- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Regiee
aktív tag
Sziasztok!
Van nekem egy Samsung MM-J330 Készülékem. Az lenne a kérdésem, hogy elvileg van RDS funkció benne, amivel úgy tudom kiírja a rádiócsatorna nevét. Na ezt én sehogysem tudom beállítani/bekapcsolni. Hiába nyomok bármiylen gombot.
Tudna segíteni nekem ebben valaki? Vagy rossz úton járok és ez nem így működik?
-
Dorian
félisten
Én teljesen más úton éltem meg a metállal kapcsolatos tetsziknemtetsziket.
Nálam az erősítő cserék változtatták ezt ugyanazokkal a hangfalakkal.
Ill. először mégsem: Dali C6 tuningja után minden műfaj jobb lett, kivéve a metált, ami rosszabb. (Sokat finomodott a hangfal hangja, de nyilván a tudása a kvalitásain belül maradt)
Aztán erősítő váltáskor a HTA-val új szintre emelkedett a hangminőség, és a metál is határozottan élvezhető lett. Ez GS20-ra váltás után is így maradt, persze a hangminőség nagyot lépett, de műfajfüggetlenül. Aztán az új Hivox erősítőt kipróbálva szintén műfajfüggetlenül lépett a hangminőség előre. (Metállal próbáltam ki elsőre, mert a régi Hivox erősítők ilyen veretős-headbangelős műfajoknál véreztek el.) -
eastone1
senior tag
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy mennyire ajánlott ebben a kategóriában a Cambridge Audio Topaz SR20?
Vagy inkább egy különálló dacmagic plus és egy olcsóbb stereo erősítő? Bár ez egy kicsit drágább verzió lenne. -
kukulec
őstag
válasz
cappa72 #68937 üzenetére
Ebből Oscar Peterson Trio - You look good to me nekem egy más liga, na és elég jól is szól
Soulfly, te jó ég, de rég hallottam. Ők csak mellékszereplők a Sepultura utánAmúgy a Prophecy közepesen megy ezeken a hangfalakon. A Border Wars a másik társaságtól jobb. Ha már jazz: Duke Ellingtontól vannak értékelhető felvételek. Black and Tan Fantasy.
A "boltban" ez az összeállítás nagyobbat szólt, úgyhogy tudom még a szobán is van mit dolgozni, meg a rendszernek is magán. -
válasz
kukulec #68943 üzenetére
'Jahogymégcsak bejáratós! Áhá!
Sógi 247.2-ese kb. 3 hónap után "nyílt ki" - felhívot (!), hogy "figyu cappa, gyere át, besz' behu'... nem tudom mi történt, de más lett! lehet, hogy tényleg van ebben a bejáratásban valami. olyat szól, hogy arról kódulsz. mintha feléledt volna valami benne "
szerk.: átmentem, meghallgattam, hát ja... igaza lett. Azóta felmegyek "csak úgy, hogy mizu'?", és a válasz, hogy "szernited hallgassunk valami zenét?" ... oszt' csak ülünk, néha iszunk egy sört, és hallgatózunk.
Amikor megvette az egész rendszerét, akkor az eladó (nem "csak eladó", hanem szaktanácsadó és fanatikus - aki ilyeneket árul, abban van valami ilyen is, helyesen...) csak úgy megemlítette, hogy akkor választasz jól, és onnan tudod, hogy jól választottál, ha reggel menned kell munkába, de hajnali kettőkor még mindig csak zenét akarsz hallgatni...
És persze vigyázni kell a kategóriákkal. Ha addig ismert zenét magasabb kategóriájú rendszeren hallgatsz meg, abból bizony "baj lehet" - no nem a rossz értelemben véve, hanem előrelépést és pénztárcát tekintve. -
PuMbA
titán
"Mostmár nem kell kéthetente "demófelvételeket" meghallgatni ahhoz, hogy érezzem tud ez jól is szólni."
Már elég csak Nick Jonas-t hallgatnod
-
Mathiask
senior tag
válasz
kukulec #68933 üzenetére
"csak azt figyeltem meg, hogy mióta megvan a hifim teljesen leszoktam erről a műfajról, mert reménytelen"
Mondjuk ez átmeneti szokott lenni. Ha egy rendszer valamelyik műfajt jobban preferálja az először impozáns lehet, de ez abból is fakadhat esetleg hogy még a hifi vásárlással együtt járó "hallgatózások" vannak a fejben.
Mármint első hifinél még nehéz mi alapján dönteni, meg nincs sok idő egy-egy összehasonlításra, így marad a gyors egy két trackbe belehallgatunk stratégia és ilyenkor a hangok szépsége esetleg a magas-közép-mély szentháromság arányára figyel az ember és nem zenét hallgat. Aztán persze idővel az ember a hangok hallgatásáról visszatér a zenehallgatásra.
Manapság az emberek nagy része képes kihangosított telefonról youtube-ot hallgatni és élvezi is. Innentől szerintem bármin meg lehet találni a zenét, persze egy jó rendszeren sokkal könnyebb. -
kukulec
őstag
-
krichd1
addikt
válasz
kukulec #68933 üzenetére
A metál műfajú felvételeknek általában nem túl magasan van a hangminőségi szintjük, viszont egy valódi részletező képességű és kifinomultan zenei hangdobozon azért nem hallgathatatlanok. Az Elac FS 147 viszont még az általam álrészletezőnek nevezett kategóriába esik, tehát inkább csak próbál részletező lenni, emiatt felerősíti a felvételen és az előtte lévő rendszerben lévő hibákat, miközben beleteszi a hangba a saját torzításait. Illetve azért az A-30-nál megérdemelne jobb erősítőt is.
-
krichd1
addikt
Már miért lenne off téme, hogy melyik felvétel hogyan szól a hifi rendszeren?
A kérdés persze költői, vissza is raktam ezeket onba. -
válasz
kukulec #68933 üzenetére
Sokáig gondolkodtam, mit is írjak bíztatásul (jó sokáig tartott megírni)
Arra gondoltam, hogy - bár ez talán off, de azért mégsem, hisz megfelelő zenéhez keresünk megfelelő "felépítményt" - lemezajánló:
Katatonia - Viva Emptyness
Soulfly - Prophecy
Soulfly - World Scum (Single)
Baroness - Yellow/Green album
És a progresszív rock Porcupine tree/Steven Wilson-ja érdemes még meghallgatásra, ami azért jó, mert keveredik a keményebb rock és a progresszív rock. Itt jöttem rá arra, hogy a Sony hangfal összemossa a durvább részeket... főleg, hogy Elac 247.2-őn is hallottam, amin viszont egyben marad minden - az én fülemnek legalábbis; nem csak Steven Wilson esetén... Ha jól látom, 147-es Elac-od van neked.
Sok függ a szoba akusztikájától is - szerk.: szerintem az sem szólhat gyengébben az én hangfalamnál.
Amúgy most épp a Prophecy dühöng...Aztán ha van kedved még ezek után, akkor tegyél be egy Paya Bea - Szabadon, vagy Besh'O'Drom - Tortapapír számot. Ez nem metál, de odab@s'. Esetleg egy Oscar Peterson Trio - You look good to me...
Ha nagyon szétoffolnánk, azért szóljatok.
-
kukulec
őstag
ez mind szép és jó, de hagy kételkedjek abban, hogy ha Mark Knopfler az orrom előtt zenélget, és minden kollégája tisztán hallható, akkor nem a rendszerem a hibás, amikor Lars Ulrich egy dobozban püföl egy dobra nem emlékeztető ipari fémtömlőt. az persze biztos, hogy egy nagyobb doboz szebben szól.
-
kukulec
őstag
válasz
cappa72 #68932 üzenetére
de tényleg elsírom magam. a nightwish meg iszonyat túltolt, puffog, csilingel, semmi átmenet, minden maxra lett csavarva. a többit hagyjuk is. csak azt figyeltem meg, hogy mióta megvan a hifim teljesen leszoktam erről a műfajról, mert reménytelen. még az akg fejesen hallgathatóak, az eléggé megbocsátó. és ha ez így előjön egy kis álló elac-on, akkor el sem tudom képzelni milyen lenne egy részletezőbb hangfalnál.
-
kukulec
őstag
hali, az létezik, hogy a Metallica albumok jó része elég gyengén van masterelve? szépen lejátssza a rendszer, de olyan, mintha a felvételekben ennyi lenne. természetesen wav-ról van szó. például a Dire Straits - Brothers in Arms (20th Anniversary Edition) iszonyat szépen szól. (sound direct-ben van az erősítő)
-
Dr. Gonzο
senior tag
válasz
Nemir Ombe #68928 üzenetére
Köszi! Sajnálattal olvasom!
Mi az az erősítő szint ameddig megfelelne? Vagy ezt inkább ne is kérdeztem volna? -
Dr. Gonzο
senior tag
Üdv!
Jelenleg 5.1-et használok, de már nem vagyok elragadtatva a hangjától. Biztos öregszem!
Ezeket használom jelenleg:
Erősítő: philips fr 996
Hangfal: 4db cambridge audio sirocco s70, 1 db celestion f48c centernek, Philips SW986 subwoofer.Ha valami jobb sztereót szeretnék akkor a Cambridge S70-es hangfalak maradhatnának hozzá?
-
Tamoo
nagyúr
válasz
gordonfreemN #68925 üzenetére
Korábban volt már ez téma és azt hiszem volt valami konkrét termék is hangszóró perem ápolására. De lehet rosszul emlékszem.
Így is lehet nézni, de úgy is hogy esetleg hamarabb cserélsz dobozt. Mondjuk kétlem, hogy erre alapoznának, a hangdobozokkal szerencsére lehet hosszabb távra tervezni.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
fehér_ember #68922 üzenetére
Ezeknek az autós gumiápolóknak a fő alapanyaga szintén glicerin. Mindenesetre én nemigazán merném kenegetni a hangszóróperemeimet, fene tudja hogy hosszú távon használ-e bármit is, vagy inkább árt...
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
gordonfreemN #68920 üzenetére
Na, ilyenről életemben nem hallottam.
(#68922) fehér_ember: Pl. szilikontól, idő előtt totál szétreped az autó belső, puha, szivacsos műanyagborítása. Céges autóinknál többször láttam, hogy a szilikonnal kezelt belső szétmállott, míg a kezeletlennek semmi baja sem volt.
-
fehér_ember
addikt
válasz
dgyuri0123 #68919 üzenetére
"Ezek autógumira lettek kitalálva"
Igen de ezek legalább gumira, nem úgy mint a tök feleslegesen és felrevezetően ajánlgatott házipraktikák.
Ha valamit mindenképp akar rá kenni akkor inkább ezeket. Amúgy nem hiszem hogy bármi haszna lenne az élettartam szempontjából. -
blattida
nagyúr
válasz
gordonfreemN #68920 üzenetére
Ott azért kérdéses a mozgó tömeg nagysága és a perem/pille minősége, mert normál esetben ez igen ritkán fordul elő...
-
gordonfreemN
addikt
válasz
dgyuri0123 #68919 üzenetére
Es meg a gravitacio. Egy ismerosnek pl "lenyult" a gumi 20ev utan
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
fehér_ember #68917 üzenetére
Ezek autógumira lettek kitalálva, de egy autógumi így is úgy is 8-9 éves korára csereérett lesz, kezelheted bármivel, míg egy hangszóróperemnek elvileg 20-25 évet is ki kellene bírnia. Kivéve a Videoton remek minőségű grafitos szivacsos izéje. A napfény szerintem is idő előtt megeszi a gumit, így talán az a legfontosabb, hogy attól védve legyen.
A napfény különben érdekes dolog, mert ha egy írott CD-t kiteszel a napfényre 1 napra, elvileg elvész minden adat róla.
-
nebulo5
senior tag
Napokban olvastam róla (ha eszembe jut hol, linkelni fogom), hogy a hangsugárzók gumiperemének felületi kezelése akár több negatívummal is járhat, mint haszonnal.
Mivel szinte lehetetlen a gumi perem belső felületének kezelése, így csak a külső felület felszíne fog a felületi (beivódással ??) megváltozni. Ezáltal az amúgy is "vékony" membránszél, szerkezeti változás révén több terhet róhat a kezeletlen felületre.
Persze, ez is csak egy konklúzió volt, amiről nem tudni, milyen gyakorlati tapasztalattal a hátterében definiálódott. -
lemmy9
őstag
válasz
johnywalker #68914 üzenetére
Nekem nem adtak glicerint a múltkor, mert segédanyag állítólag. Pedig az lenne a legjobb.
-
válasz
#68216320 #68910 üzenetére
Abszolút laikus tipp, de talán fújhatsz némi szilikonspray-t egy darabka mikroszálas kendőre, majd körbesimíthatod vele párszor a gumikat. Ezzel egy füst alatt portalanítod is.
Bár szerintem ez sem a mechanikus hatások okozta anyagfáradást, sem a hosszú távú és lassú korróziót nem fogja jelentősen lassítani. Nem attól fog idővel porrá válni a gumi, vagy hasonló műanyag, hogy kiszárad, hanem csak attól fog száraznak tűnni, hogy poros lesz, mikor apránként elporlad. Az ilyen felületkezelő anyagok (főleg a zsírosak) egy darabig talán látszólag "összetartják a port", de az csak "optikai tuning", az anyag attól még fárad és/vagy korrodálódik (a gumi és műanyag sem tökéletesen rugalmas, vagy kémiailag tökéletesen stabil).
Ez inkább akkor lehet sikeres, ha súrlódást tudsz csökkenteni, de itt vagy az anyagon belüli súrlódás a gond, vagy a környezeti levegővel (és benne lévő minden mással) való érintkezés, amin ez nem sokat segít (hacsak nem olyan, hogy "átáztatod", vagy legalább a teljes felületet beborítod, jelen esetben a doboz felőli oldalt is, de ezt szerintem több okból sem szeretnéd...).És szerintem óvatos laikus feltevéssel 50-50%, hogy bármit is kensz rá (bárki javasolta és bármit) hosszú távon kárt okozol, nem hasznot (pl. egy dolgon segít, valami máson viszont ront, és ma még nem tudod, hogy a kettő közül melyik okozna majd végül tönkremenetelt, ha ma nem nyúlsz hozzá).
-
törölt tag
Mivel lehet ápolni a hangszórók gumiperemét? Valami olaj vagy paszta? Elég idős és a Magnat-tól meglepően kellemes, kulturált hangszóról van szó és szeretném megőrizni a gumi rugalmasságát amíg lehet.
(Túlzottan tetszik a hangja ahhoz, hogy hagyjam repedni és utána peremeztessem és szóljon valahogy) -
krichd1
addikt
válasz
gordonfreemN #68908 üzenetére
Olyan hangdobozt nincs, ami fix 8ohmos a teljes lesugárzott tartományában. Hiragának szerintem átlag hangdobozzal el kellene boldogulnia. Olyat ne köss utána, aminek nagyon leesik az impedanciája, mint például az Apogee Scintilla.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
cappa72 #68907 üzenetére
Nalam csak liheg a focal es epphogy erzekelheto az amit mondasz azt kell figyelni. A tobbieknel nem kellett figyelni ezt, felhivta magara a figyelmet!
Kirchnd: ha kifejezetten 4 ohmos akkor lehet ilyen de mindenkepp nagyobb nyugalmi aramok szuksegesek a kisebb torzitashoz. Mivel 4ohm-on mindenkor nagyobb aramok folynak ez okozza a problemat
-
válasz
gordonfreemN #68842 üzenetére
Na végre... ma este sikeredett meghallgani.
Ha arra basszusra gondolsz, ami a szintetizátoros rész előtt közvetlenül megjelenik, majd többször visszatér, akkor az hallható és érezhető is, persze ebben benne lehet a szoba akusztikájának a játéka is.
Még megpróbálom meghallgatni sógornál is (talán hétvégén - már eléggé várom, hogy rendes rendszeren is kipróbálhassam az 509dc-t), nála jobbak a körülmények minden tekintetben. -
krichd1
addikt
válasz
Polllen #68902 üzenetére
Szia.
Ha nem akarsz sokat költeni, akkor nézz szét az avx-es DIY gyártóknál, természetesen ki kell próbálni több félét. A gyári jobbféle és esztétikus állványok elég drágák, akár simán rámehet a két LSR 308 ára.
(#68905) gordonfreemN: Egy jól megtervezett konstrukciójú és megfelelően megépített erősítőnek nem szabadna gondot okoznia a 4ohm, akár a teljes hallási frekvenciatartományban sem.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
PrinceHerceg #68904 üzenetére
Ez esetben nem gond mert csak a kiveheto teljesitmenyt veszi vissza hogy ne hajtsd tul (gondolom en, nem tudom hogy a nyugalmi aramot esetleg kompenzaljak-e hozza attol fugg a/ab vagy b osztaly). Igazan gond akkor van ha 4ohmot akasztasz ra mert akkor dupla aram folyik es ugye ez okozza a gondot.
-
PrinceHerceg
őstag
válasz
gordonfreemN #68892 üzenetére
Szia!
Én eddig a modifikált Wharfi falaimat (8-ohm) az állítható SONY erősítőmről (4-ohm) állásban hajtottam, 8 helyett, mivel nem akartam annyira terhelni őket csak 90W-al 100W helyett, viszont azt nem tudtam, hogy így a torzítás növekszik, illesztett álláshoz képest!
Mondjuk fülre nem is hallok különbséget!
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani JBL LSR 308-hoz valamilyen nem túl drága állványt? Elég méretes darab, kicsit megvagyok lőve, hogy mi legyen.
Gondoltam arra is, hogy ezen leírás alapján készítek magamnak egyet, de előbb megnézném a választékot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest