Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Toobee #114280 üzenetére

    Keresgéltem kicsit a témában... megpróbálom összefoglalni mire jutottam, mert elég sok beszégletés ment erről a topicban, de nem találtam olyat, hogy egyben le lett volna írva minden, főleg költségek tekintetében.

    Kifejezetten kávézás felhasználásra, tehát ha nem szempont hogy ivóvízként is használható legyen.

    Fő alternatívák ha magunk akarjuk kikeverni:
    1. desztvíz vagy RO víz palackban
    2. RO
    3. desztilláló készülék

    Ehhez jön alternatívaként:
    4. beépíthető BWT
    5. Fecoter víz (csak viszonyításként)

    Palack esetben nincs bekerülési költség, RO és desztilláló készülék is kb. 60k környékén kapható (legolcsóbb verzió, kár hogy RO-t nem kapni tartály nélkül), BWT is kb. 60k egy fullos szett (csak fej 20k + bekötés + csaptelep).

    Éves költség havi 30 liter vízre (víz és só ára elhanyagolható, azzal nem számolok):
    1. Palack: Számoljunk 700 Ft / 5l árral, az 50.000 Ft egy évre
    2. Desztilláló: amit gyors kereséssel találtam desztillálót arra 750W fogyasztást (felteszem azt folyamatosan megeszi amíg megy) írtak és ~1 liter / óra teljesítményt. Ez alapján az én kalkulált havi 30 literes fogyasztásommal évi ~48.000 Ft üzemeltetni.
    3. RO: Membrán csere ~20.000 / 2 év, szűrőpatronok 12.000 / 1 év, összesen 1 évre ~24.000.

    4. BWT éves költség: 30k szűrőpatronok
    5. Fecoter víz éves költsége 180.000 Ft lenne.

    Konklúzióim:
    1-2. desztilláló illetve palackos víz éves költsége kb. megegyezik, de előbbinél ott a bekerülési költség is. Illetve hátrány még a desztilláló készüléknél, hogy ha az áram ára jelentősen megnő, akkor az éves költsége is. Szóval ez alapján ha nem gond a palackok vásárlása és tárolása, akkor a desztilláló nem igazán éri meg filterre. Kevesebb vízfogyasztás esetén viszont olcsóbb (környezet kímélés vagy akár költség szempontjából is jobb lehet ha valaki meg tudja táplálni zöld árammal... de ez elég rétegigény és lehetőség szerintem).
    3. RO elvileg a legolcsóbb megoldás, 1 év után visszahozza az árát a palackoshoz képest esetemben (viszont itt az éves költség független a vízhasználattól, szóval kevesebb víz esetén palackos megoldás olcsóbb lehet)
    4. BWT legnagyobb hátránya, hogy a végeredmény függ a bemenő víztől, illetve nyilván nem lehet kísérletezni különböző receptekkel. Előnye, hogy nem kell pancsolni :) Árban kb. mint a RO. Szimpatikus lenne, de valahogy jó lenne letesztelni, hogy helyi vízből mit alkot... de nem igazán látom hogy ez megoldható lenne.
    5. Fecoter: Ennyit (nekem) nem ér a kényelem :) Ha kijönne mondjuk 60-70k-ra, akkor még meggondolnám (~palackos víz ár mínusz pancsolás), de így szerintem egyszerűen túl sok.

    Ha esetleg mégis szempont az ivóvízként felhasználás is, akkor értelemszerűen palack meg desztilláló kiesik, RO bekerülési költsége megugrik 1,5 - 2x-esére (legalább). BWT kb. változatlan.

    Szóljatok ha valamit kihagytam, vagy valamit elszámoltam :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák