-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kzoltann
aktív tag
Nekem ECM Classika PID-m van, tapasztalatbol mondom ha fontos a jó gözteljesitmeny akkor engedd el a single boilereket.
Lehet vele jól gözölni, de azert varni kell ra meg felmelegszik.
Ha csak az espresso rész érdekel akkor merem ajánlani.
Ha mégis single boiler akkor nekem anno elektros.it customer service ezt irta Classika vs Unica kérdésben:
As you said correctly the two machines are very similar, maybe the Classika PID has some more advantages
- 0.75 Lt boiler (Unica 0.50 Lt)
- Easy switching between coffee-to-steam mode by means of a switch on the front (in the Unica you need to act on the display)
- Possibility to adjust the pump pressure (in the Unica the pump pressure is fixed at 12 bar and there is no possibility of adjustment) -
#85578752
törölt tag
válasz
WarLock07222
#104294
üzenetére
Testességre ez a legjobb definíció amit eddig hallottam. Köszi!
Mi a kávé testessége? #Barista Tanfolyam | Barista Akadémia (baristaakademia.hu)
Itt körülírják, de ahogy leírtad rögtön beugrott amiről szó van. -
vikla007
aktív tag
Sziasztok,
Egy 15g ridgeless kosárra én is benevezek.
Hova kell feliratkozni? -
WarLock07222
tag
válasz
Zen42
#104293
üzenetére
Ökölszabályként nagyjából azt mondanám, hogy minél több az adag, annál testesebb lesz a végső ital. Itt test alatt értsük azt, ami összeköti a savasságot és a keserűséget. Tehát nagyobb adagnál jobban összemosódnak az ízek és egy genetikusabb dolog jön ki. Cserébe kisebb adagnál nagyon szűk a határ az alul- és túlkivonatolás között, így egy fokot nehezül a lefolyás belövése. (Ami világos pörkölésre hatványozottan igaz) Én most 18-as mellé akarok magamnak 15-öst, pont emiatt a jelenség miatt. Én szívesebben iszom natúrban a duplát, viszont eddig be voltak áldozva a feleségem javára a tejes italok miatt a karakteres ízek (bár most rákapattam az Americanora). A Robottal egyszerű a kísérletezés, mert ott nincs fix vízterítő, így annyit rakok bele ami jól esik

Összességében: szerintem kell mindkettő otthonra

Ja és nekem kiváló az 58.5 a 18-as VST-be.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
#104279
üzenetére
Örülök, hogy ezt felvetettem.

Ki ismeri ezeket? 15 és 18 g-os VST között különbség ízben esetleg? 15-öst szeretnék egyébként.
A másik, hogy mennyire marad meg a ridgeless kosár a karban kiütéskor? A Silviánál vegyes tapasztalatom van ezzel. Csak peremes kosaraim vannak eddig mert volt nálam egy perem nélküli ami furcsa módon a gyári dupla karból állandóan ki akart esni, míg a szintén gyári nyitott karban viszont egészen stabilan állt. Létezik olyan, hogy kilágyul benne a rugó idővel?Más. Még mindig ez a tamper dolog.
Most egy kölcsön 58.5-es van nálam, de néha úgy érzem, hogy tömörítés után kissé feszül, és nagyon óvatosan kell kivenni. A VST meg deklaráltan 58.40 +0.00 -0.05 mm-es tampert ajánl, bár a többség szerint lehet benne használni 58.5-es tampert is, így nem igazán értem. Lehetséges az, hogy az újabb VST-kbe belefér az 58.5 csak a régiekbe nem? És ha 58.4-est használnék mondjuk egy Renekában mennyit számít az a hiányzó 1-2 tized milliméter? Használ egyáltalán valaki 58.4-es tampert közületek? -
adp
őstag
Az összes egy bojleres, szóval sokat kell várni a gőzre aztán utána ha kávét akarsz ismét főzni várni, hogy kihüljön. Kivéve talán a Mara X-et, az Hx. Mondjuk az talán picit másabb mint a sima hx.
Esetleg még: Silvia pro, Lelit Elizabeth.
Én ha ennyit költenék rá csak DB jöhetne szóba. -
400 körül milyen gépet lenne érdemes behúzni? Ami fontos, pid (meg az ehhez tartozó extrák) és jó gőzteljesítmény. Az sem baj ha jól néz ki a gép.
Bezzera Unica Pid, Lelit MaraX, ECM Classika, Expobar Office Leva kb ezek jöhetnek szóba. -
JózsefK
csendes tag
Valakinek van tapasztalata a VST 7g-os szimpla szűrővel?
-
zolnagy
őstag
válasz
Parci
#104283
üzenetére
Emlékeim szerint volt olyan, akinek sikerült szétszedni és megcsinálni. Nekem nem. Nálam mindig Ulka lett a vége. Nem plug and play az Ulka, de utána már az, ha az megy majd tönkre. Sajnos a fesz szabályzó sem lesz egyből jó az Ulkához, azt is állítani kell hozzá (van egy mini potméter az áramköri lapon)
-
nem indul a qm0650 szivattyúja, egyáltalán, se kép, se hang. feltámasztható valahogyan? semmiképp sem szeretném ulkára cserélni
(rég, évekkel ezelőtt használtam a gépet utoljára, akkor hibátlan volt) -
nekem is kell egy második 15-ös ridgeless
-
bier
csendes tag
válasz
WarLock07222
#104280
üzenetére
Hali!
Engem érdekelne egy 18g-os ridgelles
-
WarLock07222
tag
válasz
WarLock07222
#104279
üzenetére
Első körben akkor célozzunk meg egy szerda (azaz 02.17.) 22:00-t zárásnak. Addig aki bújt, aki nem...

-
-
Zen42
tag
Tamperméret bizonytalanság miatt sajna az utolsó pillanatban lemaradtam a VST rendelésről, ám ha valaki meggondolná magát, átvennék egyet.
-
sz.zs.
őstag
válasz
skoos
#104256
üzenetére
VII. ker. Rejtő Jenő utca, Kávégép klinika. Ők a Graef márkaszervíz, szokott nekik lenni alátét is. Lett szétszedve? Ha igen, nem lehet, hogy rosszul lett összerakva, visszarakva az állítógyűrű?
stereofan: én az 50/50-esből rendeltem kóstolót, az frissebb volt, viszont még nem kóstoltam.
-
stereofan
tag
Goriziana Caffe Aroma ese pod:
70/30 (A/R) kellemes aromájú keverék,
magam részéről ajánlom a klasszik ízek kedvelőinek.
(árban is eléggé korrekt) -
JackFeryll
őstag
válasz
bl4ze
#104269
üzenetére
Sok sikert kívánok neki hogy legyártassa minőségibb belsővel, ilyen teljesítménnyel, ennyire igényes dizájnnal, ennyi pangóval fele ennyiért. Nem csak a hazai piacot nyerné meg magának.

Mondjuk ehhez a 20 másodperces szétcsatornásodott lefolyású promo anyagokat gyorsan le kéne szedni a facebook oldalról.
-
bl4ze
veterán
Nem tudom láttátok-e FB-n de Célának sikerült rendkívül "szakmai" módon megnéznie és lefikáznia a NZ-t.

-
-
vicces1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#104259
üzenetére
-
soldier2
őstag
válasz
Osynho
#104263
üzenetére
Elképzelhető, hogy megfelelő darálóval és alaűanyaggal jobb lesz a végeredmény. Sajnos a Poemia karját nem ismerem. Ebben nem duplafenekű a szűrő? Az biztos, hogy nyomásfokozó nélkül nem fogsz jó kávét inni, hanincs egy megfelelő darálód és méretpontos tömörítőd valamint jó alapanyagod (frissen pörkölt kávé).
-
gippazoid
őstag
válasz
skoos
#104256
üzenetére
Nekem CM900 van, az nem alátétes kalibrálású de mégis volt olyan hogy ugyan az a kávé nem fulladt be a legfinomabb beállításra kalibrálva és a gyűrűt 0-ra tekerve sem!
Most meg befullad, 5-re kellett visszavennem.
Korábban meg kalibrálás nélkül, gyári állapotában, csak a gyűrűt 4 körülre állítva is befulladt.
Persze ez kávé függő is - gondolom.
-
Osynho
addikt
Hello. Van egy Poemia 8425/19 kávéfőzőm. Kiszereltem a nyomásfokozó alkatrészeket, próbáltam értelmes kávét főzni, eddig sikertelenül. Többféle előre őrölt fajtát próbáltam, nyilván ezeken egyből átfolyik a víz. Aztán egy olcsó kézi darálóval finomra őröltem szemes kávét, ebbe viszont belefulladt szegény gép, nem tudta átnyomni. A gyári kar közepén most egy luk van, a többi részén felfekszik rá a szűrő. Érdemes lenne szétbarmolni, hogy "naked" legyen? Vagy egy jobb őrlővel így is lehet jobb kávét főzni, mint a tégla kávé + nyomásszabályzó fejjel? Nyilván egy rendes kávéfőző a cél, de ezzel is játszanék addig. :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Kávé Kálmán
#104259
üzenetére
Ez jelentheti azt hogy filternél ahol a fine hátrány célszerűbb nem megkocogtatni?
-
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
#104259
üzenetére
Megzavarod itt az embert vasárnap reggel -
valami ilyesmi jött le a "tamping padre" olvasásakor:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
#104258
üzenetére
A kéziőrlők a kések sebessége miatt pörköléstől/kávétól függően látványos mennyiségű fine-t visszatarthatnak. Ez vagy az őrlő megpaskolásával vagy mondjuk a tamping padre (nekem hokikorong) koccintásával illetve a magok előzetes enyhe permetezésével jelentősen vagy teljesen megszüntethető. Azt hiszem ez eddig is közismert volt.
A rászórt víz mennyisége nyilván nem mindegy.
Vedd le a kart, csavard le az állító csavart a felső részről és óvatosan húzd ki a tengelyt az őrlőből. Különösen ott figyelős a dolog, amikor a menetes rész a csapágyakon siklik keresztül. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a csapágy felületén találsz-e korróziót illetve nyomokat a rozsdamentes tengelyen.
-
vicces1
aktív tag
válasz
brumi1024
#104246
üzenetére
Ha lesz időm, majd csinálok képet, hogy milyen vízezés nélkül egy közepes pöri blend, nem beszélve egy Malabarról, ami elég origin, a sötétebbről nem beszélve.
Ma teszteltem a Gorizianaval és grammban lehet mérni ami statikusan feltapad.
Tény, hogy a világos nem tapad, de azon kívül, igenis vizezem, pont semmi baja nem lesz a Kinunak, ha ettől rozsdásodik a csapágy, hogy egy kis mikro permet 17gram babra, akkor már k.rva gáz a cucc. -
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Graef CM70es darálóhoz keresek alátét gyűrűt a kés alá.
nem tudom hol a bibi, de a 2hete pörkölt Velencei Gondolás (Kapucziner) kávém sem tud befulladni, pedig 4 alátét van benne. Persze semmi más kávéval sem fullad be. Szerintem 3-4 lépést kellene még lejjebb menjek.
Ti láttatok már ilyet? Ráadásul régen simán fulladt be ugyanez a kávé....
-
adriankoooo
senior tag
Kb. havonta szétszedem a Kinut filter-presszó késcserekor.
-
PpenoO
őstag
Én nem tudom felvehet vagy leadhat a kávébab páratartalmat, de azt igen, hogy nálam olyan jelenséget okozott többféle papírzacskós Kapucziner tétel, amivel 2 hétig vártam felbontás előtt, hogy az Iberital darálóm a beállított kávémennyiség ötödét tudta csak ledarálni és miután fullra kiengedtem a kést, akkor ilyen szilánkosra tudta csak darálni a kávét. Azt hittem, hogy a daráló ment tönkre, szét is kaptam de nem, a mai napig teszi dolgát rendesen. Azóta műanyag, szelepes 250gros zacskókat használok és a kávét fagyasztóban tárolom.
-
verti1
tag
válasz
Kávé Kálmán
#104249
üzenetére
Ezt írtam én is, hogy évente maximum kétszer kell vele foglalkozni. A finom menet sérülékeny, de azért ez elég kemény anyagból van. Kihúzásnál és vissza tolásnál a tengely vége megvezeti, nehéz legyalázni. Előbb teszik tönkre a menet bekezdését az állító tárcsa vissza tekerésénél ha félre kapatják, de itt is szépen megvezeti a tengely vége a tárcsát. Víz nélkül is előbb utóbb lerakódik mindenhol az olajos “kávépor”. Kényesek vagyunk a vízre, a kávéra stb. Ennyi törődést kell fordítani erre is.
-
phranxinatra
aktív tag
Ha már takarítás: én a megvétele óta először takarítottam ma ki a Niche-t, mert egyre finomabbra kellett állítani ugyanahhoz a lefolyáshoz, és már féltem, hogy elfogynak a rubrikák.
Mit mondjak, ráfért. Amikor összeraktam, a kalibráló pont jó pár centivel arrébb került a pöttytől mint előtte.
Ja, és a GC-t vízkőtleníteni kellett, pedig soha nem volt benne más víz, mint a danettis szűrt.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
#104243
üzenetére
A finom-menetes tengelyvég könnyen sérülhet rutin hiányában kihúzáskor. A Simplicity-t relatíve sokat használom, de most volt először szétszedve. Nem szorult különösebben rá (egyik értelemben sem :-). A túl sok őrlőpuceválás szerintem is a psziché megnyugtatására való. De ilyenkor derülhet fény arra, hogy a gyártók nem feltétlenül vízpermetelt magokra készülnek. A csapágy a nedves közegben nem érzi jól magát. Nem rozsdamentes anyag amúgy. Amióta a HG1 szoborként funkcionál, nem sok víz éri nálam a magokat.
-
norkov84
tag
válasz
soldier2
#104244
üzenetére
Kimérős üvegben (mint egy mézesüveg, csak műanyagból) ment rá két fújás, kicsi sprayvel. Összeráztam, és így ment az őrlőbe.
fragola:
Itt nem a szétszedéssel volt a gond, hanem hogy a szmötyi bement oda, ahova nem kéne. Ez akkor is fennállt volna, ha nem szedem szét, max nem tudok róla, illetve az állíthatóság nem működött volna megfelelően.
A lényeg: vizezést inkább ne, vagy csak tényleg nagyon minimálisat, és akkor nincs gond.
-
soldier2
őstag
-
verti1
tag
válasz
fragola.6035
#104241
üzenetére
Értem, hogy mire gondolsz. Mindent tönkre lehet tenni egy pillanat alatt. Viszont ha valaki egy ilyen “sportra” adja a fejét mint a hardcore kávézás akkor egy-két dolgot meg kell tudni csinálni vagy tanulni az eszközeivel kapcsolatban. Alapvető tisztítás, stb. Felesleges hetente takarítani ezeket a kéziket, de évente egyszer vagy kétszer ki szoktam pucolni. Én is vizezem a babokat, egész pontosan kis sparay-s üveget használok, de elég egy fújás. Nem kell túlzásba vinni a dolgot.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
this_is_why
#104169
üzenetére
Ezekből én a specialitát ismerem, használom és ajánlom. Hogy a cm800 után mekkora lépés? Tuti nem nagy, de a kúposról síkra váltást megérzed szerintem.
-
-
verti1
tag
válasz
fragola.6035
#104238
üzenetére
Azért egy Kinu-t nagyon nehéz tönkre tenni egy takarítással. Annyira egyszerű mint a faék.
-
bl4ze
veterán
válasz
bl4ze
#103955
üzenetére
ATT Caffè Nessun Dorma (95/5)
Ahogy korábban írtam a "robusztás" kávéjuk nem nyert meg nagyon, de ennek a 95/5
keveréknek adtam egy esélyt, mert jó friss volt a dátum szerint.
Ebben nem csalódtam! Kellemes, jó desszert kávé.
Hőfok igénye megfelel egy átlak 95%-os arabica kávénak. Olasz kávéhoz mérten egész
világos pörkölés, matt, egészséges szemek alkották. Crema igen bőséges, lefolyás szép,
friss a kávé.
Alap ízében egy olasz bárkávét hozza arabica túlsúlyosan, egy kis cukor szépen kiemeli az enyhén aszalt gyümölcsös ízeket, mellé csokoládé és némi mandula aroma társul.
Bátran az ajánlott kategóriába került !
-
norkov84
tag
válasz
fragola.6035
#104236
üzenetére
Sok volt a szmötyi a belső falán, szerettem volna letakarítani. Most már tudom, hogy a vizezés miatt volt az is, és ez jutott a csapágy és tengely közé is.
Tanulság: nem szabad vizezni a babot, cserébe ecsetezni kell kicsit a sztatikusság miatt. Látva Gábor őrlőjét, olyankor nem is nagyon kell szétszedni, mondhatni tiszta marad. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Cathfaern
#104205
üzenetére
A "süvítés"-t persze idézőjelbe kellett volna tenni vagy :-) jelezni a túlzást. Nem kócolja össze a jól belőtt sérót. A szelep nyitásakor nagyon jól hallható erőteljes szusszanás van. Túlzás nélkül. A nyomáskülönbség nem jelentéktelen, a pörkölt kávé pedig porózus (pörköléstől intenzitásától függ mennyire kicsit vagy nagyon), ergo a doboz belsejében a nyomás teljesen kiegyenlítődik a nyitások közti időtartam alatt. Hogy mi az igazi vákuum (bocs, az előzőben a bakiért), meg hogy van-e igazabb meg kevésbé igaz (kisebb) vákuum, az itt mindegy is, ugyanis a tárolók többnyire az elnevezésükkel is ezt sugallják. JH a tesztben (néztem anno) - számomra is arra a meglepő - eredményre jutott, hogy a vákuum(szerű :-)) cuccok, ha marginálisan is, de jobban teljesítettek, és becsületére legyen mondva, hogy igyekezett teljesen valószerű körülményeket teremteni, ergo naponta nyitogatta és vákuumozgatta őket. Én csak karosszék eszmefuttatással jutottam a következtetésemre. Érdekes lenne kideríteni, hogy hol bukik amúgy a dolog. De a végén ő is arra a következtetésre jut - ami amúgy a rendkívül alapos teszt legnagyobb hibája volt -, hogy nincs érdemi hozadéka a dobozoknak egy modern kávés csomagolással szemben. Sőt sok esetben éppenséggel hátrányban vannak, merthogy átlátszók. Azaz nem lett volna érdektelen megversenyeztetni a kávés zacsit az összehasonlításban, ha már mint csomagolás (hulladék) elkerülhetetlenül felhasználásra/forgalomba kerül.
-
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
#104225
üzenetére
Szipi-szupi, csörgök holnap

Köszi! -
Ludovicus
aktív tag
Vízpancsolóknak: az Aldiban megint kapható desztillált víz a szokásos áron.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
fragola.6035
#104216
üzenetére
"A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban."
Teljesen jogos, ezt tényleg benéztem
bbuffy, soldier2:
Kíváncsi leszek a kísérlet eredményére
Érzésre továbbra is azt gondolnám, hogy a pörkölt kávé túl száraz ahhoz, hogy tovább tudjon száradni, de akkor a matek tényleg nem jön ki ilyen egyszerűen. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
norkov84
#104209
üzenetére
"Update: Kalmárral ránézünk délután."
Egészen erősen néztük Norbival, de csak úgy hippihoppi nem jött le. Két lapkával alátámasztva a csapágyat aztán szép finoman megindult a helyes irányba is. Kevesebb vízpermet kell a magokra! A szötymő beszivárgott a tengely és a csapágy közé. Minden gömbölű újra. Visszacserélhetjük az őrlőinket!
-
-
stereofan
tag
tettem fel apróra A.Nannini szettet, ha esetleg valaki keresne csészéket.
-
meander
tag
válasz
fragola.6035
#104221
üzenetére
haha... szórakoztató kis gondolatmenet. De a lényeg nem a pórusokban van, hanem hogy a két % teljesen másra vonatkozik
csak azért mert százalék jel van mögöttük, nem lehet egyenesen megfeleltetni egymásnak. Átszámolni persze át lehet, ha valaki únja magátÚgy értem, hogy fragolának teljesen igaza van
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2
#104219
üzenetére
Senki nem mondja, hogy a kávé nem reagál a páratartalomra. Nem erről volt szó.
Most itt a szabályról van szó, hogy
a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni.
A lényeg, hogy a levegőnek nem tud 30% nedvességtartalma lenni, mert akkor nem levegő volna, hanem mondjuk tenger, vagy eső. -
bbuffy
senior tag
válasz
soldier2
#104219
üzenetére
nos nekem volt kint tálban kávé évekig, és egyszer letoltam darálón, urambocsá megkóstoltam. Nem volt darálópara. az egy dolog hogy borzalmas ize volt.
Nem vettem észre hogy nedves lenne. De fogok csinálni most egy kísérletet megmérem hetente adott kávémennyiség súlyát, nedves környezetben.
Tisztában vagyok vele hogya víz idővel mindent magáévá tesz, de rövid távon nem hinném hogy ekkora para lenne. -
soldier2
őstag
válasz
bbuffy
#104218
üzenetére
Csak hogy a kávé pórusai nem zártak, a felülete nem kezelt. Egy tömörfa bútor is reagál a levegő páratartalmára, miért pont a kávé ne tenné? A levegőben viszont csak 1-2% ami nem N2 vagy O2 (ha középiskolai ismereteim nem csalnak), és ebben benne van a CO2, szennyeződések és a vízgőz is. De némelyik anyag simán tud megkötni ebből is vizet (így döglött be 5kg kenyérlisztem a nyáron LOL). Hogy a kávé hova tartozik azt nem tudom, de egyszer bentmaradt egy rosszul visszazárt zacskóban GetUp a konyhaszekrény mélyén 1+ évre, daráláskor tényleg kevésbé volt "ropogós" mint friss korában. Hogy ennek a megkötött víz volt-e az oka azt nem tudom (akkor azt hittem igen).
-
bbuffy
senior tag
válasz
Cathfaern
#104214
üzenetére
Nos, röviden csak annyi hogy a zárt pórusok, kezelt felületek, etc etc nem fogadják be a levegő páratartalmát, a fizika/kémia törvényei is kitérnek erre. Különben az lenne amit fragola is ír. Kint hagyhatod egy párásító mellett a kávébabot, nem lesz tőle nedves max a felűlete.
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#103530
üzenetére
Erről tudnál nekem valami linket adni ezzel kapcsolatban? Több mint négy évig használtam magnézium citrátot az előző gépemben és sosem volt vízkő gondom. Vagy ha volt is, nem tapasztaltam, igaz a gép sosem volt szétszedve. Évente csináltam egy vízkőtlenítést biztonság kedvéért, de csak mintegy önmagam megnyugtatása végett. Most is citrát + szódabikarbónával nyomom, és jó lenne tudni, hogy akkor most mi az igazság ezzel kapcsolatban. Köszi.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Cathfaern
#104214
üzenetére
A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban.A Te elméleteddel, ha egy lakás páratartalma átlagosan 40-50%, akkor ott minden anyagnak a fele víz kellene, hogy legyen, pl. a tölgyfa asztalnak is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bbuffy
#104213
üzenetére
Mi mást csinálna? Általában igaz fizikában, hogy a rendszerek egyensúlyra törekszenek. Ha van két eltérő paraméterű anyagod, összerakod őket, akkor elkezdik kiegyenlíteni egymást. Lásd pl. hőmérséklet. Nedvességtartalomra ugyanez igaz. Ha a levegő nedvességtartalma alacsonyabb, mint egy benne lévő tárgyé, akkor a tárgy nedvességet fog veszíteni, tehát szárad. Ha a levegő nedvességtartalma magasabb, akkor a levegő fog nedvességet veszíteni, tehát a tárgy nedvesedik.
Nyilván ez két gáz elegyedésénél a legtriviálisabb (pl. szellőztetés), gáz - folyadék esetén is elég egyszerű (lásd víz - levegő). Szilárd anyagoknál bonyolultabb, de akkora a nedvességtartalom különbség a pörkölt kávé és levegő között, hogy még komplikációk mellett se nagyon tudom elképzelni, hogy a kávé száradna szobai normál levegőn és hőmérsékleten.
De lehet valamit nagyon benézek és kihagyok az egyenletből, de nem látom át mit, szóval szívesen veszem ha valaki ki tud javítani
-
Bazsee71
őstag
A zöldkávé nedvességtartalma 9-12% között mozog (persze vannak extrém kivételek), pörkölés során pedig a súlyveszteség 12-14% (pernye és nedvesség).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
fragola.6035
#104208
üzenetére
Közben rájöttem, hogy a 10-12% a zöld kávébab volt, a pörkölt alacsonyabb (nyilván erősen függ a pörköléstől, ahogy most rákerestem mégegyszer 2% és 6% között találok értékeket). Ezen kívül mi a probléma azzal amit írtam?

-
bbuffy
senior tag
válasz
fragola.6035
#104208
üzenetére
Ez basszus valóban.
Még annyit hozzáfűznék bár off hogy amit a kenyérre irt sem teljesen igaz. Főleg kovászosnál ami kimondottan jól tarja a nedvességet, hiszen ott a keményítő már jórészt lebomlott.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
#104171
üzenetére
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy én nem tapasztaltam érdemi különbséget a Kapuczineres zacskók, illetve a visszazárható műanyag zacskók között. Nagyjából mindkettőnél bontás után 2-3 hét amíg jó a kávé, 4-6 hét után meg halott. Mindezt spájzban tárolva, naponta - pár naponta nyitogatva, elrakáskor levegőt kézzel kinyomkodva és úgy lezárva a zacskót.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Kávé Kálmán
#104196
üzenetére
Azért kár azt gondolni, hogy bármilyen otthoni zárható doboz alkalmas igazi vákuum előállítására. Ahhoz minimum kompresszor meg pár perc kell, nem csak rárakom a fedőd aztán pumpálok párat. Szóval ezekben nincs igazi vákuum, csak alacsonyabb légnyomás, ami szerintem kevés ahhoz, hogy a kávészemek belsejét érdemben megbojgassa.
Mondanám ki kéne tesztelni, de igazából Hoffmann már kitesztelte, és nála a "vákuumosok" jöttek ki legjobbnak: https://www.youtube.com/watch?v=K0JWuhE8a-w
-
soldier2
őstag
válasz
JackFeryll
#104186
üzenetére
Ma reggeli gyorsteszt eredménye - átmenetileg tartotta a kialakult negatív nyomást (kávéfőző gőzével melegítettem, illetve gőzzel töltöttem fel). Tudom nem az igazi, de ha ki tudott alakulni egy alacsonyabb nyomás akkor elég jól kell zárnia - ha nem zárna akkor a lassan csökkenő nyomás nem jönne létre, és nem szorítaná rá a tetőt még jobban (a fagyasztóban egyébként is a hideg miatt van nyomáscsökkenés). Reggel otthagytam egy üveget a pulton, este megnézem hogy nyílik.
-
ribarszki
őstag
válasz
WarLock07222
#104197
üzenetére
Elvileg 0ás hőállásban 90 fokig lehet hűtőcsapolni. De amint lesz fejhőmérőm, okosabb leszek, hogy mennyire tudom levinni a fejhőt.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#104196
üzenetére
Ezek a dobozok nem csinálnak vákuumot, így elmarad a nyitáskori "süvítés". Egy, a fedél oldalába beépített jópofa szelepes gomb segít abban, hogy egy mozdulattal lehessen nyitni, avagy légmentesen zárni a dobozt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- DJI MINI 3 PRO DRONE ELADÓ/ DJI BESZÁMÍTÁS
- Lego Republic Gunship 75309
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- DJI Mini 3 RC drón szett - új állapotban - garancia 2027.11.02-ig
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i7 8700K 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi






)


