Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Projektor topic
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD FX
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RBJ
addikt
Jelentem beraktam a darálómba a noname lild piros szemes kávét. Próbaképpen. Régen ezt ittam.
Jelentem annyira kifinomodott a nyelvem a pellini től és lavazza tól, hogy nem tetszik.
Mi lenne ha hozzájutnék valami friss pörizésű kávéhoz.
Nekem olyan száraznak tűnt, pedig ugyanolyan finomságún volt az örlő.
Száraznak és durvának tűnt már tömörítéskor. Mintha nem lenne benne esszencia. -
jolti
senior tag
Szia Paljoc!
Igazán még két főzés után nem találtam el az őrlesfinomságot, megint elég csöpögős lett, de így is qurvafinom!! Reggel gyakorlok megint vele.

Az illata nagyon jó! Az íze meg olyan csokis, meg valami nem tudom mire emlékeztet. De mire rájönnék mindig elfogy a csészéből... A pörkölése tökéletes! Végre nem olyan ami szét van égetve!
Nagyon szép!
A nejemnek is nagyon ízlett! Elégedetten csattogott a nyelvével. Mondtam neki, hogy fizetéskor rendelek és most először nem dumált rajta!
Köszönöm!
-
RBJ
addikt
Na megcsináltam az ajánlott zsíroldást.
Levettem a felsőszűrőt, rányomattam egy kis hidegzsíroldót /well done/ amivel az asszony a tűzhelyet tisztítja és lám olyan szép gyöngyözősen jön lefelé a víz, hogy még új korában se láttam ilyennek.
Szép lett.
Másik dolog a vízkőoldás. azt mondják, hogy ne úgy nyomjuk mintha kávét főznénk de folyamatos nyomatás közben lassan úgy is eléri az üzemi hőfokot a gép szerintem.
-
weinmaker
őstag
A cső meg sem mozdul. Maximum addig amíg felhajtod, hogy alátedd az edényt. Onnantól egy gombnyomás, és minden megy a maga útján. Amúgy annyira büszkék voltak a cuccra, hogy külön a habosított tejet is kóstoltatták, hogy mennyire jó lett. Mondjuk ott a tej minősége is valszeg egy picit jobb.
-
lagoon79
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
igaz, vendég ill. tulajdonos szempontjából jó, hiszen mindig ugyan azt a jó minőséget kapja a fogyasztó. plusz, ha kijön az a gép, ami eszpresszóban is mindig ugyan azt hozza, szinte emberi beavatkozás nélkül, akkor már oktatni sem kell majd az alkalmazottat. hamarosan meg már alkalmazni sem
na de addig is aki a tejhabbal nem boldogul, de pínz van, itt a megoldás. -
weinmaker
őstag
válasz
lagoon79
üzenetére
Jaja. Ha a szomorú valóságot nézzük, akkor van rá kereslet simán. Látod még olaszban sem mindenhol perfetto a tejhab (a reptéri igencsak felejthető kategória volt). Ezzel meg szinte bárki tök jót tud készíteni, és a vendég legalább jót kap. Profi helyen azért megütik az automatát, de jelenleg sajnos abból van kevesebb.
-
-
weinmaker
őstag
Ha valakit érdekel, hogy milyen volt a Host (mármint az én szemszögemből), akkor az elolvashatja a korzón. Tettem fel a galériába jó sok képet is. Rocketeseknek üzenem, hogy szép standjuk volt.

Fieramilano Host 2013 -
BlacKSouL
addikt
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ki lehet próbálni, csak utána se 3járatú, se szivattyú...

Értelme meg pláne nem sok -
ronin s8
senior tag
Meg a citrom, meg a forróvíz, mega....
Igazad van, nem is vitatom ezeket, csak azt felejtik el megnézni, összességében mennyit használnak el, és mennyi ideig csinálják vele a dolgot, és mibe kerül előállítani, stb.
Rendben, nem is vitatkozom.(Csak mindig jót mosolygok magamban, amikor egy hiper-bio-öko-savmentes Volvo bőrülést látok 30e km után szétrepedve, miközben a tulaj már vészforgatókönyveket készít a pótlására.
Jó nekem a régi, 20 évig szép savval kikészített olasz marhabőr a zaudiba...). ;-) -
ronin s8
senior tag
Jól hangzanak a "bio" dolgok, de a gyakorlatban egy rövid ideig alkalmazott erősen gyilkos szer sokszor kíméletesebb, hatékonyabb, és utána higítva a környezetet sem terheli annyira, mint sugallják.
Hideg zsíroldó: szinte azonnal leoldja a kávézsírt. Ez erős lúg, minden olajos szennyeződésre jó.
Vízkőoldó (10-15%-os sósav): az összes, nem zsíros szennyeződésre, vízkőre jó. Szintén azonnal hat, így elég belőle egy szivacsra, rongyra cseppentve egy kicsi. -
adpeter
tag
A szűrőkart nyomás alatt nem nagyon bazirgálnám a helyedben.
Ha már ennyire szennyezett a felső szűrőd,szerintem midenképp le kellene venni és beáztatni hideg zsíroldóba vagy Tersonetbe. Kis kefével mechanikusan rásegíthetsz és tuti a végeredmény.
Bio zsíroldó? Mondjuk a gőzborotva.
-
RBJ
addikt
válasz
adpeter
üzenetére
Gondoltam rá. Most hajítottam a szűrő karba zsíroldó tabletát. /alio/
Valahol láttam, hogy ráengedik, mozgatják a kart, hogy kijöjjön a víz egy kicsit mellette is.
Csak lestem mennyi kávé zacc és barna mocsok kijött belőle attól függetlenül, hogy minden főzés után átnyomatom vízzel.
Most kicsit magára hagytam a zsíroldós lötyiben, hogy oldjon.
Amúgy milyen zsíroldást ajánlotok, esetleg ha valami alternatív bio dolog az se baj. -
RBJ
addikt
Na mondom levízkőmentesítem a gépet, KIcsit láttam néha tűszerűen nyomni.
Hát vízkőoldás közben még jobban nyomással jön.
Hagytam pihenni, utána már javult de mégse olyan gyöngyözve jön, hanem egybefolyva középen, eresen.
Az egész citromsavas vizet nyugodtan a felső szűrőn keresztül ki lehet engedni?
Mert a használatiban meg a gőzkaron kiengedést javasolja.
Egyáltalán a helyes kifolyás hogyan néz ki a felsőszűrőn?
Van valami videó? -
gregg71
csendes tag
Nem tudom, nekem melyik LM van, ebay-ről rendeltem anno. Az biztos, hogy 9-10 g befér középre. Az esetek 99 százalékában szimplát iszom, így abból szeretném kihozni a maximumot. Ezzel a számomra új módszerrel csak egy bajom van, hogy nem tudom használnia a szuper 41 mm-es tömörítőmet.

-
And06
aktív tag
válasz
gregg71
üzenetére
nem kell azt tuszkolni, peremig töltve belemegy kávétól függően 13-15 gramm, 58as tamperrel tömöritve. (ezt a verziót először SiD-től hallottam a másik fórumon) és szimplának nekem ez az etalon.
ahogy ronin is irja (5152), ez gép, és kávé függő is. na meg LM szimplából is van több fajta. nekem gyári LM van, és sokaknak van utángyártott. Parci már összevetette őket, keresd vissza. Én a sajátomról tudok nyilatkozni Gaggiával párositva: 41es tamperrel, 9-9,5 grammal egész szépeket húzok, de meg sem közeliti a peremig töltött verziót(13+g), Te magad irtad a túltöltött verzióra, hogy "tömény ízorgia". Ha elő lehet hozni ilyet is, miért innék 9grammos "vékony" szimplát?
szóval nálam a preferencia: 9g középre <<< 13g peremig < VST dupla.
amúgy meg, mindenki úgy issza, ahogy akarja, nekem épp a túltöltött verzió izlik. -
vendingo
veterán
5 nap alatt elfogyott 250g java mix :-)
Nem lesz a kedvencem, talán ha 3-4 adag sikerült finomra.
Most bontottam meg a CM-t. Elsőre jobb lett mint a legjobb javam.
A fogpiszkás trükk bevált, már nem spriccel a nyitott kar. -
gregg71
csendes tag
Az LM szimplába nem szerencsés 9.5 grammnál többet beletuszkolni. Ez fér bele középre, és ez nagyon jó eredményt ad 41mm-er tömörítővel. Az e fölötti grammok túl gyorsan, vagy nem megfelelően oldódnak ki, ehhez másik szűrőkosár ideálisabb. A spórolós szimpla lehet jó, de szerintem a formája nem ideális. Ugyan ennyi grammal azt még nem próbáltam. Erre javasolta Ronin az alább említettet, szerinte azzal a legfinomabb a szimpla. Egyetértek vele.
-
gregg71
csendes tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Szia, Ronin! Jó, hogy megtaláltalak.
Odaát üzentem neked, de így egyszerűbb. Idézem:"Ha valaki tartja a kapcsolatot ronin s8-al, akkor üzenem neki, hogy igaza volt, kiválóan működik a GC-ban az általa javasolt vendéglátós-spórolós dupla szűrőben készített "szimpla" 14-15g kávéból. Most jutottam oda, hogy tartósan teszteljem. Zamatos, tömény ízorgia.
"üdv, gregg
-
hifis50
csendes tag
Erre még azért korai az a válasz, hogy igen, mert ez a keverés a nyomásprofillal még számomra egy ismeretlen terület, tehát nem használom ki igazán azt, amiben ez a gép több, mint az eddigiek.
De persze az idő nem sürget, ezért írtam, hogy sokáig tud újat nyújtani.
Ami érdekes, hogy bár tényleg érzékenyen reagál az előkészítés eltéréseire, meglepően toleráns az "elcseszett" próbálkozásokra. Legalábbis ha lassabban jön le a kávé, mint kéne. A sűrű esszenciák is finomak. -
ronin s8
senior tag
Egy pillanatra benéztem a bajuszkapcsolós fórumra. Asszem jó, hogy eljöttem onnan...

[ Módosította: radi8tor ]
-
And06
aktív tag
válasz
vendingo
üzenetére
azt nem mondtad, hogy szimplákat húzol. javaslom térj át a duplára, amikor már 99%osan jól megy, akkor nekikezdhetsz a szimplának. szimplánál valóban sokkal jobban számit a tömörités, jobb begyakorolni a duplán (ahol kevésbé számit az erő), és utána áttérni a szimplára (már ha nem szoksz rá a dupla ivásra addig
) -
ronin s8
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
:-))
Valamilyen oknál fogva nálam a kávé (koffein) elvesztette erejét, és azon ritka alkalmakkor, amikor korán kelek, nem élénkít fel. Hiába iszom duplát, triplát, nem hat, max. a szemem kezd el tikkelni, és húzódik az arcom. De biztos vannak, akik még "használni" is tudják a kávét, nem csak élvezni... -
RBJ
addikt
Nem bírok 2 kávénál többet meginni ma.

Nem is tudom más hogyan küld le egy tuccatot.
-
vendingo
veterán
Megpróbálom fogpiszkálni a pogit, remélem tényleg csak ez lesz a baj.
-
válasz
vendingo
üzenetére
jól mondják a többiek, pont ez a gond, hogy rossz a pogácsa, amivel nekiindulsz a feladatnak. nem az a megoldás, hogy eltakarod egy zárt szűrővel
, hanem az, hogy addig edzel, amíg nem spriccel a nyitott karral sem.a tömörítést egyébként szerintem sokkal könnyebb elrontani, pláne szimplaszűrővel, mint azt páran sugallják, a nyitott kar elég hamar megmutatja ezt is.
-
adpeter
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Yes! A nyitott kar a barátod. A spriccelés nem a szűrő hibája. Rögös az őrleményed vagy egyenetlen az elosztás a kosárban emiatt csatornás a pogácsa. Túlzásnak tartottam ezt a fogpiszkálós dolgot,de mikor kipróbáltam a nyitott karral meggyőzött.
Szerintem próbáld ki és látni fogod mennyit számít!
Az iberital is rögösít.Kávéfüggő,de általában igen keményen.Ugyanaz a belseje mint a te Ascasod-nak. -
Toobee
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Ha spriccel, akkor biztosan elrontottál valamit, mondjuk a tamperelést. Miután megőrölted a kávét jól keverd át egy fogpiszkálóval, biztos vagyok benne, hogy kisbolygó nagyságú rögöket gyárt a CM70. Szóval gyakorolj csak nyugodtan a nyitott karral, ha spricc, akkor elkefélés volt. Büntet, de sokkal gyorsabban meg fogod vele tanulni a kávékészítést.
-
vendingo
veterán
Sajna nem mindig sikerül ugyan azzal az erővel tamperelni.
A hőfokkal tudom, hogy hadilábon állok.ronin s8:mindig számolok, mennyiséget csak szemmértékre.
parci:a nyitott karral nem vagyok kibékülve, szerintem szar a szűrőm, mert néha olyanokat spriccel a szűrőből, hogy öröm takarítani.
Majd kipróbálom a duplával is. -
adpeter
tag
Aha,gondoltam! Szerintem az lehet a dolog mögött,hogy lepaktáltál egy nemrégiben a piacra berobbant kávémogullal és megy a kínai robuszta a P&Y cuccokba gazdagon!

Amúgy átnéztem "odaátra" és azóta csak nem megy ki a fejemből egy Animal Cannibals nóta áthallás.
Valami ilyesmi van benne: Budapest nyáron sokkal szabadabb-szabadabadabb!
Ami bennem motoszkál: az index mától sokkal zabadabadabb-zabadabadabb!
-
paljoc
tag
válasz
vendingo
üzenetére
A tamperelessel elvileg nem nagyon lehet ennyire elrontani a dolgot!? Van jelentosege, de az hogy egyszer tok jo, egyszer meg pocsek, ugyanaz a kave, ugyanugy orolve es kb. hasonlo erovel tamperelve, ott nem valoszinu hogy ez utobbi mozzanat a ludas. Inkabb a hofok akkor. Remelem a tobbivel nem lesz ennyi bajod!:-)
-
-
vendingo
veterán
Mindig színültig rakom a szűrőt, síkba hozom a kávét a szűrőbe, aztán tamperelek.
Ránézésre ugyan annyi, lehet mérleg mást mutatna, de ennél jobban nem tudom mindig ugyan arra belőni.
Valamikor nagyon jó valamikor meg pocsék kávé jön, szóval nem itt lesz a hiba, hanem a hőfokba illetve a tamperelésbe. -
vendingo
veterán
-
ronin s8
senior tag
Ahogy előttem írták, először a lefolyásoknak kell rendben lenniük, utána jöhet a hőfokkal a játszadozás.
Daráló beállítás - mennyiség - tamperelés erőssége hármast tapasztald ki. Az első számít legjobban, az utolsó (ezt ne nagyon változtasd) a legkevésbé. -
adpeter
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Az őrlés finomságát,az őrlemény elosztását a szűrőben és a megfelelő tömörítést a PID nem fogja megoldani helyetted akkor sem ha lesz a főződben. A lefolyást találd el a kellő gyakorlással,kísérletezéssel.Először ez lenne a legfontosabb.Nyilván ha hosszú távon társad lesz a gép egy PID hasznos lehet de szerintem ez eleinte csak hátráltatna a gép kiismerésében és a megfelelő gyakorlat kialakulásában.
A túl gyors lefolyásnál simán beleviszi a zaccot is a pohárba.Érdekes nálam nem volt ilyen háklis ez a dzsavamix. Blaze ajánlotta még elsőnek,tanulgatáshoz mint "bolonbiztos" kávét.Nem is volt vele ilyen gondom,pedig tuti,hogy nagyon szórtak még akkor a hőfokok nálam is.
Azóta változtatott volna rajta Paljoc? -
válasz
vendingo
üzenetére
a hőfokhoz ki kell ismerni a gépet, kell a rutin. egyrészt ne pancsolj gaggiával, hagyd szépen bemelegedni. másrészt pontosan mérd az időt a felfűtési ciklus végétől számítva. így "x mp-cel a felfűtés után" mindig ugyanolyan lesz. ha csapolgatsz, nem vársz annyit stb., akkor fogalmad sem lesz, hogy épp milyen forró a rendszer.
pid-del persze könnyebb. de pid nélkül is kitanulható.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen autót vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Arc Raiders
- LEGO klub
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 512GB SSD RX 7800 XT 16GB LianLi Lancool 216 ARGB 750W
- Asus laptop E1504F Ryzen 3
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Xiaomi Redmi Note 9 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nagyon szép!
na de addig is aki a tejhabbal nem boldogul, de pínz van, itt a megoldás.

...)