- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
fehér_ember
addikt
-
válasz #68216320 #68910 üzenetére
Abszolút laikus tipp, de talán fújhatsz némi szilikonspray-t egy darabka mikroszálas kendőre, majd körbesimíthatod vele párszor a gumikat. Ezzel egy füst alatt portalanítod is.
Bár szerintem ez sem a mechanikus hatások okozta anyagfáradást, sem a hosszú távú és lassú korróziót nem fogja jelentősen lassítani. Nem attól fog idővel porrá válni a gumi, vagy hasonló műanyag, hogy kiszárad, hanem csak attól fog száraznak tűnni, hogy poros lesz, mikor apránként elporlad. Az ilyen felületkezelő anyagok (főleg a zsírosak) egy darabig talán látszólag "összetartják a port", de az csak "optikai tuning", az anyag attól még fárad és/vagy korrodálódik (a gumi és műanyag sem tökéletesen rugalmas, vagy kémiailag tökéletesen stabil).
Ez inkább akkor lehet sikeres, ha súrlódást tudsz csökkenteni, de itt vagy az anyagon belüli súrlódás a gond, vagy a környezeti levegővel (és benne lévő minden mással) való érintkezés, amin ez nem sokat segít (hacsak nem olyan, hogy "átáztatod", vagy legalább a teljes felületet beborítod, jelen esetben a doboz felőli oldalt is, de ezt szerintem több okból sem szeretnéd...).És szerintem óvatos laikus feltevéssel 50-50%, hogy bármit is kensz rá (bárki javasolta és bármit) hosszú távon kárt okozol, nem hasznot (pl. egy dolgon segít, valami máson viszont ront, és ma még nem tudod, hogy a kettő közül melyik okozna majd végül tönkremenetelt, ha ma nem nyúlsz hozzá).
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #54535 üzenetére
Használhatsz rózsazajt a mérésekhez,csak nehezebb összevetni más mérések eredményeivel.
Úgy emlékszem, hogy a rightmark is képes kalibrációra és azzal tudsz frekimenetet is mérni, illetve rögzíteni.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #54531 üzenetére
Magnóknál is a szinuszjeles mérés AZ alap és a legtöbb paraméterüket is szinuszjel használata mellett adják meg (zaj és torzításértékek a szabvány 1 kHz-es szinuszjelen).
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Dorian
félisten
válasz #68216320 #52778 üzenetére
Én pont ilyen anomáliák miatt nem nyomtattam képet a panelekre.
A szivacsot fedő anyag minél lazább és vékonyabb, annál jobb. Igazából az lenne a jó, amin közelről át lehet fújni.
Egy nyomdában 2 típust mutattak, egyik vmi bazi vastag anyag volt, a másik 40%-os fedettségű, ami talán használhatóbb lehet, de arra nyomtatva meg a kép felbontása, kontrasztja gyengébb.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz #68216320 #52775 üzenetére
Ha van hozzá szerszámod, helyed, akkor a keretet te is meg tudod csinálni, a szivacsot meg úgyis méretre lehet vágatni. A kép nyomtatásához kell keresned vmi nyomdász céget, de nem mindegy milyen anyag lesz a szivacspanelek előtt. Egy vastag, tömör anyagon szebb a nyomat, de a lényegét veszti el, mert arról verődik vissza a hanghullámok java.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
krichd1
addikt
válasz #68216320 #52555 üzenetére
Amit tudsz az üveg és porcelánfelületekből, távolítsd el. Használj szövet anyagokat, ahol csak tudsz. Például asztalra terítő, kanapéra vastagabb pléd, (gyapjú)párnák elhelyezése, nagy plüss állat, szőnyeg stb.
A szobanövények jók diffúzornak, főleg, ha sok kicsi összevissza irányban állóak a levelei. Kőzetgyapot táblák helyett használhatsz nádból készültet is. Esetleg szükséged lehet basszuscsapdára is.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
Auratech
őstag
-
MasterMark
titán
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #48613 üzenetére
Vedd fel a kapcsolatot Szabó Zoliékkal (hivox), szobaakusztikával is foglalkoznak, mérnek, készítenek és installálnak is.
Itt írj egy privát üzenetet Füleleknek (Szabó Zoli) a problémáról...vagy hívd föl őket közvetlenül a 06209789791-es számon...[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Auratech
őstag
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #48609 üzenetére
Az Auratech által javasolt megoldás, azaz a mérés és a célzott frekvenciák csillapítása basszuscsapdákkal, nem járható út a számodra? Tudom, hogy nem lenne kevés pénz, de megszüntetheti a gondjaidat...
-
Auratech
őstag
válasz #68216320 #48590 üzenetére
Először is Mindenkinek bocs a céltévesztéses összekeveredésért!
Szóval az 55 Hz esetében semmiféle bútortologatással nem érsz el normális eredményt. Csak elfáradsz.
A négyzetes alaprajzú szoba a legkellemetlenebb, mert a legmakacsabb problémákat generálja.Ha a sarokba viszed a sugárzókat, falsíkonként 3 dB a mély emelés. A Sarokban ez 9 dB. Mindent, tehát a búgós 45 Hz-t is erősíteni fogod.
Akárhova teszed a sugárzót, az egész szobát gerjeszted többé kevésbé. Szóval nincs meg a szentgrál..A négyzeteshez hasonló alakú szobákban hallgathatóbb szokott lenni a kisebb "polcsugárzó", ami 50-60 Hz környékén éledezik és 70-80 tájékán kompenzálja a mélyek egyensúly hiányát.
Ami segít, a mérés és a célzott mély kezelés... 3-4 konkrét freki okoz gondot.
[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
andorra
őstag
Igen, audio kereskedések így is működnek. De nem biztos, hogy ezzel kellene kezdened. Például, kereshetsz olyan hifi fórumozókkal kapcsolatot, akik hasonló lakáskörülmények között, már építettek, esetleg sokkal jobb rendszert. Ezeket meghallgatod, esetleg elviheted a saját rendszered egyes elemeit összehasonlítás céljából, stb. Ilyen tapasztalatok birtokában, a saját ízlésed alapján már lesznek támpontjaid, milyen irányban kísérletezz.
Persze sok más út is létezik, de gyors és azonnali megoldásban ne bízz![ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
Röviden: kísérletezz.
Bővebben: ha a fotel elmozdítása segít, akkor könnyű dolgod van. Nincs sehol törvénybe foglalva, hogy pontosan a szoba közepén lehet csak az optimális zenehallgatási pozíció. Négyzet alapú szoba egyébként is nehéz eset. Teljesen a sarokba állódobozt nem szokás tenni, 99% hogy nem lesz jobb, csak másképp rossz.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
andorra
őstag
válasz #68216320 #48585 üzenetére
Nem céloztam semmire, tényeket, tapasztalatokat közöltem. A stratégia egyéni, másokkal ellentétben, nem javasolok semmit, nem beszéllek rá semmire, te kérdést tettél fel én elmondtam róla a véleményemet. A jelenlegi hangfalam talán a 10. a sorban, mindegyiket meghallgattam vásárlás előtt az aktuális lakásomban is. Egyetlen kivétel az első, egy Orion HS40-es hangdoboz a 70-es évekből, mert akkoriban nem nagyon volt még ilyen lehetőség és talán éppoly tapasztalatlan voltam, mint most te.
-
krichd1
addikt
válasz #68216320 #48568 üzenetére
Basszus csapdákkal próbálkozz a sarkoknál. Ha jó eredményt akarsz elérni, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A mély hangok kordában tartása jóval nehezebb feladat, mint a magas és közép hangok csillapítása. Bár az is lehet, hogy a doboz hangolása nem sikerült jól, ami gyakran előfordul.
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
andorra
őstag
válasz #68216320 #48580 üzenetére
A szoba egy adottság, ami csak bizonyos mértékig alakítható. A jobban odaillő rendszer pedig jobban szól egy ilyen adottságú szobában, mint egy kevésbé odaillő. Annak része a hangdoboz kiemelt fontossággal, de a többi összetevő is nagyon fontos lehet, melyik, mennyire az kiszámíthatatlan. A probléma nálad is, és sokan másoknál is az elméleti megközelítéssel van, ami ritkán hoz önmagában jó megoldást.
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #48570 üzenetére
Próbáld ki azt, hogy nem teljesen szimmetrikusan állítod fel a hangdobozokat, illetve még az is segíthet, ha az egész rendszert elforgatod egy kicsit, hogy ne legyenek a hangdobozok párhuzamosak a falakkal...de akkor lehet, hogy más frekvencián lesz majd kioltás, ki kell próbálni...
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #48565 üzenetére
Ha csak az egyik dobozt hallgatod, akkor azért illene szólnia 55Hz-en is, ha így, ha úgy van bekötve a fázis, de játszhatsz az elhelyezésükkel is, ha szobaakusztikai a problémád, akkor ez megoldhatja, azonban, ha teljesen közelről hallgatod a dobozokat, akkor mindkét hangsugárzó működése mellett is hallanod kéne az 55 Hertz-et...
-
Auratech
őstag
válasz #68216320 #48562 üzenetére
Valószínű, hogy valamelyik fal, sarok 3.3-3.5m-re van és a másik sugárzóból a visszaverődés meg 6,6m. A sugárzónak is lehet rezonancia pontja 45 Hz és 90 környékén. A mellette lévő frekvenciák ilyenkor behorpadnak az alsó határfekvencia függvényében. Szóval kioltás-rendszer van. Ekkora frekiesést erősítő nem csinálhat. Mély hangoknál az 5Hz kevés. Akár fél Hz-ként is lehet változás. A meredekség sajáthang-kioltások esetén lehet akár 24dB/m adott frekvencián.
Próbáld meg az egyik hangszórót kikapcsolni és a működőnél meg fázist fordítani...Elő fog bújni az az 55Hz...
Ajánlok egy sinus sweep jelet. Az "jobb feloldású". 'Asszem a 19-es track (narrálva van)[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
belashx
senior tag
válasz #68216320 #48534 üzenetére
A GoldWave tudja.
Hozz létre egy új sávot, majd a Tool/Expression Evaluator pontban jobb oldalt kiválaszthatod, hogy mit generáljon(Waves/Sine). Már csak a képletet kell módosítani, hogy hány Hz legyen, és meg is vagy.
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
-
félisten
válasz #68216320 #47716 üzenetére
Az a problema ezzel, hogy a ful karakterisztikaja valtozik a hangerovel. Tehat ha van egy frekvenciaatvitele a rendszernek, amit te egy adott hangeron linearisnak hallasz (ha pl. a tesztanyag sima szinusz), akkor feltekerve a hangerot mar elkezdesz mely-magas kiemelest hallani (letekerve a hangerot pedig kozepkiemelest).
Lasd: https://en.wikipedia.org/wiki/Psychoacoustics, https://en.wikipedia.org/wiki/Sone -- satobbi.Ennek jopar kovetkezmenye van:
- a karakterisztikat szubjektive nem erdemes merni
- ha egy hangcucc az elo hangeronel alacsonyabb hangeron valosaghunek tuno reprodukciot nyujt, akkor az atvitele valoszinuleg nem linearis, es elo hangeron szet fog esni a hang
- ezert a hifiben az egyik legfontosabb befektetes a csaladi haz, ahol megfelelo hangerovel tudsz zenet hallgatni, egyebkent csak EQ-zol (es az mar nem hifi, lehet elvezetes, de nem valosaghu)Itt vannak az azonos szubjektiv hangerzethez tartozo gorbek -- lathato, hogy egy 30 Hz-es, 90 dB hangnyomasu hanghullam ugyanazt a szubjektiv hangossagerzetet kelti, mint egy 45 dB-s, 1500 Hz-es hullam.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
AMDFan
addikt
válasz #68216320 #47616 üzenetére
Egyetértek veled. Elméletileg előfordulhat hiba egyirányú továbbításnál. Gyakorlatilag viszont ez a bithibaarány olyannyira kicsi, hogy egy egyszerü otthoni rendszernél ahol van 1 digit kábel a rendszerben bitpontosnak mondható az átvitel. Olvasd el ezt: [link]
Még a tesztet elvégző hangmérnök is meglepődött azon, hogy a CD ennyire pontos.szerk: a TCP/IP protokollt sem azért találták ki hogy otthon összekösd vele a két gépedet, hanem azért, hogy ha én Buenos Airesben leírom ezt, akkor ez 100 hálózati eszköz és 10.000 km megtétele után is pontosan érkezzen meg a PH budapesti szerverére, és lehetőleg 300 miliszekundunom belül. Ezek tények.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #68216320 #47616 üzenetére
Mindennel, amit leirtal, egyet tudok erteni, de amirol szo volt lentebb -- az izokron USB atvitel, vagy meginkabb a TCP/IP over Ethernet --, ott ketiranyu a kommunikacio. Viszont az altalam linkelt hozzaszolasok - es a lentebbi tobbi velemeny is - azt mutatja, hogy a topiclakok jo resze szerint az olyan protokollok, mint pl. a TCP/IP sem tesznek lehetove 100%-ig hibamentes atvitelt, innentol viszont nincs mirol vitatkozni, mert ez nem szakmai kerdeskor. Kb. 10 evvel ezelott vitatkoztam egy profi zenesszel a Nyquist-Shannon tetelrol, es o azt allitotta, hogy az nem igaz, es o tudja, mert o zenesz. Ilyenkor nincs tovabb, mert ha a masik fel nem fogadja el a matematikat (ill. a szokvanyos, matematikara epulo levezeteseket), akkor -- nekem -- nincs tobb erv a tarsolyomban.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
andorra
őstag
válasz #68216320 #47429 üzenetére
Ez egy érdekes kérdés. Azt kell elsősorban eldöntened, hogy kinek, illetve kiknek hiszel?
A következő rangsort állítom fel arra vonatkozóan, hogy minek alapján szűrjünk ki szóba jöhető készülékeket:1 Kellő számú és merítésű, saját meghallgatási tapasztalatok és ízlés szerinti választás: 85 pont
2. Hifi foyóiratok, teszteredményei (egymással, és más internetes tesztekkel is összevetve): 65-75 pont
3. Általunk nem ismert ízlésű, pl. itteni fórumozók, bloggerek, stb. tanácsainak elfogadása: 50 pont[ Szerkesztve ]
-
-
eclipse006
őstag
válasz #68216320 #47435 üzenetére
Nekem is ilyen mechanikás Malacom van, CD 67 SE. Volt nálam korábban egy alap verzió, ami hasonlót művelt, ott a fej volt a ludas. Van egy "szétmoddolt" Philips CD750-em amit nem használok, szintén CDM 12.1-el, ha gondolod eljuttatom valahogy a fejet.
https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu
-
andorra
őstag
-
eclipse006
őstag
válasz #68216320 #47323 üzenetére
A Te esetedben inkább a potméterre gondolnék, nálam viszont teljesen néma a bal csatorna.
tive92: Azzal nincs probléma, a kábel banán dugózva van, kipróbáltam egy másik erősítővel, nincs semmi gond a dróttal, hangsugárzóval.
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu
-
Core2duo6600
veterán
válasz #68216320 #47243 üzenetére
Na igen.
És én még nem is üzöm olyan magas szintem mint Te, a többiekről nem is beszélve...Nálam nagy valószínűséggel a hangfalak lesznek a gyenge láncszemek, persze idővel akár ezen változtatni is lehet majd.
De ha azt nézem, hogy forrásként a régi kazettáim, /innen indult az egész erősítő vásárlás, és utána minden/
Akkor nem biztos, hogy a kinézett hangfal annyira mellé lővés lesz.
ill a PC ről és a tuner lesz a forrásom, riktábban CD , az valahogy kimaradt az életemből, bár van egy pár lemezem.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #47241 üzenetére
Futóműnek ugyan jobbak a lengőkarosak (relatíve nagy tömeg, mágneses mozgatás), ám a mostani csúcsgépekben már régóta a 12-es variánsai kerülnek (mivel a korábbiakat már rég nem gyártják), ami ugyan nem lengőkaros,de az elérhető legjobb, de a 12.1-es sem rossz, igaz, műanyag, de nagyon pontos és nagyon gyors, mindent lejátszik, ráadásul, ahogy írtad is, olcsón pótolható (ez mondjuk még a cdm 4-re is igaz).
Biztos be fog jönni, egyáltalán nem rossz a kis marantz.
-
blattida
nagyúr
válasz #68216320 #47225 üzenetére
Az is jó, annak ellenére, hogy újabb.
Tapaizo
Senki nem butított le sony futóművet/mechanikát, maximum javítottak rajta mechanikusan, maga a lézeregység minden esetben változatlan maradt, csak a sony-nak is nagyon sok lézere volt, az olcsótól a nagyon drágáig, a teljesen műanyagtól a mágnespályás öntvényig bezárólag, ám már régóta nem gyártják, a még kapható utángyártottak mondhatni szarok, a még élő eredetiek pedig ritkák és drágák, ám valóban vannak a sony-k között is jó, használható darabok.A cd41 pont nem ajánlott annyira, alapvetően a dac chipje miatt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #68216320 #47230 üzenetére
Dilemmában vagyok.
Marantz CD-38 - cdm12.1 futómű - van távirányító
Marantz CD-41 - cdm4 futómű - nincs távirányítóNem tudom mennyit számít a futómű. Ahogy olvastam a cdm4 lengőkaros. Ami lassú, de pontosan.
A cdm12 a cdrom-hoz hasonlít. Gyorsabb és 3 lézer sávval pozicionál a megfelelő körre a szélsők beolvasása alapján. Csere esetén is jóval olcsóbb, mint a cdm4. -
törölt tag
válasz #68216320 #47225 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy az ES széria előtti Sonyk, de azokból a felsőbb kategóriával nem lőnél mellé, pl.CDP-997 (én ezt használom) vagy efölött, esetleg néhánnyal alatta.
Annál is inkább, mert nagyon sok gyártó Sony mechanikát és olvasó fejet használ, csak éppen butítva. -
andorra
őstag
válasz #68216320 #47198 üzenetére
Szerintem emiatt, biztosan nem kell csillapítanod.
A CD játszók tekintetében nincs egységes álláspont a fórumon, szinte mindenki mást ajánlana. Stabil kínálat sincs a piacon, hol ezt, hol meg azt lehet találni.
A CD játszóval egy DAC-ot is veszel, ami vagy jobb vagy gyengébb lesz mint a külső DAC-od. A futómű minősége, a készülékállvány minősége, az IC kábelek is rengeteget számítanak, tehát olyan megállapításra nem lesz alkalmas, hogy (úgy általában) melyik szól jobban: a PC-s rendszer, vagy a CD játszó. Ideális esetben persze a CD játszó nyerne.[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
válasz #68216320 #47193 üzenetére
Jogos kérdés. Az téveszt meg, hogy a reflexnyílásnak sugárzó szerepet tulajdonítassz, pedig alapvetően nem azt a célt szolgája, hanem hangolási szerepe van. Visszavert hangok pedig a valóságban is keletkeznek. Tény, hogy a faltól való távolsággal is hangolsz, de ez akkor is így van, ha nincs reflexnyílás. Képzelj el egy zenekari tubát, vagy fagottot, azoknak gyakorlatilag a menyezet felé van a nyílásuk. Egyébként pedig általánosságaban is elmondható, hogy a hangdobozok elhelyezése, állványozása, az akusztika módodsítása hasonlóan nehéz és bunyolult feladat mint egy hangszer építése. Az sem egy tervezőasztalon készül. Rengeteg kísérletezés és meghallgatás eredménye egy jó hangszer, de egy átlagosnál jobb rendszer is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #68216320 #47188 üzenetére
A Pio M-90-em korulbelul azt tudta, mint a Parasound HCA-1200, amit lecsereltem ra. Illetve nekem szemely szerinte a Para hangja kicsit jobban bejott.
Az egyik legkellemesebb (es legjobb ar/ertek aranyu) rendszerem volt kb. 10 eve a Parasound HCA-1200 + Audioplan Kontrapunkt.
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest