Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
Sziasztok!
Betévedtem az oroszlánbarlangba Szóval egy kis segítséget kérnék. Jelenleg egy Saeco automata kávéfőzőt használunk itthon, ami a tejhabosítóval gyorsan készít egy lattet, amikor sietős jobb mint a semmi.
Viszont értelmezhetetlen espressot készít. Pedig egyre többször lenne kedvem inni normális espressot. Az automata mellett legalább napi egyszer, délután amikor van egy kis időnk, szívesen megteremtenék ezzel egy kis rituálét.
Az összefoglalót is olvasgatva addig eljutottam, hogy kellene nekem egy elektromos daráló és egy karos kávéfőző. Bőven megfelel a használt is, igazából csak bele szeretnénk kóstolni ebbe a világba. Melyik kávéfőző és daráló ajánlott amit könnyebben találok használtan is, és jó ár/érték aránnyal rendelkezik, és sikerélményt is ad
Köszönöm!
-
-
ribarszki
őstag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves válaszát, segítőkészségét a belépő eszpresszó főző, daráló témában. Nem sürgős, van időm, hátha valaki időközben megválna egy GC-tól, ami akár pides is lehetne, kiegészítőkkel. Őrlőben pedig rátok hallgatva, használt helyett egy új Graef cm 702-t néztem. Már ha ez az őrlő kiszolgálja a GC-t. Ha mindent beszereztem, majd sok kérdésem lesz.
Illetve egy más jellegű kérdés. A Saeco/Philips 5000 szériás automata kévegépeken lehet az őrlőbeállítását a kézi tekerőn kívül állítani? Arra gondolok, hogy kávégépszerelő ha leszedi a babtartály tetejét, akkor van mód arra, hogy az őrlőn kézzel pár fokot még állítson? Legkisebb fokozaton van, de még így is elég durvára őröl. Arról nem is beszélve, hogy az eszpresszó vízmennyiség átszalad rajta. 30mp helyett 6-7mp alatt lejön..
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! A Caffe35 által felújított, tuningolt GC gépeket ismeritek? Árban kicsit húzós, de a képekkel illusztrált minőségi munka nagyon tetszik. Kacérkodok a full tuningos változatt, de már ez is a lélektani határon kicsit túl van. (Persze kérdés, hogy a nyomásmérő, pumpaszabályzó kell-e..)
-
ribarszki
őstag
válasz #85578752 #99528 üzenetére
Nagyon köszönöm, rákerestem a topikra és elolvastam a hozzászólásaidat, kanosszajárásodat a témában. Tényleg hardcore. Minde elismerésem. Majd kereslek privátban, mert van egy régebbi Saeco Incanto SBS gépem. Teljesen jó, de használaton kívül van az új miatt. Pedig sokkal jobb kávét főzött.. lehet visszahozom, vagy megpróbálom a segítségeddel az sbs nyomásfokozót átrakni a mostanira.
-
ribarszki
őstag
válasz resool #99628 üzenetére
Ez most nekem is egy dilemma. Nézegetem az AVX DB1-es gépet ami előrendelhető. De ennyiért (150k) Fragolától egy teljesen feltuningolt, átnézett, felújított Gaggia Classicot kapni. Azzal pedig mégiscsak több a tapasztalat és valahogy jobban is bíznék benne. Nem tudom.. így látatlanban nem merem berendelni az AVX gépét..
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! Próbáltam keresni, de nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, így megkérdezem Tőletek.
A GC-n a rézcsőtuning a gőzölés során is hasznos? Nagyobb lesz a szállított gőzmennyiség?
Konkrétan ha lefőzök 2 eszpresszót, utána tudok habosítani a 2 kávéhoz elegendő tejet? (Nem sok tejjel isszuk) Vagy ez már macerás egy tuning Gaggián is?
Azt miért írjátok, hogy a sok gőzölés nem tesz jót a single boiler gépeknek hosszú távon?
(Illetve mennyire kell félni az alumínium boilertől gőzölés esetén. Olvastam esetleges káros hatásokról..)
Köszönöm a segítséget! -
ribarszki
őstag
válasz Toobee #99706 üzenetére
Csak megzavart, hogy a gyár [honlapja] 57mm-esnek adja meg a Dianat. De ez a sima, nem a Plus Pides változta. Akkor a sima 57mm, a Plus 58mm lenne?
Koxx: Köszönöm, igen szeretném elkerülni. Még nagyon az elején vagyok az olvasásnak, ismerkedésnek, de ezzel a problémával már találkoztam. Megvannak az esti olvasásaim az ágyban. A ti hozzászólásaitokat olvasgatom vissza, keresek, informálódok. Most a porszívók is parkolópályára kerültek.. ami nagy szó (Valószínűleg 2 héten belül mennem kell Pestre, az Üllői útra. Előtte keresni foglak mindenképpen!)
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Ha már víz. Van nálunk egy kiépített forráskút, ahova nagyon sokan járnak vízért. Babos kút a neve, mert annyira lágy a vize, hogy a bab hamarabb puhult benne. 100éve is itt állt.. pár éve szépen kiépítették. Adatok alapján használható kávéfőzőbe?
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok!
Picit belezavarodtam a szűrőkosarak gramm jelölésébe. Van olyan kosár amit egy számjeggyel jelölnek (15gramm, 18 gramm, 20gramm, stb.)
És vannak olyanok mint a Lelit, IMS kosarak, ahol 12/18g, 16/22g stb. jelölésekkel találkozok..)
Ha jól olvastam, akkor duplát 18-20gramm körüli kávéból szoktatok főzni. Erre melyik a megfelelő méret? Vagy melyik kosár a legnépszerűbb? -
ribarszki
őstag
Ha már víz a téma. Van itthon RO, pult alá épített vízszűrőm. Automata gépben nem használtuk, mert nagyon savanyú volt a kávé.
Van visszasózó ága is, tudok sózatlan és visszasózott vizet is engedni. Ilyenkor mi a jobb?
Sózatlant keserűsózni az itt olvasható recept alapján, vagy keverjek hozzá normál csapvizet? Ti hogy használjátok az RO vizet? -
ribarszki
őstag
válasz Ketchup2020 #100178 üzenetére
Ezek közül inkább a sima JE. Ez nagyon új termék. Pénteken érkezett Szegedre új szállítmány 1Zpresso, JE is. Ugyan az az Italmill kése mint a JE Plusnak, vagy a Kinuknak. Csak az állító mechanika egyszerűbb. Je Plus 40 fokozatos egy körbetekerésnél, ez 30. Kimondottan espressora van.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz fragola.6035 #100627 üzenetére
Nekem van RO szűrőm! A bekeverés pontosan mit jelent? Van recept?
-
ribarszki
őstag
válasz user351 #101885 üzenetére
Én csak annyit tudok segíteni amit az összefoglalóban olvastam. A Graef darálót szokták alátétezni.
-
ribarszki
őstag
válasz Kulbi #101910 üzenetére
Persze, mert a Corrima kínai cég gyártja. Utána azt szitáznak rá amit kér a vevő, vagy amilyen név alatt futtaja. Youtubeon, Aliexpressen Corrima és Gamilai név alatt sok sok gépet találsz. Nem csak a TB1, a DB1-et is ők gyártják. [link] Lehet a honlapjukon nézelődni ha éppen betölt.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz M_Atts.caffe #102101 üzenetére
Ez hasznos, köszi! De mi van akkor ha a pedált 9barra állítod? Kevés gépen lehet játszani a nyomásprofillal. 9baron miben másabb a húzott szimpla?
-
ribarszki
őstag
válasz M_Atts.caffe #102104 üzenetére
Értem, köszönöm. Előáztatással, lasabban felépülő nyomással akkor jó lehet. És ahogy néztem, MaraX-hez is vásárolható nyomásállító pedálszett.
-
ribarszki
őstag
Ez nyilván egyéni ízlés kérdése. Egyébként a Saeco otthoni gépei nagy mélyrepülésbe kezdtek mióta a Philips megvette. 10 éve vettem egy Seco Incanto gépet, amin volt csészemelegítő! tudott előáztatást! SBS nyomásfokozó szelep volt rajta, amit a kifolyócsonkon lehetett állítani. Egész korrekt eszpresszót főzött.
Után bedőlve a marketingnek, lecseréltük egy ilyen 5000szériás új Philipsre 3 éve. Abból a másodikat tapossuk. Sajnos hatalmas visszalépés volt. A legfinomabb őrlésen is pár másodperc alatt lenyom egy vizes valamit. De már azon gondolkozom, hogy visszaküldöm a szervizbe, mert annyira vizes, gyenge a végeredmény. Most mi is ezt isszuk, mert ez van, de múltkor kaptam Nespressot és szívesen iszogattam magában.
Lehet tényleg a miénken van nagyon elkalibrálva a daráló, vagy kikopott (1 év alatt?)... de nagyon gyenge a végeredmény.. Arról nem beszélve, hogy folyton maga alá folyatja a vizet, pedig az öblítővizet mindig csészébe folyatjuk. Már felpúposodott a konyabútor hátulja a kávégép mögött. Erre figyeljetek. -
ribarszki
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni kávégép vásárlásban. Igyekeztem minél többet olvasni, átvenni az összefoglalót, és nagyon köszönöm azok segítséget akiket privátban zargattam.
Tehát amire kellene: feleségemmel iszunk kávét, napi 2-3 alkalommal. Főként középsötét pörkölés az a vonal ami közelebb áll hozzánk. (Legalábbis most még...) Kávékban inkább a hazai pörkölők olcsóbb, vagy ha úgy tetszik jobb ár/érték arányú kávéit céloznánk be. 5-6-7.000Ft/kg (Pacificaffe, Avx, stb..)
A kávékat az esetek többségében latteként isszuk, én néha eszpresszóként. Emellett a gyerekek is sokszor velünk "kávéznak" habos kakaó formájában.
Az őrlő most egy kézi JE-Plus, de lehet a közeljövőben Fiorenzato F4 nano, vagy Eureka Specialita gép váltja.
Összegben 300k-ig mennék el, használt, garis géptől sem zárkózom el.
Amit eddig néztem:
1, Lelit MaraX - megkímélt, néhány hónapos gépek 280-300k körül mennek, ha éppen találni.
2, Lelit Elizabeth DB - nagyon ritka a használtpiacon, újként max egy kiállított darab férne be, de az is már 350k...
3, ? Ebben kérném a segítségeteket, hogy merre bővíthetném a látókörömet.A Maránál csak annyitól tartok, hogy az alap 0 hőállás nehogy sok legyen a középsötét pörkölésnek, mert ott lejjebb menni nehezen lehet.
Ahogy látom ez a 300k pont az szürke mező, hogy a singleboiler gépek átlagáránál kicsit több, a DB gépek árát viszont nem éri el.
Köszönöm
-
ribarszki
őstag
válasz Xabi78 #102439 üzenetére
+1 a pizzavasra! Igaz én vágattam egy helyi fémmel foglalkozó cégnél 1cm vastag acéllemezt, de zseniális. Kenyeret és pizzát is csak azon sütünk. Kovászos pizza, 72 órát pihen a hűtőben, majd 3 percet sül a vaslapon, 260fokon és olyan leopárdmintás lesz az alja, mint a kemencében sültnek. (Előtte 40percig melegítem a vaslapot 260fokon)
Lisztben ez félbarna, [szápári] liszt, kovásszal.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Kedves Tagok! Kávéajánlást szeretnék kérni.
Egy héttel ezelőtt léptünk egy nagyot előre a Philips automata kávéfőző és Lidl szemes kávé párosról egy karos gép felé. (Szegény Philips, azóta be sem volt kapcsolva..)
Nagyon rákaptunk a lattera, napi 2-2 duplát iszunk a felségemmel. Természetesen szeretnénk "drágább" minőségibb kávékat is kipróbálni pl. Bagira, PallyotzCaffe eszpresszóként is, de reggeli lattehoz, mindennapi kávéra szeretnék árban kedvezőbbek között is nézegetni.
Mely pörkölők kávéit ajánljátok jó szívvel, jó ár/érték arányban erre a célra? 5-6.000Ft/kg körüli árra gondoltam.
Köszönöm a segítségeteket
-
ribarszki
őstag
válasz qvik27 #103360 üzenetére
Én sem látom ezt ilyen tragikusan. Mondott egy körülbelüli árat, hogy elméletileg milyen áron kerülhet a shopba. Nyilván ez változik a szállítással, megrendelt darabszámmal, euro árfolyammal. Én nem látnék bele megtévesztést, pláne, hogy nem is kapni még egy darabig.. Addigra pedig még bármi lehet az euroval is..
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! Egy gyors kérdés.
RO víztisztítómnak van visszasózott, és sózatlan ága is. Ha a sózatlant használom kávéhoz, akkor ugyan olyan arányban használjak a bekeveréshez keserűsót, szódabikarbónát, mintha a desztvizet keverném be?
Köszönöm.
-
ribarszki
őstag
Sziasztok!
E61-es fejre szeretnék fejhőmérőt vásárolni. Nem ezzel kell belőnöm hűtőcsapolásokkal a pontos hőmérsékletet, mert MaraX-re lenne inkább visszajelzésképpen. Túl nagy választék nincs, de Fragolnál van két árban kedvezőbb modell. Valamelyik ajánlottabb?
-
ribarszki
őstag
válasz WarLock07222 #103491 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Nincsen gond a shotjaimmal, finomakat húzok, csak [ennek] a cikknek az alapján indultam el, hogy a MaraX 3 hőállása szinte fokonként finomítható egy-egy rövid hűtőcsapolással. Tehát ha 0-án hagyom bemelegedni, akkor 92fokos lesz a fej, de elvileg ha csapolok 90ml-t, majd hagyom 20 másodpercet pihenni, akkor beáll 91-re. Ugyan így 1-es és 2-es hőálláson is lehet finomítani. Most 65%arabica 35%robusta blendet használok (Palermo aranya), s esetleg kipróbálnám 90-91 fokon.
De alapjában véve tényleg semmi gondom a Mara 3 hőállásával és a shotokkal. Egyszerűen csak elgondolkodtam, hogy milyen lenne visszajelzés arról, hogy egy-egy csapolás után éppen hol áll a fejhő.. -
ribarszki
őstag
válasz szetib #103598 üzenetére
Reggel a feleségemmel duplát iszunk napindításnak. 19grammból. (IMS 12-18kosár) Utána napközben szimplát iszunk, de akkor is a dupla kosarat használom, csak ketté engedem.
Most viszont sikerült 41mm-es tampert és segédet szerezni, így nagy örömmel szimplázok is olykor.
Illetve az IMS The Single kosarait is dicsérik. Ide nem kell spéci tamper. Van 7,5 8,5 9,5 10,5 grammos változata is.Ha csak egyedül kávéznék, biztos több szimplát innék. De ez egyénfüggő.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! RO vizet keverek itthon, 5literbe 1,2gramm keserűsó és 0,3 gramm szódabikarbóna.
Viszont ilyen a gépem csepptálcája miután kiöntöm a vizet. Fehér por marad vissza. Mit csökkentsek, keserűsó, vagy a szódabikarbóna okozza?
De tud az RO tisztítóm visszasózni is.. inkább használjam azt az ágat?
-
ribarszki
őstag
Ha már szóba kerültek a kosarak. Egy precíziós kosár, mint egy Reneka, vagy VST inkább a közép világos, világos pörikből hoz ki több ízt, vagy a középsötét pörköléshez is jobbak? Most 90%-ban a 12-18-as IMS-böl iszunk francia pörkölésű kávét, így gondoltam, a 18-asból később nézhetnék egy jobb kosarat..
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz MPowerPH #104124 üzenetére
Sötét pörinek nem sok a 95 fok? 17grammos kosárba megfelelő töltet a 16 gramm? Nekem kevésnek tűnik.. A Lelit tamper felső pereme a tömörítés után szinel a kosár felső peremével?
Próbálj picit durvábbra őrölni, picit gyorsabb lefolyást, a megfelelő kávémennyiséget eltalálni, és a hőfokot is leveheted 92 környékére. De mindig csak 1 dolgot változtass!A felsőszűrőt nem akarod IMS nanotechre cserélni. (Amúgy ha arra irányul a kérdésed, akkor egy kiskanállal szépen le lehet szedni a felsőszűrőt, és fejtisztítós oldatban áztatni. Fejtisztítót szoktál használni?)
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
válasz MPowerPH #104138 üzenetére
A könyv egy dolog. Csináld meg a 100ft-os tesztet. Nálam a 18as IMS kosárba középsötétből 20gramm belemegy.
Neked Biancád van igaz? Ott elég pontos a pid mérések szerint. 95 fok inkább a középvilágosnak jó. Próbálj meg lejjebb menni hőben első körben. 93 fok, és onnan fokonként le. Lefolyásban pedig olyan 30-35mp-t célozz meg, 1:2 1:2,5 aránnyal. Ez kezdésnek jó lesz. A nyomást 9 bar környékén tartsd.A visszaöblítés vakszűrővel jó, de hetente hasznos vegyszerrel fejtisztítózni. Illetve a portafiltert, kosarakat, felsőszűrőt vegyszeres vízbe áztatni. A felső szűrőt nagyon egyszerű leszedni, sok videó van a youtubeon. A karbantarzásról is, érdemes követni.
Az IMS E61 Nanotech felsőszűrőnrk nagyon jó a vízterítése, jobb mint a gyári Lelit.[ Szerkesztve ]
-
-
ribarszki
őstag
válasz WarLock07222 #104197 üzenetére
Elvileg 0ás hőállásban 90 fokig lehet hűtőcsapolni. De amint lesz fejhőmérőm, okosabb leszek, hogy mennyire tudom levinni a fejhőt.
-
ribarszki
őstag
válasz Erdei88 #105150 üzenetére
Annyiért egy korrekt daráló. Én használom, szeretem. Szinte 0 a pangó, pont 2 napja próbáltam, hogy 19.5 gramm ment be és 19.5 gramm jött ki. Adagonkénti őrlésre is alkalmas.
Egy dolog nem a legjobb rajta, az állítógyűrű. Nem túl precíz, nehéz visszatalálni ugyan arra a beállításra. Ezt tudnám hárányként felhozni. Nyilván ebben az ársávban a helyén kezeendő a tudása. (Ami feltűnt, hogy meglehetősen sok külföldi kávés videóban is Mignon Spec. van az asztalon a kávégép mellett.) -
ribarszki
őstag
válasz #69379456 #105155 üzenetére
Én használtam 5liter desztvízbe az 1.2 g keserűsó, 0.3g szódab. receptet. Emlékeim szerint desztvízzel ez arány rendben volt. De RO vízzel már nem. Ott le kell mennem 0.7g keserűsóra, 0.1 g szódabikarbónára.
Ha fixen desztvizet akarsz használni, akkor érdemes lenne egyszer kölcsönkérned egy TDS mérőt, s azzal belőni 80-90 körüli értékre a TDS értéket. Utána azt a mennyiséget használnod.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest