Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
Ha már szóba kerültek a kosarak. Egy precíziós kosár, mint egy Reneka, vagy VST inkább a közép világos, világos pörikből hoz ki több ízt, vagy a középsötét pörköléshez is jobbak? Most 90%-ban a 12-18-as IMS-böl iszunk francia pörkölésű kávét, így gondoltam, a 18-asból később nézhetnék egy jobb kosarat..
-
netlepi3
csendes tag
Reneka szűrőnek tényleg megnyúlt a belső háló. AVX-en olvasható.
-
netlepi3
csendes tag
Ha lenne esetleg valakinek VST 15g-os szűrője vevő lennék rá.
-
-
jugeen
addikt
válasz
Parci #103690 üzenetére
Nálam sajnos nem tudott jó szolgálatot nyújtani, mert folyamatosan el kellett volna állítani az örlőt hozzá. 20-ast osztunk szét asszonnyal egy nap 2x. Ezen kívül még 1 v. 2 duplát iszok még. Ahhoz lett volna jó a 15. 17-es LMAP jó, de sajnos peremes, így teszek egy próbát a 18-as nélkülivel.
-
bbuffy
senior tag
Nálam van egy 18 as peremes VST eladósorban amugy.
-
sz.zs.
senior tag
Keresnék 15 g-os VST szűrőt, ha esetleg lenne valakinek.
-
Crondore
tag
válasz
fragola.6035 #103674 üzenetére
Köszönöm!!!!!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Crondore #103671 üzenetére
Itt Magyarországon így hívják: 1/8"B-1/8"B, vagy 1/8"BB közcsavar, vagy karmantyú
Semmiféle male, female nem használatos. -
Crondore
tag
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hol kapok 1/8F-1/8F közcsavart? Nem igazán találok sehol.
Köszönöm. -
brumi1024
veterán
JH Lagom P64, EG1, EK-43S, Flat Max, Levercraft Ultra osszehasonlito teszt, nehol raadas NZ-vel.
-
vicces1
aktív tag
-
WarLock07222
tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
misirulez #103648 üzenetére
"a cél hogy nagyjából azt a koffein mennyiséget elérjem, amit egy fél literes monster ad (32mg/100ml) - /amiről szeretnék leszokni/.
Hogyan lehet ezt kikalkulálni?"
Sehogy, hacsak nem szerzel be laborműszert amivel direktben tudsz koffein tartalmat mérniBármilyen számot találsz lefőzött kávé koffeintartalmára, teljesen pontatlan lesz, egymás utáni mérések akár 2-3x-os különbséget tudnak produkálni akkor is ha látszólag minden paraméter egyforma (ugyanaz a kávé, ugyanazok az arányok, ugyanaz a főzési módszer). Ha pontosan akarod belőni a koffeintartalmat, akkor az egyetlen módszer hogy koffein mentes italból indulsz ki, és külön hozzákeversz koffeint (megjegyzés: "koffeinmentes" kávék 99%-a tartalmaz valamennyi koffeint, adott esetben akár a rendes kávészemek koffeintartalmának 30%-t is, bár ez ritka).
Ha nem ragaszkodunk annyira a kalkuláláshoz, akkor ők mértek cold brew koffein tartalmat: [link], a lényeg itt van: [link]. Szóval ez alapján ha 100g kávét "főzöl" 1 liter vízzel, akkor 112 mg / 100 ml koffein tartalmat kapsz végeredmények. Cold brew-nál sűrítményt készítes, szóval ezt higítani kell. Ha 32 mg / 100 ml a cél, akkor 3,5x-esére. Mondjuk érzésre az elég híg kávé lesz. Tipikusan duplájára szokták higítani, az ugye akkor 56 mg / 100 ml ital lesz. Tehát ha a 5*32 = 160 mg koffeinmennyiség elérése a cél, kb. 3 dl-es ital kell ezzel a recepttel. De mégegyszer, ez erőteljes közelítés, konkrét kávé nagyjából 50% eltérést mutathat ettől mindkét irányban.
Szóval recept röviden: 100 g kávé / 1000 ml víz, állni hagyni 8-24 óráig, majd a leszűrt italt duplájára higítani. Én világos kávékat 24 óráig szoktam állni hagyni, de minél sötétebb pörkölés annál kevesebb idő is elég lehet neki (8 alá azért ne menj), illetve ahogy az infografikonon is látszik annyira drasztikus különbség nincs a kettő időtartam között koffeinmennyiség tekintetében.Nem tudom tervezed-e ízesíteni, ha igen, akkor majdnem mindegy milyen kávéból indulsz ki, bár valószínűleg akkor is jobb lenne nem bolti daráltból (jobb kávézók darálnak neked kávét direkt cold brewnak megfelelőnek). Ha tisztán iszod, akkor viszont mindenképp valami jobb féle kéne bele, megfelelően darálva (beszerzési forrásokért lásd topic összefoglaló).
Illetve szerintem jobban jársz ha veszel egy műanyag v60 drippert 2000 Ft-ért, meg bele 100 db papírfiltert ugyancsak 2000 Ft-ért. French press szűrője nagyon sok szemcsét átenged erősen ízlés kérdése, hogy kinek jön be az. Papírfilterrel meg szép tiszta italt kapsz.
-
misirulez
senior tag
válasz
bbuffy #103649 üzenetére
Igen sok ilyen receptet láttam, viszont olvastam a 444 cikket is ahol az ember remeget tőle stb, meg máshol is olvastam hasonlót. Ezért érdekelne hogy létezik-e valamiféle kalkuláció, hogy az eredmény kb hány mg/100ml koffeinre jön ki ? Persze gondolom függ a kávétól is.
-
frozy
csendes tag
Gaggia Baby (new) gőzcsöve kicsit csöpög, mikor kávét csapolok. Valami tömítés fáradt el, mit érdemes nézni? Köszi!
-
sz.zs.
senior tag
Feldobtam az apróra pár kávés kiegészítőt . [link]
- tamperállvány széles gumialátéttel 4.000.-
-tamperállvány gumialátéttel 2.500.-
-tömörítő gumialátét 2.000.-
-zacckiütő piros 2.500.-
-AVX PRO-X 7015R 58mm 15g-os Prec. Szűrőkosár 2.500.-
-E&B Lab IMS E61 NANOTECH-B702TFH22NT h. 22 mm 14/16 gr szűrőkosár 4.000.- -
Krajcsi
csendes tag
Víz témában érdeklődőknek foglalnám össze az elmúlt héten szerzett tapasztalataimat, hát ha később valaki hasznát veszi.
Egy évvel ezelőtt indítottam Nordával, 1 hete kifogyott az utolsó készletem és egyéb alternatíva után néztem.
Az itteni fórumos tapasztalatokra és ajánlásokra alapozva végül a BWT bestmax premium használata melett döntöttem.
Amíg arra vártam, hogy megérkezzen a cucc, addig kevertem DM-es desztillált vízből magamnak két féle vizet, a szintén itt talált receptek alapján.
Presszó: 5 liter deszt vízbe 0,3 g szódabikarbóba és 1.2 g keserűsó
Filter: 5 liter deszt vízbe 0,15g szódabikarbóna és 2 g keserűsóA Nordához képest számomra előre lépés volt a kevert deszt víz, a presszónál 15-20 %-os ízbeli javulást tapasztaltam, viszont ami nagyon meglepett, az az volt, hogy a filternél 100 %-os volt a javulás.
Ezt úgy kell érteni, hogy nem rég kezdtem filterezni, tehát még biztos, hogy az út elején járok, de a Nordával 10/4-es kávékat főztem le, a kevert vízzel felugrottam 10/8-ra.
Megj.: Presszót Flairrel, filtert pedig Hario Switchel tolom.A bestmax premiumot beüzemelve pedig azt tapasztaltam, hogy mindkét esetben egy kicsi javulás volt a deszt vízhez képest, kb. 5-10 % (de az is lehet, hogy ez a jelenség az újdonság varázsa
)
Tehát nagyon jó szívvel ajánlom a Nordásoknak, hogy merjék kipróbálni akármelyik verziót, nagyon-nagyon megéri. Úgy tudnám leírni a jelenséget, mint ha valami ízfokozót raknál a vízbe, mint pl. a Na-glutamát.
Remélem sikerült 1-2 Nordásnak meghoznom a kedvét egy kis kísérletezésre, én 8 kávét ittam (140 g nyers kávé) deszt vízből az első nap, annyira ízlettek a kávék
-
misirulez
senior tag
Sziasztok,
kezdőként french press kütyüvel szeretnék hideg kávét készíteni, anélkül hogy kiütném magam. a cél hogy nagyjából azt a koffein mennyiséget elérjem, amit egy fél literes monster ad (32mg/100ml) - /amiről szeretnék leszokni/.
Hogyan lehet ezt kikalkulálni?
-
SoundON
tag
válasz
Ludovicus #103645 üzenetére
Most néztem vissza, hogy amikor még alu bojlerem és REXem volt a GCben akkor is "csak" 92C-re volt állítva a PIDem. 92C-fokos víz jött ki 5C fokos offsettel (ami a REX menüjében: SC 0005) tehát az papír forma szerint is csak 97C fok tényleges bojlerben lévő vizet jelenthetett.
Mindez úgy hogy hőigényes világos pöriket iszogatok 98%ban.
Ezek a 104-106C-os PID számok GC esetében nagyon furák nekem, de mindenki úgy csinálja ahogy akarja, elengedtem... -
SoundON
tag
válasz
sz.zs. #103640 üzenetére
A fórumtárs kérdése arra vonatkozott hogy miért K hőelem nálam a tuti. Ezt a kérdést fejtettem ki saját szemszögből
Régebben a Fragola féle tokozatlant használtam, ami teljesen szuper, de amióta a vízterítőbe fixen be van építve a 2db 1mm átmérőjű rozsdamentes tokozott (ami kb hasonlóan gyors mint a csupasz, csak sajnos 10X drágább) azóta mindenhova ugyan azt használom hogy mind a 4hőelem ugyan az legyen ami a gépben van. -
Ludovicus
aktív tag
válasz
SoundON #103562 üzenetére
Nálam jellemzően 104-106 fokra van állítva a REX (Berm, ha számít) közepes pörköléseknél és az ismeretségi körömben még 2 GC működik nagyjából hasonló hőfok beállítással. Én a tokozatlan K hőelemet a termosztát helyére tettem és számomra logikusnak tűnik, hogy mivel itt a kazán adja át a hőt a benne levő víznek, a PID magasabb hőfokot mér a vízhőmérsékletnél. Ezt műkedvelő laikusként mondom és természetesen azzal is egyetértek, hogy nincs nagy jelentősége az egésznek, hiszen a PID hőfoka csak egy viszonyszám.
-
MPowerPH
félisten
Jelenleg neg nincs vizszurom. Magyarorszagon honnet tudik rendelni olyan vizet, amit a Biankaba nyugodtan beleonthetek?
-
Eureka Mignon Specialita portafilter tartójának van valami spéci felhelyezése? Nekem lötyög az egész és a portafiltert se tartja meg. Néztem videókat a beüzemelésről, de nem igazán segített.
-
SoundON
tag
válasz
WarLock07222 #103585 üzenetére
...én nem tudom ki milyen szempontok alapján dönt amikor hőelemet választ, engem a tokozatlan és vékony 1mmes átmérőjű rozsdamentesen tokozott K-elem gyorsasága győzött meg és az hogy az OMRON cég mérnöke is ezt ajánlotta a PIDhez amikor itt volt nálam egy GC szakértésen
-
válasz
fragola.6035 #103631 üzenetére
én is egy ilyen krómon gondolkodom. de igazából nem lehet szarabb, mint az új, belépő kategóriás grohék...
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! RO vizet keverek itthon, 5literbe 1,2gramm keserűsó és 0,3 gramm szódabikarbóna.
Viszont ilyen a gépem csepptálcája miután kiöntöm a vizet. Fehér por marad vissza. Mit csökkentsek, keserűsó, vagy a szódabikarbóna okozza?
De tud az RO tisztítóm visszasózni is.. inkább használjam azt az ágat?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Parci #103627 üzenetére
Igazából nem tudom. Csak 1 utast tartok készleten. Amit pedig eddig rendeltek kettő olcsóbbik krómot, azt nem bontottam ki. De biztos, hogy fórumos vette, mert BWT patront is rendeltek mellé.
Annyit tudok, hogy javítható, van hozzá fillérekért szeleprész (kerámiabetét).
Majd a következőt kibontom és megvizsgálom. -
Crondore
tag
válasz
M_Atts.caffe #103626 üzenetére
Sajnos nem tudom állítani az előáztatás idejét ez fix 5mp ami úgy épül fel hogy kb 3 mp előáztatás - 2mp szünet - majd megindul a csapolási folyamat. A vízhozammal tudok játszani ebben a tekintetben - mennyire is ázzon át a pogácsa, ez most 210ml 30mp alatt az előáztatás is benne van. Manometerrel a fejen mérve a nyomásfelépülést az előáztatás alatt megy olyan 4-5 bara, majd utánna innen épül fel 9,5re. Nem tudom ez így mennyire mérvadó infó, remélem valamennyit segít.
-
yazoo1
tag
válasz
RetepNyaraB #103617 üzenetére
Igen tényleg nem,kb. 2 hónap alatt hozná be az árát a kb. 4-5 ezres szűrő...ami azért nem rossz.
Átlag 10 e Ft/ kg kávé árral számolva. De nem csak ezért hanem hogy ne lőjem szét annyira a szervezetmet. A szimpla meg kevés adag nekem... Ezért vhol a kettő között gondolkodom. -
fragola, milyen az a 3-utas csaptelep, amit lehet nálad venni vízszűrőhöz, mit lehet tudni róla?
-
vicces1
aktív tag
Milyen a Kupucziner Malabarja mostanság?
-
Bakóimi
csendes tag
-
Crondore
tag
válasz
Bakóimi #103612 üzenetére
9,5g The single - t is használok rendszeresen. Olyan 10,5g megy bele optimálisan(bár volt már benne 11g is) . Grammozom, nem a folyadék mennyiségét nézem. 2-2,5 arányig jó. Felette szétmosódik, csatornásodik. Gépem előáztat, ez sokat segített más nyűgösebb szimpla szűrőknél is. A másik hogy nagyon alaposan rögtelenítek. Mióta így csinálom 1-2 klikkel feljebb(durvább irányba) vagyok a cm702-essel. Oda kell figyelni rá elöszőr, de könnyen adja magát, finom kvkat húzok vele, de kicsit összemossa az ízjegyeket. Ha kevés a kv benne csak akkor nem jön szépen a lefolyás a naked - be. Van egy minimum kv mennyiség ami alatt nem lehet szépet húzni vele.
-
WarLock07222
tag
válasz
brumi1024 #103620 üzenetére
Csináltam, de bevallom ez a thingiverse-es minta csak felcseszte az agyam
Se az eredeti tamperre nem ment rá egykönnyen, illetve a kosárban is megszorult, aztán nem álltam neki reszelgetni, hogy minden passzoljon.
Más részről jó lenne megnézni, hogy ez az 57.5mm-es tamper kompatibilis-e a Robottal, mert szerintem a gyári az bőven pici átmérőben ehhez a kosárhoz, illetve maga a "feedback"/élmény is jobban tetszik ezeknél a fajta tampereknél.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Tampersegéd (41mm és 58mm-es kosárhoz) kapható most valahol? (nem találok készletet)
-
brumi1024
veterán
válasz
WarLock07222 #103619 üzenetére
Akkor mar miert nem a gyari self leveling tamperhez hasonlo 3d nyomtatott kiegeszitot csinaltatsz valahol?
-
WarLock07222
tag
[EZT] a fajta tampert valaki használja innen? Nagyjából mi a felépítése ezeknek? Azon gondolkodom, hogy vajon át lehetne-e alakítani egy ilyet, hogy a Robot mély kosarába is beleérjen és ugyanúgy működjön a "szintező" funkció, mint ahogy eredetileg ki lett találva az eszköz.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #103617 üzenetére
15-os nekem is van,szögedi. ha kéri valaki,eladom
nem akarom fényezni,de szerintem nem rossz. nekem pici,ezért nem használom.
-
RetepNyaraB
veterán
-
zolnagy
őstag
-
Bakóimi
csendes tag
Reggel : 18,5g dupla, IMS szűrő
Napközben : 2-3 9g szimpla, IMS normál szimpla szűrő
Viszont vettem nemrég egy IMS 8,5g The Single szűrőt, és bár a hagyományos szimpla szűrővel tampersegéd nélkül is a 41mm tamperrel mindig tökéleteset tudok csapolni, a The Single esetében legtöbbször kicsit spriccel mindenfelé....vajon mit csinálok rosszul?
(a dupla és a szimpla szűrők esetében is mindig neked karral csapolok) -
kösz a tippeket!
-
1amarr
tag
válasz
szetib #103607 üzenetére
A home office alatt napi két rendes eszpresszót iszom:
reggel dupla (IMS dupla szűrőből -18,5 g), délben egy szimpla (IMS The Single - 8,5 g). Néha reggel is egy szimpla, ha spórolni akarok a kávémennyiséggel.
Nap közben pedig 1-2 nyomás a szuperautomata Saeco-nkból. Utóbbit többnyire tejszínnel felütve. -
szetib
tag
Most látom, hogy ezt igazából mindenkitől kérdezném, de köszi a választ.
Tisztelt mindenki, legtöbbször amit magamnak csinálok:
1. Dupla shot
2. Single shot -
stereofan
tag
-
hol vegyek aeropress papírt a legegyszerűbben?
-
ribarszki
őstag
válasz
szetib #103598 üzenetére
Reggel a feleségemmel duplát iszunk napindításnak. 19grammból. (IMS 12-18kosár) Utána napközben szimplát iszunk, de akkor is a dupla kosarat használom, csak ketté engedem.
Most viszont sikerült 41mm-es tampert és segédet szerezni, így nagy örömmel szimplázok is olykor.
Illetve az IMS The Single kosarait is dicsérik. Ide nem kell spéci tamper. Van 7,5 8,5 9,5 10,5 grammos változata is.Ha csak egyedül kávéznék, biztos több szimplát innék. De ez egyénfüggő.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Battlefield 6
- PlayStation 5
- Revolut
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nyomtató topik
- Milyen routert?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Gombászkönyvek egyben
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest