Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Home server / házi szerver építése
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
A memóriamodulok magassága a következő:
DDR5 Memory Series
Ripjaws S5: 33mm (1.30in)
Ripjaws M5 RGB: 41mm (1.61in)
Ripjaws M5 Neo
RGB: 41mm (1.61in) Flare
X5: 33mm
Trident Z5 RGB: 44 mm (1,73 hüvelyk)
Trident Z5 Royal: 44 mm (1,73 hüvelyk)
Trident Z5 Royal Neo: 44 mm (1,73 hüvelyk)
Trident Z5 Neo: 44
mm (1,73 hüvelyk) Trident Z5 Neo RGB
: 44 mm (1,73 hüvelyk) Trident Z4mm CK1: 7
Trident Z4mm CK1: 7 4 mm. 44 mm (1,73 hüvelyk)
Zeta R5: 31,2 mm (1,2 hüvelyk)
Zeta R5 Neo: 31,2 mm (1,2 hüvelyk) Én is meglestem ezeket a méreteket,mármint a saját ram tipusnál,és több hűtő közt válogattam. -
válasz
hackeeeee #1185 üzenetére
Mondjuk külső eszköz még most is van, a Noctuának is van ilyen "low noise" adaptere, ami igazából csak egy darab vezeték(köteg) egy ellenállással. Akár otthon is lehet ilyen készíteni házilag.
https://www.instructables.com/DIY-Simple-5V-Fan-Noise-Reduction-Adapter-Just-Ste/
-
-
válasz
hackeeeee #1179 üzenetére
Hát, ez biztosan nem halk.
A golyóscsapágy miatt sem, meg azért anno a Prescottok is mindenek voltak, csak nem hűvösek. 80-as venti, ami 4500-at forog(-hat)... Úgy kivágnám a gépből, hogy nem érne földet. Már túlzottan hozzászoktam a folyadékcsapágyas ventilátorokhoz és úgy is vagyok vele, hogy valamit jobb a múltban hagyni. Ugyanígy a 10 gigás karattyoló PATA HDD sem hiányzik.
Van a hardvereknek is egy zajterhelése, ami hosszú távon nem tesz jót az idegrendszernek. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BiffTannem #1175 üzenetére
Tyű, erre még emlékszem
Asszem ez is minden csak nem halk.. de a dizájn egyedi az tuti.
Illetve ha jól emlékszem full réz az egész.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
ÓÓÓhhhh be szép darab ez is.
-
válasz
Ez valamennyire passzolna egy kék Fractal Design Focus G házhoz: https://www.fractal-design.com/products/cases/focus/focus-g/petrol-blue/
-
BiffTannem
csendes tag
15 éve vettem Franciaországban, mert már akkor is elég ritka volt. Ha találok egy kék Asus Vento 3600 házat (esélytelen) akkor összerakok egy konfigot vele. Addig talán megoszt valaki valmi tapasztalatot a használatáról.
-
7Heads Drago
veterán
-
blp85
senior tag
válasz
7Heads Drago #1168 üzenetére
Szerintem ez valami Fujitsu ( Esprimo E500, E900, P700, P900, Celsius W410) gyári hűtő lehet. Esetleg IBM.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
7Heads Drago #1171 üzenetére
Vagy ez még talán s462 lenne? Nem tudom eldönteni, de az a baj h ismerős a hűtő.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
7Heads Drago #1168 üzenetére
Ez valami dell vagy lenovo cucc nem?
-
rxmiss
tag
penz szamolva, szerver bontva jo
-
7Heads Drago
veterán
Van egy különlegeségem.
Ki tudja milyen gépből való? Látam már pár gépet, de ez kimaradt eddig.
És persze müködik is csak durván hangos volt a 6-7 cm-es ventije. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #1163 üzenetére
Karcos vagy horpadt?
A karc oké.Zen 4 és 5 IHS a sarkoknál szeret karcolni.
Ugye két oldalt elkezdi az ember a csavart húzni és az ideális az lenne ha vagy tucatszor átváltana az ember. De én se teszem ezt meg. 3-4 elég.
De ez csak karc. Nem akad meg a körmöd benne típusú. Ha nem ilyen, akkor az más. -
Közben még ez a kép eszembe jutott. Thermalright Assassin X 120 Refined SE hűtőm talpa. Éppen raktam volna be a gépbe felszerelni, majd kiesett a kezemből és emlékeim szerint a proci valamelyik sarkán landolt a hűtő. Nem túl magasról, de nem is számított neki. Egyből behorpadt... A vevő elvitte így, hirdetésben is felhívtam rá a figyelmet, valamint személyesen is megmutattam neki. Ez van, ezzel nem lehet mit kezdeni, ilyen a kialakítása.
-
Igen, teljesen jó ez így, csak akkor azt amit a gyártó megspórol, azt ne nyelje be egészben.
Ja hát nekik a világ összes pénze nem lenne elég és ezt most nem egy konkrét cégre mondtam.Például az új TR PA Digital 52 euró. Ha már RGB vs RGB összehasonlítás.
Szóval az Endorfy valahol 40 körül kéne ,hogy árazzon. De lehet ,hogy inkább 35.
Halovány emlékeim vannak a vállalatok árképzési stratégiáiról. A kínaiak jellemzően "jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint" elvet követik, azaz alacsony árréssel elárasztják a világot a tömeggyártott cikkeikkel. Ezeknek vagy ilyen, vagy olyan a minősége, de inkább olyan. -
omfgk
veterán
Igen, teljesen jó ez így, csak akkor azt amit a gyártó megspórol, azt ne nyelje be egészben.
Mert akkor nem budget hűtőt csináltunk, hanem csak a gyártói költségeket csökkentettük.
Például az új TR PA Digital 52 euró. Ha már RGB vs RGB összehasonlítás.
Szóval az Endorfy valahol 40 körül kéne ,hogy árazzon. De lehet ,hogy inkább 35.TR úgy lesz egyébként 100% ram kompatibilis ,hogy az első ventilátort nem tesszük fel egész egyszerűen. Tehát ha erre van igény.
-
Olcsó és hatékony gyártási mód, cserébe sérülékenyek a hővezető csövek, ha túl vékonyra vannak maratva, akkor pedig be is szakadhatnak.
Régebbi Brocken 3 hűtőm talpa. Sarkokon látszik a bemélyedés, itt viszont én is ludas lehettem, mert nem fokozatosan húztam meg mindkét csavart, hanem valószínűleg a felső csavart jóval hamarébb ráhúztam a procira.Szintén régebbi Noctua NH-D15 hűtőm talpa. Ezen meg kb. semmi nem látszik.
Szintén korábbi ID-Cooling SE-226-XT hűtőm talpa. Bár ez forrasztott base plates, valamennyire látszik az AM4 proci IHS körvonalai. Ennek ellenére semmit nem változtat az üzembiztosabb működésén. -
Endorfy Fortis 5 Black ARGB hűtő bemutató Igortól. Tesztproci: AMD Ryzen 9 7900X.
https://www.igorslab.de/en/endorfy-fortis-5-black-argb/
https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-9-7900x.html -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #1139 üzenetére
Nu, cirka 142w-ig jó. Ha elviselnem a 92-93 fokot akkor 150w-ig oke.. ha menne jobb co-val a proci jobb lenne, de ez van, - 23 igy is jonak mondhato.
Gondolkozom, hogy hagyjam, vagy dobjak ra valami nagyobbat, akar aio-t, vagy nagyobb hutot.. de mivel a lap is limital sokkal tovabb amugy sem tudok menni.. 8+2+1 fazis
-
Úgy néz ki, hogy a BQ felült a Thermalright vonatjára. Pure Rock Pro 3 teszt: https://www.club386.com/be-quiet-pure-rock-pro-3-review/
-
omfgk
veterán
Én eladnám aprón.
Viszik mint a cukrot.
Veszel egy ilyet helyette és még marad is vagy 10k.
https://www.arukereso.hu/szamitogep-huto-c3094/id-cooling/a620-pro-se-p1113694783/Lesz egy modern (és fekete) hűtőd ami hozza a D15-öt hőmérsékletben.
Intelen még verni is fogja a D15-öt. Ott különösen erős az A620. -
omfgk
veterán
D15-nek akkor lett vége, amikor a covid előtti 30k-ból 40K+ lett.
Aztán megérkezett a Thermalright, majd az ID-Cooling és 20 ezer alatt hozzák ugyanezt.Most megnéztem és 45k a D15.
Viccnek is rossz.Hogy érezzük, az előző gen-es Arctic 420-asok, RGB-vel, 30 alatt vannak. Mert már kiszórják a készletet. 45-ből kijön egy ilyen, meg egy léghűtés ami hozza a D15-öt.
Az AIO meg rommáveri.A hype-nak hála a régi D15-öt nem kell ugyanígy akciózni. Maradhat 45k. Pedig 11 éves hűtő.
-
Werkly
őstag
Le vagyok maradva már hűtők terén. Jelenleg egy sima NH-D15 már nem számít ajánlottnak egy 14600K mellé? Kösz!
-
jimpo
senior tag
Ezzel a konfiggal nyáron sem megy 32-33°C fölé a proci hőmérséklet. Valami hasonlót szeretnék összehozni.
i7-4790K vs i7-12700K Van nem kevés fogyasztásbeli különbség, szóval sok jóra ne számíts léggel.Lehet egy játékvíz jobb lenne, főleg ha hosszabb, akár több órás konvertálás van. Nem pedig, csak több pár 10 perces ritkábban.
Bár itt nem tudunk ez ügyben tanácsot adni.... -
Új BQ hűtő jelent meg ÁK-n.
be quiet! Pure Rock Pro 3 (BK042) -
Aurig@
őstag
Üdv. Mindenkinek!
10 éves gépem belsejét cserélném le, sajnos a jelenlegi Scythe Ashura Shadow már nem kompatibilis az LGA1700-as foglalattal, ezért kellene új hűtőben gondolkodnom.
A Noctua DH15 és Be!Quiet Dark Rock Pro 5 között vacillálok.
i7-12700K lesz benne. Játékból már kinőttem legalább 25 éve, viszont jóval többet konvertálok videókat.
Az említett két hűtő közül melyik hatékonyabb?
32 vagy 64 giga RAM-ot tervezek egy B760-as lappal.
Ami viszont marad:
VGA: [ Sapphire Radeon RX570 Nitro+ PCI e 3.0 4GB GDDR5 256bit ]
ház: [ Phanteks Enthoo Pro Tempered Glass Edition 'PH-ES614PTG ']
táp: [ Phanteks AMP 750W 80+ Gold ]
Ezzel a konfiggal nyáron sem megy 32-33°C fölé a proci hőmérséklet. Valami hasonlót szeretnék összehozni.
Köszönöm -
válasz
hackeeeee #1143 üzenetére
Olyan értelemben fogom tesztelni, hogy legalább egy próba erejére felszerelem őket, utána meg eldöntöm, hogy megtartom-e valamelyiket, vagy sem. Egyébként nagyon patent mindegyik. Viszont egy mai viszonylatban igen gyenge LGA1155 procira fognak menni és az is le lesz korlátozva 1 magra.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Manuálban tolom a 9600x-et is, mert kicsit mintha jobban menne manuálban, mint előre betöltött profillal, azóta inkább így. De az úgy már jó, köszönöm!
Meglátjuk mit tud.
A 9600x-et 120w körülig tudom hűteni, felette elteker 95 fokig.. de amikor rajta volt a 360-as AIO azzal is ugyan ez volt, ergo nem a hűtő miatt van.. És többször fel-le voltak rakva, mindig ez volt.
-
omfgk
veterán
válasz
hackeeeee #1136 üzenetére
95W TDP lesz az neked akkor, ha az előre beállított profilokból választasz és nem irkálod be kézzel.
Az 128W.160W-ig elég a Phantom Spirit a 9800X3D-re.
Phantom Spirit felett már úgysincs léghűtés. A 70 ezres D15 G2 talán jobb másfél fokkal.
De ha az utolsó fokok is érdekelnek, akkor most jött ki a Royal Pretor. Az valószínűleg leradírozza a D15 G2-est is.
amazon.de-ről 55 euróért a kapuba van, mindenestül. Szóval 3db kijön a D15 G2-es árából. -
hackeeeee
Jómunkásember
A Phantom Spirit 120 SE elbíhat egy 9800X3D-vel? Nyilván megfogott, sztem 120W körüli TDP-vel...
-
Na lesz mit tesztelni megint...
-
omfgk
veterán
válasz
7Heads Drago #1130 üzenetére
Az a komplett doboz, mindenestül.
Többi hűtő alapján maga a borda nem több 900 grammnál.
2 nehéz ventivel 1,3kg, max.Egy Phantom Spirit Evo 1250gr. Picit kevesebb lamellafelület (130 helyett 125mm széles torony), de +1 hőcső. Szóval ez várható itt is.
Csak már forrasztott hőcsövekkel.
-
omfgk
veterán
Megjelent amazon.de-n is a Royal Pretor 130.
Kár ,hogy nem a fekete verzió, mert az instant buy nekem.
De a sima verzió, így egy full fekete Peerless után kicsit visszalépés lenne. Fene se akarja nézni a kopasz lamellákat.55 euróért esélyes ,hogy csúnyán rátapos a D15 G2 nyakára.
-
Egyébként ez mellett még az Inter-Tech IM-1 Pocket házat is megrendeltem... szóval majd, ha megjön mindkettő, akkor eldöntöm, hogy melyiket tartom meg.
-
Hát úgy, hogy a ház sem fix, hogy az lesz, na meg az sem biztos, hogy előre fel tudom szerelni bele a tápot. Egy nagyon kicsike mATX házat rendeltem, amibe egy Windows XP retro configot gondoltam beléje, aztán a procit ez a 90-es TR torony hűtené majd (valószínűleg).
Ház: Jonsbo C6 mATX -
rxmiss
tag
"ha belefér"
ezt kifejtened kicsit bovebben?
egyebkent en szeretem ezt a 90mm-es toronyhutos dolgot, a dual-socket amd szerveremet ket noctua nh-u9 huti
-
válasz
7Heads Drago #1123 üzenetére
Az viszont nem tudom mennyire probléma neked, nem néztem utána, hogy az RGB kikapcsolható-e a ventilátoron. Szerintem nem amúgy, de a gyári oldalt meg kell nézni, abból kiderül.
Én most ezt húztam be Amazonról: Thermalright Assassin X 90 SE V2
Ez is egy kicsi 90-es ventivel szerelt torony, reményeim szerint nagyon csendes lesz. SFF gépbe fogom építeni, ha belefér. -
Vagy itt a "kistestvér" 90 mm-es ventivel szerelve, szintén rendes hátlappal:
ID-COOLING SE-903-XT ~ 6-7k között megkapható
Azt hiszem mondanom sem kell, hogy az infláció és a gyenge forint miatt a hűtők ára is elkezdett felfelé mocorogni. Az ilyen olcsóbb hűtőknél én 2-3k forintos drágulást vélek felfedezni.
-
válasz
7Heads Drago #1120 üzenetére
Én elhiszem, de igazából annyival nem drágább egy rendesen megépített léghűtés, hogy ennyire 1-2k forintokon múljon mondjuk egy videókártya sorsa. Például tegnap előtt ajánlottam:
ID-COOLING SE-214-XT BLACK ~ 8-9k
Tehát lényegében, ha új hűtőt ajánlanék bárkinek most 2025-ben, akkor csak ilyet ajánlanék. Minden tekintetben üzembiztosabb megoldásnak tartom. -
válasz
7Heads Drago #1118 üzenetére
Igen, jó hűtőket gyártanak, bár én a Spartant nem ajánlom. Ha ránézel az ajánlós topik összefoglalójára, akkor említettem azt is, hogy miért érdemes elkerülni az ilyen beakasztó füles mechanizmussal "megáldott" kacatokat. -> [link]
További érv a magas nyomású hűtők mellett c. bekezdést ajánlom elolvasni. -
7Heads Drago
veterán
Az Endorfy jónak számít proci hűtőben? Konkrétan egy Spartan 5 néztem ki. A lényeg hogy halk legyen és olcsó. A 160tdp nekem bőven elég.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Jól értelmezem, hogy D15 G2-ből az LBC verzió az Am5-höz "ajánlott"? Van érdemi különbség a sima, és az LBC, HBC között? Ergo, van bármi hátrány ha a "simát" választja az ember?
-
-
rxmiss
tag
válasz
MasterDeeJay #1110 üzenetére
a thermalright am4/5-os lefogatokeszlettel nem kompatibilisek a hutoid? akkor csak azt kene szerezni...
-
Azt most már megtudtam hogy nem kompatibilis a backplate AM2/3 és AM4/5 esetén. Sajnos...
Tele vagyok mindenféle hűtővel és adapterrel de AM4/5 hűtőm nincs. Nem szeretnék venni semmit ha nem szükséges.
Elméletben a műanyag fülre ráhajtós hűtők azok kompatibilisek a régiekkel?
A profi hűtőim mehetnek a levesbe, thermalright jó volt 775-1366-2011-2066-1150/1151-el és 939-AM2/3-al is, de ez betett hogy nem tudom használni AM4/5-höz... -
Mr.Pit
tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. A Noctua NH D15 AM4 spacer milyen magas?
Azért kérdezem, mivel a hűtő mellé/alá Thermalright SST-AMD processzor rögzítő szeretnék tenni és nem tudom, hogy ez a távtartó hasonlatos-e (sztem igen) a Thermalright hűtőkével.
Ajánlás szerint:
Előre is köszönöm.
-
CES 2025: Nem mostani hír, de úgy néz ki, hogy a Cooler Master kiadja az új V szériás hűtőit, utoljára valamikor 2009 körül volt ilyen. Négy típus érkezik, V4, V6, V8 és V10 névvel, melyeknek az elnevezése nem a hengerek számára, hanem a hővezető csövek mennyiségére utal.
https://www.coolermaster.com/en-global/newsroom/cooler-master-launches-v-series-cpu-air-coolers-featuring-patented-3dhp-technology/
További képek TPU-tól (forrás: https://www.techpowerup.com/330649/cooler-master-unveils-v-series-and-v-lite-series-cpu-air-coolers-resembling-engine-blocks) -
Csandi
őstag
Sziasztok,
Melyik a legjobb léghűtő AM5-re amihez befér egy Trident Z Neo? 44mm a magassága. Ártól függetlenül.
-
Csandi
őstag
Sziasztok
Haverommal beszéltem épp, hogy gépet építek, úgyhogy ha megvan majd játszhatnánk erre mondta, hogy épp ő is most akar újítani. Mindegy, beszélgettünk, és az a kérdés merült fel, hogy ugyan csak 1 tornyos hűtő, de egy Arctic Freezer 36 megbírkozna-e egy 9800X3D-vel? Nem tudtam válaszolni, Gamers Nexus nem azzal a procival tesztelte azt a hűtőt, redditen pedig van aki azt írja, hogy sima, van aki meg azt, hogy nem. Persze a jövőtállóság is szempont lehet, hogy most oké, hogy ezt a generációt esetleg elbírja, de a kövire meg lehet újat kéne venni.
(Nekem nem kell ajánlás, Rowon-al már megbeszéltem, hogy PS120 Evo lesz ugyanarre a procira)Vélemények?
-
válasz
elfelejtette #1099 üzenetére
Jó kérdés. Elsőnek olyasmire keresnék rá az interneten, hogy alumínium-oxid eltávolítása, vagy "clean oxidized aluminum". Szerintem lesznek mindenféle javaslatok a szódabikarbóna, ecet, citromlétől kezdve minden.... Hülyeségeket nem akarok írni, én magam még nem csináltam ilyet. A mosogató szivacs dörzsikéjével és mosogatószerrel már takarítottam meg videókártya hűtőbordát, de az akkora volt, hogy azt lehetett súrolással is takarítani, itt pedig apró, finom lamellák vannak, amiket nem tudsz dörgölni, mert beleakad a szivacs, másfelől pedig össze is gyűri őket.
Ezt a bordát valahogy és valamiben áztatni kellene, szerintem. Ha valamelyik ismerősödnek van ultrahangos tisztítója, az is megoldás lehetne. Mindenképpen fontos, hogy mosás után TELJESEN száraz legyen. Ha kell hajszárítóval is száríthatod, viszont a réz csövekre vigyázz, mert meg fogják égetni a kezed. Én a VGA bordát beraktam a klíma alá 24 órára, úgy csont száraz lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Melyik tápegységet vegyem?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- eBay
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Banggood
- Home server / házi szerver építése
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciávl
- ÚJ HP EliteBook 845 G11 - 14" WUXGA IPS - AMD Ryzen 5 8640U - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070 Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest