Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapalapa
    őstag

Azt fogod használni, amelyik olcsóbb, kényelmesebb, és nem leszel nyitott az átverésekre. Ez már 3 ponton valós javulási lehetőség. Jelenleg a tuningjaid kétféle ember zsebét táplálják: aki azért ver át, mert őt is átverték, illetve aki azért ver át, mert könnyű pénz. Minden A eset B-re vezethető vissza. Ha kipukkan a lufid, és rájössz, hogy eddig bűnözők zsebét tápláltad, nem esne jól nem nekik adni a pénzed?

Jelenleg úgy érzem, hogy átverve lenni jó..
    Egyébként vagyont nem költöttem ilyesmire. Az aki cserélgeti a cuccát, mert valamiért nem tetszik, szerintem többet költ, még ha adja veszi is.
    Én egy egyszerű budget, zenehallgató nagypapa (*2) vagyok.

• Joe123
    senior tag

"Mi az amit konkrétan nem hallasz?"
    Óóóó hát ez érdekes. Alapvetően zenei információk kerülnek elő, egyre több.
    Mondjuk a folyamat kb így:
    Jé eddig nem hallottam a halk csengettyűt a háttérben a nagy bassz tevékenység alatt, vagy nem csengettyűnek hallottam csak volt ott valami talán.
    Jé a csengettyű hangja milyen szépen zeng.
    Jé a csengettyű hangja úgy zeng, hogy visszhangja is van.
    Jé verődik a visszhangja.
    Jé kettőt verődik a visszhangja, de most már két irányból.
    És ezzel együtt minden javul, szebb rétegzettebb bassz, finomabb magasak, megtelnek energiával a hangszerek stb.
    A végén egy nagyon hihető, magától értetődő megszólalás az eredmény, röviden összeáll a kép.

Ez konkrétan pont ugyanígy történik akkor is, ha minden változtatás nélkül meghallgatod többször ugyanazt. :)

• FJC
    senior tag

áradozott a gazda, hogy mennyire jól szól, fapaci azonnal kiszúrta, hogy az egyik hangsugárzó fordított polaritással volt bekötve

Ez nagyon ciki. Én kb 12-14 éves koromban dugdosva jöttem rá a fordított polaritás által okozott problémákra, pl első körben általában megszűnik a mély, hisz kioltódik. De a közép és a magas is rossz lesz, látszólag megnő a mérete, de igazából rossz lesz. És akkoriban még nem tudtam megkülönböztetni a 128 kbps MP3-t a nagyobb bitrátáktól.

"És akkoriban még nem tudtam megkülönböztetni a 128 kbps MP3-t a nagyobb bitrátáktól."

Akkor még vaskazettát különböztettük a Cr/Metal tól... :)

• lapalapa
    őstag

"Aztán meg mégsem hallom mindazt, amit hallhatnék, ez van."

Amikor egy eszköz a hallási képességeid alatt 1-2 nagyságrendel képes mérhetően teljesíteni, akkor nem gondolod, hogy a hallásod az csak elvárási torzításokkal szennyezett?
    Mi az amit konkrétan nem hallasz? Ha, nem hallod, honnan tudod, hogy nem hallod?

"Mi az amit konkrétan nem hallasz?"
    Óóóó hát ez érdekes. Alapvetően zenei információk kerülnek elő, egyre több.
    Mondjuk a folyamat kb így:
    Jé eddig nem hallottam a halk csengettyűt a háttérben a nagy bassz tevékenység alatt, vagy nem csengettyűnek hallottam csak volt ott valami talán.
    Jé a csengettyű hangja milyen szépen zeng.
    Jé a csengettyű hangja úgy zeng, hogy visszhangja is van.
    Jé verődik a visszhangja.
    Jé kettőt verődik a visszhangja, de most már két irányból.
    És ezzel együtt minden javul, szebb rétegzettebb bassz, finomabb magasak, megtelnek energiával a hangszerek stb.
    A végén egy nagyon hihető, magától értetődő megszólalás az eredmény, röviden összeáll a kép.

• De az egy szerencsés eset, ha az egyik hangsugárzó fordított polaritása esetén jól hallhatóan kioltódik/gyengül a mély. :)
    Nem mindig ilyen egyértelmü a helyzet.

Persze, valamikor épphogy erősödik. :D De általában kioltódik. Ha nem oltódik ki, akkor eleve szar az elhelyezés... ;]

• vadkörte
    addikt

Érdekesség:
    Tegnap Dißnäëß megosztott egy lejátszási listát, az egyik legjobban hangzó/tetsző zene bitrátája 96 kbps egy másiké 320 kbps volt... Akkor vettem csak észre a bitrátát, mikor a saját listámra másoltam a zenéket. :)
    Ennyit a felbontásról és a minőség igényről... :)

Denesdr "130083"
    Ott a nagy igazság! :)

"Ennyit a felbontásról és a minőség igényről..."
    Nemrég lekódoltam egy 5 lemezes klasszikus zenei CD válogatást FLAC-be és 320-as LAME MP3-ba. Ugyanazon a rendszeren hallgatva (PC+WIN10+Foobar2000+Zalman gamer headset) bizony bajban lettem volna ha meg kellett volna mondanom, hogy melyik melyik...

• denesdr
    addikt

áradozott a gazda, hogy mennyire jól szól, fapaci azonnal kiszúrta, hogy az egyik hangsugárzó fordított polaritással volt bekötve

Ez nagyon ciki. Én kb 12-14 éves koromban dugdosva jöttem rá a fordított polaritás által okozott problémákra, pl első körben általában megszűnik a mély, hisz kioltódik. De a közép és a magas is rossz lesz, látszólag megnő a mérete, de igazából rossz lesz. És akkoriban még nem tudtam megkülönböztetni a 128 kbps MP3-t a nagyobb bitrátáktól.

De az egy szerencsés eset, ha az egyik hangsugárzó fordított polaritása esetén jól hallhatóan kioltódik/gyengül a mély. :)
    Nem mindig ilyen egyértelmü a helyzet.

• Ilyet is készítettem már párat, tényleg jó.

lapalapa
    Erre fapacinak (Luxor Audió) volt jó írása, elment akusztikai tanácsadásra 30millás rendszer, áradozott a gazda, hogy mennyire jól szól, fapaci azonnal kiszúrta, hogy az egyik hangsugárzó fordított polaritással volt bekötve. :DDD
    Meg olyan esettel is találkozott, hogy akkora szakadék volt volt a ferekvenciamenetben, hogy tulajdonképpen felét nem is lehetett hallani a zenéknek. :DDD
    Erről ennyit. ;]

• denesdr
    addikt

Jó kérdés, nem tudom. De ami nekem hihetőbb, természetesebb, ezáltal kellemesebb, azt fogom hallgatni.
    Nekem ez a vakteszt valami sport eseménynek, vagy szellemi kihívásnak, önismereti próbának tűnik, aminek semmi köze a zenehallgatáshoz.
    Tegyük fel hallgatod "X" programot, tetszik. Meghallgatod "Y" programot, nem annyira tetszik. Tudod hogy hallucinálsz, tehát csinálsz valahogy egy vaktesztet, ahol nem hallasz különbséget. Megnyugodtál, hogy tényleg hallucinálsz.
    Melyiket fogod hallgatni, ha vakteszt után megint rájössz, hogy neked "X" jobban bejön?

A vakteszt pl arra jó, hogy megbizonyosodjunk, valóban halljuk-e a különbséget vagy csak képzeljük. Mert ha csak képzeljük, akkor nem jövünk pl ide olyan dolgokat terjeszteni, ami könnyen lehet, hogy full hamis.
    Ettől még nyilván mindenki azt és úgy hallgat ahogy neki tetszik.

• VoidXs
    Topikgazda

Jó kérdés, nem tudom. De ami nekem hihetőbb, természetesebb, ezáltal kellemesebb, azt fogom hallgatni.
    Nekem ez a vakteszt valami sport eseménynek, vagy szellemi kihívásnak, önismereti próbának tűnik, aminek semmi köze a zenehallgatáshoz.
    Tegyük fel hallgatod "X" programot, tetszik. Meghallgatod "Y" programot, nem annyira tetszik. Tudod hogy hallucinálsz, tehát csinálsz valahogy egy vaktesztet, ahol nem hallasz különbséget. Megnyugodtál, hogy tényleg hallucinálsz.
    Melyiket fogod hallgatni, ha vakteszt után megint rájössz, hogy neked "X" jobban bejön?

Azt fogod használni, amelyik olcsóbb, kényelmesebb, és nem leszel nyitott az átverésekre. Ez már 3 ponton valós javulási lehetőség. Jelenleg a tuningjaid kétféle ember zsebét táplálják: aki azért ver át, mert őt is átverték, illetve aki azért ver át, mert könnyű pénz. Minden A eset B-re vezethető vissza. Ha kipukkan a lufid, és rájössz, hogy eddig bűnözők zsebét tápláltad, nem esne jól nem nekik adni a pénzed?

• python1
    veterán

Valahol itt kapisgálják az igazságot, hogyan javítsunk a tökéletlen hangszórókon: [link] [link]
    Direct servo technology: [link] [link]

Ilyet is készítettem már párat, tényleg jó.

lapalapa
    Erre fapacinak (Luxor Audió) volt jó írása, elment akusztikai tanácsadásra 30millás rendszer, áradozott a gazda, hogy mennyire jól szól, fapaci azonnal kiszúrta, hogy az egyik hangsugárzó fordított polaritással volt bekötve. :DDD
    Meg olyan esettel is találkozott, hogy akkora szakadék volt volt a ferekvenciamenetben, hogy tulajdonképpen felét nem is lehetett hallani a zenéknek. :DDD
    Erről ennyit. ;]

• lapalapa
    őstag

Tegyük fel tényleg más a hangja a két lejátszószoftvernek. Hogyan döntöd el, hogy melyik produkciója áll közelebb a forrásanyaghoz?
    Egyébként az a baj, hogy gyakran nem ilyen egyszerű, hogy play és kész. Amíg nem vaktesztelsz, addig lehet meg sem fogod ezt érteni. Nálam is volt már olyan, hogy szentül meg voltam győződve bizonyos különbségről, vaktesztelve meg csak izzadtam, mert kizárólag hallás alapján meg nem tudtam mondani, hogy akkor most melyik a melyik. Persze erre az egyik oldal azt mondja, hogy azért nem hallani vaktesztelve, mert nincs hallható különbség, a másik oldal meg azt, hogy a vakteszt alkalmatlan a különbségek kimutatására. Never ending story.

• Valahol itt kapisgálják az igazságot, hogyan javítsunk a tökéletlen hangszórókon: [link] [link]
    Direct servo technology: [link] [link]

• FJC
    senior tag

Rugózhatunk kábeleken, biztosítékon, switcheken, és egyéb placebókon, amit igazolni szeretnél. Te passzív digitális elemek hatásáról zengsz ódákat, a lejátszó aktív. Szóval válassz egy komponenst, és írd le a hatását (ne azt, hogy "eskü hallom tesó"), vagy csinálj egy vaktesztet, hogy a hallásod mértékét igazold. Jelenleg ugyanis nemhogy abban kételkedem, hogy lejátszók közt különbséget tudnál tenni, hanem abban is, hogy 192-es MP3 és tömörítetlen között menne. Egyetlen icipici érvet vagy bizonyítékot szeretnék látni, csak egyszer, egyetlen placebópárti fórumozótól, és elhiszem, hogy létezik a vudu.

Érdekesség:
    Tegnap Dißnäëß megosztott egy lejátszási listát, az egyik legjobban hangzó/tetsző zene bitrátája 96 kbps egy másiké 320 kbps volt... Akkor vettem csak észre a bitrátát, mikor a saját listámra másoltam a zenéket. :)
    Ennyit a felbontásról és a minőség igényről... :)

Denesdr "130083"
    Ott a nagy igazság! :)

• Joe123
    senior tag

Tidalt hallgatok streamerrel online. Szerintem jó, minden infó átjön (valóban), de hogy ezt tényleg halljam is, ahhoz digit oldalom kellett dolgozni kicsit.
    Helyi dolgokat mostanában próbálok újra, pc-ről megosztva a streamerrel. Kicsit más, talán jobb, mint az onine.
    Pc-s vonalat elengedtem, annak idején nem nagyon próbálgattam eltérő meghajtókat, player progikkal szórakoztam meg az usb kapcsolaton próbáltam javítani pc és dac között (lehet :U)
    Félve írom le, de nekem mindenről kicsit másképp szól a zene, ha a digit oldalt nézzük. Az a tapasztalatom pc-nél, hogy minél kevesebb hw és sw használódik lejátszás közben, annál jobb lesz a hang. Például a wtfplay program egy minimál linux, "semmit" nem használ hw és sw, csak ami feltétlen kell, hogy az adat kijusson az usb-re. Van ellenpélda is bughead, aminek végtelen erőforrások kellenek, annak a paraméterei között van egy pár fura kérdés, pl hogy mennyi memória modul van a gépben és azok egy vagy kétoldalasak.
    Mindkettőnek kiemelkedő hangja van, és mindkettő rendkívül kényelmetlen, ebből adódóan használhatatlan.
    Nem tudom, hogy mire válaszoltam, lehet hogy a kérdésedre nem annyira, bocs.

Ok, csak amiatt kérdeztem, mert ha van legalább két olyan meghajtód amiről PC-vel lejátszva hallasz különbséget, akkor azt nagyon könnyű letesztelni, hogy tényleg hallod-e vagy csak a képzeleted játszik veled. Javasoltam már itt korábban az SSD/HDD vitában is. Foobar + ABX comparator plugin. Betölti az ember ugyanazt a tracket két külön meghajtóról és mindjárt kiderül, hogy tényleg meg tudja-e különböztetni "üzembiztosan" vagy csak gondolja, hogy meg tudja.

• denesdr
    addikt

Amikor egy eszköz a hallási képességeid alatt 1-2 nagyságrendel képes mérhetően teljesíteni, akkor nem gondolod, hogy a hallásod az csak elvárási torzításokkal szennyezett?
    Mi az amit konkrétan nem hallasz? Ha, nem hallod, honnan tudod, hogy nem hallod?

Illetve ha az egyikkel hall valami pluszt amit a másikkal nem, az vajon a forrásanyag tartalma vagy a lejátszószoftver adja hozzá?

• VoidXs
    Topikgazda

Akkor erősen kezd megdőlni a minden adat hiánytalanul, eredetivel megegyezően.. kezdetű szöveg.
    Pár resampling útközben és már az anyja sem ismer rá :DDD ..
    Akkor mitől bitperfekt az xy lejátszó program, ha menet közben átírja a dalt?
    Nem tudom miért a kábeleimen rugózunk, ne azokkal van a legnagyobb baj.

Rugózhatunk kábeleken, biztosítékon, switcheken, és egyéb placebókon, amit igazolni szeretnél. Te passzív digitális elemek hatásáról zengsz ódákat, a lejátszó aktív. Szóval válassz egy komponenst, és írd le a hatását (ne azt, hogy "eskü hallom tesó"), vagy csinálj egy vaktesztet, hogy a hallásod mértékét igazold. Jelenleg ugyanis nemhogy abban kételkedem, hogy lejátszók közt különbséget tudnál tenni, hanem abban is, hogy 192-es MP3 és tömörítetlen között menne. Egyetlen icipici érvet vagy bizonyítékot szeretnék látni, csak egyszer, egyetlen placebópárti fórumozótól, és elhiszem, hogy létezik a vudu.

• FJC
    senior tag

"a digitális zenei információval, nem történik változás"
    Nem történik, minden meglesz, pontosan.
    Aztán meg mégsem hallom mindazt, amit hallhatnék, ez van.

• lapalapa
    őstag

Lejátszók közti különbség legfőbb okáról itt olvashatsz. Olyan dologról van szó, ami nem csak kimeneten, de már program szinten is nagyon könnyen mérhető. A kábeleidre ez továbbra sem igaz, ne dobáld a szalmabábokat.

Akkor erősen kezd megdőlni a minden adat hiánytalanul, eredetivel megegyezően.. kezdetű szöveg.
    Pár resampling útközben és már az anyja sem ismer rá :DDD ..
    Akkor mitől bitperfekt az xy lejátszó program, ha menet közben átírja a dalt?
    Nem tudom miért a kábeleimen rugózunk, ne azokkal van a legnagyobb baj.

• VoidXs
    Topikgazda

pl. itt
    Egyébként készülékeket vagy termékeket (kábeleket stb.) még megoldható vaktesztelni, de áramköri megoldásokat gyakorlatilag lehetetlen, már csak a számuk miatt is. Még egy egyszerűbb készüléknél is vagy egy tucat döntést kell hoznod, mit hogyan oldasz meg. A meghallgatás egy igényes módja ennek (a puszta szimulációhoz vagy adatlapnézegetéshez képest).

Kábelekre is igaz, hogy ha többen egymástól függetlenül hasonlóan nyilatkoznak egy kábelről, akkor az számomra olyan. :B

1. találat cáfolata: megvan a lehetőséged, hogy olyan anyagot válassz, amiről állítod, hogy kihallod a különbséget, bármeddig és bármelyik részét hallgathatod. Rossz példa azt mondani, hogy egy 5/10-es teszt az, hogy 50%-ban hallottad, hiszen ez a tippeléssel várható eredmény.
    2. találat cáfolata: ez csak személyeskedés.
    3. találat cáfolata: ha meggyőződésből nem halljuk a különbséget, akkor miért van az, hogy a mérnökök jellemzően nem több körrel, hanem több egész ligával felettetek teljesítenek valós dolgokat vizsgáló vakteszteken?
    4. találat: eltaláltad, hogyan működik a vakteszt. Akkor miért nem csinálod?
    5. találat cáfolata: pont, hogy arra van, hogy kis különbségeket igazoljon. A nagyoknál szakszavakba tudod önteni, hogy mi változik, tudsz célzottan mérni. Kábeleknél te se tudtad megfogalmazni, hogy mit hallasz, csak arra esküdgetsz, hogy mennyire hallod.

Kezdetnek legyen elég ennyi, de kijelölhetsz konkrétabb pontot. Te a mérési metodikában kételkedsz helytelen érvekkel, vagy a korábbi bukásaidat próbálod megmagyarázni. Légyszi az eredeti kérdésre válaszolj: miért vagy olyan biztos abban, hogy az optikai csalódások és a kábelek vélt hatásai közül az egyik létezik, a másik nem?

Laposföldre is rengeteg egybehangzó véleményt tudok neked szerezni, ahogy chemtrailre, és gyíkemberekre is. Tehát ezek léteznek?

all6atos: pedig ez az, vannak tisztán BluLink erősítők (sőt, csak olyat ismerek), amik csak digit inputot fogadnak, szoftveresen modulálnak, és DSD-vel rángatják a tranzisztorokat.

• lapalapa
    őstag

Egy jó DA konverter tud kb. -120-100 dB SNR+THD -t. A szobádba fejhallgatódba jó ha tudsz 60-80 dB felbontást előállítani. Miért a DAC minősége fontos a számodra?
    Minden lényeg a DA átalakítás után történik.

" Az a tapasztalatom pc-nél, hogy minél kevesebb hw és sw használódik lejátszás közben, annál jobb lesz a hang."

Miért nem érted meg, hogy digitális oldalon akár millió műveletet is végezhetsz a digitális zenei információval, nem történik változás (legalább is véletlenül)?

"a digitális zenei információval, nem történik változás"
    Nem történik, minden meglesz, pontosan.
    Aztán meg mégsem hallom mindazt, amit hallhatnék, ez van.

• denesdr
    addikt

Ha már foobar, érdemes kipróbálni a jrivert, hallasz-e különbséget köztük.
    (Ha hallasz, akkor biztos hallucinálsz.. :N)
    Nekem sem kell bonyolult dolog, play, azt szóljon a zene.

Tegyük fel tényleg más a hangja a két lejátszószoftvernek. Hogyan döntöd el, hogy melyik produkciója áll közelebb a forrásanyaghoz?
    Egyébként az a baj, hogy gyakran nem ilyen egyszerű, hogy play és kész. Amíg nem vaktesztelsz, addig lehet meg sem fogod ezt érteni. Nálam is volt már olyan, hogy szentül meg voltam győződve bizonyos különbségről, vaktesztelve meg csak izzadtam, mert kizárólag hallás alapján meg nem tudtam mondani, hogy akkor most melyik a melyik. Persze erre az egyik oldal azt mondja, hogy azért nem hallani vaktesztelve, mert nincs hallható különbség, a másik oldal meg azt, hogy a vakteszt alkalmatlan a különbségek kimutatására. Never ending story.

• lapalapa
    őstag

Milyen platform? Win/linux?

#130069 lapalapa
    "Szerintetek mindent, szerintem nem."
    Nem hinném, hogy valaha is állította volna ezt bárki is...

wtfplay usb kulcsról bootolható linux, a bughead windowson fut.
    Ez volt a kédés?

• bkercso
    nagyúr

pl. itt
    Egyébként készülékeket vagy termékeket (kábeleket stb.) még megoldható vaktesztelni, de áramköri megoldásokat gyakorlatilag lehetetlen, már csak a számuk miatt is. Még egy egyszerűbb készüléknél is vagy egy tucat döntést kell hoznod, mit hogyan oldasz meg. A meghallgatás egy igényes módja ennek (a puszta szimulációhoz vagy adatlapnézegetéshez képest).

Kábelekre is igaz, hogy ha többen egymástól függetlenül hasonlóan nyilatkoznak egy kábelről, akkor az számomra olyan. :B

• Szerintem a digital feedback ampokra gondolsz, mint ez a sabaj: [link]

Kérdés, hol húzzuk meg a határt, de volt régen is: pl. [link] + [link]
    Van most DAC-ban is: [link]
    Van akár DIY is: [link] de ez azért nem egy kész, üzembiztos megoldás.

Az a Sabaj is hasonlít inkább egy villanymotor vezérlőre, mint sima erősítőre.
    Az Infineon MERUS vonala is hajazott egy multilevel inverterre.

A Hypex nem tudom használ-e saját ASIC-et, vagy teljesen diszkrét megoldás, ahol egy MCU, ha van, csak alap feladatokat lát el, de a hurokhoz, szabályozáshoz nincs köze.

Én azt látom, hogy főleg a nagyfokú integráltságnak hála, legyen az IC-n belül: mint pl. egy TPA végfok chip, vagy terméken belül: DAC+DSP esetleg rádiós modulok belepakolása, megy le a méret és az ár (gyártási oldalon), bővülnek a szolgáltatások, szerencsénkre elég jó műszaki paramétereket produkálva, de technikailag nincs semmi alapvetően új vagy forradalmi, ami felül ír mindent.

VoidXs #130010
    BluLink - gondolom nem ez lenne [link]

• VoidXs
    Topikgazda

Lejátszók közti különbség legfőbb okáról itt olvashatsz. Olyan dologról van szó, ami nem csak kimeneten, de már program szinten is nagyon könnyen mérhető. A kábeleidre ez továbbra sem igaz, ne dobáld a szalmabábokat.

• lapalapa
    őstag

foobar2000? egyszeru, jo, 15 eve lehetett pluginelni.

nagyon bonyolult cucc nem kell, ha ugyis a DA egyseg feladata a szobakorrekcio/DSP, hacsak nem akarsz a masterbe belenyulni.

• FJC
    senior tag

"DA konverzional egy ponton analogra valtunk"
    És itt dől el, hogy a "bitpontos" adatokból mit fogsz hallani.
    Szerintetek mindent, szerintem nem.
    Aztán hogy ezen az analóg mit ront tovább az más kérdés.

Egy jó DA konverter tud kb. -120-100 dB SNR+THD -t. A szobádba fejhallgatódba jó ha tudsz 60-80 dB felbontást előállítani. Miért a DAC minősége fontos a számodra?
    Minden lényeg a DA átalakítás után történik.

" Az a tapasztalatom pc-nél, hogy minél kevesebb hw és sw használódik lejátszás közben, annál jobb lesz a hang."

Miért nem érted meg, hogy digitális oldalon akár millió műveletet is végezhetsz a digitális zenei információval, nem történik változás (legalább is véletlenül)?

• vadkörte
    addikt

Tidalt hallgatok streamerrel online. Szerintem jó, minden infó átjön (valóban), de hogy ezt tényleg halljam is, ahhoz digit oldalom kellett dolgozni kicsit.
    Helyi dolgokat mostanában próbálok újra, pc-ről megosztva a streamerrel. Kicsit más, talán jobb, mint az onine.
    Pc-s vonalat elengedtem, annak idején nem nagyon próbálgattam eltérő meghajtókat, player progikkal szórakoztam meg az usb kapcsolaton próbáltam javítani pc és dac között (lehet :U)
    Félve írom le, de nekem mindenről kicsit másképp szól a zene, ha a digit oldalt nézzük. Az a tapasztalatom pc-nél, hogy minél kevesebb hw és sw használódik lejátszás közben, annál jobb lesz a hang. Például a wtfplay program egy minimál linux, "semmit" nem használ hw és sw, csak ami feltétlen kell, hogy az adat kijusson az usb-re. Van ellenpélda is bughead, aminek végtelen erőforrások kellenek, annak a paraméterei között van egy pár fura kérdés, pl hogy mennyi memória modul van a gépben és azok egy vagy kétoldalasak.
    Mindkettőnek kiemelkedő hangja van, és mindkettő rendkívül kényelmetlen, ebből adódóan használhatatlan.

Milyen platform? Win/linux?

#130069 lapalapa
    "Szerintetek mindent, szerintem nem."
    Nem hinném, hogy valaha is állította volna ezt bárki is...

• proci985
    MODERÁTOR

szerintunk sem mindent, mivel az analog konverzio se lesz tokeletes, a hangszoro fele foleg nem, aztan bejon a szoba/ful. meg a hallgato.

a digitalis ponting bitpontos. utana par komponens van, ahol markans es nagyon hallhato a kulonbseg.

ket specifikacion beluli USB kabel kozott nem fogod hallani a kulonbseget (meg merni se). egy 5 meterre levo betonfalra ha szonyeget raksz, ott viszont garantaltan merheto lesz a kulonbseg. es hallhato is.

azt mondjuk, hogy van aminek semmi befolyasa nem lesz a hangzasra (pl HDMI kabel, router), hiaba mondja ezt par szemfenyveszto. viszont vannak mas faktorok, amik viszont fontosak, mint pl a szoba kezelese es a DSP. utobbi fulesnel is jo lenne, de iszonyatosan nehez rendesen normalisan merni oket.

• lapalapa
    őstag

leforditom:

a Tidal szerveretol a DAC digitalis feldolgozasi pontjaig bitpontos minden. itt megfelelo eljarasokkal nem valtozhat a reprezentalt informacio. lehet jitter, legkalapacs, mikrohullamu suto, ipari magnes, betonkemeny a szoba kozepen: bitpontos lesz az atvitel.

a DA konverzional egy ponton analogra valtunk, utana beleszol a hangfal, a szoba es a fuled. tehat ameddig a digitalis atvitel az eredetivel egyezoen viszi at az adatot, addig az analog lepcsofokokrol ez mar nem mondhato el.

• proci985
    MODERÁTOR

foobar2000? egyszeru, jo, 15 eve lehetett pluginelni.

nagyon bonyolult cucc nem kell, ha ugyis a DA egyseg feladata a szobakorrekcio/DSP, hacsak nem akarsz a masterbe belenyulni.

• lapalapa
    őstag

ha digit oldalon a dac bemenetén az időzítés nem pontos (jitter)
    a cache/memoria szerinted mire valo? meg lehet oldani a mintavetelezest.

vélemény különbség
    kevered a velemenyt a tenyekkell

turho: digitalis jelreprezentacio bonyolult. ha a jitter miatt bithibat kapunk, akkor nem teltebb lesz az enekes hangja, hanem nagy valoszinuseggel dekodolhatatlan lesz az eredmeny.

btw, a GPUd sajat orajelen megy aszinkronban a CPUtol, aztan megsem problema ez adatatvitelnel. ugyanez van mas eszkozoknel a kommunikacional is.

persze, bonyolult mi es hogyan mukodik, villamosmernokoknek kb 20 kreditnyi kurzus szokott bemenni az elmeletbe nemi minimalis gyakorlattal. architektura nemtrivialis, foleg hogy kulonbozo komponensek vannak illesztve.

---

persze ettol meg a digitalis jel hiaba viheto at bitperfekten, utana jon az A/D konverzio, majd a hangfalak, a szoba es az user, utobbi pedig joldokumentaltan egy bonyolult elem.

persze egyszerubb a jitteren rugozni, mint nekiallni merni a szobat, mert utobbi esetben kijonne, hogy az ember csomo penzt elegetett arra ami nem szamitott, a vegeredmeny viszont nem az igazi.

Cache-lésre.
    Meg.
    Nem mérek szobát, fejhallgatózom.

• lapalapa
    őstag

Van a gépedben/otthoni rendszeredben több meghajtó (esetleg hálózati)? Másképp szól róluk a zene szerinted?

• bkercso
    nagyúr

Scientific method megvan? Ha valamit érzékelsz, igazolni kell. Mi is hallunk délibábokat, csak vakteszttel igazoljuk, hogy nem léteznek. Miért van az, hogy az optikai csalódásokra elfogadod a pszichológiai magyarázatot, míg a kábelekre nem? Mindkét esetben csak az érzékeid mondják, hogy létezik a jelenség, mindkét esetet cáfolja minden mérés vagy teszt, mégis csak az egyiknél fogadod ezt el.

Sokszor leírtam már erre a választ.

• A kisebbik Lyngdorf (TDAI-1120) is tudja a mikrofonos kalibrációt.... az más tészta, hogy nekem nem tetszett az így kapott végeredmény.... :D

Nekem sem fog a miniDSP, de majd belenyúlok egy kicsit úgy, hogy a nearfield közelében maradjak a görbénél. :B

• VoidXs
    Topikgazda

Az ismeretanyag a tapasztalaton keresztül tud bővülni. A puszta olvasgatással én még nem jutottam elprébb a hifiben. Mindig kell mellé a tapasztalat.
    A kábel sokak tapasztalata. Ezt összemosni a szigszalagos mémmel szerintem nem korrekt; csak ezt akartam kifejezni. :R
    Az csupán egy személyes bias, hogy valaki elrendezi magában, hogy a kábel nem számít(hat). Valójában sokféle képpen számít - ha nem is a legtöbbet; én se rugózok rajta sokat a gyakorlatban egyébként.

Scientific method megvan? Ha valamit érzékelsz, igazolni kell. Mi is hallunk délibábokat, csak vakteszttel igazoljuk, hogy nem léteznek. Miért van az, hogy az optikai csalódásokra elfogadod a pszichológiai magyarázatot, míg a kábelekre nem? Mindkét esetben csak az érzékeid mondják, hogy létezik a jelenség, mindkét esetet cáfolja minden mérés vagy teszt, mégis csak az egyiknél fogadod ezt el.

• proci985
    MODERÁTOR

Elolvastam ezt, de továbbra is azt bizonygatja, hogy bármilyen zajos jelből kinyerhetem a 0-kat és 1-ket hiánytalanul, vagyis informatikai probléma nincs.
    Igen, és?

leforditom:

a Tidal szerveretol a DAC digitalis feldolgozasi pontjaig bitpontos minden. itt megfelelo eljarasokkal nem valtozhat a reprezentalt informacio. lehet jitter, legkalapacs, mikrohullamu suto, ipari magnes, betonkemeny a szoba kozepen: bitpontos lesz az atvitel.

a DA konverzional egy ponton analogra valtunk, utana beleszol a hangfal, a szoba es a fuled. tehat ameddig a digitalis atvitel az eredetivel egyezoen viszi at az adatot, addig az analog lepcsofokokrol ez mar nem mondhato el.

• bkercso
    nagyúr

Nem csak burkoltan állítom, hogy a tanulatlanság vagy rossz források fogyasztásának tünete, ahogy a laposföldhit, de hülyézni nem az én eszközöm. Azért írok visszakövethető forrásokkal alátámasztott oktatóanyagokat, hogy bővüljön a hobbisták ismeretanyaga, nem a vita maga a cél.

Az ismeretanyag a tapasztalaton keresztül tud bővülni. A puszta olvasgatással én még nem jutottam elprébb a hifiben. Mindig kell mellé a tapasztalat.
    A kábel sokak tapasztalata. Ezt összemosni a szigszalagos mémmel szerintem nem korrekt; csak ezt akartam kifejezni. :R
    Az csupán egy személyes bias, hogy valaki elrendezi magában, hogy a kábel nem számít(hat). Valójában sokféle képpen számít - ha nem is a legtöbbet; én se rugózok rajta sokat a gyakorlatban egyébként.

• VoidXs
    Topikgazda

Elolvastam ezt, de továbbra is azt bizonygatja, hogy bármilyen zajos jelből kinyerhetem a 0-kat és 1-ket hiánytalanul, vagyis informatikai probléma nincs.
    Igen, és?

Ahogy bármennyire jitteres jelből is. Tehát hol a jittered? Mérés is megteszi (ha már a méréséről mutattál könyvet), de empirikusan is elfogadom az állításaid, ha bizonyítod, hogy emberfeletti a füled.

• lapalapa
    őstag

Ha elolvastad volna ezt, elkerülhettük volna, hogy a jittert emlegesd. Úgy nem lehet beszélgetni, ha el sem olvasod, vagy meg se próbálod megérteni, amit mondanak neked, csak ismételgeted ugyanazt az ezerszer szajkózott és még többször megcáfolt dolgot. A kimeneti jitter 100%-ban a DAC tervezésétől függ, neked semmi ráhatásod nincs. Akár jittermentes, akár -3 dB szinten jitteres jelet adsz a DAC-nak, ugyanaz lesz a kimeneti jittere, egyrészt a linkelt okból, másrészt a cache miatt. Egyébként rendkívül könnyen mérhetsz jittert, elég egy 15 kHz + RTA. Ez alátámasztaná, amit mondasz, főleg, hogy végre mérhető jelenséget említesz, mégse tetted meg korábban. Miért nem?

Igen, és?

• GTVili
    tag

Ezt sokat nézegettem, amikor vettem a mostani procim, több mint egy éve. Akkor a Wondom még csak board -okat árult OEM kategóriában.
    Most már van dobozos megoldás is: [link]
    Az a baj ebben nincs végfok, kellene több csatorna is.
    Én egy olyan " kulcsra kész" megoldást szeretnék:
    - legyen benne vállalható DAC
    -csatlakoztatod a hangfalakat
    -csatlakoztatod az USB-s mérőmikit
    -lefuttatod az auto kalibrációt
    -mosoly az arcomon
    -ne kelljen eladnom a fél vesém

A Lyngdorf már jó régen kijött vele, jó drágán.
    Megjegyezném nem AVR készüléket keresek.

Sajnos továbbra is a MiniDSP Flex a kiszemelt.
    2.2 vagy 2.4 lesz a kiépítés. Most 2.2 van.

A kisebbik Lyngdorf (TDAI-1120) is tudja a mikrofonos kalibrációt.... az más tészta, hogy nekem nem tetszett az így kapott végeredmény.... :D

• johnywalker
    őstag

Jriverből indítva szűkebb és pontatlanabb a tér, kevésbé élnek a hangszerek, szürkébb az egész.
    Ilyenkor a kimenetet segéd programmal alakítom airplay2 protokolra, mert a streamerem ezt képes kezelni. Lehet hogy az átalakításnál tömörít valamit, pedig elvileg nem kéne. Vagy ki tudja.
    Hallucinálok. :DDD

Az AirPlay ALAC 16/44.1 kodeket használ, valszeg van konverzió.

• VoidXs
    Topikgazda

Most te is burkoltan hülyézted, aki mer hallani különbséget a kábelek közt.

Nem csak burkoltan állítom, hogy a tanulatlanság vagy rossz források fogyasztásának tünete, ahogy a laposföldhit, de hülyézni nem az én eszközöm. Azért írok visszakövethető forrásokkal alátámasztott oktatóanyagokat, hogy bővüljön a hobbisták ismeretanyaga, nem a vita maga a cél.

• bkercso
    nagyúr

Valamelyik Facebook csoportban full komolyan elkezdték ecsetelni, hogy az Intel vagy AMD szól jobban, borzalmas látvány volt. :D Van egy olyan is, hogy "everything affects the sound", ami tényleg a placebó teteje, ki van mondva, hogy ott csak placebó szabad. Néha betolunk kívülről eszméletlen hülyeségeket, mint például "szigszalagozd meg a bekötött RCA-t, mert az távol tartja a rossz szellemeket zajt, és zabálják, mint a magyarok a kábeleket, rendesen kibeszélik, hogy ki mit hall, és aki mást, az hülyézi a társait. :DDD

Most te is burkoltan hülyézted, aki mer hallani különbséget a kábelek közt.

• "Jó lenne, ha Kína ilyeneket is gyártana apróért, nem csak a buta végfok modulokat."

A Wondom-nál (+ DaytonAudio is) és a TinySine-nál láttam olyan board-okat amelyekre DSP-t is integráltak. TPA31xx és TDA749x alapú mindkettőnél van, a TinySine-nál láttam TPA32xx alapút is. A DSP egy közbenső kártyán keresztül programozható.
    Láttam olyan videót a lapokról, ahol két board-ot kaszkádoltak, az egyik, egy 2 csatornás, csak a magasakat hajtotta, a másik egy 4 csatornás, 2 csatornája a mélyközepeket, a maradék kettő párba fogva egy szub-ot. A vágási frekvenciákat DSP-ben állították be, így kihagyták a keresztváltót is.
    Év végére lesz egy kis szürkezónás elkölteni valóm, esélyes, hogy berendelek egy board-ot, a sötét év végi esték kreatív eltöltésére. :D

#130044 VoidXs
    "...betolunk kívülről eszméletlen hülyeségeket..."
    Mint a smirgli?

#130049 lezso6
    "...bezzeg a régi Cyrix, na az még a 128 kbps MP3-ból is bakelithangot varázsolt..."
    Persze, mert a vén ISA-s Soundblaster16 sercegett mint a k...aa...a... :DDD

Ezt sokat nézegettem, amikor vettem a mostani procim, több mint egy éve. Akkor a Wondom még csak board -okat árult OEM kategóriában.
    Most már van dobozos megoldás is: [link]
    Az a baj ebben nincs végfok, kellene több csatorna is.
    Én egy olyan " kulcsra kész" megoldást szeretnék:
    - legyen benne vállalható DAC
    -csatlakoztatod a hangfalakat
    -csatlakoztatod az USB-s mérőmikit
    -lefuttatod az auto kalibrációt
    -mosoly az arcomon
    -ne kelljen eladnom a fél vesém

A Lyngdorf már jó régen kijött vele, jó drágán.
    Megjegyezném nem AVR készüléket keresek.

Sajnos továbbra is a MiniDSP Flex a kiszemelt.
    2.2 vagy 2.4 lesz a kiépítés. Most 2.2 van.

• lapalapa
    őstag

"...hogy még hülyébbnek nézzetek"

Szerintem senki sem néz hülyének, maximum hitetlenkednek.

"Digit oldalon szűrök, leválasztok, reklokkolok, analóg táppal megy minden. De mégis hallom a különbséget, ha a pc-n jriverben nyomom meg a play gombot és így küldöm a nullákat és egyeket a streamerre, vagy ha a streameren "nyomom meg" a play gombot ami a pc megosztott mappájából olvassa a nullákat és egyeket."

Írd le légy szíves mit hallasz. Miben más a két hallott hang. Eddig erről nem volt szó, csak annyit írtál, hogy más. OK, elfogadom, hogy más, hogy hallod. Miben más?

Jriverből indítva szűkebb és pontatlanabb a tér, kevésbé élnek a hangszerek, szürkébb az egész.
    Ilyenkor a kimenetet segéd programmal alakítom airplay2 protokolra, mert a streamerem ezt képes kezelni. Lehet hogy az átalakításnál tömörít valamit, pedig elvileg nem kéne. Vagy ki tudja.
    Hallucinálok. :DDD

• turho
    addikt

Az ALI chipset leginkabb a keleties hangzasu muzsikaval szol jol.

Mondjuk az én dobozaim meg északnyugatra néznek, szal' ezt is buktam :U

Egy jól elkészített toroidtrafó-temető 40 kilós kék kondikkal telerakott audio pc-től pedig nincs is jobb :)de csak PaulPang v 100000 kártyával.

• VoidXs
    Topikgazda

Ilyenkor szokott az jönni, hogy minden új CPU szar, túl digitális hangja van, de bezzeg a régi Cyrix, na az még a 128 kbps MP3-ból is bakelithangot varázsolt. De csak ALI chipsettel és Gravis Ultrasound hangkártyával!

Szóval még tovább rontotta a 128-as MP3-at? ;]

• emvy
    félisten

Ilyenkor szokott az jönni, hogy minden új CPU szar, túl digitális hangja van, de bezzeg a régi Cyrix, na az még a 128 kbps MP3-ból is bakelithangot varázsolt. De csak ALI chipsettel és Gravis Ultrasound hangkártyával!

Az ALI chipset leginkabb a keleties hangzasu muzsikaval szol jol.

• Valamelyik Facebook csoportban full komolyan elkezdték ecsetelni, hogy az Intel vagy AMD szól jobban, borzalmas látvány volt. :D Van egy olyan is, hogy "everything affects the sound", ami tényleg a placebó teteje, ki van mondva, hogy ott csak placebó szabad. Néha betolunk kívülről eszméletlen hülyeségeket, mint például "szigszalagozd meg a bekötött RCA-t, mert az távol tartja a rossz szellemeket zajt, és zabálják, mint a magyarok a kábeleket, rendesen kibeszélik, hogy ki mit hall, és aki mást, az hülyézi a társait. :DDD

• turho
    addikt

"Jó lenne, ha Kína ilyeneket is gyártana apróért, nem csak a buta végfok modulokat."

A Wondom-nál (+ DaytonAudio is) és a TinySine-nál láttam olyan board-okat amelyekre DSP-t is integráltak. TPA31xx és TDA749x alapú mindkettőnél van, a TinySine-nál láttam TPA32xx alapút is. A DSP egy közbenső kártyán keresztül programozható.
    Láttam olyan videót a lapokról, ahol két board-ot kaszkádoltak, az egyik, egy 2 csatornás, csak a magasakat hajtotta, a másik egy 4 csatornás, 2 csatornája a mélyközepeket, a maradék kettő párba fogva egy szub-ot. A vágási frekvenciákat DSP-ben állították be, így kihagyták a keresztváltót is.
    Év végére lesz egy kis szürkezónás elkölteni valóm, esélyes, hogy berendelek egy board-ot, a sötét év végi esték kreatív eltöltésére. :D

#130044 VoidXs
    Mint a smirgli?

#130049 lezso6
    "...bezzeg a régi Cyrix, na az még a 128 kbps MP3-ból is bakelithangot varázsolt..."

Erről irkálják, DIY fórumokon, hogy az ADAU elég zajos.... :F
    (Amúgy normális segédletük kb. van is meg nincs is. Akartam venni 2 db 4x100 -as szettet, aktívkodni, de ezek alapján elijedtem tőle...)

• vadkörte
    addikt

Passzív felejtô, dinoszaurusz tech és a kényszer szülötte. Ha terjednek majd a jövôben Hypex FA jellegû 2-3-4 utas amp-ok, akár plate (ez a legjobb), akár dobozolhatók, valami normális DSP-vel, AD/DA konverterekkel, TPA akármikkel, elfelejtjük a passzív elemeket idôvel, a klasszik álló motyókban is, nem csak a stúdió- és PA világban.

Jó lenne, ha Kína ilyeneket is gyártana apróért, nem csak a buta végfok modulokat.

Topping is belegázolhatna szügyig a DSP világba most már, tett le az asztalra, van neve, én merném venni.

Na és a multichannel DAC-ok plááne, a DM7 megszüntetésére volt egy kis sírás fórumokon.

"Jó lenne, ha Kína ilyeneket is gyártana apróért, nem csak a buta végfok modulokat."

#130044 VoidXs
    Mint a smirgli?

#130049 lezso6

• turho
    addikt

Valamelyik Facebook csoportban full komolyan elkezdték ecsetelni, hogy az Intel vagy AMD szól jobban, borzalmas látvány volt. :D Van egy olyan is, hogy "everything affects the sound", ami tényleg a placebó teteje, ki van mondva, hogy ott csak placebó szabad. Néha betolunk kívülről eszméletlen hülyeségeket, mint például "szigszalagozd meg a bekötött RCA-t, mert az távol tartja a rossz szellemeket zajt, és zabálják, mint a magyarok a kábeleket, rendesen kibeszélik, hogy ki mit hall, és aki mást, az hülyézi a társait. :DDD

Nem mindegy, hogy páros vagy páratlan végű underclock órajelre állítod ám be, plusz a paszta is sokat dob. Tévedésben vagytok :DDD

(Milyen márkájú szigszalag? :U )

• Joe123
    senior tag

;] ;] ;]

• VoidXs
    Topikgazda

Van a gépedben/otthoni rendszeredben több meghajtó (esetleg hálózati)? Másképp szól róluk a zene szerinted?

• Joe123
    senior tag

Az adatok odaérnek hiánytalanul, de ez csak az egyik része. A dac, analóg oldalon torzítja a jelet, ha digit oldalon a dac bemenetén az időzítés nem pontos (jitter), vagyis a 0-1 és 1-0 átmenetek nem pontos ütemre következnek be, hanem (nagyon) kicsit előbb, vagy (nagyon) kicsit később. Elvileg mindent megtesznek a dacokban, annak érdekében hogy ezt a hibát kiküszöböljék, tehát hogy az órajel halál pontos legyen, de a digit oldalon keletkező zajok (routerek switchek tápjai, szórt terek, antennázás..., pontatlan órák) ezt zavarják, mert valahogy bekerülnek a dacba ezer akadályon át.
    Itt van a vélemény különbség a két tábor között, Ti azt mondjátok, hogy ez a probléma nem létezik, és ha azt mondjuk hogy halljuk, akkor erre az a válasz, hogy hallucinálunk.
    A probléma egyik része mérhető, a többi nem (vagy itt nem tudunk róla ), vagyis ha mérve rendben van, akkor minden ok, szerintetek.
    Fokozom a hangulatot egy kis wodoo, hogy még hülyébbnek nézzetek:
    Digit oldalon szűrök, leválasztok, reklokkolok, analóg táppal megy minden. De mégis hallom a különbséget, ha a pc-n jriverben nyomom meg a play gombot és így küldöm a nullákat és egyeket a streamerre, vagy ha a streameren "nyomom meg" a play gombot ami a pc megosztott mappájából olvassa a nullákat és egyeket. Mindkét esetben ugyan azt az utat járja be az adat és ugyan azok a "hatások" érik.

• Dißnäëß
    nagyúr

Ezt én is furcsállom, vártam hogy jönnek a dsp-s tpa3255 plate amp-ok. Merthogy ez a szegmens elég szűk, kb. az FA sorozat, amit érdemes lehet tutujgatni.
    Be akartam próbálni a 4 csatornás 4x100W Wondomot, de aztán nem mertem...

Barkácsosok, állítottatok már tpa3255-ön kapcsolási frekit magasabbra? Benyomások? :)

Wondom nem rossz azt mondják, van is DSP-s modell (Sigma Studio-s), de én sem rendeltem még. Amúgy szvsz jönnek lassan majd ezek is ugyanúgy, mint a PEQ-s DAC-ok és egybeintegrált források.. de még adnék ezek komolyabb terjedésének 2-4 évet, így hasra. Meglátjuk.

• Dißnäëß
    nagyúr

Tehát szerinted gondok vannak úgy általában a digit résszel hangreprodukció terén és lenne mit javítani rajta, hogy a forrásanyaghoz hűbb analóg jelet kapjunk vissza. Mutass kérlek mérési eredményt, hogy mondjuk egy drágább digit kábel hogyan hat a DAC analóg kimenetére, mitől lesz tőle jobb a hang, mert mi ilyeneket itt nem hallunk, szóval ha látjuk, hátha megértjük.
    Addig hozok én is egy mérést, talán volt is már: [link]

Kell egy ilyen kábel, mennyiért adod ?
    Baráti kedvezménnyel.. ;]

• Dißnäëß
    nagyúr

Az adatok odaérnek hiánytalanul, de ez csak az egyik része. A dac, analóg oldalon torzítja a jelet, ha digit oldalon a dac bemenetén az időzítés nem pontos (jitter), vagyis a 0-1 és 1-0 átmenetek nem pontos ütemre következnek be, hanem (nagyon) kicsit előbb, vagy (nagyon) kicsit később. Elvileg mindent megtesznek a dacokban, annak érdekében hogy ezt a hibát kiküszöböljék, tehát hogy az órajel halál pontos legyen, de a digit oldalon keletkező zajok (routerek switchek tápjai, szórt terek, antennázás..., pontatlan órák) ezt zavarják, mert valahogy bekerülnek a dacba ezer akadályon át.
    Itt van a vélemény különbség a két tábor között, Ti azt mondjátok, hogy ez a probléma nem létezik, és ha azt mondjuk hogy halljuk, akkor erre az a válasz, hogy hallucinálunk.
    A probléma egyik része mérhető, a többi nem (vagy itt nem tudunk róla ), vagyis ha mérve rendben van, akkor minden ok, szerintetek.
    Digit oldalon szűrök, leválasztok, reklokkolok, analóg táppal megy minden. De mégis hallom a különbséget, ha a pc-n jriverben nyomom meg a play gombot és így küldöm a nullákat és egyeket a streamerre, vagy ha a streameren "nyomom meg" a play gombot ami a pc megosztott mappájából olvassa a nullákat és egyeket. Mindkét esetben ugyan azt az utat járja be az adat és ugyan azok a "hatások" érik.

Az elejéhez: el sem olvastad/kattintottad VoidXs linkjét. Szépen elmondja a jittert...

• emvy
    félisten

Pár éve mintha pont ebben a topicban lett volna említve olyan fejlesztési próbálkozás (nem tudom azóta lett-e belőle valami), hogy valahogy a DAC kihagyásával akartak közvetlenül valamilyen digit erősítővel vezérelni hangszórót (talán DSD jellel). De lehet keverem valamivel vagy rosszul emlékszem. :)

Valójában az is DAC, csak máshogy van megoldva.

• emvy
    félisten

Passzív felejtô, dinoszaurusz tech és a kényszer szülötte. Ha terjednek majd a jövôben Hypex FA jellegû 2-3-4 utas amp-ok, akár plate (ez a legjobb), akár dobozolhatók, valami normális DSP-vel, AD/DA konverterekkel, TPA akármikkel, elfelejtjük a passzív elemeket idôvel, a klasszik álló motyókban is, nem csak a stúdió- és PA világban.

Jó lenne, ha Kína ilyeneket is gyártana apróért, nem csak a buta végfok modulokat.

Topping is belegázolhatna szügyig a DSP világba most már, tett le az asztalra, van neve, én merném venni.

Na és a multichannel DAC-ok plááne, a DM7 megszüntetésére volt egy kis sírás fórumokon.

Az én cuccomban Platin lesz. Fura, de nem akarják DIY projektekre eladni őket.

• denesdr
    addikt

Igen, ezt értem is.
    Nem könnyű az embernek egy sereg marhaságot kiűzni a fejéből, amit az elmúlt évtizedekben lelkesen összeolvasott, mivel érdekelte ez a hobbi.
    Az olyan dolgokkal nem könnyű zöldágra vergődni, mint a "beszűkült, sáros" és "összement" hangszínpad az állítólag jitteres DAC clock-ok miatt. És rengeteg hasonló dolog. (Persze mindenre is volt nem 10 filléres "profibarkács" megoldás is a belpiacon.

Amúgy ennyi megvezető teóriát, világmegváltó filléres (és vagyonos) elméletet, segédeszközt nem sok helyen láttam eddig, mint a hifiben.
    Rengetegen múltak ezerféle moddoláshoz, szereztek be csoda eszközöket szobaakusztika kezelés, átrendezés, vagy némi eq-használat helyett. (Mert az is üldözendő volt x berkekben). Nekem egy megváltás a jelenlegi dsp eq, hol van ez már a többtíz éves analóg beavatkozásoktól...

Na, egy tök más kérdés, némi hangdoboztervezéssel kapcsolatos.
    Adott basszreflex hangdoboz reflexcsövét ha némikeg meghosszabbítom ( befelé :DDD ), akkor a várható jelenség az lesz, hogy az alsó határfreki lentebb mehet egy kicsit, de hamarabb elkezd esni az érzékenység is? (Tehát 30 Hz helyett 25 Hz, de korábban esik, lapul?).

Igen, hamarabb fog indulni a lekonyulás és az alsó határ mélyebbre kerül.

• turho
    addikt

Ezt én is furcsállom, vártam hogy jönnek a dsp-s tpa3255 plate amp-ok. Merthogy ez a szegmens elég szűk, kb. az FA sorozat, amit érdemes lehet tutujgatni.
    Be akartam próbálni a 4 csatornás 4x100W Wondomot, de aztán nem mertem...

Barkácsosok, állítottatok már tpa3255-ön kapcsolási frekit magasabbra? Benyomások? :)

• Dißnäëß
    nagyúr

és VoidXs
    Egyszónakisszázavége, most megint válaszolgathatnék az igen érdekes válaszokra, de felesleges.
    Úgy tűnik kikapcsoltátok magatokban a digit oldal problémáit, mert az nincs...
    Pedig van.
    Nekem tök mindegy, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha analóg oldalon már minden "tökéletes" és továbblépnénk hangban, akkor a digit oldalon bőven van tennivaló, ennyi.
    :R

Digiben nem nagyon van, vagy ha igen, nem akkora nagyságrendû, de sztem - no offense - nem értetted meg az alapjait. De nem is kell mindenkinek..

Mindettôl függetlenül, a sorrended rossz, óriásit vérzik a legtöbbünk analóg oldalon, itt kell reszelni, nem digiben vuduzni ökörségeket.

• Dißnäëß
    nagyúr

Egy kis püttypürütty: [link]
    Ez meg... Főleg a vége, a finálé... Úúúhh... [link] [link]

Ráadás (mert tényleg kevés a hazai): [link]

Kora este.. de köszi, jövök.
    Ma céges bejárós nap van :U

• Dißnäëß
    nagyúr

Pár éve mintha pont ebben a topicban lett volna említve olyan fejlesztési próbálkozás (nem tudom azóta lett-e belőle valami), hogy valahogy a DAC kihagyásával akartak közvetlenül valamilyen digit erősítővel vezérelni hangszórót (talán DSD jellel). De lehet keverem valamivel vagy rosszul emlékszem. :)

Technics, Devialet..

• Dißnäëß
    nagyúr

Na igen, meg jó drága kondikkal szrelt passzív váltó hozzá, még a denevérek is táncolnának hozzá.
    Valahogy már nincs ingerenciám az ilyen dolgokhoz, annyira kézenfekvő tudna lenni, hogyan lehet igazi, értékes hangot kicsikarni rendszerekből, és még az élvezeti faktor is ugrana, igazi nagyságrendet.
    Még csak nem is kell nagy dobozokra gondolni, kicsit a mozi, PA világából összegyúrt rendszerre gondoltam.

• fererencz89
    őstag

Igen, ezt értem is.
    Nem könnyű az embernek egy sereg marhaságot kiűzni a fejéből, amit az elmúlt évtizedekben lelkesen összeolvasott, mivel érdekelte ez a hobbi.
    Az olyan dolgokkal nem könnyű zöldágra vergődni, mint a "beszűkült, sáros" és "összement" hangszínpad az állítólag jitteres DAC clock-ok miatt. És rengeteg hasonló dolog. (Persze mindenre is volt nem 10 filléres "profibarkács" megoldás is a belpiacon.

Amúgy ennyi megvezető teóriát, világmegváltó filléres (és vagyonos) elméletet, segédeszközt nem sok helyen láttam eddig, mint a hifiben.
    Rengetegen múltak ezerféle moddoláshoz, szereztek be csoda eszközöket szobaakusztika kezelés, átrendezés, vagy némi eq-használat helyett. (Mert az is üldözendő volt x berkekben). Nekem egy megváltás a jelenlegi dsp eq, hol van ez már a többtíz éves analóg beavatkozásoktól...

Adott basszreflex hangdoboz reflexcsövét ha némikeg meghosszabbítom ( befelé :DDD ), akkor a várható jelenség az lesz, hogy az alsó határfreki lentebb mehet egy kicsit, de hamarabb elkezd esni az érzékenység is? (Tehát 30 Hz helyett 25 Hz, de korábban esik, lapul?).

• proci985
    MODERÁTOR

Igen, ezt értem is.

ez mondjuk igaz. nekem is neha kapkodnom kell a fejem, hiaba van tapasztalatom hibaturo halozati programozassal. tetejeben en a fizikai reszhez annyira nem ertek, a low-level driver es a fizikai resz a mernokok dolga. overclocking es custom vizhutes miatt mondjuk jott fel nemi gyakorlati jelatviteli tapasztalat.

eqzastol egy idoben en is irtoztam a 90es evekben, de az akkori berogzodes volt. ha jol emlekszem az EQ tudott degradalni. persze most is tud, emiatt kell egy jo alap, mert ugy lesz headroom par dbt kiegyengetni, es nem fog elszallni a THD ha valamelyik frekvencian egy par dbAs lyukat izombol (teljesitmenybol) kell kinullazni.

jelenlegi DSP eq szuper. Audyssey XT32 es a Yamaha megoldasa sem rossz, de nalam a RAW kor volt az, ahol meghalt a bogar, hogy a Klipsch R26F helyett megiscsak kene az RP280F. pontosabban az R26F es az RP160M osszehasonlitasa alatt: persze van kulonbseg es az RP160M tenyleg pontosabb, de kalibracio utan a kulonbseg mar nekem elfogadhato.

---

reflexcso: siman lehet. nezz ra az XTZ 12.17 edge dokumentaciojara. ott a portoknak negy allasa van, es pontosan ez tortenik az egyik allasban ami pont a reflexportot szabalyozza.

• bkercso
    nagyúr

Ezek a power-DAC-ok, amik hasonlóak a D-osztályú erősítőkhöz, de mégse olyanok.

• VoidXs
    Topikgazda

Ha elolvastad volna ezt, elkerülhettük volna, hogy a jittert emlegesd. Úgy nem lehet beszélgetni, ha el sem olvasod, vagy meg se próbálod megérteni, amit mondanak neked, csak ismételgeted ugyanazt az ezerszer szajkózott és még többször megcáfolt dolgot. A kimeneti jitter 100%-ban a DAC tervezésétől függ, neked semmi ráhatásod nincs. Akár jittermentes, akár -3 dB szinten jitteres jelet adsz a DAC-nak, ugyanaz lesz a kimeneti jittere, egyrészt a linkelt okból, másrészt a cache miatt. Egyébként rendkívül könnyen mérhetsz jittert, elég egy 15 kHz + RTA. Ez alátámasztaná, amit mondasz, főleg, hogy végre mérhető jelenséget említesz, mégse tetted meg korábban. Miért nem?

• turho
    addikt

vélemény különbség

turho: digitalis jelreprezentacio bonyolult. ha a jitter miatt bithibat kapunk, akkor nem teltebb lesz az enekes hangja, hanem nagy valoszinuseggel dekodolhatatlan lesz az eredmeny.

btw, a GPUd sajat orajelen megy aszinkronban a CPUtol, aztan megsem problema ez adatatvitelnel. ugyanez van mas eszkozoknel a kommunikacional is.

persze, bonyolult mi es hogyan mukodik, villamosmernokoknek kb 20 kreditnyi kurzus szokott bemenni az elmeletbe nemi minimalis gyakorlattal. architektura nemtrivialis, foleg hogy kulonbozo komponensek vannak illesztve.

---

persze ettol meg a digitalis jel hiaba viheto at bitperfekten, utana jon az A/D konverzio, majd a hangfalak, a szoba es az user, utobbi pedig joldokumentaltan egy bonyolult elem.

persze egyszerubb a jitteren rugozni, mint nekiallni merni a szobat, mert utobbi esetben kijonne, hogy az ember csomo penzt elegetett arra ami nem szamitott, a vegeredmeny viszont nem az igazi.

Igen, ezt értem is.

• proci985
    MODERÁTOR

vélemény különbség

---

• turho
    addikt

Tehát szerinted gondok vannak úgy általában a digit résszel hangreprodukció terén és lenne mit javítani rajta, hogy a forrásanyaghoz hűbb analóg jelet kapjunk vissza. Mutass kérlek mérési eredményt, hogy mondjuk egy drágább digit kábel hogyan hat a DAC analóg kimenetére, mitől lesz tőle jobb a hang, mert mi ilyeneket itt nem hallunk, szóval ha látjuk, hátha megértjük.

Elég drága az a 0.000018 dB :Y

A psziché nagy úr, ami drágább, az jobb, amivel foglalkoztál, az csak jobb lehet...
    Egy szépen elkészített, tartós, tetszetős kábelért nem vész NÉMI többletköltség. De mikor látok 180k-ért audiofil usb c kábelt, verem a fejem a falba.
    A jitter probléma ismert dolog, azt elfogadom valamilyen szinten.

• vadkörte
    addikt

"...hogy még hülyébbnek nézzetek"

Szerintem senki sem néz hülyének, maximum hitetlenkednek.

"Digit oldalon szűrök, leválasztok, reklokkolok, analóg táppal megy minden. De mégis hallom a különbséget, ha a pc-n jriverben nyomom meg a play gombot és így küldöm a nullákat és egyeket a streamerre, vagy ha a streameren "nyomom meg" a play gombot ami a pc megosztott mappájából olvassa a nullákat és egyeket."

Írd le légy szíves mit hallasz. Miben más a két hallott hang. Eddig erről nem volt szó, csak annyit írtál, hogy más. OK, elfogadom, hogy más, hogy hallod. Miben más?

• denesdr
    addikt

és VoidXs
    Egyszónakisszázavége, most megint válaszolgathatnék az igen érdekes válaszokra, de felesleges.
    Pedig van.
    Nekem tök mindegy, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha analóg oldalon már minden "tökéletes" és továbblépnénk hangban, akkor a digit oldalon bőven van tennivaló, ennyi.

• emvy
    félisten

> hallom a különbséget

a problema az, h nem hallod, csak hallucinalsz

• lapalapa
    őstag

Az érveink iránti figyelmedet tökéletesen szemlélteti, hogy belinkelsz egy könyvet arról a problémáról, aminek a mitigálásáról írtam rengeteget.

Én zajt próbálok mitigálni és működik.. :)

• lapalapa
    őstag

Te is azt írod, hogy a DAC chiphez odaérnek rendben az adatok. Ott vannak a kis pufferében. Akkor onnantól ha ott vannak, hogy tudná azt bármi előtte elérni a digit láncban, hogy ugyanazokból a 0-kból és 1-esekből egyszer ilyen, egyszer olyan analóg hangot állítson elő? Honnan fogja "tudni", hogy most egy kicsit más hangot kell csinálnia, ha egyszer az adatok, amikből dolgozik, tökugyanazok? Ha erre szerinted hatással van előtte a router, a switch, akármi, akkor az is hatással van, ha a net szolgáltatód kicserél egy szervert vagy egy routert? Vagy az nem, mert messzebb van? Csak amit 5m körzetben cserélsz, az hat rá? :)

• VoidXs
    Topikgazda

és VoidXs
    Pedig van.

Az érveink iránti figyelmedet tökéletesen szemlélteti, hogy belinkelsz egy könyvet arról a problémáról, aminek a mitigálásáról írtam rengeteget.

• vadkörte
    addikt

Az előadó hazai, a zenei repertoárja eléggé világzenei (ha szereted/szeretitek az ilyen jellegű zenét)

#130012 lapalapa
    Úgy vettem észre az elmúlt hetek "pengeváltásai" alapján, hogy a többiek - nálam feltehetően jelentősen hozzáértőbbek - elsősorban az átviteli láncot veszik alapul:

helyi/távoli tárhely -> átviteli közeg (belső hálózat/Internet) -> streamer -> lejátszó -> DAC

és nem foglalkoznak a valamilyen módon előállított digitális jellel. Miért kellene? (el tudom képzelni, hogy a jel rögzítése, kódolása során történhetnek vele anomáliák, ami viszont egy normális stúdióból nem jut ki, míg kk. Vér Istvánkától ugyanez ugyebár nem elvárt...)

A DAC-ig ebben a láncolatban olyan túlzottan nagy hibalehetőség mégis mi lenne? Informatikai oldalról megközelítve ami adat (és nem zene) a tárhelyről - ami lehet a szomszéd szobában lévő NAS és egy távoli szerver is - elindul feléd, az bitre pontosan (redundancia, hibajavító bitek, stb...) meg is fog érkezni a DAC-hoz. Még akkor is bitpontos lesz, ha nem szűzlányok testnedveiben áztatott LAN és USB kábelen keresztül kapja, csak egy rozsdás kerítésdróton. Nincs melegebb bit, zajosabb bit, teltebb bit, szellősebb bit. Bit van, 0 és 1. A DAC-tól beszélünk hangról, hacsak nem arra vagy rágyógyulva, hogy a bit-eket hallgasd, ami kb. annyira izgalmas, mint annó volt egy betárcsázós Internet vonalat felhívni...

(nyugodtan ki lehet javítani, le lehet hülyézni, az audióval nem vájt fülű fanatikus audiofil módon, csupán hallgatói szinten vagyok hajlandó foglalkozni)

• turho
    addikt

Próbálj generálni 1-2 Hz szinusz jelet es tedd az ujjadat a membranra.

Rávágtam az AA elemet, ez volt a legegyszerűbb. Hálisten az A70-nél nem áll fönn a Fosi Audio és a Topping D10-et is sújtó 180 fokos abszolút fázis. Tökéletesen előre lendül a membrán.
    Már csakazértis meghallgattam felcserélt pólusú hangfalkábekekjel is. Bizonyos akusztikus zenéken valóban hallok minimális nyomottságot. (Vagy beképzelem...de nem is ez a lênyeg). Komplex tuctuc zenén nem.
    Nekem műszakilag így a korrekt. :D

• Joe123
    senior tag

és VoidXs
    Pedig van.

Te is azt írod, hogy a DAC chiphez odaérnek rendben az adatok. Ott vannak a kis pufferében. Akkor onnantól ha ott vannak, hogy tudná azt bármi előtte elérni a digit láncban, hogy ugyanazokból a 0-kból és 1-esekből egyszer ilyen, egyszer olyan analóg hangot állítson elő? Honnan fogja "tudni", hogy most egy kicsit más hangot kell csinálnia, ha egyszer az adatok, amikből dolgozik, tökugyanazok? Ha erre szerinted hatással van előtte a router, a switch, akármi, akkor az is hatással van, ha a net szolgáltatód kicserél egy szervert vagy egy routert? Vagy az nem, mert messzebb van? Csak amit 5m körzetben cserélsz, az hat rá? :)

• Joe123
    senior tag

Szerintem a digital feedback ampokra gondolsz, mint ez a sabaj: [link]

Amit linkeltél nem tudom olyan-e, amire én gondoltam, annak az alapelvét itt írta le Dißnäëß kolléga.

• lapalapa
    őstag

Nem értitek.
    Szerintem Te nem. Vitatkozhatunk erről is, hogy ki nem érti. Én ragaszkodom hozzá, hogy én értem.. :U

Nem a zenét javítom meg, mert azt nem lehet.
    Öööö... a zenét mi sem. A zenét kódoló adatot folyamatosan javítja valami (ha szükséges), míg az a digitális rétegben tartózkodik.

Ha Neked a zene az adat, ami jön, akkor javítjuk. :U

Ha a zene már csak az analóg, DAC seggén előállt cumó, akkor nem javítjuk. :U

Úgyhogy hited szerint döntsd el, mi javítjuk-e a zenét, vagy sem. :D

Tekintettel arra, hogy a zenét az adatok hordozzák, nem pedig előttem állnak le a zenészek újra eljátszani amit hallgatok, számomra a zene minőségének megőrzéséről van szó, ergo ha sérül, javítjuk a zenét, biza ! :K De lehet hinni másban, ez még az adatátvitel természetén mit sem fog változtatni, a laposföld hívők is tudnak biztosan autót vezetni, aztán higyjenek felőlem abban, amiben akarnak.. én örülök, hogy a valóságot elég közelről látom.

Én csupán hallhatóvá szeretném tenni az "összes" infót, ami hiánytalanul megérkezik. Minél jobban sikerül, annál élvezetesebb lesz az eredmény, mert közelítem azt amit a stúdióban megálmodtak

Helyes, erre törekszünk mi is. Kell egy jó DAC ! :K

"Megtörtént a digitálból analógba visszalépés a DAC kimenetén."
    Nem.
    De. Erre való. :U

Ezt egyszerűsítitek le végtelenül, mert szerintetek minden zenei infót visszakapok, ami rákerült a felvételre, ugye?
    A felvételed micsoda ? Egy FLAC fájl, vagy lossless stream (maradjunk Tidal Hifi-nél).
    Adatok. Bárhogy nézzük, ők kerültek a felvételre. Ők a felvételed most. Igen, minden zenei infót visszakapsz. Többet, mint az LP esetén, szalag esetén, gyakorlatilag amit a hangmérnök megálmodott, majd CD-n vagy online kiadtak, azt Te megkapod.

Ja, hogy helyesen tudod-e reprodukálni ? Az totál más tészta.. :U
    Ezért egyszerűsödik le az, hogy mit kapsz meg hiánytalanul és mit nem.
    Mindent megkapsz hiánytalanul, ennyire egyszerű, garantáltan fasza ADC-k és digi masteringnek hála.

Ott a flac, hozd ki belőle a legszebb zenét, amennyire csak tudod !! Kell hozzá csúcs LAN kábel ? :U :U :U Meg a sok hülyeség, tej-vaj digi oldalon ? :U

Tudod mi kell hozzá: jó DAC, normálisra méretezett kábelek, jó erősítő, jó hangszórók, jó szoba, normál/alacsony környezeti zajszint és jó fül. Esetleg jó hangulat. :U Opcionálisan DSP, ha ideális körülményeket nem tudsz megteremteni szoba geometria, üléspozi, egyebek miatt + korrekcióra is alkalmas bizonyos kereteken belül (igen, profin használva képes csodákat művelni, fakezűeknél meg semmire se jó).

Vagyis minden dac minden zenei infót hiánytalanul visszaad a kimenetén és nincs itt semmi látnivaló.
    Senki nem mondta. Nem minden DAC jó, látjuk az ASR-en a DAC ranglistát. Van viszont egy pont, ami felett bukod a vakot.. a zöldeknél tuti, kékek pláne, talán még a narancsok esetén is, tehát a pszichéd kivéve a képletből (ABX vakteszt) nem tudod megmondani, hogy melyik a Számodra jobb. Ez "csak" ennyiről szól. Van persze szar DAC is. Azt nem vesszük, sokan meg ha veszik, nem mérik. Igaz, voodoo kollégák ? (Nem Rád nézek).

a da konverzió során visszanyerhető zenei információ nem csupán a hiánytalan adatokon múlik.

Nem csupán, de rajtuk feltétlen múlik, mert szarból nem lehet várat építeni. Csinálhatsz te reklokkot meg mindenféle szobaátrendezést, racionális és vudu dolgot egyaránt, ez akkor is szar marad. A DAC a minden. Ahogy írtam, itt lépünk át analóg tartományba, hang, zene, ekkor már nincs adat. Ezt hogy Te meghalld, kell kábel, erősítő, szoba, levegő, fül, miiiinden amiről írsz.

Tehát ha hiányos az adat, amit a DAC megkap, bajban vagy.
    Ha hiánytalan, az viszont még nem elég az üdvösséghez.
    Erről beszéltem végig...

Lehet, én meg ahogy olvasom a forrás oldal van elhanyagolva. Vagy mindkettő, és várjuk a csodát.
    Aki nem hisz, hanem tud, nem vár csodát. Nálam a DAC a forrás, ahol az analóg megjelenik. Elé tökmindegy, mit teszek. Most épp Tidal, PC, szól FJC ajánlása, csodás, csak jelzem. ;)

Nekem olyanom nincs.
    Helyes. ;) :K Amúgy Neked írtam, de én nem tartalak kőkemény hívőnek, akkor már nem lennél itt :D Szóval ne vedd Magadra lsz.. :R

"Analóg oldalon kell túrni és ott is azt rendbetenni, ami"
    Attól függ, mi az igény, mit akarunk. Ha igazán jót, akkor kevés.

Csak az analóg számít. Ilyen szempontból a DAC is analóg eszköz. Oké, legyen hibrid. A kimenetét, amit megmérünk, is már analóg szempontból mérjük. Ez bukhat sokminden miatt, de azzal TÉNYLEG NEM KELL FOGLALKOZNI, hogy hogyan eszik és mit miből, a digi oldalból. Jó, nem árt, ha az elé tett digi eszközök mondjuk nem indukálnak át valami szart a DAC analóg oldalára (tehát analóg szarról beszélünk, nem "digitális szemétről"), az gyenge konstrukcióra utalna, de ez drága eszközöknél ugye teljességgel kizárt (khmmmm irónia ON), olcsóknál pedig változó, nálam a Topping E30 síri csendes, pedig a PC-ből eszik, semmi hipertáp).

és VoidXs
    Pedig van.

• fererencz89
    őstag

Bent van a kedvencek között, dejöhet még a kis középkori listámba ;)

fererencz már lefertőzött hasonlóval, imádom :D :R
    [link] (Track 11)
    [link] (Track 1)

Számomra Jordi Savall munkássága elképesztő, nem találtam szavakat. Faltam-falom. :D
    (Jelszó: Savall / Alia Vox / Le Concert des Nations)

Nem vagyok egy Mozart Requiem fanatik, de ez a Rex Tremendae (Track 5) pl. pusztít.

És hát persze a Track 8 Lacrymosa is, pfff. Ezek autóban is pörögnek ám velem, főleg meló után hazavezetéskor, miután lerombolták az agyam ... :))

Ilyen zenékért megéri felkelni és élni, szenvedni, létezni. .

Bach is súlyos, mikor ezt a mikrorészletezőt meghallottam, leültem (link lentebb).

Volt régen egy cimbim (ma is, csak 220km..), aki gyakran átjött és kora este lepunnyadtunk a két nagy bőr fotelbe, elsüppedtünk.. lámpák le, utcalámpa halk fénye mellett hifi indít és csak hagytunk menni végig egy válogatást vagy albumot (CD-ről). Egy szót sem szóltunk. Na akkor voltak olyan élményeink, hogy uhhh. Volt album, amikor a végén a nagy csendben, ahogy véget ért, lámpát gyújtottam nagy lassan és mindketten a szemünket törölgettük :D

Ott azt mondtuk az ilyen zenére, ahol a hangszerek, az emberi hangok, a részletek, az összkép, a minden is összhangban van, hogy "pfűhh na ez fááááááázis". :D (Semmi köze a szó mérnöki jelentéséhez). [link] (Volume 2, Track 7)

Egy kis Napkirály a végére ? ;] Ez is nagy diszkó ! :K :B Imádom. [link] (Track 1)
    Van hozzá egy csodás korhű felvétel is, kár hogy nincs meg jobb minőségben, csorog a nyálam. Eszméletlen jó.

• VoidXs
    Topikgazda

Van ilyen, például a PA-s BluLink.

• Fercsa
    senior tag

Szerintem a digital feedback ampokra gondolsz, mint ez a sabaj: [link]

• Joe123
    senior tag

A mozgásuk analóg. Olyan D/A van, ami elektromos jelet készít a számjegyekből, de olyan nincs, ami közvetlen elmozdulást produkálna a számokból.

• python1
    veterán

"Lehetne még finomítani, drágább hangszórókból szerelt dobozokkal, de majd az is megvalósul egyszer, de az biztos, hogy nem a kommersz hifi hangszórók polcairól szedegetem össze a hozzávalókat."

Mos' mér' mondod? Simán megérné: [link]

:DDD

Na igen, meg jó drága kondikkal szrelt passzív váltó hozzá, még a denevérek is táncolnának hozzá.
    Valahogy már nincs ingerenciám az ilyen dolgokhoz, annyira kézenfekvő tudna lenni, hogyan lehet igazi, értékes hangot kicsikarni rendszerekből, és még az élvezeti faktor is ugrana, igazi nagyságrendet.
    Még csak nem is kell nagy dobozokra gondolni, kicsit a mozi, PA világából összegyúrt rendszerre gondoltam.

• denesdr
    addikt

Tudom hifi meg minden, de amióta összedobtam a mostani rendszert, átíródott kicsit a zenehallgatási kultúrám, most értem el oda, hogy nincs hiányérzetem dinamikában, meg úgy általánosságban véve semmiben.
    Lehetne még finomítani, drágább hangszórókból szerelt dobozokkal, de majd az is megvalósul egyszer, de az biztos, hogy nem a kommersz hifi hangszórók polcairól szedegetem össze a hozzávalókat.
    Lényeg az irány már adott.
    Viszont a Luxor Audió dobozait fülvégre kapnám.

"Lehetne még finomítani, drágább hangszórókból szerelt dobozokkal, de majd az is megvalósul egyszer, de az biztos, hogy nem a kommersz hifi hangszórók polcairól szedegetem össze a hozzávalókat."

Mos' mér' mondod? Simán megérné: [link]

:DDD

• python1
    veterán

Jó kérdés, meg nem mondom most 1X láttam a specifikációját, csak emlékezetből idéztem.
    Mondjuk készítettem már zenekari, meg máshová is dobozokat, szubokat tehát nagyjából képben vagyok a fizikát nehéz lenne felülírni.
    Az itthoni rendszeremben 5db 12"-os hangszóróval szerelt a mozim dobozai, ott 50Hz-ig tudtak kb még 96dB érzékenységgel zenélni, onnan 4db 12"-os szub vette át 30-40Hz-ig, ha ennél mélyebbre szeretnék lemenni, ott már a szoba mérete határolna, nyomás alá kellene helyezni, hogy mondjuk 20Hz-t elérjek, de akkor legalább 18 vagy 21"-os szub kellene vagy 4db.
    denesdr
    Autós példával élve (Halálos iramban), ez nem a japcsi lóerő, ez igazi detroiti lóerő. ;]

Tudom hifi meg minden, de amióta összedobtam a mostani rendszert, átíródott kicsit a zenehallgatási kultúrám, most értem el oda, hogy nincs hiányérzetem dinamikában, meg úgy általánosságban véve semmiben.
    Lehetne még finomítani, drágább hangszórókból szerelt dobozokkal, de majd az is megvalósul egyszer, de az biztos, hogy nem a kommersz hifi hangszórók polcairól szedegetem össze a hozzávalókat.
    Lényeg az irány már adott.
    Viszont a Luxor Audió dobozait fülvégre kapnám.

• Dißnäëß
    nagyúr

Mert akkor egy plusz digitál-analóg konvertert (DAC) kellene a fejesbe építeni, ráadásul olyat, aminek az analóg kimenete meg tud hajtani rendesen egy fejhallgatót, bár azt hiszem léteznek ilyenek, pl az USB-s fejesek.

Lucky 130000 :D

Kellett majd egy perc, hogy leeseen ez a Lucky 130000 :)) :W :DDD

• denesdr
    addikt

Bocs,van egy hülye kérdésem:a fejhallgatókat miért analóg használatra készítették,hisz ott a digitális jel. :F

Mert akkor egy plusz digitál-analóg konvertert (DAC) kellene a fejesbe építeni, ráadásul olyat, aminek az analóg kimenete meg tud hajtani rendesen egy fejhallgatót, bár azt hiszem léteznek ilyenek, pl az USB-s fejesek.

Lucky 130000 :D

• bkercso
    nagyúr

Bocs,van egy hülye kérdésem:a fejhallgatókat miért analóg használatra készítették,hisz ott a digitális jel. :F

A mozgásuk analóg. Olyan D/A van, ami elektromos jelet készít a számjegyekből, de olyan nincs, ami közvetlen elmozdulást produkálna a számokból.

Új hozzászólás Aktív témák