Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- Milyen videókártyát?
- SONY LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Szédületes tempót rejt OneXPlayer 3 az 1-ben kézi PC-je
- Akciókamerák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen USB hang,
Dell gép dokkoló minden up to date.
Ezt kapartam ki a az eventlogból.
The description for Event ID 7021 from source Netwtw14 cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.
Két bejegyzés van olyan mint ha lenne egy LAN ra és egy WIFI re. -
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino
üzenetére
Pontosan mi csippan? Az USB lecsatolás / felcsatolás hangra gondolsz?
A win logjában benne lesz ez a dolog.
Ha nem fizikai kontakthiba vagy áramellátás hiba, akkor a driver-rel lesz gond, azt mindenképp frissítsd és a gyártóit használd.
-
Stealth
őstag
Helló,
As5202 nas-on létrhoztam egy smb megosztást. LMDE7-en fel is csatolódik, látom a tartalmat, de nem tudom írni. A nason a usernek van írási joga. Mit rontok el?
Köszönöm! -
DonThomasino
veterán
Van egy Dell dokkolóm aminek valószínűleg random megszakad a hálózati kapcsolata.
Nagyon rövid időre, aztán helyre jön, erről Win11 alatt csak egy csippanásból értesülök.
Mivel lehetne ezt loggolni, hogy mikor szakad meg illetve rájönni hogy pontosan mi történik a háttérben ?
-
válasz
bambano
üzenetére
Szint összekötő kábelek voltak, bár Single-mode-osok ami jó hosszú távra is. A gyakorlatban teljesen mindegy, hogy csillapítás vagy reflexió okozta a megoldás ugyanaz: kábel ki, új kábel be és megy.
A reflektométer sem mutatott problémát a mérések során, így csak tippelni tudok melyik volt a gond. Amikor meg lett a hiba, meg nem méregettük a kábelt, mert nincs saját ilyen eszközöm. (én csak beállítani/tervezni szoktam, építés nem az én hatásköröm
úgy került hozzám a probléma, hogy minden mérés rendben, eszköz hiba lesz.). Ez egy több kiszállásos mindent is átmérős hiba volt. Egy biztos: kábelmozgatással a végén előjött, kábelcserével megoldódott. -
bambano
titán
válasz
rviktor
üzenetére
Az az optika, ami 300 méterig jó, vagy az, amelyik 12 kilométerig, pár tized db csillapítás növekedéstől nemigen akad meg.
Az azért akadt meg, mert reflexió keletkezett az optikai szálban és az rontotta el a dekódolást. A gigabites időzítésbe még belefért a reflexió ideje, a nagyobb sebesség időzítésébe meg már nem. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Na örülök. 🤞ezek a legrosszabb hibák.
Engem egyszer egy optikai kábel szopatott... kimértem mindent minden király. Rázártam a rack ajtót (nyomott rajta 2-3 mm-et
) és 1-2 órával később gigabitre esett a link...
kinyitottam az ajtót switch restart mindig ment... akár 8 órán keresztül. Bezártam elmentem 1-2 óra és gigabit volt...kimértem minden kábelt, tökéletes csillapítás, tökéletes volt minden... De kicseréltem mindent és jó lett...
Egy optikai kábelnél pár tized dB-nyi extra csillapítás már elég lehet, hogy a transceiver épp a határon billegjen, és ez a pár tized dB simán jöhet egy minimális hajlításból, amit szabad szemmel alig látsz.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Korrigálom magam... Unifi gatewayen a saját ISP speed test simán hozza a 300+ Mbps-t. Viszont a switch-en lógó eszközök közül sem kábelen sem wifin nem hajlandó 100Mbps fölé menni... Most kipróbáltam 2 géppel 2 kábellel vegyesen, és ugyanaz az eredmény.
Úgy néz a jelenlegi állás szerint, hogy rossz helyen kerestem a problémát...Viszont a jelenség csak egy ideje tapasztalható, így attól tartok a Unifi switch egyik frissítése okozhatja... de ez még csak impulzus gondolat... egyelőre nem indultam el a nyomozással.
Update
Unifi Gateway <-> Unifi switch közötti kábel tűnik problémásnak. Véletlenül megláttam, hogy a két eszköz közötti link csak FE a GBE helyett... kábel kihúz újra bedug és helyrejött. Ez megmagyarázza, hogy miért javult meg switch restart estén.
Így a kábel problémának tűnik most már... cserélem a kábelt, aztán meglátom. Pár napon belül kiderül. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
No, ismét visszatért a probléma... Néhány napig ment, aztán letérdelt megint.
Ami érdekes. Ha lekapcsolom a gépet, restartolom, vagy hosszabb időre húzom ki a kábelt, az nem oldja meg a problémát.
Egyedül a switch restart az ami megoldás... De nem egy lófing switchem van, mert egy USW Pro XG 8 PoE az nem kéne, hogy rossz legyen. Ráadásul más géppel nem volt gond...
A Unifi Controllerben megnéztem,2500 FDX a link sebesség.
A network adapter beállításoknál mindent kézzel fixen beállítottam amit itt is beszéltünk illetve internet szerte találok.
De azért sem gondolnám specifikusnak, mert az internet tele van ennek a hálókártyának a bajával, dokumentáltan a 100mbit-es limitáció egyszercsak becsenget.
Volt aki garanciáztatást javasolt... viszont arról már nem szólt a fáma, hogy az megoldást jelentett vagy sem.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Na hát 2.22-ig volt ez a hiba, hogy szakadozik, mert tud nem fellinkelni rendesen... ez akkor papíron nem érint.
Ettől még mindig Auto Negotiation hibának tűnik főleg hogy néha megy.
Próbáld meg fix 2.5 Gbps-re vagy 1 Gbps-re állítani (de csak ha nem megy legközelebb
mert ne piszkáld a szí*rt, amíg nem büdös.)
Az unifi FW is legyen a legfrissebb, bár azzal nem szokott gond lenni. Remélem most hogy megpiszkáltad jó lesz
-
Közben lekérdeztem az aktuális helyzetet.:

Hát úgy néz ki ez a legfrissebb.
-
Annyit csináltam, hogy a Unifi switch-et restartoltam. Most éppen jó... ez eddig a második alkalom, hogy ez segített...viszont a legutóbbi után is elromlott szóval akkor még nem fix beállításokkal a háló kártyán.
Ez egy integrált alaplapi verzió, egy Asus x870-I lapon. Asus és Intel oldalról is drivert megnéztem, próbáltam...up to date.
A gyártását most hirtelen nem tudom hol tudnám megnézni. -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Hohh nekem 225-höz volt gyári most rákerestem a 226-ra, de ez csak OEM gyártóknak van kiadva.
Guide: Update NVM firmware on Intel i226 and Intel i225 Ethernet controllers - DEV Community
Milyen gyártású az intel kártyád? ott kéne megnézni, hogy hátha adtak ki firmware-t.
A 225-nek segített, ezért kutattam én is.Az jó ha jó a kábel
Bár a 2,5 Gbit fellinkel 5e kábellel, de 5e és 5e között is nagy a különbség azért mondtam, hogy ezt próbáld ki.U.I.: ezt találtam: hunghvu/Intel-I226-V-NVM-Firmware: Intel I225-V / I226-V NVM Firmware (Bár jobban örülnék én is a gyári frissítőnek
, megértelek ha nem akarod, de szép leírása van, mit kell csinálni.) -
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Először kábelt cserélnék egy ismert jó Cat6-ra, közvetlenül switch-be (patch panel nélkül). Ha még mindig 100Mbps, NVM firmware frissítés. Ha az sem, EEE (Energy Efficient Ethernet) ki + power management ki mindenhol (BIOS + OS). Ha ezek után is megvan, akkor már hardveres hiba gyanús.
-
Intel I226 2.5Gbps kártyám van. És sajnos tapasztalom a net szerte sokat emlegetett problémát, 100mbps valós sebességre korlátozza magát... Legfrissebb driver van fent. Már az eszközkezelőben is beállítottam mindent kézzel, ahogy néhány voo-doo ajánlásban láttam.
Eredménytelen teljesen. Van valakinek tippje, hogy mivel lehetne próbálkozni? Esetleg olyan ami bevált? -
Reggie0
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
Lehet tobb alternativ irany is van a nexthop felett, de valamelyik utvonalon egy tuzfalszabaly rejecteli, visszakapsz rola egy icmp-t a rejectrol.
-
CsabaSteel
aktív tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a tplinkes mesh hálozatom amikor pirosan villogott a nappaliba lévő deco kijött a srác és azt mondta, hogy a switchel volt a baj. Na most a következő a helyzet, hogy kicserélte másik switchre most zölden világít ami azt jelzi, hogy van wifi de amikor a telefonom is úgy jelzi, hogy van de van mellette egy felkiáltó jel és azt írja a telefonom, hogy csatlakozás a hálozathoz.... ez mitől van?
-
MasterMark
titán
válasz
Patice
üzenetére
Nem csak, de a Matter over Thread-hez az kell.
Ad igen, ott van a képen is a globális cím.
Most újraindítottam a Homepod mini-t, az a Thread Border Router és most jó. Nem teljesen értem, mert külön a next hop pingelhető volt, és ha amúgy van route miért írja, hogy nincs route.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Csak IPv6 van az OMV-n beállítva?
Szolgáltató ad IPv6-os címeket is? -
MasterMark
titán
Ha ért valaki mélyebben linuxhoz, itt mi a jó ég baja van? Van route, a next hop pingelhető, és mégse megy, de néha mégis megy aztán mégse.
Linux 6.12.69+deb12-amd64 de amúgy OpenMediaVault 7.7.24-7 (Sandworm)
-
4Grider
félisten
válasz
CsabaSteel
üzenetére
A Windows frissítéseknek nem sok köze van egy másik operációs rendszer alatt működő mesh rendszer működéséhez. Próbáld meg felcserélni a második és harmadik egységet fizikailag egymással (már ha 3 egységes a mesh rendszered). Ha csak kettő egységes, vidd közelebb a fő egységhez a második egységet.
-
CsabaSteel
aktív tag
Megpróbálom majd aztán írok
-
Magnat
veterán
válasz
CsabaSteel
üzenetére
Ha van több ilyen akkor cseréld meg egy másikkal mert lehet, h ott gyenge a jel ... ha akkor az fog megszakadni amivel cseréltél, akkor biztos ... ha nincs kedved cserélgetni akkor vidd közelebb ahhoz az egységhez, amivel beszélget...
-
CsabaSteel
aktív tag
Rendben vissza fogom magam csak nem szeretem, ha hülyének néznek. Tisztában vagyok a jelzéssel mi mit jelent. A konkrét problémám az volt, hogy miért szakadozik meg egy mesh rendszer? Tudom, hogy a piros az disconnect a zöld meg kész. Csak az a dühítő, hogy ennyi pénzért eldobja a jelet amikor ő úgy gondolja...egy pár percre miközben pl játszol.. és játékba szarul tud jönni egy ilyen disconnect.
-
4Grider
félisten
válasz
CsabaSteel
üzenetére
Fogd vissza magad, nem a kutyád a neked ingyen segítő ember.
A fórumtárs megválaszolta a kérdésed, hogy mitől van a jelenség. A kézikönyv hibaelhárítás részében le van írva, hogy a mi a teendő ilyenkor. Ha tisztában vagy vele, akkor miért kérdezted? -
CsabaSteel
aktív tag
Ezzel tisztában voltam eddig is... te szerencsétlen... hogy a piros jelzés mit takar meg a többi.
Tapsold meg magad

-
MasterMark
titán
válasz
CsabaSteel
üzenetére
Tessék, 2 mp google volt:

Biztos elolvastad azért kérdezed mit jelent hogy villog, amikor kb a második oldalon van ez az ábra, hogy mit jelent hogy pirosan villog. [link]
-
CsabaSteel
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Segítséget kértem és nem pedig azt, hogy olvasd el a használatiát....
-
CsabaSteel
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Elolvastam, nem az én ötletem volt, tudom, hogy ez egy mesh rendszer ami lefed mindent ha valahol gyengébb a jel. De mint írtam, nem én telepítettem és nem is értek hozzá nagyon.
-
MasterMark
titán
válasz
CsabaSteel
üzenetére
Felesleges volt ide is beírni. Olvasd el a manualjat kezdésnek...
-
CsabaSteel
aktív tag
Sziasztok! Olyan problémám van, hogy ruterről lett váltva TP-Link - Deco X10 AX1500 erre és olyan problémám van, hogy ami a nappaliba van deco gondol egyet és elkezd villogni zöldről pirosra. Mitől van? Nem én állítottam be, páromnak az egyik IT-s ismerőse kijött hozzánk és ő állította be. Ebből a decoból 3 van.
Ami a konyha felől van az állandó zőlden világít meg ami a fiam szobájába van az is zőlden világít csak ez szarakodik, hogy piros és zölden villog és az applikáció se mutatja mitől van.
Ha valaki ért a hálozathoz írjon privátba vagy ide is de jobb preferálom a privátot. -
Magnat
veterán
válasz
Postas99
üzenetére
Okosabb eszközök híján egy soho hálóban én ezt csinálnám:
-A madzagos net routerén egy port forward/dnat az új vpn szerverre udp 1194 portot (ha ezt használod a vpn konfigban)
-Az új vpn szerverben az elsőtől eltérő ip tartomány beállítása a vpn csatolónak meg a klienseknek (ha az elsőt nem piszkáltad akkor az sanszosan 10.8.0.0/24, akkor az új meg pl 10.9.0.0/24)
-a dhcp-t abban az eszközben hagynám bekapcsolva amelyiken a helyi dhcp klienseknek akarok netet adni, másikban szigorúan kikapcs
-mind a két routerben mind a két vpn tartományra statikus route beállítása a vpn szerverek lan ip-je felé (elvileg az elsőre már be van állítva a mobil routerben)És kb ennyi.
Szerk.: ha van a vpn szerverektől eltérő bármilyen eszközre port forward/dnat, akkor azt az eszközt amire megy a nat, úgy kell beállítani, h a DG-je az a router legyen ahol a nat bejött, mert az asszimetrikus routing + nat az álmoskönyv szerint nem jelent jót.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Kis segítség kellene, van egy NX510v Yetteles 5G modem, ez kiszolgál egy hálózatot.
OpenVNP szerver konfigurálva van benne, a tplinkes felhő is regisztrálva van az OpenVPN végett.
Sajnos kiderült, hogy 10 kapcsolatot tud lekezelni OpenVPN alatt ez az eszköz viszont elfogyott a szabad VPN kapcsolatok száma.
Ugyanitt viszont van egy Vodafone-os (One) kábeles net, ami jelenleg nincs bekötve., de működik.
Meg kellene oldani, hogy a ONE-os kapcsolat legyen a másik láb a külvilág felé, és a külvilág felé legyen az újabb OpenVpn szerver is, a belső IP-t még ha más szegmensben is vannak átjáróvá kell tennem mert mindenki 1 szerverre dolgozik.
Ha más az OpenVPN cím az nem gond ha az egyiken nem jutnak be akkor a másikon majd megpróbálják.Mit javasoltok megoldásként?
-
bambano
titán
válasz
MasterMark
üzenetére
A hozzászólásomban nem utolsó router van, hanem last MMMMIIIILLLLEEEEE router.
-
bambano
titán
válasz
MasterMark
üzenetére
Oké, most vagy nem olvastad, hogy mit kérdezek, vagy nem érted.
Ha egy rakás előfizetőnek mindenkinek kiosztok egy /64-et, akkor azon /64-ek nexthopja a last mile routerben más lesz.
Ezt hogy aggregálod?
Hint: sehogy, nem lehet aggregálni.
Ugyanúgy nem lehet, mint v4-nél. -
válasz
MasterMark
üzenetére
Ok
-
bambano
titán
válasz
MasterMark
üzenetére
Le tudnád írni részletesen, hogy hogyan aggregálod az ipv6-ot úgy, hogy mindegyik subnetnek más a nexthopja?
-
válasz
MasterMark
üzenetére
A Link Local természetesen nem route-olható. Ez szabvány, előírás.
Az Unique Local szintén nem route-olható az internet felé. Szintén szabvány, előírás.
Viszont az a tapasztnyalat, hogy az ULA-t NAT-olni lehet.
Nekem műxik. Persze erre sem magamtól jöttem rá, hanem a net-en találtam róla leírás(oka)t. -
MasterMark
titán
válasz
bambano
üzenetére
De ez nem így működik. Ugyanúgy lehet az IPv6 routeokat is aggregálni. (És vannak is, mert még ha váltogatják is a prefix-et, akkor az elejének a jó része ugyanaz marad Telekom és Digi-nél is.)
Meg amúgy nem /64-et adunk az előfizetőnek, mert akkor nem tud saját alhálókat csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bundle topik
- Formula-1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- Milyen videókártyát?
- BestBuy topik
- SONY LCD és LED TV-k
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Samsung Odyssey G7 S28BG702EP IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- 27% - ÚJ ASUS ROG Strix 27" XG27AQDNG OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- 27% - ÚJ Samsung Odyssey G5 S27FG506SU QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 256GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4673
- AKCIÓ! Motorola Edge 60 Pro 5G 512GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 i7 155U 32GB 1TB FHD+
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
úgy került hozzám a probléma, hogy minden mérés rendben, eszköz hiba lesz.). Ez egy több kiszállásos mindent is átmérős hiba volt. Egy biztos: kábelmozgatással a végén előjött, kábelcserével megoldódott.
) és 1-2 órával később gigabitre esett a link...

, megértelek ha nem akarod, de szép leírása van, mit kell csinálni.)