Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz MasterMark #40024 üzenetére

    Volt már szó itt ilyesmiről, legutóbb nemrég. Nem topikidegen a téma, bár vannak kifejezetten DIY topikok is, de azokban én még nem vettem részt. Mindazonáltal a lényeget múltkor leírtam privátban, persze attól még lehetnek további kérdéseid, mondandóid, szerintem itt is megoszthatóak. Lehet, hogy be is másolom ide, amit múltkor neked írtam, merthogy többen is érdeklődtek már a probléma iránt olyanok, akik olcsón szeretnének jól használható állványt.
    Szerk.: lásd Matyi rögtön meg is jelent, vérszagra gyűlő éji vadként, engedelmeddel akkor kiindulópontként idemásolom, amit neked írtam, gondolom nem minősül indiszkréciónak, és így akár vitatni is tudják mások a megállapításaimat.

    "Én még a "hifi pályám" nagyon korai időszakában vettem egyszer gyári hangdobozállványt, azóta mindig magamnak csináltam, mert így potom pénzért, alig munkával van olyan állványom (illetve hifi asztalkám), amelynek hangminőségéről úgy vélem, hogy úgy általában 80-90%-ra megközelíti a 30-40 ezer forint körüli hangdobozállványok hangját.
    De nincs semmi ördöngösség abban, ahogy ezeket meg szoktam csinálni, csak néhány, józan paraszti észen alapuló megfontolás, mármint ahhoz képest, hogy ismerem a tipikus gyári konstrukciókat, tehát azon konstrukciókhoz hasonlító konstrukciót alkalmazok a sajátomban is. Ilyen gyári hangdobozállványokat te is ismersz többfélét, azokhoz hasonlíts, amikor gondolkozol a konstrukción.
    Ár-érték arány és a könnyű megmunkálhatóság tekintetében adja magát az MDF lap, ezt is ismered, közepes sűrűségű farost, elég népszerű a hangdobozgyártásban, de a tömör falap se sokkal drágább, persze keményfának kell lennie. A házilagos állványépítés céljára fémet választani már jelentősebb szakértelemet kíván (lásd hegesztés), illetve drágább is.
    Jellemzően ugyebár négy részből áll egy hangdobozállvány:
    1.; A hangdobozt alátámasztó lap - ez lehetőleg legyen éppen akkora, mint a hangdoboz alja.
    2.; A padlóval érintkező lap - amely lehetőleg legyen akkora, és olyan alakú, hogy minél stabilabb alátámasztást biztosítson, elsősorban előre-hátra irányban legyen nagyobb a kiterjedése, oldalirányban elég, ha egy kissé kiterjedtebb, mint a felső lap, azaz mint a hangdoboz alja.
    3.; A függőleges "tengely" (vagy "tengelyek"), amely az állvány megfelelő magasságát biztosítja, ez lehet középen vagy az állvány lapjainak sarkaiban (más-más előnyök, más-más hátrányok) - fontos, hogy minél merevebb(ek) legyen(ek) a tengely(ek), ne rezegjen(ek), tehát az alakjukat eszerint kell megválasztani, például 10cm szélességű és megfelelő vastagságú "léc", és ebből akár több összeragasztva, esetleg az éleiket egymáshoz képest eltolva. El kell gondolkodni, hogy adott konstrukcióban a tengely milyen megoldása biztosítaná a hangdoboz minél rezgésmentesebb alátámasztását.
    A fenti három részegységhez általában érdemesebb a 19 vagy a 22mm-es vastagságú MDF-ből vagy ehhez közeli vastagságú tömörfából vágatni az idomokat az asztalosnál vagy a barkácsáruházban, vagy akár két ilyet összeragasztva dupla vastagságban is az alsó és felső laphoz. Általában az a jó, ha a felső és az alsó lapot és a tengelyt csak ragasztásos úton rögzítjük egymáshoz, mert ha esetlegesen csavarokkal is megerősítjük a rögzítést, az persze jót tesz az állvány tartósságának, de a hangminőségre általában jobb hatással van, ha csak ragasztóval rögzítünk (bútorragasztó, Palma faragasztó...).
    4.; Alátétek, például kúpos fémtüskék. Kell a hangdoboz alá, illetve az állvány alsó lapja és a padló közé, ezek segítenek a rezgések elvezetésében, csillapításában, illetve hangolják is a rezgéseket.
    Az én legutóbbi konstrukcióm 22mm-es vastagságú MDF lapokból álló, "középtengelyes" állvány. A felső lap egy 240x240-es lap, az alsó lap pedig két, összeragasztott, 300x450-es lap. A középtengelyt úgy oldottam meg, hogy 600mm magasságú, 100mm szélességű "lécekből" összeragasztottam ötöt, úgy, hogy 40mm-el fedik át egymást, tehát az egymás melleti lapok egymáshoz képest eltolva vannak, 60mm lóg ki előre-hátra, a szélsők és a középső lóg ki előrefelé, a további két darab belső léc pedig hátrafelé lóg ki. A hangdoboz kúpos fémtüskékre támaszkodik, az alsó fémtüskéket pedig réz facsavarok testesítik meg olymódon, hogy az alsó lapot átfúrtam merőlegesen, és abba csavaroztam bele a csavarokat, értelmeszerűen úgy, hogy a hegyük nézzen a padló felé, így a csavarozás szabályozásával a vízszintezést is könnyen meg tudom oldani. A csavarhegy és a padló között van még a tüskék alá való, középen kicsit befúrt (kis gödröcskét kialakítva) alátét. A tüskék-alátétek 80-100 forintos darabár környékén kezdődnek, például a Hi-Fi Barlangban, Ká-Csa Audió-nál... találni ilyen olcsókat."

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák