Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hát, a jó whisky egész máshol keresendő
, de nem offolok tovább, mert én leszek a topik dísz-sznobja
. ha egyszer szentendrén jársz, ugorj be, mutatok pár pult alatti tételt. 
egyet azért elmesélek: amikor skóciában a stratishla lepárlónál jártunk, és levittek az érlelőpincébe, leesett az állunk. hordók, ameddig a szem ellát. néztünk, mint borjú az újkapura, ők csak legyintettek: á, ez csak a chivas regal, megy exportra az egész, skót ember ilyet nem iszik. majd elvittek hátra egy kisebb szobába (max. 20 m2), és megmutogatták, hogy ezek azok a whisky-k, amit ők isznak.
aztán megkóstoltatták velünk egy részüket, beleértve a chivast. az volt a "belövő" tétel.
pedig a chivas szerintem határozottan jobb, mint a jim beam vagy az alsóbb kategóriás johnny-k.
-
RBJ
addikt
Tegnap egész nap kávét főztem. Biztos vagy tíz adag lement.
Volt olyan úgy örült, hogy kávét kap még kérdezte, hogy olyat mint a múltkor?
Nyalják az újjukat. -
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Jogos! A kóla egy nemes és egészséges itóka...amúgy!

Évente ha megiszom egy pohárral,akkor sokat mondok.Gyerekkoromban meg literszámra vedeltük! Broáááá!Amúgy a szilveszteri bólét ha donperinyonnal húzom fel,attól még lehet jó?Maradt pár palack a pincében!

-
bbuffy
senior tag
Reggeli dupla Littlefower Flatwhite Done! Egész jó kis gyümölcsös tejital, persze simán túl meleg lett a habom megint

-
bbuffy
senior tag
válasz
adpeter
üzenetére
Bár nagy bornak látszik, de ez mégsem annyira az, nyugodtan főzd el ha úgy érzed. Főleg ha nem is vagy boros. Csányinak vannak komolyabb vonalai, ez nem az.
Főztem már Oremusból borzselét, B Royal cuvée-vel meg pörköltet, szóval attól csak jobb lesz.
Mondjuk Bolognaiba ilyet tenni némileg túlzás
Uff. -
t-bali3
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Még nem, de ami késik az nem múlik

-
adpeter
tag
Jaja! Olyan uncsi már a kávé itt a kávéstopikban!

Erről jut eszembe amúgy...nem vagyok nagy boros...sőt egyáltalán nem szeretem.
A minap főztem a lányomnak bolognai spagettit....igaz "könyökésztát" választott hozzá.
A lényeg,hogy a szószhoz egy palack 98-as Teleki Villányi Cabernet Sauvignon reserve-t használtam.(ez volt itthon, vörös)
Ez most pofátlanság,surmóság,sekélyesség,hozzánemértés vagy egyszerű igénytelenség volt a részemről
A maradék még a hűtőben van,kólával majdcsak elfogy!
-
jolti
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Logoutban nincs off. ( Már akinek! )

Elvileg bármit írhatsz.
Egyébként meg egy kis időre kikapcsolódtunk a kávé rabsáságából...

-
ronin s8
senior tag
Ugye-ugye! :-)
Kíváncsi is vagyok. Ritkán van alkalom egy sort kóstolni ingyen ;-) Az 5 p nem hiszem, hogy pancsolt lenne, de ha igen, úgy még érdekesebb megtapasztalni, mekkora különbség egy puttony? Csodát nem várok, az megvolt már az imént említett úriembernél, de nem öntöm ki... -
válasz
ronin s8
üzenetére
vannak iható borai a kerháznak, de nem ez a jellemző. a 3 és a 4 puttony között pedig szinte semmi különbség nincs. amúgy - remélem jól emlékszem az évszámra - jó sokat ittam az 1991-es kerházas 4 puttonyosból, ők mutatták és mondták, hogy az egyik legjobban sikerült boruk. tényleg korrekt volt. és ittam egy csomó vacak kerházast is, jellemző módon.
a linkelt 5p viszont ég és föld, kb. mint omnia a paljoc guatemalához képest.
de nem akarlak győzködni, ahogy nekem az sem fáj, ha valaki omniázik egy delonghiból. csak elég szigorú szoktál lenni ezekkel az emberekkel, amikor büszkén mondják, hogy náluk bizony fontos a jó kávé. annyit mondtam, hogy ha konzekvens vagy, akkor el tudod majd helyezni ezt az aszút is a skálán.
igen, egy szepsy aszú komoly dolog, de szerencsére 20e ft alatt is van élet. például az oremus 3p is körberepüli a kerházast, látatlanban is megígérhetem. 4p-t nem tudok mutatni, hamarosan 3p-t sem, mert megszűnnek. ami nem baj amúgy, sőt.
-
ronin s8
senior tag
Hm... ajándékba kaptam egy sorozat 3-4-5 puttonyost. "Szuveníruju nyihuhu nye kukucsku protézku", ahogy a művelt francia mondaná ;-)
De komolyabbra fordítva a szót, kicsit úgy tűnik, minden aszút ismersz, pedig ez nyílvánvalóan nincs így. Az inkriminált bor egész tűrhető egyébként. Ez nem a 3 puttonyos tömegvakító cukrozott lőre, ezért is bontottam fel ezt, és nem a 3 puttonyost. Nyílván nem egy Szepsy 5 puttonyos, és nem is az, amit belinkeltél. De vállalható, ami nyílván nem nyerte el a tetszésedet amikor kóstoltad ;-)
Egyébként a Tokaj Kereskedőház borait bizonyos évjárat előtt jobbnak tartják, mint pl. az Oremust. Ott dolgozott Szepsy István is, mielőtt a saját borait kezdte árulni. Amúgy a 4 puttonyos lassan szinte kuriózum lesz, így ha tudsz mutatni egy alternatív 4 puttonyost, kíváncsian várom! ;-) -
igen, a pincészet nagyon fontos. az egyik 200 hektáron gazdálkodik, mindent összevásárol, nagyüzemben termel és használ segédeszközöket (mustsűrítményezés stb.) és a tesco polcain találkozol a borával, valamint jó sokat költ marketingre...
...egy másik meg családi vállalkozás, 3 hektáron csinálja a bort, csak természetes eszközöket használ és borkereskedéseknél találkozol a boraival.
akkora különbségek lehetnek, mint egy 30 éves, rozsdás suzuki és egy új honda között. kis pincészet is csinálhat szart és nagy is jót, de a lényeg, hogy az, hogy aszú, önmagában semmit sem jelent. annyit jelent, hogy édes lesz.
a 3 és 4 puttonyos aszú mellesleg meg is szűnik hamarosan.
-
-
válasz
ronin s8
üzenetére
ne vedd magadra, igazán nem neked szóltam be. de ha következetes lennél, akkor nem innád, és egyáltalán nem túlzom. ha szigorú vagy az idetévedő újoncokkal szemben, amikor felteszik a szokásos saeco/delonghi + kávé kérdéseiket, és őszintén úgy gondolod, hogy amire ők gondolnak, az egész egyszerűen nem kávé, akkor tudd, hogy az meg nem pontosan ugyanúgy nem bor.
abszolút elfogadom, hogy valaki ennek ellenére kedveli, és nem is érdekli jobban a téma. de az aszúk között az maximum nespresso, vagy annyi sem, ez nem túlzás.
de, hogy ne csak kritizáljak, ez itt egy olyan aszú, amitől konkrétan olyan revelációd lesz, mint amikor először ittál igazi kávét. ha nem, akkor pedig kifizetem neked.
-
t256
őstag
Éppen a Bialetti hivatalos weboldalát nézegettem, amikor rátaláltam erre a gyönyörűségre. Kár hogy itthon ilyet nem lehet kapni.
Egyébként Bialetti kotyogóból hány személyeset ajánlott venni? Egyedül használnám.
Itt azt írják érdemes egy számmal nagyobbat venni, mert itthon hosszabban isszuk a kávét.
Én viszont nem vagyok a hosszú kávé híve. -
ronin s8
senior tag
Na végre most túl 150 km-en és többórás favágáson, leültem egy pohár 2005-ös 4 puttonyos kereskedőházas aszú és egy Indian Choco espresso kíséretében a frissen felújított lakásunk kandallója elé....
Isten király ez a Pavoni! :-)) -
Bandus99
őstag
válasz
vendingo
üzenetére
Erteni nem ertek hozza, de postazgatni kellene a gepet, ha Sidhez el akarom juttatni, az meg ido nem keves.
nemreg vizkotlenitettem, nagyvonalakban sikerult, nyomast sajnos nem tudom muszer hianyaban beallitani pontosan ugyhogy az probalkozas alapjan mukodott.
Igaz ehhez a projekthez kellene meg konkret ebay link is ha tud vki segiteni, mert nem kivanok probalkozni amit rendelek az megfelelo lesz-e v sem.
-
Bandus99
őstag
Ezert is kerdeztem en is, hogy egy pid beszerzese, beuzemelese megoldhato hazilag is, vagy..... ?
-
vendingo
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Kísérletezgetés, számolgatás.
Majd szeretnék én is pid-et, de nem tudom kivitelezni a gép nélkülözését
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ki kell kísérletezni.
-
vendingo
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Azért nem egészen így van, hogy ha egyszer eltaláltad a hőfokot, akkor a következő szállítmány is ugyan olyan ízű lesz.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
Bandus99
üzenetére
Ja,nem volt tiszta,hogy pontosan mi is érdekel

A pid arra jó,hogy pontosan be tudod állítani vele a víz hőmérsékletét.
Ez baromi fontos.
Nem is az 1 fok eltérések miatt,hanem mert pontosan reprodukálni tudod azt,ha jól sikerül egy kávé.
Enélkül minden reggel csak zacc/kb (figyeled micsoda szójáték?) húzom a kávékat.
Ez nagyon hiányzik.
Képzeld milyen szuper jó,ha szépen egy táblázatban felírod magadnak a kedvenc kávéid milyen hőfokon a legjobbak és tökéletesen tudod reprodukálni a jót minden reggel
Nézegethetem,hogy mikor kapcsol ki-be az Evo-m, de sokra nem megyek vele,ezt így nem lehet szerintem. -
válasz
stangli
üzenetére
tényleg arról van szó, mint manapság annyi minden másnál: mindenféle áron van mindenféle készülék, amelyek nagyrészével csak az adott dolog illúzióját kapod. a brikka egy tényleg jó kotyogó. van tizedáron, ami egy égetett valamit ad eredményül leginkább, ami kétségtelenül barnás, folyékony, sok benne a koffein stb. csak épp ízre szar.
-
vendingo
veterán
válasz
stangli
üzenetére
De ez nem az a hagyományos kotyogós, hanem egy sokkal jobb fajta. Nem sznobságból ajánlották a Brikkát, hanem mert az a kotyogósok ferrárija

Pressogépre is azt hitted, hogy találsz olcsón, de annyiért csak az illúzióját kapod.
60 e egy használt presso szett, újonnan 100+ ezer.
Ezekhez mérten a Brikka kifejezetten baráti 13-ért. -
Bandus99
őstag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Jajj nem reszletes muszaki leirasra gondoltam, hanem hogy egyreszt mit lehet vele csinalni?
Be lehet allitani a kivant hofokot? ahogy itt olvasgatom vannak akik +- 1C hofokkal jatszadoznak a jo eredmeny erdekebenMaga a szereles hazilag megoldhato, vagy itt is a kuld el Sidnek dolog mukodik?
-
And06
aktív tag
válasz
stangli
üzenetére
50-60e alatt (ajánlott gép lista fent) nem érdemes espresso gépparkba fektetni.
a belépő kategóriában a Bialetti Brikka ajánlott (12e körül, lásd fent szintén). Nem egészen espressot ad, de ahhoz hasonló rövid kávét, habbal a tetején. Az elkészült ital tekintetében köröket ver az ilyen müanyag csodákra, ha megfelelő kávéval van etetve. Igény esetén egy kézi őrlővel lehet upgradelni (szintén 10k körül), de az előre őrölt kávé nem okoz akkora gondot mint espresso esetén.ui: ha esetleg később továbblépnél, a Brikkát akkor sem kell "kidobni", mert utazáshoz kiváló társ. én is most egy hétig brikkáztam, abszolút fogyasztható espresso után is (jó kávéval persze)
-
stangli
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
ez nem jó hír...

oszt ilyen vasat próbáltatok-e?

-
stangli
senior tag
valaki vett már ilyen kv.főzőt? szakmai infóra lenne szükségem, hogy milyen kv-t készít a vas...

-
-HajTömeg-
őstag
válasz
Bandus99
üzenetére
Valahogy így,de sajnos én technikából és játékból mindig fel voltam mentve

-
Bandus99
őstag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Hogy is van ez a pid dolog egy classic eseteben?
-
-HajTömeg-
őstag
Rájöttem,hogy nagyon kéne egy PID.
Csak sajnálok rá 20 ezret
-
paljoc guatemala - megint király
kapucziner el injerto pacamara - megint királyilyenkor nagy a szerelem a silvanóval

-
-HajTömeg-
őstag
Ez a haitis cuccom valahogy mindig keserűre sikerül.
Ez ilyen, kész, nem hozható ki belőle több?
Extra sötét pörkölés.Ma vettem a Dm-ben visszazárható tasakokat.
Remélem nem kiabálom el,sokkal erősebbnek tűnnek,mint az ikeások. -
vendingo
veterán
Mivel 24.-én elfogyott a kávém, ezért most vettem tescoban omnia reserve columbia kávét, amíg nem jön meg a normális szállítmány. Egész finom, de 200g nem ér 1500Ft-ot.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Asszem' nincs rossz ízlésem. Legjobb kávénak Has Bean-t választották.
-
gregg71
csendes tag
A segítségeteket kérném új, E.S.E. POD kávégép vásárlással kapcsolatban. Milyen gépek ajánlottak, mik nem? Gőz funkció fontos lenne. Illetve mi a vélemény az egy gombnyomásos kapucsínó, latte stb. funkcióval gépekkel kapcsolatban? Egyáltalán nem vagyok képben ezzel a vonallal, a családban lenne rá szükség.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Hehe. Mindig a gépre kérdeznek rá ;-). A kávé is csak másodlagos, a daráló már egyáltalán nem fér bele a látókörbe.
Az első élmény után meg jön az észosztás: "Tudod, a víz...". :-)) -
-
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Mondtam én, hogy figyelni kell a hőt - én ma ebéd után a vendégségnek húztam le ötöt belőle - senki nem panaszkodott

-
Peti...(16v)
tag
válasz
lagoon79
üzenetére
Grat hozzájuk, szép ajándékok!

Engem egy rendes tizedgrammos mérleggel lepett meg a Jézuska.Blaze: a Hausbrandt Oro-t végül sikerült elkapni, tényleg sok volt neki a hő. Hosszabb, 3-4mp-es hűtőcsapolás (és persze hideg szűrő
) kellett neki, hogy előjöjjön a klasszikus csokis vonal és eltűnjön a bántó füstös keserűség. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
DM-ben lehet kapni dupla záras változatokat.
-
mozaik11
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Szerencsére még nem volt problémám velük, a mélyhűtőt is bírják.
-
jolti
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére

-
Peti...(16v)
tag
-
mozaik11
csendes tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Én 10x15 cm-es simítózáras tasakokba szoktam szétosztani a kávét. Egy ekkora zacsiba kb. 140 gramm fér, ha jól megtömöm. (Az Office Depot-ban vásároltam 100 db-os kiszerelésben, többféle méretben is kapható.)
-
lagoon79
tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Automata gepbe erdemes kevesbe hoigenyes kavet valasztani, legalabbis amikkel en talalkoztam,ott azokkal jobban boldogult.
-
lagoon79
tag
válasz
lagoon79
üzenetére
Espro Toroid kiöntő első tapasztalatok: valóban igazak voltak hírek, miszerint a gőzölés sokkal de sokkal egyszerűbb vele. A kialakításának köszönhetően semmi mást nem kell tenni, mint hogy a közepébe függőlegesen elhelyezni a véget és a magasságot beállítani. Forog, pörög az egész úgy hogy meg sem mozdítom a véget. Igen jó cucc! Latte artosoknak nagy segítség.
Espro tamper meg levett egy változót, előre kalibrált, igényes, jó fogású.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! 16" Lenovo IdeaPad 5 Pro 16" Ryzen 7 5800H 16GB 1TB QHD+ 1év gar.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 7 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / akku :84%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, de nem offolok tovább, mert én leszek a topik dísz-sznobja
. ha egyszer szentendrén jársz, ugorj be, mutatok pár pult alatti tételt.