Hirdetés
- A természettel együtt ébredeznek a hardverek
- A '90-es évek jutnak az eszünkbe az ATK készülő egeréről
- Huszadik születésnapjára eléggé megváltozott az Antec nagytornya
- Még a saját szövetségeseivel szemben is fegyverként használná az AI-t az USA
- Mégis meglepi egy új GeForce-szal a rajongókat az NVIDIA?
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
A közel-keleti cirkusz inkább fokozódik, mint csillapodna - ennek ellenére a jegyek nemigazán lettek olcsóbbak hosszabb időtávon. Okt-novemberre nézek valamit, de ugyanolyan áron kínálják a Dubai átszállással Bali, Maldív stb jegyeket, mint a balhé kitörése előtt - pedig az is benne van a pakliban, hogy nem lesz átszállóhely.
-
blt-blog
junior tag
válasz
blt-blog
üzenetére
A 2024 nyaron szervezni kezdett nyaralas megtortent, visszaertunk a Kajman-szigetekrol. Remek ido volt: nappal 27 fok, este 26, a vilag egyik legszebb tengerpartja vart minket. Sok programleheoseg van, tobb, mint Turks and Caicos -on, de ezekbol tobbet ki kellett hagynunk mert nem iteltuk meg gyerekbaratnak. Az egyik ilyen volt a stingray city, ahol rajakat lehet etetni es simogatni. Ide nem mentunk, mert tartottunk tole, hogy a 4 eves siman megijedne, a 20 honapos pedig esetleg nekiallna csapkodni es megzavarna az allatokat. Cserebe a karibi tengerben furdozes kozben tobbszor usztak alattunk - mellettunk meternel is kozelebb rajak, igy vegul nem maradtunk le az elmenyrol (es ingyen is volt). A szigeten a kaja foleg amerikai de talalni jo helyi ettermeket is.
A repulout nassau-i megszakitassal van, ami alatt a gep a foldon all egy orat. Szemelyzetet cserelnek, tankolnak, takaritanak es aki csak eddig ment kiszallhat, aki csak onnan indul, beszallhat, mi tranzit utasok nem hagyhattuk el a repulogepet. Benezhettunk viszont a lanyommal a pilotafulkebe, nagyon kedvesen fogadtak minket ott. A szemelyzet mindket lanyunknak nevre szolo udvozlokartyat irt emlekul.
Az uj business class ulesek gyerekkel utazva szuboptimalisak. 1-2-1 elrendezesben vannak, rendkivul kenyelmes, sok rekesz van rakodni, valoban agyba lehet hajtani az ulest, nem ugy, mint a regi ying-yang ulesekkel ahol labtamaszt lehet lehajtani. De nem annyira praktikus kisgyerekkel akitol egy bo kartavolsagnyira vagyok elvalasztva. Az ov bekoteshez, az eveshez (pl hus felvagasa) mind meg kellett kerulnom a galley-n at a szekeinket, hogy oda tudjak hozza menni. Az odauton egyszer, a visszauton megegyszer akart zenet hallgatni, ennek a kivalasztasa a fedelzeti rendszeren lehetetlen, ha kozben bekotve kell lennem, mert nem erem el a taviranyitojat es nem latom a kepernyojet. Felnott embereknek ertheto a kenyelem es a privat szfera megteremtese de kisgyerekkel utazva kevesbe volt jo, mint a regi ocska business class. A nagyobbik odafele harom orat aludt, ami eleg jo, tekintettel, hogy nappali repules, a visszauton a bahamai leszallasnal elaludt es ataludta a foldon toltott egy orat, a felszallast es a reggelihez is ebresztenem kellett - gyakorlatilag a teljes utat ataludta. A kisebbikkel kihivas volt a nappali jarat, mivel 2 even aluli, neki nem volt sajat ulese. Szorakoztatni kellett, ehhez elore felkeszultunk jatekkal, matricaval, mindennel. A visszauton nagyreszt o is aludt, de mivel neki nem sajat szeke volt, o rajtunk aludt ami kevesbe pihenteto. A kisebbiknek nem jar fedelzeti ellatas, a nagyobbiknak elore rendeltem gyerekmenut. Az odafele uton ez eloetelkent csirkesalata volt, foetelkent mac & cheese - ezzel nem lehetett melleloni. Az adag jo nagy volt, nem is tudta megenni, igy mindket gyerek ebbol evett. Desszertnek friss gyumolcsot adtak. A visszauton nem derult ki, hogy mi volt a gyerekmenu mert hamarabb elaludtak, minthogy fel tudtak volna szolgalni. A gyerekreggeli joghurt volt gyumolcsokkel, illetve egy grillezett sonkas-sajtos bagel.
Vegul bereltunk autot az egesz nyaralasra - jo otlet volt. A sziget kicsit amerikanizalodott: nincsenek a fobb utak mellett jardak, a foutakon az atkeles is bajos lett volna gyalog. Autoval mindezek a problemak nem voltak. Az idoeltolodast (USA keleti parti idozonaban van a sziget) durvan 2-3 nap alatt megszoktak, ez azt jelentette, hogy az elso par napon reggel negykor voltam kenytelen kelni veluk es szineztunk, rajzoltunk - ez naprol napra kitolodott, a harmadik reggel mar a szokasos het orakor tudtunk kelni ahogy szoktunk. A program az elso par nap tengerpart volt reggel, medence delutan, kesobb ezt megforditottuk es delelott varosnezes, seta, teknos rezervatum, botanikus kert vagy hasonlo volt, delutan pedig tengerpart - igy nem csak a nap volt kegyesebb a bornek de naplementet is tudtunk a tengerben furodve nezni, leven, hogy a sziget hires tengerpartja (seven mile beach) nyugati tajolasu.
-
blt-blog
junior tag
Nem teljesen ertem amit irsz de ha a kerdes az, hogy X-Y-Z repjegy lehet-e olcsobb, mint Y-Z akkor a valasz hatarozottan igen. Teljesen hetkoznapi gyakorlat es peldaul egy lehetseges oka itt az egyik bekezdesben van reszletezve de mashol is megemlitettuk.
A masik kerdesre: a tobb szakaszbol allo repulojegyeknel kivetel nelkul mindig kriterium, hogy a szakaszokat a foglalas sorrendjeben kell leutazni. Ez azt is jelenti, hogy nem tudod a masodik szakaszt eloszor leutazni, mert abban a pillanatban, hogy no-show vagy az elso szakaszon, automatikusan ervenytelenitik a repjegyet tovabbi reszeit.
-
t72killer
titán
válasz
sherlock82
üzenetére
Dubai azért jóval közelebb van a tűzhöz, mint Ciprus.
-
sherlock82
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha a híreknek fele igaz - és miért ne lenne az - már régen rossz. Szerintem akinek nem életbe vágó az ne utazzon azokra a helyekre ahol most komoly probléma van.
Rublev és Medvedev ( teniszezők ) is Dubaiban maradtak és egyenlőre elsem tudják hagyni az országot, pedig aztán ott van lóvé rendesen.
Szerintem utazás ügyileg lehetőség szerint maradjunk Európán belül -
t72killer
titán
Ciprus irányába úgy tűnik off a polgári repülés, ez azért elég gáz, hogy EU+kvázi NATO területet nem tudnak tisztán tartani. (Tudom, a sziget nem NATO tag, de 3 NATO tagállam is "védi")
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Valamit elnézek, vagy ez tényleg lehetséges, hogy egy Budapest -> Bécs -> Bergen egy átszállással, ugyanannál a társaságnál (Austrian) olcsóbb, mint ugyanennek az útnak a külön Bécs->Bergen része külön vásárolva?
Egészen pontosan:
Aug. 29, BUD-VIE-BGO, Austrian 632, Austrian 975, Economy Classic: 99500HUF, azaz kb. 260EUR
Aug. 29, VIE-BGO, Austrian 975, Economy Classic: 325EUR, nem kicsit drágább...Most ha megveszem Budapestről de nem szállok fel csak a Bécsből induló járatra akkor mi történik?
-
Xarina
aktív tag
válasz
hatala
üzenetére
Fizetéskor kapsz egy automatikusan generált nyugtát az email címedre a bookingtól. Számlára még nem volt szükségem, de azt szerintem nem állít ki a szállásadó. Viszont ha nem a bookingnak fizetsz, hanem közvetlenül a szállásnak, akkor az adójogszabályok értelmében kellene neki kiállítania valamiféle bizonylatot, legalábbis Európában.
-
hatala
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudja-e valaki, a Booking ad-e számlát a szállásról, vagy a szállást adó állítja ki?
Csak mert olyan hülye helyzetbe kerültünk, hogy itt ragadtunk ma Madeirán, mert törölte a Wizzair a hazafelé tartó járatot a nagy szél vihar miatt, és így legalább 1-2 nap plusz szállás költségünk lesz.Amúgy ez a Wizzair egy rossz vicc, ha meg kell oldani a problémát....
-
Valty
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Viettel SIM-et vegyetek valamelyik üzletükben, illetve a reptéren is meg lehet venni, de ott drágább lesz. Ez úgy működik, hogy bementek a boltba, az ügyfélszolgálatos elétek tesz egy laminált papírlapot az elérhető csomagokkal, ráböktök arra, amelyik szimpatikus, kérnek egy útlevelet, a többit pedig elintézik, be is állítják, csak ki kell fizetni. Van SIM és eSIM opciójuk is
-
KD6-3.7
őstag
Úgy olvastam, hogy Vietnámban kell venni érkezéskor SIM kártyát, hogy ott tudjak telefonálni, legyen mobilnetem.
Valakinek ezzel tapasztalata? Fizikai kártyát vagy lehet eSIM-et is venni? Itthonrol saját szolgálatónál nem lehet megoldani valami extra szolgáltatással? -
Rodzser Mór
senior tag
Ki van a tököm a kempinges gyűjtőoldalakkal. Jellemzően nyugat-európai oldalak. Sátorhely az nincs, csak mobilház. Mondanom sem kell, amennyi pénzért kínálják, annak a felőből simán rendes szálláson is veszel ki apartmant.
Olyanba is belefutottam, hogy be tudtam jelölni, hogy sátras megoldás érdekel. Ennek ellenére egy sátras kempinget sem listázott, csak mobilházas, bungalós, rohadt drága helyeket. ..l..
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Nem nekem szerencsére, tapasztalatokat és a szolgáltatás leírását/amire szerződik veled az airbnb mint szállásszervező olvastam: utóbbiban csak azt vállalják, hogy refundot kapsz és sem magukat sem a szállásadót nem kötelezik az alternatív szállás keresésére-biztosítására. Ergo ott állsz egy marék pénzzel a kézben, de ha nem valami turistagettó helyre mégy szezonon kívül, akkor nem lesz hol aludni.
A booking legalábbis régebben szerződés szerint is vállalta, hogy bármi van, az adott áron lesz szállásod. Ezt a covid előtti utolsó békeévben volt szerencsénk tesztelni is: a kanári szállásadó érkezés előtt 3héttel lemondta a bulit - "természetesen" csúcsszezonban, úgy, hogy már csak 3x-os áron találtunk volna alternatívát a célterületen. Ügyfélszolgálat felhív: semmi baj, intézünk másik helyet és egy extra pennyt se kell fizetni. Működött is gond nélkül, így lettem tartósan booking-os. A visszajelzések szerint ez ma már nem így megy sajna.
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"simán otthagynak a sz.rban. AirBnB színvonal"
Nem allitom, hogy sokat airbnb-zek, mondjuk ugy evente 3-4, esetleg 5 alkalommal, de gondom nem nem volt. Nem azt mondom, hogy az airbnb szinvonala jo, mert sosem derult ki, hogy baj eseten mit varhatok toluk. de ezek szerint neked kellett volna es nem inteztek semmit? -
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Azt, hogy már nem segítenek érdemben, ha a szállásadó egyszer csak kitalálja, hogy lemondja a helyet, vagy olaszok ügyeskednek és az éjszakánként 50EUR-ért hirdetett szállásra érkezés előtt 2 héttel bemondja, hogy "óbocsi, elírtuk az árat, ha mégis jönni akarsz, akkor észjakánként 150" simán otthagynak a sz.rban. AirBnB színvonal. Valamelyik FB utazós csoportban találtam.
Egyébként a korábban írt jacuzzi-s sztorinkban meg hiába volt ott a screenshot a hirdetésről, a szállásadó pártjára álltak, az ügyfélszolgálatos egy NEM LÉTEZŐ bannerre hivatkozott, miszerint nekünk állítólag mégiscsak extrát kell fizetni (nem fizettünk, még a tulaj volt "rendes" és az addigi használatért "nem kért" pénzt, én meg mondtam neki, hogy ok, a maradék 2 nap nem használjuk, süsse meg).
Valahogy érezhették, hogy ezzel kihúzták nálam a gyufát, mert pár napja küldtek egy 15 fontos ajándékutalványt, ilyesmit eddig nem láttam tőlük, nagyobb összegű foglalásoknál sem.
Nem mondom, hogy rosszabbak mint más, de a jelek szerint már messze nem az a prémium, "aggódásmentes, minden komplikációt megoldó" szolgáltató, mint amik voltak: nem érdemes felárat fizetni más konstrukciókhoz képest.
-
Sziasztok!
Külföldi nyaraláshoz a Bookingon kívül milyen oldalt érdemes nézni a szállás kapcsán?
13 fő, nagy a család.
Alapvetően apartmanokat szoktunk választani. -
blt-blog
junior tag
válasz
arcsin
üzenetére
en meg nem upgrade-eltem naluk, de ahogy olvasom masok igen, sot, a fedelzeten is van lehetoseg. az ar helyben derul csak ki, online beszamolok alapan rovidebb tavra $100 koruli osszeg, hosszabb tavra inkabb $1400 koruli (ez utobbi business+ upgrade volt).
en europai legitarsasagnal jatszottam ilyet utoljara - de annak is par eve volt. Y -> J upgrade checkin pultnal fejenkent kb $120 volt, ami annyira olcsonak szamitott, hogy gyorsan upgrade-eltem is, nehogy meggondoljak magukat. elore online fizetve fejenkent $190-$200 korul lett volna.
nyilvan lutri, mert vagy olyan arat mondanak, amiert mar nem erdekel, vagy ha jo aron van, mar nem lesz hely.
-
arcsin
senior tag
Sziasztok, valakinek van tapasztalata "last minute" upgrade-del kapcsolatban kínai légitársaságnál? Premium Economy Class-ra gondoltam csak upgradelni sima economyról, China easternnel utaznék és checkinkor upgradelnék. Az érdekelne hogy mekkora összeg ez általában, tényleg last minute ára van ennek? Ázsiába utaznék
-
KD6-3.7
őstag
Azta! Mindkettőtöknek köszönöm!
-
Xarina
aktív tag
Valty által írtakat kiegészíteném annyival, hogy nem csak a Can Thonál lévő Cai Rang úszópiacot érdemes megnézni, hanem a Mekong delta csatornáiban a Kajaput mélyén is érdemes hajózgatni (inkább csónakozni), akár napokat is, mert baromi látványos és elég változatos tud lenni. Nekem bejött a Cho-Chi tunnel (bár mostanra elég turistás lett, de ez a legnagyobb és leghíresebb, meg a legkönnyebben megközelíthető) vietkong 3 szintes föld alatti barlangrendszer, ahol a vietnámi háborúról is rengeteget meg lehet tudni a helyiek szemszögéből. (viszont utánna garantált a pár napos hátfájás, mert iszonyat szűk). Annak a közelében van egy templom, nem jut eszembe a neve, ami imaidőben kihagyhatatlan. Az a kaodaizmus központi helye, nem is a templom érdekes, hanem maga a szertartás. A környéken bárhol megmondják mi az a hely pontosan, ahol színes ruhákban imádkoznak.
A Black Virgin hegyre is megér egy kirándulást a kilátás meg a szobor miatt is.
Mi mindig Kambodzsából mentünk busszal, valamilyen Cafe volt a szállítócég neve, aki üzemeltetett utazási irodákat is. Náluk lehetett venni olyan buszjegyet, ami Saigontól Hanoiig érvényes volt adott időszakon belül, bárhol meg lehetett vele szakítani az utat. Ez 24 éve még csak 8 dollár volt, 8 éve meg már 40-45. Nem tudom mennyi lehet most, vagy létezik-e még, mert jelentősen megdrágult a közlekedés az utóbbi években, de ha nem szüntették meg, akkor elég jó deal. -
Valty
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Can Tho (a floating market miatt), Ho Chi Minh, Da Lat, Hoi An (esetleg Da Nang), Hue, Ninh Binh, Sapa, Hanoi, Cat Ba (a Lan Ha Bay miatt) - nem mind dél, de esetleg ezekre nézzetek rá. Esetleg Phu Quoc, ha sziget a cél, bár ez borzasztó túlhype-olt szerintem.
Pénznem a dong, lehet készpénzt váltani, de az ATM-ek nagyrészt jól működnek (talán pár kivételével), pl. BIDV teljesen jó. Sok helyen lehet kártyával fizetni, de az ország nagy részén a készpénz az úr.
Nagyobb városokban a forgalommal azért vigyázni kell, de pl. Da Lat-ban vagy Ninh Binh-ben nyugodtan lehet scooter-t bérelni és motorozni fel-alá.
Április elején még jó idő lesz, de az utolsó héten azért már számoljatok esővelA városok között lehet sleeper buszokkal közlekedni, éjjel talán jobb, ha kevés az idő, de napközben is indulnak. Attól függően, hogy mit fizettek, a kényelem a másodsztálytól a VIP/Exclusive-ig terjed. Az utóbbiban hátmasszírozógép is előfordul
Több hely járható vonattal is, de a menetrendnek, illetve hogy pontosan honnét és hova utána kell nézni.
Ha busz, vonat, transfer, kirándulás, foglalás kell, a szállásadóitok legtöbbször mindent is el tudnak intézni.Taxi-ra a Grabot töltsétek le. Ez hasonló a Bolt-hoz/Über-hez az EU-ban. Ez a legegyszerűbb, ha nem szeretnétek valamelyik állomáson a taxissal vagy motorossal vitatkozni
Vízum, azt hiszem, idén már nincs.
Van egy saját e-autó brandjük, VinFast a neve
-
blt-blog
junior tag
Oke akkor en nem latok tovabb az orromnal. Szerintem amugy nem volt evidens, hogy ures repuloket reptetnek a vilagban jobbra balra.
Ahogy szerintem az sem evidens, hogy ha az akkugyarat vagy a tankerhajokat tartom a legszennyezobbeknek, akkor egy utazasi forumba megyek megkerdezni, hogy masok miert repulnek sokat, szerintuk nem kornyezetszennyezo-e.
De az, szerintem senki nem vitatta egy percig sem. En is csak azt vitatom, hogy valoban a repulesrol valo lemondas (vagy a mennyisegenek csokkentese) a legfontosabb dolog, amit a kornyezetunk vedelmeert tehetunk? A kacatok tulrendelese, az egyszer hasznalatos csomagolasok (pelenka is az...) tulhasznalata szerintem nagyobb gond, mint a repules, raadasul tenni is konnyebben tudok ellene (nem rendelek annyit, kevesebb egyszer hasznalatos csomagolast igyekszem hasznalni).
Nem latok alternativat az en eletemben az utazas elkerulesere, mert peldaul a csaladunk egy resze masik kontinensen van - oda nem mesz vonattal. Mindenki a sajat eleteben kell, hogy talaljon modot az okolabnyoma csokkentesre, es ez nem feltetlenul az utazas lesz. Lehet valakinek az. De nem gondolom bolcs dolognak egy utazos forumban szamonkerni masokon, hogy miert utaznak sokat. Te keveset utazol - koszonjuk a bolygo neveben. Mi megprobalunk mashol visszafogni fogyasztast ahol esetleg neked nem evidens, peldaul Xarina nem hasznal autot, miatta nem kellett egy csomo dolgot legyartani. Ha neked van autod, attol meg nem fog odamenni hozzad, hogy nem gondolod-e hogy tul nagy okolabnyoma van az autozasodnak.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Szerinted más számára nem evidens, hogy környezetszennyezőek/terhelőek a tankerhajók, akkugyárak, műanyagok, buszok, autók illetve, hogy járnak félig üres de akár üres repülők is? Akkor eléggé lenézheted a beszélgetőpartnereidet. A topic témájánál maradva hoztam szóba a repülést. Holnaputánig lehetne sorolni más példákat is, meg ezt is lehet csűrni-csavarni.
Xarina írta, hogy jóval több, mint 20x repült tavaly. Igen, az minimum 20 alkalom, de lehet 30-40 is, ki tudja....Bizony, az évi 20 alkalom vagy mondhatjuk úgy, 10 utazás extrém sok, csak lehet neked nem. Az emberek 90%-a életében nem ül összesen ennyiszer repülőre. Mondok jobbat, az emberek ~0,1%-a vagy még kevesebb repül ennyit éves szinten, mint te/ti. Akkor lehet te nem látsz tovább az orrodnál, ha úgy gondolod, hogy ez nem extrém sok?

-
blt-blog
junior tag
En nem tudom kitalalni, hogy szamodra mi evidens es mi nem, ahogy azt sem tudom kitalalni messzebb latsz-e az orrodtol, vagy sem. Arra tudok valaszolni, amit leirtal.
Az evi 20x repules az igazabol evi 10 utazas, azert ez szerintem nem szamit extremnek. Volt olyan evem, hogy ket honap alatt utaztam ennyit, vegyesen munka es nyaralas miatt.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Teljesen mindegy egyébként hogyan okoskodunk itt, nyilván nem fog változni semmi. Ezek a dolgok nagyban dőlnek el, a pénz, a profit és a felső 1% mérhetetlen pénzéhsége uralja, irányítja a világot. Én sem vagyok akkora környezetvédő, ne essék félreértés. De az embernek kiböki a szemét az ilyen mentalitás, hogy valaki 20-30x repül egy évben. Egyébként elég evidens dolgokat írsz le úgy, mintha ezekkel más nem lenne tisztában. Az élet minden területéről lehet sorolni holnap reggelig a példákat. Ez a repülés dolog csak egy apróság a sok közül. De jól mutatja, hogy a mai fejlett társadalom egy része - vagy jó része, kinek hogy tetszik - úgy él, mintha nem lenne holnap. Látom nagyon megfogott ez, hogy én az udvaron mit nézek a gyerekekkel, vagy mit sem. Gondolom te sem gondolod komolyan, hogy eddig látok csak az orromtól... Egyébként, ami átlagemberként tőlem telik, azt úgy-ahogy megteszem a környezetért, de legalábbis nem 5-10-20 embernek megfelelő ökolábnyommal terhelem a bolygót.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Xarina
üzenetére
De ugye azt vagod, hogy innentol az argument nem az, hogy ha te veszel vagy sem, hanem ha mindenki nem venne, vs ha mindenki venne. Ha te nem veszel jegyet, meg a szomszed sem, meg en sem, akkor nem lesz kereslet a gepre, tehat torlik, tehat nem repul.
Amire ra akartam vilagitani, hogy ez a beszelgetest azert halott ugy, mert ha rakosborzaszto-also es mucsarocsoge-felso kozott mostantol nem repulne repulo, mert se te, se en nem veszunk ra jegyet, akkor a legitarsasag azt a gepet beforgatja masik utvonalra es mashol fog repulni.
Szoval vagy eskut teszunk, hogy mostantol nem repulunk egyatalan, vagy a mar megvasarolt repulok addig fognak repulni, amig azokat gazdasagosan meg lehet tenni, fuggetlenul attol, hogy te vagy en utazunk-e rajta, mert legfeljebb nem ott repul, ahol eddig, hanem mashol, ahol van ra kereslet.
Egyebkent meg szeretnek visszautalni a korabbi valaszomra (nem neked): a low hanging fruit. A repules onmagaban nem az, de raadasul az utasokat szallito repulogepek sem azok. Ha mar valaki nekiall sotetzoldeskedni, hogy hu a repules mennyi kerozin meg karos anyag, akkor mi lenne, ha eloszor a 80-20 szabalyzast tamadna meg?
A 80-20 szabaly azt jelenti, hogy egy legitarsasag egy adott repuloteren ha nem hasznalja a residejenek legalabb a 80 szazalekat, akkor elveszik tole es odaadjak masvalakinek aki repulni akarja. Ez akadalyozza meg, hogy a legitarsasag torolje az adott jaratot, ha csak 53 utas van rajta, amivel nem eri meg repulni, de elinditsa, ha 153 utas van rajta, akivel mar megeri repulni.
Ez a szabalyozas vezet oda, hogy peldaul a megboldogult malevnak megerte uresen elrepulni egy repulogepet new yorkba es vissza, utasok nelkul, csak azert, hogy a residot ne vegyek el tole. Ha valaki sotetzold akar lenni es a repules labnyomat csokkenteni, akkor mi lenne ha azokkal a repulogepekkel kezdenenk, amik uresen repulnek az egen?
Csak ugye ez is olyan dolog, amit a kertedben a gyerekeiddel az egre felnezve nem latsz.
-
Xarina
aktív tag
válasz
hatala
üzenetére
Ne arra alapozz, hogy egy valaki ajánlja. Keress rá a cégre, és nézz több értékelést. Azokból ki lehet szűrni, hogy mennyire megbízhatóak. Én személy szerint nem tudok tanácsot adni, mert én soha nem kötök biztosítást, inkább kifizetem a drága kauciót. De ha egy kocsi teljes körűen biztosítva van és ez benne van a szerződésben, akkor nincs nagyon mitől félni. Viszont olyanokkal szoktak trükközni, hogy teljes körű biztosításnak hirdetik, de az apróbetűben valahol benne van, hogy nem terjed ki a gumikra, tükörre, ablakra, stb.
-
Xarina
aktív tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Én ilyet nem állítottam, hogy a tele gép és az üres gép ugyanannyi üzemanyagot fogyaszt, ezt csak te gondolod túl. A lényeg azon volt, hogy ha én nem veszek jegyet az adott gépre, az akkor is el fog indulni és szennyezni fogja a környezetét és azon nem tudok változtatni én személy szerint.
-
den89
tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Teljesen igazad van mindenben és tisztában is vagyok a dolgokkal, amiket leírtál. Nem vagyok álszent, nem is én és a családom fogjuk megmenteni a világot, mi is pazarlunk, járunk nyaralni, stb. De az tény, amit leírtam. Ha valaki 20x repül egy évben vegyes távolságú utakra, akkor az illetőnek min. 5-6x akkora az ökolábnyoma mint egy átlag európai embernek, vagy úgy is mondhatjuk, hogy 20-30x (nem elírás, nem túlzás!!!) akkora, mint egy fejlődő országbelinek.
Lehet mondani, hogy azok a gépek így is- úgy is felszállnak. De Xarina is érdekeset írt, azzal, hogy nagyon sokszor csak 60-70%-ig van a gép. Ez két dolgot jelent: még keveset is írtam az 5-6x-os lábnyommal és ha az ilyen hozzáállású embereknek csak a fele elgondolkodna és nem röpködne annyit mint most, az azért már nem keveset számítana, esélyesen jóval kevesebb gép röpködne.
Xarina, ez a két véglet van? 20-30x repülsz egy évben vagy remeteként élsz? Tényleg?
-
blt-blog
junior tag
válasz
Xarina
üzenetére
"mivel ezek a gépek így-is, úgy-is elindulnak, ezek ökolábnyoma konstans"
Ez sem igaz. Egy repulo indulasat sok dolog megelozi, az utas ebbol csak a beszallitast meg a rakodast latja. De a hatterben ilyenkor tortennek olyan dolgok, mint a gep sulyanak megallapitasa, a repulesi terv leadasa, amely figyelembe veszi az adott pillanatban varhato legkori viszonyokat, szeljarast, aramlatot (nevezzuk aminek kell, nem tudom mi a szakmai neve), valamint a politikai (mely orszag felett nem lehet atrepulni, mit kell kikerulni) es logisztikai (hol olcsobb a kerozin, hova mennyi cuccot kell vinni es mennyi uzemanyaggal kell visszajonni) szempontokat.Azaz, ha van egy gep ami uresen indulna el (es ez nem is annyira hibas feltetelezes) akkor annak sokkal kevesebb uzemanyagot kell tankolnia, mintha MTOW-val szallna fel (maximum take off weight). Gondolom ezt el lehet fogadni jozan esszel is.
Tovabba az is kozismert, hogy a repulesnel okolszabalykent hasznaljak a 10:4 aranyt, ami azt jelenti, hogy minden 10 egyseg extra tomeg amit vinni kell, 4 egyseg uzemanyagot igenyel, tehat ha 10 egysegnyivel tobb tomeget kell vinnem, akkor csak 6 egyseg tomeget vihetek, mert a maradek 4 egyseg uzemanyag kell legyen, ahhoz, hogy vinni tudjam azt a hat egyseget. Es ugye csak az extra uzemanyag amit visz a repulo az is tomeg, aminek a szallitasahoz meg tobb uzemanyag kell.
Tehat, az az allitas, hogy az ures gep es a teli gep okolabnyoma konstanst az nyilvan butasag. Egy A320-as uresen 37 tonna, a maximalis felszallosulya pedig 77 tonna. Komolyan amellett ervelsz, hogy az ures es a teli gep okolabnyoma konstans, mikozben 40 tonna suly, valamint az ahhoz szukseges uzemanyag elegetese a kulonbseg?
-
Xarina
aktív tag
De mivel ezek a gépek így-is, úgy-is elindulnak, ezek ökolábnyoma konstans, függetlenül attól, hogy én mindegyiken rajta vagyok vagy egyikre sem ülök fel. Tehát ha otthon ülnék egész évben vagy remete módjára kiköltöznék egy közeli erdőbe, akkor sem csökkene semmivel ez az ökolábnyom és semennyivel nem lenne tisztább a világ, csak akkor a gépen ülő másik embert kellene hibáztatnod a környezetszennyezés miatt.
-
blt-blog
junior tag
"amikor felnézek az udvaron az égre a gyerekeimmel, és egyszerre rendszeresen meg tudunk számolni 10-15 repülőt, akkor azért elgondolkodom"
Ebben a mondatban van a lenyeg. Tul azon, hogy egyetertek: en is ha felnezek akkor repuloket latok (sot, mivel kozel lakunk egy repterhez, csucsidoben 90 masodpercenkent latunk repulot leszallni). De azt hiszem nem a problema lenyeget fogtad meg.
Nem tudsz felnezni az egre es kontenerszallito hajokat latni. Pedig abbol is sok van es azok sokkal inkabb szennyezoek, per kilometer, mint a repulok. Ha legkozelebb a gyerekeid valami muanyag bizbaszt akarnak, akkor gondolj arra, hogy azt is egy dizelt egeto kontenerhajo szallitotta, 200 tonna masik tok haszontalan es felesleges muanyag bizbasz mellett. De ezeket nem lattad, szoval ez nem zavar, mert az egen csak a repulot latod.
Nem azt mondom, hogy nincs igazad: igen, a repules kornyezetszennyezo. Csak ahogy mondani szoktak, van a low hanging fruit, amivel kis befektetessel latvanyos elorelepest lehet elerni - ez az elet minden teruletere igaz, mindenhol vannak ilyen dolgok. A repules szerintem pont nem az. A repules csak egy a lathato kornyezetszennyezo dolgok kozul, eleg latvanyos, mert az egen feltunik, de nem latod a tankerhajot, nem latod a samsungot toxinokat onteni a talajba, nem latod a kormozo ikaruszt az andrassy uton, es meg lehetne sorolni.
Felelosen elni fontos dolog es a bolygo kapacitasai vegesek, ez igaz, csak szerintem nem a repules a legnagyobb problemank.
-
blt-blog
junior tag
1) szerintem alapjaban veve a gondolat valid: a repulovel utazas kornyezetszennyezo
2) ismerek olyat aki nem repul, es mondjuk belgiumig elvonatozik - biztosan kisebb az okolabnyoma, de ramegy 18-20 oraja egy iranyban az utazasra azert ez nem mindig vallalhato be
3) nem az a megoldas, hogy akkor a nyaralas es az utazas egy ket oras sugaru koron belul lehet csak, mert akkor egyreszt nem igazan hagynad el eletedben az orszaghatart vonattal, masreszt az autoval utazas kornyezetszennyezobb (per fo, per megtett km), mint a repulo
4) lehet erolkodni azon, hogy minimalizald a repulest, meg hasonlok, de amig a rakkelto anyagokat ontenek ki a levegobe es a foldbe a samsung korul (es ki tudja meg hol mashol) eveken keresztul addig kicsit olyan dolog a repulesen gyokolni, mintha cigivel a kezedben magyaraznal masoknak arrol, hogy napi egy pohar bort meginni art az egeszsegnek -
den89
tag
válasz
Xarina
üzenetére
Nyilván az a gép nélküled is elindul. A mondandóm lényege eredetileg az volt, ha mindenki ennyiszer repülne, mint te, akkor nagy bajok lennének. Ezzel vitába úgy gondolom nem nagyon lehet szállni.
Évi 20-25 repülés (európai és interkontinentális út vegyesen) egy főre vetítve, annyi, mint egy átlagos 3-4 fős család teljes (!!!) karbonlábnyoma egy év alatt! Csak maga a repülőút!
Ráadásul írtad, hogy jóval több, mint 20x utaztál, és a repülő sem volt tele. Szóval nyugodtan lehet számolni a 4, de inkább 5 fővel. Erre még számold rá, hogy amúgy nyilván te is élsz, laksz valahol, ott is fogyasztasz áramot, vizet, akár fűtést is, ahová utazol. Tehát simán 5-6x akkora a karbonlábnyomod, mint egy átlagembernek. Hiába nincs autód, és amúgy élhetsz bármilyen környezettudatosan, ezek a tények. Nyugodtan olvass utána. -
Xarina
aktív tag
De szerinted hányszor indítanak csak miattam egy gépet, aminek a szennyezése miatt én vagyok a felelős? Tavaly jóval több, mint 20x utaztam repülőn, ebből talán ha 2x volt, hogy tele volt a gép (az se fullossan, de 90% felett). A legtöbb esetben jó, ha elérik a 80-85%-ot, gyakran csak 60-70%. Annak, hogy egy Ryanair Ourzazate - Toulouse járatán 5 eurós jegyárral csak 10-15 ember volt összesen, szerinted nekem lelkiismeretfurdalást kellett volna éreznem és lebeszélnem a pilótát, hogy felszálljunk, mert ez szennyezi a környezetet? Akkor lett volna lelkiismeretfurdalásom, ha ennyiért nem megyek el.
Rólad nem tudok semmit, de megkockáztatom hogy tőled is kevesebb az ökolábnyomom, de egy átlagos családnál, aki pl. egy 100 m2 házban él és egész télen fűt a hideg miatt, nyáron meg nyomatja a légkondit, mondjuk 15-20 km-re kocsival jár be a munkahelyéről, biztosan kevesebb.
Mi nem fűtünk szinte semmit (mivel alig vagyunk otthon télen), áram is jóformán csak a riasztó költsége. Évente több, mint 5000 km-t kerékpározok, legalább 2 hónapot, de inkább jóval többet sátrazunk, aminek szinte semmilyen öko lábnyoma nincs. 3 éve nincs autóm se (mondjuk ennek nem környezetkímélő oka van, hanem egyszerűen nem használtuk). -
den89
tag
válasz
Xarina
üzenetére
Értelek, és ez is igaz, amit írsz. De attól még az is igaz, amit én írtam. No offense, nem ellened szól. De amikor felnézek az udvaron az égre a gyerekeimmel, és egyszerre rendszeresen meg tudunk számolni 10-15 repülőt, akkor azért elgondolkodom. Azt írják napi 130-200 ezer repülő van az égen. Igaz, hogy így is csak 2-3%-a a repülőzés és 10%-a a gépjárművel közlekedés a légszennyezésnek. Viszont repülővel mondjuk egy nap ~10 millió ember közlekedik, ezzel szemben 1,5-2 milliárd ember jár valamilyen gépjárművel minden nap, akkor azért látszik a durva különbség. Egyik sem jó dolog, ez csak így eszembe jutott és utána olvastam most. Én is repülök pár évente, de számomra ez nonsense, amikor valaki 10-15x vagy akár még többször repül egy évben. Még egyszer, nem ellened szól, nem megbántani akartalak! De elgondolkodtató dolgok ezek...
-
Xarina
aktív tag
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Nagyon jó hely, baromi olcsó és rengeteg a látnavaló. Az utóbbi években nagyon ráfeküdtek a turizmusra, jól felkapott is lett, messze nem annyira nyugodt, mint régen de így is remek uticél. Tök egyszerűen utazható, szállás mindenhol van rengeteg, közlekedés is elég jól szervezett lett a turistáknak.
-
KD6-3.7
őstag
Valaki járt már Vietnámban? Tipp, tanács? Április elején megyünk 2 hétre.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mi évente járunk vagy 3x Egyiptomba, de a resortokat mindenhol kerüljük. Eddig csak 2x voltunk 2 éve, pedig én megfogadtam, hogy be sem teszem a lábam ilyenekbe. De az asszony ki szerette volna próbálni, s annyira bejött neki, hogy a következő hónapban újra visszamentünk. Aztán rájött, hogy annyit hízott, hogy hónapokat fogyókúrázhat miatta, úgyhogy már ő sem akar ilyen helyre menni. Az ingerszegény parttal nem kifejezetten értek egyet, relatíve elég változatos tud lenni, persze nem egy trópusi helyhez kell hasonlítani a sivatagos tájat. Bár én önmagában a sivatagokat is szeretem, Egyiptomban meg abból is akadnak világklasszis helyek szerte az országban.
Búvárkodáshoz még mindig a legjobb hely Európából nézve, de már nagyon érezhető az élővilág pusztulása. Mikor 99-ben először voltam, akkor azt mondta a dive masterem, hogy az elmúlt 20-25 évben legalább 50-60%-ban pusztult az elővilág. Én meg csodálkoztam, miről beszél ez, mert akkor én annál szebbet elképzelhetetlennek tartottam. Sajnos ugyanezt érzem azóta én is. A kétezres évek eleje óta szemmel láthatóan legalább ugyanennyit, ha nem többet pusztult le a víz alatt minden. -
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
A Vörös-tenger télen is 20-24 között van, az 25-30 ezerből megjárható szinte bármikor, így ilyenkor sem gond melegebb helyet/vizet találni. Érdekes módon az Emirátusok sokkal délebbre van, de ott hidegebb a víz ilyenkor, nyilván az áramlatok miatt. De onnan meg már nagyon közel van Omán, az nagyságrenddel jobb ilyenkor.
-
t72killer
titán
válasz
Xarina
üzenetére
Messze vagyok én az acélembertől - bár az idővel sajnos több rajtam a szigetelés
. 18 fokig, foltokban felette fel szokott melegedni egy környékbeli öböl (Skót nyugati parton vagyunk) HA épp van itt nyár, oda kezdtünk fürödni járni.23fok még nyáron is necces sok helyen, nemhogy februárban
.#10080: igen, a Karib tenger még időben belefér a szűköcske Februári szünetbe, bár próbálok azért dumálni a nagyfiammal, hogy ne legyen már annyira maximalista az iskolában, egy hét extra hiányzás nem olyan nagy tétel... Idén mindent betartottunk és csak egy hét lett.
-
Xarina
aktív tag
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Teli nyaralasnal Europaban a kanarin kivul szerintem semmi ertelmes nincs - mar ha valaki tenyleg meleget, napfenyt, tengerben furdest akar. Mivel kanarin mar nagyon sokszor voltunk, mi a karib tengerre mentunk es megyunk most is, abban nem csalodtunk meg. Nappal 26 fok, ejjel 24 - teljesen jo lesz.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Sajnos Cipruson a február a legesősebb időszak, majd a hónap fele esős, túl nagy lutri olyankor napsütésre számítani. Nekem még április is hideg ott. Sajnos Európa nem a legjobb időjárásilag télen, esős időszakokba nagy eséllyel bele lehet futni.
Ha biztos jó idő kell, kénytelen jóval messzebb menni az ember. Szerencsére rengeteg távolabbi uticélra hiába drágább a repjegy, a szálláson és étkezésen, belépőkön keresztül elég jól lehet kompenzálni. Meg szerencsére a rengeteg társaság miatt elég nagy az árverseny is, nagyon sok olcsó repjegy van távolabbi uticélokra is, néha fillérekért is. Pl. valaki múlt héten emlegette Kirgizisztánt (mondjuk ott nincs túl meleg ilyenkor), meg is lepődtem, hogy Európából március-áprilisban már 40 euróért is vannak jegyek. -
t72killer
titán
válasz
Xarina
üzenetére
Az időjárás őszintén nem volt teljesen meglepő, bár reméltem, hogy lesz esélyünk vízbe menni. Nálam ez 18fok víz+SZÉLMENTES napsütéses nap kombó: ez sajna nem jött össze, elvileg lehetett volna rá esély.
Az árak a legtöbb uticélnál olyan szinten szállnak el, hogy a repjegyár egyre kevésbbé számít a büdzsében: újra leporoljuk a távolabbi utak terveit.
-
Xarina
aktív tag
-
t72killer
titán
Nno, visszajöttünk Ciprusról, de nem hiszem, hogy még 1x odamennénk téli nyaralásra - de a nyárival kapcsolatban is előkerültek kérdőjelek:
Egy hétből 2 napot buktunk folyamatos, hideg eső miatt, a tenger pedig már nekünk is hideg volt, pláne a széllel kombinálva: 17 fok. A nevesebb strandok se nyűgöztek le egyébként a szokásos kanári célpontjainkhoz képest, illetve nem kicsit drága a sziget: állatkerti belépő 4tagú családnak 60-74EUR amire még rá kell fizetni ha valami érdekeset csinálsz is az állatkert területén (pl makietetés 5EUR/fő egy 5éves gyereknek is). Kaja, szintén 2gyerek+2felnőtt: 50EUR-tól a csillagos égig. Bár kb feleakkora bérek vannak, mint itt UK-ben, szinte minden drágább.A szállás mondhatni olcsó volt (450EUR/hét), csak ugye a házigazda kitalálta, hogy ő még erre rá szeretne húzni. Illetve ez max annak fényében olcsó, hogy pl Kanárin kb heti 500at szoktunk fizetni - csakhogy ott februárban jellemzően 5*-os időjárás+fürödhető tenger van...
Tény, pl Kanárival ellentétben van rendesen kulturális látnivaló is, és ezekhez nem feltétlen drága a belépő.
A nyárral kapcsolatban a kérdőjel: 40fok nekem kicsit sok, illetve július-augusztusban minden angol-német-osztrák-lengyel-magyar meg a keresztanyja is a Földközi tenger mentén pörköli a zsírját - mennyire zsúfolódik be a hely...
-
sherlock82
senior tag
válasz
hatala
üzenetére
szia,
Kollegám volt igaz Mallorcán s nem Madeirán de annyit mondott h ők a szállodán keresztül bérelték ahol laktak. Recepcióson keresztül lehetett ezt intézni és a kulcsot is ott adta le.
Reptéren is van ilyen opció lehet az picit olcsóbb mint a fenti lehetőség de megbízhatóbb és kisebb esésélylel vernek át ha a szállodán át intézed el ezt.Neki ez volt a jótanácsa számomra.
-
hatala
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani megbízható autókölcsönzőt Madeirán, aki nem kér kauciót, (amivel kb. 1000-3000 Eurót zárol a kártyáról) valamint benzines automata kocsijuk van?
9 nap múlva mennénk, 2 felnőtt és 2 gyerek. Köszi előre is, ha tudtok.
-
sherlock82
senior tag
Nápoly ügyben köszönöm a tancsáokat nektek, igazatok van, nem érdemes ezért irodát fogadni, megszervezem magamnak önállóan.
Más. Alid utazás oldalán ez a hirdetés jött velem szemben , hátha valaki érdekel.:Foglalja le most nyári vakációját, és spóroljon akár 40.000 Ft-ot!
A 26NYAR20 kóddal 20.000 Ft kedvezményt kap 160.000 Ft minimális foglalási összeg felett,
a 26NYAR40 kóddal pedig 40.000 Ft kedvezményt 350.000 Ft minimális foglalási összeg felett.*
*Adja meg a kedvezménykódot a foglalás során az aldi-utazas.hu weboldalon a megfelelő mezőben, az utolsó lépésnél.
Az ajánlat érvényes minden új foglalásra 2025.12.29. és 2026.03.01. között, az utazási időszak 2026.04.01. és 2026.10.31. közé esik. A kuponok 20.000 Ft és 40.000 Ft értékben vehetők igénybe: 160.000 Ft értékű foglalásnál 20.000 Ft, míg 350.000 Ft értékű foglalásnál 40.000 Ft kedvezmény jár. A kedvezmény nem kombinálható más ajánlatokkal, foglalásonként egyszer használható fel, készpénzre nem váltható és részleges beváltás nem lehetséges. AIDA hajóutakra nem érvényes. -
t72killer
titán
Bookingos szállásadó az ott tartózkodás negyedik napján kitalálja, hogy ő a megállapodás "facilities" listáján szereplő jacuzziért még azér' elkérne napi 15€-t. Vicces fiú vagy, gondolom, azért a booking ügyfélszolgálatnak ment egy screenshot a whatsapp üziről, azután, hogy kifejezetten írják, mindent kifizettem, bármi extra lenyúlási kísérletet jelentsek...
Kegyesen felajánlotta, hogyha mától nem használjuk, akkor csak az eddigi napokat kell kifizetni - még viccesebb, az utólagos árazás nem tudom hogy stimmel bármiféle fogyasztóvédelmi elvvel, ha bármit is fizetni kéne, azt az ár közlése UTÁN szokás indítani.
-
Valty
aktív tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Amit Xarina írt, plusz esetleg még hajóval is be tudjátok járni az Amalfit. Ez nyilván drágább lesz, de gyorsabb is.
A busz Sorrentóból Amalfi (a város) felé azt hiszem olyan 30 percenként indul, Amalfiból Sorrentó felé szintén. Ez jól működik, ha a legelső állomáson szálltok fel, de ha mondjuk Positanóban, mivel, ahogy Xarina írja, rengeteg az ember, akkor a busz nagy valószínűséggel már tele lesz, és meg sem áll, és várni kell legalább 30 percet a következőre.
Ha szerettek túrázni, akkor a Path of the Gods (Il Sentiero degli Dei) szerintem kihagyhatatlan, Nocellóból lépcső vezet le Positanóba. Capri/Anacapri szintén jó program szerintem. -
Xarina
aktív tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Minek ehhez utazási iroda? Egyénileg is könnyen járható. Mi mikor kocsival járunk arra, akkor is lerakom Sorrentoban és busszal megyünk tovább. Vannak olyan napijegyek, amivel Salernoig korlátlanul lehet utazni. Ott állsz meg ahol akarsz, akkor mész tovább, amikor akarsz, szemben a kötött programokkal. Nyáron a dugókkal teli szerpentineken a menetrendszerinti busznak elsőbbsége van, nem is beszélve a parkolásról, ami főidényben szinte lehetetlen. 10 éve ilyen 7-8 euró lehetett a napijegy, nyilván most már drágább, de biztosan az a legolcsóbb és legpraktikusabb módja az Amalfi part bejárásának. Szezonon kívül nyilván jó kocsival akár itthonról, akár bérelve, de arra azért mindig sokan járnak.
-
sherlock82
senior tag
Kollegám napokban mutatott fotókat a Nápoly környéki nyaralásukról.
Amalfi ill Positanó környéke érdekelne elsősorban, ők motort béreltek és azzal járták be.
Ti mit javasoltok, utazási irodán keresztül látogassam meg a környéket mert így kényelmes és jó , vagy van valami más ötletetek is önnáló szervezésen belül miképpen tudom azt a részt bejárni ? -
FerNandor
őstag
válasz
blt-blog
üzenetére
Szia!
Szuper, köszi szépen.
Nekem most lesz az első Airbnb, aztán kicsit tartok ilyenkor mindig attól már a 2 picivel, hogy hoppon maradunk... Korábban, amíg ketten mentünk, legtöbbször emailben foglaltam, aztán azt elengedtem, mert nem igazán válaszoltak és elég macera volt mindig, aztán booking, de ott nem volt bennem félsz.
A szállás nincs fent bookingon és vrbo-n sem amúgy. (Görögországba megyünk).
Kb egy falu külterülete, ahova megyünk, gondolom akkor ez és a te magyarázatod magyarázza a lemondási feltéteteleket is. Bár nem tudom, mennyire pörög ez a rész, van pár szállás, de nem egy turista központ, ami nekünk tökéletes, de közel van minden. Tavaly Szeptember 1-től voltunk és a parton kb velünk együtt 6-8 ember volt a legtöbb egyidőben
Amúgy rosszul emlékeztem, mert a felét visszatérítik bizonyos időpontig. És lehet ~2 részletben fizetni. -
Xarina
aktív tag
válasz
Creative997
üzenetére
A természet számomra nem csak a hegyeket jelenti, a környező országok ebből a szempontból sokkal változatosabbak. Viszont 8 nap nem sok, így tényleg nem érdemes máshová is ellátogatni, de ez nem derült ki előtte.
Az utak szerintem nem olyan rosszak, legalábbis a nagyobb városok között viszonylag jól lehet haladni, persze nem autópályákra kell számítani.
Valószínűleg nem ugyarrról az engedélyről beszélünk, mert a border permitet egy adott területre adják ki, biztosan nem érvényes az egész országra.
Tragikus tud lenni azért a piálás hosszabb távon, mikor elkezdik egymás után, hogy igyunk a barátságra, a családra, a gyerekekre, stb és nem tudsz kibújni. -
Creative997
őstag
válasz
Xarina
üzenetére
Még egyszer, természet miatt tervezek menni.
Én csak kirgiz, szóval Biskek-akármi-Biskek. Lesz rá 8 napom, szóval ez a legcelszerubb, főleg hogy hulladék utak vannak, bérlés a leggyorsabb opció. Ha nem lenne idoszuke, akkor simán bevallalnam a taxizast, buszozast, stoppolast.
A kínai határ azért 1000km+ de elvileg szép tájak vannak arra. Főleg arra kell az engedély elvileg, de ha már igenyled e miatt, az mindenhova jó.
A pia kinalas nekem nem gond
néztem a kolléga által említett pamkutya videót, ahol a helyiek megkinaltak az egyiküket 2 deci vodkara amit nincs mese, le kellett húzni
azért a semmi közepén miközben lehet éhezik az ember és még vezetnie kell órákat Mordor földjén, érdekes lehet 
-
blt-blog
junior tag
válasz
FerNandor
üzenetére
Kb 7-8 eve hasznaljuk az airbnb-t, illetve amiota pici gyerekekkel utazunk, szinte mindig csak ezt. Meg nem futottunk megoldas nelkuli problemaba. Neha hallani remhireket, peldaul bekerult az ujsagba az az airbnb host is, aki MI-vel generalt torott butor fenykepet es utana ezt hasznalva panaszkodott az airbnb-nek a latogatojarol. Nem elsore, de vegul a latogato nyert. Nekunk a problemaink kimerultek abban, hogy New Yorkban a futes nem volt eleg meleg (jott es megcsinalta), Stockholmban konkretan leallt a futes (egy oran belul kuldte a host a szerelot es megcsinalta). Ket het mulva indulunk nyaralni, ott is airbnb-t foglaltunk. Kevesbe latogatott helyen szokott olyan lenni, hogy elore ki kell fizetni es nincs, vagy csak reszleges visszaterites van, ha lemondod. Olyan helyeken, ahol porog a biznisz, nem erdekli oket ha lemondod, majd kiadja masnak - ilyenkor tipikusan par nappal elotte is le lehet mondani ingyen, vagy minimalis koltsegen.
Az ertekeleseket tudod megnezni, tudsz beszelni a hosttal foglalas elott, illetve ra tudsz nezni ugyanarra a szallasra bookingon es vrbo-n (altalaban mindharom helyen fenn szokott lenni) es elolvashatod az ertekeleseket ott is, hogy konzisztensek-e. A fotokbol, google streetview-bol pedig ki tudod sakkozni a pontos helyet akkor is, ha nem egyertelmu es nem is arulja el a host. Ez nyilvan nem friss kep, lehet par eves is.
Az airbnb elvileg nyujt garanciakat mindket fel szamara, de nekunk meg sosem kellett vitas ugyet intezni, igy reszleteket nem tudok.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Creative997
üzenetére
Saját véleményem, hogy ha nem jártál a térségben akkor Kazahsztán vagy Üzbegisztán érdekesebb. De ha a hegyek érdekelnek a legjobban, akkor meg egyértelműen Kirgizisztán. Kocsibérlést nem tudom, engem spec. nem is érdekelt, mert én több országot jártam be, nem akartam ugyanazon az úton sehol sem visszamenni. Olyat szerintem nem egyszerű/ nem olcsó találni, ahol máshol is leadhatod. A tömegközlekedés szerintem egyszerű beleértve a stoppot is, mert sok olyan hely van, amerre semmilyen busz vagy marsutka sem jár, de a helyiek mindig felvettek, volt hogy éjszaka is. (Igaz, én azért tudok oroszul, az nélkül sokkal macerásabb.) A hegyekbe meg sok túraútvonalon amúgy is használhatatlan a kocsi a kisebb ösvényeken.
A kazah meg az üzbég határ közelében nem kellett engedély (vagy csak én nem tudtam róla), de senki sem kért semmit, pedig a Fegana völgy felé elvileg abban az időben hivatalosan nem is mehettem volna. A kínai határnál valószínűleg kell, de arra meg annyira kihalt minden, hogy szinte senki sem jár, katonai ellenőrzések se annyira vannak. Bár ez nyilván évszakfüggő is, mert mikor én voltam arra, akkor a közutak is le voltak zárva határátkelőkkel együtt a hágókon keresztül a hideg miatt hónapokra. Éjszaka arra instant fagyhalál a hidegben, gondolom jobb időben biztosan vannak katonák is.
Ilyen szaunás helyek több helyen is vannak a forrásoknál, én Akkszu környékén valamelyik népszerű ösvényén találtam. A városban meg tudják mondani, hol vannak ilyenek, emlékeim szerint még valami térképfélét is kaptam. Én busszal mentem ki a legutolsó faluig, onnan majd 1 napi járásnyira voltak a források, ami fölé ezeket építették. Ott is lehet aludni éjszakára. A hegyekben a helyieknél is lehet jurtában aludni, gyakran be is hívnak, viszont nem árt bírni a piát, mert elég sokszor sértődés volt a vége mikor mondtam, hogy én nem iszok alkoholt. De a növekvő turizmus hatására már sok ilyen fizetős jurtatábor is van. -
Creative997
őstag
válasz
Xarina
üzenetére
Köszi
Igen, isztambuli atszallast látok, esetleg dubaji, illetve Astana mint vegcel és onnan atde nem akarok egy extra országgal bajlódni. Hollandiábol indulok. Pegasus vagy Turkish atszallas után.
Júniusban tervezek, szerintem az árak se veszesek amit látok (€700 körül retúr), nyilván attól függ melyik légitársaság lesz. 70 literes backpack lesz felados, kevés kézi poggyász.Én természet miatt megyek persze. Ahogy láttam és olvastam, kézzel lábbal mutogatás megy, illetve gugli fordító orosz, kirgizre.
4x4 tervezek bérelni, nekem megeri az a napi $70-100. Főleg hogy kempingcucc is lesz nálam.
Azt olvasom, látom sok helyen hogy Közép-Ázsia legbiztonsagosabb országa, az emberek is nagyon kozvetlenek, barátságosak.
A jurta berlest én is néztem, nagyon menő! Azt a szanuas helyet nem láttam sehol, utána nézek. Amúgy a keleti rész a cél.
Azt is olvastam hogy ha a határ közelébe megy az ember, külön engedély kell, ami 30 dodo és lefedi az ország teljes határát -
Creative997
őstag
válasz
sherlock82
üzenetére
Köszi, megneztem. Jó látni mire lehet számítani
-
Xarina
aktív tag
válasz
sherlock82
üzenetére
-
sherlock82
senior tag
válasz
blt-blog
üzenetére
Köszönjük. Szerencsére 60 -80 cm hó volt fixen.
Síbérlet nyílván olcsóbb mint Ausztriában, a hotel ellátással együtt nem volt drágább mint ha itthon szerettünk volna hasonló helyen pihenni. Spár hasonló árakon dolgozik mint itthon ill az üzemanyag is kb megegyezik.Ajánlom mindenkinek Rogla és környékét, a magyar határtól nincsen messze.
Hütte fent a hegyen mondjuk elég drága, de egyszer egyszer ki lehet bírni.
Szóval akinek van kedve annak hajrá. -
sherlock82
senior tag
válasz
Creative997
üzenetére
Ha jól emlékszem Pamkutya elég komoly videót készített erről az országról is és bejárta a környező volt Szovjetunió tagállamokat is.
Érdemes megnézni a YT - n . -
Xarina
aktív tag
válasz
Creative997
üzenetére
Kirgizisztánba vagy a hegyek miatt szoktak menni vagy a poszt-szovjet hangulatért. Utóbbi akad jóval közelebb is, a hegyek viszont csodálatosak akkor is ha nem hegymászó valaki. Régen Wizz-el már 9ezer ft-ért el lehetett jutni Kazahsztánba, onnan meg már nincs messze. Előtte meg a Pegasus repült arra viszonylag olcsón (még most is jár oda szerintem, de amióta csak 3 kg kézipoggyászt engednek fel a gépre én bojkottálom őket). Nagyon olcsó ország, de nagyon szegény is. A természeten kívül nem sok látnivaló akad, de a poszt-szovjet hangulat még mindig itt a legerősebb. Lényegében egy tényleges időutazás az egész ország. Azoknak ajánlom, akik beszélnek legalább egy kicsit oroszul, bár a mai világban biztos el lehet boldogulni fordítóprogramokkal is. Szállások vannak dögivel, mivel nem túl látogatott terület, ezért bárhol lehet találni már pár ezer ft-tól. Közlekedés nyugati mércével szinte 0, de szerintem teljesen jó. Ahova nem megy busz vagy marsutka oda elvisz a taxi, legyen az bármilyen messze. Egy Bishkek - Osh 700 km-es út került 5ezer ft körül (mondjuk ez osztott taxi, ami 4 embert visz). Alkudni mindenhol kell. A domborzat miatt az időjárás rendkívül változatos, míg októberben a fővárosban árulják a dinnyét, a hegyekben az utak sok helyen le vannak zárva a hó miatt. Az ország legérdekesebb része a keleti fele a kínai határnál Akkszu környéke. Onnan lehet menni mindenféle túrára vezető nélkül is, lehet jurtát bérelni a hegyekben is az ösvényeken vagy olyan forróvizes forrásokat, ami fölé egy-egy kis saját szaunás bódét építgettek szállás gyanánt. Komolyabb hegymászásokhoz kell engedély, de azt sem nehéz elintézni csak fizetni kell. Közbiztonság szerintem elég jó még ha sok helyen az ellenkezőjét is olvasni.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
Airbnb-n még nem foglaltam, ott is van gondolom valami biztonság arra az esetre, ha visszamondják/üres telek lenne, stb, ugye? És nem sz.rakodik akkor az ügyfélszolgálat?
Találtam egy jó szállást, sok, jó értékeléssel, szóval nem gondolnám, hogy baj lenne, de 2 részletes fizetés van és nincs ingyenes lemondás, csak 24 órán belül. -
Xarina
aktív tag
válasz
Creative997
üzenetére
Én voltam, de legutoljára már 7 éve, bár ott túl sok minden nem változott azóta sem.
-
Creative997
őstag
Járt már valaki Kirgizisztanban?
-
blt-blog
junior tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Jo nyaralast (telelest). Nekunk meg harom het, mire indulunk nyaralni.
-
sherlock82
senior tag
Holnap indulunk sítáborba Szlovéniaba , Rogla sípálya közelében lesz a szállás a Terme Zrece Hotel Vitalban. Ha onnan nem is jelentkezem be ide, de jövő hét vége fele jövő hírekkel - árakkal.

-
Rellind
senior tag
Aki volt már esetleg Semmeringben... melyiket érdemes: Hirschenkogel vagy Stuhleck?
Szánkózás lenne a fő cél.... Köszi -
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tehát azért szar, mert olyan helyekre is indít járatokat, ahová máshogy nem jutsz el átszállás nélkül? Teljesen egyetértek forceberggel, akinek nem felel, meg, az ne utazzon velük. Az Easyhez meg kár viszonyítani, mivel az más kategória drágább árakkal. A Wizz, Ryan ultrafapad, ennek megfelelő jegyárakkal. Mindegyiknél lehet plusz pénzért nagyobb csomagokat venni, max. fel kell adni, ha a fedélzetre vihető kicsi. Sokszor a feladott még olcsóbb is, mint a gépre vihető.
-
Alg
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Pont ez van amit írtál, hogy van akinek nem felel meg a szolgáltatás és fizet szívesen többet egy jobbért. 20 centis nagyméretű kézi egy vicc.
Ezért most egy közepes ~30l hátizsák helyett vihetek egy félig pakolt 45literest csak hogy össze tudjam nyomni laposra. 
Viszont nincs alternatíva (Bécs-Sevilla, nem is a világ vége, a 4. legnagyobb spanyol város)Amúgy látom sikerült megragadnod a kérdésem lényegét

-
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Az a baj, hogy bizonyos útvonalakra csak ez a szutyok van, én meg pl utaznék egy 21cm átmérőjű csillagászati távcsővel - más utas mással.
Persze, alternatíva, h szállogassak át, reszkírozva hogy elcsúszik a csatlakozás, 2 helyett 9óra legyen csak a repülés, stb...
Miért adnak KEVESEBBET, mint korábban?Az a baj, hogy sz.rrágóéknál hiába fizetek extra a "prémium" kézipoggyászra, az is 20centi keskeny!!! Plusz valami 20 literrel kevesebb mint az easyjetnél. Nyaralásra már kukáztam a ryanairt, de Bp irányba csak ezek, meg a mégszutykabb wiccair van.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Továbbra sem értem a gondot. Adnak valamit, valamennyiért. Ha megfelelő a szolgáltatás, megveszitek, ha nem, nem. Ettől még nem rosszabbak, mint a többi.
A Wiccnél pl. a feladott eddig nálunk mindig jóval többe került, mint az íreknél.
Az sem jobb, amikor a Lufi bemondja, hogy add fel a nagyobb kézidet, vagy a kapunál elveszik tőled, aztán várhatsz a poggyász kiadónál...
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Ryanair-nél a nagyméretű kézi az tényleg ilyen elcseszett dimenziókkal van: 55x40x20?
Egyetlen olyan nagyobb carry-on táskát sem látok ami beleférne a 20 centibe, de még a kisebbek is 23-24 centit írnak gyári adatnak...
Bár csak 3 napra kell cucc, így szerintem egy félig pakolt ~40 literes softshell carry-on-t össze lehet nyomni annyira.
Kerülöm őket mint a pestist ha tehetem, de most nincs más opció sajnos... -
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Tényleg, olyan típusról tudtok, ami nem merev (=nem törik) de nem is vágható késsel-ollóval, azaz biztonsági szempontból hasonló egy számzáras keményfalúhoz? Leginkább a szálláson mozgó esetleges szarkák kivédésére. Sajna olvasom, hogy sok helyen igazából a széf a legrizikósabb hely az okmányoknak, mert a személyzetnek van hozzá mesterkulcsa és lezárt széfet látva tudják, h ott kell keresni az értéket. Te meg próbálhatod bizonygatni az igazad egy thai vagy indonéz rendőrségen a helyi arccal szemben...
-
válasz
blt-blog
üzenetére
A repülés nekem fő kényelmetlensége ugyanaz a legacy turistaosztályon is.
Maga az ülés szűkössége a 737-320 gépkategóriában. Az, hogy adnak egy kis itókát/nasit a fedélzeten, nem tényező nekem. Egyébként meg helyjegy és bőrönd esetén már nem is annyit lókoszt szokott lenni az ár sem. -
blt-blog
junior tag
válasz
forceberg
üzenetére
"Ez nem legacy / low cost specifikus."
Szerintem egy kicsit megis.
"Ha fapad megy jókor átszállás nélkül, akkor kb. mindenki azzal fog menni."
Ez a kulonbseg: mi amikor fiatalok voltunk es sok mindent kibirtunk akkor teljesen mas elvek menten utaztunk, mint ma, gyerekekkel. Mi inkabb atszallunk legacyval, sem mint fapaddal mennenk, totalisan nem erdekel, ha lenne fapad kozvetlenul, ez nem szempont.
De nagyon orulunk, ha masok epp forditva csinaljak, mivel ezek az utasok tartjak fenn a low cost uzletmodellt, ami vegso soron konkurencia, tehat arlenyomo hatast er el a legacynal is, tehat a mi jegyunk is olcsobb (vagy legalabbis kevesbe draga).
Mint irtam, nem olvastam mar nagyon regen a vonatkozo rendeletet, de szerintem az egesz rendelet ket dolgot tartalmaz:
1) az utas jogait es a legitarsasag kotelezettsegeit, ha nem vis maior torles / keses tortenik - ez a karterites, koltsegterites, kompenzacio resz.
2) az utas jogait es a legitarsasag kotelezettseget, ha vis maior torles / keses tortenik - ez csak az elvarhato gondoskodast tartalmazza, aminek resze lehet a telefonalasi lehetoseg, etel voucher, szallas, illetve az atfoglalas kesobbi jaratra.
De mivel te erintett vagy, valoszinuleg jobban ismered a rendeletet, en nem tudom, jarna-e valojaban a KLM jegy koltsegteritese.
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Ez nem legacy / low cost specifikus.
El kéne már engedni ezt az olcsóbb / nem olcsóbb jegyet akar az ember.
Nem az 5e Ft-os Bariról volt szó. Nem mindenki fillérb....-ik. Ha fapad megy jókor átszállás nélkül, akkor kb. mindenki azzal fog menni. Kanárira vagy Izlandra sem igazán találni átszállás nélküli legacy-t.Nem individuális törlés esetén hamar megtelik az összes többi elérhető járat is.
Gyanítom 1-2 órával később már a KLM-re(ami amúgy átszállásos volt) se lett volna jegy.
Nem is kártérítésről van szó, ez nálam is egyértelmű vis maior, hanem költségtérítésről, hogy ilyenkor jár-e, ha a hirtelen vett jegy drágább, mint az erdeti volt?A Wizzből pl. a Crowdstrike leálláskor sikerült kiverni a különbözetet.
-
blt-blog
junior tag
válasz
forceberg
üzenetére
A dronok miatti lezaras elkepzelheto, hogy vis maior, igy lehet, hogy helyesen jarnak el, mivel a karteritesek, visszateritesek alapbol akkor jarnak, ha a legitarsasagnak felrohato korulmeny vezetett a torleshez. Egy kulso, elore nem lathato esemeny miatti repter lezaras es emiatt jarattorles nem a legitarsasagnak felrohato.
Ez benne van a pakliban amikor az ember olcsobb repjegyet akar fapadossal venni. Egy legacy legitarsasagnal ahol naponta tobb jarat is lehet ugyanazon repterek kozott, nyilvan egy ujrafoglalas kisebb kenyelmetlenseg, mintha hetente 2x jar csak gep. Nyilvan ezt ki kell fizetni a dragabb repjegy araban.
-
blt-blog
junior tag
válasz
lorcsi
üzenetére
Mikor nekem darabokra tortek a borondom, en snow+rock utazotaskat vettem, ilyen nagyobb fajtat. Azaz egeszen pontosan a legitarsasag vette nekem, mert utolag teritette a szamlat. Nagyon jo minoseg, a mai napig hasznalom, iden lesz 20 eves es jobb allapotban van, mint egy negy eve vett samsonite. Fogalmam sem volt, hogy ennyire bevalik majd, en csak arra mentem, hogy ne kemeny falu borond legyen mert azt megint eltorik egyszer majd.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Holnap után utazik édesanyám Thaiföldre és szüksége lenne készpénzben Thai Baht-ra. Itthon hogyan tudok a legjobb áron beszerezni? Revoluttal tudok esetleg levenni? Minden tipp jól jön. Köszi
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Leírom akkor már, másnak is tanulságos lehet.
Az utazás napján reggel törölték, akkor volt a drónos xarakodás pár északi reptéren, '25. szeptember.
9:30: (kedd) üzenet, hogy törölték az aznap délutáni gépet
9:40: üzenet, hogy csüt.-re átfoglalnak
9:50: találtunk KLM járatra jegyet kedd délutánra, akkor elutasítottuk a csütörtöki ajánlatot és megvettük a jegyeket a KLM-re.
A különbözetet nem akarják kifizetni. Nyilván a KLM-re aznap vett jegy nem épp olcsó volt. -
lorcsi
veterán
Eltort a borondom a mult heten
elkezdtem intezni az ugyet
de ugyis kell majd masik borond, ez nem javithato
Nagyobb meretu talsn 70 cm-es feladoskemeny borondben gondolkozom
milyet erdemes ?
marka.. anyag stb..
milyen meret ami kompakt ? -
blt-blog
junior tag
válasz
forceberg
üzenetére
"Ha titkos az infód, akkor privátban válaszold neki."
Az, hogy valami neki szol, az azt jelenti, hogy az o kerdesere es az o korulmenyeire vonatkozik a valasz, nem pedig azt, hogy titkos. Ebbol az kovetkezik, hogy barki megismerheti a tartalmat, de nem feltetlenul tudja alkalmazni a sajat, masmilyen korulmenyeire. Nem gondoltam, hogy ezt kulon el kell magyarazni.
A cikkely biztos jo, nem neztem meg amit linkeltel, de ahogy mar korabban is irtam, semmilyen korulmenyt nem irtal le, csak egy legitarsasagot, amirol igy hirtelen nem is tudom, hogy EU-s e. Norvegia EEA tag, de nem EU tag, igy tehat repulesi jogok tekinteteben egyenrangu fel, de nem tudom, hogy az EU jaratkesesekkel kapcsolatos rendelete is ugyanugy ervenyes-e ra. Ha EU-s legitarsasagnak szamit akkor igen, ha nem, akkor az utazas iranyatol es az orszagoktol is fugg. Illetve azzt sem tudom, hogy a norwegian csak norvegiaban van-e bejegyezve, vagy esetleg van masik orszagban, mondjuk daniaban regisztracioja, amikoris EU-s legitarsasagnak szamit.
"Ugye elvileg ők kínáltak másik járatot, csak két nappal később, tehát nem húzható rá az "earliest opportunity" vagy az "at your convinience"."
Minden attol fugg, hogy mennyivel az utazas elott toroltek a jaratot. Az, amit irsz, nonszensz. Nem irtad meg azt sem, mikor toroltek az utazashoz kepest, ugyhogy csak egy pelda:
Article 5, innen: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2004/261/oj/eng
1. bekezdes, c pont:(iii) they are informed of the cancellation less than seven days before the scheduled time of departure and are offered re-routing, allowing them to depart no more than one hour before the scheduled time of departure and to reach their final destination less than two hours after the scheduled time of arrival.
Azaz, ha az utazas elotti kevesebb, mint het napban tortent a torles, akkor az utasnak alternativ eljutast kell biztositani az eredeti celallomasara, ugy, hogy lehetoseged legyen legfeljebb egy oraval hamarabb indulni a tervezetthez kepest es legfeljebb ket oraval a tervezetthez kepest erkezz meg.
Az en vilagomban a ket nappal kesobbi jarat nem teljesiti a legfeljebb ket oraval kesobbi megerkezest az eredetileg tervezetthez kepest.
Amennyiben a legitarsasag teljesitette az 5 cikk 1 pont iii alpontot, akkor nem vagy jogosult a 7. cikkelyben leirt kompenzaciora. Esetedben szerintem nem teljesitette. Mindez termeszetesen akkor igaz, ha az utazast megelozo het napon belul torolte a jaratot.
-
válasz
blt-blog
üzenetére
Ha titkos az infód, akkor privátban válaszold neki.
Annyi, hogy az odaútra átszállásra én kicsivel több ráhagyást választanék, ha lehet.
El is volt választva a téma -------------------------
Ezt a cikkelyt találtam. [link]
The airline must offer you, on a one off basis, a choice between:
the reimbursement of your ticket and, if you have a connecting flight, a return flight to the airport of departure at the earliest opportunity
re-routing to your final destination at the earliest opportunity or,
re-routing at a later date at your convenience under comparable transport conditions, subject to the availability of seats.
Ugye elvileg ők kínáltak másik járatot, csak két nappal később, tehát nem húzható rá az "earliest opportunity" vagy az "at your convinience".
-
Valty
aktív tag
válasz
blt-blog
üzenetére
"Hard core utazok szeretik kulon venni a jegyeket, mert nagyobb rugalmassagot tud adni es olcsobb arat"
Van olyan, hogy olcsobban jon ki, mi a tapasztalatod? Nalam ez sajnos csak akkor mukodott, ha nagyon utaltad magad es fapadosokkal mentel egy max 8 kg-os csomaggal, 30-40 orat, 5-6 idozonan keresztul. Maskepp viszont a sima legacy altalaban jobban jott ki -
blt-blog
junior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Szoval azert irja ki, hogy neki valaszoltam, mert neki valaszoltam

Mivel szinte biztos, hogy nem fapadossal vagy fapados-jellegu tarsasaggal megy, amit neki irtam, az valid.
A te kalandod, mivel nem legacy legitarsasaggal tortent, ilyen szempontbol sajnalatos, de irrelevans. Ugyanaz, mintha azt irtad volna, a ryanair nem fizetett ki valamit.
Regen olvastam el az EU vonatkozo rendeletet, ami a torolt gepekkel kapcsolatos dolgokat rendezi. Feltetelezem, hogy 2 heten belul toroltek peldaul, ami egy kriterium. A szabaly szerintem egyertelmuen fogalmaz. Amennyiben a gepet toroltek, vagy IDB (involuntary denied boarding - azaz nem engedtek felszallni mikozben utazasra alkalmas voltal) akkor biztositaniuk kell a leheto leghamarabbi tovabbutazast, akar egy masik legitarsasag jaratan is. Teljesen eletszeru, hogy egy ket nappal kesobbi gepre nem akarsz varni, nem is vagy kotelezheto ra. Mivel viszont ez egy fapados-jellegu tarsasag, magadnak kell mindent intezned, aztan utolag szaladni a penz utan. Ok pedig nyilvan mindent elkovetnek, hogy kibujjanak a fizetesi kotelezettseg alol.
Tobbek kozott erre irom, hogy a legacy-k ha tobbe is kerulnek (nem mindig kerulnek tobbe) akkor a tobblet dijat fel lehet fogni ugy, mint egy biztositas. Valoszinuleg nem lesz semmi gond a fapados jarattal sem, de ha igen, akkor intezhetsz mindent magadnak, vs elintezik neked. Az elmult 22 ev alatt volt par torolt jaratom, kulonosen covid alatt, a legacy intezte az atfoglalast, szallast, kajat (meg ugy is, hogy peldaul lufthansa -> austrian -> swiss, aa -> aa, ba -> lufthansa, ba -> finnair tehat olyan is volt, amikor teljesen mas reptetett el vegul, mint akinel a jegyet vettem).
A nyelvtani kiigazitast koszonom. Szerintem mondjuk ertheto volt amit irni akartam, de valoban, szebb dolog helyesen irni.
-
válasz
blt-blog
üzenetére
olcsobbalacsonyabb arat.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
felraknak a kovetkezo gepre, amin van szabad hely.
------------------------------
Egyelőre úgy néz ki, a Norwegian nem akarja fizetni a különbözetet. Csak az eredeti jegyárat fizették vissza. Mi nem fogadtuk el a törölt keddi gép helyett a csütörtökit, hazajöttünk kedden a KLM-mel.
Egy így amúgy jogos, hogy nem fizetik, mivel ők ajánlottak gépet, csak napokkal későbbre? Nem kártérítés, hanem "reimbursetment". Nem fillérekről van szó. -
blt-blog
junior tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Hard core utazok szeretik kulon venni a jegyeket, mert nagyobb rugalmassagot tud adni es olcsobb arat, de ha ezen a forumon kerdezel akkor valoszinuleg nem vagy hard core. Ilyen esetben nyilvan atszallas lesz es nem is nagyon tudsz mellefogni, barhol veszed is a jegyet. De a kozvetito nem javasolt. Azert nem tudsz mellefogni, mert minden nagyobb repteren van egy MCT = Minimum Connection Time ami kell a legitarsasag szerint, ket jarata kozott, hogy elvi lehetoseg legyen elerni. Ha ez nincs meg, el sem adja a jegyet neked. Ha megvan, akkor pedig nem a te felelosseged, mivel a legitarsasag eladta, ha nem ered el, felraknak a kovetkezo gepre es szallast biztositanak, ha szukseges.
A fentiek akkor igazak, ha egy PNR-en van mindket szakasz, de ha csak siman megveszel egy repjegyet barmelyik legitarsasagnal, akkor alapbol azon lesz. Tudnod kell mit csinalsz es hogyan, hogy ne egy foglalason legyen, szoval neked tuti, hogy ugyanazon lesz.
-
Valty
aktív tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Szia, létezik egy „minimum connection time” fogalom, ezt dobd be a google-be / chatgpt-be a tranzitreptér kódjával együtt, és kidobja a minimális átszállási időt. Pl.Dubajban (DXB) azt hiszem minimum másfél óra, Doha/Abu Dhabi inkább olyan egy óra körül van. Ez viszont tényleg a minimum, szóval erre azért számoljatok még rá valamennyit….
Bár véleményem szerint, ha ilyen tipikus Doha/Abu Dhabi féle tranzitországokon keresztül repültök, ahol az emberek leginkább csak átszállni szoktak, akkor a légitársaságok (Qatar, Etihad) általában hagynak időt arra, hogy tudjatok pénzt költeni a duty free-ben, megnézzétek a reptéri vízesést, botanikus kertet, óriási micimackót, stb…
-
arcsin
senior tag
válasz
Mika1227
üzenetére
De miért feltételezed, hogy nem tudok utánanézni? - mert 3 poszt óta ezt kérdezed
Leírtam hogy nem derül ki hogy melyik reptérről van szó és az sem hogy kell -e poggyászokat újra feladni vagy sem. Emellett ott van az is hogy ki mennyire "aggódós" (én rohadt aggódós vagyok, de inkább előbb megyek ki a BUD-ra is, és a loungeban várok), mennyi a reptéren az éves átlagos késés (lásd Malpensa) stb. De mint látod, írtam hogy reptérfüggő a kérdéskör alapvetően. Sok kérdést vetettem fel amire 0 válasz érkezett. Írtam hogy itt már inkább a részleteken megy a kérdezősködés, nem azon hogy mennyi legyen az annyi. -
Mika1227
őstag
válasz
arcsin
üzenetére
Nem veszem beszólásnak. De miért feltételezed, hogy nem tudok utánanézni? Ha ilyeneket nem lehet kérdezni akkor mit lehet egy nyaralós témájú topikban?!
Mert ugye a mai világban szinte bárminek utána lehet nézni a neten de akkor minek az ilyen fórum? Pl. azért kérdez az ember, hogy aki már utazott pont oda akkor tud tanácsot adni!
Nem tudom még melyik reptér! -
arcsin
senior tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Nem beszólás, de nem írtad melyik reptérről van szó. Az az egyik, a másik hogyha ennek nem tudsz utánanézni magadtól szerintem engedd el. Ez csak egy tanács.
Általában itt utánanéznek az emberek, max azon rágóznak hogy aludjanak, ne aludjanak a repétren, belefér-e az ha kimennek a városba, mi kell hozzá.
Rohadt sok reptér van, shanghai-i reptérre kell min. 3 és fél óra sztem EUból érkezőként, a stuttgartira max 1. Mindenkinek más amit biztonságosnak érez, de van egy minimum. Meg pld fel kell e adni újra a csomagokat, az rátesz egy kicsit a folyamatra.. Chatgpt általában tudja ezeket, de utazós videók 80%ban is elhangzik. -
Mika1227
őstag
Az idén tervezünk Dél-Koreába utazni. Repülőjegy foglalással kapcsolatban érdeklődnék, 1 átszállás lenne, legalábbis ilyet foglalnánk mire kell figyelni?! Minden tanácsot szívesen fogadok, szállással kapcsolatban is! Pü is jöhet! Nem utaztunk még ilyen messzire, átszállással főleg nem! Köszi!
-
modflow
veterán
válasz
blt-blog
üzenetére
A válaszom inkább az, hogy tripadvisor.

Sikerült végül neten találnom valamit, konkrétan a tripadvisor-on volt a legolcsóbb.
Itt tudtam venni 45 $-ért az Ahlan Lounge -ba egy 3 órás belépőt, zuhanylehetőséggel.
(Flexible used in: @Gate C13, @Gate A1, Ahlan Lounge Executive Floor)Remélem ez elfogadható szolgáltatást nyújt.
-
Protonmail
csendes tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Ha esetleg valaki kiváltotta ezt a telekomos kiwi.com kupont, de nem tervezi felhasználni a határidőig (03.31), akkor gondoljon rám, mert én örülnék neki.
-
blt-blog
junior tag
válasz
modflow
üzenetére
A valaszt is megkaptad: ha van olyan bankkartyad amihez jar, akkor priority pass vagy dragon pass. Ha nincs, akkor ugyanez, de dragabban. A konkret lounge listak DXB honlapjan fent vannak, jelezve, hogy melyik fizetos es melyik jar statuszhoz / repjegyhez. Mi a priority pass-t szoktuk hasznalni ha nem businessen utazunk, mert a hitelkartyahoz tarozo PP kartyaval az egesz csaladot be tudom guest-elni ingyen.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Spotify
- TCL LCD és LED TV-k
- Netfone
- Milyen okostelefont vegyek?
- Formula-1
- További aktív témák...
- Akció! Felsőkategóriás Gamer PC! I9 14900K / RTX 5080 16GB / 32GB RAM / 2TB Nvme SSD
- HP ElitBook 840 G10 netbook / 12 hónap jótállás
- LG 65M4 - 65" Wireless OLED evo - 4K 144Hz - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Dell XPS 13 9300 i7-1065G7 8GB 1000GB FHD+ 500nit! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Alapvetően apartmanokat szoktunk választani.
. 18 fokig, foltokban felette fel szokott melegedni egy környékbeli öböl (Skót nyugati parton vagyunk) HA épp van itt nyár, oda kezdtünk fürödni járni.
azért a semmi közepén miközben lehet éhezik az ember és még vezetnie kell órákat Mordor földjén, érdekes lehet 
Ezért most egy közepes ~30l hátizsák helyett vihetek egy félig pakolt 45literest csak hogy össze tudjam nyomni laposra. 

Mert ugye a mai világban szinte bárminek utána lehet nézni a neten de akkor minek az ilyen fórum? Pl. azért kérdez az ember, hogy aki már utazott pont oda akkor tud tanácsot adni!