- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bluetooth hangszórók
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD-s szerverprocesszorokhoz való, készre szerelt vízhűtés a SilverStone-tól
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Azonnali informatikai kérdések órája
Hirdetés
-
Napelem- és szélfarmot fejleszt a Microsoft
it További több mint 10 milliárd dollárt fektet a Microsoft a megújuló energiába, hogy elláthassa árammal az adatközpontokat.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Még idén frissíti a ROG Ally-t az ASUS
ph A 2024-es verzió a Computexen jöhet, de hivatalosan még semmit sem tudni róla.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Írtad, hogy pörkölni... van a topikban pár ember aki saját maga pörköl, de egy pörkölőgép már önmagában több, mint a keret amit írtal.
Darálóból alap a Graef CM 702, gondolom ezt olvastad. Mellé abból az összegből belefér egy használt Gaggia Baby mondjuk.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
Az a baj, hogy egy Gaggia Baby, Classic, vagy bármilyen karos gép akkor ad “jó kávét”, ha legalább egy pid benne van... anélkül vagy hűtőcsapolsz, vagy szétégeted a kávét. Viszont ha nem akarod magad ennyire beleásni, fogalmam sincs mi lenne a jó megoldás számodra.
Az a Gaggia Classic kissé túl van árazva, hiába felújított!avirid: dobj egy linket, úgy egyszerűbb lesz!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
beleriand72
tag
Vizszűrővel, hőfokkal, egyengetéssel, méregetéssel(gramm, másodperc) minimum foglalkozni kell, különben nem iszol azzal sem tuti kávét. Néhány kiegészítőre, eszközre be kell még ruháznod.
(nyilván minőségileg nem összehasonlítható, de nekünk megmaradt vésztartalékba az incanto, amivel azért iható kvt lehet készíteni, ha jó az alapanyag: P&Y, Bean on, Carraro)[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Rush77
aktív tag
Ez szigorúan az én véleményem de gondolom meg ersősítenek benne a többiek.
Mennyi egy kávékészítés teljes macerája?
- beszerzek pár napos pörkölt jó kávét (Az a lényeg, hogy relatív friss legyen mondjuk 2 hét - 1 hónap között)
- felöntöm a gépet vízzel (mindig legyen víz a tartályban)
- bekapcsolom (gondolom 5 perc és üzemmeleg) -> Inkább 15-30 perc, hogy hőstabil legyen (addig teszel veszel otthon)
- darálok megfelelőre (gondolom 2-5 perc párhuzamosan) -> fél perc
- leöblítem a darálót (1 perc) -> az elektromos darálót nem öblíteném le
- lehúzom a kávét
- mi a géptisztítás módja? Csak egy dózis üres vizet lehúzok és kész is? -> egy pár mp üres csapolás és utána egy vakszűrőzés (kb 2 perc max az egész) -
Gravity1234
tag
Csak mert epp tegnap irtam le masnak priviben:
remelem segit!1) bekapcsolod a gepet a Lelit eseteben en 15-20 percet mondanek ra hogy jo uzemi homersekletre keruljon es atforrosodjon a fej, es kb hostabil legyen.
2) kimered a kaved, megorlod, belerakod a karba, egyengetsz, tomoritesz, legyen 2 perc.
3) csapolsz, 25 - 35 masodperc. Van egy duplad, vagy ket sizmplad.
4) Takaritasz, kiontod a zaccot, kimosod a szurot, atengedsz rajta pici vizet hogy kimossa a felso szurot. raksz egy vakszurot a karba visszacsatolod nyomast adsz ra hogy visszamossa a haromjaratu szelepnel is a benne maradt kave maradekot. kitorlod, kioblited, es visszacsatolod a kart. Legyen mondjuk 2 perc.Ha tejes ital., pl Flat white:
5) Itt most vagy varod azt a kb 4-5 percet mire megint hostabil lesz a gep a kave fozes + pancsolas, oblites utan, vagy ha nem kell tobb kavet foznod akkor most kezded el felmelegiteni gozoleshez.
6) Kb 1 perc alatt eleri a kivant homersekletet, kiengeded belole a kondenz vizet es gozolsz. 1 duplahoz, 1 flat whitehoz kb megvagyok 30-40 masodperc alatt a gozolessel, nagyon keves tej kell hozza.
7) Itt is takaritasz picit, letorlod a tejet a csorol, kifujod a bent maradt tejmaradekot a gozcsobol, eltorlod, 30 masodperc.
8) Elkeszited a tejes italod.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
jana86
csendes tag
Nálam az van több, mint tíz éve. A gépeknek, csaptelepeknek tényleg jó. A konyhai hidegvizes csap lágyítatlan a főzésre gondolva, és erre volt kötbve a RO víztisztító is eredetileg. Átkötöttem a lágyítottra, mert 2-3 hónap altt eldugult a méregdrága ozmózis membrán, így meg két évente kell cserélni. Elvileg, mivel a membrán szinte mindent kiszed a vízből, nem baj, hogy lágyított az ivó/főzővíz.
Kávégépbe is ezt használom. A gépnek jót tesz, de kivonatolás szempontjából tudom, távol áll az ideálistól. Még nem szántam rá magam, hogy keverjek saját vizet..... -
Szabász
csendes tag
Szia!
A vízlágyító egy új háznál már alapfelszereltség szerintem, ha jól olvasom a tiéd egy készülőben lévő ház!
Ha a vízrendszer még kiépítés alatt van érdemes egy elkerülő ágat vinni a konyhába főzésre, ivásra nem a legjobb a lágyított víz a magas Na ion tartalma miatt! A lágyító feladata a vízben lévő Ca, Mg ionokat Na-ra cserélni! Az Nátrium só egy puha ruhával letörölhető a felületekről. A vízkő nem tapad meg a mosógép belsejében, zuhany kabinon, csaptelepeken, fűtésrendszerben stb! Minden háztartási berendezés újszerű marad növelve az élettartamát! Ha a külön ág nem megoldható, érdemes a mosogató alá beszerelni egy Ro rendszert ívásra, főzésre, kávéra, teára stb!
A lágyító sóhasználata havonta kb: 500-1000Ft/hó!
A lágyító kb 150-250eFt !
RO rendszer egy jobb: kb 100eFt
RO éves karbantartás kb 10FtÜdv: Szabász
-
OPiiPO
addikt
Automata gépek itt nem annyira mennek, kávékorzó fórumon lehet, hogy nagyobb sikerrel jársz.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Szabász
csendes tag
Szia!
A családban használnak ilyen gépet, nem csinál rossz kávét kicsit játszani kell a beállítással. A Philipsnél a tejtartó rész már sokkal egyszerűben tisztán tartható, ez a saeco picobaristonál elég macerás. A két gép ugyan az csak a saeco-nál több az állítási lehetőség.
A kávék közül a robusta tartalmúak váltak be, eleve javasolták, hogy a darálóba véletlenül se öntsünk aromával ízesített kávét pl Free .
Ezek közül érdemes válogatni:
[link]Egyik kedvenc, én itthonra is szoktam venni .
[link] -
HÁZIGAZDA
-
soldier2
őstag
Első körben próbáld átrágni magad az összefoglalón, a felmerülő kérdésekben meg természetesen segítünk. A lényeg, hogy ezzel a szűrővel (kosárral) nem fogsz tudni igazán jó eredményt elérni. Kell egy daráló (Graef 702 minimum), egy tömörítő (tamper) egy olyan 2 személyes szűrő ami nem nyomásfokozós és akkor már csak a 3000 Ft/kg szab határt a végeredménynek :), amit felemelnék kezdetben is 5000/kg-ig minimum (AVX Gold/Silver, vagy ajánl valaki Pacific, Kapucziner kávékat ebben az ársávban).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
grizlisandor
addikt
Azért ajánlott a dupla szűrő, mivel azzal könnyebb számolni a mennyiségeket.
Meg:
Igyál duplát, nem vagy Te félember!(katt)Kell egy ilyenszűrő(katt) meg egy 58,5mm tamper. Szűrőbe kávétól függően belefér 16-20g őrlemény, és 30 másodperc alatt az őrlemény dupla mennyiségű kávét kell kapnod, amit az őrlő darálási finomságával tudsz hangolni. Mostanában a Riói Varázs blend-ből főztem, 20g kell a portafilterbe(szűrő), és 30 másodperc alatt kapok 40g italt.
-
nemethsza
tag
Ahogy nézed.
1részt lehet szimplát is készíteni, de azt egyszerűbb akkor, amikor már "benne van a kezedben" a folyamat + jó, ha van hozzá "speciális" szimpla szűrő.
Másrészt - a te számaiddal és 6000ft/kg árral számolva - 120ft egy dupla. Illetve egy jó dupla.
Ha a kolléga által által megadott másik számot (a 18g-ot) nézed (mellesleg nálam van olyan kv, amiből 17g egy dupla), akkor csak 108ft. A dupla. Ami - ne kövezzetek meg, pls - 50-80ml.Hogy ez sok-e érte? Az saját döntés....
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
soldier2
őstag
Azért a sögéteb pörkölésű kávékból nem megy 20g egy normál dupla szűrőbe, inkább 17g az, így viszont 5000 Ft/kg-os kávéval 100Ft/dupla alatt vagy, ha nem is sokkal. Napi 2-3-4 kávéval sem "elitista dolog ez, ha az lenne csak az oligarhák cigiznének
Kávéválasztás: az az elv, hogy szarból csak szarvárat lehet építeni itt is érvényesül. Épp az 5-8000ft/kg-os kávék képezik azt a középkategóriát ami megéri. A drága (12000Ft/kg+) területszelektált világos pörkölésű kávéból sokkal hamarabb lesz mosogatólé, de egy jó alapkávé egy idő után akár szimplával is értékelhető lesz (az előkészítésre a szimplaígy is érzékenyebb, ezért az első pár kg esetében javasoljuk a duplázást) - világos pörkölésű kávéból szimplával a (jó) kávézók sem próbálkoznak.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
A műanyag izéke szerepe, hogy az 1 szem lyukon 10+ bar-al spriccelő kávét lelassítsa. Mivel normál szűrőnél a kilépő oldalon a nyomás lényegesen alacsonyabb (hogy mennyivel abba nem mennék bele, eléggé parttalan vita folyt róla az Index Kávéológián), már nem spriccel, így az izékére semmi szükség. Kávékat ajánlottam, esetleg Pallyotz Locavore még de az túl van csöppet a célzott áron.
Bár a kávé folyadék, a jelentős térfogatú és eléggé változó mennyiségű crema (hab) miatt a térfogatmérés nem ad stabil eredményt. Ha van konyhamérleg, célozd meg a betöltött kávé mennyiségének dupláját, 2,5x-ét.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
Hát az a helyzet, hogy ez a 2015 utáni( nem ajánlott ) lebutított Gaggia Classic. Ebben nincs sem háromjáratú, sem normális opv, a vízetrítése csapnivaló és még sorolhatnám... szóval ebben ne keresd azt kis lefújócsövcskét.
Tegnap ezt írtad:
”Igen, köszi, pont ezt próbáltam. Így is jutottam el a Gaggia Classicoz és a Graef 702ig”
Szóval az oké, hogy elolvastad az összefoglalóban, vagy valahol, hogy a Gaggia Classic ajánlott, de azt már nem, hogy csak a 2015 előtti, ill. a 2018 utáni verzió...[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
Egy biztos, a kávé döglött! Ezért a sötét megindulás és gyors szőkülés.
Az sem elhanyagolandó, hogy melyik évjáratú Gaggia Classic ?
San Benedetto 415 g / ml ásványi anyag tartalmától pár hét alatt tönkre fog menni a géped a vízkőtől![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
Ezt végigolvasni is megrázó volt.
(Szegény Gaggia.)
Ha tényleg normálisan akarod használni akkor időt kell rá szánni,és tanulni.
1. Elolvasod az összefoglalót, megszívleled
2. Friss pörkölésből kávét szerzel be. (ezt dobd ki) PallYotz, Kapucziner, Pacificaffe pl.
Mindegyiknek van ilyen olcsóbb blendjük és jók, (nem tök virág, de milka csokis, kakaós, stb.)
3. Tisztán tartod a géped. vakszűrőzés.
4. 18gr-os kosárba nem 16gr-ot teszel.
5. 16gr-ból,de legyen 18gr 40gr körül csapolsz max. 45gr,ha még nem jön a tré keserű íz, illetve nem szőkül.
6. Nem tudom mi az a kávéhab, de nem is szeretném.
Viszont ha szisztematikusan rányitod a hideg vizet a forró fejre azt előbb utóbb megunja és megrepedhet, tehát a gőzcsappal légteleníts, de elég ha hidegindításnál átfolyatod a fejét.
7. Használj duplakifolyót, ha ketten isztok egy duplát, bár cappuccinot nem szimplából kell.Mindezt remélve, hogy nem 2015-2018 közti lebutított Gaggia.
Ja igen, annál a S. B. víznél még a csapvízzel használat is jobb, nem beszélve az áráról.
Most látom, kár volt időt pazarolnom rá.....
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
Annyiszor , de annyiszor ki lett már itt tárgyalva a víz téma.... Norda, Nestlè Vera, vagy keversz magadnak deszt. vízből a szintén itt sokszor leírt recept szerint. Vagy van még az Oscar vízlágyító párna, de azt nagyon odafigyelve kell használni, mert ha már csökken a hatékonysága, több kárt csinál mint hasznot.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
petfoto
tag
Kb 20 hozzászólással a kérdésed előtt többen is tárgyalják.
Röviden :nem szükséges, de jót tesz a felsőszűrőnek, nem koszolódik a pogácsától, azaz ritkábban kell tisztítani. Egyesek szerint a vízterítés is egyenletesebb lehet tőle.
Egyébként aeropress szűrőpapír, semmi különös. Sokáig én sem használtam, azóta gyorsabban megy a reggeli rutin, kevesebb a takarítás....
Majd kitapasztalod, mint ahogy itt mindenki. És kérdezz, van itt sok hozzáértő kofista. Ha ketten ugyanazt írják, akkor azt már érdemes kipróbálni[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Hozzám egyszer hozott az egyik ismerősöm egy ilyen Classicot, hogy nézzem meg mi a baja... sírva könyörögtem, hogy többet ne tegye
A minap linkeltem ide egy videót, hogy hogyan, miként lehet kinyerni a darálóból amit beletöltünk. Egy biztos, úgy nem, hogy a karba őrölsz. Az a fehéres szemcse is a kávéhoz tartozikMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
Ezért is mondta sz.zs, hogy visszasózva. Nálam nagyobb "igyunk esővizet" elleneset nem vsz hogy találsz a fórumon, de napi 2-3 presszónyi desztvíz biztosan nem mos ki semmit. Valamint a csapvíz fogyasztásával sincs gond, ha nincs agyonklórozva.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mgy
senior tag
Bármilyen szűrőt, bármilyen gépen használok, mindig rakok a pogi tetejére papírt, ha felér a pogi a felsőszűrőig, ha nem.
Alig kell így a felsőszűrőt takarítani, nekem megéri így. Tudom, azt is tartják, használ a vízterítésnek, de tök őszintén, nálam az, hogy segít rendet tartani, többet ér. -
iatti
aktív tag
-
skoos
őstag
Még messze a vége ennek a kalandos útnak. Még nem is látom a Silvia előnyeit a butított Gaggiához képest. A temp surfing nem tűnik egyelőre nehéz folyamatnak. Felfűt, kis vízet kieresztek, újrafűt és utàna jöhet a kávé.
Azonban csodát mondanak a naked filterről, de ezt még nem érzem. Fröcsköl mindenhova, felemelem a poharat egész a szürőig, de 5msp alatt leszakad egy dupla is, bármilyen tamperelés és finomra darálás mellett. Ugyanazt az IMS duplaszűrőt használom mint az exGaggiában.Az AP papír azonban tetszik, sokkal tiszább érzés
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Moon X Power 2500 kerékpárlámpa
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen