Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Ebay-rol 10e Ft korul itthon van egy iwaki.
-
tariattila
veterán
válasz
betonfelhő
üzenetére
úgy tudom átcsöpögtetős az a módszer.... nem áztatós
nem ugyan az a kettő... végtermék tekintetében pláne... -
betonfelhő
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Dehogynem. Semmilyen szerkezet nem kell hozzá. Nem az a lényeg, hanem a kávé-őrlemény hosszan áztatása hideg vízben.
-
tariattila
veterán
válasz
betonfelhő
üzenetére
nagyon remek dolog ... de szerintem nem ez az elkészítési módja!
a szerkentyű hozzá sajna elég húzós

-
betonfelhő
tag
Próbáltátok már a "cold brew" kávét?
https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_brew
http://www.youtube.com/watch?v=uJMuY10PYc0A keserűség amit forró vizes főzéskor kap a kávé ebből hiányzik, mivel a hideg víz nem mos ki annyi savat. Nagyon erős, magas koffeintartalmú kávé, kellemes ízű és imádom. Magyarázhatnék hosszan de felesleges.
Érdemes kipróbálni!Egy rész szemes kávét elég durvára őrölök, kb 4 rész hideg vízzel leöntöm egy lezárható edénybe helyezve (csatos befőttes üveg, hogy minimális legyen az oxidáció).
12-24 órát áll spejzban/hűtőben.
Leszűröm, aztán filter papíron is áthajtom.
A lezárt üvegben tárolom a hűtőben. -
épp rám lett szólva odaátról, hogy szánalmas, hogy ekézem a kapuczinert és hogy pár zacsi ingyenkávéért bármit elnézek...
úgyhogy egyrészt nem kérek semmiféle ingyenkávét senkitől, másrészt nagyon halkan mondanám, hogy nem ekézek senkit, milliószor írtam publikusan és emailben azt is, hogy xy pörkölés mennyire ízlett tőlük, jános még be is nyomta facebookra az egyik emailem, ha jól rémlik. párszor meg nem ízlett, amit kaptam, azt is leírtam, istenem, egy fórum, pont erre való.
mezei kávéivó vagyok, és szeretnék kimaradni ebből a sok szardobálásból, meg abból is, hogy emailben bombázva legyek és kussban tűrjem.
-
szólj, ha kell segítség megivásilag..!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
sírok, megint olyat rántottam a mr. espresso blendből. most már bánok minden egyes 9,5 grammos szimplát, amit citromba hajszoltam, így a dupla adagból szimpla valami frenetikus. sajnos azt ígértem nórának, hogy ha jó lesz a kávém, elkísérem a tejesemberhez, úgyhogy megnyertem az utat

-
ronin s8
senior tag
Ott a pont! ;-)
Én voltam kint Starbucks-ban, de az akkori eszemmel egész jó volt. Volt külön "olasz" pult, ahol aztat monták, hogy a zeszpresszó egy kávéfajta :-)))))))))))
Mekibe is bementem direkt egydolláros hamburgert enni. Az itthoni jobb (igaz kétszer annyiba kerül). -
And06
aktív tag
igen belegondolva igy van, nekem is azok jönnek be, amik szélsőségektől (citrom, füst) mentesek, de emellett változatosak is. kis gyümi már jó ha van benne, különben hamar unalmas lesz.
kenya pl határeset, ha olyan kedvem van nagyon izlik, de nincs mindig olyan kedvem
robibombákat viszont már nem szeretem... -
volt már ilyesmi kávém, igen (hogy melyik, arról fogalmam sincs). narancs + csoki jó kombó. de az etióp sidamo is jó, mézédes gyümi és nagyon kevés feketecsoki. igazából onnantól kezdve, hogy nem savanyú a kávé, jöhet. és ahogy olvasgatom a coffeegeek és home-barista fórumokat, igazából egy tökéletes eszpresszó sosem savanyú. de amúgy amiket SiD-ék csináltak nekem a CM HQ-ban, azok sem voltak azok.
ezzel szemben a legutóbbi kávés mikrorendezvények a Tóth Sanyi-standnál erős határeset volt már az eszpresszó.
-
And06
aktív tag
szerintem neked izlene ez a blend amit most iszok(nekem is izlik), finom csoki plusz finom gyümi, szerintem narancsra hajaz, de a csoki dominál. a csokis izt pedig nem úgy kell elképzelni, mint egy olasz füstös csokibombát, hanem egy nagyon kellemes minden felhangtól mentes izt. (prospektus szerint tejcsokis)
(ha jól emlékszem amit egyszer kaptál valami finn cuccot, az is hasonló lehetett.) -
más: peldzsok mr. espresso: elkaptuk!
jó finomra őrölt, 14,5 grammos adag a gyári duplaszűrőbe, mennyiségre egy nagyon szűk eszpressót engedtem, idő előtt megállítottam, magyarán sok őrleményből csináltam kevés kávét és nem engedtem bele a lefolyás végét. igazi pazarlás.
az eredmény viszont igazi csúcs-kávézós gyümölcsös ízvilág, semmi citrom, helyette enyhe édesség és piros bogyós gyümölcsök, még nóra is elégedetten csettintett! na így abszolút imádom a gyümölcsös kávékat! igazából a jó eszpresszó szerintem mindig "édes", ha valami savanyú, ott baj van.
-
a helyekkel amúgy a legnagyobb baj az, hogy szar a kávé és iszonyú drága. nincs a világon semmi gond egy mekivel vagy egy costával, csak kerüljön annyiba, amennyit ér. nálunk ezek presztízs helyeknek számítanak (nonszensz), menőzni ülnek be emberek és több pénzt adnak az ott kapott junk foodért, mint egy normális ebédmenüért (vagy kávéért). a "hülye amcsik" ezzel szemben arra használják ezeket, amire valók.
-
t-bali3
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Pedig pont azon gondolkoztam, hogy kár, hogy nem oda mentem. Ezek szerint mindegy...

(#5353) bbuffy:
Életemben 1x ittam Starbucksban kávét. Az se most volt, az Arénában pedig igaziból egy kitüntetett kávézóról se tudok. Választanom kellett és eszembe jutott a Kávékorzó cikk, amiben benne volt, hogy korábban La Marzocco gépek voltak, gondoltam ez csak nem változott, így adtam egy esélyt.
-
vendingo
veterán
Ez az apricot durván barackos

Finom lett, de nem az én ízvilágom. -
ronin s8
senior tag
Adott egy társaság. Mondjuk egy család egy-két idősebb taggal kiegészülve. Kirándulunk, esetleg bevásárolunk. Néhányan elfáradnak, leülnének meginni egy kávét. Mit csináljak? Kezdjek el mesikézni néhány elkötelezett helyről, ahol jó a kávé (bár lehet, hogy párnak nem is ízlene), vagy hívjam őket haza kávézni..?
Ugye? :-)) -
válasz
tariattila
üzenetére
"mi most cseréltük a kazánunkat is olaszra, hogy még jobb legyen a kávé
"
-
bbuffy
senior tag
Kérdés.
Miért mentek be újra és újra a Costába ha tudjátok hogy fosch a cucc? Én inkább nem kávézom ilyenkor s ennyi. -
ronin s8
senior tag
??
Mikor voltál ott utoljára? Én legutóbb (kb. két hónapja) a táblájukon "kicsi" és "nagy" risztrettót láttam kiírva. :-)))). Kóstolni ugyan csak egy "kicsi" kapucsínót kóstoltam, amiből megittam egy cappuccino-nyit, de ezután sem hiányzott belőle semennyi;-). Ízre kifejezetten rossz volt.
A Costában valamikor 4 éve lehetett utoljára jó a kávé, amikor még voltak baristáik... -
ronin s8
senior tag
válasz
t-bali3
üzenetére
Több paraméter is rossz ott: a kávé minősége, az őrlemény előkészítése, darálás, adagolás, tamperelés. A hőmérséklet beállítása, és a szakképzetlen személyzet hozzáállása.
Ezek a helyek (Starbucks, Costa Coffee) a helyről, a környezetről szólnak, mintsem magáról a kávéról. Amíg a sok elkényetzetett hipszter eltartja őket, nem is lesz másképp... -
t-bali3
senior tag
Voltam ma az Aréna Starbucks-ában. Mit mondjak, ilyen rossz presszó kávét már rég ittam. Olyan durván keserű volt, hogy szívem szerint kilocsoltam volna. De az ára baráti: 490 Ft

Amikor ilyen durván keserű az azt jelenti, hogy nagyon meg lett égetve?
-
RBJ
addikt
Érdekes tegnap óta én is rákaptam az esti kávéra. És úgy aludtam majd kilenc körül elfele mint a huzat.
Ma is volt vagy 18:30 azért nyomtam egyet. Tegnap is volt egy ismerős sikerült rábeszélni a kávéra.
Érdekes észrevettétek, hogy a nők hogy örülnek az eléjük felszolgált cappuccinonak vagy kávénak.
.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
vendingo
veterán
Etiop sidamo elfogyott!
Teli találat volt, egytől egyig finomra sikeredett, egy se végezte a lefolyóban.
Apricot már elő lett véve reggelre a hűtőből, kíváncsian várom.Ma volt több vendégem, többször is megköszönték a finom kávét.
-
vendingo
veterán
A sidamo eddig elég bejövős

Eddig 7 dupla készült belőle, mind jó lett, még muternak is sikerült a közreműködésem nélkül.Lehetséges, hogy néha enyhe mentolos utóízt érzek?
-
végül mr. espresso parti lett belőle, mondván, hogy be sem lőttük a kávét rendesen, még alig fogyott belőle. hát, egyelőre lm szimplával beletört a bicskám, ott figyel a citrom, bármit csinálok. van más íz is, fogyasztható abszolút (kapucziner mogola shb-vel ellentétben, ami szerintem egyszerűen túl világosra lett pörizve), de jobb volna nélküle.
délután megnézem vst duplával, jóval finomabbra darálva, hátha.
-
jó reggelt, jó szurkolást, indul a java mix parti

-
bl4ze
veterán
La Messicana kávé bemutató a Korzón [link]

-
jolti
senior tag
Köszi a vigasztaló szavakat!

Amúgy azt vettem észre, hogy ahogy az ember egyre jobb kávékat főz, egyre kritikusabb a kevésbé jól sikerültekkel is.
Pl. amikor van egy vendég, főzöl neki egyet, de az nem sikerült olyan jól, mint vártad, de a vendég meg el van ájulva, hogy ilyen jót még nem ivott. Pedig tudod, hogy sz@r. Vagy legalább is nem olyan jó, vagy főztél már ebből a kávéból jobbat is.
Akkor az tuti, hogy azt jelenti, hogy az átlagnál bőven jobb kávét főztél neki, még ha neked sz@r' is lett!
Szerintem.
-
And06
aktív tag
majd próbáld ki csöpögősen is, nem véletlen találták fel a ristrettot

Mai szerzeményem a szokásos pörkölőből (Kaffa) "espresso special roast" névre hallgat. Ezzel fogom szórakoztatni magam, amig az újabb paljoc szállitmány ide nem ér. 2 féle arabicából áll, 50-50%, egyik el salvador, másik etiop. nem is ez a lényeg, hanem ami a zacskó hátoldalán van! ajánlott elkészités: 18,5g őrleményből 94fokon 30 sec alatt 29gramm kávé. persze simán lehet, hogy másképp fog izleni nekem, de kiindulásnak mindenképp jó lesz. másik: lejárati idő 3 hónap. na valahogy igy kéne kinézzen minden csomag hátoldala!

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Új Kipsta agility 100 focicipő (43-as)
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo RC 2 távirányítóval/ Új 2 Év Garanciás
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI Air 3 RCN3 drón szett - telefonos távirányítóval
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4078
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! AMD Ryzen 7 9800X3D 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5090 32GB GDDR7 1200W
- Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
robibombákat viszont már nem szeretem...

.