belejöttök.
Arány alatt nem a kávés arabica-robusta arányát értettem, hanem hogy hány gramm kávéból készítesz szimplát, duplát, és mennyi lesz a kész ital súlya grammban kifejezve. 1:1,5-1:3 arányig ízlésfüggően bármi lehet. Mindezt mennyi ideig főzöd? (kb 25-40s ideális)
Az is eredményezhet jellegtelenebb italt, hogy a kávépogácsa csatornásodik (víz utat talál magának) és a kivonatolás nem leesz az igazi.
[ Szerkesztve ]
-
Gosti
csendes tag
válasz Ferdzsoo #56716 üzenetére
Én voltam az elkövető , és egy ilyen hőmérőt használtam/használok: [link]
Mindenképpen érdemes valami alkalmas eszközzel megmérni a gépeden a kilépő víz hőmérsékletét, mert szinte biztos, hogy nem kis különbség van a gép által kijelzett, illetve a mért értékek között.yeahhh
-
soldier2
őstag
válasz Ferdzsoo #56719 üzenetére
A PID ezeken a kisgépeken leginkább egy irányszámként használható, hogy ha egyszer megtaláltad az ideális értéket egy kávénál, könnyen visszatalálj a későbbiekben, a kilépő vízhőfok ismerete nem sokat segít, a lényeg, hogy a PID-től mindig ugyanannyira térjen el
A világos, homogén crema, főleg ha egy jellegtelen, savanyú kávéval társul, akkor leggyakrabban az alulkivonatolás jele. Okai többnyire:
1. csatornásodik a kávépogácsád (a víz átszalad a pogácsa egy részén, a többin nem, vagy alig megy át). Ellenszere a WDT (weiss distribution technic - youtubon sok videó van róla)
2. Féloldalas tömörítés, vagy nem megfelelő méretű tömörítő eszköz használata
3. Öreg (régen pörkölt -ideális esetben a pörkölés óta eltelt idő kevesebb 1-2 hónapnál , vagy 10-14 napnál régebben bontott kávé)
4. Alacsony hőfokú víz - a használt kávét nem ismerem, de ha nem valami világos pörkölésű, akkor a 95C-os PID ezt többé kevésbé kizárja, de mehetsz 2-3 fokkal feljebb is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mdav88
senior tag
válasz Ferdzsoo #56721 üzenetére
Kávéja válogatja, hogy mennyi legyen. 16-21 gramm közt is lehet más-más kávék esetén, ehhez a számhoz ne ragaszkodj, annyit tegyél a kávéból a kosárba, hogy még tudjon dagadni a pogácsa, de ne sok hely maradjon a felsőszűrő és a pogi közt. (remélem érthető )
Sötétebb pörkölésű kávéból általában kevesebb kell, világosabból több.Esetedben arra gyanakszok, hogy a helytelen tömörítés, és a kevés kávémennyiség miatt szét tud mosódni a pogácsa, és csatornásodik. (az előáztatás egyik feladata az lenne, hogy ez ne történjen meg)
Esetleg tölthetsz fel videót, és rögtön szétszednek ízekre a hozzáértő kollégák
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Ferdzsoo #56731 üzenetére
Kijavítanak ha tévedek, de 1 évre tippelem a lejárati dátumot, így pedig ez tavaly novemberi pörkölés, ami már egy olaszos blendnél sem lenne friss. Ezen pedig sajnos a hőfok emelés sem segít. Az ajánlóban találsz ajánlott pörkölőket, onnan legfeljebb pár hetes csomagot kapsz. PY Columbiát és Yirgát nagyon tudom ajánlani.
-
adp
őstag
válasz Ferdzsoo #56774 üzenetére
szerintem a lefolyás nem oylan rossz. Inkább a színe árulkodik, mintha öregebb lenne a kávé kicsit táncol és szőkül, és elég feketén indul, ami tipikusan döglött kávékra jellemző.
Próbálj meg tuti friss kávét venni.
Nyomáson egyébként állítanék. 9-10bar közé valahova. Viszont nem ettől olyan amilyen[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Ferdzsoo #56776 üzenetére
A nyomáson nem úgy tudsz változtatni, hanem úgy, hogy a túlnyomás szelepen állítasz. (OPV) a pogácsád az ellenállást adja, ami felépíti a nyomást, de nem az határozza meg a max nyomást.
Tamperolást egy kicsit túlmisztifikálod, a lényeg hogy közepesen erős legyen és fullosan vízszintes a pogi, hogy tömörüljön és kiszoruljon a levegő az őrlemény közül.
tampingPróbálkozz a silverrel és tölts fel arról videót. Kb 86-88 közé lődd be a pidet, előáztatással valahol 32 körül jöjjön le
[ Szerkesztve ]
-
Gosti
csendes tag
válasz Ferdzsoo #56778 üzenetére
Szvsz az alapdolgokat (konstans őrleménytömeg - mérleg kell hozzá; OPV ellenőrzése/beállítása - nyomásmérős kar kell hozzá + szakértelem a szereléshez; valós vízhőfok ellenőrzése - normális hőmérő kell hozzá) kellene egyenesbe hozni, aztán onnan van értelme az összes többi részletnek.
yeahhh
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Ferdzsoo #56980 üzenetére
Teljesen normális minden, amit leírsz. Másképp öregszik a kávé egy lezárt zacskóban, mint az őrlő tartályában. Ez ilyen sajnos, időnként után kell állítani az őrlőt.
A lefolyás nagyban függ a kávétól, illetve annak pörkölési szintjétől, valamint a mennyiségtől is. Inkább az a ritka, ha betöltesz egy új kávét, és jól sikerül ugyanazon a beállításon. Általában a világosabb pöriket finomabbra kell őrölni.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Ferdzsoo #56774 üzenetére
Jelenlegi főzésünk. Változtatások az előző videóhoz képest.
Kibontottuk az AVX-es silver blendet talán ez a legfontosabb változtatás (május elejei pörkölés, így biztosan friss).
Beszereztünk egy pontos mérleget, így tizedre (századra) szépen kimérhető a kávémennyiség. (16gramm)
Gosti kolléga jóvoltából be le lett csekkolva a vízhőfok (103-as pid-nél jön 90,5 fokos kifolyó) ami igazából eddig is jó volt, de most már legalább tisztában vagyunk az eltéréssel.
OPV-t végülis sikerült kitúrnom és a 12-bárt lecsavartam 9.5-10-re.
A darálóba csak a frissen őrlendő mennyiség van beleöntve darálás előtt és 1-el durvábbra lett véve.
Előáztatás ki lett kapcsolva, mintha anélkül krémesebb lenne ami lefolyik.Röviden ennyi, de szvsz ég és föld a különbség a 2 héttel ezelőtti főzésekhez képest.
Megszűnt a sokszor keserű íz is.
És ami a legfontosabb mindegyik főzés hasonló jól sikerül, nem pedig full random mint akkor.
Ez leginkább a pontosan kimért 16 grammoknak köszönhető szerintem.[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
HÁZIGAZDA
válasz Ferdzsoo #57565 üzenetére
hát nemtom, nekem olyan, mint a sör: iszogatom, aztán egy idő után nagyon hirtelen kell pisilni, és nem is egyszer. de amúgy igazad van, rémlik már, hogy olvastam ezt valamikor. hátha másodszorra meg is jegyzem
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Ferdzsoo #58455 üzenetére
Ezzel könnyen hazavághatod a darálót (nekem majdnem sikerült). A sima rizs nem darálható, a boltban kapható előfőzött is túl kemény. Vsz usabol ered a dolog, az ottani "minute rice" puhább, azzal elboldogulhat a daráló, de fölösleges dolog. Porszívó, néha kést kiszeded és tisztítod (én ezt sem csinálom).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SoundON
tag
válasz Ferdzsoo #83310 üzenetére
Ha szereted a kúpos őrlőket akkor én is a Niche Zerot ajánlanám otthoni használatra.
5alkalomból max 1x vesz el vagy ad hozzá 0,1grammot.
Nagyon szép rögmentes őrlemény és gazdag ízek a csészében.
Elég kicsi, viszonylag halk...mi kell még?
Én is ezzel az őrlővel érkeztem meg. -
senior tag
válasz Ferdzsoo #84013 üzenetére
Ha van DM és van gyógyszertár a közelben, akkor csinàlj magadnak vizet:
12,9 g szódabikarbóna és 25 g keserűsó 500 g DM-es deszt. vízhez, ez lesz a pufferoldat, ami marha sokáig ( hónapokig ) elég, így ezt hűtőbe kell tartani. Ebből az oldatból 3,5 g 1 l DM-es deszt. vízhez.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz Ferdzsoo #84015 üzenetére
Ha megsózod, már nem desztvíz (egy presszónyitól bajod egyébként sem lesz, hiszen amint átmegy a kávén már lesz benne elég oldott anyag). Azért javasolják ezt a módszert, mert így pontosan tudod milyen összetételű vízzel dolgozol.
Sz.zs. Az így kapott végső vízben mennyi az össz oldott anyag (ppm)? - Csak ja megy fejből, rákeresek ha nem
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz Ferdzsoo #84027 üzenetére
Főleg a készre hígítottat kell hőtőbe tartani, a tartályba naponta után lehet tölteni fél literenként. Ebben a melegben pláne érdemes.
Másik :
Nem túl alacsony a tényleges kifolyó víz, hogy mindig savanyút érzel?
- persze, ha eleve világos, száraz savas-gyümölcsös maga a kávé, mint pl. a yirga akkor az normális, de sötétebb klasszikus kávékból nem kellene savanyút érezni.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Ferdzsoo #84036 üzenetére
Váo. Emeltem rajta 6 fokot a pid szerint, megszűnt savanyúnak lenni.
De hogy a gyári hőfokmérő ennyit csaljon az kemény. Jelenleg 104-re van állítva."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
grizlisandor
addikt
válasz Ferdzsoo #84010 üzenetére
Én Interspar-ból szerzem be, spar holnapján fent van a lista, előtte telefonon egyeztetek, hogy a boltba mekkora készletük van és eddig szívesen segítettek.
Más:
Tegnap fél4 fele elutaltam Danetti-nek a rendelésem árát, este jött az e-mail/sms a dpd-től, hogy a csomagommal elindultak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...