Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gaming notebook topik
- 7 GB/s felett olvasó M.2 SSD jött a Transcend színeiben
- Milyen videókártyát?
- Milyen notebookot vegyek?
- Modding és elektronikai kérdések
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali médialejátszót?
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- HP nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
noorbertt
őstag
Sziasztok
Ebben tudna segíteni nekem valaki?
https://forum.chrultrabook.com/t/samsung-chromebook-pro-storage-upgrade-ep1/3226 -
Reno7
senior tag
Sziasztok
Most lesz majd a Lidlben Parkside PHLLS 745 forrasztóállomás, páka+hőlégfúvós, esetleg van valakinek tapasztalata vele? Hobbi célokra venném, főként a hőlégfúvó miatt, megszeretnék tanulni SMD-t forrasztani vele.
-
Kroni1
veterán
Az egyik nem állitható, a másik igen, elméletileg 500C-ig, de hogy őszinte legyek erre nem forditottam eddig tul nagy figyelmet.
Majd még utánajárok, az ón is elég régi és nem tudom pontosan miféle.
A biztos ha veszek valami jó minőségűt, és a hőmérsékletet is nézni fogom most már.
-
Lennox23
újonc
Szia!
Teljesen kezdőként reagálnék és kíváncsian várom mások véleményét is. Én folyasztószerrel vinném fel az ónt a felületre, anélkül nekem sem ment. Ecsetelős folyasztó szerrel kezdtem, használható, de nekem van vele negatív tapasztalatom is. Elég gyorsan eltűnik a felületről, gyorsan kell vele dolgozni és forrasztást követően barna ragacsos (gyanta?) szennyeződést hagy a felületen.Nem tudom másnak mi tapasztalata? Jobb választás egy gél? Vagy mindegy mi csak magasabb ár fekvés? Esetleg konkrét típusú csak ami jó vagy ez mindegyikre jellemző?
Gondolom akkor tisztítani kellene a felületet minden forrasztást követően. -
Rive
veterán
A legközönségesebb gyantás-ólmos ónnak vinnie kell: szükség esetén valami RMA folyasztószerrel.
Két tipikus gond szokott lenni:
- gyenge páka: vannak ezek a játékszerek 'SMD páka' néven reklámozva, csumpi 20W teljesítménnyel, amik már az első folytonos rézfelületbe hajlamosak belesülni
- nem lett rendesen letisztítva a felület. -
Kroni1
veterán
Nyákhoz (pl xbox kontrollerforrasztasa, stb.) milyen forrasztóónt ajánlanátok? Esetleg milyen segédanyaggal? Paszta vagy akármi ami segiti az ón megtapadását?
Megtisztitott felületre sem akar a jelenlegi ónom megtapadni.. -
Derron
aktív tag
Sziasztok,
Forrasztás oldásához van valakinek valami tippje? Valaki ráforrasztott az autórádióm csatlakozójának egyik lábára egy vezetéket. Le tudom ezt szedni valahogy, hogy a láb ne sérüljön?
-
Kal-El
senior tag
Hello!
Érdeklődnék, hogy ólommentes forrasztáshoz kell valami folyasztószer?
Egér és billentyűzet kapcsolókat szeretnék forrasztani.
Ólmossal már sikerült, nem volt nehéz az egeremben kapcsolót cserélni. Oda tégelyes gyantát használtam. De most ólommentessel is meg akarok tanulni. Vagy lehet probléma ebből, hogy ólommentes anyagot akarok oda felhasználni? (pl annál a kapcsolónál, amit már egyszer ólmossal megforrasztottam) -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Foglalkozik itt valaki esetleg alaplap forrasztással? Egy switch alaplapján kellene egy chip-et és két ellenállást cserélni.
Vagy ha esetleg valaki tud ajánlani szakit ehhez, az is jöhet.Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
féldekás
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy forrasztópákát.
Most lesz Parkside páka, viszont elvileg elég sok a gond vele. A hegy sokszor kilazul menet közben, a fűtése is megbízhatatlan.
Csehszlovák pillanatpákám van jelenleg, ami precíz munkához annyira nem jó, persze biztos lehet mókolni, vékony hegyet készíteni némi ellenállás számolással, de ezzel nem igazán szeretnék foglalkozni. Legalábbis nem csak a vastag, tompa hegy a gond ezekkel a pákákkal.
Néha led szalagot szoktam forrasztani, ahhoz még jó. Előfordul még mikrokapcsoló csere, az már azért problémásabb, meg a legtöbb nyáklapon történő forrasztás.
Ritkán forrasztok, 1 évben csak néhányszor. Melyik a legolcsóbb páka, amely már a normálisan használható kategória?
Ezt néztem, de nem tudom milyen lehetőségek vannak: [link]
Nagyjából ez az Extol lehet a minimum, ami már megérheti? Láttam Conrad saját márkás pákát is, de az kb. Parkside kategória lehet.
20k-nál többet nem szeretnék költeni nagyon, tudom, sokan a wellert szokták ajánlani, de alkalmi és hobbi célra elég nagy összeg ahhoz.
Előre is köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Csináltunk mi anno azzal mindent, nem csak vezetékeket. Ha muszáj, akkor a klasszikus DIL ICk magasságáig mindenre jó volt, mondjuk aztán kellett fél év, mire ilyet ránk mertek bízni...
Manapság az SMD alap, erre meg alkalmatlan.
Nem volt triviális a használata, érteni kellett hozzá.
Nem tud hőfokszabályzást, könnyű vele túlfűteni, összeégetni a dolgokat.
Menet közben elég komoly áramok folytak keresztül a hegyen, ha pedig elszakadt a hegy, akkor az éppen forrasztott cuccban is... -
Ribi
nagyúr
Mert mostanában egyre kevésbé csak vezetékek összeforrasztására van szükség és minden másra kissé durva jószág. Ha valaki megtanult vele bánni az tudja használni, de azért manapság kapni forrasztáshoz jobban/könnyebben használható eszközöket.
golya87: Szerintem a Pinecil lehet többmindent tud mint a forrasztó állomásod. A nyelében benne van minden elektornika ami kell, kijelzővel, mindenféle funkciót be tudsz rajta állítani.
Persze én is amikor kell néha néha régi kattogós pákával ügyködök, szóval.[ Szerkesztve ]
-
hájbye
újonc
Nekem csehszlovák pillanatforrasztóm van. De úgy látom, ma már ez kiment a divatból.... Vajon miért? Azért vezetékek összeforrasztására gondolom megfelelő. Hegyet lehet cserélni, még a gyári készletből se sok hiányzik, de gondolom lehet hozzá kapni.
-
Rive
veterán
válasz
ftamas0201 #591 üzenetére
Javítható, de keress hozzá valaki gyakorlottabb embert, különben csak taknyolás lesz.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Pároméknak van egy navon navigációjuk és hozták hogy hát nem tölt és kábelt kéne vegyek. Ránéztem és hát konkrétan az usb kábel csatlakozója kitört a helyéről, úgymond leszakadt a forrasztásról a lapról, biztos jól eröltették hogy töltsön.
USB-B van írva a lábel azon részére ami belemegy, szerintetek egy kezdő forrasztó ember ezt meg tudja oldani mint én? Szoktam mókolgatni ezt azt, de ilyen apró dolgot én még nem forrasztottam, egy alap yihua 937d+ forrasztóm van különböző hegyekkel, másom nem nagyon akad.Véleményetek? javítható ez esetleg? ha igen akkor milyen kis csatlakozót kéne vennem amit be kell forrasztani a törött helyére?
Teszek be pár képet is.Köszönöm szépen nektek!
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Van egy Toolcraft ST80D digitális forrasztó állomásom, vacakol, nézelődtem milyen gépek kaphatóak manapság.
Ezek a kínai digitális forrasztó pákák, ami tulajdonképpen csak a páka maga és egy hálózati csati, vagy például a Pinecil, mennyire tudják kiváltani az én nagy állomásomat? -
detroitrw
addikt
-
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Mar tobbszor volt nalam olyan nyak aminek a furatszerelt alkatreszeinek kiszedese egy nagy trancsirozasba ment at, mert az on nem akart csak 400 korul felpuhulni.
Ilyenkor mindig szet kell barmolni a kiszedni kivant alkatreszt es egyesevel csipesz segitsegevel kiszedegetni a labakat, de ilyenkor persze befuttatja a furatot on-nal aztan azt is kicsit szenvedes kiszedni.Ti az ilyeneket hogyan oldjatok meg? Van valami metodus amivel erdemes lenne probalkoznom?
Van onszivom pumpam, vakumos kiforraszto, onszivo szalag, flux ...Gondoltam arra is hogy holegfuvoval kicsalogatom (a tobbi reszt kapton -al leragasztva), de felek ilyen magas hoterhelesnel leesnek az alkatreszek vagy a pcb/pad serulni fog.
Elore is koszi az otleteket
-
twine
veterán
Közben kitúrtam neked egy jó kis leírást..linkelem, mert nem szeretnék mások tollával ékeskedni.
Ebben a topicban leírják miért jó az "eutektikus" 63/37 arány....
de nyilván a 60/40 is, és ahogy Pakmara is írta, itt is javasolják, hogy azért jó ha tudsz ólommentessel is forrasztani... -
Rive
veterán
A folyasztószer gőze a káros, nem az ólomé: és ami azt illeti, az ólommentes forrasztás magasabb hőfoka és az alkalmazott agresszívebb anyagok miatt pont annak a gőzei az egészségtelenebbek.
Az ólom a tipikus forrasztási hőmérsékleten csak elenyésző mértékben párolog.
Az ólom az ember kezén marad és pl. kaja közben kerül a szervezetbe => alapos kézmosás.
Ja, meg műhelyben (munkaasztalon) nuku kaja, pia. -
Rive
veterán
Mindenképpen érdemes ólommentessel is megtanulni forrasztani (szóval sokat nem vesztettél azzal a gurigával), de (pláne kezdeni) könnyebb ólmossal.
Az ólomról meg annyit, hogy: meló közben nem eszünk, meló után meg kezet mosunk.
Ja, és egy elszívó is jól jöhet, hosszú távon. -
Pakmara
őstag
-
twine
veterán
Szia!
Mivel az elmúlt pár hónapban hasonló utat jártam be, megpróbálok segíteni.
Nekem volt nagyon régen első szakmámból adódóan tapasztalatom forrasztásban(elektroműszerész), de az elmúlt 20év teljes kihagyása erősen lyukat ütött a tudásomban, gyakorlatomban...
Mostanra ismét szükség lett volna a tapasztalatomra, de rengeteget c0ptam...Mint kiderült, elsődlegesen az igazán fos kínai ónok miatt...
Első javaslatom, olvass utána , és vegyél egy, a céljaidnak megfelelő átmérőjű és összetételű minőségi, márkás, a piacon elismert ónt egy gurigával...
Szerintem ez az egyik legfontosabb...
Méretben az alapján amit leírtál eddig én kb. ezeket javaslom...
60/40 - 0,8-1mm
63/37 - 0,8-1mm
Olvass utána, a kettő között mi a különbség...rengeteg jó leírás és topic van, ahol ezt az igazán hozzáértők kitárgyalják.
Ezek után vegyél bárhol kiforrasztó szallagot, és rendelj valahonnan, folyasztószert (fluxot). ilyen kiszerelésben.Ha van egy valamennyire használható cserélhető csúcsú pákád, innen már csak videókat kell keresned a youtube-on...
Felvetődhet a kérdés, ha igazán jó minőségű az ónod, miért van szükség fluxra...
Kiforrasztásnál, ha a réz csíkra egészen vékonyan felhordasz egy kis fluxot a tűvel, és úgy illeszted rá "bármilyen" fos ónos forrszemre, olyan gyönyörűen fogja felszívni a rézcsík, hogy egyből tarkóig szalad a mosolyod.(Nekem legalábbis ez történt)
utána a jó minőségű ónoddal "rápötyintesz" még egy kicsit, és újra megismétled , az előbbi műveletet a rézcsíkkal, a legkisebb lyuk is szabaddá válik a panelen...Tényleg nincs a bölcsek köve a zsebemben, nem vagyok gyakorlott műszerész aki naponta forraszt százával paneleket, de miután nagyon felszívtam magam,könyékig a zsebembe nyúltam, és berendeltem Amazonról egy 63/37-es 0,8mm-es KESTER (ón)gurigát , nem túlzás azt mondanom, hogy az életem változott meg ebben a témakörben, és végre ismét úgy érezhettem, tudok forrasztani...
Előtte annyit c0ptam a fos gyurmaszerű, nem "terülő" kb. 350fokon olvadó kínai ónokkal, és tettem tönkre emiatt pár működő elektronikát a magas hőmérséklet, hosszú forrasztási szenvedéstől levált forrpadok miatt hogy elegem lett...Itthon hirdetésből vettem egy másik 500g-os gurigát, ami 60/40-es 1mm-es, MUlticore márkájú, amit szerintem nagyon korrekt áron árul az eladó...
AZ is álomszerű....
A pákacsúcsaim sorra mentek tönkre előtte a szar ónoktól, a magas hőmérséklettől,,,
Most ezekkel az ónokkal a már majdnem kidobandó csúcsokat is olyanra sikerült felújítani, hogy könnybe lábadt a szemem...
Így is baromi hosszú lett a hozzászólásom, nem folytatom, biztos hogy érthető mekkora szopásból mekkora örömben lett részem, azért mert minőségi ónt vettem végül...Bízom benne, hogy kicsit tudtam segíteni, és nem kell annyi szíváson keresztül menned mint nekem...
-
Rive
veterán
Kezdetben inkább csak az esztétikával törődj, szerintem.
Hőlégfúvó az nem kezdőknek való, előbb szokj hozzá a sima pákához.
A szippantó csak korlátosan javasolt, inkább az ónszívó sodrathoz v. mihez szokj hozzá.Páka majdnem mindegy, csak: ne pillanatpáka, legyen 50+ wattos, cserélhető heggyel, tartósnak tűnő hegy-forrással (vagy legyen házilag előállítható).
-
Pakmara
őstag
Sziasztok!
Nagyon kezdő kérdésem lenne: hogyan állnátok neki a forrasztás/kiforrasztás tanulásnak gyakorlatban? Venni valami olcsó elektronikai kit-et/nyákot és azt forrasztgatni ki-be?
Köszi, Pakmara
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani jó ár érték arányú flux folyasztószert ami zselés alapú ?
Legfőképp Aliról. -
Először azt hittem, hogy a forrasztóón a rossz. De a Kollégám USB-s, pár wattos vacka simán olvasztotta. Folyasztószerrel is nehézkesen olvadt az ón, vagy a NYÁK-on lévő forrasztások. A "kontroll" eszközzel semmi ilyen nem volt tapasztalható.
Nem is tudtam, hogy létezik ilyen, hogy réz fólia. Alufóliánál tartottam tőle, hogy szétég és csak minden alumorzsalékos lesz.
Köszi, kipróbálom! -
yohnsee
tag
Szia,
mit értesz pontosan nehézkes működés alatt? Megolvad az ón, csak nem futja be rendesen a hegyet? Vagy nem olvad meg rendesen? Milyen ónt használsz, ólmosat vagy menteset? Folyasztószer van-e benne? A hézag, amit látsz a fűtőbetét és a test között nem kívánatos, de a gyártási toleranciában benne van. Én a régi solomon pákámmal csináltam olyat, hogy vékony rézfóliát tekertem körbe a fűtőbetéten, hogy passzos legyen a hüvellyel és heggyel. Itt nálad nem tudom, hogy ez megjátszható-e? -
momcrew
tag
Volt a szalmiákkő, ami gyorsan, szépen tisztította a hegyet és ha volt elég ón a hegyen vagy a kövön, akkor be is futtatta szinte egy mozdulattal. Most Fahrenheit-es forrasztó pasztába nyomom a hegyet és utána függőlegesen tartva lefolyik a paszta a hegyen, viszi magával a az ón ami egyből szétterül. Majd fémdörzsi, hogy levigye a füstölgő pasztát és a felesleges ónt. Ebben a módszerben annyi a nehézség, hogy meg kell találni az egyensúlyt a koszolódás, pákahegyen hagyott ón és paszta mennyisége között. De szépen működik.
-
momcrew
tag
Sziasztok,
pillanatpákát használok és egy idő után elkoszolódik a hegy. Régen lehetett kapni szalmiákkövet, az nagyon jól és könnyen megtisztította.
Mit használtok pákahegy tisztításra? -
Sziasztok!
Van egy Toolcraft ST-80D forrasztó állomásom, de nem igazán szuperál. A páka részén a kerámia betéthez a fém hüvelynek hol kellene érintkeznie?
Random YT videó alapján a kerámia fejének kellene a fém fejhez érnie, nem pedig a nyakán egy kis ponton. Tolómérővel rámérve a fém hüvely belseje és a kerámia között egy mm rés van legalább. Ez szerintem megmagyarázza a nehézkes működést.
-
yohnsee
tag
válasz
fehér_ember #555 üzenetére
Szia,
ez már nagyon profi megoldás, sokan csak otthagyják úgy, ahogy van. Én úgy szoktam, hogy ha egyébként nem kell a csatlakozónál attól tartani, hogy normál használat esetén összeérnek az erek, akkor csak nyomok egy kis melegragasztót rá, mielőtt összetolom a csatlakozót. Nem lesz szerelhető, de ott biztos nem törik meg a kábel. -
Nerazim
őstag
Üdv!
Valaki használ ilyen akksis forrasztópákát? Tetszik h nincs vezeték, de félek h gyenge lenne teljesítményben. Kisebb otthoni forrasztásokhoz lenne. -
fehér_ember
addikt
válasz
fehér_ember #554 üzenetére
Rendeltem egy ilyet. Remélem célnak megfelel.
-
fehér_ember
addikt
Forrasztás után azokra a kábelrészekre amik valami miatt csupaszon maradnak, szokás használni valami lakkot vagy festéket korrózióvédelem gyanánt? Ha igen, mit?
Tegnap szabadítottam meg egy nemműködő firewire kábelt a gyári csatijaitól és applikáltam rájuk újakat. Ezután ötlött fel. Ha már a sok kis apró kábelt nem zsugorcsövezgettem külön-külön. -
k.soma
senior tag
Sziasztok!
Valaki aki ért esetleg kontroller joystick forrasztásához? Most kezdenék bele házilag javítani őket, mert zavar, hogy 4-6 havonta elkezd driftelni valamelyik. Lenne néhány kérdésem ahhoz aki érti mi miért hogyan áll össze. Rendeltem alkatrészt hozzá, most rendeltem pár forrasztáshoz szükséges kelléket, meg pákát is. Nem profi cucc, csak belépőszint.
Válaszaitokat előre is köszönöm
-
Rive
veterán
Mostanában a 'kisebb SMD alkatrész' is minden további nélkül fel lehet pakolva egy nagy GND plane fölé, körben/alul töltött TH furatokkal, hogy jól vezesse a hőt... Szóval itt nem annyira az a lényeg, hogy kicsi-e vagy sem, hanem az, hogy tudja az ember, mikor kell leállni, mert már nem fog menni az adott felszereléssel. Ez meg - gyakorlat (illetve néhány széttaknyolt panel).
Ventilátor: általában gagyi is, gyenge is. Alig fúj, hamar zörgősödik.
Esetleg vétel előtt körbe lehet nézni a neten, hogy volt-e már, aki javította/cserélte. -
Rive
veterán
Hát, őszintén szólva ezek csak egyszerűbb, nem túl körülményes feladatokra valók: de arra, amennyire ügyem volt effélékkel, hát - megteszik. A ventilátoruk szokott elég gagyi lenni.
Ha komolyabb feladat van, akkor ehhez még kell egy 'heating plate', és akkor úgy együtt már egész elvadult dolgokat is meg lehet csinálni.
-
traders
tag
Sziasztok,
Forrólevegős forrasztókból van olyan amit kifejezetten ajánlotok (hobbi célra), vagy jók ezek az egész olcsó Yihua-k (pl: 857D+)?
Előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
asturel
őstag
Sziasztok,
Otthoni hobbi prototype / mcu board szintű forrasztgatásra tudnátok ajánlani solder station-t? Portable/mountable mindegy, inkább az ár a szempont (így utóbbi?), 10e körül gondoltam a projektre áldozni, nagyon max 20. Lehet külföldi (ali, banggood, stb..) is, ezt ajánlották (rework is jól jöhet, de nem feltétel) : https://www.aliexpress.com/item/4000977221890.html
(Pillanatforrasztó pisztollyal próbálkoztam eddig, de ennél a gagyi bedugom-kihúzom forrasztópáka is jobb :/, viszont nem szeretnék 50 ezres Weller pákát sem venni) -
lanszelot
addikt
Ezt írtam, hogy jó minőségűt használok. Nem ez a gond.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Egerem leesett és a jobb klikk mikrokapcsoló középső lába letépte a nyákot.
Máshol megtaláltam a középső láb helyét, és vezetékkel össze tudnám kötni. DE
Nem tudok a nyákra ónt felvinni.
Lekapartam kés hegyével hogy legyen kontakt, ki is mértem van kontakt. Ki is próbáltam működik onnan a jobb klikk.
Nagyon vékony és kicsi amihez kellene forrasztanom.
De az ón nem akar megolvadni. Ebben kérnék segítséget.
Jó minőségű ón. Még a 90es évekből, tehát nem ez az új marhaságok.
"Csak annyi a dolgunk, hogy először a forrasztópáka végét hozzá érintjük a nyák és a forrasztandó chip találkozásához, majd odaérintjük a forraszanyagunk végét, így megolvasztjuk a forraszanyagot, és miután elhúzzuk a hegyet, az ráfolyik a nyákra, odakötve a chip lábát."
Na, nekem nem folyik.
Már 480 fokra toltam a pálkát és nem.
Jó minőségű forrasztó állomás. Hőfok szabályzós 150-480 ig. Több hegyem van hozzá. Van forrasztozsir.
Csak szét égetem a nyákot de nem akar rá ragadni az ón.
Tudnátok tanácsot adni? -
Rive
veterán
válasz
dellfanboy #542 üzenetére
A két széle réz, középen az ott valami szigetelő.
-
dellfanboy
őstag
hm, koszi de most elbizonytalanodtam. a belso rez rudnak vegig kell ernie? mert az en pisztolyom sajna leeshetett regen es ahogy a kepen lathatod, nem er vegig a belso rez.. vagy ennek ilyennek kell lennie?
arrol nem is beszelve, hogy nem egyenes..
ha belso reznek vegig kell ernie, lehet ezt cserelni? van itthon regi futesrezcso az talan van olyan vastag, hogy vagjak ide egy ujat...vagy ne adj isten satuba osszeszoritom a rezcsot..
-
Rive
veterán
válasz
dellfanboy #540 üzenetére
Az a két csavar csak szorít, igazából nem (nagyon) vezet. A pákából kifele jövő vastag réz rúd (vezeték) az, aminek tisztának kell lennie.
Igazából ha a két csavar továbbra is rendesen megszorul, akkor nem javaslom a kicserélésüket. Az egyik legnagyobb gond ezekkel a pákákkal az, hogy ha azok a csavarok kikoptatják a menetet a rézben és már nem szorulnak meg rendesen, márpedig egy csavar-csere ezt inkább csak sietteti.
-
Rive
veterán
válasz
dellfanboy #538 üzenetére
Jól látod.
Csinálj új hegyet és hajrá. A régivel ne is kísérletezz, ilyennel forrasztani már akkor is gyilkosság, ha még működik.
A hegy csúcsán az az összenyomott rész fontos! -
dellfanboy
őstag
koszi, jol gondolom a hegyenek, normal allapotban igy kellene kineznie? [link]
mert az enyem sajna ilyen: viszont van rajta egy felirat 1.5 cu, szoval 1.5 vastagsagu rezbol kellene hajlitanom egy uj hegyet?(ez a mostani eleg szennyezettnek tunik, nem biztos hogy jol meg tudom csiszolni
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz
dellfanboy #536 üzenetére
Le kell takarítani a vastag rezek végét, ellenőrizni kell, hogy ott a menetek rendben vannak-e, megszorulnak-e még: aztán új hegy és menni fog.
-
dellfanboy
őstag
lenne egy kerdesem. van egy regi forrasztopisztolyom, kb 30 eves.
nah most probaltam hasznalni de nem nagyon erzem hogy a hegye melegedne, van rajta egy lampa az vilagit, de azonfelul kb semmi.. lehet hogy tonkrement? meg lehet-e javitani vagy kuka? -
Sziasztok,
Mielőtt belevágnék a forrasztás mikéntjébe, ez a vezeték mennyire egyszerűen (ha egyáltalán) forrasztható?
Úgy tűnik nagyon hajszálvékony szálakból állnak az egyes csatornák, és össze vannak sodorva valami erősítő műanyag szállal amitől félek, hogy rontja/lehetetlenné teszi a forrasztást.
A színezés valamiféle zománcbevonatnak tűnik, mert az egyes csatornák nincsenek elszigetelve műanyag bevonattal.
Ezt el lehet távolítani értelmes minőségben?A vezeték végén levő dugó az a Sony süllyesztett fejhallgató aljzatával kompatibilis jack.
Ezt a kábelt kell használnom donornak, mert ilyen dugót nem találtam.Előre is köszönöm szépen a tippeket/tanácsokat.
Természetesen az is egy opció, hogy keressek tovább, hátha találok valami hasonló kábelt. -
Hauptmann
addikt
Amire kéne. vezetékek összeforrasztása, illetve alkatrészek nyákból való ki- és beforrasztása.
-
Hauptmann
addikt
Milyen alapszintű, nem túl drága, de jó hőfokszabályzós pákát ajánlotok? Nagyon rég forrasztottam, és akkor is bénán, szívesen megtanulnám.
Nézegettem a Dremel Versatipet, jópofa cuccnak tűnik, csak ott ha jól tudom, forrasztáskor fix 550 °C van.
-
yohnsee
tag
válasz
Harman Dénes #524 üzenetére
Szia,
na ehhez most nekem is fel kellett menjek a wikipédiára. A vasat alapvetően lágyforrasztással sehogyan sem tudjuk forrasztani, az ATX tápegységek vékony lemezét ponthegeszteni szokták. Ellenben a tudástár azt írja, hogy a vas ezüsttel jól forrasztható, viszont ezt még soha életemben nem próbáltam. A nálunk dolgozó műszerészek állítják, hogy ilyen (és ehhez hasonló, makacs anyagokat) tudtak sikeresen forrasztani sima forrasztóhuzallal AZUTÁN, hogy foszforsavval felmarták kicsit a felületét. Ezt szintén nem tudom se megerősíteni, se cáfolni, mert személyesen ezt sem próbáltam még ki. -
yohnsee
tag
válasz
MasterDeeJay #525 üzenetére
Szia,
a folyasztószer nem extra, hanem minimum elvárás egy reflow-nál. Ha eddig sikerült megmentened elektronikákat anélkül, hát le a kalappal. Amtech 559 és társai nagyon jók ebben a mezőnyben, amit feljebb linkeltél semmire nem jó reballozás/reflow esetén. Hőprofil elején ráég az alaplapra, utána meg csak nézhetsz. Youtube-on rengeteg videót találsz a "hogyan juttassunk folyasztószert a chip alá" témában, érdemes egy kis időt rászánni, megnézni őket. Továbbá, ha reballal szeretnél foglalkozni a továbbiakban, akkor lebeszélnélek a félmegoldásokról, meg a nagyon olcsó gépekről, ugyanis csak szívni fogsz vele, és csak megutálod a dolgot, ahelyett, hogy sikerélményed lenne. Hőprofilok tanulmányozása, egyediek kialakítása elengedhetetlen, ehhez jó ha van otthon egy zsák kidobni való alaplap, amin gyakorlatozhat az ember. Továbbá azt is el kell döntened, hogy infrás, meleg levegős, vagy kombinált állomásra lesz-e szükséged a javításokhoz (miket fogsz főleg javítani). Kezdésnek ajánlanám olvasgatni a BGA topikot, esetleg ott megkérdezni, milyen állomást ajánlanak a srácok beugrónak, stb. Illetve az 528-as hsz-ben pont hirdetnek egy állomást, szerintem néhány kérdést megér a dolog. -
gepsys
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném eladni a Scottle IR360-as állomásomat.
Sokat nem volt használva, mondhatni “hobbi célra”. Az utóbbi 2-3 évben talán 3-4 alkalommal. Legfőképpen alaplapokat melengettem vele. Ha jól emlékszem, van hozzá infrafej (ezzel használtam) és hőlégfúvós fej, de ezt meg kell néznem. A gyári hőmérője tönkrement, vásároltam egy másikat hozzá.
Rengeteg stencil van hozzá, meg egyéb tartozékok.
Tökéletesen működik, ki is próbálható. Rugalmas vagyok.
Kecskeméten van a cucc.
Megköszönném, ha e-mailben írnátok, mert azt azonnal látom (birogabkukacgémélpontkom)Irányárra 232.323 Ft-ot írok. Szóval ez irányár. Szeretném, ha alkudnál!
-
abasoft
újonc
válasz
Trebron09 #506 üzenetére
Szia!
Nem nevetséges, inkább fontos dolgot kérdeztél, ugyanis elég sok a tévhit ezzel kapcsolatban.
Amennyiben ólmos forraszhuzalt használsz a legfontosabb, hogy az ólom nem belélegzés útján, hanem a nyálkahártyákon keresztül juthat be a szervezetbe. Ugyan bőrön át nem szívódik fel, de ha kézzel érintetted, akkor nagyon fontos, hogy ne nyúlj a szádhoz vagy a szemedhez, előtte mindig alaposan moss kezet!
A forraszfüst alapvetően a folyasztószerből ered, belélegezve irritatív hatású és az egyén érzékenységétől függően válthat ki mellékhatásokat, hosszabb távon esetleg tüdőkárosodást.
Az előbbiekből következik, hogy az ólommentes forraszok füstje is ugyanolyan vagy még nagyobb mértékben lehet káros, mert az ólom elhagyásával annak kedvező hatásait a folyasztószerek kémiailag aktívabb összetevőivel pótolták.Otthoni körülmények között kevesen használnak megfelelő elszívó berendezést ami ezek árát nézve érthető de ilyenkor is fontos pár alapvető dolgot betartani:
- ne lélegezd be közvetlenül a forrasztáskor keletkező füstöt, azaz ne hajolj közvetlenül a forrasztáskor a páka fölé
- ha nincs elszívód használj egy kis ventilátort, ami elfújja az arcod elől a füstöt, de nem hűti le túlzottan a forrasztási pontot,
- ha mindenképpen a forrasztás fölé kell hajolnod és nincs sem elszívód sem ventilátorod akkor próbálj meg úgy levegőt venni hogy félrefordítod a fejed,
- ha egy szoba méretű helyiségben forrasztasz szellőztess gyakran!A hozzászólásodban benne volt még, hogy 300°C-ra állított pákával forrasztasz, amivel kapcsolatban annyit írnék, hogy amennyiben nem speciális ötvözetű alacsonyabb hőmérsékleten olvadó forraszhuzalt használsz, úgy az ideális pákahőmérséklet ólmosnál 320-350°C, ólommentesnél 360-380°C. Ez egy átlagos hőelvonó hatás esetén érvényes, nehezen forrasztható pontoknál (nagy kiterjedésű réz fólia, vagy tekercsek, transzformátorok lábainál) lehet magasabb hőmérsékletet is használni, de mindig előbb a pákacsúcsból kell vastagabbat választani (a hőátadó felületet kell növelni), mert a magasabb hőmérsékleteknél a folyasztószer gyorsabban aktiválódik, fröcsögni fog, elbomlik, mielőtt kifejthetné a hatását.
Próbáltam röviden válaszolni, de ezeket mind fontosnak tartottam megjegyezni.
Üdv.: abasoft -
válasz
MasterDeeJay #525 üzenetére
-
Mostanában elkezdtem videókártyákat "javítgatni" azaz reflowolni (Yihua YH898D 235-290 fok között eredménytől függően), nyilván ez nem igazi javítás ezért lépnék szintet ha van értelme.
Ha folyasztószert raknék extrának reflowolás közben valahogy a gpu alá akkor tartósabb lesz vajon az eredmény?
Vagy ha bele szeretnék vágni reballozásra mire lenne szükségem? Itt most ne nagy ipari mértékekről van szó hanem teljesen alap hobbi szintről.
Már kis smd forrasztásokat meg tudok csinálni. Tsop ramot is tudtam már cserélni videókártyán de nyilván egy reball azért teljesen más.
Szereztem be műszert is smd mérésekre (Holdpeak 990C). -
Harman Dénes
csendes újonc
Szia! Igen a vas burkolatot szeretném forrasztani. Annyi kérdésem lenne, hogy milyen anyaga van, aluminium vagy acél?
[link] Ilyen forrasztóm van.
Válaszát előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
yohnsee
tag
válasz
Bence199713 #521 üzenetére
Szuper, igen, a Metcal-nál nem a megszokott, klasszikus értelemben szabályzod a hőfokot, hanem a betét határozza meg. Én most gyűjtök egy csipeszpákára, de ebben a kategóriában ez elég húzós áron van.
-
yohnsee
tag
válasz
Harman Dénes #520 üzenetére
Szia,
ezt egy kicsit bővebben kifejtenéd? Nem igazán értem. A vas burkolatot szeretnéd forrasztani? -
Bence199713
újonc
Köszönöm a választ 😁 Időközben megvettem és egyáltalán nem bántam meg
Kaptam mellé hőlégfúvó állomást, így a jelenlegi igényeimnek tökéletesen megfelel ez a felállás
A későbbiekben tervben van egy előmelegítős gép de az még messze van😁 A hőfok szabályozhatatlanságától féltem, viszont kaptam 60+12 “pákahegyet”, így nincs gondom
-
Harman Dénes
csendes újonc
Üdv, jó estét mindenkinek. Esetleg valaki nem tudja, hogy a régebbi tápegségeknek
(klasszikus szürke) külselyének milyen az anyaga? Azt akarom megtudni, hogy acél forrasztóval lehet-e forrasztani?
Válaszukat előre is köszönöm! -
yohnsee
tag
válasz
Bence199713 #517 üzenetére
Szia,
nagyon jó felszerelés, csak dicsérni tudom. Nekem 5200-as állomásom van, de még nem csalódtam benne. A konzol és a kontroller javítás elég széles skálán mozog, kontroller javításhoz feltehetően elég lesz maga az állomás, néhány pákaheggyel, de ha a konzolnál belefutsz egy nagyobb teliföld részbe, oda kell az elő-alá melegítő, forrólevegős állomás, esetleg reball állomás. Szépen, apránként fel lehet építeni, és én is ezt ajánlanám. -
balintka
addikt
Sziasztok! Olyan szakértő kolléga jelentkezését várnám, aki profi a forrasztásban. Egy Xbox Classic alaplapon kéne hidat (bridge) forrasztani, viszont hiányzik a 2 összekötendő ponton az a 2 kis szürke fém négyzet, amiket össze kéne bridge-elni. Ez javítható, pótolható?Ha igen, és valaki megcsinálná nekem, elpostáznám neki az alaplapot. Természetesen nem ingyen gondoltam, megegyezünk a munkadíjban.
-
Bence199713
újonc
Sziasztok. Szeretnék kicsit jobban belevágni a konzol/kontroller javításokba. Mennyire lövök túl egy MX 500-as pákával a kesobbiekre nézve? Nagyon korrekt árban találtam elég komoly szettet egy rtv műszerésznél, egyben penne amit keresek, cserében azért nem egy kompakt páka.
-
yohnsee
tag
válasz
AXisBOLD #514 üzenetére
https://www.aliexpress.com/item/32641145656.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2e8f17dbuCGFyJ&algo_pvid=4392c157-52b4-40d1-94f6-ffe870894f27&algo_expid=4392c157-52b4-40d1-94f6-ffe870894f27-8&btsid=2100bde716171723515436956eafcc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Van mindenféle kontrollerhez alkatrésze az eladónak, böngéssz -
yohnsee
tag
válasz
AXisBOLD #512 üzenetére
Szia,
elég specifikus, amit keresel, ezeket általában ebay-ről, aliexpressről rendelem, ha ráér megvárni. Ha sürgős, akkor keresni kell, biztos van MO-n is bolt, aki ezeket árulja (szerencsére soha nem kellett keressek, mindig meg tudták várni a javítást). Ha gyakorolni kell, akkor van 1-2 PS és xbox kar szétberhelve nálam, szívesen odaadom őket ingyen, hogy ne élesben próbálkozz. -
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
forrasztást szeretném megtanulni, lesz egy tapasztalt segítségem is, a kérdésem viszont rendhagyó. Hol lehet/érdemes Mo-n mikrokapcsolókat, szenzorokat vásárolni?
Egy Dualshock 4-es kontroller lesz a próbamunka, ehhez akarok új analóg szenzorokat beszerezni.köszi
-
-
yohnsee
tag
válasz
MasterDeeJay #509 üzenetére
Használom néha, alapjában véve nem rossz, DDR3 RAM chipeket is tudtam golyózni vele. Egy trükköt mondtak nekem régen: tegyem ki egy kicsit levegőre száradni, mielőtt használom, mert sok benne a folyasztószer, és hamar szétszalad mindenfele, amerre nem kell. Szárazon kicsit jobb a "tapadása".
-
Erről a kencésről van valami vélemény?
Alkalmas SMD forrasztásra?
Proci alján lévő smd alkatrészeket szeretnék visszaforrasztani, hőlégfúvóm van állítható hőmérsékletű. (bár túl nagy a szűkítője, azt kell hozzá barkácsolnom. De maszkolni fogom a többi alkatrészt hogy azok ne kapjanak hőt.[ Szerkesztve ]
-
gilfoyle
őstag
Erről van valami tapasztalat?
FORRASZTÓHUZAL 0.7MM 100GR TOPEX 44E512
Ha nem ezt akkor milyent? -
Trebron09
őstag
Sziasztok!
Most ismerkedem a forrasztással és sikerült a minap beszippantanom egy kicsi lágyforrasz 'gőzt' vagyis inkább a pasztáét, tettem ventilátort de nem volt elég erős. (szerintem, mert 40/60-as huzallal dolgoztam és az ólomnak ~1700 az ónnak pedig még több a forrás pontja így tiszta gőz nem lehetett a fémekből, 300°C-ra állított pákával).
Egy darabig viszont sima kézzel szorongattam a forrasztóhuzalt, ebből lehet gondom? Nem mindennap markolászok ilyeneket. Utána latexes gumikesztyűt húztam az elég hogy megvédjen?
Ettől lehet fémes íz a számban? Csak egy két órát ha foglalkoztam a dologgal.Egyik termék adatlapján ezt találtam, ez igaz minden ilyen 40/60-as forraasztóónra?
Ne nevessetek... nagyon.
Köszönöm a válaszokat![ Szerkesztve ]
-
llacee
őstag
válasz
KonzolKartel #503 üzenetére
Elmentem ma az om338ert,de nagyon furcsállom, hogy nem fémes a színe.
Amiket eddig láttam, hogy használtak mind fémes színü volt, amit beforrasztáshoz használtam kölcsön gc10et ahoz egyáltalán nem hasonlít.remélem jót vettem[ Szerkesztve ]
-
llacee
őstag
válasz
KonzolKartel #503 üzenetére
Köszönöm szépen! Egyenlőre vásárolok, aztán ha nagyon fog akkor nekiállok főzni
-
KonzolKartel
őstag
Hali!
Most perpill ezt használjuk: https://www.forrasztastechnologia.hu/forrasz-anyagok/folyasztoszer/flux-om-338-alpha-10cc-zseles [link]
Bár hozzátenném, hogy elkészítheted magad is, ami jelentősen olcsóbb is.Ha ritkán használod, akkor jó lehet Tőlük egy olcsóbb is (bár szerintem ennek a minősége is közepes alatti). Eddig ERSA-t használtunk, de jelenleg nem lehet kapni :\. Marad az AMtech.
[ Szerkesztve ]
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Otthoni hobbi használatra hőlégfúvós pákához smd cuccok javításához cseréjéhez milyen pasztát ajánlotok?
Loctite GC10-est javasolták nekem, de az csillagászati ár min, 500gr.
Van ajánlott hasonló minőségű kisebb kiszerelés hobbi célra?
Hestore vagy magyar bolt előny aliexpress is szóba jöhet csak az sokáig tartKöszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
fuze
őstag
Sziasztok! Alkalmi forrasztáshoz keresek budget megoldást kezdőként. Ezt néztem ki:
https://www.conrad.hu/hu/forrasztopaka-szabalyozhato-60w-os-szett-pakatartoval-200-tol-450degc-ig-toolcraft-jls-03-616675.htmlJó lehet nekem? Megérős? A vélemények jók róla.
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gaming notebook topik
- BestBuy topik
- 7 GB/s felett olvasó M.2 SSD jött a Transcend színeiben
- Milyen videókártyát?
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Monster Hunter (gyűjtő topik) - PC/PS/XBOX/SWITCH
- Milyen notebookot vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...