Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- TCL LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- DUNE médialejátszók topicja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Ha volt már, bocsi, G80 élményleirat a szomszédból

"The quality of the shots in Cinelike D, if exposed well, were also not too far off the GH4 with V-Log on an Atomos."
"In lowlight, the G80 performance is pretty much in line with the other Lumix cameras, it’s decent. It’s not full frame. "
...
-
t72killer
titán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Értem, teljesen jogos, gyors redőny = becsapódás, rázkódás

. Mondjuk azért súlyban a GH széria se sokkal nehezebb a sima G-nél, gondolom akkor a GH-kba okosabb zárat tettek, ami vakuzáskor gyors, máskor inkább sokk-kímélő.Amúgy derítéshez kellene a pörgősebb szinkron: napfényben csak úgy tehetem hansúlyosabbá a vaku fényét, hogy rövidebb expóidőt használok. A rekesszel, ISO-val hiába játszik az ember, az ugyanúgy csökkenti a vaku és a háttérfényt. pl ilyesmi lenne a gép dolga, lehetőleg nem tengeralattjáró-méretű vakukkal.
#77896: Ha úgy hozza a sors (="kameragyűjtő" verzió) és lesz G80-am, akkor a legelső kísérlet lesz, ahogy az olynál is volt
, vagy ha szerencsés vagyok, egy tulajt meg tudok kérni, hogy próbálja ki pin-letakarással mit tud a kicsike.#77895: aktívan figyelem a LED-ek fejlődését, uis videóhoz (víz alatt dolgozom kb 50%-ban, oda kell a fény) LED-es lámpa kell, és extra macera vakukat ÉS LED-et is cipelni. A legeslegújabb fények úgy 5k lumen felett már lassabban mozgó témára használható eredményt adnak, ráadásul a színviláguk is csiszolódik
"Aprócska" hátrány, hogy egy ilyen fény kb grillezi a <2m-es környezetét 
-
Lassú Víz
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Nem feltétlenül. Ha pl. mozgást akarsz kimerevíteni, akkor hiába kicsi a rés a redőnyzárnál, a rés lefutási ideje összemérhető lehet a mozgó témával. Viszont, ha egy vakuval rövid fényimpulzussal világítod meg a témát, akkor hiába van hosszú ideig nyitva a zár, a vaku adja az expozíciós időt, ami ráadásul a teljes szenzorfelületre ugyanakkor van.
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Gondolom igen. A vakuszinkront meghatározza a redőny mozgási sebessége, amivel négyzetesen arányos mozgási energiát kell létrehozni és felemészteni. Lehet választani, gyors zár kell shutter shockkal vagy ez. Esetleg nagy és nehéz váz + obi, amit nem tud berázni a gyorsabb zár sem.
Itt is kompromisszumot kell kötni mint sok esetben. Persze adhatna mellé ISO kicsit is, hogy ne kelljen agyon rekeszelni, ha nem FP (HSS) módot akarsz, hanem kimerevíteni valamit mondjuk egy sacc/kb 1/5000 s-es
halálfénysugárral. -
t72killer
titán
válasz
atis78
üzenetére
Most nézem, G80/85, Sync speed = 1/160
. Direkt csinálja ezt a pana? Vajon "buta" vakuval lehetne jobbat elérni? Az e-pl5-tel és egy öreg nikon vakuval simán hoztam az 1/320-at. (Látom az újabb oly vázak komolyabbat is tudnak) -
PNP
őstag
-
madgie
titán
Vegyél majd Fuji MF-et, az macsó forma lesz

Lóvé ne érdekeljen, egy szervert eladsz a péhá alól

-
válasz
atis78
üzenetére
az, és tud mindent, ami kell, egyik másik váz sem tudja (nem olvasom újra a cikket és meg sem jegyeztem, de a gx85-ből is hiányzik valami). mondjuk a fuji x-t2-t százszor szívesebben használnám, de annyit sosem adnék vasért, ráadásul a dslr formát én szívesebben fogom.
-
Nippon
őstag
Abszolút betalált ez a G85, még mindig nem szép, cserébe viszont elég ügyes és az ára is korrekt.
-
t72killer
titán
válasz
somasz
üzenetére
Ja, félreérthető voltam: erősen szemezek a g85-tel is, meglássuk a józan ész győz-e (=fél év várakozás után GH5) vagy a kameragyűjtő szenvedély (g85, ahogy a boltok polcaira kerül)
.Mindenesetre továbbra is szimpatikus a m43-ban, hogy a nikonos korszakomhoz képest lényegesen alacsonyabbak az árak. Még az überbrutál GH5-ért se valószínű, h sokkal többet kell majd fizetni, mint a megjelenés hónapjában vett D7k-mért anno.
Videóban nagyon úgy tűnik, hogy az a7rII és az a6300 teljes jogú versenytársat kapott.
-
na, ez a g85 ugyanúgy Tökéletesen Érett Terméknek tűnik, mint mondjuk a fuji x-t2 vagy a sony a6300. frankó videó, frankó af, frankó stabi(!) és frankó kereső + hajtipajti lcd végre egy vázban, aminek még a fogása is jó zoom obikkal. és ja, a 12-60 kit egész ígéretes!
-
t72killer
titán
válasz
madgie
üzenetére
+#77852: Anno asztrofotóhoz csináltam stackeket, de akkor még külön progival (deepskystacker), de inkább a zajról szólt a dolog akkoriban, mint a felbontásról.
Mindenesetre ezekután a hi-res mode nálam nem döntő tényező vázkiválasztásban
. Ok, kényelmesebb, de amilyen ritkán használnám a feature-t, belefér.Hazajövök a gyerkőccel a kórházból, és látom, potyognak az égből a kamerák
. A GH5 úgy tűnik tényleg olyan szép, mint aminek igérkezett (4k60p, 422 + amit csak lehet enged a firmware, ld 60fps fotó 4k méretben), a g85 ára korrekt
. (hogy mit tud, még ki kell hámozni a preview-kból, egyelőre nem tértem magamhoz a GH5-ös hírekből
)Hogy lesz-e végül új gép a fa alatt, még eldől, ez a GH5 nagyon csábítóan hangzik.
-
haruspex
aktív tag
Hát gyanítom főleg nem Európába szánják ezt sem, de aki nagyon akarta a Kodakot is beszerezhette néha ebayről, legalább is az objektívvel találkoztam ott.
Igazából nekem pont jó lenne, így hogy f 1.8, és makró is egyben, kb. olyan fókusztávval amit keresek. Csak legyen jó, és beszerezhető...
-
-
rumos14
nagyúr
G85 is szimpatikus, és az ára is korrekt, főleg a 12-60 kit 999 USD-ért (csak 100 USD felár a vázhoz képest, remélem, nem elírás, az obi magában 500 USD).
van vázstabi és javították / eliminálták a shutter shock-ot, mindkettő fájó pont volt a G7-nél.ja, az FZ2000 is tetszik. egy gépben 24-450 f2.8-4.5, lényegében lefedi a 12-60, 50-200 2.8-4 zoom obikat, egy kategóriával kisebb érzékelővel, bár lehet h nincs is egy stopnyi különbség a kettő között.
-
-
haruspex
aktív tag
Innen a 42.5/1.8 is érdekesnek tűnik, pláne, hogy elvileg makróban sem rossz.
http://www.43rumors.com/yi-technology-announces-new-mft-camera/
-
Studi
veterán
válasz
haruspex
üzenetére
Asszongyahogy: 8-18, 12-60, 50-200 mind 2.8-4 fényerővel, Leicák.
Leírom előre, hogy másnak ne kelljen: nagyok lesznek, drágák, és mélységélességet tekintve csak ekv. 5.6-8 mindhárom.
Én azért várom, a 12-60/2.8-4 régi hiánycikk a rendszerben, és bár van már 7-14 kétféle fényerővel, valamint a 9-18, azért ha az új nagylátó árban betalál az Oly 7-14 alá még érdekes is lehet.
A nagytele megintcsak f@szán hangzik. 
-
haruspex
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Igen az sem stimmelt nyilván. De azért egy kicsit más, és ha a látószöget írják rá akkor sokat nem érnek el.
MrChris: Igen, és azt nem reklámozták nagyon, hogy az csak egy átmatricázott Sigma volt ha jól emlékszem.
És közben ha jól láttam a Panasonic bejelentett két új objektívet.
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Még a régi szép időkben mikor csorgattam a nyálam a 4/3-os prosikra, a 2000-es években, rendszeres volt az ekvivalens gyutáv kiírása, nekem már akkor is zavaró volt, szövegben meg ki kell találni hogy most melyikre is gondolt az író. Talán a legdurvább a ZD70-300 volt, bazárian mutatott a nagy kék matrica.
-
haruspex
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Két embernek írtál egy hozzászólásban kedves dolgokat, akik Neked nem nagyon címeztek semmit.
Az F érték csak egy szám, nem pedig mértékegység, így elég fura lenne, ha így kéne számolni vele. Nem véletlenül nem is teszik így általában csak itt az az MFT fórumban.
Igen a négyharmad egy kompromisszumos rendszer,de mindegyik az, hogy miben az csak nézőpont kérdése, a full frame felett meg ott a középformátum, de a méret is ugyanúgy szempont, meg az objektívkínálat, és ez az amiben itt viszont kevesebbet kell kötni, mint máshol. Hogy a saját példámat említsem, én a méret miatt tértem vissza, és az egyszerűség kedvéért szállok ki a másik rendszerből (pedig rühellem az EVF-t), de ezt, ha nem lennének a PRO objektívek, konkrétan a 35-100 f 2.8, vagy a 40-150 PRO ezt nem tudnám megtenni míg másnak pedig más hiányozna. Ha más MILC rendszert választanék akkor ezt nem tudnám megtenni, legalábbis lottó ötös nélkül.
Igen a marketing egy erős dolog, PL: volt ismerősöm, aki Canon 600d-t vett videózni Panasonic helyett, mert az apsc. Az FF meg pláne ez különösen az A7 vonal, mert elég hamar elfogynak a natív obik, ha elkezd építkezni az ember, és bár nyilván manuálozni az egyik legjobb, szerintem a legtöbben nem erre veszik.
t72killer: Igen azt én is írtam, hogy a Pana gyárt szenzort, csak azért ők itt messze nem akkorák mint a Sony, és azt hiszem az E-m1-ben is van némi Sony tervezés, de lehet hülyeséget mondok.
Az erős Jen az minden gyártót vissza fog fogni persze, mondjuk most amíg a régi gépek ki nem futnak kicsit felemás lesz a helyzet. Viszont lesz egy két dolog aminek különösen ártani fog eladás szempontjából, mert egyszerűen az emberek drágábban már nem fogják megvenni, a 12-100 az egyik ilyen lehet, mert azért ki lehet váltani másképp is.
-
MrChris
nagyúr
Más objektívek vannak m4/3-ban. Most jó kombó a 12-32, hozzá fényerős fix, 17 vagy 25 ös.
Másik verzió a 14-42 és szintén fényerős fix.
20-ast is ajánlanám, de az lassú, engem kárpótól a képminősége, normál fixek között talán a legjobb, meg a legolcsóbb. Még maradna is a 170-ből egy 45-ös Olyra, vagy 60-as Sigmára. -
rumos14
nagyúr
a szenzorstabi annullálja a FF előnyét? atyaég...
a highres mode meg elég limitáltan használható, arra kérlek ne építs érvelést...
és mi ez a 12/24mm DOF szöveg? tényleg nem értem.no mindegy, mindannyian mások vagyunk, vki azt írta, hogy az Oly megint odáig tolja, mint a 4/3 rendszernél, kétségtelenül jó (éles) üvegek, de váz, és leginkább a szenzorméret miatt már overkill, mind a tudás, mind a (főleg az) ár. sztem nekik egy FF MILC-et kéne kihozni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Kipróbáltam. Sok hűhó alig valamiért. Ha valaki, akinek van E-M5 MkII-je venné a fáradtságot és végigcsinálná egy sorozattal, meg betenné a kamera által kiadott nagyfelbontású képet véleményem szerint jelentős különbséget látnánk.
Sokkal eredményesebb eljárás a felbontás növelésére, ha megnöveled a gyújtótávolságot, képrészleteket fotózol, majd összerakod egy panoráma képpé.
-
t.imi
addikt
Urak, olvasom az itt folyó történéseket.
Én, mint 100%-ban mezei user, milyen vázat vegyek?
Egy D3300-t váltanék többek közt a jobb videó reményében. Mivel a váz kb egy súlyban van a pl G7-el, max az optikákban tudnék fogni pár dekát. Már amennyiben el tudom érni azt a képminőséget legalább 90%-ban, mint a nagy batár üvegeken keresztül.
Pl egy G7 használtan 130k környéke, maradna még ~170 obikra.
Ebből az összegből ki lehet hozni oly/pana fronton a mostani 50mm 1.8g, 17-50 2.8 Sigma, esetleg kis pótlással egy makró obit képminőségben is?
Használtban gondolkodom, rettenetes árai vannak számomra az új m43 obiknak.Egy kedves fórumtárs részben pü-ben eligazított, még egyszer köszönet érte!
-
szaby_gyerek
tag
A jobb kéznél lévő pánt csatlakozó feljebb kerül, és az a nagyobb fedél dupla sd kártya helyre utal.

Stream az esti bejelentésekhez.
-
hibavissza
veterán
válasz
haruspex
üzenetére
A személyeskedést te indítottad a jelzős szerkezeteiddel. Mit vártál cserébe?
A fotózás elméletével biztosan nem vagy képben. Az elkészült kép szempontjából nem mindegy, hogy az az "f4" mekkora érzékelőre vetül azonos technológiánál. Nem a kép egy előre meghatározott felületét nézzük a monitoron, papíron, hanem az egész képet. Ezt a kérdéskört nem ártana tanulmányoznod, mielőtt megint írsz ebben a témában.
Ha ezzel tisztába jössz, akkor fog leesni, hogy mennyire zseniális a m4/3.
Olyan kompromisszumos megoldás ami a userek nagy többségének bőven elég, de a bázistáv is elég kicsi.
Hogy a többi gyártó érthetően felfújja a technológiai előnyt és sikeresen meggyőzi a népeket, hogy a ff KELL, miközben a fotósok minimális része profitál valóban ebből az egy más kérdés.Ezért tartom én rendszeridegennek ezt az egész mostani pro vonalat. De ez csak az én véleményem. Lehet ezzel lesz sikeres.
-
t72killer
titán
válasz
atis78
üzenetére
Nagyot akartak mondani... A gx80-ban meg ott figyel a 4k videó.
#77849: Meglássuk, 1100-ért tartsák meg
. Főleg, hogy még egy hasonló árú gimbal is kéne alá.
Egyelőre van egy e-pl5-öm amit gyakorlatilag a lencsénél fogok (telézésre van, állandóan a 40-150 ül rajta) és egy rx100iv-em. Ha azt nézem, ez a gépecske lehetne a kettő egyben (videó+fotó), akkor belefér a nagyobb váz, főleg a telénél nem oszt/szoroz. Viszont a kompaktot sok helyre elviszem zsebben, ahova fullos gépet nem tudnék (gyerkőccel járszótér, stb), erről lecsúsznék.Más: eddig boszorkányságnak hittem/hitték sokan a kézből lőtt hi-res fotókat, egyáltalán nem az, ráadásul bármilyen kamera alkalmas rá
Hétvégén kipróbálom. Ha beválik, akkor búcsúzom az oly márkától"The real trick is that we’ll shoot this set of exposures completely hand held. The subtle motion of our hand will actually act just like a sensor shift mechanism and allow different pixels to capture different parts of the scenes. It sounds simple but it actually works."
-
MrChris
nagyúr
válasz
atis78
üzenetére
Induló ár, általában igen magas.
t72killer : az úgy nem ér, kihátrálás. Téteket csak 100euróban fogadok el, különben végképp nincs semmi értelme.
Attól függ honnan jössz, én G6-ról mint hasonszőrűről, annál kicsit nagyobb volt kézbe venni a G7-et, hangyányival kevésbé jó fogása volt, hüvelyk ujj kijjebb esik, de nekem megfelelt. Azt a gyászkeretet igazán elhagyhatnák, lassan a mobilokról lefolyik a kijelző, ezeknek a fényképelőknek meg 5-10mm-es a keretük, ennyivel több hely lehetne jobb oldalt ami rengeteg. -
atis78
tag
Nekem valahogy a PL8 ara nem igazan all ossze. 650$/€ nem eppen tukrozi a realitasokat. em10mII es GX80 is mar 550€ korul siman megveheto... Mindketto jobb stabival es EVF-el. Vagy ez csak nekem tunik tul soknak....
-
t72killer
titán
válasz
MrChris
üzenetére
1001, enyém

Mondjuk először, mint a jó menyasszonyt megfogdossuk valahol, mert a G-sorozat kicsit nagyocska a mostanában megszokott gépeimhez képest.
-
Mercutio_
félisten
válasz
pandur99
üzenetére
Ha már negyedik éve használod az oldalt, legalább a regisztráckor általad is elfogadott szabályzat 3. pontját olvas el

-
t72killer
titán
Arra vannak tippek, mennyibe fog fájni a G80/85 és mikortól lehet kapni, vagy bírjam ki holnap délig
? -
t72killer
titán
válasz
konyi79
üzenetére
Hja, nyomjuk kicsit a barlangit, de ez tleg ultrapofátlan már, hogy a 2tengelyes digi ügyeskedést képesek 5-tengelyes stabiként marketingelni.
Számomra amúgy a MILC vonzereje a videós képességekben van, ezért nézelődöm pana-térfélen - itt nagyon gyászosat alkotott a canon (lineskipes fullHD 2016-ban...), annak ellenére, hogy rengeteg rajongója van.
#77838: elhiszem, az r=1 lámának elég a marketing. Ami durva, hogy az ipar engedi a nettó hazugságot a speckóknál. Én is lefogadom, hogy pl az a6300-zal szemben élenjáró ok lesz, hogy a "gagyi sonyban nincs is stabi"...
-
t72killer
titán
válasz
konyi79
üzenetére
"Lényegében az eos-m5 friss gépével beugrott tudásban az oly elé" - hiszem ha látom a kézből kitartott 1/2sec képeket vázstabival a canontól.
Szenzorilag az eos m5 esetében tudtommal erről a színesfémhulladékról beszélünk, nettó pocséklás az APS-c méret... Elég vicces, hogy a sony 1"-os szenzorral közelíti meg a m43 gépeket a canon meg APS-c-vel
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
konyi79
addikt
Sajnálom én is, rengeteg előnye van az mft-nek, rengeteg belépő tükrössel rohangálónak kellene a kezébe nyomni. De sajnos ilyen a piac, nem mindig logikus. A legbosszantóbb, én legalábbis úgy látom nem előre menekülnek, csak toporognak, tökölnek. Pedig most kellene borítani bele a pénzt, ideér a canon is! Egy Hi-rest elmagyarázni is nehéz átlagembernek, nemhogy szembeállítani a videó közben huntolás nélküli af-el. Lényegében az eos-m5 friss gépével beugrott tudásban az oly elé, ha a photokina után nem tudja megfogni az oly 1000-1100 USD ársávban, bajban lehet, nem kicsit. Még szerintem a sony aps-c gépeinek szárnyalását is visszavetheti, csak mert canon. Ahogy írod, "kicsi" pénzért itt kapod a legjobb obikat, de míg a júzerek java átböngészi a speckókat, és használja a vázat kittel, nem sokat jelent.
-
t72killer
titán
válasz
haruspex
üzenetére
"Nincs saját szenzorgyártás" - ez nem igaz, a pana gyárt szenzorokat, az e-m1 szenzorát is ők csinálták.
"A másik az erős Jen." - ez tényleg gond, versenyhátrányt szerencsére nemigen jelent, uis szinte kizárólag japán biznisz a kameragyártás (canikon, sony, fuji, olypana, ricohpentax).
"Az pedig, hogy valaki úgy magyarázza az igazát, hogy az F értéket duplázza ..." Azért jóval több érv szól a "duplázós modell" mellett, mint ellene. Egyedül a hosszútelés szitu az, amikor adott az optika, amit guberál vhonnan az ember (lepottyant prémium 4/500, távcső, stb) és hiába teszel rá FF vázat, amikor a célpont mókus a képkocka középső 10%-ában foglal helyet.
Máskülönben adott súlyból és ktg-vetésből nagyjából azonos minőséget kapsz szenzormérettől függetlenül MILC fronton.
-
haruspex
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Akár azt is leírhatnád, hogy éppen mivel nem vagyok képben, ha már ilyen kedves stílusban sikerül kommunikálni. Esetleg a személyeskedést még offba is teheted.
-
hibavissza
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
Totális tévedésben élsz. Persze nem ennyire lineáris az összefüggés, de jobb ha tudod, azonos technológia esetén az elkészült kép szempontjából nézve semmi más nem számít.
Ez valami brutális, kiirthatatlan téveszme, hogy egységnyi felületre vetítve nézitek a fényhasznosítást. Mondanám, hogy gimnáziumi fizika, ha nem lehetne józan ésszel belátni.Ha nem sikerül belátni magadtól, akkor egyszerű, könnyen érthető példákon keresztül segítek, ha megkérsz.
(#77823) haruspex: szépen kifejtetted, mennyire nem vagy képben.

-
Mercutio_
félisten
válasz
OPiiPO
üzenetére
Fuji topicban már megtette

-
madgie
titán
-
-
Ear001
addikt
This is the US price of the new Olympus stuff (E-M1II not in th elist yet):
E-PL8 body is $649
E-PL8 with kit lens is $749
12-100mm f/4.0 PRO is $1,299
Olympus 25mm f/1.2 PRO is $1,199
Olympus 30mm macro is $299
FL-900 R Flash is $579 -
válasz
haruspex
üzenetére
"Az pedig, hogy valaki úgy magyarázza az igazát, hogy az F értéket duplázza elég nevetségesnek tűnik."
- pedig már ezerszer el lett magyarázva, hogy minimum fél vagy csak negyedigazság és magyarázatra szorul erősen, de ennek ellenére tartja magát mint népszerű téveszme. Gyakorlatilag minden 43 vs FF flame war az elmúlt években, már az indexes őstopicban is, ezzel indult. -
haruspex
aktív tag
Azért azt látni kell, hogy az mft gyártók, az Oly különösen kényszerpályán vannak sok szempontból. Nincs saját szenzorgyártás, abból kell nagyrészt főzni amit kapnak. A régi 16-os egy elég jól sikerült szenzor volt, de ha valaki nem gyárt jobbat, újabbat akkor nem lesz. Márpedig sok lehetőség nincs akitől venni lehetne, és ez persze a piacnak sem tesz túl jót. A Panasonic jobb helyzetben lenne a saját gyártás miatt, de azért ők messze nem olyan szintű versenyzők itt mint a Sony.
Ha tippelne kéne amúgy az új 20mp-s szenzort sem azért hanyagolják mert rosszabbul sikerült, hanem marketing, vagy kihozatali okokból.A másik az erős Jen. A nagyobb gyártók is árat emelnek, jó eséllyel az új objektíveket sem erre az árszintre lőtték be mikor elkezdték tervezni, valszeg a 30mm-et is az ára indokolta volna, bár így is felesleges duplázás. A12-100 pedig elég sokakat érdekel (engem is), ezzel az átfogással, méretben is hajlandó az ember kompromisszumot kötni, aztán majd kiderül kifizetni hányan tudják/hajlandóak.
Az pedig, hogy valaki úgy magyarázza az igazát, hogy az F értéket duplázza elég nevetségesnek tűnik. DOF szempontból lehet így nézni, de az messze nem az egyetlen szempont, és a kis mélységélesség elég gyakran hátrány nem pedig előny.
-
t72killer
titán
válasz
pandur99
üzenetére
m43-on, ugyanúgy, mint a legtöbb IT területen lelassult a fejlődés. Már nincs az, hogy no stabi->használhatatlan stabi->jó stabi 3 egymás utáni generációban, ill egész FÉ-s ugrások szenzorteljesítményben.
A szenzorok az elmúlt ~4évben semmit sem fejlődtek, a mai PEN-F képét azonos csúcsminőségű optika használata mellett is mikroszkóppal kell nézni, hogy fejlődést lássunk a 2012-es modellekhez képest. Szolgáltatásokban van inkább előrelépés, pl ott a csúcsminőségű stabi, néha bevethető high-res mode és talán az e-m1II-vel kapunk oly vonalon is végre használható videót.
-
b.vr
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez így teljesen rendben is van
A 35-100/2.8 nagyon jó obi és persze nagyon drága is hogy csak álljon benne a pénz. Ha úgy érzed nem használnád ki, tök érthető ha nem veszed meg. Más meg aki sokat használná ott meg ugyanannyira érthető ha megveszi (vagy éppen az Oly párját) -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Még mindig nem veszed észre magad, hogy mást se csinálsz itt csak a Sony-t dicséred egekig, mellette a m4/3-ot lesajnálod. Nem tudom ilyen posztra mit vársz? Mitől lesz jobb? Mi a célod, mert ez még nem derült ki. Ez nem gépválasztó topik, ahol (bár ott sem indokolt, de) körömszakadtáig kellene meggyőzni bárkit is és minden egyes csavarról bebizonyítani, hogy abban a másik jobbat csinál.
konyi79: fogadni merek, hogy nem fog az Oly előjönni m4/3-on semmi nagy újdonsággal szenzor terén, egy picivel jobb új 18, 20 MP-essel, nagyon max 1/3fével jobban teljesítővel, EM1mk2-ben talán pdaf-el. Nem lesz olyan csoda, hogy FF lapkát elérő zaj, dinamika tulajdonságokkal fog rendelkezni. Miért is kéne? Jónak jó lenne ,de nélküle is jól megy a szekér. A m4/3 nem ugródeszka a FF felé, hanem önálló rendszer, ezt kell megérteni, mint ahogy a Nikon 1 is az, értelmetlen a szenzor méretén lovagolni hogy majd tovább kell róla lépnie a gyártónak. Az egy önálló másik rendszer lesz, ha lesz, ha talál rá piacot.
-
b.vr
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Akkor egy példa nem is olyan régről, amikor az első Sony A7 páros megjelent és velük rögtön egy 55/1.8-al nyitott a Sony, majd egy ezresért dollárban/euróban, és a megjelenés előtt engem is beleértve mindenki értetlenkedett hogy ezt mégis hogy képzeli a Sony (merthogy a más FF rendszerekben az 50/1.8-at kvázi fillérekért vágják az emberhez) Aztán amikor kijöttek az első képek mindjárt világossá vált mire képes akár teljesen nyitva az az obi, onnantól már egyáltalán nem tartottam drágának.
De mindegy, néhány ember (köztük Te) úgyis totál benne ragadt a "túl nagy, túl nehéz, túl drága, minek ez" mantrában. A semleges és esetleg befogadóbb olvasók meg remélhetőleg megtalálják ebben az áradatban azokat a sorokat amik a pozitívumokról szólnak, hogy miért is lehet jó mindez.
-
hibavissza
veterán
Amíg FF-en 14-150 f1,8-2,8 egy ezres [link]
Látatlanban lefogadom, hogy a 12-100-nak sokkal jobb rajza lesz, de a FF érzékelőt nem tudja kompenzálni.A másik, hogy m4/3-ra sokkal könnyebb, olcsóbb optikailag jó objektíveket gyártani, mégis drágábban adják. Egy kicsit lehúzás szagot érzek.
-
b.vr
őstag
válasz
üzenetére
Komolyan b*zmeg leírsz ilyen baromságokat akkor ne akard már hogy komolyan vegyenek. 24-105 vs. ekv. 24-200, tisztán látszik hogy fogalmad nincs miről szól ez a sztory. Erről beszélek hogy abba kéne már hagyni ezt a karosszék-okoskodást. A Sonyról meg pár oldallal ezelőtt írtam (meg régebben is, hiszen én pl. tök komolyan vettem azt a rendszert, leírtam már párszor hogy nekem a retus miatt jól jönne a nagy felbontás ami milc-fronton csak ott van) hogy ami a 12-40 és 40-150 obikat kiválthatná az az F4-es zoomjaik, csak éppen optikailag nem elég jók. Ez van.
-
pandur99
aktív tag
Mindenki azt nézi az újdonságokban, ami neki megfelel (vagy nem). Engem speciel hidegen hagy a dupla stabi, mert nem E-M1-em van, hanem E-M5-öm, első kiadásból. Így a hi-res sem érdekel. De az átfogás nagyon is, meg a fix 4 sem rossz, habár ez nekem fölösleges is, felőlem elmehetne 5,6-6,3-ig, mint a mostani 12-50. A képminőség már jobban izgat, de arról most még semmit sem tudunk, csak reménykedünk. Mondjuk a 12-50-et nem nagy kunszt überelni. Az is igaz viszont, hogy ha cewe könyvet gyártasz a fotóidból, vagy otthon monitoron nézegeted, a 12-50 minősége is elmegy, főleg, ha nem nagyítóval nézed, hanem normális, olvasási, monitornézési távolságból (nem belenagyítva!). Persze én is élvezem pl. a Pana 20/1,7 élességét, csak úgy érdek nélkül, és szeretném, ha minden objektívem penge lenne, de józan ésszel tudom, hogy nincs sok értelme magáncélra annak, mert kiállításra nem küldök képet, újságba, könyvbe (ahol sok fotóm megjelenik) meg bőven elég a minősége. A Pannon lapok veszprémi nyomdája pl. úgy kéri a fotókat, hogy az élvezhetetlenségig ki kell világosítani, plusz agyonélesíteni, mert a festékterülés a rotációs papíron úgy hozza ki belőle a legjobbat. Most akkor minek arra félmillás objektív? Mikor szántszándékkal el kell rontani minden fotót?
A most készülő könyvemben meg max. A/5-ös fotók lesznek, de a többség A/6, A/7. Erre szintén minek vagyonokat költeni?
Már sokan megírták: a célhoz kell az eszközt választani. Az vegyen milliókért objektívet, gépet, akinek kell a céljához, vagy pedig pénzes, fanatikus amatőr.
Persze ez csak az én véleményem, és nem szaladok el a fórumból, ha sokan nem értenek velem egyet. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszamitás! Playstation 5 Slim Disc Edition! Lemezes
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R3 3100 8GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN N4 RGB 450W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Mondjuk azért súlyban a GH széria se sokkal nehezebb a sima G-nél, gondolom akkor a GH-kba okosabb zárat tettek, ami vakuzáskor gyors, máskor inkább sokk-kímélő.
. Direkt csinálja ezt a pana? Vajon "buta" vakuval lehetne jobbat elérni? Az e-pl5-tel és egy öreg nikon vakuval simán hoztam az 1/320-at. (

(tényleg jó most olvastam végig)