Hirdetés
- Zászlóshajót avat a Gigabyte kijelzőkben utazó divíziója
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nikon DSLR topik
- Két 16 GB-os GeForce gyártását szüntette meg az ASUS
- OLED monitor topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Az AMD szerint Radeonokból nem lesz hiány
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Ezért nem hiszek én abban, hogy csak izomból, azaz még több és több esetre tréningezve meg fogják ezeket ugrani... Túl sok féle variáció van, főleg ha időben/térben nagyobb távra kell tervezni. Meg túl sokat használod a világ értésedet, hogy értelmezd a képet (az csak kátyú, nem egy ugrás közben megfagyott macska). Ettől még lehet, hogy megoldják, de valami későbbi generációs AI architektúrával, ami jobban rámegy a mélyebb megértésre a felszínes mintakeresés/magolás helyett. Amúgy az LLM-ektől is ezt várták, hogy majd magától kialakul benne a megértés ha elég sok példát látott, és ez valamennyire talán igaz is lett, de nem eléggé, plusz azok hatalmas modellek ahhoz képest, mint amit egy autóban jelenleg reális futtatni.
-
7Heads Drago
veterán
Nem a Waymo miatti lezárásra gondoltam... én. Hanem hogy egyre több minden irányitható a netről, mert már minden "okos". És pont ezért támadhatóvá is válik a netről amire volt is már példa.
2. Az energia felhasználás egyre nő és egyáltalán nem biztos hogy mindig mindenhol lesz áram. Az EU-n belül is volt rá nem egy példa.
Időjárás, terrortámadás, háború (lsd Ukrajna), hacker támadás vagy csak egy emberi hiba miatt jön egy áram kimaradás és te szeretnéd menteni a családodat. Már ha van mivel ami működik is. -
7Heads Drago
veterán
Mire fekszenek rá? Ugyanmár. Most voltam Pesten autóval. Még egy normál sofőrnek is feladja a leckét, nem hogy egy robotnak. A sávok nincsenek felfestve, teli kátyúval (és nem kicsiről van szó ami simán csinálhat műszaki gondot is), lezárással.
Az autópályán olyan tülekedés van hogy ott a robot vezető ki lenne szorítva a külső sávba. Ahogy én láttam ezeket a videókat eléggé öregurasan vezetnek sok ráhagyással. Ide még sok fejlesztés kell hogy készen álljon.
Mellesleg másik topikban volt olyan aki szerint ez már kész van. -
Nesze neked digitális jövő. Elég egy áramszünet és összeomlik a civilizáció.
-
válasz
A Molyember
üzenetére
"De, hogy jobb lehet, mint az ember, akit ezer minden befolyasolhat": ez egy értelmezhetetlen állítás. Melyik ember?
-
A Molyember
tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Jah, mer az utakon mindenki arrol hires, hogy eletmento modon szeg szabalyt. Ne hulyeskedj mar battya. Ez nem lehet ellenerv. Dolgozni kell rajta, igen, senki nem vitatja. De, hogy jobb lehet, mint az ember, akit ezer minden befolyasolhat, mikor a volanhoz ul, az is biztos.
-
Szirtimorc
senior tag
Persze, egy így van, csak reagáltam Molyember egymilliószor hallott közbevetésére. Az már persze izgalmas, hogy egy kényszerű szabályszegésnél egy önvezető rendszer mikor és hogy lépi át a határt.
Szerintem az egész önvezető koncepció elsősorban az érzékelésen fog megbukni. Az ember is csak formákat meg színeket érzékel, és sok év tapasztalata kell ahhoz, hogy eldöntse, hogy egy szituációban az adott tárgy mi is lehet, és kell-e vele foglalkozni. -
ben2
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Közlekedésben eleve az életmentés az elsődleges szabály. Ha mondjuk záróvonal átlépéssel kerülsz el egy balesetet, akkor nem büntethetnek meg záróvonal átlépésért.
Azt meg egy önvezető autónak sem nehéz megtanítani, hogy a prioritás a bármilyen ütközés elkerülése legyen.
Jellemzően nem is a döntés szokott a problémás lenni, hanem az érzékelés. Azaz hogy a beérkező szenzor adatokat megfelelően értelmezze és ne higgye a zebrán kóborgó néniről, hogy egy másik autó árnyéka. -
ben2
aktív tag
"A baleseti statisztika mellett egy fontos kérdés, hogy ritka esetekben mennyire rugalmas egy ilyen. Ahhoz pedig jobban kell érteni a világot, legalább mint egy nagyon buta ember. "
Nem kell jobban értenie a világot, csak a training adatokat szélesebb mintából kell venni, hogy a ritka esetekben se hibázzon többet, mint egy átlagos emberi sofőr. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy mennyi baleset történik ritka közlekedési helyzetekben mert az emberek bepánikolnak, elbambulnak, ittasak, szándékosan szabálytalankodnak, stb. akkor valószínűleg az önvezető rendszerek is képesek lesznek elérni az átlagember szintjét.
A ritka eseteket meg egész biztosan nem fogják ignorálni, mert az a teljes rendszert hiteltelenítené, így egyszerűen nem érné meg a fejlesztőknek, lásd: repülés. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
A Molyember
üzenetére
És akkor mit fog csinálni, ha a pont a szabályszegés lenne az életmentő?
-
-
MrT
csendes tag
Az X-en miért ilyen kimondhatatlanul rossz minőségű minden videó?
-
ddekany
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
A központól függés fő gondja az, hogy az összes autó egyszerre krepál be...
-
ddekany
nagyúr
válasz
A Molyember
üzenetére
Egyre inkább AI alapúak ezek amúgy, és ott nincs ismert logikájú program, amit követne. Leginkább abban bízhatsz, hogy mindegyik "klón", nem egyediek, tehát talán ha a tesztek alatt nem ugratott le a hídról, akkor a valóságban se fog szinte soha.
A baleseti statisztika mellett egy fontos kérdés, hogy ritka esetekben mennyire rugalmas egy ilyen. Ahhoz pedig jobban kell érteni a világot, legalább mint egy nagyon buta ember. Egyéb esetben pl. ha van valami katasztrófa helyzet, tetézik egy dugó előidézésével. Ugyan ez sokkal fontosabb lesz, ha arányában 10-100x ennyi autonóm jármű lesz. Addigra ezeknek erősebbnek kell lennie általánosabb intelligenciában. Vagy persze, lehet az lesz, mint ami eléggé tipikus, hogy a ritka rossz esetet ignorálják (pl. "úgy se lesz amíg itt dolgozok" alapon), hogy olcsóbb legyen a mindennapos működés...
-
válasz
A Molyember
üzenetére
Több hír is volt arról, hogy de, belehajt, gázol, stb.
Az pedig, hogy szabálykövető-e, csak programozói döntés kérdése. Egyrészt volt hír arról, hogy a teslában megfontolták a szabályok ignorálásának lehetőségét, másrészt ha fullosan elektronizált az autó, akkor felmerülhet a lehetősége, hogy távolról feltörik. Mint ahogy a teslákat szokták törögetni.A másik kérdés, hogy mindenképpen van egyfajta időbelisége a történetnek, tehát ahogy telik az idő, elvileg elvárható lenne, hogy javuljon az önvezetés minősége. Azt mondani, hogy már jó, miközben rendszeresen orbitális problémák buknak ki, tévedés. Azt lehetne esetleg mondani, hogy valaki hisz benne, hogy majd jó lesz.
-
A Molyember
tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
De legalabb a robotaxi nem hajt bele a gyalogosba, vagy a szembe forgalomba bedrogozva, bepialva. Vagy csak szimpla vagizasbol nem oli meg az utasat, mint ahogy a gazdag gciknel ez elterjedt. Inkabb alljon le es zarja el az utat, minthogy kinyirjon.
Arrol nem is beszelve, hogy ezerszer szabalykovetobb, mint az atlag sofor. Mert az pont telibeszarja a kreszt, ha o “haladni akar”.
-
Alusky
senior tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Szerintem se fér bele, főleg ha figyelembe vesszük mennyi lesz ezekből a jövőben és mindegyik egyszerre kakukk olyankor?
Minimum lenne, hogy félreáll, hogy legalább útban ne legyen, ha továbbmenni nem akar biztonsági okokból. És akkor a többi autó mehet tovább legalább. Gondolom ez is lesz a következő fejlesztés benne az eset után. -
Szirtimorc
senior tag
Szerintem nem fér bele. Az egész egész közúti közlekedés tele van ritka eseményekkel. Legfeljebb a kiterjedésük változó. Az, hogy a központtól függenek, az szerintem probléma. Nem is úgy mint taxi, hanem általában az önvezetésre nézve. Ez gyakorlatilag azt jeleni, hogy az önvezető autó tulajdonosa (ha lesz egyáltalán valaha olyan - akár megvalósul-e, és tulajdonolhatók lesznek-e) tökéletesen ki lesz szolgáltatva a központnak.
-
-
És akkor majd jön a következő probléma.
Amit szintén meg fognak oldani. Ellenben az emberekkel, akik ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra.
A robottaxik megbízhatóságáról vallott eddigi elméletek pletykák voltak.
Linkeltem neked konkrét adatokat, amiket láttál is, szóval elég nagy bizonyossággal tudom mondani, hogy hazudsz.
-
-
ddekany
nagyúr
Elég könnyű szitukban is kitették az elakadás jelzőt ezek, és még az út szélére kiállni se próbálnak. Gyanítom, kiütötte az áramszünet a kapcsolatukat a Waymo központ felé, és be van égetve, hogy mindenféleképpen álljanak meg, ha sokáig nincs kapcsolat. Ha lett volna kapcsolat, akkor tán lenne felvétel, ahol a központból távvezérelve kiállítják őket kevésbé zavaró helyre.
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Na ezt nézi remélem az is aki szerint készen áll a robotaxi szolgáltatás.
Ők kik lennének? Mert én ilyen véleménnyel nem találkoztam még.
Egyébként meg persze az lesz, hogy majd egy kicsit ráfekszenek erre a témára a Waymonál és megcsinálják jobbra. -
janeszgol
félisten
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Ez igaz, de ha ritka ez az esemény, akkor belefér.
Az miben más, amikor demonstráció miatt zárnak le utakat? Vonjuk ki akkor a sima autókat is? Több az ember általi útlezárás, mint a Waymo miatti. -
7Heads Drago
veterán
Na ezt nézi remélem az is aki szerint készen áll a robotaxi szolgáltatás. Konkrétan útakadályok lettek a robotaxik.
-
gabor7th
addikt
Mindhárom sáv elállva... "Kellemes" élmény lehetett...
-
nobeige
tag
Kell oldalra meg hátra néző LIDAR is.. Akkor majd nem ijed meg a kikapcsolt jelzőlámpától.
Amugy elég érdekes, hogy a rakás szenzor ellenére be kell kérdeznie a központba, hogy jól látja-e, hogy nem működik a rendőr lámpa. Mobil cella nehezsegekrol is szól a fáma. Ha nincs kommunikációs nehézség, akkor azért a waymo megbirkózik a kikapcsolt lámpával. -
Tegyük már tisztába: a Tesla FSD, amit itt promóznak, abszolút nem versenytársa a Waymonak, mert a "Tesla Full Self-Driving" a nevével ellentétben nem önvezetés (magyarul nem annyira megbízható, hogy emberi felügyelet nélkül közlekedhessen).
Ami önvezetés, az a Robotaxi, viszont az itt berakott twitek nem arról szóltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Zászlóshajót avat a Gigabyte kijelzőkben utazó divíziója
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nikon DSLR topik
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- Óra topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Haditechnika, harcászat
- Android szakmai topik
- Minden, ami hőszivattyú
- További aktív témák...
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest