- Házimozi belépő szinten
- Autós kamerák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- Kész, vége, ennyi volt: eladja tévés üzletágát a Sony
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Képhibák a GeForce-on? Az NVIDIA szerint egy Windows frissítés okozza
-
PROHARDVER!
Az AliExpress használatával kapcsolatos információk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fulemuless1
üzenetére
Nem biztos hogy igaz minden termékre hogy az Alibaba esetén nincs költsége. Az teljesen más kategória, nem a magánszemély vásárló a fő kategória ott.
Most februárban 223 USD-ig az AliExpress is mindent beszed és nincs itthon más költség ennél. -
fulemuless1
csendes tag
válasz
Renegade1987
üzenetére
Az van odaírva, hogy az ár tartalmazza az áfát. Csak az eladó használja is az IOSS rendszert. Erre kell figyelmeztetni, mondjuk egy üzenettel, mert néha elfelejtik. Ekkor még plusz áfát is fizethetsz. A vám és a postai vámkezelés díja logikus. Ha mondjuk az Alibabáról rendelsz, ott már a vásárláskor beszednek mindent és itthon nincs költséged.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
hockeyapu
üzenetére
Ha a 4-5 hónap az mostanában akkor igen.
Egy Netac 4tb-s NV 7000T-t vettem és torrentezek vele 24/7-ben. Gyors, nem melegszik (és átcsúszott a vámon 62 ropiért
).
Van mellette egy Longwins 512gb-s m2 sata rendszernek és az is jól szuperál.
Mondjuk most nem biztos, hogy megéri manapság onnan venni. -
válasz
hockeyapu
üzenetére
Igen, de nem igazán vagyok megelégedve a minőséggel, 1 hétig bírta. Pénz vissza, SSD kuka. Pedig nem volt hamisítvány, csak rossz. Nincs értelme garancia nélkül megvenni itt, hiába olcsóbb. Szerencsémre az eladó is belátta és még a visszaküldést sem erőltette. Én biztos nem veszek már itt.
-
hockeyapu
senior tag
Vett valaki mostanában ssd-t aliró ?
-
<Adamsky>
nagyúr
Köszönöm a választ, és remélem nem értesz félre: nem veled vitatkozom!
" ... eddig tudtommal senki nem kapott címkét, hanem az a felület jelent meg ahol meg kell adni a nyomkövetési számot ... "
Gyors rákeresés alapján és se találtam "sikersztorit" ..." ... 501-2000 g-ig meg 17550 Ft." – nekem az AI kevesebbet mondott (de az ugye csak AI), mert lusta voltam utána túrni, de a lényeg, hogy ha még fel is adnám, szerintem 100%, hogy nem fizetné ki az eladó a "dupla pénzt" (árú + posta).
Azért legközelebb (mert ez még elmaradt) majd bevágom nekik azt a képernyőképet, amin ott virít, hogy majd jön a kinyomtatható címke.
"A help szövegeik sajnos nem egyformán vonatkoznak mindenkire." – ez elég baj. Most, hogy ez trehányság, vagy más célból (megtévesztés) ilyen, az újabb izgalmas kérdés.
-
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Nézd a Kínába visszamenők esetén eddig tudtommal senki nem kapott címkét, hanem az a felület jelent meg ahol meg kell adni a nyomkövetési számot, ami adja azt hogy utólag térítik meg.
A gond az hogy nagyon drága visszaküldeni a legolcsóbb 500 g-ig 7110 Ft, 501-2000 g-ig meg 17550 Ft. Emiatt nekem kétséges ez az egész free return dolog. Tény az hogy EU-s termékek esetén és EU-s visszaküldéssel működik. De a címke ott is 1-2 nap csúszással jön.
A help szövegeik sajnos nem egyformán vonatkoznak mindenkire. -
<Adamsky>
nagyúr
"Van ott e-mail cím bekérési lehetőség?" – volt. Rögtön a "free return"-ös rész után (csak azt levágtam).
" ... az van ebben a szövegben ha elfogadják akko lehet letölteni ... "
O.K. ezt látom én is, csak se letöltési lehetőség, se e-mail-es kapcsolatfelvétel. Mikor megszületett a döntés, akkor írták, hogy feladhatom
" ... vagy küldték a címkét vagy nem volt címke ... "
Ja, hogy ez úgy működik mint a szerencsesüti?
" ... letöltés nem vonatkozott a magyar regisztrálókra."
O.K. és ez miből kellene, hogy kiderüljön?
#84282 jojoando
" ... én a legolcsóbban (...) MPl-l mert 55 USD-ért [link] tudom visszaküldeni , azt kifizetik teljesen?" – szerintem kizárt. Bocs, hogy nem vágom, de nálad milyen értékű a cucc (amit vissza kellene küldj)? Csak, mert nálam kb. annyi lenne a postaköltség, mint a termék ára (~50$). -
jojoando
aktív tag
http://www.12315.cn/ linken jelenleg kínai nyelven, kínai IP-című számítógépről érhető el a kínai Nemzeti Fogyasztói Vitarendezési Platform.
Aliexpresszel vagy az eladóval történő újbóli egyeztetés sem hoz eredményt, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az Európai Fogyasztói Központ Magyarország ügyfélszolgálatával, akik határon átnyúló online vásárlási viták esetén ingyenes tanácsadást és közvetítést nyújtanak.
EU-tagországban székhellyel rendelkező vállalkozásokkal kapcsolatos ügyekben tud közvetlenül eljárni. Amennyiben a kereskedő nem uniós székhelyű, de az áru EU-raktárból érkezett, ebben az esetben is érdemes felvenni velük a kapcsolatot, mert bár közvetlen beavatkozásra általában nincs lehetőségük, tájékoztatást és tanácsot tudnak adni, és előfordulhat, hogy meg tudják nevezni azt az illetékes szervet, amellyel Ön közvetlenül felveheti a kapcsolatot az ügy rendezése érdekében.
Az Európai Fogyasztóközpont Magyarország honlapja: https://www.magyarefk.hu/hu/
Az elérhetőségek menüpont alatt megtalálja az ügyfélszolgálat telefonszámát és e-mail címét, a Főoldal menüpont alatt pedig a hivatalos panaszbejelentés gombot. -
jojoando
aktív tag
"2. meg kell előlegezni és utólag térítik meg, jellemzően Kínába történő visszaküldés esetén.
Mindkét esetben a visszaküldés ingyenes lesz."A második rész érthető, engem a z írásod másik része érdekel, azaz ha én a legolcsóbban ( mondjuk ezt a listát előhúzni a kínainak se könnyű) MPl-l mert 55 USD-ért [link] tudom visszaküldeni , azt kifizetik teljesen?
Mert előzőleg az ALI az eladóra akarta terhelni, de az eladó mondta hogy nem fizet érte úgy sem, hogy még a megvásárolt termék teljes tartalmát sem küldte el, csak hazudozik egyszer a tranzitban van, de csomagszámot nem ad, másszor pedig visszakérdez, hogy tényleg küldje?. -
-
válasz
jojoando
üzenetére
Nem ezt írtam: az Aliexpresz a postai küldés díját 4-5 USD körül fizeti ki, most azt írod megtéríti az 55 USD postai küldés díját?
Azt magyarázatként írtam hogy mennyibe kerül Kínából ide.
De gondolom az alábbira emlékszel, teljesen más a téma, a költség miatt vélem azt hogy nem finanszírozzák azt amit kellene:
Szerintem nincs értelme, ez 55 USD lenne, az ide küldés még a normál nyomkövetett kínai postával is csak 8 USD lenne, de ezek úgy 3-4 USD szállítási díjasok. Nem fogja megfinanszírozni sem az eladó, sem az AliExpress.
De nem tudom hogy mit kellene visszaküldeni így a díjával sem számolhatok, de nem is az volt a lényeg. Nálad nem tudom volt-e free return. -
Postas99
őstag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Mint V/ is írta az Amazonos rendelésnél 12 hónap garancia amit hivatalból adnak.
A néhány dolláros fillérb@száson szarakodik mindenki de amikor beüt a krach (cserélni kell stb) akkor a jó ár már nem is olyan jó ár.
Nem véletlenül írtam akkor az Amazont. Ha csak minimális az összeg különbség és a szállítás sem plusz költség akkor az ilyen összegű tételek esetén számomra fontosabb a megbízható garanciális kérdéskör mint az 1500Ft mínusz a tétel árából Aliról vásárolva.Az már más kérdés ha mondjuk egy mobil esetén van legalább 80-100e Ft különbség az már érdemes megreszkírozni.
Én is sokminden sz@rt veszek az Aliról, de ha valamelyik Esp32-m elqródik amit az aliról vettem, nem fogom magam a vízbe ölni mert az alin 2 áráért kapok itthon 1-et, és már akkor is jó boltot csináltam.
-
jojoando
aktív tag
Most nem értelek. A múltkor azt írtad, hogy az Aliexpresz a postai küldés díját 4-5 USD körül fizeti ki, most azt írod megtéríti az 55 USD postai küldés díját?
Akkor mi van?
Jut eszembe az eladó a 27000Ft-st úgy adta el hogy 23 a termék ára plusz postaköltség minusz ALIS kedvezmény -
<Adamsky>
nagyúr
" ... Free return esetén 2 módon megy ... " – O.K. de ezt tapasztalatból írod, nem? Mert, hogy ez így sehol nincs leírva, arra komoly összegben mernék fogadni.
A sztori másik fele ...
Szóval most akkor ki itt a hülye (OK, tudom én, hogy besz*ptam a "free return"-t)?Egyébként olvastad a levelet? Külön "tetszett" ez a rész:
"You may contact us again to get the return shipping fee after the returned items received by your seller."
Szóval feladom (mennyibe is lenne ez nekem egy ~50$ fejhallgató esetén?), és mikor megérkezett, akkor nem ám automatikusan jön a pénz (termék ára + posta), hanem még én vegyem fel velük újra a kapcsolatot. Na, elmennek tényleg oda!
-
-
Postas99
őstag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Bezzeg amikor én írtam hogy Amazonról jobb lenne, le lettem b@szva.
-
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Írtam már többször, Free return esetén 2 módon megy a visszaküldés díjának rendezése.
1. küldenek egy előre fizetett csomagcímkét, jellemzően EU-n belüli visszaküldés esetén,.
2. meg kell előlegezni és utólag térítik meg, jellemzően Kínába történő visszaküldés esetén.
Mindkét esetben a visszaküldés ingyenes lesz.Nálad ez a 2. verzió van.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
"Ha free returnos volt a termék, akkor a csomagautomata ingyen fogja felvenni ... "
Na, én egy ilyen "free return"-ös termékkel szívok. Indítottam egy visszaküldési igényt, aminél írták is, hogy:
Return method → Free Return
A free return label will be ready to download after your return request was approved.Ehhez képest most ezt látom
Ez minden, csak nem "free". Pusztító chat-elés (kb. mindig az elejéről kellett kezdjem a sztorit) vette kezdetét, amiben nem nagyon akarták érteni, hogy mi a gond. Aztán mire végül leesett, azzal zárták, hogy akkor eszkalálják a problémát.
Ma jött is egy e-mail:
Dear Customer,
Thank you for contacting AliExpress Customer Care. We are committed to providing you with the support you need for your order 306xxxxxxxxxxxxxx.
Kindly note that the request is waiting for you to return goods per information in the return/refund detail page. You shall pay a shipping fee first before returning the item. You may contact us again to get the return shipping fee after the returned items received by your seller.WTF?!
Ezután (ma délelőtt) még volt egy rövid chat-em, aminek a vége így nézett ki:• I see, thank you for providing this detailed information. It's a big help! Allow me to work on this for you.
Due to a long period of time without receiving your message, the chat has been temporarily closed. If your issue is not resolved, please re-contact service for help.
• I look forward to your reply ...
A pofa eltűnt, és már csak a bot jött vissza.
Holnap írok nekik megint. Remélem az agyukra megyek majd és letiltanak.
Persze, ha valakinek lenen valami tuti tippje, azt szívesen fogadnám.
-
Te olyat nézel amire most nincs kupon és nem is valószínű hogy lesz.
Amit Németországból küldenek az már vámolt tétel.
Az árát meg befolyásolja az EUR-USD árfolyam mozgása is, vagy az eladó csökkenti a kiírt -%-ot most ugye 55% off valami miatt.
Amit Kínából küldenek azt itthon vámolják, áfáztatják és ha az áfa azonos is megy még rá 10500 Ft vámolási díj ami mondatjuk 33 USD, ezt még add hozzá a kínai árhoz és úgy kalkuláld, lehet hogy német nem is olyan drága.
Szóval Intruder ajánlott már 2 lehetőséget, fontold meg. Ha nettó ára 58000 Ft (176 USD) alatt marad akkor meg nincs + vámolási díj, jön az IOSS-al. De csak 15 nap garanciád lesz, EU-n belülről jövő esetén meg adniuk kell 12 hónapot, elméletileg a német képviselet biztosítja is. -
atos30
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Lehet, hogy annyit nézegettük, hogy az algoritmus elkezdte felemelni az árát
(mégsem, ez volt tegnap is ezen az áron, bocsi) -
https://www.aliexpress.com/item/1005006139422421.html
Kuponnal HUF53,763.74 vagy US $160.97
Ez van, most ennyi az ára.
-
Uher
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
gepen nezve :
Items:EUR 114.13
Shipping & handling:EUR 13.71
Estimated VAT:EUR 34.52
Order total:EUR 162.35
Payment Total:USD 193.45Alin meg 195 usd lett mara:
[link]nagyon kar volt tokolnom vele.
-
-
Uher
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
$152 ir nekem, 136 + 16 a szallitas.
-
Jelenleg talán jobban jársz ha Amazonról veszed.
-
atos30
aktív tag
próbáld meg a Coinos oldalon, ha van elég coin- od. előtte rakd be a kosárba a rendes oldalról majd aktiváld rá a valentins kupont, majd átmész a coins- ra és onnan is berakod a kosárba coinos áron és akkor megmarad a valentinos kupon rajta. Ha jól látom van még 15usd srore cupon is.
-
-
wishb589
újonc
válasz
Attix70
üzenetére
Bo Cheng Store-t kellene megnézned, máshonnan nem igazán vennék, illetve a Lexar Official Storet. (Lexar pendrivejai nem lassúak, de a V400 gyenge műanyag, mint a Sandisk Cruzer Blade).
Ha nincs kuponod + durva coinos akciózás, akkor nem igazán éri, mert no gari és annyira nem olcsó a kínai piacos Sandisk. A "fake" érzés is ott mocoroghat az emberben..Én most átállok a 2230-as ssd-s "pendriveokra", lehet kapni viszonylag olcsón jó minőségű JEYI-s házat hozzá ( [link] ) esetleg Sharge-ot ( [link] ). Nem vagyok benne biztos, hogy minden esetben drágább lenne, mint egy pendrive.. (512GB-os Corsair Flash Voyager GTX 3.1 is 52k..)
-
lacoka55
tag
Az első linken szereplő GW192A Infrared Thermal kamera
vettem már ilyet jól működik jó képe van neki több kamerának a szenzor felbontása így ennek is 96x96 ezt valahogy talán egy mesterséges inteligenciával tornásszák föl 192*192 felbontásra
én tudom ajánlani jól működik jó képe van neki
bízom illetve reménykedem hogy ezen a linken levő kamerának is az olcsóbb ára ellenére is ugyanaz a gyártója
Egy barátomnak kölcsön adtam tesztelésre és neki is kellene egy
Az Alibaba sajnos felszámolja a képen látható összegeket vásároltam már onnan néha hihetetlenül magas árakon szállítanak
sokan 1db-ot is eladnak -
válasz
lacoka55
üzenetére
A második linknél sokan panaszkodnak a rossz minőségre; nem biztos hogy neked szerencsésebb lesz a vásárlás, az elsőnél meg nem igazán hiszem el hogy ez normálisan működne, egyiket sem venném meg.
Az Alibaba estén azok a + költségek zavaróak, úgy hogy itthon azt mondják hogy nincs ilyen + adó. -
lacoka55
tag
Ok köszi
A másik 2 boltról mi a vélemény ?Payment processing fee
This fee helps cover payment processing costs. The amount varies based on your total order amount, exchange rate, and payment method. Learn more
Hungary surcharge
To comply with Hungarian regulations, Alibaba.com adds a surcharge to your order at checkout.
Tax
Alibaba.com is required to collect sales tax/VAT/GST according to the relevant laws and regulations. To submit tax information, click Submit Now -
lacoka55
tag
Sziasztok
Volt egy vásárlásom kaptam egy ilyen CU994591048DE követőt
de azt írja hogy lengyelből jönne ez hogy fog ideérni ?
Más
Szeretnék venni egy ilyen kamerát [link] csak egy visszajelzést látok ez a legolcsóbb most amit találtam mi a véleményetek a boltról meg merjem rendelni ?
Másik olcsó kamera ugyanazt tudja [link] itt is viszonylag kevés visszajelzés az eladókról nem találtam semmit
Vásároltam már az első linken levő kamerát csak kellene még egy nagyon jó képe van amikor megvettem akkor még kedvezményekkel 30E ft alatt volt Alibaba számla [kép] -
Az NGM válaszolt az Alibaba Magyarország pótdíj témára.
Nincs és nem is volt semmilyen megállapodás a magyar állam és az Alibaba között „Magyarország-pótdíjról” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Ez teljesen egyértelmű, majd vizsgálódnak az ügyben írják.
Viszont a válaszuk egy része abban erősített meg hogy halványlila fogalmuk sincs az egészről, mert ami itt felmerült arról kezdtek el írogatni.Amennyiben a 4,5 százalékos díj a tavaly a platformokra is kiterjedő kiskereskedelmi különadóval, illetve annak értelmezésével összefüggésben vetődött fel, fontos rögzíteni: Magyarország az adóalanyok körének rendezésével az egyenlő versenyfeltételeket erősítette, és nem elfogadható, hogy bármely piaci szereplő ezt a fogyasztók felé „állami pótdíjként” kommunikálja, vagy kormányzati megállapodásra hivatkozva jelenítse meg – olvasható a tárca közleményében.
No hogy egyértelmű legyen, az Alibaba nagykereskedelmi platform, nem kiskereskedelmi kategória, ezt egy NGM-nek akihez tartozik a kereskedelem illene tudnia, így nem vonatkoztathatja rá az egyébként piactorzító és a vállalkozás diszkrimináló kiskereskedelmi különadóját, amit igencsak mi, fogyasztók fizetünk meg. Csak egy hülye várja el hogy az ilyen marhaságokat nem építsék be az eladási árba, nem fogják a profitból finanszírozni a magyarság szép szeméért. -
válasz
Tangkuban
üzenetére
Annyira nem hülyék a NAV-nál sem, ez a kiskereskedelmi adó csak azokra vonatkozik akik ilyen tevékenységet végeznek, gondold már el fizetné a gyártó, fizetné a nagykereskedő, fizeti a kiskereskedő aztán a végén 13,5%-al többe kerül nekünk.
Mindent tőmlünk szednek be amikor fizetjük.
Az EU-s szabályozást Magyarország részéről Nagy Márton igencsak támogatta (előtte meg pénzügyminiszter Varga Mihály), félreértések elkerülése miatt mi nem EU-n kívül vagyunk, a mi vezetőink is csinálják az EU-s szabályozást, mert ezeknél egyhangú döntés volt, egyáltalán nem akarták a magyar polgárokat megkímélni az új vámoktól, az egyéb adóktól. Te tudsz olyan kötelezettségszegési eljárásról ami azért indult mert a magyar kormány kevesebb adót szedett be, mint amit az EU szabályozás előírt?
A korrupt meghatározásod meg szűkítő és nem igazán releváns ehhez a témához, ha elkezded átnézni hogy miről is volt szó.
A kiderült EU-s korrupció nem igazán érint bennünket egyébként. És ha valahol vannak korrupt személyek az nem hatalmaz fel senkit arra hogy máshol ugyanazt tegye. -
Tangkuban
csendes újonc
Tudom, hogy elvileg így lenne, de szerintem megtalálták a módját, hogy rájuk is vonatkozzon, és akkor vezették be, mikor kiderült, hogy mégis fizetniük kell. Én, ha a kereskedő helyében lennék, biztosra mennék. Utólag nem tudom beszedni a vevőtől, a 4,5% a legrosszabb lehetőség, eladásnál egyből ráterhelem a vevőre, ha mégse lesz ennyi, tiszta haszon
Majd a végén jön az aliexpressre is
Meg a tételes fix adó... Nem elég a saját debil gazdasági géniuszunk, a korrupt eu döntéshozók is a népet szivatják. -
Aliexpress februári akciók!
Érvényes: 2026.02.09. 00:00 – 2026.02.14. 23:59 (CET)
Kuponok: https://s.click.aliexpress.com/e/_c391iJrD
EUR kuponok:
€2 / €15 – VIOVS02
€4 / €29 – VIOVS04
€6 / €49 – VIOVS06
€10 / €79 – VIOVS10
€20 / €159 – VIOVS20
€30 / €249 – VIOVS30
€45 / €369 – VIOVS45
USD kuponok:
$2 / $15 – VSVIO02
$4 / $29 – VSVIO04
$6 / $49 – VSVIO06
$10 / $79 – VSVIO10
$20 / $159 – VSVIO20
$30 / $249 – VSVIO30
$45 / $369 – VSVIO45
$60 / $499 – VSVIO60
A kódok nem érvényesek virtuális termékekre
A kódok nem érvényesek más promóciókkal együtt
A kódok csak a választott napot tartalmazó termékekre érvényesek.
A terméknél ennek kell látszódni:
-
Azt lehet tudni, hogy a 8-9 óra múlva induló Valentine's Sale-re milyen kuponok lesznek?
-
válasz
Tangkuban
üzenetére
Az Alibaba nem e-kereskedelmi cég, nem kiskereskedés folyik a felületén, B2B a profil, nem B2C, így nem tartozik a törvényben felsorolt kategóriákba, de akkor az eBay, az AliExpress esetén miért nincs?
Szóval ez nem az.
Meg biztos hogy nem vonatkozik egy kínai székhelyű vállalkozásra a magyar jogszabály, ami eleve EU-s szabályozást sért, arról nem is beszélve hogy nem szeptember 15-től él ez amit írsz, jóval korábbi.
Az alábbiakra vonatkozik ha kiskereskedelmi tevékenységéhez kapcsolódó értékesítést végeznek:
1. Kire vonatkozik?
Online Piacterek (Platformüzemeltetők): Azok a belföldi vagy külföldi cégek, amelyek online felületet biztosítanak más kiskereskedőknek. 2025-től ők az adó alanyai, nemcsak a saját értékesítésük, hanem a platformon keresztül bonyolított egyéb értékesítések után is.
Webáruházak: Saját webshopon keresztül értékesítő cégek.
Külföldi értékesítők: Belföldön (magyar vásárlónak) értékesítő nemzetközi webáruházak, ha elérik a forgalmi értékhatárt.Még egy dolog, hogy a forgalmi értékhatárt a nekünk eladott dolgok alapján kell számolni, nem fog összejönni -nem is igen tudják összeszedni- ha 4,5 %-ot vesszük alapul a 150 milliárd Ft feletti forgalom.
-
Attix70
aktív tag
Sziasztok,
Van valakinek jó tippje 128GB USB Pendrive-ra?
Köszi, -
Jarod1
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Bankot, élelmiszer eladó cégeket megadóztatja zsidesz kormány ...szerinted kifizeti azt?
Te... a vásárlók....
közben milliádokkal tömködi a multi vállalatokat, bnw, kínai akkugyár... -
zeon.hu
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Megtették...
-
-
Egy érdekes dolgot olvastam, sok dolog az eszembe jutott róla, egy film is Francis Ford Coppola Keresztapa.
Titokban vámolják a Kínából importált termékeket, ami nem vám, de akként működik.
Magyarország-pótdíjat kezdett szedni az Alibaba.....A Magyarország-pótdíj
Az elmúlt hónapokban aztán Péter észrevett egy furcsa elemet a számlákon. A számlákon rendre megjelent egy Hungary surcharge (Magyarország-pótdíj) elnevezésű sor. A 4,5 százalékos tételt eleinte nem értette, de amikor utánajárt, még jobban meglepődött.
Kiderült, hogy az Alibabánál van egy olyan, csak a magyar vevőkre vonatkozó pótdíj, vagyis egyfajta „adószerűség”, amit a cég portálja valamennyire meg is indokol, de azért ez aligha ad kielégítő magyarázatot.Az Alibaba úgy magyarázza a pótdíjat honlapján, hogy állítólag valamiképpen megállapodtak a magyar kormánnyal, és ez alapján szedik be a plusz 4,5 százalékot a magyar vásárlóktól. Úgy tűnik, hogy erről született tehát egy megállapodás, aminek viszont mi nem találtuk publikus nyomát. Természetesen kérdéseinkkel megkerestük az Alibabát, de az elmúlt egy hétben nem kaptunk válaszokat.
Mivel az Alibaba szövege valamilyen megállapodásra utal – vagyis úgy tűnik, mintha ebből a díjból a magyar állam is gazdagodna, illetve mintha valakik az állam, a kormány képviseletében állapodtak volna meg a céggel –, a Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkérdeztük, de szintén nem érkezett válasz.
Mindenesetre a kisebb tételeknél vélhetően a magyar vevőknek ez a plusz költség nem tűnik fel, egy olyan gépbeszerzésnél viszont, ahol akár több ezer dolláros előleget kell fizetni, a Hungary surcharge tétel már igen feltűnő tud lenni, ráadásul a pótdíjat már előre teljes egészében át kell utalni.
Az Alibaba help oldala
Due to changes in the Hungarian government's regulatory framework for e-commerce platforms, we are making corresponding adjustments to the fee structure to comply with evolving regulations, ensuring the platform can continue to provide services to users in Hungary.
Starting from September 16, 2025, a Hungary Surcharge will be applied during checkout for all online transaction orders on Alibaba.com where the buyer’s delivery address is located in Hungary. This surcharge is a fee that exists in addition to the VAT collected across 27 EU member states, in order to maintain compliance and ensure continued operations.Main Details:
Applicable orders: All online transaction orders shipped to destinations within Hungary
Product categories: All product categories
Tax calculation rules:
The Hungary Surcharge is calculated exclusive of VAT. However, the Hungary Surcharge is included in the tax base for VAT calculation.
VAT tax base = Product price + Shipping fee – Seller discount + Hungary SurchargeFor example:
Product value: 100
Seller discount: 20
Shipping fee: 20
Hungary Surcharge: 4.5VAT amount = (100 + 20 – 20 + 4.5) × VAT rate = (104.5) × VAT rate
-
off -Magyarország Nagykövetsége Peking, gondolom a Kínai nagykövetség Budapest is megosztja a mi Fogyasztóvédelmi dolgainkat a kínai állampolgárokkal, ja vagy nem? -off
Többségünk esetén már itt elbukik a dolog: csak kínai nyelven van mód panasszal élni.
Másik dolog az hogy nem az AliExpress-el van vitás ügyünk, hanem egy eladóval ezen a piactéren és ezért az AliExpress nem egészen e-kereskedelmi szolgáltató, ez inkább önálló webshopra értelmezendő, nem biztos hogy jó a fordításuk.
De az hogy nem akarjuk visszaküldeni mert drága az itt sem fog számítani, de esetleg az hogy a visszaküldés díját a hibás, vagy nem azt kaptam amit kifizettem kategória esetén nem kapjuk vissza és ezért reklamálunk, talán rajtuk keresztül menni fog.
A hamis termék meg azért nem olyan egy értelmű téma, mert az igazolásni is kell valamivel az állításunkat és erre azért van AliExpress szabályozás is és ha igaznak bizonyul a "vád" ők is visszaadják a pénzt, lehet hogy emiatt nem kell ehhez a kínai fogyasztóvédelemhez fordulni.
Hajrá, várjuk a tapasztalatokat.
-
Érdekesség, nem tudom, hogy bárki próbálta-e ezt az utat az Aliexpress által nem megfelelően kezelt ügy (pl. hamis termék) esetén?:
E-KERESKEDELMI VITÁS ÜGYEK BEJELENTÉSE KÍNÁBAN
Tájékoztató magánszemélyek részére -
válasz
dredjudge84
üzenetére
02.15-től indul a Holdújév ünnep, még van egy teljes hét
-
AndrewTdi
addikt
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Sziasztok!
Talán pici fejlemény van. Nem fogadtam el egyik, az Aliexpres által felajanlott verziót sem, amit jeleztem is nekik [kép]
Erre ma reggel az eladó írt egy üzenetet. [kép] Szerintetek valóban ilyen "rendes" vagy átverés? Esetleg lehetséges, hogy az Aliexpress módosítaná a hozzáállását es nekem adna végül igazat, ezért beparázott az eladó?
Tulajdonképpen ha kuldene nekem egy olyan terméket amit eredetileg venni akartam, nekem az is jo lenne. Kérdés, hogy valóban feladja e. -
jojoando
aktív tag
A vita a videó -fotó felvevő felbontásában van. 8K igért de 1280x720-t tud a készülék, ahogy írtam is neki az a 20 USD nem javítja ki ezen különbséget. Nem is mindegy. hogy 10 méterről 2 foltot videóz le vagy 2 felismerhető embert. Az aliexpresz megoldásban a visszaküldést kéri annak postai költségét az eladó állná, ami majdnem egy új készülék ára.
-
válasz
jojoando
üzenetére
Nem egészen értem. A fogyasztóvédelmi szabályozás szerint is ha gondod van vagy meggondolod magad és nem kell visszaküldés után kaphatsz vissza pénzt.
Az hogy te nem ragaszkodsz a visszaküldéshez és úgy adjanak vissza pénzt ahhoz be kellene árazni a problémát ami igencsak nehéz, nem igazán valósítható meg, te 20 USD-nek gondolod az eladó meg 5 USD-nek, nem igazán látszik a megegyezési lehetőség.Persze mehetne ez a ráterhelés, de onnan eljött mondjuk 3000 Ft-ért, (9 USD) te meg 17000 Ft-ért (54 USD) tudod visszaküldeni, mert nálunk irreális a díjszabás így ez sem lenne megoldás, a 45 USD különbözet az sok hogy megfinanszírozza az eladó és így jogilag is kétséges. Az hogy maradjon a termék és vissza kapja a vevő a vételárat az irreális elvárás több okból is.
Az hogy az eladó kifizetett címkét küld csak tényleg egy olyan futárszolgálattal menne ami normális árakon működik nálunk és ott is. De Kína viszonylata nem egészen jó.Nem igazán akarnak ebben lépni és nem is tudsz mit tenni a nem vásárláson kívül.
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Nem az a gond hogy nem ér oda vagy nem veszi át az eladó, hanem az hogy 17500 Ft a visszaküldés, így ha nincs ingyenes visszaküldés opció amihez küldenek csomagcímkét akkor nem igazán éri meg. Ha nem hibás akkor én inkább eladnám itthon, nem vállalnám a visszaküldést.
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Hosszu hosszu évek alatt sajnos en is belefutottam egy szerintem hibás teljesítésbe.
Egy ilyen LED szalagon rendeltem [kép] [kép] , de sajnos egy ilyet kaptam [kép] [kép] .
Refundot nyitottam, amire az eladó nem válaszolt időben. Aliexpress visszajekzese alapján 2 opció van. Vagy visszaküldött saját költségre, vagy nincs refund. Nem bízok abban, hogyha visszaküldöm, odaér vagy atveszi az eladó. Mit tudok tenni ebben az esetben? Le kell nyeljem a békát? A termék 16K volt. -
jojoando
aktív tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Az írásod nagy része érthetetlen, nem tudom ezzel az írással mit akarsz mondani.
[link] Vásároltam egy ilyen Xiaomi drónt, aminek a leírásában szerepel a 8K felvétel, mit nem lehet érteni, illetve miért kéne ezt neked elmagyarázzam, ha még írni se tudsz!
[link] Videó link. Original V188MAX Drone 8K 5G Professional HD Aerial Photography Remote Control Aircraft 4K Four-axis Aircraft Toys RC Drone Color: 3S-8K-battery-2Az oldalnak van olyan része: a csomag tartalma, amit hiányosan illetve tré állapotban kaptam pl használati utasítás [kép] Így néz ki egy új készülék?
Az 55 USD a visszaküldés postai ára!
KFC nem érdekel , kerülöm a moslékot áruló helyeket. -
-Skylake-
addikt
válasz
jojoando
üzenetére
sd kartya, olvaso, akkumulator.
dolgok, amik darabaron is tobbe kerulnek mint 55usd. abba bele se megyek, hogy 8K. onnan lehet tudni, hogy egy dron tud felvenni 8K-ban, hogy 8K eur-ba kerul. mmint a kamera, dron nelkul.
nem ertem, hogy hogy nem gyanus egy hirdetes egy ilyen eszkozrol, ezekkel a tartozekokkal mindennel egyutt annyi penzert mint amennyibe egy 30as hot wings kosar es ket grander menu kerul a kfcbe... en konkretan mar azon csodalkozok, hogy 55usd-ert barmilyen videot keszit, megha az 720p is, vagy hogy egyaltalan bekapcsol mert tenyleg van benne barmifele elektronikai tartalom.
hihetetlen, marmint ne haragudj de szamomra tenyleg hihetetlen hogy valaki ul ez elott az ali termekoldal elott es tenyleg elhiszi, hogy itt barmi (de tenyleg, barmi) mukodhet abbol amit lat. -
jojoando
aktív tag
válasz
amargo
üzenetére
Nekem van most egy bajom velük, az eladó egy xar drónt küldött 1280x720-s felbontást készít, én a 8K-s terméket vásároltam meg. Visszaküldést kérnek, ami 55 USD mint a készülék ára, amit nem szeretnék éppen kifizetni, mivel az eladó tuti, de szerintem az ALI sem fizetne ki. Megy a vita de nem közelednek a megegyezés dolgai, a 20 dolláros pluszpénzzel nem lesz "okosabbb" a drón, amellett hogy rongyos használati utasítással küldte, SD kártya és olvasó mentesen, a 2 aksi helyett egyet küldött... szóval lassan egy hónapja megy a vita. Azt tudom, mi lenne a jó, a rendelt termék elküldése számomra, de sem az eladó, sem az ALI nem így gondolkodik, csak a duma megy hogy az eladó kifizeti a postai költséget. Ahogy beszélgettem vele a hiányzó termékeket sem küldi.

-
Milka 78
nagyúr
Nem változott hanem sanszosan a depóba történik valami. Nekem már decemberben is volt ilyen, hogy jött az üzi, hogy már kocsin van...ilyenkor kimarad a kézbesítés előtti mail ahol át tudod irányítani máshová a csomagot.
Most januárban volt vagy 3 ilyen eset a maradék féltucatban viszont a régi séma szerint mentek a dolgok.
Küönben a soffőrrel is meg lehet dumálni a dolgot, sőt volt hogy ő hívott fel, hogy késésben van és lerakhatja e a csomag pontra ahová szoktam kérni.Ja, hogy kaptál előértesítést...akkor viszont ez ilyen, de mint fent írta lesz ojan is amikor még előértesítő sem lesz
-
prsq
aktív tag
válasz
dredjudge84
üzenetére
Bevallom nem foglalkoztam vele (meg épp nem fért bele az időbe), és (jól) emlékeztem rá, hogy majd reggel. (Eddig mindig, ami nem egyszer volt
, reggel módosítottam.) Hát nem.
-
cof
veterán
válasz
dredjudge84
üzenetére
Mert lehet, hogy akkor még nem jött közbe valami váratlan és úgy tűnt hogy otthon lesz? EO-nál is utálom ezt, mivel elég korai címzett vagyok 1x-2x körül, és néha esélyed sincs csomagpontra kérni a reggeli emailben, mert ott meg 1 órás időintervallumon kívül lehet a várható érkezéstől számítva. Elég hülye egy megoldás, legalább addig lehetne módosítani mindenhol amíg a csomagautomatához/csomagpontra nem ér a futár, mert oda meg megy minden nap. Mondjuk az MPL-től még így is jobb mindkettő fényévekkel, de hála az égnek, hogy a kínai csomagok nem azzal jönnek.
-
-
Valójában azért logikus az hogy ha már kiadják a csomagot futárjáratra akkor azon már ne legyen módosítás, a kedves címzett korábban gondolja át hogy mit szeretne.
Gondolom a karácsony körüli kézbesítési problémák és a várható fogyasztóvédelmi bírság miatt kénytelenek voltak változtatni, mert így jobban tervezhető a kézbesítési folyamat.
Azt hangsúlyozom hogy az AliExpress álatl megrendelt szállítás az üzleti csomag, címen kézbesítési szolgáltatás, ez az alap, ezt kell biztosítani a DPD-nek.
Az hogy van lehetőség elirányítgatni az már egy + szolgáltatás, nem az alap szolgáltatás, ha nem lenne akkor is a címen kézbesítés ami kötelező nekik. Pont ezért problémás az ha az MPL, az EO nem címre próbálja alapból kézbesíteni.
Én kaptam valami e-mailt tőlük egyébként kézbesítés témában, nem olvastam el, mondjuk regisztrált ügyfélként bejelöltem a kapcsolat opcióknál mindent. -
prsq
aktív tag
válasz
raziel01
üzenetére
Megváltozott a DPD rendszere.
Én is így jártam, jött reggel az értesítés, és nem enged csomagpontra átirányítást. Felhívtam az üfsz-öt, és azt mondták, hogy ha már a futárnál van, akkor nincs csomagpontra átkérés, ez tényleg nem így volt, változott a rendszer.
Vagy meg kell várni egy sikertelen kézbesítést, és utána lehet csak csomagpontot kérni, vagy másik napot választani (már ha az jó).
Viszont az előző esti előzetes értesítésnél (amikor az jön, hogy a DPD-nél van a csomag), akkor még lehet csomagpontra irányítást kérni.
Milyen jó, hogy szóltak a változásról.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Nézd meg a téma Összefoglalót!
● Használd a gyorskeresőt (jobb felső sarokban van) a kérdés feltevése előtt, előfordulhat, hogy van már rá válasz.
● Ha mégsem találtad meg a választ, kérdezz!
● Ha konkrét termékkel kapcsolatos a kérdés, akkor add meg a linkjét is.
● Ha szállítással kapcsolatos a kérdés, akkor add meg a nyomkövetési azonosítót is.
● A topikban hirdetni nem engedélyezett.
Vám- vagy adócsalással, az AliExpress szabályainak kijátszásával kapcsolatban tilos tanácsot adni vagy kérni a fórumon!
- Karcmentes Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue 1OO% ! még 8Hó nemzetközi APPLE GARANCiA
- gyakorlatilag ÚJ csak beaktivált Apple iPhone 17 Air 256GB Space Black 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- Csere! Vector 16 HX AI A2XWHG RTX 5070 Ti, Ultra 9, 32 GB RAM 2029.03 ig garanciás
- Eladó pár napos Apple Watch SE 3 GPS 44mm Midnight - 2 év iCentre garancia!
- Series/Elite V2 kontroller analóg cseréje GuliKit 720 TMR érzékelősre, 1 év garancia!!!
- PlayStation Okosító Blu-ray lemezek - PS4 GoldHEN Loader / BD-JB Lapse és PS5 Auto Jailbreak AIO
- iking.hu Apple MacBook Pro 16 (2021) 16GB / 512GB használt, szép állapot 82% akku 353 ciklus
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 2600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman T3 Plus Evolveo 450W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10400F / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD!
- 200 - Lenovo Legion Slim 5 (14APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
).
.
Ez minden, csak nem "free". Pusztító chat-elés (kb. mindig az elejéről kellett kezdjem a sztorit) vette kezdetét, amiben nem nagyon akarták érteni, hogy mi a gond. Aztán mire végül leesett, azzal zárták, hogy akkor eszkalálják a problémát.

Majd a végén jön az aliexpressre is
Meg a tételes fix adó... Nem elég a saját debil gazdasági géniuszunk, a korrupt eu döntéshozók is a népet szivatják.