-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #39698 üzenetére
hacsak nem faltól falig képet akarsz, 200"-on, akkor bőven elég lesz az a 600-700 lumen, amit max kitol magából mondjuk eco módban.
-
Exian
addikt
válasz
RetepNyaraB #39698 üzenetére
Az én gépem 3000 lumenes, nekem konkrétan az a bajom, hogy ECO módban is túl világos (bevilágítja az egész szobát), így én speciel ND szűrővel sötétítem
Ebből adódóan, ha megfelelően tudsz sötétíteni, akkor elegendő az 1200 lumen szerintem.
Ugyanakkor mi nagyritkán használjuk a projit nappali vagy lámpafénynél is, olyankor viszont nagyon jól jön az extra kakaó, még ECO módban is látni a képet, persze ilyenkor már nem olyan a minősége a képnek, meg a színek sem tökéletesek, de olyankor nem is az a lényeg.
Ahol vetítünk, a falak fele már sötétszürke, tervben van, hogy az egész sötétre lesz kenve, akkor csökken majd talán a túl nagy fényesség.
-
RetepNyaraB
veterán
Sziasztok, benQ w5000 fényereje milyen? Az 1200 lumen kicsit kevésnek tűnik, de nem értek hozzá. Este használnám kizárólag, normálisan sötétíthető szobában.
Kösziui.: tényleg felment a használt projik ára, vagy csak nekem tűnik úgy?
-
péjé
őstag
válasz
Flowtation #39696 üzenetére
dell gépen Fn-F8 bill. kombináció feldob egy panelt és ott ki lehet választani a kijelzőt (osztott, stb.)
-
Flowtation
őstag
öö, be tudom állítani az 1024-et, minden esetben, csak ekkor is hiányoznak a kép szélei. De azért kipróbálom ezt is, amit írtál. Az megoldható, hogy ez minden esetben így működjön, tehát hogy csak a kábelt kell bedugni és a proji legyen a főképernyő? Mert a tanarak nem fognak ám ezzel buz..ni...
-
péjé
őstag
válasz
Flowtation #39694 üzenetére
szia,
próbáld ki ezt:
először a laptop felbontását próbáld átállítani 1024*768-ra
ha nem megy:
ne oszd meg a képernyőt hanem tedd ki teljesen a vetítőre (laptop elsötétül) így a proji lesz a laptop kijelzője, ebben az esetben a laptop engedi h beállítsd az 1024x768-at. Papírforma szerint egyszerre is tudod nézni a kivetítőt és a laptopot, ha a proji az elsődleges akkor a laptopon is 1024-768 4:3-as kép jelenik meg. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Picit offtopic a kérdésem, ezért elnézést. Van a suliban un digitális tábla, ez egy érintésvezérelt panel, melyre projektorral vetítjük ki a képet. A projektorok Benq MX-810ST típusok. Az eddigi felállás szerint egy dell M5030 hajtotta meg, VGA porton keresztül. Ebben az esetben a felbontás 1024x768, mely jó a táblán, pont kitölti a területet, a laptopon nem az igazi, de ez nem érdekes.Most viszont kaptak új gépeket a tanarak, jelen esetben egy dell latitude 5480-ast. Ezzel szintén csak VGA porton keresztül tudom meghajtani, 1920x1080-ban, viszont kilóg a kép minden irányban, de nem egyformán. Pl. bal oldalt nem látszódik a menü szinte, jobb oldalt csak a görgetősáv hiányzik egy picit. Már minden féle beállítást próbáltam, de nem jutok előrébb, mert vagy torz a kép, vagy kilóg, vagy az arányok nem jók...Nem igazán vágom ezt a témát, azért kérek segítséget, hogy mit tegyek?
Másik suliban viszont olyan gondom van, hogy hdmi-n összekötve a gépeket, a táblán is csak 16:9-es arány jelenik meg, holott a tábla - szerintem - 4:3, ezzel lehet valamit kezdeni? Ott más projik vannak, jóval újabbak, de most nem tudom megmondani a típust.Előre is köszönöm a segítséget.
-
péjé
őstag
válasz
mcmike #39692 üzenetére
szia,
a projektorcentral kalkulátora alapján 92"-os átlót 265-442cm közöttről tud vetíteni ez a proji.
Mekkora a szoba mérete?
célszerű lenne a tv elé lógatni, a vászon adatai alapján ( meg hogy meddig akarod leengedni a kép alját, kb 80-90cm szokott lenni de van aki még lejjebb engedi) megvan hogy hol lesz a felső széle a vászonnak. Ennek a projinak 4" a vertikal offszett értéke, a lencse közepétől felfelé10cm-re teszi a kép felső szélét.
Jó lenne ha nem lenne teljesen kitekerve a zoomja a projinak és távolabb utdnád tenni de a kép alapján nem tudom h lesz-e ekkora helyed.
prcentral -
mcmike
őstag
Sziasztok,
Újra jelentkeznék egy kis kalkulációs kérdéssel. Hogyan kell értelmezni a NEC vagy projectorcentral kalkulátort?
Amik vannak:
- NEC NP-M300W projektor
- Optoma DS.9092PMG+ 92" manuális rolós vászon
- 10M HDMI kábelEzek pedig a kalkulációk ahol elméletben csak azt adtam meg hogy 2,6M (2600cm)-re fog vetíteni a projektor. Viszont akkor most nem tudom hogy hova rakhatom a vásznat, meg mekkora belógatás kell majd a projektornak.
[NEC calculation]
[ProjectorcentralHolnap tudok majd megint foglalkozni a témával, addig ráérnek a válaszok.
-
péjé
őstag
Sztem nézd meg mindkettőt. A samut dícsérik h ár/érték arányban nagyon jól sikerült belépő kat. DLP, A sonynak nagyobb a zoomja, van lens shift, jóval halkabb, papíron magasabb kontraszttal, az input lagja is jobb lehet...cserébe 2x nagyobb (11kg). A fényerejük miatt jól sötétíthető szoba való nekik, a samuról írták vhol h a beállítása kicsit macerás.
Próba-cseresznye....:-) -
c4
őstag
Ez a technológiai különbségekből adódóan érdekes kérdés... Ki melyik képi világot szereti, az lesz a befutó. Asszem anno néztem egy VW10-est, ami akkoriban új modell volt, és utána megnéztem egy Mitsubitshi HC3100-at, hezitálás nélkül húztam elő a pénztárcámat a Mitsu képe láttán, pedig az még 4x-es sebessségű színkerékkel volt megáldva.
-
kokr
tag
Sziasztok!
Képminőség szempontjából melyik jobb gép?
Szivárvánnyal ne foglalkozzunk.
Sony vpl-vw50 vagy Samsung sp-a600b?
Van vkinek tapasztalata? -
Flowtation
őstag
(#39685) c4
(#39686) péjé
Köszi a válaszokat. Iskoláról van szó, uh szerintem felejtős a javítás. Ha minden igaz, kapunk majd újakat, akkor aztán megy a levesbe. -
péjé
őstag
válasz
Flowtation #39684 üzenetére
szia,
ez dmd chip hiba lesz sztem is, ebay-en 90font körül láttam + posta+10-15eft-ért berakja mondjuk a Batyo.
Sajna ez így kuka, esetleg más ok miatt meghalt ilyen gépet keresel... -
c4
őstag
válasz
Flowtation #39684 üzenetére
Ha a pöttyökre gondolsz, az nem lámpa, DLP chip hiba (leragadtak a tükröcskék). Akár gazdaságtalan is lehet a javíttatása.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Csak megerősítést szeretnék kérni, a tippemre:
Sorry, csak mobilos fotó.
A fehér részen kis szabályos téglalapok vannak, a fekete részen pedig ilyen "karfiolszerű" foltok. Nem tudom másképp leírni.Ez lámpa/vetítő eszköz hiba? Ebben az esetben kell lámpa modult cserélni, ugye? Egy nec np115-ös típus, régi már, saját maga szerint 61% van hátra a lámpa élettartamból és 1390 órát ment eddig.
Kb - ha lehet még kapni - mennyi egy ilyen modul?Előre is köszönöm a segítséget!
-
AVhelper
senior tag
válasz
RoyalFlush #39659 üzenetére
-
-
cinemazealot
addikt
Ez egészen egyszerűen attól függ, hogy ki és milyen minőségű skálázást/transzkódolást végez/végzett.
(1) Tegyük fel, hogy egy eredetileg 1080p-s filmet 720p-ben töltesz le valahonnan. Ezt a verziót valószínűleg az hozta létre, aki az eredeti forrásból készítette ezt a rip-et, tehát a 720p felbontású tartalom minősége rajta fog múlni.
(2) Tegyük fel, hogy ugyanennek a filmnek megvan az 1080p-s, eredeti (BD) kópiája is, amit a maga 20-30 GB-jával letöltesz, majd ráereszted a 720p-s vetítődre. 1080p felbontású videojellel hajtod a projektort? Ha igen, akkor a projektor dolga lesz a 1080-ból 720-ba történő átskálázás. Vagy a lejátszód átváltott 720p-be a film elindítását követően? Mert ekkor már a lejátszó végzi az 1080-720 konverziót. Innentől már Te döntesz, hogy melyiknek az eredménye tetszik jobban.
(3) Tegyük fel, hogy még mindig ennek a filmnek elérhető az ugyancsak 1080p-s, de már nem eredeti, hanem tömörített (transzkódolt) változata. Ekkor ugyan egy 1080p-s anyagod lesz, viszont a transzkódolás minősége a kópia feltöltőjén múlik, ami egy újabb tényező (3a). Miután letöltötted ezt az 1080p-s kópiát, áttérhetünk a (2) pontban ismertetett dilemmákra: ki végzi az átskálázást? A projetor (3b) vagy a lejátszó (3c)?
-
péjé
őstag
Ha a vetítő kisebb felbontású jelet kap akkor felskáláz, nagyobbnál lebutít. Jobban jársz ha 720p-s jelet adsz neki vagy a lejátszó kimenetét állítod át 720p-re mivel egy lejátszó jobban tud konvertálni sztem mint egy vetítő. Persze próba-cseresznye neked melyik jön be ill. hogy boldogul vele a vetítő...Nekem is volt 720p-s vetítőm, egyértelműen a 720p-s filmekkel boldogult a legjobban. Pl. ha HD meccset néztem rajta akkor megőrült az 1080i jeltől, időnként vibrált tőle. Mondjuk ez egy acer fapados proji (H5360) volt, lehet egy jobb képességű HD projit ez nem zavar.
-
Exian
addikt
Kicsi OFF, bocs:
Adott egy 720p-s projektor, de persze meg tudja jeleníteni a 1080p-s forrásokat 1080p-s felbontással, csak ugye nem valós pixelszámmal, de legalább nem kell pl. az asztali PC-m felbontását lejjebb venni, megjeleníti 1080p-n.
Ha vannak filmek, amiknek letölthető 720p-s és 1080p-s verziójuk is, akkor melyiket érdemes letölteni? Felesleges a 1080p-s, vagy attól függetlenül, hogy a projektor natívan csak 720p-t tud, attól még jobb minőségű lesz a 1080p-s verzió egy ilyen vetítőn? Szoktam ezen gondolkodni, hogy vajon érdemes a kb. dupla akkora méretű verziókat tölteni, vagy sem.
Szerintetek?
-
kokr
tag
válasz
szepi0808 #39646 üzenetére
Be kell lépnem vhová a menüben,és utána ezeket nyomkodni?
Mert nem sikerül.
https://www.google.hu/search?client=ms-android-tmobile-hu&biw=360&bih=310&tbm=isch&sa=1&ei=j5nMWrDVF4SWsAfet6LgCA&q=https%3A%2F%2Fgoo.gl%2Fimages%2F8eKaPv&oq=https%3A%2F%2Fgoo.gl%2Fimages%2F8eKaPv&gs_l=mobile-gws-img.3...2552.6196..7547...0....106.1108.11j2..........1j2..mobile-gws-wiz-img.....3..41.2m2I9yd86V4%3D -
RIKKANCS
újonc
Sony HW55 -höz keresek levegőszűrőt.
Hol találhatok? -
törölt tag
válasz
Regron #39661 üzenetére
először az kellene eldönteni, melyik irányt választod: lcd/dlp/led.
de tévét kiváltani inkább led. bár, hogy azt a 30e órát mennyire fogja tudni, az hiába nem új techológia, projektor, kérdéses lehet. de kb. még azért ez 2x annyi, mint egy átlagprogi pár lámpacsere után.
ledben LG PF1500G alá nem mennék. fölé meg megint minek egy átlagszobába. ráadásul a következő nagyobb minőségi ugrás félmillió környékén van. újból. használtból már 300 környékén kapni azért igen jó projikat.
ez 250k. bőven marad vászonra és még jócskán meg is marad a az anyagi keretből, ha esetleg veszel valami jobb vászonanyagot és te rakod keretre.
ez 2,5 méterről 80"-os képet fog vetíteni (kb. 170 cm széles kép), viszont így az ideális nézési távolságba belefér, ha te is ebből a távolságból nézed.
viszont ha nem fejjel lefelé vetít, és lefele nézne a proji, akkor azért lehet torzulni fog a kép, és nem tudom, milyen minőségben lehet ezt a ebben a projiban ellensúlyozni trapézkorrekcióval -
péjé
őstag
Egy meccsnézés azért nem a kontrasztról, rec. 709-ről meg ilyesmikről szól. Nálam ha meccs van simán ég egy kislámpa és kellemesen lehet nézni a meccset, dumálni közben meg kerülgetni a kisasztalt a sörökkel, pattogatott kukoricával... A nappali teraszos fénynél tuti nem látni semmit egy projektorból, elsötétíteni a teraszt meg lehet de akkor meg lehetnének a szobában is...:-) Egy árnyékos részre helyezett tv-vel jobban járnak sztem mint erőltetni a vetítést.
-
BBéci
legenda
válasz
Lehetetlen olyan mértékben árnyékolni, hogy a képminőség élvezhető legyen.
Éjszaka, egy olyan szobában, amelyikben a falak, a plafon és a bútorok világosak, még a világ legjobb és legdrágább vetítője sem képes igazán jó képminőséget előadni. -
Regron
csendes tag
Sziaztok, egy tv-t sajnos nem tudok bezsúfolni a szobába, ezért szeretném a tanácsotokat kérni projector és vászon vásárlásához:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
filmezés
- mire szeretnél vetíteni,
nem fehér a fal, arra szeretnék valamilyen vásznat felhelyezni, ebben is az ajánlásotokat kérem
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
minél nagyobbat, a max rendelkezésre álló vászon hely 260cm x 160cm. a projector kb 250 cm-re lenne a
vászontól, a közepével egy magasságban. én a projector alatt lennék az ágyban.
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
ágy fölött lenne polcon, az ággyal szemben lévő falra vetítene, 250 cm-re.
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
max 400 ezer vászonnal
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
sötét, van redőny. -
péjé
őstag
válasz
Azt javaslom h kérjetek egy projit vkitől és próbáljátok ki, jobbat nem tudok. A tv jobb lenne sztem teraszra de ezt nektek kell látni/eldönteni.
-
Beni2360
félisten
Itt is fiam Brutus?
Na igen mondják meg a FIFA-nak, hogy később kezdjék mert kint szeretnénk nézni.
Meg se tudom mondani mikor voltam utoljára kertmoziban, talán a 60 évek végin. De volt egy mozi aminek a tetejét szét lehetett húzni és amikor sötét lett szép lassan ki is nyitottá nyáron.
FIFA- lehet, hogy nem ők az illetékesek. -
Beni2360
félisten
válasz
RoyalFlush #39650 üzenetére
És melyik időszakban szeretné nézni nyáron a foci wb-t A döntő is 17.h-kor kezdődik. A meccsek meg: 14-16-17-20 h-kor vannak. Igen csak combos gépnek kell lennie, hogy leküzdje a késői sötétedést.
-
péjé
őstag
válasz
RoyalFlush #39650 üzenetére
szia,
azt tudnod kell hogy a projektorok képe a környezeti fény novekedésével erősen romlik, optimális a sötét/sötétített helyiség. Kerti teraszon még kora este is elég nagy a fény vetíteni. Megnéztem a menetrendet, a selejtezők du. 2-kor, 4-kor 5-kor indulnak, mondjuk a nagy meccsek este lesznek.
Jó irányba indultál el hogy nagy fényerejű projit kerestél de a fentit vegyétek figyelembe. Esetleg ha a terasznak a vetített részét vhogy be tudjátok árnyékolni akkor van esély vmi jobb képre.
Ha véget ér a vb akkor ott marad egy igen nagy fényerejű proji ami inkább prezentációra jó mint filmezni.
Arra nem gondoltatok h vesztek egy használt 60-70"-os lcd fhd tv-t? ezt talán egyszerűbb elpasszolni a buli után. Láttam 70-es sharpot 250eft-ért itt a ph-n. -
a2d2
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest