-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
octbintw
csendes tag
Sziasztok!
Ma vettem egy Graef CM702-es darálót és az a gondom, hogy túl finomra darál, 7es fokozat alatt pedig nem is jön ki belőle semmi..
Mi lehet a baj? Vigyem vissza?
Köszi, üdv. OCG -
Surda-
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31997
üzenetére
A személyes kedvenced űrtartalmát jól írták?
4,5 decis az az üveg?? Képen nem tűnik akkorának. -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Komplikato
#31993
üzenetére
azt javaslom, h indulj el az egészen 'alap' kávétól...
most a literes french-press óccsóért van az ikeában (ennyi pénzért még én is veszek egyet, pedig ritkán iszom fp-t!) IKEA Family-ben, most még 900-al olcsóbb! próbáld ki sötét, olaszos, robusztás blenddel, utána világosra pörkölt presszó blenddel, utána világos SO presszó pörköléssel, végül a lényeg, ami a 'végállomás' lenne: filterhez pökölt SingleOrigin-nell (LuckyCap, Gardelli, CasinoMocca, Beyond and Within (Madal), v más egyéb filterre pörkölt SO)kelleni fog egy tizedgrammos mérleg (ebay 2-3k - tudomásom szerint ez a legolcsóbb verzsön!)
egy hőmérő:
bestbuy!
(a ma már linkelt, ikeás digitális, ponots gyors hőmérő, ezúton is köszönet a Budapest Baristas-nak a tippért!
)és
egy őrlő!
kéziből a Rhino-t szokták javasolni (kerámiakéses, aránylag gyorsan kopik), ill a Zassenhaus Quito-t (elég sok volt vele a minőségi probléma, a tengely, nem mindig jól ült a helyén, úh már nem forgalmazza a CasinoM.! de ha sikerül máshonnan beszerezz egy JÓT, akkor jó! ill további hátránya, az üveg tartály, ami könnyen eltörik!
)további fillér-barista ajánlataim:
presszóhoz, ristrettohoz remek:
50ml
duplához:
[150ml
(nem, sajnos nem kapok %ot tőlük... :'( )
filterhez:
[link]
vagy
[link]
vagy
ez a személyes kedvencem!
de ha vki a talpas, borosra gerjed, az is tökjól működik!
a lényeg, h nagy térfogatú és felfelé szűkülő legyen! (mint ahogy a bornál, nem kell teletölteni,h tudjon az ital illatozni, levegőzni!
a Mantra-ban ittam először konyakos pohárból filtert, nagyon sokat hozzá tud tenni!
)többünk nagy megelégedéssel használja ezeket a zacsikat:
a zöld a legkisebb (van többféle méretben)
eseti, ideiglenes megoldásnak, v tersonetnek, v átvinni a haverhoz a magot!
cold brew-t remekül lehet ebben a hűtőben tárolni:
[link]filteres eszközök közül az Aeropresst emelném ki!
műanyag (ezáltal ideális útitárs, mert behajíthatod a táskába, nem törik!), olcsó hozzá a filterpapír, és aránylag sokrétűen felhasználható! és sokkal olcsóbb, mint pl egy chemex, v akár egy szifon!
kezdésnek sztem tökéletes egy AP!
ha ízlik a cold-brew (előtte kóstolj mondjuk a Keletben - a könyvcsere és a hangulatossága miatt emelem ki a helyet, és mert itt télen-nyáron szokott lenni!) akkor egy Mizudashival megtámogatni a szettet!
-a Barista Szaküzletet
-a CasinoMoccát személyesen (a Kalita cuccok, tudomásom szerint cs tőlük megy, pl...)
-a Tamp&Pull 3 BrewBar shopját
-a mindenamibar.com-ot
-a bareszkozok.hu-tjavaslom.
érdemes összeollózni, h mi hol olcsóbb, 1-2-3000-t meg lehet spórolni![ Módosította: radi8tor ]
-
Surda-
őstag
válasz
Komplikato
#31993
üzenetére
Picit pontosítani kéne,hogy pontosan milyen kávéra is gondolsz.
Itt egy kis video,ami támpontnak sem rossz + utána meg tudod mondani pontosan milyen kávét ittál.
V60? iwaki? aeropress? -
Komplikato
veterán
Üdv.
Nemrégiben elkövettem azt a hibát, hogy megkóstoltam egy "filteres" csöpögtetős kávét a BeanBusters-nél, azaz olyat amit NEM főznek és eléggé mellbevágó volt, hogy annak van íze és nem is akármilyen. Tudom, hogy itt a fő téma a jobb féle presszó gépek, meg a gőznyomás, de emberi áron ilyen csöpögtetős kávéhoz normális filtert, csőrös kannát hol lehet venni? És konkrétan milyen kávé fajták ajánlottak hozzá? Persze nem adtam fel terveimet minőségi eszpresszó vagy risretto otthoni előállítására, de olyan a különbség mint amikor valaki csak citromos cukrozott teát iszik egész életében (magyarán AZ neki a tea) és utána találkozik egy jobb féle zöld teával és annak ízével.
-
Daneeka
senior tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31987
üzenetére
Köszi!

Régebben majdnem szembe laktam a Szír Centerrel, igaz csak vízipipa dohányért járkáltam néha.
Amúgy az IKEA cucc nem a szűrője miatt nem jött be coldbrewhez hanem mert lehetetlen olyan kávé-víz arányt belőni rajta ami nekem bejött (1/4 és 1/8 közt, azaz pl. 250g kávé 1 liter vízhez.
Veszek szerintem egy ilyen teát amit írtál,azt kipróbálom hadd lássa az asszony, hogy nem volt haszontalan felforgatni a konyhát mindenféle furcsa sz@rral.
Még egy sort írhatnál a tárolásáról, gondolom sokáig fog tartani amíg elfogy fél kiló, ezek nem oxidálódnak olyan gyorsan mint a kávé?
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Daneeka
#31986
üzenetére
mivel tobbek kerdeztek privatban:
[link]
itt tobb bolt is van, en az elsoben a Szir center nevuben vettem! de biztos vagyok benne, h van meg mashol is! a Koruton is van par ilyesmi uzlet!
rosszul irtam az arat, nem 1500, hanem 1900 a fel kg, de meg igy is 2x aztatast feltetelezve, boven bestbuy!
van egy olcsobb alternativa, talan 1700 v 1500, az AkbarDo Ghazal Tea neven fut, sarga dobozban leledzik, de -sztem- az nem olyan finom...es, h h is mukodik egy ilyen Kamjove: igy
az ikeas kancsora:
(ezt linkelte kicsit korabban Surda es kerdezte, h jo-e szoval olvasd hozza a teljes kep kedveert azt a par hsz-t!
)
nem rossz, de van jobb!
nem olyan suru a szuro rajta, teahoz sem, nem h kavehoz! (ha eleg durvara veszed az orlemenyt es megfelelo szitaval atszitalod vegulis akar meg jo is lehet, de a kb frenchpress durvasagu orlemeny miatt nagyon hosszu aztatasi idovel kell szamolj!)
amugy teat is lehet hidegen aztatni! feher es zold teakkal nagyon finom eredmenyeket lehet elerni!
ezenfelul el is pattanhat! szoval mielott beleteszed a forro vizet, el kell obliteni meleg vizzel!
viszont a Kamjove felso-belso resze mua, oda raontod a forro vizet a tealevelre, es amig azik az elomelegiti a kakncsot magat (ami uveg) es ezaltal biztos nem fog elpattanni!
es figyelni kell, h ne 'felejtodjon benne' a szurobetet a kelletenel hosszabb ideig... (mig a Kamjove eseteben 'gombnyomasra' megy!
) -
Daneeka
senior tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31978
üzenetére
Egyszer vettem egy ilyet coldbrewhoz, ahhoz szar de eléggé hasonlít arra amit körülírtál, ez jó lehet teához?
-
kk831228
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31984
üzenetére
Ez klasszikus...

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
kk831228
#31983
üzenetére
(ez a hosszú hsz-ből lemaradt: Ahmad teát arab és török boltokban lehet kapni!
ill az átlátszó edényhez további kiegészítés:
így rögtön látod a színét is! beszédesebb, mint az idő! (akkor vedd ki, nyomd át, amikor már 'olyan', azaz megfelelő színű! ez lehet, h hamarabb van, mint mondjuk 3p... de ez olyan, rálrzel/Neked, h ízlik kategória!
) gung-fu-nál természetesebben világosabbak a színek! (és a nyíló tealevelek is baromi szépek tudnak lenni!
) -
Wolfy999
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31978
üzenetére
Ennyit tudok hozzáfűzni.

Bocsi!
-
Surda-
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31978
üzenetére
,többet ne offoljunk,mert Parci még nem alkotott véleményt,hogy ez mennyire mehet itt és nem akarok úgy jármi,min Hajt.., szóval páran,akiket kitiltottak 
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Surda-
#31974
üzenetére
tea...
bár nem vagyok annyira elmélyülve a témában, mint kávé témában, messze nem, de az én véleményem, ahogy én csinálom:cs szálas tea!
egy jó minőségű fekete teát simán ki lehet áztatni 2-3x, az oloongokat is ált 2x, roiboos is 2-3x...
sztem nem annyira lényeg a pontos arány! ha többet teszel bele, kevesebbet áztasd! ennyi!
egy teás eszköznél ezekre érdemes figyelni:
-sűrű lukú szűrő, pl a roiboos nagyon finom szemcséjű szokott lenni!
-hely a tealeveleknek a kinyíláshoz (a teatojás ezért nem jó)
-fedő, ami lehetőleg az egész edényt lefedi, de legalább a filter fölött! (ez utóbbi két tényező együtt sokkal egyenletesebb, tisztább kioldódáshoz, tisztább ízekhez vezet!)
-átlátszó edény, h láthasd a tealevelek nyílásátezeknek a feltételnek maradéktalanul megfelelnek a Kamjove kannák:
Kamjove TP-200és ennél az eszköznél a lehetőséged megvan, h elmenj a ún gung-fu teázás irányába! nagyon rövid áztatási idők, kb ugyanaz a mennyiségű tea, nem fél literhez 2-3x áztatással, hanem mondjuk cs 1-2 dl, viszont 5-10x 'forrázod le' és cs 10-20mp-ig! így nagyon friss, nagyon tiszta ízeket fogsz kapni! érdemes kipróbálni!
teljesen megbízható eladó, egy nagyon profi ebay-es teaház, ajánlom figyelmedbe, jó minőség!

ezt a méretet javaslom, 7köznapi használatra, ha meg a gung-fu vonalra szeretnél ráhasalni, akkor az egyel kisebbet! ennek, ami egy forrázással elérhető belőle, az olyan kb 2,5 dl, ha egyedül gung-fuzól akkor a kb 1dl-es méretet javaslom, ha mindig ketten akkor a 1,5-2dl az ideális méret!ilyeneket is használok (van fedele is!), de nem nagyon láttam ebből 3000alatt...

ez is megfelel minden kritériumnak, ez kicsit egyszerűbb, mert ezt teheted közvetlen az edénybe!
én ebből teázom leggyakrabban:
[link](átlátszó, hőálló, vastag üveg és a mérete is szimpatikus! a gung-fu sztem cs akkor jó, ha azt az időt rászánod, beszélgettek közbe, pl. de mondjuk munka, v 1film mellé inkább az a jó, ha ott van egy értelmesebb mennyiség!
)és mindenképp javaslom elmenni a Flying Bird-be és a Zhao Zhou-ba! más világ, más árak, más minőségi kategória, de mind2 nagyon magas minőség!

az előző inkább teabolt, ahol mindig lehet kóstolni, az utóbbi meg teázó, ahonnan tudsz haza IS vinni, és vannak eszközök IS!
a fehér, a zöld és oolong teák sokkal kényesebbek! nem mind1 a hőmérséklet és az ázási idő sem!
könnyen megkeseredik! érdemes beszerezz egy hőmérőt!
ez absz best buy, gyors és pontos! filterezéshez is nagyon jó! bele tudod lógatni a hosszú érzékelőjét a vízforralóba! v tejhőmérőnek latte-arthoz! 
sokat iszom pl ezt az arab keveréket:

(tudom, h nem akkora minőség, de a kardamomm miatt nagyon finom, és nagyon baráti az ára! 1500Ft/fél kg!)
ez olyan 'napi tea', amikor nem vmi különlegesre vágyom!de adok azért pár tippet a minőségibb kedvencekből is: Lapsang Souchong, Milky Oolong (tejgőzön (félig) fermentált, na ez nem lesz olcsó!
), Black Gunpowder -
BURN28
tag
válasz
Surda-
#31974
üzenetére
Nem olyan drága beszerezni egy nem fém szűrőt és akkor biztosra mész. Továbbá az alu-réz death wallnál sem állsz középen.
1 gramm / 85 ml a keverési arány általában, de ebben sem árt kísérletezni, néhány teához nagyon sok, mert kevesebbel is teljesen jó lesz
15 percig nem nagyon kell semmit, maximum az ember lábát a kádban.
Minden teánál eltérő az áztatási idő, egy-két fekete-teának néha még 1 perc is sok, volt ami ihatatlan lett.
Függ például a levelek méretétől is, az apróbbakat (ami szinte törmelék), azokat kevesebb ideig kell, a nagyobb levelűeket tovább (körülbelül mint a kávénál).A leöntést/előáztatást sokan a növényvédő szerek miatt csinálják (szóval az első főzet kuka), amiben van valami, de például nem minden fekete teát lehet többször áztatni. Továbbá azért is, mert a nagy levelű teák jó, ha "kinyílnak", plusz az apróbb törmelékeket is kiöntöd. Nekem a zöld teák egész jól beváltak, azokban van kettő, de akár három áztatás is. Feketéből is van, ami kettőt még egészen jól elvisel.
Itt is figyelni kell a hőre és az időre. De ez fajtán belül is eltér.
Fekete: Kicsivel 100 fok alatt
Zöld: 65-80 (én körülbelül a kettő között szoktam 75 körül)
Fehér: 75 fokAz idő meg a levél nagyságától is függ.
Zöld tea: 2-2,5 perc (viszonylag kicsi méretű)
Fekete: 1-2 perc
Fehér: 1,5-2 percAzért kóstold meg a 15 perces fekete teát is a biztonság kedvéért, hátha az jön be.

Itt is az a legjobb, ha kipróbálgatod és minden fajtának konkrétan utánanézel, általánosságok vannak. De a végeredmény megítélése meg úgyis szubjektív lesz.
-
Upo
addikt
válasz
Surda-
#31974
üzenetére
Még tea topik is van?
Mi csak kommersz teázók vagyunk, de most hogy írtad, van nekem még olyan ~25-30 éves pu-erh teám a kamrában, még az elmúlt rendszerben vettem a 80-as években, kis festett dobozkában van. Pár éve mikor rábukkantam szüleimnél, akkor megkóstoltuk, nagyon ízlett, bár nem is tudtuk hogy kell rendesen elkészíteni. De most kedvem támadt megint előszedni, kéne egy jót teázni belőle az este... -
Surda-
őstag
Kicsit offolok,mert a tea topic nemigen pörög.
Mostanában tea fronton is erősítenék,de -akárcsak a kávéval kapcsolatban- itt is elég nagy a kuszaság.
Füves Gyuribácsi teáin az szerepel pl,hogy áztassam a teát 15 percig, ebben a kisfilmben pedig az,hogy az első felöntést meg se igyam, öntsem ki... , utána pedig 10-15 alkalommal újra felönthetem.
Valaki képben van?
Ikeás kacsót érdemes venni? mert már azt is olvastam,hogy ne legyen fám a szűrő,márpedig ebben az van. -
Daneeka
senior tag
Én már nem nagyon merek kérdezni senkitől semmit direktben mert ahogy észrevettem az esetek nagyrészében személyes támadásnak veszik sanyarú sorsú kényszervállalkozóink /pláne ha olyat kérdezel amiről fingja sincs/
Mondjuk a fiatalokkal jobb tapasztalataim vannak, CM-ről se feltételezem, hogy nem válaszolnának csak már leszoktam róla. -
válasz
adriankoooo
#31958
üzenetére
ez a bögre víz csapolása egyébként egyáltalán nem hülyeség, sőt. főleg a gaggiánál, másfél deci a bojler, nem egy nagy etwas ennyivel öblíteni egyet bekapcsolás után. hadd melózzon az az ulka!

-
Daneeka
senior tag
Ti CM-ból hány naposat mernétek még megvenni? Kedvenc lokális helyemen 1 hónapos kor felé közelednek a zacsik ami nekem öregnek tűnik.
(másrészt ugyanez a gondolkodás ami miatt még öregebbek lesznek a babok a polcon és nem akarom, hogy bezárjanak, /azért itt szerintem évekig fog tartani amíg kialakul egy stabil heti 10-15 zacsis forgalom/ a legközelebbi rendes kávék meg ~70km-re vannak)
-
jolti
senior tag
Tegnap fedeztem fel, hogy a Pacificaffé webshop-ot nyitott.
Nagyon jól átgondolt, megtervezett honlap szerintem. Nekem tetszik.
Ha jól láttam 1kg kávé fölött ingyen házhozszállítás is van. -
weinmaker
őstag
válasz
adriankoooo
#31958
üzenetére
Nem mennék bele mélyebben, de blődség az egész. Bármilyen gép tud produkálni apró szemcséket, nem csak az alukazános. De legyen úgy, rettegjetek a Gaggiáktól

-
adriankoooo
senior tag
válasz
killerjohn
#31957
üzenetére
Nem hinném, inkább csak a nagyon elhanyagolt gépekkel van a nagyobb gond. Múltkor volt itt Andrew07 (jól emlékszem a nevére?) írása, laboratóriumi tesztekkel: nem káros.
Azóta én mindenesetre egy bögre vizet kieresztek, mielőtt hagyom felfűteni. Csak a biztonság kedvéért.

-
killerjohn
addikt
válasz
adriankoooo
#31949
üzenetére
kicsit lementem hídba
most akkor pánik indul? -
killerjohn
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#31955
üzenetére
érdekes, húztam egyet a frissen vett Molinari Decaffból, és nulla (értsd: nulla) kv szemcse ment át a szűrőn (éééés brutál finom!)
Ráadásul az 'eredeti' 18grammos szűrő sem csinálta ezt. Vagg csak nem vettem észre. Fene se tudja. Mi ez a reneka?Hozzátenném, hogy ég és föld a különbség a Molinari és a Segafredo lefolyása között. Még be se állítottam a darálót, de elsőre olyan lefolyása volt a decaffnak a nyitott karral, hogy könnycseppek jelentek meg a szemem sarkában...
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
killerjohn
#31941
üzenetére
kísérletezhetsz szitálással is... cs ott nagyon nem mindegy mennyire finom a szita... (nem ízre! ne harapj bele!
)
én mondjuk wdt-zni se wdt-zek mégse csatornásodik sose... (Gaggia Classic, ipari felsőszűrővel, reneka szűrőt használok, és ált a naked kar van fenn...)
most, h jobban belegondolok ez tényleg lehet a reneka előnye! előtte előfordult néha! mondjuk se a mértéke, se a gyakorisága nem volt számomra zavaró... -
soldier2
őstag
válasz
adriankoooo
#31949
üzenetére
Jaja. Pár napja láttam az AVX-en egy rövid kivonatát. Bár nem hiszek (hittem) a Gaggiával való kávézás életveszélyes voltában, azért a képeket elnézve örülök, hogy váltottam. Az, hogy most melyik károsabb a Gaggia bojlere, vagy a Cremina bojler borítása a napi használat során, inkább hagyjuk
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
peter.szabo
csendes tag
Sziasztok,
felfelé váltás miatt eladó a korábbi, ipari darálóm. Egy használt, jó állapotban lévő, Obel EB (La Pavoni ZIP) fokozatos ipari darálóról van szó. A darálót Borda Lacival (fragola) átnézettem, a késeket újakra cseréltettem. Az ő véleménye szerint is a daráló teljesen rendben van, további teendő nincs vele, csak használni kell. Azóta otthoni környezetben volt használva, kb. 10-12 kg kávé ment át rajta, tehát a kések újak (bejáratottak).
Főbb jellemzők:
- fekete fém ház;
- masszív, erős, ipari kialakítás;
- 64 mm-es sík kések;
- dózeres kialakítás;
- olasz gyártmány;
- fokozatos állíthatóság (a fokozatok elég kicsik a lefolyás pontos belövéséhez);
- természetesen eszpresszóképes.A szokásos tartozékok (babtartály, (vicc)tamper stb.) természetesen megvannak, de ezt az otthoni használatban leszereltem.
Ár: 30 ezer forint
A darálót kipucoltam, Budapesten megnézhető, kipróbálható.
Egy disclaimert még kell írnom. A fórumon valamikor felmerült ez a típus, és többen negatív kritikával illették. E kérdésben kikértem Borda Laci véleményét, aki szerint is a daráló teljesen rendben van. Úgy gondolom, hogy a negatív kritikát döntő részben az okozta, hogy a SJ-val hasonlították össze, amivel nem egy kategória - árban sem. A maga kategóriájában, akár első darálónak az én tapasztalatom alapján is teljesen jó.
Üdv,
Péter
-
adriankoooo
senior tag
-
somasz
addikt
válasz
tariattila
#31947
üzenetére
Lehet, túlzás volt a sznob.
De sajnos a jóság határának túl oldaláról szüleimnek biztosan annak tűnik.
Ez a keresgélős móka nálam menne, a kézműves sörnél bevált.Szüleim viszont nem hiszem, hogy eltávolodnának az Auchan-Spar-Lidli hármastól. Ilyen helyeken nem kapni emberi árú, fogyasztható, ajánlható mainstream cuccot?
-
tariattila
veterán
válasz
somasz
#31946
üzenetére
a ''túl sznob'' kávé mit jelent? sokba kerül vagy mi?
vegyél friss pörkölést emberi áron! az soha nem nevezhető 'sznob'nak...
ez a kávé akár még egy saeco antisznob automatában is meghálálja a ráfordított forintokat... viszont keresgélned kell utánuk mert nem a boltok polcain fogod meglelni -
somasz
addikt
Sziasztok!
Szeretnék emelni szüleim és velük együtt a család kávéfogyasztási színvonalán.
Jelenleg kotyogós és őrölt Tchibo Family kombóból főznek...
Kb. egy éve olvastam utoljára pár sort a témában, akkor még a Brikka olasz volt és ajánlott. Így most egy kicsit tanácstalan vagyok.
Ha jól értelmezem az ajánlásokat, kb. kötelező az őrlő beszerzése és a szemes kávé használata.
Ha nem opció a Brikka + kézi őrlő, akkor felújított automata főzőt érdemes venni? Kb. 4 főnél kevesebbre ritkán főzünk.
pl. ettől az eladótól, pl. ezt a készüléket?
Kb. ez az összeg a teteje annak, amit rászánnék.És megragadnám az alkalmat, hogy kérjek egy ajánlást jó ár/értékű, nem "túl sznob", de nem is tesco gazdaságos, bevált szemes kávéra.
Köszi!

-
zolnagy
őstag
válasz
WongFeiHong
#31943
üzenetére
Ez nem automata gép.
-
bl4ze
veterán
válasz
WongFeiHong
#31943
üzenetére
Alap gépnek elmegy, de jobban járnál egy használt Gaggia-val, de azt is CSAK akkor, ha lenne hozzá őrlőd.
Őrlő fontosabb mint a gép.
Javaslom elolvasni fent az összefoglalót.
Ha őrlőt nem akarsz, akkor inkább ESE POD rendszer - mert ezek a karos, pumpás gépek őrlő nélkül félkarú óriások csak.... -
WongFeiHong
senior tag
Sziasztok! Ilyen kávéfőzőre szerintetek érdemes beruházni, vagy ez túl olcsó az automata kategóriában?
-
válasz
killerjohn
#31941
üzenetére
semmit. vagy reneka szűrő, az állítólag megfogja, olyan nagyon mikrószív a kialakítása.
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
#31938
üzenetére
Röviden: igen. Szűrő függő, a legtöbb alap kosár átengede némi zaccot. Naked, vagy nem.
-
killerjohn
addikt
Esetleg van valami ötletetek, hogy a nyitott szűrős csapolás után miért van a kész kávéban őrlemény? Fény elé tartva átnéztem a szűrőt, és nem találok rajta anomáliát... Létezik, hogy a daráló csinál ilyen szuperkicsi szemcséket, és az megy át a szűrőn?

-
azért ebből a peldzsó yirgából európai szintű italokat lehet húzni

-
meander
tag
Ahogy játszadozom az első presszóimmal, keresem a megfelelő finomságú őrleményt azt vettem észre, hogy picit "csúszkál" a lefolyás (úgy értem mennyi idő alatt jön le 1:2 arányú ital) jobban, mint amit az őrlő állításából várnék. Jelenleg arra gyanakszom, hogy nem túl konstans a tömörítésem és annak változásai tréfálnak meg. Mi a véleményetek? Kiművelődtem, hogy nem kell túlpörögni a tamperolást, de mintha azt is mondták volna, hogy azért konstans legyen

Érdemes lehet beszereznem egy naked kart, vagy még korai? Valaki mintha árulna is ilyet a fórumon nem? GC-hez kell(het).
Köszi
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Xabi78
#31919
üzenetére
a fokozatmentesse alakitott Imat Lux-ot sokkal tobbet hasznalom mostansag, mint a SuperJolly-t, persze nyilvan azert is mert uj -nekem- es probalgatom... ha jol emlekszem az a Lelit is fokozatmentes, es amugy meg ugyanaz, cs a design mas egy kicsit... en batran merem ajanlani! szoval nem erzem szuk keresztmetszetnek egy GC-hez!

THX 2 Solider!
-
Xabi78
aktív tag
Szakember kerestetik!
Egy ideje már gyanús, hogy a Keriparos darálóm nincs a helyzet magaslatán, most kicsit alaposabban is szemrevételeztem az őrlőkéseket, és szemmel láthatóan kopottak, emiatt az őrleményben túl sok a finom szemcse. Ennek eredményeképpen a lefolyáson sokszor látható, hogy beindul, majd lassul a kávé csordogálása, gondolom, ez amiatt van, mert a pici szemcsék elindulnak lefelé, és zömítik a pogácsa alját.
Mivel a hazai (és nemzetközi) home-barista közösség az utóbbi időben jelentősen fölverte a használtpiaci (daráló és kávégép) árakat, és jelenleg 100.000 körüli/fölötti összeget darálóra kicsit túlzónak érzek, így alternatív megoldásban kezdtem el gondolkodni.
A kézenfekvő megoldás a kés cseréje lenne egy kompatibilis darabra. Sajnos ez nem megoldható, mivel a Keripar mérnőkei nem egy bejáratott gyártótól szerezték ezt be, hanem valószínűleg házibarkács fejlesztés lehet. Méretei 65mm külső /35mm belső átmérőjű lapos őrlőkés. A gond az, hogy 4 furat tartja, ilyen pedig égen földön nincs, sajnos.
A legegyszerűbb megoldás egy Quick Mill őrlőkés beszerzése lenne, ennek a méretei stimmelnek, de a forgásirányra sajnos nem találtam leírást (egy helyen SXet írnak), de a föllelt képek alapján valószínű stimmel. Vagyis annyi lenne a teendő, hogy ezt beszerezni, és a megfelelő helyeken a fémet megfúrni és menetet vágni a rögzítéshez (2x3 csavarhely). Nyilván, ha már úgyis fúrni kell, fölmerülhet, hogy valami komolyabb daráló őrlőkését rakjuk bele, de ehhez meg kellene szakérteni, hogy hogyan lehetne ezt megoldani (egyáltalán érdemes-e ezzel vacakolni?). Nyilván ha valaki szedett szét már pár darálót, esetleg még lehetnének ötletei, hogy lehetne még "tuningolni" esetleg rajta (esetleg egy fokozatmenes állítási lehetőség megvalósítása?).
A ház ugye öntvény, a motorja örök, mint a nyomorúság, vagyis ha az őrlőkése cserélhető lenne, (esetleg a fokozatnélküli állítást is meg lehetne oldani), hosszú időn keresztül még szolgálatba vonható lenne ez a daráló, vagyis részben cél az is, hogy valamennyire megmentsük az utókornak, működőképes állapotban, némileg korszerűsítve (nyilván tudom, hogy bármilyen változtatás az értékét nem igazán növeli...)
Valaki esetleg el tudja vállalni ezt a munkát? Vagy ez teljesen elmebeteg/irracionális/baromi drágán megvalósítható ötlet? A prioritás nyilván a késcsere minél egyszerűbben, a többi csak érdeklődés és vállalkozási kedv függvénye... Nyilván menő lenne egy mazzer késpárját beszerelni, de nem biztos, hogy annyival jobb lenne a végeredmény, mert nem tudom, mennyire stabilan tudja párhuzamban tartani a daráló az őrkőkéseket.
Sajnos házilag én nem tudom megoldani, sem állványos fúróm, se menetfúróm, sem tapasztalatom nincsen.
Vagy hagyjam a francba az egészet, és vegyek inkább egy Lelit Fredet 50k-ért? (Catler CG8010at 60ért?).
Vélemény?
-
jolti
senior tag
Na kinyerte a Kávékorzó szavazás facebookos ajándékcsomagját ?
Naná, hogy én!
Köszönöm korzó!
Eddig szerettem olvasgatni az oldalait, de most még jobban szeretem! -
macmelon
csendes tag
válasz
Surda-
#31914
üzenetére
Ez nekem is a kedvencem, gondolkodtam is rajta. Két megoldási ötlet:
- Ha már van ilyen menő gépem, akkor főzzünk! Vagy "főzzünk"! Vagy ""főzzünk""!
- Gyorsabban melegíti a vizet, mint valami más, ami elérhető ott.Ebk. az gyanús, hogy a konkrét darabnál oda van írva, hogy instant, a többi közül soknak nincs, szerintem a többség az kávé.
-
-
macmelon
csendes tag
válasz
Surda-
#31912
üzenetére
Elég sok kockázgatás után sikerült leolvasni a linkelt videóról: ilyen típust használnak én kávés kapszulával próbáltam, az nem instant volt, az íze se - nagyon jó sem volt, de az instant elég más.
-
Surda-
őstag
válasz
macmelon
#31911
üzenetére
Nem tudom milyen fajtát készített nekem az ismerősöm,de én biztosra veszem,hogy ez instant kávé.
Eleve vagy háromszor akkora a kapszula,mint a neszpresszóé!
A youtubeos videokon is, tök üres a kapszula,amit újratöltenek és instant kávéról beszélnek. -
macmelon
csendes tag
válasz
Surda-
#31910
üzenetére
Egyértelműen ettől eltérőek az említett mhelyen a tapasztalatok. Zacc van benne (azért egészen biztos, mert az egyik dolgozó más célra elrakta a kapszulákat, és előtte ki kellett kapargatni belőle a zaccot). Én is próbáltam, hogy kértem 2 kapszulát, kivágtam, presszófőzőbe átpakoltam (meg szerettem volna kostolni, milyen a kávé), és abban is zacc maradt, pontosan olyan, mint a sima őrölt kávénál. Brikkában is próbáltam, abban is ott volt, ahogy mindig.
Nem lehet, hogy valami spéci, pl. tejes vagy effélét próbáltál?
Más meg tudja erősíteni/cáfolni?
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy több Brikka és egész jó presszófőző mellett szükség lenne a családban egy kapszulás főzőre. Egy Martello masinát szereztek be, ami szerintem hát ... mondjuk azt nem az igazi, gyári hibás, el is dőlt, hogy vissazvétel után nem egy másik Martello lesz helyette, erre sikerült rábeszélnem az érintettet.
A kérdés, hogy melyik kapszulás? Elég sokat utánaolvastam, és feleségem mhelyén van egy Dolce Gusto, ami szerinte nem rossz, így a kérdés specifikusabb: a legjobbakat általában (az árt nem számítva) a Nespressóról írják. A Dolce Gusto kapszulái több helyen és olcsóbban beszerezhetők.
Mennyivel jobb a Nespresso? És mivel én csak a Martellót kósoltam: mennyivel jobb a Dolce G. a Martellónál?
Köszönöm a véleményeket!
-
Vásárolt valaki a Peny Selection fahordós perui kávéjából?
Én vettem a szilvás mézes lidlesből. -
Surda-
őstag
Valaki tudja a helyes kiejtést?
Kolbice -kolbájsz ,mint valami szójáték a kolbászra utalva, vagy úgy is ejtjük,hogy "kolbice" ?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Banggood
- Okos Otthon / Smart Home
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Gumi és felni topik
- Akciókamerák
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Napelem
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- Atlas + Vostok 55mm rudak + 245kg tárcsa
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo RC 2 távirányítóval/ Új 2 Év Garanciás
- DJI AVATA GYÁRI AKKUMULÁTOR ELADÓ
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- Gyönyörű iPhone 14 128GB Kék - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
- OnePlus 13 Gyors teljesítmény és modern dizájn Midnight Ocean 16/512 GB
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Mi lehet a baj? Vigyem vissza?

)
)





), Black Gunpowder




