Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lagoon79
tag
no, nálam a Piccolo&Dolce pod az ami kb ilyen lassan jön le. Viszont crema alig van rajta. Sztem próbálj rá olyan párnára is ami folyamatosabban folyik, ott talán a crema is vastagabb lesz. Bár én azt gondolom, ha ízre ok, akkor tökmindegy. Pont ez van a P&D-nél
Mondjuk én pont ezért szeretem annyira a Covim Granbarját, ott crema és íz is tuti. -
weinmaker
őstag
válasz
jerry311
üzenetére
Ilyen van pl. a Kávékorzón.
Milyen kávéfőzőt vegyek? -
jerry311
nagyúr
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Kellene...
Ha mar "Kávé topic" a cim, akkor viszont valami atfogot, ami nem csak eszpresszorol szol... -
-HajTömeg-
őstag
Nem kéne írni egy "milyen kávégépet vegyek" összefoglalót az első oldalra? MInden héten felmerül a kérdés itt is és indexen is.
-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
itt lehet kapni laktózmentes tejet, de egyrészt az nem tej
másrészt az asszonynál ugyanaz a hatása mint a sima tejnek, szóval ... -
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Jaj, de érzékeny a kis pocakod!

Ez valami jel lehet, hogy végre
hagyd a tejet a fenébe és szeresd a kàvét önmagáért!
-
lagoon79
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
ha érzékeny vagy rá, akkor ez nehéz ügy. mi is ezért próbálkoztunk egy ideig az alternatív megoldásokkal, de ha a kávét szereted, akkor a végén marad az eszpresszó tisztán. sajnos az eddig kóstolt ilyen italoknál egyik sem adta vissza az eredeti tej-kávé páros ízét. mondjuk biztos lehet találni a tejhez ízben állagban nagyon hasonlító készítményt, de kérdés milyen áron és az mennyire habosítható.
-
lagoon79
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
az a baj ezekkel az italokkal, hogy alapból olyan íze van, ami melegítve teljesen elnyomja kávét.
-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
múlt héten gőzöltem mandulatejet az asszonynak. microhab nem készithető, kb mm átmérőjű buborékok lettek rajta, ellenben felhabosodott. ize borzasztó, de alapból is az annak a tejnek

-
lagoon79
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
nem, nem lehet. próbáltam sokszor, alpro rizstejjel. szép szappanbuborékokat tudsz csinálni és megmelegíteni a tejet.
ronin: habosítottál már rizstejet? Sikerrel jártál? ha igen, kérlek csinálj már egy videót róla...
a mosószeres vízzel való gyakorlás egyébként nem rossz, régebben én is sokszor használtam, de az meginni annyira nem szerencsés

-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Mindenféle tejet lehet gőzölni. A gőzölés nem tej-specifikus abban az értelemben, hogy bármilyen "habosodó" folyadékot fel lehet habosítani. Persze nem lesz az a krémes, finom hab, mert ahhoz a tej jellemző összetevőire van szükség. Lehet szójatejjel de még mandula tejjel is. Kezdő habosítóknak a szappanos vizet ajánlották gyakorolni régebben.

-
lagoon79
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
nem, kb olyan mintha vizet próbálnál gőzölni

-
-HajTömeg-
őstag
Ha a tejet szeretném kiváltani rizstejjel, azt is fel fogom tudni habosítani?
Mik a tapasztalatok az "alternatív tejekkel"? -
lagoon79
tag
kb 20 mp alatt jön le a kb 30-35 ml. sztem ez podnál nem rossz. egyébként pont a piccolo&dolce pod olyan, hogy alig akar lefolyni a kávé. viszont ott nem is tud így "krémesedni". ha cremában gazdag podot innál, akkor a covim granbar-t ajánlom. Sajnos nekem már elfogyott, de ott pl tuszkolni kell a cukrot.
-
lagoon79
tag
persze, szívesen! igyekszem nem elfelejteni és csinálni holnap reggel egy vidiót!
üzemel, kicsit hozzá kellett nyúlni, ex5-ös pumpa volt benne, de itt az ex4 (19 baros) a nyerő, így ez kicserélve, meg pucolás és társai, azóta tökéletes. két termoblokkos, olyan habot lehet vele gőzölni, ami simán jó latte arthoz. röviden fasza minden

-
Toobee
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Ennél írják alulról a 3. bekezdésben. Hasbean blogjáról egy kis decaf téma.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szakiktól kérdezném, hogy Has Bean koffeinmentes kávék hogyan készülnek? Tudjátok milyen eljárással vonják ki belőlük a koffeint?
Létezik több fajta, köztük olyan is, ami vegyszerekkel történik, de van természetes ásványvizes eljárás is.
Jó lenne tudni hogyan csinálják Has Bean-ék, mert sehol nem találok erről infót az oldalukon. -
ronin s8
senior tag
Tegnap megvolt a Paljoc-féle Geisha kóstoló, V60-nal, három különböző elkészítéssel.

Remélem, jól emlékszem. Ha nem, javítsatok ki:
1) 93 fokos vízzel, 17g, 2,5 perces lefolyás
2) 88 fokos vízzel, 18g, 3 perces lefolyás
3) 89 fokos vízzel, 18g, kb. 3 perces lefolyásA mennyiségek tekintetében (extrakt, vízmennyiség, összmennyiség) nincsenek infóim, ezt Djboriska tudja, akinek köszönet a segítségért!

Az első kávé mély ízű, kicsit fanyar, kellemes ízt adott. A másodiknál határozottan előjött a gyümölcs, bár néhányan a "kicsit kenyás" jelzővel illették, de nekem pl. így ízlett, mert egyáltalán nem éreztem a végén fanyar kesernyét benne. A harmadiknál kevesebb sav, éppen hogy érezni lehetett, viszont visszajött a kesernye, de nem bántóan.
Összességében nekem egy nagyon kellemes kávét mutatott a próba.

-
ronin s8
senior tag
-
Dr_Syrex
senior tag
válasz
sanzi89
üzenetére
Pontosan tudom miről beszélsz, a szüleim ugyanígy vannak vele

Nekem itt azt tanácsolták nemrég, hogy ha netán automata gépet szeretnék, akkor keressem [SiD]-et az index fórumon [link](#6558) Parci
Bár igazad van, és ez itt a kávé topic, de azért nem a klasszikus értelemben vett eszpresszó a világ közepe. Egyszerűen nem mindenki ezzel azanosítja a kávé fogalmat. Minden árkategóriában vannak kompromisszumos megoldások, és ha valaki így is megtalálja a szája íze szerint valót, akkor hol itt a gond. -
fishi
tag
válasz
sanzi89
üzenetére
Számotokra szerintem két opció megfontolandó:
1. A már említett Brikka. Ha betartjátok a javasolt elkészítési procedúrát, esetleg már a felsorolt kávékkal is tapasztalhattok előrelépést.2. Az automata vásárlás nem rossz ötlet, de a vaterán körülnézés igen. Automatát leginkább SiD-től érdemes venni, mert így garantáltan átnézett, szervizelt gépet vehetsz (tehát 0 a zsákbamacska faktor), és az őrlő is tuti, hogy optimálisan be lesz kalibrálva.
-
válasz
sanzi89
üzenetére
sajnos tényleg nem olyan, mert az ssd-vel ugyanazt tudod megcsinálni, mint a hdd-vel, csak gyorsabb. itt tényleg nem arról van szó, hogy daráló nélkül is lehet jó eszpresszót csinálni, csak nem lesz olyan szuperfinom... hanem arról, hogy tényleg nem lehet nélküle.
vannak olcsóbb módjai a kávékészítésnek, például a brikka vagy aeropress vagy filter, és azt sem lehet mondani, hogy ezek rosszabb produktumot adnak egy eszpresszónál, mert egész egyszerűen más kávét nyersz velük.
de az eszpresszó eléggé technikai sport, az sajnos nem megy normális őrlő és kávégép nélkül, jól írták a többiek, nem elitizmusból.
-
And06
aktív tag
válasz
sanzi89
üzenetére
mondjuk szerintem a moka express kotyogóval nincs semmi baj, és valszeg nem fog tönkremenni soha, csak tömitést kell benne cserélni pár évente 400Ft-ért. Szerintem jobb kávét ad, mint egy akármilyen müanyag förmedvény tescos főző, szüleimnek ilyen van, omniával etetik, teljesen meg vannak elégedve vele

ui: az "ajándék" faktor viszont igen alacsony

-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89
üzenetére
Sejtettem, hogy ilyen válaszokat fogtok adni, gondolkodtam, hogy van-e értelme írni egyáltalán.

Szerintem más dimenzióban mozgunk kávéivás ügyileg. Meg sem fordult a fejemben, hogy magamnak őröljem a kávét. Valószínűleg olyan ez, mint az IPS monitor és az SSD, hogy amiről nem tudom, hogy milyen nem hiányzik.

@vendingo
Köszi az infót, körbenézünk, hogy mit lehet venni, de akkor lehet mást keresünk magunknak karácsonyra.
-
vendingo
veterán
-
-
And06
aktív tag
válasz
sanzi89
üzenetére
őrlő nélkül nem készithető espresso. a legolcsóbb ésszerü belépő szett használtan 60e körül van. alatta csak kompromisszum van. 11-12e körül kapható a topicleirásban emlitett Brikka nevü kotyogó, de ezekkel a kávékkal ihatatlan lesz a végeredmény. ehez a kategóriához szerintem legjobban egy jobb kotyogó passzol, pl bialetti moka express. 6e körül van a 4személyes.
-
sanzi89
addikt
Karácsonyra meglepnénk magunkat egy kávéfőzővel. Eddig egy 5.000Ft-os Tescos elektromos kávéfőzőt használtunk és mivel nem vagyunk kávé fetisiszták így meg voltunk vele elégedve. Kérdésem, hogy érdemes-e venni egy drágább gépet, mondjuk 30.000Ft-tal bezárólag? Eszpresszó kávéfőző kellene, mit javasoltok? Nem iszunk drága, speciális kávékat, Tschibo Family, Omnia, Paloma amit szoktunk venni.
-
-
hifis50
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
Pont ehhez a félkarhoz kapcsolódik egy érdekes sztori. A kecskeméti kávégépbolt a közelmúltban sokáig árult potom pénzért egy nagyon lepukkant és szétbarmolt, de első szériás La Marzocco GS-t, amiről kiderült, hogy még így is nagy kincs, mert nagyon keveset gyártottak belőle. Csak hát ezt a szituációt észre kell venni, így a forgalmazó, Nezvál Gergely vette meg. Ha rendbe hozza, bár nagy munka, de megoldható, a gyár állítólag ehhez minden segítséget megad. Így ez sokkal többet fog érni, mint egy új modell.
Valami ilyesmi példányról van szó: -
Toobee
veterán
Erősen öregszik a Guatemalám, de még mindig nagyon finom. Ma húztam belőle egy nagyon alacsony hőfokon elkészített dupla risztrettót. Mandarin, egy pici keserűvel. Nagyon bejött!
Hifis: ez rendkívül jó móka lehet, szívesen pepecselnék vele én is!
-
hifis50
csendes tag
Ma járt nálam Nezvál Máté egy kis fejtágításra profilügyileg. Egy mosott Etióp kávét hozott, aminek még ő sem találta ki az ideális kezelését, direkte hogy ez most és nálam jöjjön össze. Ez alapján mondhatom, hogy nem egy egyszerű feladat, és messze nem a fix 9 bar volt a nyerő. Továbbá egész kis bemenő paraméter változtatásokra meglepően eltérő ízek jöttek össze. (Volt egy húzása, aminél olyan tigrismintát mutatott a crema, hogy rajzolni sem lehet szebbet. Kár, hogy nem fényképeztem le. De nem ez volt a legfinomabb verzió.)
Valami ilyesmi görbe adta a legjobb eredményt: -
feladom, legyőzött a has bean. "alulpörkölt" kávékból nem tudok normálisakat csapolni a jelenlegi eszközparkkal.
-
bl4ze
veterán
Újabb Attibassi a Korzón !
-
vendingo
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Nekem nagyon nem gyerebe a lavazza oro.
Számomra ihatatlan volt, pedig próbálkoztam mindenféle hőfokkal.
A családnak ízlett, de nekik a számomra ihatalan kávék is ízlenek.
Ma viszont megjött a pacificaffe pakkom. Pacificaffe: pacificaffe, pin up, rome espresso. Holnap nekik is esek

Találtam kávégép szerelőt is, ha megint elkezd vacakolni a vízpumpám.Nem tudja valaki, hogy hol tudnék venni a bakelit baby-hez vízpumpát?
-
-HajTömeg-
őstag
Nagyon jól néz ki

Én meg teljesen beleszerettem ebbe a Lavazza Qualità Oro-ba
Lehet az én ízlésemmel van gond,de nagyon ízlik
Mondjuk ma sikerült kicsit megégetnem.
Azt vettem észre,hogy annak ellenére,hogy arabica, ennek is jót tesz,ha csapolás előtt egy picit kiengedek a bojlerből, lehet túl forróra melegíti a vizet az EVO, ha hagyom jól bemelegedni.
Cremája nem sok van, viszont finom. Remélem ez nem ellentmondás.
-
Toobee
veterán
-
korcsillio
addikt
üdv.Nem tudom jó helyen érdeklödök-e.Van egy dolce gusto krups gépem...Csak a sajàt màrkàs kapszula jò bele,estleg valaki nem próbálta màs(olcsòbb)kapszulàval?
-
hát első körben nemigen. jó világos pöri, olyan aszalt gyümölcsillat árad a kávéból, hogy a muslicák is zúdulnak rá vidáman... a végeredmény viszont az, amitől tartani lehetett: cipponnyé...
legközelebb 20 grammos vst szűrőbe, porrá őrölve, 15+ grammos szimpla hakkolás következik, hátha úgy barátságosabb lesz.
-
hoppácska!

mindjárt megnézzük, hogy ki bírok-e énekelni valami hasonlót belőle

-
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Parci

-
hohó, család fejlődik, névnapra kaptam egy, aszongya "has bean ethiopia kebel kercha guji natural" kávét. remélem eszpresszóhoz való

-
paljoc
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
De a Auchanban vett Lavazza 100% arabica kavera meg lehet hogy epp igaz, szoval no problem, de altalanossagban nem, ezert pontositottam. :-)
-
paljoc
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
"Arabica kavek cremaban nem olyan erosek."
:-) Ez igy ebben a formaban es foleg altalanossagban, de mindenekfelett sehogyse nem igaz!;-)
-
vendingo
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ha visszakeresel, akkor megtalálod róla a tapasztalataimat.
Első 1-2 főzés nekem is ízlett, utána nem tudom miért de rettenet rossz volt. Crema kb 0, ami van az is hamar eltűnik róla.Én többet tuti nem veszek

-
-HajTömeg-
őstag
Tegnap tűzoltásként vettem egy Lavazza QualitÁ Oro-t.
Szerintem teljesen jó kis kávé, tejjel kifejezetten finom, ebédnél mindenki dicsérte.
Auchanban is kapható, 0,5kg is van belőle és az 2400ft.
Úgyhogy ha valakinek hirtelen kell és legalább egy ósan van a közelben,annak ajánlom.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo RC 2 távirányítóval/ Új 2 Év Garanciás
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- DJI Air 3 RCN3 drón szett - telefonos távirányítóval
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mondjuk én pont ezért szeretem annyira a Covim Granbarját, ott crema és íz is tuti.
Videózni nem tudok jelenleg.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)